Test domácích pekáren

Jak vybrat domácí pekárnu 2017

Domácí pekárna bez pozadí

Nejlepší domácí pekárny roku 2017

Rady, tipy, recenze

 

Úvod

Připravovat si doma všechno po svém je móda posledních dní. A to neplatí jen v dílně, ale i v kuchyni. Domácí pečení rozhodně ani v dnešní době ženské emancipace neustupuje, ba právě naopak. Zažívá obrovský rozvoj – domácí chléb má pořád svoje kouzlo, krásně voní a je výrazně chutnější než chléb, koupený v obchodě. Navíc přesně víte, jaké suroviny použijete, co v něm je. V neposlední řadě se vám pak nabízí příležitost dochutit si pečivo přesně podle svého gusta. Dá to možná o něco víc práce, než jít do obchodu, ale za tu chuť, vůni a kouzlo domácího chleba to stojí. Umožňuje vám to ušetřit náklady, protože domácí chléb je levnější, ale také připravit i speciální druhy chleba, kupříkladu bezlepkový. Díky moderním domácím pekárnám to navíc není nijak složité, všechny složité procesy odpadají.

V dnešní době není potřeba péct chleba v pečící míse v troubě. Současné domácí pekárny se spokojí s tím, když do nich nasypete všechny suroviny. Samy si je pak promíchají, uhnětou těsto, a nechají ho vykynout. Teprve pak začnou péct a na konci cyklu vám dají vědět, že můžete bochníček vytáhnout. Bude se od chleba z obchodu lišit – nebude mít hrubou kůrku po všech stranách a rozhodně bude jemnější a chutnější. Pro ty z vás, kdo mají rádi pečení maximálně jednoduché, je také možné koupit si v obchodě dopředu namíchanou chlebovou směs, kterou do pekárny pouze nalijete, a není potřeba nic víc řešit. Odpadnou vám tak starosti s výběrem a se správným dávkováním surovin.

Kvalita připraveného chleba pak samozřejmě závisí především na vhodném výběru surovin. Ovšem v nemenší míře souvisí i s dobře zvolenými nástroji. Proč myslíte, že kuchařští mistři si tolik potrpí na kuchyňské vybavení? Protože jen s dobrými instrumenty můžete připravit chutný pokrm. U domácích pekáren to platí taktéž – dobrý a pečlivý výběr je zde nutností. Abychom vám pomohli a poradili, připravili jsme si pro vás recenze domácích pekáren roku 2017. Společně s nimi vám potom přinášíme i velký článek, ve kterém si shrneme, co potřebujete k nákupu vědět a na co byste se měli zaměřit. Věříme, že společnými silami se nám podaří najít vhodný přístroj i do vaší domácnosti a že budete spokojení. Pokud máte chvilku času, můžeme se rovnou pustit do práce.

Domácí pekárna

zpět k menu ↑

Různé cenové třídy domácích pekáren

Domácí pekárny jsme si dovolili rozdělit do několika kategorií podle vzrůstající ceny. Cenám domácích pekáren se budeme ještě věnovat ještě v závěru článku, měli byste ale hned na začátek vědět, že běžně jsou k sehnání za několik tisíc korun. Ty nejlevnější a nejjednodušší můžete najít v cenovém pásmu do dvou tisíc korun. Střední třída domácích pekáren stojí od dvou tisíc zhruba do tří tisíc korun, nejlepší modely pak seženete klidně i za pět nebo šest tisíc korun. Tam jde již o špičkové modely, které mohou využít i profesionálové v restauracích nebo bufetech, budou-li mít zájem nabízet hostům domácí chléb.

zpět k menu ↑

Test domácích pekáren do 2000 korun

S ohledem na cenu jde o nejlevnější modely. Jejich předností je především nízká a přijatelná cena. Za málo peněz hodně muziky, jak se u nás říká. Široký výběr, přijatelná cena, ale pouze průměrné parametry.

Nejlepší domácí pekárny do 2000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Kapacita pečení Počet programů Cena
1. Guzzanti GZ 635 1600 g 15 Zjistit cenu
2. Eta 2149 Harmony 1500 g 10 Zjistit cenu
3. ECG PCB 538 1300 g 10 Zjistit cenu
4. Sencor SBR 1032 900 g 12 Zjistit cenu
5. Concept PC 5040 1250 g 12 Zjistit cenu

Domácí pekárny do 2000 korun a jejich charakteristika

V této třídě máte velmi široký výběr a nemusíte se bát, že by neexistoval model vhodný pro vaši domácnost. Musíte se ale smířit s tím, že hodnoty hlučnosti i spotřeby jsou oproti lepším modelům vyšší a kapacita pečicí nádoby naopak většinou menší. Designově pak většinou nebývají příliš zajímavé.

Výhody:

  • Nízká cena
  • Široký výběr

Nevýhody:

  • Větší hlučnost
  • Vyšší spotřeba


zpět k menu ↑

Test domácích pekáren od 2000 do 3000 korun

Tato střední třída domácích pekáren je zlatou optimální cestou mezi kvalitou a cenou. V této kategorii se vám nabízí velmi široký výběr za příznivého poměru cena/výkon.

Nejlepší domácí pekárny od 2000 korun do 3000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Kapacita pečení Počet programů Cena
1. Eta Delicca 7149 1300 g 12 Zjistit cenu
2. Concept PC-5060 1300 g 12 Zjistit cenu
3. Eta Crustum 3150 1130 g 12 Zjistit cenu
4. Unold 68415 1200 g 11 Zjistit cenu
5. Kenwood BM 450 1000 g 15 Zjistit cenu

Domácí pekárny od 2000 korun do 3000 korun a jejich charakteristika

Hlučnost se pohybuje v přijatelných číslech, spotřeba se většinou pohybuje mezi 600 a 850 watty a setkáte se zde s celou řadou zajímavých funkcí. Kromě displeje je to třeba možnost odloženého startu nebo bezlepkového pečení. Na druhou stranu, oproti dražším modelům zde stále něco chybí.

Výhody:

  • Skvělý poměr mezi cenou a kvalitou
  • Široký výběr
  • Pěkný design

Nevýhody:

  • Modely jsou víceméně průměrné
  • Maximální kapacita bývá spíše menší


zpět k menu ↑

Test domácích pekáren od 3000 korun

Ve své podstatě se jedná o extratřídu domácích pekáren. Cenové rozpětí je zde širší, než v předchozích kategoriích – cena se může od tří tisíc korun přehoupnout až přes pět tisíc korun.

Nejlepší domácí pekárny  od 3000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Kapacita pečení Počet programů Cena
1. Tefal PF611838 1500 g 19 Zjistit cenu
2. Domo B 3990 1400 g 11 Zjistit cenu
3. Panasonic SD 2512 KXE 1400 g 18 Zjistit cenu
4. Gorenje BM 1400 1400 g 12 Zjistit cenu
5. Kenwood BM 450 1000 g 15 Zjistit cenu
6. Sana SBM Standard 1700 g 7 Zjistit cenu

Domácí pekárny od 3000 korun a jejich charakteristika

Jde o výrobky osvědčených výrobců, jako je Eta, Gorenje nebo Tefal. Při velmi dobré spotřebě a obstojné hlučnosti se jedná o kvalitní modely s velkou kapacitou pečicí nádoby, kvalitním materiálem a spoustou programů.

Výhody:

  • Velké množství programů
  • Menší spotřeba
  • Pěkný design

Nevýhody:

  • Vyšší cena

zpět k menu ↑

Kdo jsou největší výrobci domácích pekáren?

Kuchyňské vybavení, tak jako i další přístroje ve vaší domácnosti, má své osvědčené výrobce a tradiční značky. Na tomto místě můžeme zmínit například Tefal, Kenwood nebo Klarstein. V čem spočívá hlavní rozdíl oproti jiným značkám? Hlavně ve zkušenostech a tradici. Tito výrobci působí na trhu dlouhodobě, takže výrobní postupy perfektně znají a dokážou je podle potřeby modifikovat. Navíc mají často v nabídce více druhů daného přístroje, v našem případě domácích pekáren. Plyne z toho, že mohou do výrobních procesů daleko více investovat a věnovat se kromě samotné montáže i výzkumu nových technologií. O to kvalitnější pak výrobky jsou. Nechceme vám tvrdit, že nikdo jiný než námi vybrané a popsané značky nedovede kvalitní domácí pekárnu udělat, to ne. Ale u těchto značek máte šanci, že narazíte na kvalitní model, poměrně větší.

Domácí pekárny Guzzanti

Italská firma Guzzanti patří spíše mezi mladé výrobce elektroniky. Na trhu se pohybuje jen nějakých patnáct let. I přesto si ale dokázala v oboru elektrospotřebičů vybudovat dobré jméno. Specializuje se na výrobu přístrojů pro domácnost. Přes čističky vzduchu, klimatizace či mrazáky až po pekárny chleba, které nás v tuto chvíli zajímají nejvíce. Domácí pekárny Guzzanti disponují pěkným designem, ovládacím displejem a dobrou izolací. Mají paměť pro případ výpadku proudu, dobré funkční i programové vybavení a pokryjí snadno potřeby malých i velkých domácností.

Guzzanti

Domácí pekárny Sencor

Společnost Sencor byla založena v Japonsku roku 1969. Dnes se však jedná prakticky o českou značku. Podíl ve společnosti totiž v 90. letech odkoupila česká firma Fast ČR, a tak přestože Sencor vyrábí stále v závodech v Asii, je řízen z České republiky. Vyrábí celou řadu spotřebičů, přes vysavače nebo kuchyňské roboty až právě po domácí pekárny. Domácí pekárny Sencor jsou poměrně levné a oproti výrobkům jiných značek jednodušší. Mají průměrnou kapacitu, ale pěkný design a snadné ovládání. Funkční a programové vybavení by mohlo být bohatší, ale na druhou stranu jde o spolehlivé spotřebiče s dlouhou životností.

Sencor

Domácí pekárny Eta

Druhou českou společností v našem výběru je tradiční výrobce elektroniky ETA. Tady se jedná o tradičně českou značku, která funguje od roku 1929. Její název znamená ElektroTechnické Aparáty. Po druhé světové válce byla firma začleněna do většího celku státních podniků a samostatná výroba byla obnovena až roku 1996. Proslulý je tento závod především vysavači, ale umí vyrobit i dobré domácí pekárny či jiné elektrospotřebiče. Pokud se přidržíme právě pekáren chleba, zjistíme, že jde o modely s dost velkou kapacitou a neotřelým designem. Na druhou stranu, mají o něco vyšší příkon i hlučnost.

Eta

Domácí pekárny Tefal

Společnost Tefal je tradičním výrobcem kuchyňských spotřebičů a nádobí z Francie. Založena byla roku 1956 kuchařem Marcem Grégoirem. Její název se dá rozepsat i jako TEFlon a ALuminium, což jsou dva hlavní používané materiály. Co se týče domácích pekáren, tam nejčastěji kombinuje teflon, nerez a plast. Přičemž design těchto spotřebičů je o to zajímavější, že Tefal na rozdíl od jiných výrobců nepoužívá jen nerez a bílou barvu, ale i černou a tyto barvy vhodně kombinuje. Jde o přístroje s poměrně vysokým příkonem a vysokou cenou, ale zato spolehlivé a funkčně dobře vybavené.

Tefal

Domácí pekárny Gorenje

Společnost Gorenje pochází původem ze Slovinska. Založena byla roku 1950 a původně vyráběla zemědělské stroje. Teprve později se přeorientovala na kuchyňský nábytek a elektrospotřebiče pro domácnost, se kterými na trhu prorazila. Její domácí pekárny, které nás v tuto chvíli zajímají nejvíce, tvoří vhodný kompromis mezi cenou a výkonem, ideální pro běžné zákazníky. Kapacity jednotlivých modelů jsou různé a společně tvoří široké spektrum, funkční vybavení je dobré a ovládání snadné. Na druhou stranu, tyto přístroje mají poměrně malý příkon (a zároveň i výkon) a vysokou hlučnost.

Domácí pekárny Kenwood

Společnost Kenwood Limited byla založena roku 1947 ve městě Woking. Jedná se o britského výrobce elektroniky, který se zaměřuje především na navrhování a výrobu kuchyňských spotřebičů. Mimo jiné i domácích pekáren. Ty nás zajímají momentálně nejvíce. Designově nejsou příliš zajímavé, kapacitou jsou průměrné a funkčním vybavením taky. Mají malý příkon (a v souvislosti s tím i výkon), ale zato snadné ovládání a jejich hlavní předností je nízká cena a dobrá dostupnost.

zpět k menu ↑

Jak vybrat domácí pekárnu? Důležitý je objem, materiál i spotřeba

Nyní se dostáváme k té části našeho článku, která vás asi zajímá nejvíce. Tou je přehled parametrů, podle kterých domácí pekárnu vybírat. Především si uvědomte, proč domácí pekárnu kupujete. Abyste si mohli připravit chutný, podomácku upečený chléb, kterým perfektně nastartujete nebo naopak zakončíte svůj den. Pokud máte nějakou alergii nebo omezení, můžete si díky domácí pekárně dopřát chutný chléb, aniž byste ho museli složitě shánět. Proto se vždy snažte pořizovat kvalitu a nenechte se zmást nízkou cenou – nejlevnější nemusí vždy znamenat nejlepší. Ty lepší přístroje pak nemusíte využívat jen na pečení, s jejich pomocí lze připravit i třeba marmeládu nebo jogurt. Pojďme se tedy podívat, podle čeho vybírat a na co si třeba při nákupu dát pozor.

Objem pečicí nádoby určuje velikost upečeného chleba

Parametrem číslo jedna, který se u domácích pekáren vyplatí sledovat, je objem pečicí nádoby. Od jejího tvaru se odvíjí tvar chleba (a do jisté míry i vaše pohodlí při jeho vyklápění) a od její kapacity také jeho velikost. Ta závisí na mnoha aspektech. Jedním z nich je, pro kolik lidí chcete chleba péct. Objem nádob domácích pekáren, s nímž se běžně setkáme na trhu, se pohybuje v rozmezí 500 až 1500 gramů. Pro malou domácnost (manželský pár) vám postačí pekárna s menší kapacitou, klidně kolem 800 gramů. Pro čtyřčlennou rodinu už se ale vyplatí kapacita alespoň 1200 gramů. V případě, že chcete chleba péct v restauraci nebo v jakémkoliv větším provozu, pak pořiďte model s objemem nádoby 1500 gramů a klidně i více, pokud takový seženete.

Objem nádoby má ale vliv i na další věci – předně byste se měli rozmyslet, jestli chcete v pekárně pouze péct chleba, nebo případně využívat i další její funkce. Pokud byste s ní chtěli například zavařovat, je taktéž potřeba to zohlednit při volbě vhodného objemu nádoby. Na závěr se s vámi můžeme podělit o jednu malou vychytávku, kterou některé pekárny disponují – mají velkou pečicí nádobu, ale v případě, že potřebujete péct menší chleba, je možné ji vyměnit za druhou, rozdělenou na dvě poloviny. V takovém případě nemusíte využívat nádobu celou, ale jen její část. Nestane se vám tedy, že by se třeba půlka chleba musela vyhodit.

Jaký materiál pečicí nádoby je nejvhodnější?

Dalším kritériem výběru domácí pekárny, které byste neměli opomenout zhodnotit, je materiál pečicí nádoby. V zásadě máte na výběr ze tří druhů – teflon, nerez a keramika, přičemž každý z nich je vysoce specifický a má své výhody, ale i nevýhody.

  • Teflon – chemicky zvaný polytetrafluorethylen (polymer fluorovaného ethenu), je materiál, který je nejméně náročný na údržbu. V zásadě najdete teflon jen na povrchu nádoby, kde tvoří tenkou vrstvu, v hloubce najdete jiný, tepelně vysoce odolný kov. Výhodou tohoto materiálu je malá přilnavost, díky níž se těsto nepřipéká, chleba snadno vyklopíte a nádoba se snadno čistí. Naopak problémem bývá často velká křehkost struktury – teflon se snadno poškrábe a ztrácí tak své původní přirozené vlastnosti.
  • Nerez – neboli nerezavějící ocel (typicky ocel s příměsí chromu nebo niklu) bývá typem potravinářské oceli. Je vysoce odolná proti poškození, má velkou životnost a vrstvička oxidu chromu, která se tvoří na povrchu nerezu, brání jakékoliv korozi. Navíc je nerez levný a z hlediska ekologického také recyklovatelný. Nevýhodou je, že není tak nepřilnavý jako teflon, těsto se připéká snáze a chleba se hůře vyklápí ven. Navíc je nerez náchylný k mechanickému porušení povrchové vrstvy a na poškozených místech může začít korodovat.
  • Keramika – z uvedených materiálů je nejdražší, ale zároveň nejkvalitnější. Tvoří, podobně jako teflon, jen povrch nádoby – hlouběji narazíte na kov nebo slitinu. Nabízí vysokou odolnost vůči vysokým teplotám i vůči poškrábání, navíc je nepřilnavá podobně jako teflon. Z hlediska zdravotní závadnosti je pak shledána naprosto bezproblémovou. Při vyklápění chleba ale musíte dávat pozor, aby vám třeba nárazem nepraskla. Keramika je sice na povrchu odolná, ale svou strukturou je křehká.

Forma do domácí pekárny

Kvalitní hnětače pro dobré promíchání těsta

Uvnitř domácí pekárny naleznete hnětače, které se starají o správné prohnětení a promíchání těsta, aby byl chleba skutečně chutný. Na trhu se běžně setkáte se dvěma druhy pekáren – první má jen jeden hnětač, druhý má dva. Běžně se dočtete, že mezi těmito typy není příliš velký rozdíl. To je chyba, on totiž je. Jeden hnětač zajistí dokonalé prohnětení jen v malých nádobách, kam by se dva háky nevešly. Ale v případě větších nádob se samozřejmě vyplatí hnětače dva. Těsto se tak promíchává ze dvou směrů, takže je načechranější a lépe kyne. S ohledem na vizuální stránku upečeného chleba je výhodou, pokud se dají hnětače sklopit – není potřeba je vyjmout, jen se nasměrují tak, aby bochníku nezavazely. Výhodou je, pokud se dají odmontovat. Z hlediska údržby je to jednodušší způsob, jak je následně vyčistit. V opačném případě byste je museli čistit na přístroji a dávat pozor, aby vám do domácí pekárny nezateklo.

Funkce a programové vybavení domácích pekáren

Moderní domácí pekárny potřebují samozřejmě i nějaké funkční a programové vybavení. Na to bychom se zde rádi podívali. Pro vás je to totiž důležitý ukazatel užitečnosti přístroje. Kupříkladu by pekárně neměl v žádném případě chybět časovač. Ten vám umožní odložit začátek pečení, nastavit ho na určitou hodinu. Pokud vložíte do pekárny suroviny, pak se v daný čas sepne spínač a vy můžete péct přes noc, abyste měli na snídani hotový čerstvý a teplý chléb. Má to ale dvě omezení – je potřeba uvažovat o hlučnosti pekárny (aby vás v noci nerušila) a také o surovinách. Pokud rychle podléhají zkáze (třeba vajíčka), pak se nevyplatí odkládat pečení déle než o pár hodin. Dalším omezením je, že i ty nejlepší spotřebiče udrží bochník chleba teplý maximálně hodinu nebo hodinu a půl. Pak už je studený.

V souvislosti s použitím časovače se vyplatí i možnost pokračování v pečení. Co se pod tímto názvem skrývá? Pokud pečete v době, kdy nejste doma nebo kdy spíte, pak nemáte dohled například nad výpadkem elektřiny. A bylo by hloupé, kdybyste dorazili domů a zjistili, že během dne vypadla elektřina, chléb zůstal nedopečený a teď se může vyhodit. Proto pekárna s touto funkcí dokáže navázat na probíhající program a pokračovat v pečení.

Šikovným pomocníkem bývá automatický přisypávač ingrediencí. Využívá se, pokud chcete přidávat sypkou ingredienci, jako jsou třeba semínka, kmín nebo třeba rozinky. Umožňuje to velmi přesné dávkování, navíc vám odpadá starost s tím, abyste všechno přidali ve správné chvíli. Další funkce pak jsou poměrně speciální a nejsou tolik rozšířené. Máme na mysli třeba nastavitelné propečení kůrky.

Domácí pekárna, pokud má být variabilní, by měla mít co nejvíce programů – pro přípravu různých druhů těst (třeba na buchty nebo i na pizzu), dají se sehnat i pekárny s možností přípravy jogurtů, marmelád nebo s funkcí zavařování. Více o jednotlivých programech vám povíme ve velké kapitole, která se jim věnuje, zde bychom chtěli pouze zmínit, že u dobrých modelů se počet programů pohybuje kolem deseti až dvanácti. Ale ty nejlepší mohou dosáhnout až patnácti programů, což znamená hodně široké spektrum využití.

Domácí pekárna sypání

Ovládání musí být jednoduché

Domácí pekárny mívají většinou více než jeden pečicí program. To znamená, že potřebují i určité ovládání, za pomoci kterého s nimi budete pracovat. Většina dnešních přístrojů má již svůj vlastní displej (z nějž snadno vyčtete, ve které fázi cyklu pekárna je nebo kolik času zbývá) a na přilehlém panelu tlačítka (nejčastěji 6 až 8), pomocí kterých přepínáte. Kromě toho, že byste si ideálně v obchodě měli displej prohlédnout a podívat se, jak moc svítí, stojí za zamyšlení i samotná jednoduchost ovládání. Čím méně tlačítek a čím podrobnější popis, tím lépe. Je důležité, abyste se v pekárně především vyznali. Výhodou je, pokud vás pekárna upozorní na některé problémy – přehřátí nebo aktuální závadu, které je nutné vyřešit.

Domácí pekárna ovládání

Rozměry domácí pekárny musí odpovídat kuchyni

Neméně důležité než ostatní parametry domácích pekáren jsou jejich rozměry. Nejde o zrovna malé spotřebiče, takže je dobré vzít v úvahu i možnosti vaší kuchyňské linky. Vzhledem k vašemu pohodlí je dobré, pokud nemusíte pekárnu přenášet nebo ukládat do skříňky. Její hmotnost totiž může být 5 až 8 kilogramů, u velkých pekáren s kapacitou blížící se 1800 gramů i 10 kilogramů. Řešením, které je podle nás ideální, je vyhradit domácí pekárně stabilní místo na kuchyňské lince. Již při výběru tedy uvažujte o velikosti pekárny a o tom, jestli se vám na linku vůbec vejde.

Obecně platí, že menší rozměry mají spíše levnější modely, často jen s jedním hnětačem a menší kapacitou. Mezi velikostí a cenou neexistuje přímá úměra, ale může to pro vás být určité vodítko. K rozměrům pak nezapomeňte připočíst prostor, který je nutný k otevření horního víka. To je častá chyba – lidé mnohdy zapomenou k výšce připočíst víko a pak nerozumí tomu, proč se s pekárnou nedá v lince manipulovat.

Spotřeba, výkon a příkon – jaký je v těchto parametrech rozdíl?

Co se týče těchto tří parametrů, bude dobré si je hned na úvod roztřídit.

  • Příkon – vyjadřuje energii, kterou přístroj potřebuje k uvedení do provozu a ke svému fungování. V podstatě jde o veškerou energii, kterou pekárna přijme.
  • Spotřeba – odpovídá elektrické energii, kterou domácí pekárna spotřebuje. Dá se říct, že se rovná příkonu.
  • Výkon – odpovídá energii, která je spotřebována na pečení chleba. Jelikož dochází ve formě tepla nebo vibrací k určitým ztrátám, nebude se nikdy rovnat příkonu.

Dopředu vás můžeme uklidnit, že nijak závratnou spotřebu nelze od domácí pekárny očekávat. Tím, že není v provozu dlouhodobě, lze spotřebu přístroje trochu opomínat. Navíc přestože pečení chleba trvá od zapnutí pekárny až po vyklopení chleba několik hodin, na plný výkon běží pekárna jen při pečení. Spotřeba na jedno pečení se pohybuje zhruba mezi 0,2 až 0,5 kWh, v závislosti na přístroji, teplotě, použitém programu atd. V podstatě si můžeme říct, že je to výrazně méně, než by spotřebovala velká trouba, takže i pečení v méně šetrné domácí pekárně znamená úsporu.

Domácí pekárny

Bezpečnost domácích pekáren

Na co se často zapomíná, to je hledisko bezpečnosti při použití domácí pekárny. Jde jednak o to, že by vám měla signalizovat závadu, jak jsme si již uvedli v kapitolce o ovládání. Přístroj by vám neměl dovolit zapnutí pečicího cyklu, pokud něco není v pořádku. Tím, že pracuje s vysokou teplotou, mohlo by při použití rozbitého přístroje dojít až ke vznícení. Stejně tak by vám pekárna měla signalizovat přehřátí, abyste ji nespálili.

Obdobně bychom měli přistupovat k bezpečnosti s ohledem na provedení pekárny. Tím, že pracuje s vysokou teplotou, je potřeba dávat pozor na spálení. Nemělo by tedy docházet k přehnanému zahřívání pláště – to bývá problém především u nerezových pekáren. U plastových pekáren se zase nesmí stát, že by došlo k tavení pláště. Zejména pokud máte doma malé děti, které rády podobné přístroje zkoumají, byste měli dávat pozor, aby měl plášť dobrou izolaci a nepřehříval se.

Hlučnost domácích pekáren nesmí být příliš vysoká

Hlučnost přístroje, to je další z parametrů, které velice výrazně ovlivňují váš komfort a vaše pohodlí při práci. Určitě nechcete, aby vás pekárna svou činností rušila, protože chleba většinou dáte péct v době, kdy se jdete dívat na televizi nebo třeba spát. Proto je dobré, pokud si úroveň hlučnosti ohlídáte. Čím nižší, tím samozřejmě lepší. Tím spíše, že domácí pekárny nejsou zrovna nejtišší spotřebiče. Jejich průměrná hlučnost se pohybuje mezi 50 a 60 dB. Značka dB v tomto případě znamená decibely, tedy jednotku intenzity generovaného hluku. Navíc je potřeba si uvědomit, že hladina intenzity zvuku roste logaritmicky, ne lineárně. Takže rozdíl mezi 40 a 50 decibely je mnohem menší a méně patrný, než rozdíl mezi 50 a 60 decibely.

Design domácích pekáren se vyplatí řešit

Závěrem bychom vám ještě doporučili podívat se na design domácí pekárny a komplexně si ho projít. Jak jsme si řekli v kapitolce o rozměrech spotřebiče, tyto přístroje budou mít pravděpodobně pevné místo na kuchyňské lince. Proto by neměly design kuchyně kazit, ale měly by se zbytkem vybavení ladit. Na výběr máte běžně mezi nerezem a bílým plastem. Obojí je poměrně univerzální a volba je pouze na vás. Navíc hraje roli i celkové provedení pekárny – její velikost, členitost nebo ovládání. To všechno její design ovlivňuje.

Velkou výhodou bývá průhledné okénko ve víku pekárny. Máte pak přehled o tom, jak celý cyklus probíhá. Tedy v jaké je fázi, jak je daleko a jestli náhodou není něco špatně. Zvláště se vyplatí i protiskluzové nožičky, abyste si nemohli těžkou a horkou pekárnu shodit na nohu. Na závěr ještě poslední zdánlivý detail, a tím je délka přívodního kabelu. Bude-li příliš dlouhý, bude se vám motat pod ruce, a bude při práci hrozit jeho přepálení nebo přeříznutí. Naopak, příliš krátký kabel omezuje výběr umístění domácí pekárny. Zkuste si tedy dopředu promyslet, kam chcete pekárnu umístit, změřte si její vzdálenost od zásuvky a podle toho zhodnoťte, jak vhodná pro vás délka kabelu je.

Obsah balení domácí pekárny

Pokud si koupíte domácí pekárnu, pak nebude v balení sama. Některé pekárny bývají dodávány s příslušenstvím (samozřejmě včetně návodu k použití). To typicky tvoří:

  • Kulatá forma navíc
  • Odměrka
  • Háček na vytažení hnětačů
  • Náhradní hnětače

Domácí pekárna a obsah balení

zpět k menu ↑

Programové vybavení domácích pekáren

Domácí pekárny dnešní doby jsou oproti starším modelům na zcela jiné úrovni. Rozdíl je zejména v množství programů, které svou přítomnosti zvyšují univerzalitu a variabilitu přístroje. Čím více programů, tím lépe, přirozeně. Ale nestačí sledovat jen množství, dobré je, pokud si je pečlivě projdete a zhodnotíte i jejich rozmanitost. Pokud vám pekárna dává 20 programů pečení chleba, je rozhodně méně platná, než pekárna s 10 programy, která však udělá také jogurt nebo zavařeninu. Pokud vás zajímá, jak v tomto ohledu vybírat, doporučujeme napsat si, jaké funkce od domácí pekárny očekáváte a tím se řídit. Zkrátka, hledat podle potřebného programového vybavení, a cokoliv dalšího brát jako přidanou hodnotu. Abychom vám výběr ulehčili, vypsali jsme zde několik nejužitečnějších programů, s nimiž se můžete setkat.

Pečení různých druhů chleba

Tohle je naprostá klasika – programy pro pečení různých druhů chleba, kromě běžného pšeničného i pro pečení chleba žitného, celozrnného nebo bezlepkového. Tady asi není co řešit, tento program je naprosto základní a stěžejní pro celé fungování domácí pekárny.

Pečení bílého a sladkého pečiva

Ne každý z nás dává přednost chlebu. Někdo si třeba rád pochutná na rohlících, bagetách nebo na sladkém pečivu, jako je mazanec. Nevýhodou je, že tyto druhy pečiva ve formě nevytvarujete do správné formy. Na druhou stranu, těsto je stejné, a pokud vám nevadí jiný tvar, můžete si díky těmto programům dopřát i voňavý a křupavý „rohlík“ nebo na Vánoce „vánočku“.

Příprava těsta

Ne každá pekárna vyžaduje, abyste těsto připravovali a hnětli sami. Proto mají domácí pekárny hnětače, aby těsto připravily, prohnětly a veškerou tuto činnost udělaly za vás. Někdy se vám poštěstí koupit i takový model, který zvládne připravit těsto na pizzu, nudle nebo těstoviny.

Těsto na chleba

Rychlé pečení

Program, který vám umožní péct za zvýšené teploty a spotřeby elektrické energie extra rychle. Samozřejmě, trpí tím kvalita chleba, který bude zvenčí více upečený a uprostřed naopak lehce syrový, ale pokud vás tlačí čas, tento program vám pomůže.

Samostatné pečení

Jde o program, kterým disponuje téměř každá domácí pekárna. Využijete ho, pokud jste si těsto připravili sami a stačí vám ho tepelně upravit, nebo pokud chcete zkusit dát do pekárny upéct maso či sekanou. To je samozřejmě méně obvyklé, ale ve své podstatě je to možné a rozhodně výhodnější, než spouštět velkou troubu.

Jogurty, džemy, marmelády či zavařeniny

Tady se dostáváme k programům, které nemají s pečením chleba téměř nic společného. Ale jelikož všechny tyto potraviny se připravují za pomoci zvýšené teploty, je v zásadě možné k tomu využít domácí pekárnu. Za použití speciálních programů (které však nejsou vždy součástí programového vybavení domácí pekárny) si můžete připravit domácí džem, zavařeninu nebo jogurt.

zpět k menu ↑

Domácí pekárny – na jakých cenových hladinách je najdeme?

Cenové relace, ve kterých seženeme kvalitní domácí pekárny, jsou zhruba od tisíce do pěti tisíc korun. Pod spodní hranici byste chodit neměli, dobrý přístroj za tak malé peníze neseženete (pokud ano, bude pravděpodobně starý, nebo vyrobený z levného a nekvalitního materiálu). Je lepší připravit si alespoň těch tisíc korun, protože ten bude mít nižší spotřebu, lepší výkon a hlavně i vyšší životnost. S rostoucí cenou pak přibývá programů a funkcí, které vám pekárna nabízí. Objem, dá se říct, roste taky, naopak klesá hlučnost a do jisté míry i spotřeba. My jsme v našich recenzích domácí pekárny rozdělili do tří pásem.

  • Kategorie do dvou tisíc korun vám nabízí ty úplně nejlevnější modely. Často starší, menší a většinou jen s jedním hnětacím hákem. Na hranici dvou tisíc se pohybují modely, které mají hnětače dva, ovšem mají malý počet programů a nedisponují větším množstvím funkcí – jsou spíše jednoduché a určené čistě na pečení chleba.
  • Kategorie od dvou do tří tisíc korun vám nabízí velmi široké spektrum přístrojů. Malé i velké, s jedním i dvěma hnětacími háky, navíc často v pěkném nerezovém provedení. Výhodou je lepší izolace pláště, větší programová vybavenost a menší hlučnost. S ohledem na funkce těchto modelů vám pak můžeme říct, že vám umožní víc než jen pečení chleba – přípravu jogurtů, džemů, marmelád či pečení masa.
  • Kategorie nad tři tisíce korun pak zahrnuje všechny, jakkoliv drahé domácí pekárny, které jsou vyrobeny z kvalitního materiálu, jejich design je promyšlený a jsou vybaveny množstvím programů a přídavných funkcí. Jsou sice dražší, ale mají dobrou kapacitu a jsou použitelné i ve větším provozu, třeba v restauracích. Navíc umožňují, tak jako předchozí kategorie, nejen pečení chleba, ale i přípravu dalších pokrmů.


zpět k menu ↑

Finální verdikt

V tuto chvíli jsme prošli celý výběr až do konce. Myslíme si ale, že bude vhodné projít celý výběr ještě jednou od začátku až do konce, abyste měli shrnutí na jednom místě. Předně bude dobré, když si sednete a zamyslíte se, pro kolik lidí chcete chleba péct a jestli od pekárny čekáte i něco jiného (třeba přípravu džemů nebo jogurtů). Pak se můžete pustit do výběru. Projděte si jednotlivé kategorie a jejich charakteristiky a vyberte tu, která vám nejvíce odpovídá. Následně se vyplatí podívat se na jednotlivé značky domácích pekáren a vybrat ty, do kterých se nemusíte bát investovat. Můžeme zde jmenovat tradiční výrobce, jako je Tefal, Gorenje nebo Kenwood.

Následně byste měli přistoupit k samotnému výběru. Předně se dívejte na kapacitu a materiál pečicí nádoby. Ideální je v této věci teflon, je ale potřeba se o něj dobře starat. Kapacita se pak odvíjí od množství lidí, pro které budete péct. Dopředu uvažujte také o množství hnětačů – pokud nebudete muset těsto připravovat sami, ale udělá to pekárna, ušetříte čas i energii. Pak můžete přistoupit k ovládání. To by mělo být jednoduché, zároveň by vám ale měla pekárna nabídnout dostatek funkcí a tolik programů, kolik potřebujete. Naprostým základem je dnes třeba časovač nebo paměť, díky které se pekárna i při výpadku proudu zapne v té části programu, ve které byla vypnuta, a může v cyklu pokračovat dál. Zajímat by vás měla i hlučnost přístroje, jeho spotřeba či výkon.

Na závěr se podívejte na celkové provedení pekárny – vezměte v úvahu bezpečnost, vzhled, rozměry, ale třeba i přítomnost protiskluzových nožiček a délku elektrického kabelu. To všechno má na bezpečí a komfort při práci velký vliv. Pokud jste došli až sem a pekárna vám vyhovuje, zbývá poslední věc a tou je cena. V tuto chvíli máte vybranou kvalitní domácí pekárnu a už jen stačí cenu trochu srovnat s jinými modely dané cenové hladiny. Pokud není přístroj předražený, nebo naopak podezřele levný, můžete ho s klidným svědomím koupit.

Domácí pekárna další vybavení

zpět k menu ↑

Jak upéct skvělý domácí chleba?

Když už máte vybranou domácí pekárnu, dovolte nám, abychom vám předali i pár osvědčených rad, tipů a triků, týkajících se toho, jak ji použít. Dobrý chleba se neupeče sám a ani ta nejlepší domácí pekárna vám nebude k ničemu, když to sami nebudete umět. Příprava chleba má totiž svá pravidla, která bychom si teď dovolili vám předat.

Suroviny vybírejte pečlivě

Především je potřeba vybírat pečlivě suroviny. Můžete pořídit dopředu namíchanou, kupovanou směs, kterou ale nedoporučujeme. Je nákladná, nikdy nevíte, co do ní kdo použil a hlavně – nedochutíte si ji podle svých potřeb a chutí. Ideální je, pokud vaříte z vlastní směsi, kterou časem doladíte k dokonalosti. V tom případě je ale potřeba sáhnout po kvalitních surovinách. Ač může být trochu dražší, pořiďte si dobrou hladkou mouku, ideálně s vyšším podílem lepku. Těsto bude pružnější a nadýchanější. Někdy se setkáte s tím, že v obchodě budou mít přímo mouku, označenou jako chlebovou. Ta je ideální.

Podle druhu mouky se pak rozlišují druhy chleba – žitný, pšeničný, bezlepkový, kukuřičný a tak dále. Další věcí, kterou je potřeba dobře vybrat, je droždí. To by mělo být čerstvé, jinak nebude účinkovat. Datum, uvedené na etiketě, si proto předem zkontrolujte. Velmi choulostivá bývají také vajíčka, která možná nepoužijete do chleba, ale třeba do housek nebo rohlíků určitě. Ideální jsou ta z českých chovů, případně zahraniční, ale ověřená a zkontrolovaná. Cokoliv dalšího, s čím se rozhodnete experimentovat (sýr, olivy, houby,…) postačí zkontrolovat, jestli to není zkažené.

Mouka na domácí chléb

Pár receptů, které se vám budou hodit…

Abychom vám do začátku trochu pomohli, připravili jsme pro vás pár nejběžnějších receptů, na které se lidé ptají. Máme ale na úvod jednu poznámku, týkající se dávkování – poměr surovin závisí hodně na jejich kvalitě, je možné, že se ve vašem případě bude trochu lišit. Pokud budete chtít připravit větší chleba, můžete si množství vydělit nebo vynásobit dle potřeby. Poslední věc se týká programů – my se držíme nejběžnějšího označení, ale to se může model od modelu lišit. Berte na to, prosím, ohled.

Pšenično-žitný chléb – recept

Tím nejběžnějším, co si budete v domácí pekárně připravovat, bude nejspíše žitný, pšeničný nebo kombinovaný chléb. Co je na něj potřeba?

  • 400 ml podmáslí
  • 200 g žitné mouky
  • 300 g pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
  • Lžička cukru
  • 2 lžíce oleje
  • Lžička celého kmínu
  • Lžička drceného kmínu
  • Půl lžičky chlebového koření
  • Čtvrt lžičky sušených kvasnic
  • Lžíce otrub, dýňových nebo slunečnicových semínek

Suroviny vložíme (ideálně v daném pořadí) do pekárny, s výjimkou poslední odrážky, a necháme těsto umíchat. Jakmile je hotové, můžeme ho posypat otrubami nebo semínky, aby byl chléb chutnější. Zvolíme program chléb – malý – střední kůrka (dle modelu a vašich priorit samozřejmě může být i jiný) a necháme péct.

Domácí chléb

Celozrnný chléb – recept

Celozrnný chléb je poměrně častým výsledkem vašeho snažení s domácí pekárnou. Je o něco zdravější, než ten klasický. Potřebujete na něj:

  • 400 ml pitné vody
  • 1 tabletu celaskonu
  • 500 g pšeničné celozrnné mouky
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 lžičku drceného fenyklu
  • 1 lžičku droždí
  • 1 lžičku slunečnicových, sezamových, lněných a dýňových semen, případně žitných klíčků

Všechny ingredience vložte ve stanoveném pořadí do pekárny (vyjma poslední odrážky). Nechte těsto pořádně promíchat, a teprve až bude hotové, nasypte na chleba semínka a klíčky. Pečte na program celozrnný – malý – střední kůrka, případně si najděte program, který vám bude vyhovovat více.

Rohlíky a housky – recept

Ne každý z nás má rád chleba. Zejména děti ocení spíše rohlíky. Na ty si tedy připravte:

  • 300 ml vody
  • 300 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 kg hladké mouky
  • Lžíci soli
  • Lžičku cukru
  • Lžičku droždí
  • 1 vejce a 50 ml osolené vody

Vyjma poslední odrážky to celé vložte do domácí pekárny a připravte si vláčné a tažné těsto. To pak nechte nakynout. Následně si těsto rozdělte a nechte ještě 15 minut kynout. Pak máte dvě možnosti – buď umotáte rohlíky a zformujete housky, nebo si upečete chlebový bochník z rohlíkového těsta. V prvním případě vložte rohlíky na plech, potřete vejcem rozšlehaným se slanou vodou a pečte 12 až 15 minut, ve druhém nechte těsto péct v pekárně (což je ale méně obvyklé).

Mazanec – recept

Proč si v domácí pekárně neupéct sladký velikonoční mazanec? Samozřejmě, že to jde, jen nebude mít typický tvar. Pokud vám to ale nevadí, můžeme začít. Připravte si:

  • 100 g másla
  • 550 g polohrubé mouky
  • 350 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • Lžičku soli
  • Lžičku droždí
  • Rozinky, ořechy, mandle, čokoládu, cokoliv do mazance chcete dát

Všechny ingredience, vyjma poslední odrážky, vložíme do pekárny. Rozinky, ořechy a mandle se dovnitř nasypou, až je těsto hotové. Necháme promíchat a nastavíme program klasik-malý-světlý, popřípadě obdobu.

Italská pizza – recept

Máte-li pokročilejší pekárnu, můžete se pustit i do těsta na pizzu. Tu samozřejmě v pekárně neupečete, ale přípravou těsta ušetříte hodně času a práce. Připravte si:

  • 400 g hladké mouky
  • 50 ml olivového oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • Půl lžičky droždí
  • Lžičku soli
  • Lžičku cukru

To všechno se vloží do pekárny a nechá zpracovávat, dokud nevznikne měkké a jemné těsto. To pak stačí nechat nakynout, rozdělit na bochánky a vytvarovat na placky (libovolné výšky, jaká vám na pizzu vyhovuje). Ty se dochutí podle toho, co máte na pizze rádi, a dají péct (ideálně do trouby, domácí pekárna by nestačila).

Nejčastější chyby spojené s pečením chleba

Aby byl výsledek vašeho snažení byl dobrý, je potřeba se vyvarovat některých běžných chyb. Například často se stává, že je chleba nedopečený. Nebo naopak, že je kůrka tvrdá, připálená, ale střed ještě syrový. Může za to špatně nastavený program nebo teplota. Proto si vždy nastavení raději ještě jednou zkontrolujte, než pekárnu zapnete. Druhá věc, která pomáhá, je dodržovat maximální objem nádoby a nepřeplňovat ji (jde to, ale na úkor kvality chleba). Druhou věcí, která by se neměla stávat, je, aby se chleba propadával. To už není chyba pekárny, ale přípravy těsta – je příliš vlhké, je v něm hodně droždí nebo je špatně umíchané. Tady doporučujeme příště věnovat přípravě více pozornosti.

Na co byste měli dát pozor, to je vzhled chleba. Lidé často namítají, že chléb z obchodu vypadá výrazně lépe než chleba z domácí pekárny. Mají pravdu – v domácích chlebu bývají díry po hnětácích, bochník je vysoký, nezabírá takovou plochu a většinou má dole jinou kůrku než nahoře. To však není chyba, je to dáno odlišným způsobem přípravy. A pak záleží pouze na vás, jestli dáte víc ne vizuální dojem, nebo se přidržíte domácího chleba, který sice vypadá hůř, ale chutná o to lépe.

Chléb z domácí pekárny

Pevně věříme, že jste s naší pomocí vybrali opravdu dobrou a užitečnou domácí pekárnu, která vám bude dobře sloužit. Přejeme vám tedy hodně příjemných chvil u domácího chleba a někdy příště při nákupu elektrospotřebičů zase na shledanou.

 

Domácí pekárny
Ohodnotit článek