Porovnání a test digestoří

Jak vybrat digestoř 2017

Digestoř bez pozadí

TOP digestoře roku 2017

Vestavné digestoře do 3000 korun Vestavné digestoře od 3000 korun Podvěsné digestoře Komínové digestoře do 3000 korun Komínové digestoře od 3000 korun Ostrůvkové digestoře
Gorenje BHP 623E10X Philco PEB 608 IX Whirlpool WSLCSE 65 AS X Philco Ankara 60 Mora OV 680 GX Bosch DIB091K50
Kvalita odsávání
89 %
Hlučnost
90 %
Spotřeba
85 %
Cena/kvalita
90 %
Kvalita odsávání
94 %
Hlučnost
92 %
Spotřeba
89 %
Cena/kvalita
91 %
Kvalita odsávání
93 %
Hlučnost
95 %
Spotřeba
88 %
Cena/kvalita
90 %
Kvalita odsávání
91 %
Hlučnost
89 %
Spotřeba
90 %
Cena/kvalita
90 %
Kvalita odsávání
94 %
Hlučnost
93 %
Spotřeba
92 %
Cena/kvalita
93 %
Kvalita odsávání
96 %
Hlučnost
93 %
Spotřeba
95 %
Cena/kvalita
94 %
Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu

Nejlepší digestoře roku 2017

Rady, tipy, recenze

Úvod

Navštívili jste někdy v životě hrad nebo zámek, kde jste mohli shlédnout středověkou kuchyni? Vařit v ní asi nebyl žádný med – všechny vůně (ale i pachy), kouř a mastnota se držely ve vzduchu, zachycovaly na stěnách i na vybavení a kromě jiného také snižovaly viditelnost. Rozhodně to nebylo příliš komfortní vaření. V moderní kuchyni mají proto téměř bezvýhradně své místo odsavače par a digestoře. Ty totiž zajišťují cirkulaci vzduchu a zároveň i jeho filtraci, nebo rovnou odtah ven z místnosti. Ptáte se, k čemu to je? Především se zbavíte všech nečistot, které vzduch obsahuje. V lepším případě se zachytí na filtru, jinak odejdou spolu se vzduchem. To stejné platí pro pachy a kouř, které vám v kuchyni často znepříjemňují život (a v případě, že kouř zhoršuje viditelnost, může být i nebezpečný).

Nicméně digestoře vám toho mohou nabídnout ještě víc. Velká část z nich v sobě třeba má zabudované osvětlení. Výrobci si totiž velmi dobře uvědomují, že velká digestoř (kterou je pro maximální účinnost vhodné umístit nad sporák nebo varnou desku) bude při vaření s největší pravděpodobností stínit. Nicméně protože je při vaření žádoucí do hrnců vidět, bývá součástí digestoří nejčastěji LED osvětlení. Stejně tak se vyplatí další funkce, které si postupně v testu rozebereme a vysvětlíme – samotný název totiž většinou nic moc neříká. Ovšem chtěli bychom hned na úvod zdůraznit, že při nákupu digestoře je nutný pečlivý výběr, protože špatně zvolený model vám v kuchyni příliš nepomůže.

Abychom vám trochu pomohli, připravili jsme pro vás tento velký test digestoří 2017. V jeho rámci bychom vám rádi představili nejlepší digestoře roku 2017, které jsme seřadili do přehledných žebříčků. V souvislosti s tím musíme zmínit i recenze digestoří, které plánujeme zveřejnit v nejbližší době, a velký článek, jenž by vám měl pomoci s tím, jak vybrat digestoř pro vaši domácnost. Ideálně dostatečně výkonnou, s malou hlučností a designem, který v nejmenším nenaruší pečlivě naplánovanou a rozvrženou kuchyni. Samozřejmě, že při výběru nezapomeneme opomenout ani některé další parametry výběru, včetně ceny nebo značky digestoře. Jestli tedy chcete, můžeme začít.

Digestoř v kuchyni

zpět k menu ↑

Čtyři kategorie digestoří, které byste měli znát

Jelikož kuchyně dnes existují v nejrůznějších formách, které se od sebe navzájem velmi výrazně liší, vyvinuli návrháři také různé typy digestoří, aby do nich co nejlépe zapadly. Jiná digestoř se totiž bude hodit do kuchyně, kde je linka se sporákem umístěna u stěny, než do kuchyně s ostrůvkem. A co víc, rozhodující je také velikost místnosti. Ostatně, už taková věc, jako je umístění sporáku v rohu může výběr digestoře značně ovlivnit. Základní dělení digestoří je asi následující:

  • Vestavné digestoře
  • Podvěsné digestoře
  • Ostrůvkové digestoře
  • Komínové digestoře

Při výběru vhodné kategorie berte ohled především na rozložení kuchyně, každý typ digestoře se hodí k jinému uspořádání kuchyňského nábytku (například ostrůvkové digestoře je vhodné umístit do prostoru, zatímco komínové se nejvíce hodí umístit ke stěně atd.). Navíc nezapomínejte, že digestoř by měla být umístěna alespoň metr nad prostor, určený k vaření. A to jak pro maximální účinnost odsávání, tak i pro vaše vlastní pohodlí. Rozhodně byste digestoř měli mít nad úrovní hlavy, neměli byste být vyšší než ona – pak byste neviděli na sporák. Pojďme si tedy jednotlivé kategorie postupně projít jednu po druhé.

zpět k menu ↑

Test vestavných digestoří

Vestavné digestoře bývají pro většinu kuchyní nejjednodušším řešením. Jde o digestoře, které se stanou součástí kuchyňského nábytku a šetří tak především prostor. Vzhled kuchyně jimi není nijak narušen a při slušném výkonu nejsou až tak drahé.

Nejlepší vestavné digestoře do 3000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Počet rychlostí Energetická třída Cena
1. Gorenje BHP 623E10X 3 C Zjistit cenu
2. Beko CTB 6407 X 3 E Zjistit cenu
3. Mora OT 631 X 3 E Zjistit cenu
4. Mora OT 631 W 3 E Zjistit cenu
5. Whirlpool AKR 749 NB 3 E Zjistit cenu

Nejlepší vestavné digestoře od 3000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Počet rychlostí Energetická třída Cena
1. Philco PEB 608 IX 5 A+ Zjistit cenu
2. Electrolux EFP 60565OX 3 C Zjistit cenu
3. Whirlpool AKR 749 IX 3 E Zjistit cenu
4. Mora OT 632 MX 3 E Zjistit cenu

Vestavné digestoře a jejich charakteristika

Vestavné digestoře mají hned několik předností. Především – jsou určené k zabudování do skříňky, do kuchyňské linky. Takže v nejmenším nebudou rušit design kuchyně. Navíc jejich zapracování (pokud budete s rozměry digestoře již při plánování počítat) je jednodušší, protože budou mít přesně vymezený prostor. Navíc je velmi výhodné, že za těchto okolností bývá digestoř umístěna přímo nad sporákem. Pro zvýšení výkonu se někdy můžete setkat s výsuvnými digestořemi, které disponují výsuvnou deskou, s jejíž pomocí se dá odsávací plocha zvětšit. Vestavné digestoře jsou navíc prostorově výrazně úspornější a nepotřebují kolem sebe moc místa. Jejich nevýhodu je naopak menší výkon (jsou určeny pro menší místnosti, kde by byly vysoké úrovně výkonu málo efektivní), takže ve velkých kuchyních mají jen omezené využití. Nejčastěji se pak jedná o recirkulační přístroje s filtry.

Vestavná digestoř

Výhody:

  • Možnost zvětšení odsávací plochy
  • Nenarušují design
  • Prostorově úspornější
  • Nízká cena a velký výběr

Nevýhody:

  • Menší výkonnost
  • Nehodí se do každé kuchyně


zpět k menu ↑

Test podvěsných digestoří

Tyto digestoře jsou velmi podobné digestořím vestavným. Nejsou zabudovány do kuchyňské skříňky, ale bývají umístěny pod ní (proto se jím říká podvěsné digestoře, nebo někdy podvěšené). Nekazí design kuchyně, ale zároveň efektivně pracují.

Nejlepší podvěsné digestoře

Pořadí Název Náhled Hodnocení Počet rychlostí Energetická třída Cena
1. Whirlpool WSLCSE 65 AS X 3 D Zjistit cenu
2. Mora OP 610 W 3 E Zjistit cenu
3. Mora OP 620 S 3 E Zjistit cenu
4. Zanussi ZHT 630 X 3 E Zjistit cenu
5. Concept OPP 1060 3 E Zjistit cenu

Podvěsné digestoře a jejich charakteristika

Podvěsné digestoře jsou do velké míry podobné digestořím vestavným. Příliš se od nich neliší výkonem, cenou ani využitím. Opět platí, že se hodí především do menších kuchyní, kde není nutný moc velký výkon. Občas narazíte v této kategorii na výsuvné digestoře, které mohou svou odsávací plochu teleskopicky zvětšit. Zásadním rozdílem mezi digestořemi vestavnými a poděsnými je způsob zabudování. Zatímco vestavnou umístíte do skříňky, podvěsná se dá zavěsit pod skříňku – není příliš nápadná a nekazí design kuchyně, ale zároveň je dostatečně efektivní a prostorově šetrná.

Podvěsná digestoř

Výhody:

  • Nízká cena
  • Nenarušují design kuchyně

Nevýhody:

  • Nižší výkon
  • Často jde o recirkulační modely


zpět k menu ↑

Test komínových digestoří

Komínové digestoře jsou svým způsobem velmi podobné předchozím kategoriím. Rozdíl je ten, že neslouží k uložení do skříňky, ale naopak mají být vidět. Namontují se na stěnu, často mezi dvě kuchyňské skříňky a slouží tedy jako plnohodnotný designový prvek kuchyně. I způsob odsávání je jiný.

Nejlepší komínové digestoře do 3000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Počet rychlostí Energetická třída Cena
1. Philco Ankara 60 3 D Zjistit cenu
2. Mora OK 613 X 3 E Zjistit cenu
3. Beko CWB 6420 X 3 E Zjistit cenu
4. Mora OK 633 X 3 E Zjistit cenu

Nejlepší komínové digestoře od 3000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Počet rychlostí Energetická třída Cena
1. Mora OV 680 GX 4 D Zjistit cenu
2. Beko CWB 6730 X 3 D Zjistit cenu
3. Gorenje DK63CLI 3 D Zjistit cenu
4. Concept OPK-2590n 3 D Zjistit cenu

Komínové digestoře a jejich charakteristika

Komínové digestoře jsou v mnoha ohledech podobné předchozím typům digestoří. Mají podobné úrovně rychlostí i spotřebu, ceny se pohybují ve stejných relacích. Podobný je i tvar digestoří, jen s tím rozdílem, že komínové digestoře se nevkládají do skříněk nebo pod ně. Jsou určeny k tomu, aby v kuchyni byly vidět. Designově tedy bývají pěkně vyladěné a neměly by vzhled kuchyně nijak narušovat. Co se týče fungování, nejde o recirkulační přístroje, ale většinou odvádějí vzduch mimo kuchyň (komínem nebo větrací šachtou). Filtrace v tomto případě není tak moc nutná, což snižuje nároky na údržbu i dodatečné náklady s výměnou filtrů. Tak jako u ostrůvkových digestoří (o kterých budeme mluvit vzápětí), jedná se i u komínových digestoří o plnohodnotné designové prvky, které přímo utváří celkový vzhled kuchyně. Zvláštním druhem komínových digestoří jsou pak rohové digestoře ve tvaru písmene L, které jsou určeny do kuchyní, kde se sporák nachází v rohu.

Komínová digestoř

Výhody:

  • Odvod par mimo místnost
  • Promyšlený design
  • Možnost umístění i do rohu místnosti
  • Velmi široký výběr

Nevýhody:

  • Prostorově náročnější
  • Nutný pečlivý výběr


zpět k menu ↑

Test ostrůvkových digestoří

V případě, že nemáte klasickou kuchyni, ale po vzoru moderních trendů jste si uprostřed vybudovali ostrůvek, na němž pracujete, vyplatí se vám ostrůvková digestoř. Tu není potřeba umístit ke zdi, ale hodí se kamkoliv, odkud povede odpadní potrubí pryč z kuchyně.

Nejlepší ostrůvkové digestoře

Pořadí Název Náhled Hodnocení Počet rychlostí Energetická třída Cena
1. Bosch DIB091K50 5 A Zjistit cenu
2. Siemens LF 98BB542 4 A+ Zjistit cenu
3. Digestoř Guzzanti ORW 4 B Zjistit cenu
4. Cata Empire VIP OD 711090 5 C Zjistit cenu
5. Philco PEI 12715 5 C Zjistit cenu
6. Guzzanti KRW 4 C Zjistit cenu

Ostrůvkové digestoře a jejich charakteristika

Ostrůvkové digestoře se vám vyplatí, pokud máte sporák nebo varnou desku na pracovním ostrůvku uprostřed kuchyně. Pokud ji umístíte přímo nad prostor pro vaření, pak zajistíte maximální efektivitu. Odtah pak vedete stropem (pokud je z příliš měkkého materiálu, například ze sádrokartonu, je nutné pořídit si i konstrukci pro zpevnění, jinak by mohla digestoř ze stropu spadnout). Ostrůvkové digestoře, ve srovnání s jinými, jsou vysoce luxusními kusy zboží s odpovídajícím výkonem. Nabízejí několik tříd rychlosti, nízkou spotřebu (mohou dosáhnout až energetické třídy A+, což je velmi dobrý výsledek). Z hlediska designu a užitého materiálu jde o elegantní modely, vyrobené nejčastěji z nerezu, oceli nebo hliníku. Na druhou stranu, této charakteristice odpovídá také cena, která není zrovna nejnižší.

Ostrůvková digestoř

Výhody:

  • Ve velké kuchyni zajistí efektivní odsávání
  • Lze je umístit kamkoliv
  • Dobrá úroveň výkonu a spotřeby
  • Široký výběr
  • Krásný design

Nevýhody:

  • Nutné stavební úpravy (vedení potrubí, upevnění digestoře do stropu)
  • Vyšší cena


zpět k menu ↑

Úspěšné značky digestoří na našem trhu

Tak jako je tomu v našich testech zvykem, ani tentokrát vás nemůžeme ochudit o přehled tradičních a osvědčených značek digestoří, které na našem trhu působí. Je jich samozřejmě mnohem více, než jen těch šest, které se vešly do našeho výběru, ale jelikož se jedná o velmi rozšířené zboží, na všechny značky nám zde prostě nezbylo místo. Vybrali jsme proto alespoň ty tradiční. Co se týče ostatních, chtěli bychom tedy říct následující – dobrou značku poznáte podle toho, že má dobrý ohlas, dlouhou tradici a především množství výrobků na trhu. Pokud někdo vyrábí jednu nebo dvě digestoře, pak se nemůže plně věnovat inovacím ani vylepšování. Naopak, výrobce, který má na trhu dvacet, třicet nebo padesát digestoří má na neustálý výzkum a zlepšování svých modelů prostředky, čas i prostor. Největší výrobce si projdeme společně, ale u těch menších, na které nám nezbylo místo, se zkuste řídit předchozí radou.

Digestoře Mora

Společnost Mora je typicky českou značkou. Založil ji moravský továrník Josef Zvěřina již roku 1825, čímž se firma řadí mezi nejstarší výrobce na světě. Původně se Mora zaměřovala na hutní průmysl, až později začala vyrábět kamna, šicí stroje a následně rozšířila svůj sortiment na domácí spotřebiče obecně. Co se týče vývoje společnosti, byla po druhé světové válce zestátněna, po roce 1994 privatizována a od roku 2005 je součástí slovinské skupiny Gorenje Group. Vyrábí kromě sporáků i chladničky nebo třeba právě digestoře. Ty nacházíme ve všech kategoriích, přičemž se jedná o designově vyladěné modely s několika rychlostmi, dobrými hodnotami výkonu a především s LED osvětlením. Pravda, ne vždy jsou digestoře Mora nejlevnější, ale jsou vysoce kvalitní a vynikají dobrou životností.

Digestoře Beko

Společnost Beko vznikla roku 1967 v Turecku. Což je oproti jiným výrobcům elektroniky poměrně pozdě, jak se ale přesvědčíme, nic moc to v tomto případě neznamená. Zakladatelem byl istanbulský podnikatel Vehbi Koç a jeho společník. Na evropském trhu se značka začala prosazovat především poté, co převzala značku Grundig (německý výrobce elektroniky, především televizorů). Jde o velkovýrobce, který se zaměřuje především na domácí spotřebiče, jako jsou pračky, sušičky, lednice, ale třeba i právě digestoře, které nás v tuto chvíli zajímají nejvíce. Ty jsou poměrně levné, aby byly dostupné pro většinu domácností. Jedná se nejčastěji o komínové digestoře, případně o podvěsné digestoře. Ostrůvkové byste v nabídce firmy Beko hledal marně. Jsou většinou rozměrově poněkud výraznější a poměrně hlučné, ale většině z nich nechybí zpětná klapka a osvětlení, což je velká výhoda.

Digestoře Guzzanti

V případě firmy Guzzanti se musíme přesunout do Itálie. Tam totiž tato společnost před více než patnácti lety vznikla. Patří mezi poměrně mladé výrobce elektroniky, nicméně i tak si již stihla vybudovat dobré jméno. Především díky přístrojům do domácnosti (čističky vzduchu, domácí pekárny, mrazáky, ale třeba i digestoře a klimatizace). Právě na digestoře se zaměříme. Jedná se o relativně levné digestoře všech uvedených typů, povětšinou recirkulační. Hlučností, výkony i odsávací plochou patří do průměru. Nicméně jde o spolehlivé digestoře, které zákazníci hodnotí velmi kladně.

Guzzanti

Digestoře Gorenje

O společnosti Gorenje jsme se již zmínili během povídání o značce Mora. Je to proto, že skupina Gorenje tuto značku převzala. Podívejme se ale na mateřskou společnost této skupiny. Ta vznikla roku 1950 ve Slovinsku (tehdy v Jugoslávii) a vyráběla zemědělské stroje. Později se přeorientovala na elektrospotřebiče pro domácnost, jako jsou pračky, sušičky, lednice nebo právě digestoře. Na ty se nyní zaměříme. Jsou nabízeny v několika modelových řadách (Classico, Ora-Ito,…) a všech typech konstrukce, přičemž jsou designově vyladěné a snadno ovladatelné. Bývají tiché (díky systému P.A.S.), mají dobrou spotřebu a systém AdaptTech zase zajišťuje automatický provoz ventilátoru. Nevýhodou bývá pouze vyšší cena.

Logo Gorenje

Digestoře Siemens

Společnost Siemens AG, vlastník značky Siemens, patří mezi největší výrobce elektroniky na světě. Jde o německou společnost, založenou roku 1947 v Německu. Zakladatelem byl Werner von Siemens. Původně společnost vyráběla telegrafy, později se zaměřila celkově na elektroniku. S výjimkou poněkud kontroverzní role během druhé světové války je historie společnosti velmi úspěšná a dnes tedy právem patří mezi největší výrobce elektroniky na světě. Na trh uvádí běžně sporáky, sušičky, pračky, myčky, kávovary, ale i digestoře, o které se nyní zajímáme nejvíce. V nabídce má jak komínové, tak i ostrůvkové či výsuvné odsavače par. Ty vynikají celou řadou technologií (ClimateControl senzor, CleanAir modul, ExtensionFilter nebo motor iQdrive). Navíc jde o designově povedené digestoře. Nicméně důsledek toho je, že se jedná o drahé a poměrně luxusní digestoře, jejichž cena překračuje i 20 000 korun.

Siemens Logo

Digestoře Whirlpool

Poslední v našem výběru je americká společnost Whirlpool. Ta byla založena roku 1911 v Michiganu v USA Lou a Emory Uptonovými. Jde o firmu, která se odjakživa zabývala výrobou praček, k tomu se ale časem přidružila i výroba sporáků, chladniček, klimatizací nebo třeba právě digestoří, na které je zaměřen náš současný test. Dopředu si můžeme říci, že jde o levnější digestoře, které se hodí pro většinu domácností. Konstrukčně se jedná především o komínové digestoře, naopak ostrůvkové uvádí firma na trh jen zřídka. Spotřebou, výkonem i velikostí se jedná o průměrné modely, navíc nevynikají designem. Nicméně jejich předností je slušná cena, spolehlivost a kvalita užitých materiálů, pro niž mají digestoře Whirlpool vysokou životnost. Navíc jsou relativně tiché.

Whirlpool logo

zpět k menu ↑

Jak vybrat digestoř, aby zapadla přesně do vaší kuchyně

Nyní se dostáváme k samotnému jádru našeho velkého článku. Určitě vás zajímá, jak vybrat digestoř, aby do vaší kuchyně co nejvíce zapadala. Tak tedy… především zvolte z doposud známých informací vhodný typ digestoře s ohledem na design a uspořádání vaší kuchyně. To je v tuto chvíli rozhodující. Pokud kuchyni teprve plánujete, pak uvažujte už nyní o tom, jaký typ digestoře bude nejvhodnější. Jakmile se rozhodnete, můžeme přistoupit k dalším parametrům, které výběr zpřesní.

Jaký způsob odsávání byste u digestoře měli zvolit?

Na trhu je možné se běžně setkat se dvěma způsoby odsávání, z nichž každý má své výhody a zároveň i své nevýhody. Pokud se nedostanete k digestoři, která oba způsoby odsávání par kombinuje, budete nuceni mezi nimi vybírat. Jedná se o tyto dva způsoby:

  • Recirkulacevtahují vzduch dovnitř, zfiltrují ho a pouští ho zpět. Výhodou je, že tyto modely nevyžadují takový výkon, bývají prostorově méně náročně a hodí se prakticky do každé kuchyně. Nicméně je potřeba je udržovat, čistit nebo měnit filtry.
  • Odtah vzduchu – digestoře s větším výkonem, odvádějí páru a pachy ven potrubím/komínem, takže není potřeba je výrazně filtrovat. Jde o efektivnější způsob, závislý především na průměru potrubí. V zimě však tudy může unikat teplo.

Podívejme se nyní na oba dva způsoby trochu blíže. Dále bude jen na vás, pro který způsob se rozhodnete.

Recirkulační digestoře

Recirkulační digestoře, to si můžeme říct hned na začátek, se vám vyplatí, pokud už máte kuchyni hotovou a nemáte zavedený odvod vzduchu. V tu chvíli byste si totiž odtahovou digestoř mohli pořídit jen s tím, že byste provedli v kuchyni stavební úpravy. Recirkulační digestoř naproti tomu odtah nepotřebuje, pracuje na principu cirkulace vzduchu přes filtr. Nasají vzduch, pročistí jej skrze filtr a vrátí ho zpět do kuchyně. Filtrů existuje několik druhů v závislosti na užitém materiálu:

  • Uhlíkový filtr – zachycuje pachy a aromatické výpary
  • Tukový filtr – zachycuje mastnotu a tuky
  • Kovový filtr – zachycuje pevné částice nebo prach

Filtry je pochopitelně nutné čistit a měnit, pokud možno pravidelně. Zanesený filtr totiž přináší výrazně větší nároky na výkon. Může to zajít tak daleko, že výkon motoru stačit nebude a digestoř se porouchá. Proto je pravidelná údržba nutná. Nevýhodou pak bývá, že pachy, zachycené na filtrech, se postupem času uvolňují do místnosti (hlavně u starších modelů, ty novější již obsahují technologie, které tomu brání).

Recirkulační digestoř

Odtahové digestoře

Odtahové digestoře jsou přesným opakem – jejich účelem je odtahovat páry a pachy skrze odvětrávací šachtu nebo komín ven z budovy. Je to samozřejmě lepší, protože se pachy nemohou ani náhodou uvolňovat ven z filtru, navíc filtr není třeba měnit tak často měnit (mají jen tukový filtr, uhlíkový ne), ovšem třeba v zimě je to rozhodně málo ekonomické, protože vám z domu utíká teplo. Navíc, pokud takový odtah u kuchyně nemáte, bude potřeba ho dodatečně vybudovat, což nemusí být zrovna jednoduché. Délka potrubí by v případě odtahové digestoře neměla přesáhnout 3 metry, jinak budete muset používat motor, který bude vzduch vyhánět ven. Větší jsou zároveň nároky digestoře na výkon.

Odtahová digestoř

Výkon odsávání by měl být optimální pro vaši kuchyni

Častá chyba, kterou zákazníci dělají je, že shánějí digestoř s co největším výkonem. Je potřeba si přiznat, že často naprosto zbytečně. Pojďme se tedy na výkon podívat trochu blíže. Udává se v metrech krychlových vzduchu, který digestoř za hodinu odsaje. Aby nedocházelo k ochlazování místnosti, ale aby bylo zároveň odsávání dostatečně efektivní, měl by být výkon asi pětkrát až desetkrát větší než je objem místnosti. Výpočet vhodného výkonu pro vaši kuchyni by tedy měl vypadat následovně:

Délka kuchyně x šířka kuchyně x výška kuchyně x 5 (minimálně)

Délka kuchyně x šířka kuchyně x výška kuchyně x 10 (maximálně)

Výsledné hodnoty pak udávají rozpětí, ve kterém by se vámi zvolený výkon měl pohybovat. Proč? Příliš malý výkon znamená, že se vzduch dostatečně nepročistí a že digestoř bude pro vaši kuchyni slabá. Naopak, pokud překročíte maximální hodnotu, bude výsledek kontraproduktivní. Lepších výsledků nedosáhnete, ale na elektřině budete platit mnohem víc. Výkon proto volte vždy optimální pro danou místnost. Co se týče výkonu, sami ho můžete ještě více zefektivnit tím, že zvolíte vhodné umístění digestoře a že povedete případné odtahové potrubí vždy se stejným průměrem, jako je průměr výstupu ze spotřebiče. Je to rozhodně lepší cesta, než kupovat digestoř o větším výkonu, než potřebujete.

Co se týče průměrných hodnot, běžný je výkon mezi 250 a 300 m3 za hodinu. Nejlevnější digestoře se pohybují kolem 200 m3 za hodinu, naopak ty nejlepší mohou překročit i 1000 nebo 1200 m3 za hodinu.

Představme si, že máme kuchyni o velikosti 3 x 3 metry a výšce 2,8 metru, což je poměrně málo prostorná kuchyně. Po dosazení do výše zmíněných výpočtů zjistíme, že potřebujeme digestoř s minimálním výkonem 126 m3 za hodinu a maximálním výkonem 252 m3 za hodinu. Tady můžeme sáhnout po kterékoliv levné digestoři a nespleteme se. Naopak, máme-li kuchyni, jejíž plocha je 36 m2 a výšku 3 metry, pak potřebujeme digestoř s minimálním výkonem 540 m3 za hodinu a maximálním výkonem 1080 m3 za hodinu, což už je naopak dražší a výrazně výkonnější digestoř. V případě, že máte kuchyň propojenou s jídelnou nebo třeba s obývákem, je potřeba uvažovat celý prostor a ne jen kuchyňský kout.

Digestoř

Nepodceňujte spotřebu elektrické energie

Jelikož digestoř je elektrospotřebičem, je dobré nepodcenit její spotřebu. Pravda, nejde o přístroje, které by byly v provozu dlouhodobě, nicméně budete je používat často a je potřeba si uvědomit, že jde o spotřebiče s malou mírou úspor. O tom hodně vypovídají energetické třídy, které dávají do poměru příkon a výkon spotřebiče a které vyčtete z energetického štítku. Zjednodušeně lze říci, že uvažujeme, kolik energie potřebuje digestoř k tomu, aby dosáhla a udržela optimální výkon. Nejúspornější je v tomto případě třída A+ (dosahuje jí jen málo digestoří), nejméně úsporná je naopak třída G. Nejčastěji se pak setkáváme s průměrnými hodnotami energetických tříd D a E, což nejsou zrovna dobrá čísla. Znamená to celkem nízké hodnoty úspory energie, proto radíme obezřetnost. Hodně o digestoři vypovídá i roční spotřeba elektrické energie. Ta vám říká, kolik energie se spotřebuje. Je ale potřeba vědět, že takový údaj nelze určitě přesně pro vaši spotřebu, uvažuje se s průměrem svícení 120 minut denně a odsáváním 60 minut denně. U vás doma to může být jiné, proto se i hodnoty mohou lišit.

Účinnost digestoře z různých hledisek

Určitě by vás mělo zajímat také to, jak moc je digestoř účinná. Nedá se na to jednoznačně odpovědět. Samozřejmě, účinnost lze změřit. Můžeme na ni však nahlížet z různých hledisek – z jakých?

  • Účinnost osvětlení – měříme množství energie, potřebné k rozsvícení a k provozu světla, samozřejmě čím méně, tím účinnější digestoř. Měříme ve třídách A až G.
  • Účinnost odsávání – určujeme, jak účinné je v závislosti na spotřebě odsávání vzduchu. Platí, že čím méně energie se spotřebuje na nasátí určitého objemu vzduchu, tím účinnější digestoř. Opět měříme ve třídách A až G.
  • Účinnost filtrů – měření účinnosti tukových filtrů digestoře. Určuje se tak, že se tukový filtr zváží a po určité době se zváží znovu. Rozdíl hmotností jsou zachycené nečistoty, přičemž čím víc jich za stejnou dobu filtr zachytí, tím účinnější. Určujeme ve třídách A až G, tak jako u předchozích účinností.

Energetický štítek digestoře

Ovládání digestoře by mělo být snadné a intuitivní

Po stránce ovládání je naše doporučení dopředu jasné. Digestoř je jednoduchý přístroj, takže ovládání by nemělo celé fungování zbytečně zesložiťovat. Čím snáze se k požadované akci doberete, tím lépe. Už jen proto, že při vaření máte často špinavé nebo mastné ruce a zdlouhavé ovládání digestoře by mělo jediný důsledek, že byste ji zbytečně ušpinili. Tím nejběžnějším, s čím se můžete na trhu setkat, je posuvná regulace výkonu (čím více stupňů rychlosti, tím lépe) a zapínání osvětlení tlačítkem (taktéž se někdy můžete setkat s regulací intenzity osvětlení). Modernější přístroje pak používají k ovládání displej. Ten by měl být ideálně dotykový, co nejjednodušší (jelikož je na ušpinění náchylnější a hůře se čistí) a pokud možno dostatečně velký, aby se na něm zorientovali i technicky méně zdatní jedinci. Nejlepší je, pokud si můžete digestoř prohlédnout naživo v obchodě – pak všechno uvidíte a můžete si ovládání třeba i vyzkoušet.

Hlučnost digestoře je důležitá pro váš komfort

Dalším z parametrů, které vám o digestoři hodně poví (a shodou okolností ho vyčtete z energetického štítku, stejně jako spotřebu a účinnost), je hlučnost přístroje. Jelikož pro odsávání vzduchu je potřeba dostatečný výkon, počítejte s tím, že digestoř bude hlučná. Ostatně, většina z vás si to jistě umí představit. Přirozeně, že hlučnost rostě s výkonem, takže čím výkonnější digestoř, tím hlučnější. Obecně se hlučnost digestoří pohybuje v rozmezí 55 až 70 dB, ale seženete tišší i hlučnější modely. Samozřejmě doporučujeme hlučnost tlačit co nejvíce dolů – hodnota 58 decibelů je ideální, při větším hluku bude práce u sporáku nekomfortní a je zde určité riziko zdravotních potíží.

Hodně záleží i na konstrukci digestoře – například recirkulační digestoře bývají hlučnější než odtahové. Navíc čím více úrovní filtrace, tím větší hluk, zákonitě. Chcete-li si trochu ulevit, dají se pořídit tlumící polštářky, kterými se digestoř obalí a její hlučnost o něco málo klesne. Stejně tak jsou tišší přístroje vestavné, které jsou z velké části odizolovány skříňkou, která hodně hluku pohltí. Naopak třeba ostrůvkové digestoře, které jsou umístěny volně v prostoru, jsou hlučné víc.

Rozměry digestoře – co největší odsávací plocha a co nejkompaktnější velikost

Určitě nechcete, aby digestoř zabírala v kuchyni více prostoru, než je nutné. Většinou tedy budete hledat spíše menší a kompaktnější modely. V případě, kdy máte kuchyni vybudovanou a jen do ní chcete pořídit novou digestoř, pak máte rozměry pevně dané strukturou kuchyně. Navíc nezapomínejte, že s rozměry do velké míry souvisí výkon přístroje. Ponecháme teď stranou celkovou velikost digestoře, tady se dá těžko radit a je pouze na vás, kolik máte v kuchyni místa a kolik ho chcete odsávačkou par zabrat. My se spíše zaměříme na parametry, které souvisí s výkonem:

  • Šířka digestoře – hraje velkou roli, neboť na ní závisí velikost odsávací plochy (která musí být stejně velká, jako vaše varná plocha). Hloubka digestoře bývá povětšinou velmi podobná (s ohledem na běžné velikosti varných desek a sporáků), ale šířkou se výrazně liší. Obvyklá šířka je 60 centimetrů, maximum je zhruba 90 centimetrů. Čím více, tím lépe, pokud se vám taková digestoř do kuchyně vejde.
  • Průměr potrubí – nebudeme řešit výšku digestoře, tam je opět výběr závislý na prostoru ve vaší kuchyni. Zaměříme se spíše na jiný parametr, a tím je průměr odtahového potrubí. V případě, že nekupujete recirkulační digestoř, ho budete muset řešit. Musí být stejný, jako je průměr odtahového potrubí u vás doma. Jakýkoliv rozdíl ovlivní jak výkonnost a efektivitu přístroje, tak i jeho zapojení. Buď by to vyžadovalo stavební úpravu, nebo přinejmenším vhodný systém redukcí, což už by nebylo nejjednodušší.

Údržba digestoře: snažte se, aby byla co nejjednodušší

Předpokládáme, že se nespleteme, když řekneme, že nikomu se nechce trávit spoustu času údržbou digestoře. Nám by se také nechtělo. Pak se tedy již při výběru snažte, abyste zvolili takový model, o který se nebudete muset přehnaně starat. Samozřejmě, digestoř je spotřebič, u kterého bezúdržbový provoz není prakticky možný. Navíc chcete-li, aby vaše kuchyně vypadala dobře se vším všudy, je potřeba udržovat i vzhled digestoře čistý a vyleštěný. A pro efektivní odsávání zase udržovat vnitřek digestoře. Ale jak říkáme, nic se nemá přehánět. Z hlediska údržby tedy počítejte především s tím, že bude třeba udržovat povrch digestoře, a to za všech okolností. V kuchyni pracujete s mastnotou, máte špinavé ruce, když saháte na ovládání, to všechno hraje roli. Aby digestoř vypadala dobře, je potřeba povrch po každém vaření alespoň zlehka očistit a jednou za čas jej pečlivě vyleštit. Používejte k tomu vždy čisticí prostředek, určený pro daný povrch (jiný se hodí pro nerezavějící ocel a jiný pro hliník). V tomto ohledu se velmi vyplatí, bude-li mít digestoř třeba povrchovou úpravu proti ulpívání mastnoty nebo proti otiskům prstů.

Co se týče vnitřní údržby, je dobré digestoř čas od času rozložit a očistit i zevnitř, aby se nezanesla. Snižuje to výkon přístroje. Máme tím na mysli především údržbu filtrů. Ty se zanášejí pravidelně a v krátkých časových úsecích. Lépe jsou na tom odtahové digestoře, kde stačí čas od času očistit tukový filtr. U recirkulačních je to složitější:

  • Kovový filtr – postačí opláchnout vodou a vysušit, víc nepotřebuje.
  • Tukový filtr – často zhotoven z ocelových materiálů, lze ho umývat ručně, často i v myčce a není třeba ho měnit.
  • Uhlíkový filtr – filtr s omezenou životností. Lze ho omývat, ale je to složité, protože je náchylný k poškození (které by ho vyřadilo z provozu). Navíc účinnější je vyměnit ho zavčasu (alespoň jednou za čtvrt nebo půl roku v závislosti na tom, jak často vaříte).

Design nesmí narušit vzhled kuchyně

Jak jsme si již dříve v našem článku řekli, digestoř, nebo chcete-li odsávačka par, je v kuchyni nepřehlédnutelná a stává se po svém zabudování plnohodnotným designovým prvkem. V případě vestavných nebo podvěsných modelů je to sice méně patrné, ale také je zcela neschováte. Proto se snažte brát při nákupu určitý ohled i na design spotřebiče, jestliže chcete mít stylovou a vyladěnou kuchyni. V prvé řadě je důležitý materiál, těch se používá celá řada:

  • Nerez
  • Hliník
  • Sklo
  • Ocel
  • A další…

Samozřejmě, že hodně závisí i na barvě digestoře. Ta by měla ladit se zbytkem kuchyně – buď hledejte digestoř v podobném odstínu, nebo pokud si troufnete, v kontrastním odstínu. Ovšem nic mezi tím, šlo by o polovičaté a ne zcela povedené řešení. Dobré je, pokud se podíváte, jak do kuchyně digestoř zapadne i z hlediska rozměrů nebo celkového provedení. Je to spíše detail a pravděpodobně budete design řešit až na konec (což je i naše doporučení), nicméně je dobré ho neopomenout.

Digestoř design

zpět k menu ↑

Základní i pokročilé funkce moderních digestoří

Doba pokročila a tak se od domácích spotřebičů neočekává jen to, že budou tupě plnit svou funkci a nic víc nezvládnou. Ne, trendem jsou dnes inteligentní přístroje, které mohou svým uživatelům nabídnout daleko více a které pomáhají zvyšovat jejich komfort. Digestoře nejsou v tomto ohledu výjimkou. Můžeme se tedy nyní společně podívat, co všechno vám v dnešní době tyto elektrospotřebiče nabízejí…

Osvětlení

Osvětlení je v dnešní době prakticky základním vybavením digestoří. O to více překvapující je, že ne všechny odsávače jím disponují. A přitom jde o velmi výhodnou věc – máte o vaření přehled i přesto, že digestoř vám stíní. Navíc s pomocí ekonomičtějšího LED osvětlení digestoře dosahuje světlo často mnohem větší intenzity, než jaké by dosáhly žárovky rozprostřené po kuchyni. Naše rada zní, abyste osvětlení u digestoře vyžadovali, skutečně se vyplatí.

Automatické odsávání a čidla

Tady jde o vychytávku těch nejmodernějších digestoří, které na trhu jsou. Jde o to, že čidla umí podle toho, co detekují na varné ploše, samy spustit proces odsávání a následně podle množství produkovaných par a jejich složení regulovat intenzitu odsávání. Je to určitě efektivnější, než když máte při vaření sami přepínat. Navíc s tím, že někdy opravdu nemáte ani volné ruce.

Dotykové ovládání

Celá řada moderních digestoří přechází od knoflíkového ovládání k ovládání skrze displej. Ten je nejčastěji dotykový, a kromě toho, že skrze něj digestoř řídíte, můžete z něj vyčíst i některé provozní hodnoty. Ovšem doporučujeme v této věci opatrnost. Je potřeba si uvědomit, že při vaření máte málokdy čisté ruce a displej se čistí hůře než knoflík nebo posuvný regulátor…

Dálkové ovládání

Z našeho pohledu o něco výhodnější je dálkové ovládání digestoře. Avšak opět se k němu stavíme poněkud rezervovaně. Je to výhodné, pokud se na plotně něco vaří a vysedíte třeba v obýváku a čtete si, než se jídlo dodělá. Pak se samozřejmě vyplatí ovládat digestoř na dálku, aniž byste k ní museli vstávat. Ale ve chvíli, kdy u digestoře stojíte, je mnohem jednodušší přepínat výkon ručně, než hledat ovladač.

Funkce Booster

Funkce Booster je v zásadě velmi jednoduchá, ale nanejvýš účinná. Jde o to, že digestoř umožňuje spustit krátkodobě vysoce výkonný odtah, čímž pomáhá rychle se zbavit par a pachů. Vyplatí se to třeba ve chvíli, kdy se něco připálí – pak stačí krátkodobý, ale efektivní odtah, abyste se všeho pachu zbavili.

Doběhový systém

V této věci je potřeba mít trochu představivost a technické uvažování. Odsáváte páry z kuchyně, ale jakmile digestoř vypnete, odtah se zastaví. To znamená, že páry, které ještě neprošly přes filtr nebo nebyly odvedeny ven, se mohou do kuchyně postupně vracet. Doběhový systém je v zásadě systémem, který tomu zabrání. Digestoř ještě chvíli po vypnutí běží, abyste se pachů definitivně zbavili a aby se později z digestoře do místnosti vracel jen čistý vzduch.

Zpětná klapka

Často opomíjená, ale za nás velmi podstatná vlastnost digestoří. Zpětná klapka (která není zvláště u levnějších modelů pravidlem) v zásadě brání u komínových digestoří tomu, aby se vám do místnosti dostával v zimě studený vzduch a aby unikalo teplo. Stejně tak brání tomu, aby se ochlazená pára komínem dostávala zpět do místnosti. Umožňuje proudění vzduchu pouze jedním směrem. Doporučujeme tedy, pokud nekoupíte recirkulační, ale odtahovou digestoř, abyste si přítomnost zpětné klapky pohlídali.

Osvětlení digestoře

Indikátor znečištění filtru

U recirkulačních digestoří, které používají filtry, je obvyklý také LED indikátor jejich znečištění. Znečištěný filtr snižuje efektivitu přístroje a zhoršuje průchod vzduchu, což může mít v extrémních případech za následek až spálení motoru. LED indikátor znečištění filtru by tomu měl zabránit, protože vás včas upozorní, že je potřeba filtr vyčistit nebo vyměnit.

zpět k menu ↑

V jakých cenových relacích se digestoře pohybují?

Závěrem na nás, jako je v našich testech již tradicí, čeká zhodnocení cen jednotlivých kategorií. Myslíme si totiž, že celou řadu z vás bude zajímat u digestoře cena. Cenové hladiny se u jednotlivých kategorií velmi liší, proto bychom si je hned na úvod rozdělili podle typu:

  • Vestavné a podvěsné digestoře – pokud si odmyslíme až podezřele levné modely, které seženete do tisíce korun (většinou jde buď o staré, nebo nekvalitní kusy), pohybují se průměrně ceny tak od jednoho tisíce do pěti tisíc korun. V těchto relacích seženete střední třídu vestavných digestoří. To je poměrně málo, ve srovnání se zbylými kategoriemi. Pokud ale budete mít zájem o skutečně nadstandardní modely, sáhněte do kapsy pro nějakých deset, patnáct tisíc.
  • Komínové digestoře – tady už je rozdělení kapku složitější. Nejlevnější modely, o kterých stojí za to uvažovat, jsou k sehnání do tří tisíc korun. Ale disponují pouze základními funkcemi. Střední třída komínových digestoří, ta se pohybuje až mezi čtyřmi až osmi tisíci korun. Jde o modely, které vám nabízejí určitý komfort a přidanou hodnotu. Extra třída skutečně luxusních komínových digestoří se ale může pohybovat až kolem dvaceti tisíc, přičemž nejdražší modely stojí i čtyřicet tisíc korun.
  • Ostrůvkové digestoře – tady jde o skutečně luxusní modely. Ve srovnání s předchozími kategoriemi však také dražší. Nejlevnější ostrůvkové digestoře seženete za několik tisíc, ty ale příliš nedoporučujeme, nedisponují zrovna skvělými parametry. Kvalita začíná kolem třinácti až patnácti tisíc korun. Tady se pohybují levnější (a velmi oblíbené) ostrůvkové digestoře. Ovšem střední třídu už bychom hledali v cenách kolem dvaceti tisíc korun a skutečný luxus začíná kolem třiceti až čtyřicet tisíc korun.


zpět k menu ↑

Finální verdikt

Tím bychom celý výběr digestoře uzavřeli. Myslíme si ale, že neuškodí ho na tomto místě ještě jednou shrnout a zrekapitulovat. Pojďme tedy postupně. Digestoře jako takové dělíme do několika typů – vestavné, podvěsné, komínové a ostrůvkové. Z nich je potřeba vybírat jak s ohledem na vaše potřeby a finanční možnosti, tak především s ohledem na řešení kuchyně. Musí mu odpovídat. Následuje orientační volba toho, kolik byste do digestoře mohli investovat a z katalogu kterých značek jste ochotní vybírat. Doporučujeme si značku napřed prověřit, než do ní investujete. Ne každá je kvalitní.

Měli byste se také umět orientovat v základních parametrech a tušit, co je pro vás dobré a co naopak ne. Snažte se tedy pochopit jak princip odtahové, tak i recirkulační digestoře. Hodně to záleží i na stavbě vaší domácnosti. Určitě nepodceňujte výkon (pamatujete si vzorec – délka kuchyně x šířka kuchyně x výška kuchyně x (5 až 10)?) ani spotřebu, to by se vám mohlo hrubě nevyplatit. Z energetického štítku digestoře pak vyčtete i její účinnost v různých ohledech, to si také zkontrolujte. Nezapomínejte na nízkou hlučnost, snadné ovládání a kompaktní rozměry, především proto, aby pro vás byla manipulace s digestoří jednoduchá.

Filtry

Co se týče dalšího, nezapomínejte dopředu počítat s údržbou digestoře. O té si ještě něco málo povíme, tady ale zmiňme pouze to, že bude potřeba ji čistit, v případě některých materiálů leštit a že se určitě vyplatí pravidelně umývat nebo i měnit filtry. Zvyšuje se tím její efektivita a udržujete tím pěkný design. Již při nákupu si tedy zkuste představit, kolik času budete ochotní digestoři věnovat. Na závěr stačí zkontrolovat cenu a zhodnotit, jestli není podezřele nízká nebo naopak příliš vysoká. Bude-li optimální a ve vašich finančních možnostech, pak si můžete gratulovat, podařilo se vám totiž vybrat skutečně dobrou digestoř ideální pro vaši domácnost.

zpět k menu ↑

Jak čistit digestoř?

V článku už jsme to trochu nakousli – digestoř je potřeba udržovat. Na tomto místě by určitě stálo za to si říct jak. Rozdělme si celé čištění do dvou kategorií, na čištění vnějšího pláště (aby digestoř dobře vypadala) a na čištění a výměnu filtrů (aby byla zajištěna maximální efektivita).

Údržba pláště digestoře

Tady je potřeba brát v úvahu především materiál pláště. Tomu by se měl přizpůsobit způsob čištění. Určitě dopředu zavrhněte všechny chemicky agresivní prostředky (prostředky s chlorem nebo alkoholem), mastné prostředky a jakákoliv rozpouštědla. Materiál by mohl zoxidovat nebo polymerovat a tím by se celý výsledný dojem pokazil. Stejně tak nepoužívejte agresivní nástroje, kartáče nebo dokonce škrabky. Ideální je jemný hadřík a voda, popřípadě saponát.

Nejvíce náchylný k poškození je obecně nerez. Je to dané strukturou – na povrchu oceli vytváří příměs chromu oxid, který brání přístupu kyslíku k železu. Tím nemůže ocel korodovat. Ovšem platí to jen do chvíle, než mechanicky nebo chemicky vrstvu oxidu chromu narušíte. Proto je potřeba postupovat citlivě. Právě měkký hadr a voda jsou ideální. Pokud chcete nerez vyleštit, aby vypadal stále jako nový, použijte prostředek určený přímo na nerez. U jakéhokoliv jiného materiálu postupujte stejně – nepoužívejte nikdy prostředky, které by byly určené na jiné materiály.

Čištění digestoře

Údržba filtrů digestoře

Druhou částí čištění je údržba filtrů. Kovový filtr, který zastavuje pevné částice, stačí vyjmout, ručně umýt ve vodě (případně ve vodě se saponátem, ne v agresivním chemickém činidle, aby nezoxidoval). Filtr se dá pochopitelně umývat i v myčce, ale spíše při krátkém cyklu a za nižších teplot. Ideální je čistit ho alespoň jednou za měsíc. Měnit ho není potřeba, protože by měl vydržet po celou dobu životnosti digestoře.

Další kapitolou jsou tukové filtry. Ty zachycují páru a separují z ní mastnotu, aby neprocházela digestoří dále. Stejně jako kovové filtry, i tukové filtry jsou omyvatelné (a to i v myčce nádobí). Doporučujeme stejný postup. Pokud náhodou pořídíte levnější digestoř s textilním tukovým filtrem, můžete ho zkusit vyprat. Jelikož je ale takový filtr velmi náchylný na poškození, začne se brzy trhat a tedy potřeba ho vyměnit. Omývat a v případě nutnosti měnit by se tukový filtr měl zhruba každých 100 provozních hodin (jednou za měsíc až dva měsíce).

Posledním typem filtrů jsou uhlíkové filtry, s nimiž se setkáváme u recirkulačních digestoří. Tyto filtry už se oplachují složitěji. Je potřeba ho čistit v horké vodě, případně v myčce při 65 °C (a bez dalšího nádobí). Samozřejmě, že v obou případech vyjmutý z plastového rámu (jestliže jím filtr disponuje). Potom ho sušte deset minut v elektrické troubě, nebo na topení. Čistit je potřeba uhlíkový filtr zhruba každých 200 provozních hodin (zhruba jednou za dva až tři měsíce), jednou až třikrát za rok (v závislosti na intenzitě používání) je pak potřeba ho vyměnit, protože dále již pachy nepohlcuje.

Údržbu digestoře určitě nepodceňujte. Mohlo by se vám to hrubě nevyplatit. Jinak ale není, co byste mohli s digestoří nezvládnout. Proto vám přejeme, aby se vám s digestoří, kterou jste s námi vybrali, co nejlépe pracovalo.

Digestoře
Ohodnotit článek