Nejlepší fritézy 2023 + Recenze a testy TOP modelů

  • Check Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnější fritézy.
  • Check Zvolte si na základě výkonu, spotřeby, kvality smažení a poměru cena/kvalita.
  • Check Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.
Aktualizováno: Únor 2023
Fritézy bez pozadí

Vítězové testu:

price
quality
price
quality
9.7/10
Celkové skóre
9.5/10
Celkové skóre
9.6/10
Celkové skóre
9.7/10
Celkové skóre
Objem
95%
Funkce
98%
Poměr cena/kvalita
97%
Objem
95%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
95%
Objem
95%
Funkce
97%
Poměr cena/kvalita
96%
Objem
90%
Funkce
100%
Poměr cena/kvalita
97%
  • Velký příkon
  • Průhledné víko
  • Tepelně izolovaný plášť pro lepší kvalitu oleje
  • Velký objem
  • Možnost mytí v myčce
  • Filtr proti zápachu
  • Velký objem
  • Možnost mytí v myčce
  • Vysoký příkon
  • Devět inteligentních nastavení
  • Rovnoměrné osmažení do křupava
  • Připraví dvě jídla zároveň
  • Nelze umýt všechny části v myčce
  • Vyšší cena
  • Bez přednastavených programů
  • Vysoká cena

Obsah článku

Smažené pokrmy jsou nejen u nás oblíbenou složkou naší stravy. Někdo řeší smažení řízků na pánvi, jiní se rozhodnou pro fritézu. Ty se dnes velmi posunuly, některé nabízejí zdravé smažení s minimálním objemem oleje. Zároveň olej nepřepalují, takže nedochází ke vzniku rakovinotvorných látek. Výhodou fritéz je také rovnoměrné prohřátí a osmažení pokrmu – ať už se jedná o řízek nebo hranolky. Protože chápeme, že může být někdy složité si vybrat ideální fritézu, připravili jsme pro vás velký test fritéz 2023. Poradíme vám, jak vybrat fritézu a na co si dávat pozor.

Test klasických fritéz do 2000 korun

Tato cenová kategorie klasických fritéz nabízí velké množství kvalitních modelů. Většinou se jedná o fritézy se skrytým topným tělesem, nalezneme zde i modely s ponorným topným tělesem. Samozřejmostí je manuální ovládání teploty a signalizace rozpáleného oleje. Nejlepší modely této cenové kategorie mají i časovač.

NáhledNázevSkóre PříkonObjemČasovačCena
goldTefal FF 162131 Filtra One
9.7/10
Celkové skóre
Objem
95%
Funkce
98%
Poměr cena/kvalita
97%
Příkon:
1 900 W
1 900 W
Objem:
2,1 l
2,1 l
Časovač:
Ne
Ne
Zjistit cenu Naše recenze
silverTefal Versalio Deluxe 7v1 FR490070
9.3/10
Celkové skóre
Objem
93%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
93%
Příkon:
1 600 W
1 600 W
Objem:
1,3 l
1,3 l
Časovač:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeTefal FF 230831
9/10
Celkové skóre
Objem
90%
Funkce
90%
Poměr cena/kvalita
90%
Příkon:
1 000 W
1 000 W
Objem:
1,2 l
1,2 l
Časovač:
Ne
Ne
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Tefal FF 162131 Filtra One

Výhody

  • Velký příkon
  • Průhledné víko
  • Tepelně izolovaný plášť pro lepší kvalitu oleje

Nevýhody

  • Nelze umýt všechny části v myčce

Chcete-li si připravit své oblíbené smažené pochoutky ve fritéze za skvělou cenu, pak volte Tefal FF 162131 Filtra One. Je vybavena tepelně izolovaným pláštěm a důmyslným systémem Filtra One, který vám zaručí, že olej bude vždy čistý, zdravější a vydrží déle. Pochlubí se také příkonem 1 900 W, nastavitelnou teplotou od 150 do 190 °C a kapacitou 2,1 litrů. I když nádobu nelze vyjmout, dá se snadno očistit houbičkou. V myčce můžete poté omýt filtr a košík. Systém Coolwall navíc zajišťuje neustále chladné stěny, aby nedošlo k popálení kůže. Přes průhledné víko pak můžete pohodlně sledovat proces fritování. 

Vyjímatelná nádobaNe
Objem2,1 l
TermostatAno
ČasovačNe
Mytí v myčceAno
Příkon1 900 W

2. Místo

Tefal Versalio Deluxe 7v1 FR490070

Výhody

  • Více funkcí
  • Nepřilnavý povrch
  • Skvělý poměr cena/výkon

Nevýhody

  • Chybí návod k úpravě vaření a dušení

Tefal Versalio Deluxe 7v1 FR490070 je multifunkčním hrncem pro přípravu téměř jakéhokoliv pokrmu, protože dokáže smažit, restovat, fritovat, dusit, vařit i udržovat teplotu již hotových jídel. Odnímatelnou nádobu na vaření lze stejně jako víko, mýt v myčce nádobí, abyste si tak ušetřili práci. Díky nepřilnavému povrchu varné nádoby se navíc nebudete muset obávat, že by se během přípravy jídlo připálilo. Teplotu můžete nastavit od 80 °C do 180 °C, aby byl výsledný pokrm přesně podle vašich představ. Všechny tyto funkce jsou navíc součástí modelu za přívětivou pořizovací cenu.

Vyjímatelná nádoba:Ano
Objem1,3 l
TermostatAno
ČasovačAno
Mytí v myčceAno
Příkon1 600 W

3. Místo

Tefal FF 230831

Výhody

  • Nízká cena
  • Bezpečnostní prvky
  • Skladnost

Nevýhody

  • Menší objem

Malým šikovným pomocníkem do vaší kuchyně je fritéza Tefal FF 230831, která je ideální na chatu, do malého bytu nebo na studentské koleje. To ovšem neznamená, že by se do ní nic nevešlo – zvládne připravit například 600 gramů hranolků při teplotě od 150 až do 190 stupňů Celsia. Během přípravy pokrmů můžete využít i víko s permanentním kovovým filtrem jako ochranu před nežádoucím vystřikováním oleje. Abyste se nespálili, je pro vaši bezpečnost vybavena také tepelně izolovaným vnějším pláštěm. Po přípravě jídla lze koš a rukojeť jednoduše umýt v myčce. Díky své skladnosti se vám vejde kamkoliv a její cena je bezkonkurenční

Vyjímatelná nádoba:Ne
Objem1,2 l
TermostatAno
ČasovačNe
Mytí v myčceAno
Příkon1 000 W

Test klasických fritéz od 2000 korun

Pokud hledáte klasickou fritézu, jejichž cena vyšplhá přes 2000 korun, naleznete na českém trhu výběr z robofritéz a fritéz s ponorným topným tělesem. Samozřejmostí u těchto modelů je časovač a úpravy pro snazší údržbu.  Mnohé ze součástek je možné mýt v myčce nádobí a fritézy mívají přídavnou trubičku, která zjednodušuje vylévání oleje.

NáhledNázevSkóre PříkonObjemČasovačCena
silverTefal FR 510170
9.5/10
Celkové skóre
Objem
95%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
95%
Příkon:
2 400 W
2 400 W
Objem:
3 l
3 l
Časovač:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze
silverTefal FR 314030
9/10
Celkové skóre
Objem
85%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
90%
Příkon:
1 800 W
1 800 W
Objem:
2,2 l
2,2 l
Časovač:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeJATA FR700
9.3/10
Celkové skóre
Objem
98%
Funkce
90%
Poměr cena/kvalita
93%
Příkon:
2 000 W
2 000 W
Objem:
4 l
4 l
Časovač:
Ne
Ne
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Tefal FR 314030

Výhody

  • Velký objem
  • Možnost mytí v myčce
  • Filtr proti zápachu

Nevýhody

  • Vyšší cena

První místo vyhrává Tefal FR 510170, což je poloprofesionální fritéza s patentovanou filtrační síťkou, která zajišťuje odstranění veškerých zbytků a zachování čistého oleje. Pro ještě lepší výsledky pak využijete také ponorné topné těleso, které jako jediné nesmí do myčky, jinak tam tedy lze umýt každý díl fritézy. Nechybí ani nastavitelný termostat od 150°C do 190°C a mechanický časovač. Fritéza je vyrobena ze smaltu a nerezové oceli pro delší životnost a větší kvalitu. S kapacitou 3 l můžete připravit až 1,2 kg vynikajících hranolků jako profesionál. K pozorování procesu přípravy využijete průzor ve víku. Začněte připravovat pokrmy rychleji a efektivněji!

Vyjímatelná nádoba:Ano
Objem3 l
TermostatAno
ČasovačAno
Mytí v myčceAno
Příkon2 400 W

2. Místo

Tefal FR 314030

Výhody

  • Vysunutí košíku bez zvednutí víka
  • Možnost mytí v myčce
  • Filtr proti zápachu

Nevýhody

  • Menší objem

Velkokapacitní fritéza Tefal FR 314030 až pro šest osob se může pochlubit vyjímatelným pachovým filtrem pro snížení množství pachů, kapacitou na 2,2 l oleje a až 1,5 kg potravin. Nechybí ani vestavěný digitální časovač nebo termostat s teplotou až do 190 °C, kterou si nastavíte dle svých potřeb. V případě čištění se nemusíte nijak namáhat, veškeré díly lze vložit do myčky, která se o to postará za vás. Díky svému designu fritéza umožňuje vysunout košík z oleje bez zvednutí víka, abyste tak měli vždy čistou kuchyň bez olejových skvrn. Na nepřilnavý povrch se také nic nepřichytí, což se vždy hodí.

Vyjímatelná nádoba:Ano
Objem2,2 l
TermostatAno
ČasovačAno
Mytí v myčceAno
Příkon1 800 W

3. Místo

JATA FR700

Výhody

  • Velký objem
  • Průhledné víko
  • Možnost mytí v myčce

Nevýhody

  • Bez časovače

Fritéza JATA FR700 s celkově třemi košíky umožňuje využití dvou menších nebo jednoho velkého na smažení vašich oblíbených pochutin. Termostatem můžete jednoduše regulovat teplotu dle vašich požadavků. Stejně tak je fritéza celkově rozebratelná, se smaltovaným povrchem pro jednodušší čištění. Jednotlivé části navíc omyjete i v myčce. S objemem 4 litry, kapacitou 2,5 kg a příkonem 2 000 W se bude skvěle hodit na přípravu obědů pro celou rodinu. Abyste mohli sledovat proces fritování, je zde umístěno průhledné víko. Jedinou nevýhodou je absence časovače.

Vyjímatelná nádoba:Ano
Objem4 l
TermostatAno
ČasovačNe
Mytí v myčceAno
Příkon2 000 W

Test horkovzdušných fritéz do 2 000 korun

Horkovzdušné fritézy této cenové kategorie se vyznačují menším objemem. Tudíž je možné v nich připravit méně potravin najednou. V této kategorii můžete nalézt i multifunkční fritézy, které můžete použít i jako malé trouby.

NáhledNázevSkóre PříkonObjemČasovačCena
goldTefal EY 201815
9.6/10
Celkové skóre
Objem
95%
Funkce
97%
Poměr cena/kvalita
96%
Příkon:
1 500 W
1 500 W
Objem:
4,2 l
4,2 l
Časovač:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze
silverLauben Hot Air Fryer 4000BC
9.5/10
Celkové skóre
Objem
90%
Funkce
97%
Poměr cena/kvalita
95%
Příkon:
1 600 W
1 600 W
Objem:
4 l
4 l
Časovač:
Ano
Ano
Zjistit cenu
bronzeDe Gusto AF106
8.7/10
Celkové skóre
Objem
85%
Funkce
90%
Poměr cena/kvalita
87%
Příkon:
1 300 W
1 300 W
Objem:
2,6 l
2,6 l
Časovač:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Tefal EY 201815

Výhody

  • Velký objem
  • Možnost mytí v myčce
  • Vysoký příkon

Nevýhody

  • Bez přednastavených programů

První místo horkovzdušných fritéz do 2 000 obsadil Tefal EY 201815, ve kterém budete s minimem oleje smažit, grilovat i péct maso, zeleninu a slané či sladké pečivo. Připravíte v ní až šest porcí pro celou rodinu. Díky mimořádnému objemu 4,2 litrů se navíc nemusíte bát ani rozměrnějších pokrmů. Společně s časovačem a teplotní regulací od 80 do 200 °C zvládnete jídlo připravit rychle, a přitom kvalitně. Začněte žít zdravě a připravte si doma například hranolky, smažený sýr či řízky tak, jak je znáte, jen bez narušení vaší zdravé životosprávy. Po skončení používání lze vyjímatelné příslušenství vložit do myčky.

Vyjímatelná nádoba:Ano
Objem4,2 l
TermostatAno
ČasovačAno
Mytí v myčceAno
Příkon1 500 W

3. Místo

De Gusto AF106

Výhody

  • Úsporný
  • LCD displej
  • Možnost mytí v myčce

Nevýhody

  • Nižší objem

Poslední místo získává De Gusto AF106, horkovzdušná fritéza s příkonem 1 300 W, termostatem 80 – 200 °C a časovačem až na 30 minut. Dokáže rychle připravit jídlo s minimálním množstvím oleje či úplně bez něj. Díky svému nepřilnavému povrchu se lehce čistí a také šetří energii. Veškeré funkce nastavíte na LCD displeji. Vyjímatelný fritovací koš je vhodný do myčky, tudíž budete mít práci ulehčenou. De Gusto AF106 připraví jídlo rovnoměrně ze všech stran a pokaždé zajistí dokonalou chuť bez zápachu z přepáleného tuku.

Vyjímatelná nádoba:Ano
Objem2,6 l
TermostatAno
ČasovačAno
Mytí v myčceAno
Příkon1 300 W

Test horkovzdušných fritéz od 2 000 korun

V této kategorii naleznete fritézy, které uspokojí zastánce životního stylu a zároveň vám umožní připravit podstatně větší množství potravin oproti spotřebičům z předchozí kategorie. Samozřejmostí je časovač a vyjímatelný vnitřní hrnec, které je možné mýt v myčce nádobí. Prakticky všechny fritézy lze použít i jako multifunkční hrnec.

NáhledNázevSkóre PříkonObjemČasovačCena
goldTefal YV970815 Actifry Genius XL 2v1
9.7/10
Celkové skóre
Objem
90%
Funkce
100%
Poměr cena/kvalita
97%
Příkon:
1 500 W
1 500 W
Objem:
1,7 l
1,7 l
Časovač:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze
silverSencor SFR 5510BK
9.5/10
Celkové skóre
Objem
95%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
95%
Příkon:
1 500 W
1 500 W
Objem:
12 l
12 l
Časovač:
Ano
Ano
Zjistit cenu
bronzeTESLA AirCook Q50 XL
9.3/10
Celkové skóre
Objem
95%
Funkce
93%
Poměr cena/kvalita
93%
Příkon:
1 800 W
1 800 W
Objem:
6 l
6 l
Časovač:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Tefal YV970815 Actifry Genius XL 2v1

Výhody

  • Devět inteligentních nastavení
  • Rovnoměrné osmažení do křupava
  • Připraví dvě jídla zároveň

Nevýhody

  • Vysoká cena

Tefal YV970815 Actifry Genius XL 2v1 si své první místo bezesporu zaslouží, dokáže totiž připravovat dva pokrmy zároveň. To ale není všechno, její součástí je také devět inteligentních nastavení naprogramovaných tak, aby automaticky regulovaly teplotu, dobu přípravy a míchání podle toho, jaký pokrm si chcete zrovna připravit. To vše zvládnete na jediné lžíci oleje, díky čemuž budete žít zdravěji a kvalitněji. Technologie Dual Motion kombinující proud horkého vzduchu s jemným mícháním zaručí, aby byly pokrmy rovnoměrně osmaženy do křupava. Tento model je ideální do domácnosti velké rodiny. K přístroji dostanete také kuchařku obsahující 20 receptů.  

Vyjímatelná nádoba:Ano
Objem1,7 l
TermostatAno
ČasovačAno
Mytí v myčceAno
Příkon1 500 W

3. Místo

TESLA AirCook Q50 XL

Výhody

  • Velký objem
  • Průhledné víko
  • 8 přednastavených programů

Nevýhody

  • Vyšší hmotnost

Na posledním místě se umístila TESLA AirCook Q50 XL, která se postará o to, aby v ní připravená jídla obsahovala až o 85 % méně tuku než ta klasická, a to díky technologii dynamického proudění teplého vzduchu Heat2Flow. Veškeré nastavení jako je teplota či čas zvládnete ovládat na velkém LCD displeji. K dispozici máte stejně jako u přechozího modelu i 8 přednastavených programů jako například hranolky, maso, drůbež nebo ryba. Co se týče objemu, ten disponuje až 6 litry, díky čemuž zvládnete uvařit pro celou rodinu, a do samotné fritézy strčíte i kuře. Zdravotně nezávadný materiál vyjímatelných částí fritézy lze omýt v myčce, abyste si ušetřili práci od ručního mytí. Obsluhu zvládne každý a její provedení si prostě zamilujete.

Vyjímatelná nádoba:Ano
Objem6 l
TermostatAno
ČasovačAno
Mytí v myčceAno
Příkon1 800 W

Jak vybrat fritézu?

Jelikož fritézu nekupujete až tak často a investice do ní není až tak malá, je nutné pečlivě zvážit, jaký model si pořídíte. Na následujících řádcích naleznete odpovědi na otázky, jejichž odpovědi by vás měly dovést k ideální fritéze pro vás. Nejlevnější fritézu sežene již od 500 korun, cena těch nejdražších kousků se může vyšplhat až na 8 000. V ceně se promítá typ fritézy, objem vnitřního koše, který ovlivní, jaké množství pokrmu budete moci ve fritéze najednou připravit, a v neposlední řadě různé technické vychytávky jako časovač nebo filtr oleje či pachů.

Základní dělení fritéz

Fritéza jako taková bývala poměrně obvyklou součástí českých domácností. V současné době však s nástupem trendů, které nabádají ke zdravému životnímu stylu, z kuchyní pomalu mizí. Výrobci proto kromě klasických fritéz vyvíjí a uvádí na trh takové, které při svém provozu spotřebují co nejméně oleje, takzvané horkovzdušné fritézy.

Klasické fritézy

Pod pojmem klasická fritéza si představte něco, co pravděpodobně znáte, možná i důvěrněji. Je to domácí spotřebič, do kterého nalijete poměrně velké množství oleje a následně ho ohřejete na teplotu nastavenou na termostatu. Po dosažení požadované teploty, což může trvat i několik desítek minut, do oleje vložíte pokrm, který chcete fritovat. V této kategorii se skrývají tři technologicky rozdílné skupiny:

  • Skryté topné těleso – pokud nahlédnete do vnitřního hrnce takovéto fritézy, naleznete v něm pouze hladký povrch vyrobený z tepelně vodivého materiálu. Topné těleso je totiž skryté pod  hrncem, zpravidla v dolní části. Jedná se o nejrozšířenější typ.
  • Topné těleso v oleji – při pohledu do vnitřního hrnce uvidíte opět hladký povrch, hrnec však bude o něco větší. A to proto, že kromě drátěného koše musíte do hrnce vložit ještě topnou spirálu, která bude olej ohřívat. Tím se minimalizují tepelné ztráty během ohřívání oleje.
  • Robofritéza – ve vnitřním hrnci je klasicky umístěn drátěný koš. Ten je však mírně nakloněn a do oleje ponořen pouze z části. Pokud byste do vnitřního hrnce nahlédli během provozu, uvidíte, že koš rotuje. Rotace probíhá tak, aby byl pokrm v oleji ponořen pouze zčásti.

Horkovzdušné fritézy

Tento typ fritéz používá k fritování horký vzduch místo oleje. Horký vzduch proudí fritézou a tím tepelně upravuje pokrmy. Lžička oleje, která se používá k přípravě, slouží ke zvláčnění pokrmu. Tím se významně sníží kalorická hodnota připravovaného pokrmu. Některé z modelů horkovzdušných fritéz je možné využít nejen na fritování, ale také k pečení koláčů nebo pizzy. (Zdroj: EnviWeb.cz)

Typy fritéz

Topné těleso základní součástkou

Fritéza by nemohla být fritéza bez topného tělesa. Toto zařízení ohřívá olej nebo vzduch na vámi zvolenou teplotu. Podle toho jakou fritézu si pořídíte, tak se bude lišit umístění a druh topného tělesa. Umístění topného tělesa ovlivňuje i velikost fritézy. Na následujících pár řádcích uvádíme krátký přehled možností umístění topného tělesa.

Topné těleso ponořené v oleji

Tento typ topného tělesa je vyjímatelné z vnitřního hrnce fritézy. Ten se díky tomu zvětšuje, aby mohl pojmout jak drátěný koš, tak i těleso. Větší velikost fritézy vyvažují jiné benefity. Fritézy s těmito topnými tělesy jsou podstatně snazší na údržbu oproti ostatním druhů klasických fritéz. Vnitřní hrnec je totiž možné vyndat a samostatně umýt. Další velkou výhodou fritéz s tělesy ponořenými v oleji je menší spotřeba elektrické energie v průběhu fritování. Tato úspora je způsobena tím, že není nutné ohřívat stěny vnitřního hrnce, ale ohřívá se pouze olej, který se rychleji ohřívá.

Skryté topné těleso

Klasické topné těleso, které zná většina z vás. Objevuje se u fritéz se skrytým topným tělesem a u robofritéz. Díky tomu, že se nachází pod vnitřním hrncem, je možné plně využít velikost vnitřního koše. Tím pádem spotřebujete méně oleje než u fritéz s ponornými tělesy. Vzhledem k umístění topného tělesa není možné fritézy dokonale rozebrat a není úplně snadné takové fritézy vyčistit.

Topné těleso ohřívající vzduch

Toto topné těleso se nachází u horkovzdušných fritéz. Jejich úkolem je ohřívat vzduch na danou teplotu a rozhánět ho po celém vnitřním hrnci, aby došlo k rovnoměrnému fritování. Zároveň toto těleso musí být schopno plnit úlohu topného tělesa trouby, ve kterou je většinou možné horkovzdušnou fritézu proměnit.

Klasická nebo horkovzdušná?

Dnešní trh s fritézami není tak jednoduchý jako ten před 20 lety. Kromě klasických fritéz nabízí i fritézy horkovzdušné a je jen na vás jakou si zvolíte. Obecně lze říci, že pokud hledáte v nižších cenových kategoriích, budete muset vybírat pouze z klasických fritéz. Ve střední a vyšší cenové kategorii už budou fritézy obou typů. Dále by odpověď na tuto otázku měly ovlivnit vaše kuchařské plány s tímto spotřebičem.

Klasická fritéza

Pokud hledáte náhradu za smažení na pánvi a nevadí vám obětovat vyšší kalorickou hodnotu pokrmu za jeho lepší chuť, je pro vás vhodnější volbou klasická fritéza. Její velkou nevýhodou je vysoká spotřeba oleje a dlouhá doba jeho zahřívání. Tyto problémy jsou nejmenší u tzv. robofritéz. Jejich technologické řešení zajišťuje, že drátěný koš určený k fritování je nakloněn a v průběhu fritování se rovnoměrně otáčí. Díky této technické vychytávce bude jídlo připravené v této fritéze obsahovat méně tuku než to ze dvou dalších, které jsou také klasického typu.

U klasických fritéz je také důležité se rozhodnout, kde bude umístěné topné těleso. Toto umístění ovlivní nejen množství spotřebovaného oleje, ale taky složitost údržby. Topné těleso skryté uvnitř fritézy nabízí fritéza se skrytým topným tělesem a robofritéza. Výhodou tohoto výběru je nižší spotřeba oleje. Avšak tento způsob umístění má i své stinné stránky. Tou největší asi údržba spotřebiče. Ten nemůžete jednoduše rozebrat, umýt a zase složit, jelikož by mohlo dojít k porušení elektrických obvodů. Dále mohou na vnitřním hrnci ulpívat zbytky připečených potravin, které odpadly z drátěného koše. Naproti tomu fritéza s ponorným topným tělesem má údržbu poměrně snadnou, jelikož topné těleso není pevně spojeno s vnitřním košem. Tudíž je možné fritézu rozebrat a v klidu umýt, některé modely jsou dokonce upraveny tak, že se mytí dá provádět v myčce. Další výhodou je také to, že se ohřívá pouze olej. Stěny vnitřního koše nejsou tudíž tak horké a případné odpadlé zbytky jídla se na stěny vnitřního hrnce přiškvaří. Tím ale souvisí jedna velká nevýhoda. Průměrně totiž spotřebujete více oleje na stejné množství jídla, než kdyby bylo těleso umístěné pod vnitřním košem. Do celkového objemu oleje se totiž kromě drátěného koše musí ponořit i topné těleso.

Horkovzdušná fritéza

Horkovzdušná fritéza se stala hitem v posledních deseti letech. Je vhodná pro ty z vás, kteří si chtějí držet štíhlou linii nebo se k ní chcete dopracovat, ale zároveň se nechce úplně zřeknout takový pochutin jako jsou pečené brambory nebo řízek. Na přípravu těchto pokrmů v horkovzdušné fritéze budete potřebovat pouze zlomek oleje oproti klasické fritéze. Většinou vám totiž bude stačit polévková lžíce na zvlhčení a o zbytek se postará horký vzduch. Díky této technologii bude fritéza rychleji připravena na použití, protože vzduch se ohřívá snáze než olej. Dále je tento typ fritézy vhodnější pro ty z vás, kteří pátráte po drobném spotřebiči plnícím funkci trouby. Mnohé z modelů horkovzdušných fritéz totiž lze použít také na přípravu koláčů, buchet nebo pizzy. U většiny těchto modelů je téměř samozřejmá povrchová úprava součástek tak, aby bylo možné je mýt v myčce nádobí. (Zdroj: CompactAppliance.com)

Pro kolik lidí budete většinou připravovat pokrmy?

Nyní se zaměříme na velikost, tedy na množství jídla, které můžete v jedné várce připravit. Na trhu naleznete fritézy, které umožňují najednou připravit i 1,5 kg jídla, ale i drobné modely, jejichž kapacita vystačí pouze na 350 g pokrmu. U klasických fritéz je na maximální hmotnost jídla navázán objem oleje, který je potřebný k usmažení. U menších modelů se objemy pohybují okolo půl litru a u těch největších šplhají až ke čtyřem litrům. U horkovzdušných typů se objem oleje nevyšplhá nad dvě lžíce. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu postačí klasická fritéza s objem 2,5 litru nebo její horkovzdušný ekvivalent. S větším objemem oleje se také pojí i větší výkon, kterého se týká další otázka.

Pokud budete uvažovat o rozměrech fritézy, tak lze obecně říci, že čím více jídla na jednu várku budete moci připravit, tím větší fritéza bude. Při porovnání reálných velikostí se zamyslete nad tím, jestli bude fritéza stálou součástí vaší kuchyňské linky nebo si budete vyndávat pouze občas a více času bude trávit ve skříni. Pokud s fritézou nebudete často manipulovat, nemusíte se obávat si pořídit i těžší modely. U těch počítejte s vahou mezi čtyřmi a pěti kilogramy. Naopak v případě časté manipulace se spotřebičem se při výběru zaměřte na leh��í modely, jejichž hmotnost začíná na dvou a půl kilogramech. (Zdroj: Which.co.uk)

Horkovzdušná fritéza při práci

Fritéza v kuchyni

Jak moc výkonná by měla být?

Výkon fritézy je důležitý pro dobrý výsledek smažení. Neměl by proto být nižší než 1,3 kW. Pokud vybíráte horkovzdušnou fritézu, stačí vám tato hodnota, protože při ohřívání vzduchu není tak výkonnostně náročné jako oleje. Zároveň množství ohřívaného vzduchu se tak výrazně nemění s rostoucí množstvím připravovaného jídla. Naopak u klasických fritéz je objem oleje úzce svázán s vahou pokrmu, který připravujete, proto se mění i výkon fritézy, který vám zajistí stejný výsledek fritování. Pokud například kupujete fritézu, která potřebuje více než 3 litry oleje, měl by být její výkon dvojnásobný oproti minimální hodnotě. Zároveň je nutné si uvědomit, že výkon bude nutné regulovat kvůli různým teplotám fritování. Rozdílná teplota fritování je potřeba k usmažení vánočního kapra nebo hranolek. Regulace teploty, a tedy i výkonu, provádíme většinou už na malém LED displeji, u starší modelů nebo těch z nižší cenové třídy se setkáme s otočným kolečkem a piktogramy. (Zdroj: TopFryer.com)

Jak moc dostupné jsou náhradní díly?

Konstrukce fritéz nedovoluje nějak významně vylepšovat její funkce. Výrobci spíše než příslušenství dodávají na trh náhradní díly. Proto byste se měli během výběru fritézy zajímat, zda výrobce nabízí možnost některé díly znovu koupit. Jedná se hlavně o filtry olejů a pachů. Tyto filtry podléhají opotřebení a je nutné je pravidelně měnit, aby správně plnily svou funkci. Mezi další možné dokoupitelné díly do fritéz patří fritovací koše a vnitřní hrnce fritézy. Tyto součástky sice snadno nepodléhají opotřebení, ale mohou být zničeny při jejich nesprávné manipulaci. To samé se týká nových topných těles, která někteří výrobci nabízí k dokoupení. V tomto případě se vždy bude jednat o těleso, které se ve fritéze ponořuje do oleje. Pokud dojde k poškození topného tělesa u některého jiného typu fritéz, je nutné přenechat jeho opravu na odbornících.

Dále uvažujte také o ceně a doporučené době užívání filtrů. Může se vám stát, že se provoz levnější fritézy kvůli dokupování těchto dílů prodraží. U většiny fritéz by tyto díly měl být schopen zajistit prodejce, u kterého jste přístroj kupovali. Když už nejsou ve stálé nabídce kamenného obchodu, měly by být dostupné alespoň na objednání nebo na internetovém oddělení obchodu.

Čištění fritéz

Čistá a dobře udržovaná fritéza s sebou rozhodně nese mnoho výhod. Přece jen to, jak dobře a pravidelně budete fritézu čistit, bude mít přímý vliv na chuť pokrmů, které budete připravovat. Řízky ve starém, přepáleném oleji nejsou zrovna lahůdkou. Fritovací hrnec je vhodné čistit zvenku i zevnitř. Ačkoli venkovní část nemá na chuť pokrmu vliv, můžete jejím pravidelným čištěním nejen zvýšit výdrž, hlavně se vám bude s fritézou jednoznačně lépe pracovat. Zpravidla se údržba provádí jen navlhčeným hadrem a jarem, případně je možné použít nějaký odmašťovací prostředek. Čištění vnitřní části fritézu už má přímý vliv na chuť pokrmů a provedení čištění již závisí na tom, zda máte fritézu s ponořeným nebo skrytým topným tělesem.

  • Ponořené topné těleso – vanu stačí pouze vyjmout, napustit ji horkou vodou a přidat jar nebo odmašťovací prostředek. Po chvilce působení vylít, umýt houbičkou a je hotov. Nezapomeňte vanu pořádně vypláchnout, aby zbytky prostředku neměli vliv na chuť. Použít lze také myčku na nádobí.
  • Skryté topné těleso – zde je postup čištění náročnější. V prvním kroku musíte vylít olej, a to jen tak, že budete manipulovat s celým hrncem. Je potřeba si uvědomit, že u tohoto typu fritézy je vana také součástí elektroniky, při čištění tak buďte opatrní. Čištění je pak totožné jako v předchozím případě, jen u tohoto typu nelze použít myčku na nádobí. (Zdroj: JakČistit.cz)

Čištění 1

Čištění 2

Technologické vychytávky fritéz

Fritézy, jak již bylo několikrát zmíněno, slouží k fritování, tedy ke smažení různých pokrmů. Tyto spotřebiče jsou na našem trhu dostupné už několik desítek let a za tu dobu prošly mnohými změnami, avšak podstata jejich fungování se nijak výrazně nezměnila. Na následujících pár řádcích vám představíme technologické vychytávky, které se u fritéz v posledních letech objevily a podstatně zvyšují uživatelský komfort.

Signalizace rozpáleného oleje

Tato vychytávka se týká pouze klasických fritéz. U těch totiž dochází k poměrně dlouhému nahřívání oleje, jehož délka závisí na více faktorech, například druhu a výkonu fritézy, množství oleje. Nezkušený, ale i zkušený uživatel tudíž může mít problém s tím určit, kdy má do oleje pokrm ponořit, aby dosáhl požadovaného výsledku. K určení správného okamžiku jsou prakticky ve všech na trhu dostupných fritézách umístěna zařízení na signalizaci rozpáleného oleje. Tato zařízení měří průběžně teplotu oleje a ve chvíli, kdy je olej rozehřát na vámi určenou teplotu, se objeví buď světelné nebo zvukové upozornění.

Horký olej

Cool zone

Tzv. chladná zóna neboli Cool Zone se objevuje u klasických fritéz s topným tělesem ponořeným v oleji. Díky tomu, že topné těleso ohřívá pouze olej, nedochází k takovému zahřívání stěn vnitřního hrnce. Tím se eliminuje možnost přiškvaření drobných kousků potravin odpadlých z drátěného koše, například strouhanka. Dalším benefitem tohoto uspořádání je, že nedochází k přílišnému ohřívání celé konstrukce fritézy. To zvyšuje bezpečnost užívání fritézy a zamezuje možnosti spálení se o fritézu při náhodném doteku. (Zdroj: De’LonghiGroup.com)

Cool Zone

Pozorovací okénko

Možnost nahlédnout dovnitř fritézy většina z uživatelů ocení v začátcích používání, kdy si nejsou v mnoha ohledech jisti. V mnoha případech jste limitováni neprůhledným víkem, které není vhodné během fritování otevírat, pokud nemá fritéza speciální ochranu. Podstatou této ochrany je to, že v případě otevření víka dojde k automatickému vypnutí a při znovuuzavření se fritéza opět zapne. Tento postup má však negativní vliv na efektivitu fritování. Ideálním řešením je proto pořízení fritézy s pozorovacím okénkem, které vám umožní nahlédnout na postupnou přípravu pokrmu. Tato okénka nalezneme u fritéz ze střední a vyšší cenové třídy.

Průhledné víko

Filtr tuků a pachů

Snad nikomu z vás nevoní přepalovaný olej. Tomuto nepříjemnému jevu se snaží výrobci předcházet pomocí filtru pachů. Ten by měl být umístěn tak, aby k němu byl velmi snadný přístup. Tento filtr je totiž nutné měnit po přibližně 90 hodinách fritování. Můžete si vybrat jak z jednorázových, které musíte kupovat znovu, nebo pratelných, které je možné recyklovat. U fritéz s jednorázovými filtry je nutné si ověřit dobrou dostupnost těchto filtrů.

Dalším typem filtrů, se kterým se u některých modelů fritéz můžete setkat, je filtr tuků. Ten má za úkol vychytávat drobné kousky potravin, které odpadávají z fritovacího koše během smažení. Zabraňuje tím tomu, že se tyto drobné kousky poté nepřipečou na vnitřní hrnec, které se velmi obtížně odstraňují. U těchto filtrů si musíme před nákupem pečlivě zkontrolovat, že jsou také velmi snadno dostupné. Bude je nutné totiž často čistit, aby nedocházelo k hromadění kousků na filtru. Přítomnost tohoto filtru prodlužuje dobu používání jedné dávky oleje.

Fritéza filtr

Časovač

Poté, co nastavíte teplotu fritování pomocí LED displeje nebo piktogramů, je nutné si určit, jak dlouho chcete pokrm fritovat. K tomu vám u některých modelů fritéz pomohou časovače. Ty naleznete u modelů ze střední nebo vyšší cenové kategorie a mohou vám buďto zvukovým signálem oznamovat uplynutí vámi určeného časového úseku nebo vypnout fritézu.

Speciální programy

U dražších fritéz nalezneme kromě časovačů i různé programy na fritování. Ty na základě druhu potraviny, kterou se rozhodnete fritovat, nastaví teplotu a dobu fritování. Speciální programy se zaměřují na fritování řízků nebo brambor. U horkovzdušných fritéz  kromě těchto speciálních programů můžeme najít i další. Ty nejsou však určené k fritování, ale rozšiřují možné funkce fritézy. Umožňují totiž péct různé koláče nebo slané pochoutky jako je pizza. Díky tomu se často horkovzdušné fritézy označují také jako multifunkční hrnce.

Fritéza programy

Tipy a triky jak na fritování

Mnohé z vás napadne, proč si pořizovat fritézu, když můžete smažit na pánvi a nemusíte si pořizovat žádný další domácí spotřebič. Fritéza má však oproti pánvi mnoho výhod. První velkou výhodou je konstantní teplota oleje, ve kterém se frituje. V pánvi totiž teplota oleje kolísá a může dojít k jeho přepálení, což má za následek tvorbu karcinogenních látek. Důležitý je také výběr samotného oleje, což platí pro oba typy smažení. Doporučuje se volit oleje s vysokém bodem zakouření. Po dosažené této teploty se molekuly oleje začnou rozkládat a dochází k již zmiňovanému přepalování. Nejvhodnějšími oleji jsou řepkový a slunečnicový, jejichž bod zakouření je vyšší než 170 °C. Další výhodou fritézy je kratší doba smažení. Ve chvíli, kdy je fritéza nahřátá, tak samotné fritování je podstatně kratší než smažení na pánvi.

Doba nahřívání oleje a doba fritování úzce souvisí s výkonem fritézy. Poslední zmíněná výhoda, ale určitě ne poslední celkově, je množství potravin, které během jedné várky můžete připravit. Fritéza totiž dokáže připravit až 1,5 kilogramu potravin najednou. Takové množství však není možné usmažit najednou na jedné pánvi. Nevýhodou fritézy oproti pánvi může být spotřeba oleje. U klasických fritéz opravdu spotřebujete velké množství oleje. Ten ale většinou není nutné měnit po každém fritování, tudíž jeho průměrná spotřeba není až tolik závratná. Je nutné si však dát pozor na aromatické potraviny jako jsou ryby. Po nich je totiž nutné olej vyměnit, protože jejich zápach by se mohl v oleji udržet i při použití olejového filtru. U horkovzdušných fritéz je naopak spotřeba dokonce menší než při klasickém smažení, potřebujete totiž pouhou lžičku oleje.

Během fritování dbejte na to, že vkládáte potraviny do rozpáleného oleje. Většina modelů má integrovanou signalizaci rozpáleného oleje. Pokud byste tak neučinili, mohly by se potraviny fritovat déle a nasákly by větším množstvím olejem. Tyto efekty nejsou žádoucí a ovlivňují kvalitu připravovaného pokrmu. Dále je nutné si pohlídat, že připravovaná potravina je v oleji namočená celá, a ne jen zčásti. Pokud by byla namočená pouze zčásti, mohlo by se stát, že bude docházet k nerovnoměrnému smažení. To je vlastně jako byste používali fritézu jako pánev a to není její funkcí. Dále si při fritování dávejte pozor na čas. Jelikož je tento proces mnohem rychlejší, mohlo by se vám stát, že dojde k přesmažení pokrmů a jejich znehodnocení.

Po celém procesu nebo sezóně fritování, záleží na druhu fritézy, je nutné celý přístroj pečlivě vyčistit. U klasických fritéz je nutné vylít olej. Mnohé novější modely mají zabudovanou drobnou trubičku v dolní části fritézy tak, aby se olej z přístroje pohodlněji vyléval. Po odstranění oleje je nutné ještě vnitřní hrnec a u klasických fritéz i drátěný koš na fritování vyčistit. Vnitřní hrnce se dají u horkovzdušných fritéz a těch klasických s ponorným topným tělesem vyjmout z fritézy a umýt. Mnohé z nich jsou upraveny tak, aby je šlo mýt v myčce nádobí. U fritéz se skrytým tělesem a robofritéz vnitřní hrnec vyndat nemůžete, protože by došlo k poškození celé konstrukce přístroje, a proto je nutné koš vyčistit uvnitř fritézy. Zde je nutné dbát na důsledné odstraňování všech připečených zbytků potravin. Veškerou manipulaci a očistu přístroje musíme provádět až poté co přístroj vystydnul, aby nedošlo k poškození přístroje a ohrožení vašeho zdraví.

TIP: Likvidace použitého oleje

Olej z fritézy se vcelku pravidelně musí vyměňovat. Přece jen nechcete dělat oblíbené smažené pokrmy na přepáleném a několikrát použitém oleji. To by se odrazilo nejen na chuti ale také na vašem zdraví. Otázkou ovšem je, co s použitým olejem? V žádném případě se nedoporučuje vylévat olej do odpadu. I kdyby vám bylo jedno, že obsluha čističek odpadních vod není nadšená z oleje, mohl by takový olej ucpat váš odpad. A to už byste příliš nadšení nebyli. Výhodné proto je studený olej přelít do PET lahve (či sklenice) a následně ji odnést do sběrného dvora. Máte tak jistotu, že se s olejem naloží tak, jak má. (Zdroje: GastroaHotel.cz; Gastrotip.cz)

Největší výrobci fritéz

V následujících pár odstavcích uvádíme informace o dodavatelích fritéz na českých trh. Jistě, zdaleka neuvádíme všechny, ale modely těchto značek se pravidelně umisťují na horních příčkách spotřebitelských testů a zároveň nabízí širokou škálu modelů všech velikostí a typů. Dále bychom vám chtěli doporučit, abyste při výběru fritézy dbali i na její značku, protože u těchto výrobků bývá často určitá značka známkou kvality. V opačném případě by na vás mohlo čekat nemilé překvapení v podobě nespolehlivého přístroje s krátkou životností.

Tefal

Příběh francouzské značky Tefal začíná dva roky před jejím uvedení na trh, tedy v roce 1954, kdy její zakladatel Marc Grégoire poprvé potáhl pánev tenkou vrstvou teflonu, který měl zabránit přilnutí potravin k povrchu a snížit množství oleje potřebné ke smažení. A pánve s teflonovou úpravou se staly vlajkovou lodí této společnosti. Od osmdesátých let Tefal vyvíjí a prodává nejen pánve, ale i fritézy, parní hrnce nebo remosky. U svých výrobků si klade za cíl, aby poskytovaly skvělý kulinářský zážitek a zároveň, aby co nejvíce podporovaly zdravý životní styl. Technologie fritéz značky Tefal umožňuje smažit potraviny s velmi malým množstvím tuku, řada fritéz Tefal je multifunkčních.

Tefal logo

De’longhi

Italská značka De’Longhi je jednou z nejstarších společností vyrábějící domácí elektrické spotřebiče. V minulosti byla známá především díky výrobě přenosných topných jednotek a klimatizací. V současné době ji budete znát spíše jako dodavatele kávovarů všech možný velikostí i funkcí. V portfoliu společnosti naleznete klasické fritézy, které ke svému chodu potřebují velké množství oleje, ale i horkovzdušné, s kterými na smažení potřebujete pouze pár lžic oleje. Typicky mají solidní kapacitu, slušnou funkční výbavu a pěkný design.

DeLonghi logo

Klarstein

Firma Klarstein, původem z Německa, je tradičním výrobcem domácích spotřebičů. Zejména těch kuchyňských, vyrábí prakticky všechno – od stolních myček, trub, elektrických grilů až po fritézy nebo popkornovače. Velkou nevýhodou značky je omezená dostupnost v ČR, kdy ji prodává jen část obchodů. Na druhou stranu, v oblasti (nejen) fritéz jde o osvědčenou kvalitu. Modely jsou solidně funkčně vybavené, moderní a pokročilé, a často multifunkční a s unikátním designem. Jde především o horkovzdušné fritézy.

Klarstein logo

Domo

Společnost DOMO vznikla před 32 lety v Belgii a od té doby dodává na evropský trh širokou škálu domácích elektrospotřebičů od lednic po zastřihovače vlasů nebo epilátory. Firma je také držitelem certifikátu BSCI, který zaručuje, že při výrobě spotřebičů jsou dodržovány základní pracovně právní a etické zásady, například je zakázána dětská práce. Společnost na trh dodává jak klasické tak i horkovzdušné fritézy, v solidní kvalitě a s bohatou funkční výbavou.

Domo

Finální verdikt

Předtím, než fritéza skončí ve vašem nákupním košíku, ať už reálném, nebo virtuálním, měli byste si umět odpovědět ano na jednu z následujících otázek:

  • Jsem zastáncem klasických fritéz a mám malý rozpočet, přibližně do 1000 korun? Pak se ideální fritéza pro vás nachází mezi těmi se skrytým topným tělesem.
  • Máte rádi klasické fritézy, ale zároveň chcete usnadnit péči o ni? Poohlédněte se po fritézách s ponorným topným tělesem, které se dají rozebrat a mnohé z nich mohou být umyty v myčce nádobí.
  • Chtěli byste fritovat zdravěji, ale jste spokojeni s klasickou fritézou? Robofritéza je nejlepší volbou pro spotřebitele, kteří chtějí skloubit zdravější a klasické fritování, jako vy.
  • Dali jste se na zdravý životní styl ale chybí vám domácí hranolky? Vás potěší horkovzdušná fritéza, která vám může posloužit i jako malá trouba.

Tedy, první, co je nutné si před nákupem fritézy rozmyslet, je její druh. Musíte se rozhodnout, jestli se budete držet tradičních způsobů, anebo chcete něco modernějšího a multifunkčnějšího. Počet programů a funkcí pro vás může být dalším vodítkem, stejně jako kapacita fritézy. Ta musí pokrýt potřeby vaší domácnosti. Další důležitý parametr při výběru je výkon. Ten by měl být větší než 1300 W, jinak bude fritování zdlouhavé a jídlo vám nacucá olejem. Dále se zajímejte o způsob regulace teploty, který může být buď manuální nebo digitální pomocí LED displeje. U digitálního rozhraní se můžete setkat s časovačem. A na závěr také doporučujeme, aby měla fritéza snadné ovládání.

Nejčastěji kladené otázky

Jaký je rozdíl mezi klasickými a horkovzdušnými fritézami?

,,Klasické fritézy vyžadují velké množství oleje, díky čemuž poté vznikají nezdravá smažená jídla plná tuku. Oproti tomu horkovzdušná fritéza se snaží o co nejzdravější verzi pokrmů s minimem nebo dokonce žádným olejem.“

K čemu všemu můžete fritézu využít?

,,Fritézu lze využít k přípravě smažených pokrmů jako jsou řízky nebo hranolky, ovšem u horkovzdušné fritézy lze připravit také steaky, sladké donuty, muffiny nebo přílohy jako je zelenina. Stačí nastavit režim nebo vlastní teplotu a čas, a poté si jen vychutnat chutná a zdravá jídla.“ 

Podle čeho fritézu vybrat?

,,Abyste zvolili správně, zaměřte se v první řadě na počet členů v domácnosti. Bydlíte sami, jste tam dva nebo je vás více? Tím větší fritézu budete potřebovat. Pokud žijete sami, doporučujeme zvolit nějakou mini verzi, která je skladná, levná a úplně si s ní vystačíte. Naopak pro několikačlennou rodinu hledejte fritézy s větším objemem, aby se vám do ní celý oběd vůbec vešel.“

Jak čistit fritézu?

,,Jestli má fritéza vyjímatelné části, které se dají umístit do myčky, pak budete mít proces čištění značně zjednodušen. V opačném případě musíte přístroj umýt ručně. Naštěstí se výrobci snaží o nepřilnavý povrch, který se lépe udržuje.“ 

Na kolik korun mě fritéza vyjde?

,,Ceny se liší hlavně dle funkcí, kterými fritéza disponuje, nicméně se pohybují od 1 500 až přes 6 000 korun. Nenáročným uživatelům postačí fritéza do 2 000 korun, požitkáři si přijdou na své v sekci od 2 000 korun. Platíte nejen za značku, ale také za kvalitu, celkové provedení a technologie.“

Eliška je absolventkou pedagogické školy, oboru předškolní a mimoškolní pedagogika. Už na škole si přivydělávala psaním článků, které ji začaly bavit natolik, že se jim věnovala naplno a v tomto směru se nadále rozvíjela. Po vykonání stáže copywritingu psala pro několik webů, a se vypsala až k nám do redakce. Mezi její zájmy patří hudba, cvičení, zdravý životní styl a tvorba na sociálních sítích.

Diskuse a poradna

Položte otázku