Nejlepší sporáky 2019

  • Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnějšího sporáku.
  • Zvolte si na základě výkonu, spotřeby, bezpečnosti a poměru cena/kvalita.
  • Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.

Sporáky bez pozadí

TOP sporáky roku 2019

Elektrické sporáky – litinové Elektrické sporáky – sklokeramické Elektrické sporáky – indukční Plynové sporáky Kombinované sporáky
Zanussi ZCE 540G1 WA Amica SHC 588N W AEG 47036 IU-MN Beko FSM 62330 DXT Electrolux EKK54553OW
Kvalita vaření
92 %
Bezpečnost
93 %
Spotřeba
94 %
Cena/kvalita
94 %
Kvalita vaření
91 %
Bezpečnost
95 %
Spotřeba
94 %
Cena/kvalita
92 %
Kvalita vaření
94 %
Bezpečnost
94 %
Spotřeba
95 %
Cena/kvalita
93 %
Kvalita vaření
93 %
Bezpečnost
92 %
Spotřeba
92 %
Cena/kvalita
91 %
Kvalita vaření
95 %
Bezpečnost
96 %
Spotřeba
95 %
Cena/kvalita
92 %
93%
93%
94%
92%
95%
Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu

Úvod

Sporák, tedy samostatně stojící spotřebič, který se vsune do mezery v kuchyňské lince, je srdcem kuchyně. Bez něho by nemohla plnit své základní funkce – vaření a pečení. Pokud toužíte po jeho vestavěné variantě, tak byste měli uvažovat nad koupí dvou samostatných spotřebičů, vestavěné trouby na pečení a varné desky. Sporák totiž v sobě kombinuje obě.

Uzavření ohniště byl asi nejvýznamnější úkon v historii vaření. Otevřené ohniště bylo postupným vývojem upravováno a vylepšováno a ke krbu se záhy přidala pec. Opravdová revoluce ve vaření nastala v roce 1809, když se ke kuchyňské peci přidala trouba na pečení a vznikl klasický sporák, tedy trouba na pečení kombinována s varnou deskou. Už v 19. století existovaly jeho dvě varianty, a to plynový a elektrický. Za více než dvě století jeho existence prošel neuvěřitelným dynamickým vývojem a v nabídce je mnoho možností, jako:

  • plynový sporák – kombinuje plynovou varnou desku s plynovou troubou na pečení.
  • elektrický sporák – obě jeho části jsou na elektřinu, přičemž si můžete vybrat mezi litinovou plotnou (deskou) na vaření, sklokeramickou, anebo indukční varnou deskou.
  • kombinovaný sporák – jeho název napovídá, že v sobě kombinuje plynovou varnou desku a elektrickou troubu na pečení. Jde o nejoblíbenější typ.

Díky tomuto správnému spojení a zkombinování typu varné desky s funkcemi trouby je možné uspokojit potřeby opravdu každého. Je však nutné si ujasnit, co přesně od sporáku očekáváte, přesněji, jaký typ varné desky sporáku preferujete a jaký typ trouby na pečení chcete spolu s jejími přídavnými funkcemi.

Víme, že výběr na trhu je dost široký a nákup může komplikovat fakt, že v podstatě v jednom kuse musíte vybírat dva spotřebiče, které je nutné vhodně nakombinovat a možností je v tomto případě opět mnoho. Navíc se sporáky pohybují v různých cenových hladinách a hlavně (ale nejen) jejich trouby na pečení v sobě skrývají mnoho funkcí. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli pro vás připravit všechny potřebné informace, které při jeho výběru budete potřebovat spolu s velkým testem sporáků, v kterém jsme se důkladně podívali na vybrané modely různých druhů. V přehledném průvodci nákupem jsme pro vás shrnuli kompletní a podrobné informace, které vám pomohou při nákupu sporáku. Naleznete tu přehled nejvýznamnějších výrobců na poli sporáků, jejich základních druhů a vlastností.

zpět k menu ↑

Tři základní druhy sporáků

V zásadě rozpoznáváme tři kategorie sporáků. Základně je členíme podle toho, odkud berou energii na provoz. Buď můžete používat sporák elektrický (pokud nemáte v bytě či domě přívod plynu, kam byste mohli napojit celoplynový či kombinovaný sporák). Elektrické sporáky se podle varné plochy ještě dělí na další tři poddruhy, tak jako jsme to již řekli výše a každý z nich nabízí jiné možnosti vaření, úspory tepla a případně i pokročilejších funkcí.

Pro ty, kteří víc vaří a méně pečou, je nejvhodnější a nejrozšířenější druh sporáku v minulém století – plynový. Nejoblíbenějším a nejprodávanějším sporákem v dnešní době je takzvaný kombinovaný sporák. Už jeho název napovídá, že v sobě kombinuje výhody lehkého a rychlého vaření na plynové varné desce a lepšího rovnoměrného pečení v elektrické troubě. Každý z těchto druhů sporáků má své plusy i mínusy a je určený pro jiné použití a pro různé domácnosti. Proto byste měli při nákupu především zvážit své preference. Jednotlivé typy se totiž liší víc, než si myslíte. Z tohoto důvodu jsme připravili tento článek, ve kterém se na jejich jednotlivá specifika podíváme blíže, a vy si budete moci jednodušeji vybrat ten pravý pro vaši kuchyň. Jelikož o troubách na pečení a jejich funkcích jsme vám již přinesli samostatný článek, zaměříme se tu hlavně na varné plochy sporáků a jejich další specifické parametry.

zpět k menu ↑

Test elektrických sporáků

Elektrický sporák je tvořený varnou deskou ve formě litinové plotny, sklokeramické či indukční desky, a elektrickou troubou na pečení. Obě jeho části jsou poháněny elektrickou energií. Elektrický sporák jepro plnohodnotné fungování potřeba napojit na 380–400 V. Dá se použít napojení i na 230–240 V, to však omezí jeho používání, přičemž výjimku tvoří sporáky s třemi litinovými varnými zónami.

Elektrické sporáky – litinové

Pořadí Náhled Název Hodnocení Energetická třída Počet varných zón Cena
1. Zanussi ZCE 540G1 WA
A 4 Zjistit cenu
2. Amica 510EE1.20PF W
A 4 Zjistit cenu
3. Mora E 120 AW
A 4 Zjistit cenu
4. Mora E 110 AW
A 4 Zjistit cenu

Elektrické sporáky – sklokeramické

Pořadí Náhled Název Hodnocení Energetická třída Počet varných zón Cena
1. Amica SHC 588N W
A 4 Zjistit cenu
2. Amica SHC 5784D X
A 4 Zjistit cenu
3. Beko FSM 57300 GX
A 4 Zjistit cenu
4. Electrolux EKC54952OX PlusSteam
A 4 Zjistit cenu
5. AEG CCB56400BX
A 4 Zjistit cenu
6. Electrolux EKC54952OK PlusSteam
A 4 Zjistit cenu

Elektrické sporáky – indukční

Pořadí Náhled Název Hodnocení Energetická třída Počet varných zón Cena
1. AEG 47036 IU-MN
A 4 Zjistit cenu
2. Electrolux EKI54950OX PlusSteam
A 4 Zjistit cenu
3. AEG Mastery CIB56400BX SteamBake
A 4 Zjistit cenu
4. Mora I 878 AW
A 4 Zjistit cenu

Elektrické sporáky a jejich charakteristika

Jak jsme již výše zmínili, jde o celoeletrický typ, který je vhodný do domácnosti bez přívodu plynu. Pro úplnou funkčnost je však potřebné napětí 380–400 V a na napojení je potřebné si najmout odborníka. Pokud pečete častěji něž vaříte, je pro vás ideální. Varné desky elektrického sporáku mívají hladký povrch, proto se lépe čistí.

Podle typu varné desky můžete elektrické sporáky dál dělit do třech užších kategorií:

  • Litinové elektrické sporáky – jsou nejlevnějšími varianty elektrických sporáků. Jde o jeho nejstarší typ a má nejvyšší spotřebu energie, protože se pomaleji zahřívají a zároveň trvá déle, než vychladnou. Na druhou stranu, litinové elektrické sporáky jako jediné nabízí možnost napojení na nižší napětí 230–240 V, a to při variantě s třemi varnými zónami.
  • Sklokeramické elektrické sporáky – v dnešní době nejrozšířenější typ elektrických sporáků. Sklokeramická varná deska má menší teplotní ztráty jako litinová a představuje zlatou střednou cestu mezi zmíněnou litinovou a indukční varnou deskou.
  • Elektrické sporáky s indukční varnou deskou– patří mezi nejvyspělejší technologie na trhu. Na pohled v porovnání se sklokeramickými, vypadají totožně, ale indukce ohřívá jenom ty plochy nádoby, které se dotýkají desky. Tím šetří energii ještě víc.

Výhody

Snadné pečení

Snadnější čištění varné desky

Menší náklady při instalaci

Není nutný přívod plynu


Nevýhody

Nutnost přívodu elektřiny a ve většině případů napojení na 380–400 V

Hladiny teplot na sporáku nejsou tak přesné jako u plynového, navíc se vyhřeje pomaleji

Vyšší spotřeba energie něž u plynových sporáků

Elektrický sporák

zpět k menu ↑

Test plynových sporáků

U plynových sporáků jde o celoplynový typ. Sporáky na plyn upřednostňují především profesionální kuchařští nadšenci, protože jim umožňuje preciznější a mnohem přesnější kontrolu teploty díky tomu, že můžou kontrolovat intenzitu plamene na hořácích. V případě pečení se však teplota v plynové troubě reguluje mnohem hůře, než v elektrické, a to je potřeba při pečení kompenzovat různými kuchařskými triky.

Plynový sporák

Plynové sporáky a jejich charakteristika

Kromě plynové trouby na pečení je jejich součástí i plynová varná deska. Základem její fungování jsou hořáky a stabilní rošty, které drží nádoby přímo nad plamenem z hořáků. Měly by být aspoň tři, abyste měli na vaření dostatek místa. Vrchol bývá pět – platí, že čím více, tím lépe. Nádoby na plynových sporácích bývají nahřáté téměř okamžitě potom, co je zapnete (maximálně do pár minut) a regulace teploty je velmi jednoduchá. Povětšině stačí stlačit jedno tlačítko na nahození jiskry a otočit tlačítkem příslušného hořáku a tím měnit přísun plynu. Vaření je komfortní, poměrně jednoduché a rychlé. Na druhou stranu, může dojít k úniku plynu, který je ovšem díky automatickým pojistkám a vypnutí přívodu plynu pokud zhasne plamen, výjimečný.

Velikou nevýhodou plynových sporáků je jejich trouba na pečení a složitá regulace teploty v ní – jenom v rozmezí 150–260 °C, navíc má většinou k dispozici jenom spodní ohřev, takže pečení není rovnoměrné. Všeobecně známým trikem, jak předejít připékání jídla zespodu, je obalení roštu hliníkovou fólií (alobalem). Na zapojení plynového sporáku je potřebný nejen přívod plynu, ale také i přítomnost licencovaného servisního technika.

Výhody

Rychlá příprava a celý průběh vaření

Snadná regulace teploty desky

Nižší obstarávací cena

Malé ztráty energie


Nevýhody

Těžká regulace teploty v troubě

Nutnost přívodu plynu

Nutnost instalace technikem

zpět k menu ↑

Test kombinovaných sporáků

To nejlepší a zároveň nejoblíbenější, tedy kombinované sporáky, si popíšeme nakonec. Už z jejich názvu je jasné, že v sobě kombinují vlastnosti svých elektrických i plynových kolegů. Tím, že se v něm skloubila plynová varná deska a elektrická trouba na pečení, eliminuje nedostatky výše zmiňovaných druhů sporáků.

Kombinované sporáky a jejich charakteristika

Varná deska kombinovaných sporáků funguje samozřejmě na stejném principu jako ta u plynových sporáků. Avšak zásadní rozdíl mezi nimi je u pečení. V elektrické troubě je totiž možné regulovat teplotu v rozpětí od 35 do 350 °C a je tam k dispozici spodní i horní ohřev, popřípadě horkovzdušné pečení, tak jako u elektrických sporáků. V tomto případě se s kombinovaným sporákem optimalizují výsledky vaření i pečení.

Výhody

Rychlá příprava a celý průběh vaření

Lehká regulace teploty desky

Lehká regulace teploty v troubě a rovnoměrné pečení v ní


Nevýhody

Stále potřebujete přívod plynu a revizního technika na instalaci

Vyšší cena

zpět k menu ↑

Nejznámější a osvědčení výrobci sporáků na trhu

Aby bylo vaše vaření na nejlepší úrovni a mohli jste si ho opravdu užít, je potřebné si pořídit opravdu dobrý model. Pokud budete muset před každým vařením řešit náročnost ovládání, málo místa pro hrnec či pánev, pak čas strávený vařením si nejenže neužijete, ale ani výsledek nebude až taký dobrý jako by mohl být. Proto je dobré se podívat při nakupování na některé z tradičních, osvědčených značek, které vyrábějí vysoce kvalitní a různorodé druhy sporáků. Jenom dobrá společnost s tradicí bude na výrobu používat kvalitní materiály a plně vyhoví většině zákazníků. Je jich mnoho, tak se tedy pojďme podívat na výběr těch nejlepších z nejlepších.

zpět k menu ↑

Další parametry, podle kterých byste měli vybírat sporák

Výběr druhu sporáku podle přívodu energie a typu varné desky je při jeho koupi úplný základ. Avšak potom, co si ujasníte tyto věci, je potřeba zvážit i další neméně důležité parametry. Které to jsou? To si nyní podrobně rozepíšeme.

Typy varných desek a sporáků

Druhy sporáků se liší typy varných desek a trub na pečení, přičemž plynový a kombinovaný sporák mají oba plynové varné desky a liší se tím, že jeden má plynovou troubu a druhý elektrickou troubu. Elektrický sporák má na druhou stranu obě části elektrické, rozlišujeme však až tři druhy elektrických varných desek:

  • Litinovou
  • Sklokeramickou
  • Indukční

Podívejme se na charakteristiky všech čtyř varných desek, s kterými se můžeme u jednotlivých druhů sporáků střetnout.

Plynová varná deska

Začneme s tou plynovou, protože patří mezi nejefektivnější a zároveň nejvyhledávanější. Preferují je profesionálové i mnozí amatérští kuchaři, protože dosažení správné teploty na vaření je okamžité. Stačí otočit tlačítkem a v případě zabudovaného piezoelektrického zapalování stačí zmáčknout tlačítko, popřípadě použít zapalovač, který nalezete zvlášť, zapálí se vám plamen a můžete vařit. Regulace teploty, tedy velikosti plamene je stejně jednoduchá – stačí jenom otáčet tlačítkem doprava či doleva. Dochází tak k minimálním teplotním ztrátám. Náklady na vaření se tím výrazně sníží. Jejími nevýhodami může být riziko vznícení či úniku plynu a těžší čištění. Co se týká prvního mínusu, tak ten v dnešní době minimalizují různé bezpečnostní pojistky či ventily. Faktem však zůstává, že na tomto druhu desky jsou méně dostupná místa, což ztěžuje údržbu. Hořáky se zvyknou časem zanést a potom vyžadují profesionální čištění.

Varné zóny
Plynová varná deska
Litinová varná deska
Sklokeramická varná deska

Litinová varná deska

Litinová varná deska je nejstarším typem varné desky mezi elektrickými sporáky a je již pomalu na ústupu. Litinové desky sice snižují kupní cenu sporáku, ale oproti jiným verzím (sklokeramické a indukční varné desce) mají mnohem více nevýhod než výhod. Zahřívají se pomaleji a také zůstávají delší dobu teplé, což zvyšuje riziko popálení dětí a zvyšuje spotřebu energií, čímž se časem smaže i jejich počáteční výhoda – nižší nákupní cena. Z dlouhodobého hlediska vás tak může litinový sporák stát víc, protože spotřebuje více energie než sklokeramický sporák. Litinový sporák se opravdu vyplatí jenom těm, kteří mají v domě zdroj nižšího elektrického napětí. V nabídce jsou totiž modely s třemi varnými zónami pro plnohodnotné fungování při zapojení na 230–240 V.

Sklokeramická varná deska

Už její název vypovídá o tom, z čeho je vyrobena – ze skla a keramiky. Jde o silně mechanicky odolný povrch, pod kterým je zabudované odporové topné těleso, které se po zapnutí ke zdroji elektrického proudu zahřeje a ohřívá desku. Na ní je barevně vyznačeno čtyři až šest různě velikých varných zón, na které se kladou hrnce a pánve. Díky tomu, že její povrch je absolutně rovný, přenos tepla mezi hrncem a tepelným tělesem je plynulý. Díky hladkému povrch se navíc relativně snadno čistí, pokud nejde o zašlou špínu, kterou je potřeba zeškrábat. Tehdy, anebo například při úderu těžkým hrncem, může dojít k jejímu poškození. Nevýhodou oproti indukční varné desce je větší ztráta tepla po bocích nádoby.

Indukční varná deska

Jde o nejvyspělejší technologii v oblasti ohřevu. Na první pohled je stejná jako sklokeramická varná deska, ale u indukční varné desky je zahřívána jenom ta část varné zóny, které se přímo dotýká hrnec či pánev a zbylé okolí je téměř úplně studené. Omezí se tak ztráta tepla a šetří se energie. Tím, že princip indukce spočívá v tom, že varná zóna se zahřívá jenom v místě, kde se hrnec dotýká varné plochy, tak teplo vzniká a směruje jenom tam, kde to je potřebné. Při ohřevu je plocha kolem nádoby téměř chladná. Funguje to na principu feromagnetismu, proto se na indukční desce nesmí používat skleněná, měděná, či hliníková nádoba. Pokud chcete zjistit, zda lze nádobu použít na indukční varné desce, zkuste, jestli se na jejím dně udrží magnet. Nutnost vybírání nádobí je asi její jediná výrazná nevýhoda, protože například jídlo se na ní nepřipéká, odpadá tak i náročné čištění.

Rozměry sporáku

Z rozměrů sporáku je nejdůležitější jeho šířka. Při její volbě je potřeba pochopitelně zvážit velikost volného místa ve vaší kuchyni. Standardně se v nabídce najdou sporáky se šířkou 50–60 cm. Najdou se však i 40 cm modely, které však disponují menší varnou zónou v podobě dvou hořáků. Avšak pokud toužíte po prostorné varné zóně s víc jako čtyřmi hořáky, počítejte i se šířkou 90 cm.

Varná zóna

Se šířkou sporáku přímo souvisí i rozloha varné zóny. Na varných deskách nalezete dvě až šest různě velikých varných, anebo jinak řečeno, ohřevných zón. Nejčastěji na nabízených sporácích se šířkou 50–60 cm naleznete čtyři. Zejména sklokeramické a indukční, ale už i plynové varné desky, mají různě pokročilé funkce, které umožňují různě rychlý a intenzivní ohřev těchto zón. Můžete ho přizpůsobovat tomu co, a hlavně v čem vaříte. O těchto funkcích vám později poskytneme podrobnější informace. Všeobecně platí jednoduchá a logická přímá úměra, čím větší je rodina, tím víc je potřebných varných zón. Většinou mají trojfázový přívod energie a příkon od 5 kW do 7 kW. Z tohoto důvodu na jejich instalaci využijte raději odborníka.

Ovládání varné desky by opět mělo být co nejednoduší

Nejznámější a nejběžnější ovládání varné desky je mechanické prostřednictvím tlačítek zabudovaných na její přední straně. U plynových desek se při těchto tlačítkách stává úplným standardem zabudované piezoelektrické zapalování, které okamžitě nahodí jiskru. Moderní sklokeramické a indukční desky mají čím dál tím častější dotykové ovládání na povrchu desky.

Design

U většiny spotřebičů existují z hlediska designu jeho dva varianty, volně stojící a vestavěný. U sporáků to je trochu jinak. Jeho vestavnou variantu tvoří dva samostatné spotřebiče:

  • samostatná trouba na pečení
  • samostatná vestavěná varná deska

Každá z těchto částí je zabudována do kuchyňské linky samostatně na jiném místě. Je potřeba počítat s dostatečně velikým otvorem pro troubu, nejčastěji ve větší výšce, tak abyste se nemuseli stále ohýbat. Varná deska má potom vyřezaný otvor v kuchyňské lince. Trouba i deska mají vlastní ovládací panel. Z hlediska designu plně zapadnou do vaší kuchyně a působí elegantně. Je potřeba však počítat s vyšší cenou.

Sporák v pravém slova smyslu má jenom volně stojící variantu, která se vsune do odpovídající mezery, nejčastější šířky 50–60 cm, mezi dvěma částmi linky. Trouba i varná deska jsou propojeny a ovládané jedním panelem. Vstupní náklady jsou o dost nižší, zato volně stojící varianty je o něco náročnější sladit se zbytkem kuchyně. Barev a materiálů je tu však na výběr mnoho.

V obou variantách naleznete nejrůznější výrobní materiály, mezi které patří hlavně kov, nerezová ocel, či imitace jiných materiálů. Plynové desky jsou nejčastější ze smaltu, elektrické podle druhu z litiny či skla. Nejčastější barvy provezení celých sporáků jsou bílé, černé a stříbrné – tak jako u většiny jiných kuchyňských spotřebičů.

Základním bodem při koupi sporáku by měl být jeho energetický štítek

Jak jsme již v mnohých našich článcích zmiňovali, energetický štítek slouží ke zjištění množství informací (jako například spotřeba elektrické energie určitého spotřebiče, v tomto případě sporáku, do které energetické třídy se zařizuje atd.), které zákazníkovi pomůžou rozhodnout se pro nejvhodnější model. Správné rozhodnutí vám dokáže ušetřit peníze na nákladech vyplývajících z koupě, ale i z dlouhodobého používání daného sporáku.

energetické účinnosti produktu, která je znázorněna barevnou škálou, přičemž každá z těchto barev představuje jinou energetickou třídu popisující energetickou úspornost a efektivnost spotřebiče, je nejúspornější zelená kategorie A. Naopak energeticky nevýhodné a málo úsporné jsou spotřebiče červené kategorie G. Později se tato škála energetické úspornosti ještě rozrostla o tři nové kategorie, a to A+, A++ a A+++. Třída A+ je v porovnaní s předtím nejvýhodnější třídou A ještě o 25 % víc šetřící energii, třída A++ o 25% oproti A+ a tak dále. Sporáky v dnešní nabídce se pohybují od třídy A+ po B, nejhorším případě C. Drtivá většina se však nachází v kategorii A. Kategorie A+ je u nás ještě poměrně tenká, ale postupně se rozšiřuje.

V případě sporáků se střetneme se dvěma variantami energetického štítku, podle toho, či jde o plynový anebo elektrický. Spotřeba se u elektrických sporácích uvádí v kWh – kilowathodinách, a u plynových v joulech, resp. v megajoulech – MJ. Jinak je totožný s energetickým štítkem u trub na pečení. Je tu informace o energetické účinnosti daného modelu, výkonnost v kilowattech/megajoulech a hlučnost v decibelech, objem vnitřního prostoru v litrech, ale i spotřeba energie během jednoho cyklu ohřevu (konvenčního, ale i konvenčního s nuceným proudem vzduchu, pokud tuto možnost trouba nabízí), uvnitř prostoru při standardním zatažení vyjádřená také počtem MJ/cyklus a v kWh/cyklus.

Energetický štítek
Dotykové ovládání

Design

U většiny spotřebičů existují z hlediska designu jeho dva varianty, volně stojící a vestavěný. U sporáků to je trochu jinak. Jeho vestavnou variantu tvoří dva samostatné spotřebiče:

  • samostatná trouba na pečení
  • samostatná vestavěná varná deska

Každá z těchto částí je zabudována do kuchyňské linky samostatně na jiném místě. Je potřeba počítat s dostatečně velikým otvorem pro troubu, nejčastěji ve větší výšce, tak abyste se nemuseli stále ohýbat. Varná deska má potom vyřezaný otvor v kuchyňské lince. Trouba i deska mají vlastní ovládací panel. Z hlediska designu plně zapadnou do vaší kuchyně a působí elegantně. Je potřeba však počítat s vyšší cenou.

Sporák v pravém slova smyslu má jenom volně stojící variantu, která se vsune do odpovídající mezery, nejčastější šířky 50–60 cm, mezi dvěma částmi linky. Trouba i varná deska jsou propojeny a ovládané jedním panelem. Vstupní náklady jsou o dost nižší, zato volně stojící varianty je o něco náročnější sladit se zbytkem kuchyně. Barev a materiálů je tu však na výběr mnoho.

V obou variantách naleznete nejrůznější výrobní materiály, mezi které patří hlavně kov, nerezová ocel, či imitace jiných materiálů. Plynové desky jsou nejčastější ze smaltu, elektrické podle druhu z litiny či skla. Nejčastější barvy provezení celých sporáků jsou bílé, černé a stříbrné – tak jako u většiny jiných kuchyňských spotřebičů.

Mrazící kapacita a akumulační doba

Hledáte-li lednici, která v sobě ukrývá jak chladničku, tak mrazák, pak jsou pro vás důležité také údaje, týkající se kvality mrazení. Ty klíčové jsou dva – mrazící kapacita a akumulační doba. Začněme tím prvním. Mrazící kapacita udává, jaké množství potravin bude zmrazeno během 24 hodin. Čím více, tím samozřejmě lépe. Vysoký údaj znamená vysokou kvalitu a rychlé mrazení, což pravděpodobně od špičkové lednice očekáváte. Abyste měli představu, pak si můžeme říct, že běžné číslo je mezi čtyřmi až deseti kilogramy za den. U levnějších lednic to může být méně, třeba jen dva kilogramy denně, u těch nejlepších to zase může překračovat deset kilogramů, někdy i velmi výrazně.

Pro vaši spokojenost je podstatná také akumulační doba lednice. Ta vám říká, jak dlouho vydrží potraviny v lednici zmrazené, dojde-li k poruše, nebo k výpadku proudu. Tento čas by měl být nejméně dvanáct hodin. Určitě nechcete, aby se vám maso v mrazáku zkazilo nebo aby zmrazená zelenina shnila, pokud náhle lednice přestane fungovat. Pokud se ale lednice porouchá a vy ji nebudete umět sami spravit, a nebudete mít další záložní mrazák, kam byste potraviny přeskládali, nezbude vám, než počkat na servisního technika. Ten za vámi ale přijede nejdříve druhý den, proto je dvanáct hodin naprosté minimum, pod které byste neměli jít. Existují ale i modely, jejichž akumulační doba je delší než 24 hodin, závisí to především na její izolaci. Opět zde platí jednoduchá rovnice – čím více, tím lépe.

zpět k menu ↑

Funkce moderních sporáků

V popisu funkcí sporáků bychom se kromě vybavení varných desek měli pozastavit nad funkcemi trouby na pečení, protože je samozřejmé, že právě ty hrají při její koupi obrovskou úlohu. V tomto bodě vás však opět odkážeme na našeho průvodce nákupem trub na pečení. V dnešní době však ve funkční vybavenosti nezaostávají ani varné desky. To si ukážeme právě teď.









zpět k menu ↑

Finální verdikt

Pomohl vám tento nákupní průvodce vybrat si sporák? Pevně věříme, že ano. Pokud vám přeci jen ještě není něco jasné, pojďme si to ještě jednou celé shrnout. Především byste se hned na začátku měli rozhodnout, o jaký sporák máte zájem. Jste spíš pekař než kuchař? Preferujete radši jednoduché čištění než rychlejší a přesnější regulaci teplot při vaření? Pokud jste si odpověděli na otázky kladně, rozhodněte se pro elektrický sporák, pokud záporně tak pro plynový. Pro nerozhodné jsou tu kombinované sporáky. U elektrické varianty se musíte rozhodnut i mezi třemi typy varné desky. Pokud máte možnost napojení na 380–400 V, tak litinovou zavrhněte. Indukční deska šetří nejvíc energie, ale nehodí se na ni všechno nádobí. Nejvariabilnější je z nich sklokeramická. Pokud jste si zvolili tyto dva základní faktory u sporáků, máte z poloviny vyhráno. Dále sledujte rozměry a počet varných zón, spotřebu a přídavné funkce. Sami musíte vědět, které z nich využijete a které naopak nepotřebujete. Jako poslední zkontrolujte cenu, abyste nepřekročili rozpočet, a máte vyhráno.

zpět k menu ↑

Kolik za sporák zaplatíte?

V případě sporáků a jejich ceny tu sehrává výraznou úlohu příliš mnoho faktorů. Jako například to, zdali jde o plynovou anebo elektrickou verzi. Plynová bývá mnohem levnější a ani elektrický sporák není jako elektrický sporák. Indukční verze je mnohem dražší, než ta litinová, a sklokeramická se nachází někde mezi nimi. Cenu samozřejmě navyšuje a výrazně ovlivňuje i počet funkcí ať už varné desky, anebo trouby na pečení. Proto je lze těžko roztřídit do nějakých cenových kategorií a charakterizovat je. Modely se základním vybavením, ale zato už kvalitní, se pohybují v ceně okolo 5 000 Kč.

  • Cena do 10 000 korun – v této hladině najdete všechny druhy sporáků, především však plynové sporáky s průměrným funkčním vybavením a menším až středním objemem trouby
  • Cena od 10 000 do 25 000 korun – zde naleznete různorodě vybavené elektrické a kombinované sporáky s výbornou úsporou energie.
  • Cena nad 25 000 korun – zde už jde o sporáky, které jsou nejen špičkově vybavené všemožnými funkcemi, ale mají i jiné špičkové technologie jako top indukční varné desky či velkou a prostornou troubu na pečení. Vyšperkované to je i luxusním designem, nejčastěji v podobě nerezového provedení.

zpět k menu ↑

Jak udržovat sporák v čistotě

Asi vás příliš nepotěšíme, ale nejlepším prostředkem na udržení čistého sporáku je čistění po každém vaření a pečení. Chápeme, že ne vždy na to máte energii anebo čas. Proto vám nabízíme jednoduchý tip, jak si to zjednodušiti mimo funkce, které do svých modelů výrobci zakomponovali. Ten však funguje jen na plynovou varnou desku. Avšak i tam vám doporučujeme pravidelné rozebrání, vyčištění a usušení plynových hořáků, prodloužíte tím jejich životnost. U sklokeramické desky vám nezbývá nic než pravidelné čistění, protože ani ji zaschnutá připálenina nesvědčí hlavně proto, že při jejím odstraňovaní ji můžete poškodit. U indukce jste od tohoto osvobozeni, protože na něj se jídlo nepřipaluje a stačí ji jen občas jemně přetřít.

Čištění sporáku

První pomocí u silně zašpiněné plynové desky je prášek do pečiva anebo jedlá soda, které působí jako šetrný obrušovač, a trocha saponátu na nádobí – ten rozpouští mastnotu. Jednoduše je smíchejte s trochou vody tak, aby se vytvořila středně hustá pasta, tu potom naneste na hadříčku s mikrovlákny, houbičku, či zubní kartáček na méně dostupná místa, a nanášejte na skvrny. Pokud ani potom nepustí, přidejte do směsi trochu soli a proces opakujte.

Poradili jsme vám, jak si vybrat sporák. Víte, jaké druhy vybrat a které modely v těchto kategoriích jsou nejlepší. Víte i jak se o nový sporák starat. Co víc k tomu dodat? Teď už snad zůstává jen popřát vám hodně podařených jídel a dobrou chuť. Užívejte si chutné jídlo a společnost svých blízkých.

Sporáky
5 (100%) 1 vote
Váš pomocník