Porovnání a test mrazáků

Jak vybrat mrazák 2018

Mrazák bez pozadí

TOP mrazáky roku 2018

Volně stojící šuplíkové mrazáky do 10000 korun Volně stojící šuplíkové mrazáky od 10000 korun Vestavné šuplíkové mrazáky Pultové mrazáky do 10 000 korun Pultové mrazáky od 10 000 korun
Amica FZ 208.3 AA Siemens GS 54NEW40 Electrolux EUN 2244 AOW Electrolux EC 2233AOW1 Liebherr GT 2632
Kvalita mražení
91 %
Spotřeba
92 %
Akumulační doba
92 %
Cena/kvalita
93 %
Kvalita mražení
94 %
Spotřeba
96 %
Akumulační doba
95 %
Cena/kvalita
93 %
Kvalita mražení
94 %
Spotřeba
89 %
Akumulační doba
92 %
Cena/kvalita
91 %
Kvalita mražení
95 %
Spotřeba
97 %
Akumulační doba
95 %
Cena/kvalita
95 %
Kvalita mražení
97 %
Spotřeba
98 %
Akumulační doba
96 %
Cena/kvalita
91 %
Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu

Nejlepší mrazáky roku 2018

Rady, tipy, recenze

Úvod

Kolik toho víte o historii uchovávání potravin? Prozradíme vám, že již ve starověku lidé věděli, že zmražené jídlo nepodléhá zkáze, alespoň ne nijak rychle. Nedovedli si to vysvětlit, ale touto zásadou se řídili (my v dnešní době již víme, že je to tím, že mráz zpomaluje rozpad a degradaci látek v potravinách, hnilobu a neumožňuje napadení jídla bakteriemi, protože těm mráz vadí). Můžeme ale zmínit alespoň i pár dalších zajímavostí – dříve se jídlo uchovávalo v jámách v zemi, protože lidé časem zjistili, že zemina drží chlad a tudíž jídlo v jámě vydrží déle, než venku. Časem se málo trvanlivé potraviny dávaly do sklepa a v případě šlechty nebyly výjimkou ani místnosti, ve kterých se přes léto uchovával led, který potraviny chladil.

Dnes ale žijeme ve 21. století, takže technologie jsou o něco dál. V dnešní době se běžně využívají mrazáky, které mohou být buďto součástí lednice (máte-li zájem o takový model, doporučujeme náš test lednic 2018), nebo mohou být samostatným spotřebičem. Mrazáky jsou ale natolik technologicky vyspělé, že nestačí koupit první, který vám padne pod ruku. Nabídka pultových i zásuvkových modelů je natolik široká, že musíte hledět nejen na značku, ale i na další charakteristiky (spotřeba, objem, mrazící kapacita, hlučnost a podobně). Důvody jsou dva – jednak mrazáky nejsou zrovna levné a jde o dlouhodobou investici, jednak je mrazák v provozu dlouhodobě. Jeho použití musí být spolehlivé, komfortní i úsporné.

Abychom vám pomohli s výběrem mrazáku, připravili jsme pro vás sepsat velký test mrazáků 2018, ve kterém jsme se rozhodli srovnat nejlepší mrazáky a předat vám informace o nich v přehledných žebříčcích. Kromě toho je součástí našeho testu článek, který vám poradí jak vybrat mrazák v několika krátkých, ale přesto informativních kapitolách. Mimo jiné se dozvíte i něco málo o největších výrobcích mrazáků, abyste věděli, do kterých značek se nemusíte bát investovat. Můžeme se tedy pustit do testování, pokud si najdete chvilku času a pozornosti.

Mrazák v kuchyni

zpět k menu ↑

Základní rozdělení mrazáků

Pro začátek by stálo za to vysvětlit si rozdělení mrazáků do jednotlivých skupin. Je to jednoduché dělení, založené na fyzickém vzhledu a rozložení vnitřního prostoru. Mrazáky se vyrábí buďto šuplíkové, nebo pultové.

  • Šuplíkové mrazáky jsou běžnější v domácnostech, jsou vysoké, vzhledem připomínají lednici a vnitřní prostor je rozdělen do několika zásuvek. Pro domácnost jsou vhodnější, protože umožňují snazší dělení potravin podle vašich představ.
  • Pultové mrazáky jsou častěji k nalezení v obchodech, restauracích, zkrátka provozovnách, kde se ukládají větší množství jednotlivých druhů potravin na jedno místo. Jsou široké, ale nízké a většinou se do nich dostáváte vrchem skrze posuvné víko. Není potřeba dělit prostor na tolik menších oblastí, naopak cílem je získat velký objem prostoru pro jediný druh potravina, například pro maso nebo pro zeleninu. Proto se více využijí třeba v obchodech.

První věc, kterou musíte při výběru udělat, je zvolit jeden z těchto dvou druhů. Zkuste se zamyslet o tom, k čemu mrazák potřebujete, jak ho chcete využívat a co vám tedy bude lépe vyhovovat. Jakmile se rozhodnete, můžete přejít k testu, ve kterém jsme mrazáky rozdělili právě do těchto dvou kategorií.

zpět k menu ↑

Test volně stojících šuplíkových mrazáků

Volně stojící šuplíkové mrazáky jsou v domácnostech i na trhu asi nejobvyklejší. Jde o mrazáky, velmi podobné lednicím, které se mohou postavit kamkoliv a vnitřní prostor je dělený do přihrádek se zásuvkami. Rozhodli jsme se je, vzhledem k šířce nabídky, rozdělit podle ceny do dalších podkategorií.

Nejlepší volně stojící šuplíkové mrazáky do 10 000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Energetická třída Mrazicí kapacita Cena
1. Amica FZ 208.3 AA A++ 10 kg/den Zjistit cenu
2. Nordline RD 190F A+ 25 kg/den Zjistit cenu
3. Beko FSE 1073 A++ 10,5 kg/den Zjistit cenu
4. Whirlpool AFB 601 AP A+ 8 kg/den Zjistit cenu
5. Liebherr G 1213 A+ 11 kg/den Zjistit cenu

Nejlepší volně stojící šuplíkové mrazáky od 10 000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Energetická třída Mrazicí kapacita Cena
1. Siemens GS 54NEW40 A+++ 22 kg/den Zjistit cenu
2. Liebherr GP 3513 A+++ 25 kg/den Zjistit cenu
3. Whirlpool WVA 35643 NFW A+++ 32 kg/den Zjistit cenu
4. Bosch GSN 29VW30 A++ 20 kg/den Zjistit cenu
5. Beko RFNE 312 E 33 W A++ 20 kg/den Zjistit cenu

Volně stojící šuplíkové mrazáky a jejich charakteristika

Pravděpodobně nejčastěji se v českých domácnostech setkáte s volně stojícími šuplíkovými mrazáky, které nejsou příliš drahé, jsou pro domov vcelku praktické a hlavně, jejich nabídka je velmi široká. Že jsou volně stojící, znamená, že je můžete postavit prakticky kamkoliv (ovšem máte-li menší kuchyni, může to být i nevýhoda, záleží to na okolnostech), šuplíky pak umožňují vytvořit si oddělení pro jednotlivé druhy potravin. Máte tedy za všech okolností přehled, co je kde uloženo, a nemusíte se mrazákem probírat a prohledávat ho celý, když chcete něco najít.  Tvarově jsou pak šuplíkové mrazáky podobné lednicím, občas se pro ně používá také pojmenování skříňové mrazáky. Problém je, že oproti truhlicovým mrazákům mívají menší objem a horší hodnoty spotřeby.

Výhody:

  • Přehledné členění do šuplíků
  • Velmi široký výběr
  • Vhodné pro domácnost

Nevýhody:

  • Zpravidla menší objem
  • Potřebují prostor, nelze je vestavět do nábytkové stěny
  • Větší spotřeba

Šuplíkový mrazák

zpět k menu ↑

Test vestavných šuplíkových mrazáků

Mrazáky této kategorie se od volně stojících liší pouze tím, že je možné je zabudovat do nábytkové stěny nebo třeba do kuchyňské linky. Ušetříte tak cenný prostor, což může být zejména v menších bytech velmi vítaným řešením.

Nejlepší vestavné šuplíkové mrazáky

Pořadí Název Náhled Hodnocení Energetická třída Mrazicí kapacita Cena
1. Electrolux EUN 2244 AOW A+ 20 kg/den Zjistit cenu
2. Electrolux EUN 1100 FOW A+ 18 kg/den Zjistit cenu
3. Beko BU 1201 A+ 10 kg/den Zjistit cenu
4. Siemens GU15DA55 A+ 12 kg/den Zjistit cenu

Vestavné šuplíkové mrazáky a jejich charakteristika

Vestavné spotřebiče zažívají v posledních letech značné slávy. Jejich hlavní výhodou je to, že je lze zabudovat do nábytkové stěny nebo do kuchyňské linky, čímž se hlavně v menších prostorách šetří místem. Je ale potřeba vědět, že při zabudování je potřeba postupovat přesně podle návodu, nedávat spotřebič těsně ke stěně, ale nechat okolo něj alespoň trochu místa a že byste měli dbát na to, aby měl spotřebič určitý přívod vzduchu. Pokud by byl třeba mrazák zcela izolován dřevěnou skříňkou, do které je vestavěn, přehříval by se, protože by mu chyběla možnost odvádět horký vzduch.

Výhody:

  • Přehlednost
  • Rozdělení vnitřního prostoru
  • Možnost vestavení do kuchyňské linky
  • Neruší design místnosti

Nevýhody:

  • Nelze je umístit kamkoliv

Vestavný mrazák

zpět k menu ↑

Test pultových mrazáků

Pultové mrazáky se od již zmíněných šuplíkových odlišují svým tvarem i dělením vnitřního prostoru. Jsou vhodnější spíše do míst, kde je potřeba ukládat větší množství potravin jednoho druhu a není tedy třeba tolik řešit přehlednost.

Nejlepší pultové mrazáky do 10 000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Energetická třída Mrazicí kapacita Cena
1. Electrolux EC 2233AOW1 A+++ 25 kg/den Zjistit cenu
2. AEG AHB 72221 LW A++ 21 kg/den Zjistit cenu
3. Zanussi ZFC 14400 WA A+ 13 kg/den Zjistit cenu
4. Zanussi ZFC 51400 WA A+ 20 kg/den Zjistit cenu
5. Zanussi ZFC 41400 WA A+ 19 kg/den Zjistit cenu

Nejlepší pultové mrazáky od 10 000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Energetická třída Mrazicí kapacita Cena
1. Liebherr GT 2632 A++ 24 kg/den Zjistit cenu
2. Nordline Byfal ARO 305 - - kg/den Zjistit cenu
3. Liebherr GT 3032 A++ 27 kg/den Zjistit cenu
4. Nordline UDD 200 SCEB - - kg/den Zjistit cenu

Pultové mrazáky a jejich charakteristika

Jak napovídá již název, pultové mrazáky se více než lednicím podobají obchodním pultům. Mají posuvné nebo odklápěcí víko v horní části, nejsou příliš vysoké, zato jsou širší a potraviny se od nich ukládají vrchem. Obecně jsou prostorově náročnější, protože prostor nad nimi již nevyužijete, ale zároveň jejich rozměry jsou větší. Na druhou stranu, po stránce objemu si vedou lépe, než mrazáky šuplíkové. Zpravidla mají i nižší spotřebu elektrické energie díky lepší izolaci. Vnitřní prostor pak není členěn do šuplíků, a obecně bývá méně přehledný. Tyto vlastnosti předurčují pultové mrazáky spíše do obchodů, bufetů nebo třeba restaurací, kde se uchovává větší množství potravin jednoho druhu, v domácnostech se s nimi setkáváme méně, nejsou tolik praktické. Problémem vnitřního členění bývá také to, že se musíte hodně ohýbat, abyste dosáhli až na dno. Manipulace s potravinami je pak složitější, pokud se chcete dostat k těm, které jsou uložené na dně, musíte všechno vyskládat.

Výhody:

  • Lze ukládat i větší kusy potravin
  • Větší úložný prostor
  • Nižší spotřeba energie

Nevýhody:

  • Prostorová náročnost
  • Nepřehlednost vnitřního prostoru
  • Nutnost ohýbání

Pultový mrazák

zpět k menu ↑

Kdo jsou prověření a tradiční výrobci mrazáků?

Jelikož věříme, že i značka má na fungování elektrospotřebiče značný vliv, rozhodli jsme se vám nabídnout výběr několika největších, tradičních a léty prověřených výrobců mrazáků, do jejichž výrobků se nemusíte bát investovat. Důvodů, proč se tohoto názoru držíme, je hned několik. Shrnuto v několika bodech:

  • Zkušenosti – kdo se výrobě mrazáků věnuje dlouhodobě a na trh uvádí více modelových řad, má s ní větší zkušenosti a daleko lépe ví, co a jak udělat. Teorie je dobrá věc, ale praktické znalosti se hodí daleko více.
  • Kvalifikovanost – samozřejmě, větší výrobci si mohou dovolit zaměstnávat odborníky, kteří mají dobré vzdělání a zkušenosti.
  • Kvalita – velkovýrobce na poli mrazáků si může dovolit do svých modelů investovat více, navíc díky nákupům ve velkém může nakupovat kvalitní materiály levněji. O to větší kvality dosáhne u přístrojů.
  • Dobré jméno – pokud někdo dosáhl na poli průmyslové výroby úspěchu a vybudoval své značce dobré jméno, stěží bude riskovat, že si ho pokazí tím, že by na trh uvedl neotestovaný nebo vyloženě špatný výrobek.
  • Inovace – přirozeně, pokud někdo dané zboží vyrábí ve velkém, vyplatí se mu každá investice do technologií a inovací svých přístrojů. Tím získáte vy jako zákazníci určitou přidanou hodnotu.

To jsou v kostce důvody, které nás vedou k tomu, že preferujeme velké, tradiční a prověřené značky. Ne, že by menší firma nedokázala vyrobit kvalitní mrazák, ale přeci jen, mrazáky Liebherr, Beko nebo třeba Whirlpool mají lepší jméno.

Mrazáky Liebherr

Společnost Liebherr GmbH je původně německou firmou, založenou roku 1949 Hansem Liebherrem. V dnešní době je však ve švýcarských rukou a je součástí holdingu Liebherr-International AG. Co se týče produktů, je spektrum této značky více než pestré a zahrnuje jeřáby, nákladní vozy, bagry, obráběcí stroje, ale třeba i spotřební elektroniku pro domácnosti, kam patří i mrazáky. O ty se v tuto chvíli zajímáme nejvíce. Co je jejich předností, to je vysoká účinnost a šetrnost (většina patří do energetických tříd A+++ a A++), přítomnost NoFrost technologie, a u šuplíkových mrazáků přehledné rozdělení vnitřního prostoru, přičemž přihrádky se vysouvají po teleskopických kolejnicích. Pultové mrazáky má ale firma Liebherr v nabídce taktéž. Značka Liebherr pak obecně vyniká kvalitou, odolností a dobrou životností, problémem bývá jen obecně o něco vyšší cena.

Mrazáky Beko

Firma Beko je tureckým výrobcem domácích spotřebičů. Založena byla roku 1969 Vehbi Koçem a Leonem Bejeranem. Přestože je sídlo společnosti v Istanbulu, vyrábí se zboží i v Číně, Rumunsku nebo Rusku. Není bez zajímavosti, že společnost Beko je vlastníkem značky Grundig. Pokud jde o škálu výrobků, je velmi široká a zahrnuje prakticky všechno, co využijete v domácnosti – pračky, ledničky, digestoře, nebo právě mrazáky. U těch je hlavní výhodou především relativně nízká cena. Jedná se převážně o šuplíkové mrazničky, pultových je jen menšina. Poměrně dobře si vedou po stránce šetrnosti, vejdou se do energetických tříd A++ a A+, ale mrazicí výkon je menší. Po všech stránkách na nás působí jako celkem solidní volba pro méně náročné zákazníky.

Beko

Mrazáky Nordline

Značka Nordline je původem českou značkou a na trhu působí od roku 2006. Vyrábí v zásadě úzkou skupinu produktů, počínaje vzduchotechnikou a klimatizacemi a konče právě mrazáky. Na ty se náš test zaměřuje, proto bychom se jimi chtěli zabývat i v rámci tohoto odstavce. Velkou výhodou této značky je snadná dostupnost servisu i náhradních dílů. Mrazáky Nordline jsou k dostání v několika řadách – skříňové i pultové s plnými i prosklenými dveřmi a víky. Většina z nich dosahuje slušné úrovně spotřeby A++, a ačkoliv mají menší výkon, designově bývají promyšlené a velice pěkně zpracované.

Nordline

Mrazáky Electrolux

Koncert Electrolux je švédskou společností, založenou roku 1919. Prakticky ovšem navazuje na společnost Lux AB, založenou již roku 1901 Svenem Carlsonem. Ta původně vyráběla lampy a vysavače, časem se ale sortiment společnosti rozšířil i třeba na lednice, pračky, mrazáky a tak dále. Pod tento koncern spadají kromě značky Electrolux i třeba AEG, Zanussi, nebo třeba Frigidaire. Co se týče mrazáků Electrolux, ty jsou jak skříňové, tak pultové. Po stránce spotřeby jsou spíše průměrnější, nejčastěji A+, některé modely dosahují tříd A++ a A+++, nechybí jim funkce SpacePlux pro maximální využití volného prostoru, funkce rychlého zmrazení, nebo systém mrazení LowFrost.

electrolux

Mrazáky Gorenje

Společnost Gorenje, sídlící ve městě Velenje, je slovinským velkovýrobcem elektrických spotřebičů pro domácnost. Založena byla tato firma roku 1950, přičemž v dnešní době spadají do vlastnictví Gorenje Group i další značky, například česká značka sporáků Mora. Gorenje vyrábí prakticky všechny spotřebiče pro domácnost – pračky, sušičky, digestoře, nebo třeba lednice a mrazáky. Posledního zmíněného se v našem článku přidržíme. V drtivé většině případů jde o skříňové šuplíkové mrazáky energetických tříd A+ nebo A++. Ty lepší z nich disponují funkcí NoFrost a elegantním, nerezovým provedením. Oproti konkurenci jsou pak mrazáky Gorenje o něco levnější.

Logo Gorenje

Mrazáky Whirlpool

Whirlpool Corporation je jednou z největších amerických společností a zároveň jedním z největších výrobců elektroniky na trhu. Do skupiny Whirlpool patří, mimo jiné, značky KitchenAid, Indesit nebo třeba Bauknecht. Původně byla ale společnost založena Louisem a Emorym Uptonovými roku 1911. Zaměřovala se od začátku na výrobu praček, časem ale přešla i k dalším elektrospotřebičům – sušičkám, lednicím nebo třeba právě mrazákům. Ty jsou vyráběny ve formě vestavné i volně stojící, jako pultové nebo jako šuplíkové. Po stránce spotřeby si vedou průměrně, najdete je ve třídách A+ a A++, jen výjimečně v nejvyšší A+++. Jejich design není příliš nápaditý, ale mají dobrý výkon a velmi šikovné rozložení vnitřního prostoru. Nechybí jim senzorová technologie 6. smyslu, typická pro spotřebiče Whirlpool. Jinak mají mrazáky Whirlpool často i funkci NoFrost, která má bránit vzniku námrazy.

Whirlpool logo

Mrazáky Zanussi

Společnost Zanussi byla založena v Itálii roku 1916 Antoniem Zanussim ve městě Pordenone. Dnes byste však tuto společnost na trhu nenašli – v roce 1984 odkoupil značku Electrolux, přičemž do této skupiny spadají spotřebiče Zanussi dodnes. Jedná se především o domácí spotřebiče – pračky, vysavače, sporáky, odsavače nebo třeba právě mrazáky. Ty jsou poměrně levné a právě nízká cena je jejich hlavní výhodou. Jde většinou o volně stojící modely, rozdělené zhruba na poloviny na pultové a šuplíkové. Po stránce spotřeby jsou spíše podprůměrné (prakticky všechny jsou energetické třídy A+), výkon je spíše nižší a designu chybí výraznější nápad. Na druhou stranu mají dobrou životnost, úložný prostor Space+ je přehledný a komfortní a fungování mrazáků Zanussi je málo poruchové. Pokud nejste nároční a sháníte mrazák levně, doporučujeme zkusit Zanussi.

Nordline

zpět k menu ↑

Jak vybrat mrazák? Rozhoduje spotřeba i kvalita mražení

Nyní se dostáváme k samotnému jádru našeho článku. Tedy k otázce, jak a podle čeho vybírat mrazák. Faktorů, na nichž vaše volba záleží, je celá řada, my doporučujeme nejprve si rozmyslet, kde bude mrazák umístěný. Pokud bude stát v chodbě, kde je celý rok zima, až moc na tom nezáleží, ale bude-li například v kuchyni, kde je obecně při vaření teplo, měl by mít odpovídající klimatickou třídu. Stejně tak musí jeho objem, mrazicí kapacita i vnitřní členění odpovídat vašim potřebám. Spotřebou pak musí odpovídat vašim možnostem, neměl by vás zbytečně vysávat. Zkuste si tedy na začátek sednout, sepsat si na papír, co všechno od něj očekáváte, jaké minimální požadavky máte, a podle nich postupujte dál. Můžete zvolené hodnoty zkonfrontovat s těmi, které jsou doporučené, své názory přizpůsobit a postupně dojít k ideálnímu mrazáku pro vás.

Mrazicí výkon – nejvíce vypovídá o kvalitě přístroje

Jednou ze základních charakteristik mrazáku je jeho mrazicí výkon. V zásadě vám tento parametr říká, jaké množství potravin dokáže mrazák zmrazit za 24 hodin. Zmrazit pak v tomto případě znamená uvedení do teploty -16°C. Pokud máte tedy udanou mrazicí kapacitu v tomto formátu: 25 kg/24 hod., znamená to, že mrazák dovede za 24 hodin zamrazit celkem 25 kilogramů potravin. Je to poměrně důležitý údaj, protože pokud plánujete manipulovat s větším množstvím potravin denně, měli byste určitě sáhnout po mrazničce s vyšší mrazicí kapacitou. Jakmile totiž do mrazáku, který bude mít výkon třeba 8 kg/24 hod., vložíte 20 kg potravin, nezvládne je zpracovat všechny. A naopak, vložíte 8 kg potravin do mrazáku s mrazicím výkonem 30 kg/24 hod., bude mít na vaše potřeby zbytečně vysokou spotřebu. Dejte si tedy při výběru mrazáku výkon do porovnání s vašimi potřebami.

Kromě toho vám ještě prozradíme, že hodnoty mrazicího výkonu se pohybují zhruba od 3 kg/24 hod. (což je strašně málo!) až po 40 kg/24 hod. (což je naopak hodně a využijete to spíše ve větších provozech než v domácnostech). Velký rozdíl je mezi šuplíkovými a pultovými mrazáky. Skříňové mrazničky dosahují výkonu zhruba do 8 až 10 kg/24 hod., což je pro domácnost optimální. Pultové mrazáky mohou dosáhnout výkonu 30 až 40 kg/24 hod., čímž jsou právě také předurčeny do obchodů, restaurací nebo bufetů, v domácnosti takovou kapacitu využijete jen málokdy.

Mrazáky v supermarketu

Třídy mrazení – doplnění mrazicího výkonu

Kromě mrazicího výkonu popisuje schopnost mrazit ještě jeden faktor, a tím je třída mrazení. Ta v zásadě udává za pomoci jedné až čtyř hvězdiček, na jakou minimální teplotu mrazák potraviny zmrazí. Z toho lze vyčíst třeba to, jak dlouho lze potraviny skladovat. Samozřejmě, čím vyšší třída, tím větší musí mít mrazák výkon, tím je větší spotřeba i hlučnost, ale zároveň o to déle vám potraviny v něm vydrží. Obecně jsou třídy čtyři, podle teploty následující:

  • Jedna hvězdička – teploty kolem -6 °C, krátkodobé skladování na několik dnů
  • Dvě hvězdičky – teploty kolem -12 °C, běžné skladování na několik týdnu
  • Tři hvězdičky – teploty kolem -18 °C, běžné skladování na několik měsíců (nejběžnější třída)
  • Čtyři hvězdičky – teploty pod -18 °C, dlouhodobé skladování i na několik let

Zároveň vás ale musíme varovat. Příliš dlouhé skladování vašim potravinám nebude svědčit, obzvláště při extrémně nízkých teplotách. Pro běžné použití doporučujeme druhou až třetí třídu kvality mrazení, čtvrtá se vyplatí jen ve speciálních případech, protože jídlo zmražené na více než rok už nebude mít tu správnou chuť.

Co s objemem mrazáku? Velikost vám musí vyhovovat!

Velmi důležitým parametrem výběru je objem mrazáku, respektive jeho velikost. Tady nelze poradit konkrétní hodnotu, záleží na vašich potřebách, vy sami nejlépe víte, kolik potravin budete zmrazovat. Objem tedy volte tak, aby vám plně vyhovoval a abyste měli ještě určitou rezervu, ne moc, ale pár litrů navíc. Příliš velký mrazák totiž také není výhodou, naopak – má větší výkon, tedy i hlučnost a spotřebu, a pokud prostor nevyužijete, je to zbytečné. Abychom vám pomohli s odhadem, obecně se pro domácnost doporučuje kapacita 40 až 60 litrů na osobu. Chováte-li doma zvířata, nebo třeba rybaříte a seznáte, že potřebujete velký objem, berte 80 litrů na osobu, víc ne. V obchodě, v případě pultových mrazáků, musíte samozřejmě volit podle toho, kolik zboží do nich chcete umístit.

To by bylo k výběru, a nyní obecně o mrazácích. Kapacita se běžně pohybuje ve velmi širokém rozmezí od 30 litrů pro malé mrazáky do bytů nebo hotelových pokojů až po obrovské průmyslové mrazáky s objemem 500 litrů a obrovským výkonem. Zhruba do 150 litrů objemu se pohybují mrazáky pro menší domácnosti. Ve větších, čtyř až pětičlenných domácnostech, oceníte mrazáky mezi 150 a 250 litry, velkokapacitní mrazáky s vyšší kapacitou se hodí spíše pro průmyslové využití, do restaurací a podobně. Upozornit bychom vás chtěli ještě na jednu záludnost výběru. Je totiž potřeba rozlišovat dva typy objemu – netto a brutto. Brutto je hrubý objem, a uvádí celkový vnitřní prostor, ovšem i s tím, co zaberou regály, přihrádky, police a izolace, tedy prostor nevyužitelný k mražení potravin. Netto je pak čistý, užitný objem, který udává pouze volný prostor. Obvykle se liší až o několik litrů.

Kromě objemu stojí za to řešit i rozložení vnitřního prostoru. To by mělo být přehledné, dostatečně vyřešené a vhodné pro použití. Například pultový mrazák, který nemá jedinou přihrádku, ale velký úložný prostor, není příliš vhodný. Nedává vám možnost vytvořit si jakýkoliv systém uložení věcí. Lepší je, pokud obsahuje alespoň několik přihrádek (pozor ale na drátěná oddělení nebo drátěné – potraviny na ně snadno přimrzají). U šuplíkových mrazáků byste si měli zase hlídat počet, velikost a hlavně materiál zásuvek. Musí být tvrzené a odolné, aby se otevíráním nepolámaly. Vždy pak preferujte skutečné zásuvky a ne pouze přední záklopky, které odklopíte a naopak zaklopíte. Snadno se lámou, a jakmile se poškodí, přihrádku s nimi nezavřete.

Plný mrazák

Jak je to s energetickou třídou a spotřebou mrazáků?

Mrazáky jsou, podobně jako třeba klimatizace nebo lednice přístroji, které jsou zapnuté dlouhodobě. Pokud byste mrazák vypnuli, museli byste z něj všechny potraviny vyskládat. Hodnoty spotřeby by vás tedy měly zajímat obzvláště. Obecně se udávají dva údaje. Prvním z nich, který vypovídá o šetrnosti mrazáku, je energetická třída. Jde o písmenné a barevné označení, které můžete vyčíst z energetického štítku spotřebiče (těmi jsou spotřebiče, včetně mrazáků ze zákona od výrobce vybaveny). Energetických tříd je celkem deset, značí se písmeny od A po G, přičemž třída A má ještě tři vyšší kategorie – A+, A++ a A+++. V těchto třech třídách také doporučujeme vybírat, protože se jedná o nejúspornější mrazáky na trhu. Rozdíl mezi spotřebami jednotlivých tříd je přibližně 30 %, a Rozdíl mezi A+++ a A je tak velký, že se vám mrazák A prostě nevyplatí. Bude sice levnější, ale na nákladech spojených se spotřebou zaplatíte opravdu hodně.

  • Energetická třída A : roční spotřeba cca 210 kWh
  • Energetická třída A+: roční spotřeba cca 180 kWh
  • Energetická třída A++: roční spotřeba cca 150 kWh
  • Energetická třída A+++ : roční spotřeba cca 120 kWh

Jak vidíte, když se uvede spotřeba číselně, rozdíl je jasně patrný. Doporučujeme také hledět na roční spotřebu, když už jsme ji nakousli. Ta je ovlivněna výkonem, velikostí mrazáku a dalšími parametry, takže se nedivte, pokud bude mít úsporný velký mrazák větší spotřebu než neúsporný, ale zato maličký mrazák. Obecně platí, že je dobré počítat s průměrnou denní spotřebou, vypočítat si průměrnou roční spotřebu a právě tyto údaje považovat za definitivní číselné vyjádření. Měli byste také vědět, že spotřebu ovlivňuje i okolní teplota – pokud je mraznička v teplé místnosti, musí chladit častěji a nároky na spotřebu jsou tedy vyšší.

Energetický štítek mrazáku

Akumulační doba patří mezi rozhodující parametry

Poměrně důležitým parametrem, který doporučujeme při výběru vzít v potaz, je akumulační doba mrazáku. Tento údaj vám říká, jak dlouho dokáže udržet mraznička potraviny ve zmrazeném stavu od chvíle, kdy bude vypnuta (nejčastěji z důvodu přerušení nebo výpadku přívodu elektrické energie). Závisí to hodně na kvalitě izolace pláště, izolace dveří nebo třeba předchozím výkonu a schopnosti udržet konstantní nízkou teplotu. Tato vlastnost je velmi důležitá, protože určitě nechcete, pokud vám náhodou vypadne proud, aby se všechny potraviny hned roztekly, zkazily a vy jste je museli nakoupit znovu. I pokud mrazák zrovna neběží, musí potraviny vydržet zmrazené co nejdéle.

Tato doba se udává v hodinách a pohybuje se u mrazáků zhruba od 5 do nějakých 48 hodin. Samozřejmě, čím vyšší bude, tím lépe. Opět je zde rozdíl mezi šuplíkovými a pultovými mrazáky – šuplíkové udrží potraviny ve zmrazeném stavu kratší dobu, obvykle kolem 20 hodin v případě lepších a dražších modelů (minimum by pro vás mělo být alespoň 12 hodin, klidně ale berte i více). Pultové mrazáky mají větší výdrž, je to dáno lepší izolací, i větší kapacitou, která vyžaduje výkonnější mrazení. Tady může být akumulační doba klidně i 40 hodin. Je to výhodnější i pro obchodníky, protože ti používají pultové mrazáky často a právě jim by v případě dlouhodobého výpadku proudu byla způsobena velká škoda.

Co znamenají klimatické třídy?

Dalším poměrně málo známým údajem, se kterým se v souvislosti s mrazáky setkáte, je klimatická třída. Podle ní zjistíte, do jakého prostředí je konkrétní mrazák vhodný. Je to prosté – pokud bude místnost příliš teplá, bude potřeba velký výkon mrazáku, aby potraviny udržel zamražené. Pokud byste dali třeba do teplé kuchyně mrazák určený pro chladné místnosti, dá se očekávat, že výkonnostně nebude stačit a jídlo se v něm bude rozpouštět, navíc budete mít obrovskou spotřebu. Naopak, pokud dáte mrazák pro teplou místnost do chladnější místnosti, také mu neprospějete, riskujete poruchu.

Celkem rozlišujeme hned čtyři klimatické třídy:

  • Subnormální třída – SN – pro rozsah teplot 10 až 32 °C
  • Normální třída – N – pro rozsah teplot 16 až 32 °C
  • Subtropická třída – ST – pro rozsah teplot 18 až 38 °C
  • Tropická třída – T – pro rozsah teplot 18 až 43 °C

Právě přítomnost k těmto třídám udává, v jakých provozních teplotách okolí by se mrazák měl používat. Právě v daném rozmezí dosáhnete optimální spotřeby, výkonu i kvality mražení. Kromě toho bychom vás chtěli upozornit ještě na jednu věc – pokud má mrazák fungovat například v rozmezí teplot 10 až 38 °C, uvádí se spojení všech dotyčných tříd, tedy SN-N-ST. Tady nelze než doporučit promyslet si, v jaké místnosti mrazák bude, a podle toho vybírat. Pro jistotu pak můžeme doporučit volit spíše širší rozmezí provozních teplot. Na závěr vám dlužíme pár rad – především nedávejte mrazák ke zdi, nechte za ním volný prostor alespoň 30 centimetrů, aby mohl vzduch proudit. Snažte se ho umístit co nejdále od topení a pokud možno ne na přímé slunce. Nejvhodnější jsou místnosti, kde netrávíte moc času, tedy chodby, sklepy nebo vstupní hala. Kuchyně je praktická, pokud chcete mít potraviny po ruce, ale musíte hlídat při vaření vzniklou teplotu.

Klimatické třídy

Hlučnost mrazáku – čím nižší, tím lépe pro vaše pohodlí

Samozřejmě, u spotřebiče, jako je mrazák, spíše záleží na technických parametrech, celkové kvalitě zpracování a schopnosti mrazit rychle a efektivně. Ovšem na jednu věc nesmíte zapomínat – dlouhodobě zapnutý přístroj bude vydávat hluk. Pokud bude příliš vysoký, začne vám časem vadit, a zrovna mrazák nemůžete na noc vypnout. Ten bude mrazit ve dne v noci, aniž byste to mohli ovlivnit. Dopředu vás tedy upozorňujeme – čím nižší hlučnost, tím lépe, pokud ho nechcete umístit do sklepa nebo do garáže. Rovnou vám prozradíme, že běžná hlučnost je 40 až 42 dB (jednotka intenzity zvuku), což není moc. Je to poměrně tichý spotřebič, ovšem při plném výkonu mrazení si ho v místnosti určitě všimnete. Navíc, toto je průměr, na trhu jsou i modely, jejichž hlučnost přesahuje i 45 nebo 48 dB, což už je znatelný rozdíl. Tím spíše, že hlučnost rostě logaritmicky, takže rozdíl mezi 40 a 42 dB je výrazně menší, než rozdíl mezi 46 a 48 dB.

Rozměry, design a další charakteristiky

V této podkapitolce bychom se s vámi chtěli podívat na další charakteristiky mrazáků. Začněme rozměry. Ty jsou pro vás důležité, pokud máte pro mrazák vyhrazené místo. Nemůžeme vám tu nic poradit, rozměry jsou silně individuální jak na vaší straně, tak na straně mrazáku. Navíc platí, že čím větší vnitřní prostor, tím větší rozměry. Ale určitě se vám vyplatí je řešit. Pokud bydlíte v bytě, budete mrazák stěhovat do schodů, doporučujeme přihlédnout i k hodnotě hmotnosti. Ne přímo důležitou, ale vypovídající charakteristikou mrazáku je i jeho design. Mrazák neschováte, pokud si nekoupíte vestavnou verzi. Tam, kam ho umístíte, bude vidět. Ne, že by na jeho vzhledu měl váš výběr být postaven, ale je dobré k němu přihlédnout. Nemusíte se totiž držet jen univerzální, ale málo nápadité bíle. K dostání jsou i velmi luxusní a elegantní nerezové mrazáky, případně mrazáky v různých barevných kombinacích. Stačí si jen vybrat, co se k vám domů hodí.

Mrazák vnitřní prostor

zpět k menu ↑

Jakými funkcemi disponují moderní mrazáky?

Mrazáky nejsou tím typem přístroje, který by měl být přehnaně chytrý a měl by se sám ovládat nebo disponovat displejem. To určitě ne, nebylo by to žádoucí a zvyšovalo by to cenu. Nicméně existuje několik funkcí a technologií, kterými by mrazák měl disponovat. Zvyšují vaše pohodlí, usnadňují jeho použití a především, znamenají velký nárůst efektivity mražení. Zároveň vám doporučujeme, abyste alespoň o některé ze zmíněných technologií u svého mrazáku stáli.

Technologie

Zrychlené mrazení – Superfrost

Díky této funkci dojde po jejím zapnutí k prudkému snížení teploty v mrazáku, čímž se zrychluje zmražení nově vložených potravin. Jakmile jsou tyto zamrazeny, funkce se vypne a mrazák pokračuje v normálním mrazicím výkonu, aby neplýtval energií. Jiný název této funkce je FrostMatic.

AllFrost systém

Díky tomuto systému zajistíte rovnoměrné mrazení ve všech částech mrazáku. Není tedy potřeba jídlo přeskládávat, protože se ve všech přihrádkách zmrazí stejně rychle a na stejnou úroveň.

FrostSafe systém

Tato funkce zabraňuje rozmrazení potravin, pokud na krátkou dobu otevřete dvířka mrazáku (například když jdete pro maso nebo pro zeleninu a nemůžete se k dané potravině dostat). Díky tomu tedy přísun teplého vzduchu zvenčí zmrazené potraviny nijak neovlivní.

No Frost protinámrazový systém

Díky tomuto systému cirkulace vzduchu jsou potraviny zmrazeny rychle po uzavření dveří, díky čemuž se teplo z nich dostává ven poměrně rychle. Systém také odvádí vlhkost, takže mrazák není potřeba odmrazovat, jako tomu bylo u starších modelů.

Otevřený mrazák

Signalizace

Zvukový signál, který vás upozorní, pokud jsou dveře mrazáku špatně zavřené, nebo pokud uvnitř narůstá teplota. Tím vás sám upozorňuje na drobnosti, které byste jinak mohl přehlédnout.

Výrobník ledu

Zabudovaný výrobník ledu, to už je skutečně lahůdka. Díky tomuto otvoru ve dvířkách mrazáku nemusíte mrazák otevírat, abyste si mohli do sklenice nasypat pár kostek ledu. Na druhou stranu, právě tímto otvorem může proudit určité malé procento teplého vzduchu do mrazáku.

Kolečka

Některé mrazáky, zejména pultové (u šuplíkových to není obvyklé) mají na své spodní straně zabudovaná kolečka, díky kterým se snáze stěhuje. Je to praktické, pokud máte mrazáky třeba v obchodě a potřebujete s nimi pohybovat. Nehledě na to, že velké pultové mrazáky bývají hodně těžké a manipulace s nimi by bez koleček byla složitá.

zpět k menu ↑

Zmrazí vás ceny mrazáků?

Než přejdeme ke shrnutí celého výběru mrazáku, dovolte nám ještě napsat pár slov o cenách těchto přístrojů. Ty se pohybují v relativně širokém spektru a záleží jen na vás, o co přesně máte zájem a kolik jste ochotní investovat. Většinou platí, že za vyšší cenu můžete očekávat vyšší kvalitu a životnost. Naopak, velmi levné mrazáky mají většinou nějaký háček – vyšší spotřebu, špatný výkon, malý objem nebo nízkou životnost. Popřípadě bude mrazák starý. Obecně platí, a na nabídce velkých výrobců, jako je Candy, Beko, Zanussi nebo Liebherr je to vidět, že vyrobit kvalitní mrazák také něco stojí. Nejlevnější mrazáky jsou k sehnání za nějaké tři tisíce korun, ale doma je moc nevyužijete. Mnohdy jde o maličké mrazáky, které se hodí třeba na chatu nebo do hotelového pokoje, ale zdaleka ne do domácnosti. Kvalita začíná zhruba na pěti tisících korun.

  • Mrazáky do deseti tisíc korun vám mohou nabídnout průměrné vlastnosti. V této kategorii nakoupíte volně stojící i vestavné mrazáky šuplíkové, a pokud máte štěstí, podaří se vám sehnat celkem slušný mrazák pultový. Nemůžete ale očekávat zázraky, počítejte s energetickou třídou A, v lepším případě A+ a mrazicím výkonem kolem 12 kg/24 hod.
  • Pro dvacet tisíc korun budete muset sáhnout do kapsy, pokud budete mít zájem o mrazák s lepší spotřebou alespoň třídy A+, případně až A++, dobrým mrazicím výkonem a velkým objemem. Zde se pohybuje solidní střední třída mrazáků.
  • V cenové kategorii od dvaceti do čtyřiceti tisíc korun už pořídíte špičkové šuplíkové i pultové mrazáky. Budou úsporné, ve třídách A++ a některé dokonce i A+++, s vysokým mrazicím výkonem přes 25 kg/24 hod., velkým objemem a skvělou akumulační dobou, navíc s funkcemi, jako je NoFrost, SuperFrost a podobně.

Mrazáky a ceny

Samozřejmě, seženete i dražší mrazáky, ale je otázka, jak moc se vám doma vyplatí. Ty nejdražší stojí i přes 200 000 korun, což je obrovská suma a rozhodně nejsou určené pro domácnost. Mají špičkové parametry, které ale při domácím použití ztrácí podstatu. Tyto mrazáky doporučujeme spíše do velkých obchodů, restaurací a podobných provozů. Pro vás, jako pro běžného uživatele, by se cena měla zastavit na čtyřiceti až padesáti tisících korun.

zpět k menu ↑

Finální verdikt

Úplným závěrem našeho testu by snad ještě stálo za to si všechny informace výše uvedené zrekapitulovat a celý výběr mrazáku si znovu projít na několika řádcích. Předně – měli byste se rozhodnout, co vlastně potřebujete a o co máte zájem. Tedy jestli kupujete mrazák domů nebo třeba do bufetu, v jaké místnosti bude stát, kolik vás doma žije, a tedy kolik potravin budete do mrazáku dávat a tak dále. Podle toho byste pak měli vybírat. Především budete muset rozhodnout, jestli chcete mrazák pultový, nebo šuplíkový. Z našeho pohledu jsou šuplíkové mrazáky do domácnosti lepší, a pultové zase do obchodu, ale záleží hlavně na vás. Dále byste si měli promyslet, z nabídek kterých značek budete vybírat. Doporučujeme hlavně ty tradiční a léty prověřené, jako je třeba Liebherr, Whirlpool, Electrolux nebo Candy.

Pak přijdou na řadu technické a další parametry jednotlivých mrazáků. Doporučujeme zde postupovat systematicky. Začněte objemem, který musí odpovídat vašim potřebám. Neplatí automaticky, že čím větší mrazák, tím lépe. Snažte se zvolit optimální objem, protože ideálně funguje pouze plný mrazák. Mrazicí výkon a třídu mrazení se snažte zvolit co nejvyšší, je to pro vás lepší. Pokud bude mrazák disponovat vysokým výkonem, budou potraviny zamrazeny rychle a účinně. Akumulační doba, další z faktoru výběru, by měla být, pokud možno, vysoká. V případě výpadku proudu to zcela jistě oceníte. A zapomenout nesmíme ani na spotřebu – tu určují jak energetické třídy, tak i hodnota roční spotřeby. Snažte se, aby mrazák nebyl nižší než A+ třídy a aby jeho spotřeba byla malá (ovšem pozor – vysoký výkon jde ruku v ruce s vyšší spotřebou).

Na závěr pak můžete zhodnotit další, spíše doplňkové parametry výběru, jako je hlučnost mrazáku, jeho rozměry, design a podobně. Z funkčního vybavení mrazáku bychom zmínili alespoň NoFrost systém, který se určitě vyplatí. Díky němu vám odpadají starosti s odmrazováním přístroje. Další funkce, jako je SuperFrost nebo AllFrost se také hodí, mohou vám ušetřit dost práce a starostí. Pak už zbývá jen zkontrolovat cenu a zhodnotit, jestli je přiměřená vašemu výběru, a máte nakoupeno.

Mrazák

zpět k menu ↑

Co všechno dávat do mrazáku?

Mrazák má své velké uplatnění v tom, že zajišťuje dlouhou životnost skladovaných potravin. Nízká teplota zastavuje rozkladné i hnilobné procesy a neumožňuje růst plísní nebo působení mikrobů a bakterií. Proč tomu tak je, to už by vydalo na odbornější biologicko-chemický text, berme tedy zkrátka jako fakt, že takto mrazák funguje. Chceme totiž zmínit jinou věc – ne všechno a ne ve všech stavech se dá do mrazáku uložit. Především byste měli dodržovat některá pravidla:

  • Do mrazáku nikdy nedávejte pokrmy teplé, vždy je nechte vychladnout. Teplo z jídla by narušilo chladnou atmosféru mrazáku, který by musel zvýšit výkon, narostla by spotřeba a vlivem tepla by mohly rozmrznout některé již zamražené potraviny.
  • Nikdy nedávejte do mrazáku potraviny bez obalu – znečistíte tím mrazák, a zároveň potraviny mrazem vysychají (obzvláště markantní je to třeba u zeleniny). Pokud je zamrazíte v obalu, voda se nedostane ven a po rozmrazení se vrací alespoň částečně do potraviny.
  • Jakmile potraviny rozmrzly, už je do mrazáku nevracejte. Kvalita jídla by tím velice utrpěla a prudce poklesla.

Dále doporučujeme používat do mrazáku pouze obaly k tomu určené. Typicky polyethylenové obaly, protože běžný plast může při nízkých teplotách vypouštět nežádoucí látky a někdy se stává, že plastové nádobí vlivem nízké teploty popraská. Navíc se dnes běžné prodávají sáčky do mrazáku, jejichž použití můžeme taktéž doporučit.

Potraviny v mrazáku

Z potravin, které se nedoporučuje dávat do mrazáku, bychom zmínili například okurky, brambory, melouny nebo třeba houby. Pokud nejsou tepelně opracované (což třeba houby při zamrazení bývají, brambory ve formě hranolek, které koupíte v supermarketu, taktéž), hrozí jejich vysušení mrazem. Voda by v nich zmrzla, čímž by kromě vysušení mohlo dojít i k rozpraskání. Jde právě o to, že kvalita těchto potravin by tím utrpěla do té míry, že už by nestálo za to takové potraviny jíst. Zmrazovat se nedoporučuje ani sýry, tam to ale není až takový problém a necháváme to pouze na vás.

Doporučením, co lze dávat do mrazáku a co byste mrazit naopak neměli, jsme se dostali až na konec našeho testu. Pomohl vám? Pevně věříme, že ano, protože s pomocí výše zmíněných informací by neměl být nejmenší problém mrazák vybrat. Těšíme se na počtenou u dalších testů.

Mrazáky
5 (100%) 3 votes