Nejlepší fritézy 2019

  • Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnější fritézy.
  • Zvolte si na základě výkonu, spotřeby, kvality smažení a poměru cena/kvalita.
  • Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.

Fritézy bez pozadí

TOP fritézy roku 2019

Klasické fritézy do 2000 korun Klasické fritézy od 2000 korun Horkovzdušné fritézy do 3000 korun Horkovzdušné fritézy od 3000 korun
Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070 DeLonghi F 28311 Clatronic FR 3667 Domo DO 513 FR
Kvalita smažení
93 %
Výkon
92 %
Spotřeba
93 %
Cena/kvalita
91 %
Kvalita smažení
94 %
Výkon
95 %
Spotřeba
95 %
Cena/kvalita
94 %
Kvalita smažení
96 %
Výkon
94 %
Spotřeba
94 %
Cena/kvalita
92 %
Kvalita smažení
97 %
Výkon
96 %
Spotřeba
92 %
Cena/kvalita
93 %
92%
95%
94%
95%
Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu

Úvod

V době zdravého životního stylu plného lehké stravy mnozí z nás zatouží po hříšném jídle jako jsou hranolky nebo řízky. Je pravdou, že tyto pokrmy nejsou nejzdravější, proto bychom měli dbát na jejich dobrou přípravu, abychom alespoň snížili jejich neblahý vliv na naše těla. Skvělým pomocníkem při přípravě těchto kalorických bomb jsou fritézy. Mnozí z vás si pod fritézami představí velké hrnce plné oleje, ve kterých jste vy nebo jiní členové vaší rodiny připravovali tukem nasáklé řízky nebo hranolky, které občas chutnaly po tom co se smažilo ve fritéze předtím. Tento obrázek však v dnešní době již neplatí. Fritézy bývají ošetřeny proti nežádoucímu mísení pachů a chutí a tím zachovávají chuť připravovaného pokrmu. A pokud nejste zrovna milovníky olejem nacucaného jídla, i pro vás existuje ve světě fritéz řešení v podobě horkovzdušných fritéz, které ke svému provozu potřebují jen velmi malé množství oleje.

Kritici fritéz mohou namítat, že stejnou práci zastane rozpálená pánvička s tukem a že není nutné investovat stovky až tisíce korun do nového domácího spotřebiče. Tato úvaha je však chybná. Je nutné si uvědomit, že při smažení na pánvi je v tuku ponořena zpravidla pouze jedna strana potraviny, a proto nedochází k jejímu rovnoměrnému prohřátí. Naopak u fritéz je pokrm ponořen do oleje celý a díky tomu se prohřeje rovnoměrně a je připravený rychleji. Další velkou výhodou fritézy je to, že tuk se v ní nemůže přepalovat tak snadno jako na pánvi, jelikož jeho teplotu regulujete pomocí termostatu a můžete ji díky tomu držet na bezpečné hladiny. Naproti tomu v případě smažení na pánvičce je teplota velmi nestálá a k přepalování, a tedy vzniku karcinogenních látek, může dojít velmi snadno.

Pokud zvažujete, že své letní oslavy a setkání s přáteli u grilovaného masa doplníte hranolky nebo krokety, či hledáte zdravější alternativu ke smažení na pánvi, je tento článek určený právě pro Vás. Jelikož kvalitní fritéza není nejlevnější domácí spotřebič, její cena se může vyšplhat i přes čtyři tisíce korun, je nutné pečlivě zvážit, jaký model si nakonec do Vaší domácnosti pořídíte. Proto jsme pro vás dnes připravili velký test fritéz 2019. Kromě testu zde naleznete i obsáhlý článek o tom, jak takovou fritézu vybrat a na jaké parametry se při výběru zaměřit především. Na konci článku jsme pro Vás ještě připravili pár drobných rad, jak se o fritézu starat a tipy jak kvalitně fritovat.

zpět k menu ↑

Základní dělení fritéz

Fritéza jako taková bývala poměrně obvyklou součástí českých domácností. V současné době však s nástupem trendů, které nabádají ke zdravému životnímu stylu, z kuchyní pomalu mizí. Výrobci proto kromě klasických fritéz vyvíjí a uvádí na trh takové, které při svém provozu spotřebují co nejméně oleje.

Fritézy se typicky dělí následovně:

  • Horkovzdušné fritézy – místo oleje používají k fritování horký vzduch.
  • Klasické fritézy – plní se olejem, který se ohřívá na danou teplotu a pokrm se pak do oleje vkládá. Dále je dělíme na:
    • Fritézy se skrytým topným tělesem
    • Fritézy s topným tělesem ponořeným v oleji
    • Robofritézy

Pojďme si nyní v rámci testu představit jednotlivé typy fritéz, spolu s jejich výhodami a nevýhodami.

zpět k menu ↑

Test klasických fritéz

V této části testu se budeme věnovat klasickým fritézám, které se naplní olejem, a ve kterém se pak pokrmy připravují. Jde o fritézy, jak je pravděpodobně znáte z dřívějška.

Cenová kategorie do 2000 korun

Tato cenová kategorie klasických fritéz nabízí velké množství kvalitních modelů. Většinou se jedná o fritézy se skrytým topným tělesem, nalezneme zde i modely s ponorným topným tělesem. Samozřejmostí je manuální ovládání teploty a signalizace rozpáleného oleje. Nejlepší modely této cenové kategorie mají i časovač.

Pořadí Náhled Název Hodnocení Příkon Kapacita Cena
1. Tefal Versalio Deluxe 9v1 FR495070
1600 W 1,3 kg Zjistit cenu
2. Tefal FF 162131 Filtra One
1900 W 1,2 kg Zjistit cenu
3. Tefal FR 302130
1800 W 1,4 kg Zjistit cenu
4. DeLonghi F 13235
1200 W 0,7 kg Zjistit cenu
5. Tefal FR491870
1600 W 1,2 kg Zjistit cenu

Cenová kategorie od 2000 korun

Pokud hledáte klasickou fritézu, jejichž cena vyšplhá přes 2000 korun, naleznete na českém trhu výběr z robofritéz a fritéz s ponorným topným tělesem. Samozřejmostí u těchto modelů je časovač a úpravy pro snazší údržbu.  Mnohé ze součástek je možné mýt v myčce nádobí a fritézy mívají přídavnou trubičku, která zjednodušuje vylévání oleje.

Pořadí Náhled Název Hodnocení Příkon Kapacita Cena
1. DeLonghi F 28311
1800 W 1 kg Zjistit cenu
2. DeLonghi F 38436
1800 W 1,2 kg Zjistit cenu
3. DeLonghi FH 1163
1400 W 1,5 kg Zjistit cenu

Klasická fritéza
Fritéza 2

Klasické fritézy a jejich charakteristika

Pod pojmem klasická fritéza si představte něco, co pravděpodobně znáte, možná i důvěrněji. Je to domácí spotřebič, do kterého nalijete poměrně velké množství oleje a následně ho ohřejete na teplotu nastavenou na termostatu. Po dosažení požadované teploty, což může trvat i několik desítek minut, do oleje vložíte pokrm, který chcete fritovat. Pokud se domníváte, že za tu dobu, co jsou fritézy na trhu, nedošlo k žádné obměně nebo vylepšení tohoto principu, jste na  omylu. I zde se výrobci snaží, aby bylo použitého oleje co nejméně, jak jenom dovoluje technologie. Dále se u velké části modelů setkáte s ochranou proti unikání pachů do okolí. V této kategorii se skrývají tři technologicky rozdílné skupiny.

Fritéza se skrytým topným tělesem

Co se týče klasických fritéz, je tento typ asi nejrozšířenějším. Pokud nahlédnete do vnitřního hrnce takovéto fritézy, naleznete v něm pouze hladký povrch vyrobený z tepelně vodivého materiálu. Topné těleso je totiž skryté pod tímto hrncem, zpravidla v dolní části. Do vnitřního hrnce poté nalijete příslušné množství oleje a pokrm do oleje vkládáte v přiložené drátěném koši. Velkou výhodou těchto fritéz je, že využíváte celý objem vnitřního hrnce. Naopak nevýhodou je nesnadná údržba přístroje. Vzhledem k uložení topné spirály není možné přístroj úplně rozebrat.

Fritéza s topným tělesem ponořeným v oleji

Dalším typem, se kterým se můžete uklasickcýh fritéz potkat, je fritéza s topným tělesem ponořeným v oleji. Při pohledu do vnitřního hrnce uvidíte opět hladký povrch, hrnec však bude o něco větší. A to proto, že kromě drátěného koše musíte do hrnce vložit ještě topnou spirálu, která bude olej ohřívat. Tím se minimalizují tepelné ztráty během ohřívání oleje a nebude docházet k tak razantní ohřevu stěn hrnce, což učiní fritézu energeticky výhodnější. Další výhodou je možnost rozebrat přístroj a dát ho do myčky nádobí.

Robofritéza

Asi nejmodernějším typem klasických fritéz je tzv. robofritéza. Jedná se o nejméně běžný typ klasické fritézy. Ve vnitřním hrnci je klasicky umístěn drátěný koš. Ten je však mírně nakloněn a do oleje ponořen pouze z části. Pokud byste do vnitřního hrnce nahlédli během provozu, uvidíte, že koš ještě rotuje. Rotace probíhá tak, aby pokrm byl v oleji ponořen pouze zčásti. Tato technologická vychytávka umožňuje použít použít menší množství oleje oproti dvěma předchozím typům na přípravu stejného množství jídla.

Výhody

Nižší pořizovací cena

Lepší chuť pokrmů oproti horkovzdušné fritéze


Nevýhody

Vysoká spotřeba oleje

Vyšší kalorická hodnota připravených pokrmů

Dlouhá nahřívací doba

zpět k menu ↑

Test horkovzdušných fritéz

Horkovzdušné fritézy vám umožňují připravovat stejné pokrmy poněkud zdravěji. K ohřevu a přípravě jídla je zde využíván horký vzduch, čímž se výrazně snižuje kalorická hodnota.

Cenová kategorie do 3000 korun

Horkovzdušné fritézy této cenové kategorie se vyznačují menším objemem. Tudíž je možné v nich připravit méně potravin najednou. V této kategorii můžete nalézt i multifunkční fritézy, které můžete použít i jako malé trouby.

Pořadí Náhled Název Hodnocení Příkon Kapacita Cena
1. Clatronic FR 3667
1500 W 1 kg Zjistit cenu
2. DOMO DO 469 FR
1500 W 0,5 kg Zjistit cenu
3. DOMO DO 509 FR
1500 W 1,2 kg Zjistit cenu
4. Sencor SFR 5320 WH
1400 W - kg Zjistit cenu

Cenová kategorie od 3000 korun

V této kategorii naleznete fritézy, které uspokojí zastánce životního stylu a zároveň vám umožní připravit podstatně větší množství potravin oproti spotřebičům z předchozí kategorie. Samozřejmostí je časovač a vyjímatelný vnitřní hrnec, které je možné mýt v myčce nádobí. Prakticky všechny fritézy lze použít i jako multifunkční hrnec.

Pořadí Náhled Název Hodnocení Příkon Kapacita Cena
1. Domo DO 513 FR
1800 W 1,5 kg Zjistit cenu
2. Klarstein VitAir Fryer
1400 W - kg Zjistit cenu
3. Tefal FZ 710038
1400 W 1 kg Zjistit cenu
4. Tefal FZ 760030
1350 W 1,2 kg Zjistit cenu

Horkovzdušné fritézy a jejich charakteristika

Horkovzdušné fritézy jsou pravým opakem toho, co si mnozí z vás pod pojmem fritéza představí. Tento typ fritéz používá k fritování horký vzduch místo oleje. Horký vzduch proudí fritézou a tím tepelně upravuje pokrmy. Lžička oleje, která se používá k přípravě, slouží ke zvláčnění pokrmu. Tím se významně sníží kalorická hodnota připravovaného pokrmu. Některé z modelů horkovzdušných fritéz je možné využít nejen na fritování, ale také k pečení koláčů nebo pizzy. Velkou výhodou je také krátká doba nahřívání fritézy, protože nahřátí vzduchu na danou teplotu je rychlejší než nahřátí oleje.

Výhody

Zdravější pokrmy

Rychlejší doba nahřívání

Multifunkčnost


Nevýhody

Vyšší pořizovací cena

Chuťově horší pokrmy oproti klasické fritéze

Horkovzdušná fritéza ke kategorii

zpět k menu ↑

Oblíbené a kvalitní značky fritéz

V následujících pár odstavcích uvádíme informace o dodavatelích fritéz na českých trh. Jistě, zdaleka neuvádíme všechny, ale modely těchto značek se pravidelně umisťují na horních příčkách spotřebitelských testů a zároveň nabízí širokou škálu modelů všech velikostí a typů. Dále bychom vám chtěli doporučit, abyste při výběru fritézy dbali i na její značku, protože u těchto výrobků bývá často určitá značka známkou kvality. V opačném případě by na vás mohlo čekat nemilé překvapení v podobě nespolehlivého přístroje s krátkou životností.

zpět k menu ↑

Jak vybrat fritézu

Jelikož fritézu nekupujete až tak často a investice do ní není až tak malá, je nutné pečlivě zvážit, jaký model si pořídíte. Na následujících několika desítkách řádcích naleznete odpovědi na otázky, jejichž odpovědi by vás měly dovést k ideální fritéze pro vás. Jedna z věcí, která ovlivní váš výběr, bude cena výrobku. Podrobnější náhled na ceny fritéz naleznete v následujícím odstavci, zde uvádíme pouze krátké shrnutí. Nejlevnější fritézu sežene již od 500 korun, cena těch nejdražších kousků se může vyšplhat až na osm tisíc. V ceně se promítá typ fritézy, objem vnitřního koše, který ovlivní, jaké množství pokrmu budete moci ve fritéze najednou připravit, a v neposlední řadě různé technické vychytávky jako časovač nebo filtr oleje či pachů.

Topné těleso základní součástkou

Fritéza by nemohla být fritéza bez topného tělesa. Toto zařízení ohřívá olej nebo vzduch na vámi zvolenou teplotu. Podle toho jakou fritézu si pořídíte, tak se bude lišit umístění a druh topného tělesa. Umístění topného tělesa ovlivňuje i velikost fritézy. Na následujících pár řádcích uvádíme krátký přehled možností umístění topného tělesa.

Topné těleso ponořené v oleji

Tento typ topného tělesa je vyjímatelné z vnitřního hrnce fritézy. Ten se díky tomu zvětšuje, aby mohl pojmout jak drátěný koš, tak i těleso. Větší velikost fritézy vyvažují jiné benefity. Fritézy s těmito topnými tělesy jsou podstatně snazší na údržbu oproti ostatním druhů klasických fritéz. Vnitřní hrnec je totiž možné vyndat a samostatně umýt. Další velkou výhodou fritéz s tělesy ponořenými v oleji je menší spotřeba elektrické energie v průběhu fritování. Tato úspora je způsobena tím, že není nutné ohřívat stěny vnitřního hrnce, ale ohřívá se pouze olej, který se rychleji ohřívá.

Skryté topné těleso

Klasické topné těleso, které zná většina z vás. Objevuje se u fritéz se skrytým topným tělesem a u robofritéz. Díky tomu, že se nachází pod vnitřním hrncem, je možné plně využít velikost vnitřního koše. Tím pádem spotřebujete méně oleje než u fritéz s ponornými tělesy. Vzhledem k umístění topného tělesa není možné fritézy dokonale rozebrat a není úplně snadné takové fritézy vyčistit.

Topné těleso ohřívající vzduch

Toto topné těleso se nachází u horkovzdušných fritéz. Jejich úkolem je ohřívat vzduch na danou teplotu a rozhánět ho po celém vnitřním hrnci, aby došlo k rovnoměrnému fritování. Zároveň toto těleso musí být schopno plnit úlohu topného tělesa trouby, ve kterou je většinou možné horkovzdušnou fritézu proměnit.

Horkovzdušná fritéza při práci
Fritéza v kuchyni
Fritéza a hranolky
Fritování v kuchyni

Klasická nebo horkovzdušná?

Dnešní trh s fritézami není tak jednoduchý jako ten před 20 lety. Kromě klasických fritéz nabízí i fritézy horkovzdušné a je jen na vás jakou si zvolíte. Obecně lze říci, že pokud hledáte v nižších cenových kategoriích, budete muset vybírat pouze z klasických fritéz. Ve střední a vyšší cenové kategorii už budou fritézy obou typů. Dále by odpověď na tuto otázku měly ovlivnit vaše kuchařské plány s tímto spotřebičem.

Klasická fritéza

Pokud hledáte náhradu za smažení na pánvi a nevadí vám obětovat nižší kalorickou hodnotu pokrmu za jeho lepší chuť, je pro vás vhodnější volbou klasická fritéza. Její velkou nevýhodou je vysoká spotřeba oleje a dlouhá doba jeho zahřívání. Tyto problémy jsou nejmenší u tzv. robofritéz. Jejich technologické řešení zajišťuje, že drátěný koš určený k fritování je nakloněn a v průběhu fritování se rovnoměrně otáčí. Díky této technické vychytávce bude jídlo připravené v této fritéze obsahovat méně tuku než to ze dvou dalších, které jsou také klasického typu.

U klasických fritéz je také důležité se rozhodnout, kde bude umístěné topné těleso. Toto umístění ovlivní nejen množství spotřebovaného oleje, ale taky složitost údržby. Topné těleso skryté uvnitř fritézy nabízí fritéza se skrytým topným tělesem a robofritéza. Výhodou tohoto výběru je nižší spotřeba oleje. Avšak tento způsob umístění má i své stinné stránky. Tou největší asi údržba spotřebiče. Ten nemůžete jednoduše rozebrat, umýt a zase složit, jelikož by mohlo dojít k porušení elektrických obvodů. Dále mohou na vnitřním hrnci ulpívat zbytky připečených potravin, které odpadly z drátěného koše. Naproti tomu fritéza s ponorným topným tělesem má údržbu poměrně snadnou, jelikož topné těleso není pevně spojeno s vnitřním košem. Tudíž je možné fritézu rozebrat a v klidu umýt, některé modely jsou dokonce upraveny tak, že se mytí dá provádět v myčce. Další výhodou je také to, že se ohřívá pouze olej. Stěny vnitřního koše nejsou tudíž tak horké a případné odpadnuté zbytky jídla se na stěny vnitřního hrnce přiškvaří. Tím ale souvisí jedna velká nevýhoda. Průměrně totiž spotřebujete více oleje na stejné množství jídla, než kdyby bylo těleso umístěné pod vnitřním košem. Do celkového objemu oleje se totiž kromě drátěného koše musí ponořit i topné těleso.

Horkovzdušná fritéza

Horkovzdušná fritéza se stala hitem v posledních deseti letech. Je vhodná pro ty z vás, kteří si chtějí držet štíhlou linii nebo se k ní chcete dopracovat, ale zároveň se nechce úplně zřeknout takový pochutin jako jsou pečené brambory nebo řízek. Na přípravu těchto pokrmů v horkovzdušné fritéze budete potřebovat pouze zlomek oleje oproti klasické fritéze. Většinou vám totiž bude stačit polévková lžíce na zvlhčení a o zbytek se postará horký vzduch. Díky této technologii bude fritéza rychleji připravena na použití, protože vzduch se ohřívá snáze než olej. Dále je tento typ fritézy vhodnější pro ty z vás, kteří pátráte po drobném spotřebiči plnící funkci trouby. Mnohé z modelů horkovzdušných fritéz totiž lze použít také na přípravu koláčů, buchet nebo pizzy. U většiny těchto modelů je samozřejmá povrchová úprava součástek tak, aby bylo možné je mýt v myčce nádobí.

Pro kolik lidí budete většinou připravovat pokrmy?

Tato otázka úzce souvisí s velikostí fritézy jak reálnou, tak i tou z pohledu množství připravovaných pokrmů. Pokud budeme uvažovat reálnou velikost, tak do té se promítá možné množství připravovaných pokrmů a typ fritézy. Pokud budete uvažovat určitý typ fritézy, tak lze obecně říci, že čím více jídla na jednu várku budete moci připravit, tím větší bude fritéza. Při porovnání reálných velikostí se zamyslete nad tím, jestli bude fritéza stálou součástí vaší kuchyňské linky nebo si budete vyndávat pouze občas a více času bude trávit ve skříni. Pokud s fritézou nebudete často manipulovat, nemusíte se obávat si pořídit i těžší modely. U těch počítejte s vahou mezi čtyřmi a pěti kily. Naopak v případě časté manipulace se spotřebičem se při výběru zaměřte na lehčí modely, jejichž hmotnost začíná na dvou a půl kilogramech.

Nyní se zaměříme na množství jídla, které můžete v jedné várce připravit. Na trhu naleznete fritézy, které umožňují najednou připravit 1,5 kilogramu jídla, ale i drobné modely, jejichž kapacita vystačí pouze na 350 gramů pokrmu. U klasických fritéz je na maximální hmotnost jídla navázán objem oleje, který je potřebný k usmažení. U menších modelů se objemy pohybují okolo půl litru a u těch největších šplhají až ke čtyřem litrům. U horkovzdušných typů se objem oleje nevyšplhá nad dvě lžíce. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu postačí klasická fritéza s objem 2,5 litru nebo jiný horkovzdušný ekvivalent. S větším objemem oleje se také pojí i větší výkon, kterého se týká další otázka.

Jak moc výkonná by měla být?

Výkon fritézy je důležitý pro dobrý výsledek smažení. Neměl by proto být nižší než 1,3 kW. Pokud vybíráte horkovzdušnou fritézu stačí vám tento parametr, protože při ohřívání vzduchu není tak výkonnostně náročné jako oleje. Zároveň množství ohřívaného vzduchu se tak výrazně nemění s rostoucí množstvím připravovaného jídla. Naopak u klasických fritéz je objem oleje úzce svázán s vahou pokrmu, který připravujete, proto se mění i výkon fritézy, která vám zajistí stejný výsledek fritování. Pokud například kupujete fritézu, která potřebuje více jak 3 litry oleje, měl by být její výkon dvojnásobný oproti minimální hodnotě.

Zároveň je nutné si uvědomit, že výkon bude nutné redukovat kvůli různým teplotám fritování. Rozdílná teplota fritování je potřeba k usmažení vánočního kapra nebo hranolek. Regulace teploty, a tedy i výkonu, provádíme většinou už na malém LED displeji, u starší modelů nebo těch z nižší cenové třídy se setkáme s otočným kolečkem a piktogramy.

Horkovzdušná fritéza

Jak moc dostupné jsou náhradní díly?

Konstrukce fritéz nedovoluje nějak významně vylepšovat její funkce. Výrobci spíše než příslušenství dodávají na trh náhradní díly. Proto byste se měli během výběru fritézy zajímat, zda výrobce nabízí možnost znovu koupit některé díly. Jedná se hlavně o filtry olejů a pachů. Tyto filtry podléhají opotřebení a je nutné je pravidelně měnit, aby správně plnily svou funkci. Mezi další možné dokoupitelné díly do fritéz patří fritovací koše a vnitřní hrnce fritézy. Tyto součástky sice snadno nepodléhají opotřebení, ale mohou být zničeny při jejich nesprávné manipulaci. To samé se týká nových topných těles, která někteří výrobci nabízí k dokoupení. V tomto případě se vždy bude jednat o těleso, které se ve fritéze ponořuje do oleje. Pokud dojde k poškození topného tělesa u některého jiného typu fritéz je nutné přenechat jeho opravu na odbornících.

Dále uvažujte také o ceně a doporučené době užívání filtrů. Může se vám stát, že se provoz levnější fritézy kvůli dokupování těchto dílů prodraží. U většiny fritéz by tyto díly měl být schopen zajistit prodejce, u kterého jste přístroj kupovali. Když už nejsou ve stálé nabídce kamenného obchodu, měly by být dostupné alespoň na objednání nebo na internetovém oddělení obchodu.

zpět k menu ↑

Technologické vychytávky, které by u moderní fritézy neměly chybět

Fritézy, jak již bylo několikrát zmíněno, slouží k fritování, tedy ke smažení různých pokrmů. Tyto spotřebiče jsou na našem trhu dostupné už několik desítek let a za tu dobu prošly mnohými změnami, avšak podstata jejich fungování se nijak výrazně nezměnila. Na následujících pár řádcích vám představíme technologické vychytávky, které se u fritéz v posledních letech objevily a podstatně zvyšují uživatelský komfort.




zpět k menu ↑

Finální verdikt

Předtím, než fritéza skončí ve vašem nákupním košíku, ať už reálném, nebo virtuálním, měli byste si umět odpovědět ano na jednu z následujících otázek:

  • Jsem zastáncem klasických fritéz a mám malý rozpočet, přibližně do 1000 korun? Pak se ideální fritéza pro vás nachází mezi těmi se skrytým topným tělesem.
  • Máte rádi klasické fritézy, ale zároveň chcete usnadnit péči o ni? Poohlédněte se po fritézách s ponorným topným tělesem, které se dají rozebrat a mnohé z nich mohou být umyty v myčce nádobí.
  • Chtěli byste fritovat zdravěji, ale jste spokojeni s klasickou fritézou? Robofritéza je nejlepší volbou pro spotřebitele, kteří chtějí skloubit zdravější a klasické fritování, jako vy.
  • Dali jste se na zdravý životní styl ale chybí vám domácí hranolky? Vás potěší horkovzdušná fritéza, která vám může posloužit i jako malá trouba.

Pokud byla jedna z otázek cílená přímo na vás vyberte si z nabídky značek Tefal, DeLonghi nebo DOMO. Všechny tyto značky prodaly fritézy mnoha tisícovkám zákazníků a ani jedna z těchto značek by vás neměla zklamat.

První, co je nutné si před nákupem fritézy rozmyslet, je její druh. Musíte se rozhodnout, jestli se budete držet tradičních způsobů, a nebo chcete něco modernějšího a multifunkčnějšího. Klasické fritézy jsou pro zastánce tradičních způsobů, ti se však ještě musí rozhodnout o umístění topného tělesa. Můžete se rozhodnout mezi třemi možnými uspořádáními: fritéza se skrytým topným tělesem, ponorným topným tělesem nebo robofritéza. Naopak pokud si chcete koupit modernější spotřebič nebo jste zastáncem zdravého životního stylu, doporučujeme vám pořídit si horkovzdušnou fritézu, ve které můžete fritovat téměř bez oleje nebo ji můžete použít i jako malou troubu. Další důležitý parametr při výběru je výkon. Ten by měl být větší než 1300 W, jinak bude fritování zdlouhavé a jídlo vám nacucá olejem. Dále se zajímejte o způsob regulace teploty, který může být buď manuální nebo digitální pomocí LED displeje. U digitálního rozhraní se můžete setkat s časovačem.

zpět k menu ↑

Jak velké finanční výdaje jsou spojené s nákupem kvalitní fritézy?

Ve velkém testu, který naleznete na začátku článku, dělíme fritézy podle různých druhů. Nyní se na fritézy podíváme z jiné strany, a to z té finanční. V tomto článku neuvažujeme fritézy z druhé ruky nebo ty od neprověřených značek. Takové fritézy nemusí být kvalitní a jejich výkony nemusí být takové, jaké deklaruje výrobce.  Základní modely kvalitních fritéz seženete na českému trhu do tisíce korun. Za tuto cenu na vás čeká funkční klasická fritéza, v drtivé většině případů se skrytým topným tělesem. Teplotu je u těchto přístrojů je možné nastavit pouze manuálně. Dále počítejte s pomalejším zahříváním oleje, které je způsobeno menším výkonem fritézy oproti dražším modelům. Signalizace rozpáleného oleje je však i u této cenové kategorie samozřejmostí.

Ve chvíli, kdy vybíráte fritézu a máte rozpočet mezi 1000 a 4000 korunami, je váš výběr mnohem větší. V této kategorii nalezneme všechny typy fritéz, které byly zmíněny již dříve v článku. Výkon těchto fritéz může být až dvojnásobný oproti fritézám z nižší cenové kategorie. Tím pádem fritování bude probíhat rychleji a většinou můžete fritovat i větší množství potravin. Fritování vám také usnadní malý LED displej, který nahrazuje manuální ovládání teploty a mnohé z modelů mají i praktický časovač. Velkou výhodou je možnost umýt části fritéz v myčce nádobí, pokud ji lze rozebrat.

V nejvyšší cenové kategorii, která začíná na 4000 korunách, nalezneme především horkovzdušné fritézy a velkokapacitní klasické fritézy. Kousky z této cenové kategorie se vyznačují velkým výkonem a jsou i designově velmi líbivé. Samozřejmostí je LED displej na ovládání teploty, časovače a u některých modelů nastavování různých programů. Mnohé z horkovzdušných fritéz v této cenové kategorii jsou určeny i k pečení a nesou proto označení multifunkčního hrnce místo horkovzdušné fritézy.

zpět k menu ↑

Tipy a triky jak na fritézu a fritování obecně

Mnohé z vás napadne, proč si pořizovat fritézu, když můžete smažit na pánvi a nemusíte si pořizovat žádný další domácí spotřebič. Fritéza má však oproti pánvi mnoho výhod. První velkou výhodou je konstantní teplota oleje, ve kterém se frituje. V pánvi totiž teplota oleje kolísá a může dojít k jeho přepálení, což má za následek tvorbu karcinogenních látek. Důležitý je také výběr samotného oleje, což platí pro oba typy smažení. Doporučuje se volit oleje s vysokém bodem zakouření. Po dosažené této teploty se molekuly oleje začnou rozkládat a dochází k již zmiňovanému přepalování. Nejvhodnějšími oleji jsou řepkový a slunečnicový, jejichž bod zakoření je vyšší než 170°C. Další výhodou fritézy je kratší doba smažení. Ve chvíli, kdy je fritéza nahřátá, tak samotné fritování je podstatně kratší než smažení na pánvi.

Doba nahřívání oleje a doba fritování úzce souvisí s výkonem fritézy. Poslední zmíněná výhoda, ale určitě ne poslední celkově, je množství potravin, které během jedné várky můžete připravit. Fritéza totiž dokáže připravit až 1,5 kilogramu potravin najednou. Takové množství však není možné usmažit najednou na jedné pánvi. Nevýhodou fritézy oproti pánvi může být spotřeba oleje. U klasických fritéz opravdu spotřebujete velké množství oleje. Ten ale většinou není nutné měnit po každém fritování, tudíž jeho průměrná spotřeba není až tolik závratná. Je nutné si však dát pozor na aromatické potraviny jako jsou ryby. Po nich je totiž nutné olej vyměnit, protože jejich zápach by se mohl v oleji udržet i při použití olejového filtru. U horkovzdušných fritéz je naopak spotřeba dokonce menší než při klasickém smažení, potřebujete totiž pouhou lžičku oleje.

Fritéza

Během fritování dbejte na to, že vkládáte potraviny do rozpáleného oleje. Většina modelů má integrovanou signalizaci rozpáleného oleje. Pokud byste tak neučinili, mohly by se potraviny fritovat déle a nasákly by větším množstvím olejem. Tyto efekty nejsou žádoucí a ovlivňují kvalitu připravovaného pokrmu. Dále je nutné si pohlídat, že připravovaná potravina je v oleji namočená celá, a ne jen zčásti. Pokud by byla namočená pouze zčásti mohlo by dojít k tomu, že bude docházet k nerovnoměrnému smažení. To je vlastně jako byste používali fritézu jako pánev a to není její funkcí. Dále si při fritování dávejte pozor na jeho dobu. Jelikož je tento proces mnohem rychlejší než smažení, mohlo by se vám stát, že dojde k přesmažení pokrmů a jejich znehodnocení.

Po celém procesu nebo sezóně fritování, záleží na druhu fritézy, je nutné celý přístroj pečlivě vyčistit. U klasických fritéz je nutné vylít olej. Mnohé novější modely mají zabudovanou drobnou trubičku v dolní části fritézy tak, aby se olej z přístroje pohodlněji vyléval. Olej je nutné slít do plastové nádoby a poté ho ekologicky zlikvidovat. V žádném případě ho nevylévejte do klasického vodního odpadu. Po odstranění oleje je nutné ještě vnitřní hrnec a u klasických fritéz i drátěný koš na fritování vyčistit. Vnitřní hrnce se dají u horkovzdušných fritéz a těch klasických s ponorným topným tělesem vyjmout z fritézy a umýt. Mnohé z nich jsou upraveny tak, aby je šlo mýt v myčce nádobí. U fritéz se skrytým tělesem a robofritéz vnitřní hrnec vyndat nemůžete, protože by došlo k poškození celé konstrukce přístroje, a proto je nutné koš vyčistit uvnitř fritézy. Zde je nutné dbát na důsledné odstraňování všech připečených zbytků potravin. Veškerou manipulaci a očistu přístroje musíme provádět až poté co přístroj vystydnul, aby nedošlo k poškození přístroje a ohrožení vašeho zdraví.

Tím jsme s naším článkem u konce. Víc vám nemáme, co poradit. Můžeme vám jen popřát, aby se vám s novou fritézou dobře pracovalo, aby splňovala vaše požadavky a aby vám připravené pokrmy chutnaly a nebyly tak úplně nezdravé.

Fritézy
Ohodnotit článek
Váš pomocník