Test domácích i zahradních grilů

Jak vybrat gril 2017

Gril bez pozadí

Nejlepší grily roku 2017

Rady, tipy, recenze

Úvod

Léto je v plném proudu, za okny svítí sluníčko, pivo příjemně chladí, co víc si přát? Té správné domácí pohodě už chybí snad jen parta kamarádů, muzika a opojně se linoucí vůně grilovaného masa nebo hermelínu. Grilování, ač je to možná s podivem, si totiž mezi našimi českými letními kratochvílemi našlo velmi rychle svou pevnou pozici. Řečí statistik – každý čtvrtý Čech se účastní správné „grilovačky“ alespoň desetkrát ročně, mnohdy i častěji. Ostatně, kdo z nás také nemá rád propečený steak, grilovanou klobásku nebo opečený hermelín, že? Ale věděli jste třeba, kolik druhů grilů na trhu najdete a jak výrazně se od sebe liší? Nebo že maso by se při nakládání nemělo solit, aby zůstalo i po ugrilování šťavnaté? A co třeba když vám řekneme, že přílišného kouře při grilování se snadno zbavíte, když nebudete potírat olejem rošt, ale maso?

Takových triků znají skuteční mistři grilování celou řadu (ostatně, v závěru článku vás s několika z nich velmi rádi seznámíme). I ti nejlepší šéfkuchaři si ale dobře uvědomují, že výsledek jejich práce závisí na jejich kulinářských schopnostech jen z poloviny. Zbytek totiž záleží na tom, jaký používají gril, jaké mají nádobí nebo z jakých ingrediencí vaří. V pozadí velkých steak-barů nebo televizních pořadů se Zdeňkem Pohlreichem už totiž nevidíte, kolik věnují velcí mistři kuchaři času výběru svého nářadí nebo potravin, které do jídla nakonec použijí. My bychom vám doporučili, pokud chcete hosty na své grilovací party ohromit, nebo si i sami vychutnat vybrané speciality přímo z roštu, abyste se také zkusili zamyslet, na čem vlastně vaříte. Proč byste to měli dělat?

Protože jsme se rozhodli otestovat novinky ve světě grilů. Divili byste se, jak moc se od sebe mohou jednotlivé přístroje lišit. A to nejen vyčíslitelnými parametry, jako je výkon nebo velikost roštu, ale i kvalitou připraveného masa. Proto bychom vám doporučili věnovat výběru grilu opravdu hodně času a nesnažit se na něm šetřit. Za kvalitu se platí a vaše grilovací party si ji určitě zaslouží. Abychom vám trochu pomohli a výběr vám ulehčili, připravili jsme si pro vás recenze grilů roku 2017. V těch jsme se podívali na nejlepší modely vybraných kategorií (tedy elektrických grilů, plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí). K tomu patří i nákupní rádce, ve kterém se dočtete, na které parametry se při výběru zaměřit a na co si dát pozor. A pokud s námi vydržíte až do konce, nabídneme vám pár osvědčených rad a triků, jak si ugrilovat steak, po kterém se budou všichni oblizovat.

Grily široké

zpět k menu ↑

Tři základní kategorie grilů

V zásadě rozeznáváme tři kategorie grilů. Rozdělujeme je především podle toho, odkud berou teplo. Buďto můžete používat gril elektrický (máte-li poblíž místo, kam elektřinu zapojit) nebo plynový, které jsou vhodné pro začátečníky. Případně, máte-li určité zkušenosti, klidně i pořádný gril na dřevěné uhlí. Každý z nich je určen pro jiné použití a při nákupu byste měli zvážit především své priority. Jednotlivé typy se totiž liší víc, než si myslíte. Ostatně, můžeme se na to podívat společně. Prozradíme vám jejich specifika a pokusíme se společními silami přijít na to, který z nich pro vás bude nejlepší. Nuže, jestli jste připravení, můžeme začít.

zpět k menu ↑

Test elektrických grilů

Elektrický gril mnozí barbecue mistři vůbec nepovažují za gril se vším všudy. V tomto s nimi nemůžeme souhlasit, ale uznáváme, že je značně zjednodušený. Určitě na jeho obsluhu nepotřebujete žádné zvláštní zkušenosti.

Nejlepší elektrické grily

Pořadí Název Náhled Hodnocení Grilovací plocha Cena
1. Catler GR 8012 2202 cm2 Zjistit cenu
2. Tefal Meat Grill Ultra Compact 600 Classic GC305012 600 cm2 Zjistit cenu
3. Tefal Optigrill GC702D34 600 cm2 Zjistit cenu
4. Steba VG 400 2200 cm2 Zjistit cenu
5. Philips HD 4467/90 711 cm2 Zjistit cenu
6. Tefal GC305012 600 cm2 Zjistit cenu

Elektrické grily a jejich charakteristika

Ovládání je velmi snadné a intuitivní, regulace teploty pak probíhá za pomoci kolečka (v podstatě regulujete proud, který zahřívá topné těleso). Do takového grilu nemusíte kupovat žádné palivo, jste pouze limitování nutností zapojení do elektrické sítě. Z toho plyne, že jsou tyto grily častěji určeny na použití v kuchyni nebo doma na balkóně (díky malým rozměrům jsou navíc značně mobilní), na zahradě je to dost často problém. Užití v interiéru, na rozdíl od zbylých dvou kategorií, nic nebrání – uvnitř grilu se nespaluje nic, z čeho by vznikal kouř. V případě, že si naplánujete party a přitom venku prší, tedy nemáte nejmenší důvod ji rušit.

Elektrický gril

Důležitý je u těchto grilů především jejich výkon. Přestože jde o grily menší plochy, na nichž připravíte pokrmy pro dva, maximálně pro čtyři lidi, je důležité, aby dosahoval nejméně 1800, až 2000 W. Jinak se topná spirála bude velmi dlouho zahřívat, nedosáhne dostatečné teploty, maso se dobře nepropeče a příprava bude trvat dlouho. Když už jsme u topného tělesa, dávejte si pozor, aby vám roštěm nebo grilovací deskou nestékal dolů ke spirále tuk. Ten by se připaloval a kromě toho, že by se vůně masa začala pozvolna mísit s pachem spáleniny, by se vám pak zkomplikovalo i čištění. Umýt topnou spirálu můžete teprve tehdy, až pořádně vychladne, navíc je to zbytečně složité. Nevýhodou těchto grilů bývá zpravidla vyšší pořizovací cena, než s jakou se setkáváme třeba u běžných grilů na dřevěné uhlí, a pak také o něco vyšší poruchovost.

Elektrické grily můžeme dále dělit do tří užších kategorií:

  • Kontaktní grily – maso nebo zelenina se uvnitř griluje z obou stran. Na spodní desku potravinu položíte a shora ji přiklopíte další deskou. Z obou stran je zajištěno rovnoměrné ohřívání, takže odpadá nutnost maso nebo sýr otáčet. Desky (mohou být buď hladké, nebo rýhované) pak po dokončení pokrmu není potřeba nijak extra čistit, stačí je opláchnout v myčce. Navíc pravděpodobnost, že vám proteče tuk až ke spirále, je velmi malá. Většina z nich umožňuje použít tři polohy – grill (obě poloviny přiklopené těsně k sobě, vhodné na přípravu masa), barbecue (otevřený gril, maso se připravuje napřed z jedné, potom z druhé strany) a trouba (mezi oběma polovinami vzniká mezera, vhodné na přípravu sýru, toastů nebo panini).
  • Elektrické grily s roštem – klasický roštový gril, jen funguje na elektrický pohon. Výhodou je, že vám alespoň částečně nasimuluje tu správnou grilovací atmosféru, na druhou stranu tuk odkapává přímo k topnému tělesu. Bude se připalovat a přístroj pak vyžaduje náročné čištění.
  • Raclette gril – speciální typ, původem pocházející ze Švýcarska a Francie. Typicky ho tvoří horní deska, na které se griluje maso nebo klobásy, a spodní pánvičky, ve kterých můžete rozpustit sýr, často třeba s cibulkou, česnekem nebo houbami. Tím posléze maso poléváte a necháte zapéct. Nejde již o klasické grilování, spíše se tento způsob přípravy masa blíží oblíbenému fondue, ale své příznivce si takový gril určitě najde. Navíc pokud nemáte na sýr chuť, lze spodní pánvičky odstranit a grilovat klasicky.

Výhody:

  • Snadné ovládání
  • Lze je využívat i v interiéru kuchyně
  • Dobře se s nimi manipuluje
  • Malé rozměry a hmotnost

Nevýhody:

  • Nelze grilovat bez elektřiny (třeba na zahradě to mnohdy bývá problém)
  • Chybí ten pravý požitek z grilování
  • Bývají více poruchové


zpět k menu ↑

Test plynových grilů

Grily na plyn jsou, podobně jako ty elektrické, určeny i začátečníkům. Tím, že se v nich spaluje plyn, odpadá dlouhé zatápění. Uvolníte ventil a zmáčknutím knoflíku zapálíte hořáky. Někdy se můžete setkat i s tím, že má každý hořák vlastní zapalování, tím lépe.

Nejlepší plynové grily

Pořadí Název Náhled Hodnocení Grilovací plocha Cena
1. Weber Q 3000 2535 cm2 Zjistit cenu
2. Weber Spirit E-210 CLASSIC 3422 cm2 Zjistit cenu
3. G21 California BBQ Premium Line 2816 cm2 Zjistit cenu
4. G21 Oklahoma BBQ Premium Line 2640 cm2 Zjistit cenu
5. Campingaz 4 series RBS EXS 3500 cm2 Zjistit cenu

Plynové grily a jejich charakteristika

Základem jejich fungování jsou plynové hořáky. Měly být alespoň dva, může jich ale být až pět (platí, že čím více, tím lépe – o to rovnoměrněji bude v grilu rozležená teplota). Díky tomu jsou plynové grily nahřáté takřka okamžitě poté, co je zapnete (maximálně do dvou, tří minut) a regulace teploty je velmi snadná. Povětšinou stačí otočit kolečkem a měnit průchod plynu hořákem. Takové grilování je pohodlné, komfortní a nenáročné. Na druhou stranu, možná se tak připravujete o pravý požitek z toho, jak rozděláte oheň, cítíte kouř, který v mase nechává určité aroma, na konci uklidíte lopatkou popel… Je to jiné, jednodušší, ale bez nějaké přidané hodnoty a radosti z vykonané práce. Odborník by si takové grilování neužil.

Dosti specifické jsou tyto grily kvůli těžké láhvi s propan-butanem. Aby ji konstrukce udržela, je nutné, aby byla bytelná a dostatečně pevná. Navíc jsou tyto grily velmi těžké a i přesto, že bývají opatřeny kolečky, jejich stěhování nebývá lehké. Mobilita je omezená, na to myslete. Plynový gril si sebou na dovolenou až na výjimky neodvezete. Vzhledem k tomu, že plyn je v lahvích natlakovaný, je třeba k tomu všemu dbát zvýšené bezpečnosti. Například není možné, aby vám na hořáky ukápnul tuk z masa a vzplanul, nebo abyste do nich nějak zasáhli. Je potřeba manipulovat s nimi opatrně. Stejně tak si vždy zkontrolujte, jestli náhodou není poškozená hadice od bomby k hořákům. Pokud ano, unikal by plyn do okolí a to je špatné. S poškozenou hadicí nikdy negrilujte!

Plynový gril

V rámci plynových grilů rozlišujeme ještě další kategorie. Tou lepší jsou takzvané RBS grily (zkratka znamená Radiant Burner Systém) – umístění hořáků není na spodní straně, ale na bocích grilovací nádoby. Teplota se tak uvnitř rozprostře a maso se griluje hodně rovnoměrně. Navíc tuk z masa se k nim nemá jak dostat, takže nevzniká kouř, ani nehrozí žádné nebezpečí vzplanutí. Velmi oblíbené jsou pak plynové grily s lávovými kameny. Lávové kameny jednak zajišťují svým ohřátím rovnoměrnější rozložení tepla uvnitř grilu a zároveň zachycují odkapávající tuk. Nevýhodou ale je, že tento tuk pak může vzplanout a očadit maso. Navíc lávové kameny je potřeba po grilování očistit papírovou utěrkou a čas od času je vyměňovat. Pro někoho pak může být určitou nevýhodou plynových grilů obecně, že patří mezi ty dražší a navíc je potřeba pravidelně dokupovat plyn.

Výhody:

  • Rychlá příprava na grilování
  • Snadná regulace teploty

Nevýhody:

  • Nelze je používat v místnosti!
  • Nutnost vyměňovat plynovou bombu
  • Vyšší pořizovací cena


zpět k menu ↑

Test grilů na dřevěné uhlí

To nejlepší jsme si nechali nakonec. Grily na dřevěné uhlí, to je ta pravá klasika, co se grilování týče. Kotlový gril, pod který si přiložíte, cítíte kouř, vidíte plamínky, to je to, co si na zahradě při posezení s přáteli užijete. Je to také jeden z důvodů, proč si skuteční fajnšmekři kupují právě takový typ grilu – celý proces přípravy jídla si daleko více užijí a mají z něj ten pravý požitek. Je ale pravda, že obsluha takového grilu vyžaduje trochu zkušeností.

Nejlepší grily na dřevěné uhlí

Pořadí Název Náhled Hodnocení Grilovací plocha Cena
1. Weber Master Touch GBS 57 2550 cm2 Zjistit cenu
2. Tepro Toronto 3220 cm2 Zjistit cenu
3. Campingaz Bonesco QST S 1450 cm2 Zjistit cenu
4. Professor Grilio X57 2550 cm2 Zjistit cenu
5. Activa Springfield 1342 cm2 Zjistit cenu
6. Fieldman FZG 1004 2970 cm2 Zjistit cenu

Grily na dřevěné uhlí a jejich charakteristika

Pořizovací cena je nízká, ale dorovnáte ji tím, že budete muset pravidelně kupovat dřevěné uhlí na zatápění. Před použitím musíte gril roztopit, tím se doba grilování o něco prodlužuje. A například regulace teploty je složitější. Neprobíhá klasicky knoflíkem, jako u předchozích typů, ale je nutné otevírat nebo zavírat průduchy ve víku grilu. Tím se mění přísun kyslíku a hoření se buď podporuje, nebo tlumí. Čím více průduchů je, tím lépe. O to jemnější regulaci máte umožněnou. Na druhou stranu, pro začátečníka to může být opět složitější. Po skončení je pak nutné nechat uhlí dohořet, a protože je horký gril, při úklidu musíte dbát zvýšené opatrnosti.

Gril na dřevěné uhlí

Příprava masa nebo hermelínu je nicméně na klasickém, uhlíkovém grilu, je nanejvýš tradiční a takové pokrmy jsou zvláště ceněné. Už jen proto, že kouř z hořícího uhlí se v grilu hromadí a masu tak dává zvláštní kouřové aroma. Někdy se říká, že je to pouze mýtus, ale máte-li dobře vyvinuté chuťové buňky, rozdílu si všimnete. Problém je ale to, že musíte být zvlášť opatrní, co se týče teploty. Regulaci je nutné dobře odhadnout, jakmile se totiž maso začne na ohni připékat, začnou velice snadno vznikat černé spáleniny, které mohou být po konzumaci karcinogenní (jde v zásadě o přepálený tuk, který také nejíte). Jak jste si asi zvládli domyslet, pro kouř, který vzniká, není doporučeno používat gril v místnosti. Je opravdu určen ven, nejlépe do zahrady. Gril na dřevěné uhlí se navíc snadno přenáší, takže ho s sebou při troše dobré vůle můžete vzít i na cesty.

Výhody:

  • Nižší pořizovací cena
  • Tradiční způsob grilování, který si užijete
  • Gril se snadno přenáší

Nevýhody:

  • Manipulace vyžaduje zkušenost
  • Grilování trvá déle
  • Časté dokupování dřevěného uhlí


zpět k menu ↑

Největší hráči na trhu s grily

Abyste si grilování jak se patří užili, je potřeba sáhnout po skutečně kvalitním výrobku. Pokud budete muset před každým posezením řešit upadnutý hořák, rozlámané rošty nebo pokaženou regulaci, pak si určitě takto strávený čas moc neužijete. Je proto dobré se při nákupu pohlédnout po některé z tradičních, léty prověřených značek, které vyrábí vysoce kvalitní grily. Jen dobrá a solidní firma totiž na gril použije kvalitní materiál a zajistí pevnou konstrukci, která bude mít životnost delší než dvě, tři grilovací sezóny. Navíc jen ti nejlepší výrobci používají do grilů materiály, které nejsou nijak škodlivé pro vaše zdraví. Zkusme se tedy podívat, do výrobků kterých společností se nemusíte bát zainvestovat.

Grily Weber

Společnost Weber-Stephen Products Co., sídlící v americkém Chicagu, datuje svůj vznik do roku 1952. Tehdy její zakladatel George Stephen vynalezl první kotlíkový gril. Grily, které vycházejí z dílen této firmy, jsou pak víceméně rovnoměrně rozděleny na tradiční uhlíkové a plynové, elektrických je méně. Že jde o jednu z nejlepších značek, o tom svědčí i fakt, že na jednotlivé součástky grilů je dávána záruka až 25 let. Pravda, grily Weber patří mezi ty dražší, ale zato dostanete léty osvědčenou kvalitu. Navíc velký komfort při grilování vám může zajistit takzvaný Weber Gourmet BBQ Systém roštu s vyměnitelným středem, nebo speciální grilovací nádobí, které firma Weber sama navrhuje a vyrábí.

Weber

Grily Campingaz

Společnost Campingaz je, možná trochu s podivem, evropskou společností. Založili ji roku 1949 tři francouzští inženýři, pánové Colomb, Corlet a Sillon. Původně vyráběli plynové kartuše, později se zaměřili třeba na vařiče a dnes patří mezi velké výrobce grilů, hlavně těch plynových (grily na dřevěné uhlí nabízí teprve od roku 2013 v řadě Bonesco). Cenově nejsou tyto grily tak drahé, ale zato jsou vysoce kvalitní a hlavně bezpečné. Firma totiž používá své vlastní hořáky a ventily, na které má patent. Do její dílny pak patří například technologie InstaClean nebo EvenTemp, s nimiž se můžete setkat.

Campingaz

Grily Cadac

Grily Cadac pocházejí původem z Jižní Afriky. Firma se zaměřuje na výrobu produktů pro outdoor, včetně právě grilů. Kromě nich ale nabízí třeba také vařiče. Grily Cadac jsou hlavně plynové, popřípadě některé na dřevěné uhlí. Protože jsou primárně určené na cesty, bývají lehké, snadno přenosné a skladné (což je mezi plynovými grily vítaná výjimka). Cenově se pak řadí do průměru.

Cadac

Grily Tefal

Společnost Tefal rozhodně nepatří mezi tradiční a běžné výrobce grilů. Tato firma byla založena roku 1956 a zařadila se mezi významné výrobce kuchyňských elektrospotřebičů (ostatně, název Tefal je zkratkovým slovem a dá se rozepsat jako TEFlon a ALuminium). K výrobě grilů se dostala teprve časem, když její návrháři pochopili, že gril nemusí být pouze zahradní a že někomu by se mohl hodit i v kuchyni. Až na výjimky tedy tvoří sortiment firmy Tefal elektrické grily, které můžete používat velmi snadno i v uzavřeném prostoru kuchyně.

Tefal

Grily Napoleon

U nás možná nejsou grily Napoleon tak známé, jako třeba Weber nebo Campingaz, vězte ale, že v zámoří patří ke špičce. Založena byla tato firma roku 1976. Zakladatelem byla rodina Schroeterových v Kanadě a původně vyráběli zábradlí. Teprve časem přešli na výrobu kamen a roku 1981 pak první grily. Od té doby se pak grily Napoleon počítají mezi elitu. V sortimentu společnosti najdeme hlavně plynové grily, ale grily na dřevěné uhlí také.

Napoleon

zpět k menu ↑

Jak vybrat ten nejlepší gril pro vaše potřeby?

Už jsme zmínili, že velcí mistři na výběr vhodných nástrojů a potravin dbají. Doporučujeme to i vám, určitě chcete své hosty na party ohromit něčím speciálním a vychutnat si s nimi dobrý steak, ne? Pak je potřeba věnovat výběru kvalitního grilu trochu více času a projít si všechny jeho parametry. Musíte se naučit kvalitu poznat. Pojďme se tedy společně mrknout, co všechno byste si měli při nákupu zkontrolovat a na co se zaměřit především.

Výkon grilu budete řešit u plynových i elektrických modelů

V této podkapitolce si dovolíme vypustit grily na dřevěné uhlí. Ty nemají nijak pevně daný výkon. Záleží jen na vás, kolik uhlí přiložíte, jak kvalitní palivo koupíte nebo jak budete oheň regulovat. Plynové a elektrické grily mají možnosti regulace mnohem lepší. Po otočení kolečkem můžete jejich výkon zvyšovat nebo snižovat. Právě to, jaký je mechanismus a jak snadná je regulace, by vás mělo zajímat na prvním místě. Druhá věc, na níž nesmíte zapomínat, je maximální výkon. Ten se zpravidla udává v kilowattech, popřípadě v méně známých jednotkách výhřevnosti.

Někdy se můžete v praxi setkat také s jednotkou BTU – British Thermal Unit. Jde o tradiční jednotku, používanou v západním světě třeba k popisu výhřevnosti paliv. U nás není příliš známá. Udává množství energie (tepla), kterou je nutno dodat jedné libře vody, aby se ohřála o 1 °F. Je to komplikovaná definice, proto si řekněme, že platí tento vztah:

1 BTU = 1 055,056 J

Když víme, že 1 W odpovídá 1 J za sekundu, pak snadno dopočítáme, že 1 BTU = 1055 wattů, tedy 1,055 kilowattů.

Není úplně potřeba, aby byl výkon co nejvyšší, měl by být především dostačující vzhledem ke grilovací ploše. Ta může být různá, proto si to zjednodušme a řekněme, že ideální hodnota maximálního výkonu by měla být 6 až 10 kW. Takový výkon by měl mít běžný gril pro použití v rodině nebo partě přátel. O něco nižší, zhruba kolem 5 kW, si můžete dovolit, pokud žijete sami, popřípadě v páru. Naopak výkonnější (a zároveň prostornější) grily se hodí do větších provozů – do restaurací nebo na velké zahradní party.

Napoleon

Velikost grilovací plochy úzce souvisí s výkonem

S výkonem, jak jsme již nakousli, souvisí do velké míry i velikost grilovací plochy. Tyto dva parametry je potřeba je třeba vhodně zkombinovat. O výkonu jsme se již bavili, nyní bychom jen dokončili myšlenku týkající se plochy roštů. Ta musí odpovídat tomu, co od grilu očekáváte. Pokud se chystáte grilovat jen sami pro sebe, vystačí vám bohatě malá plocha na dva, tři plátky masa. Pro oslavy v rodinném kruhu už to chce plochu větší, přes tisíc, dvanáct set centimetrů čtverečných. Na zahradní party s přáteli se pak hodí grily velké, na které se vejde i deset steaků.

Konstrukce zahradních grilů musí být pevná a bytelná

Pokud se budeme bavit o konstrukci, můžeme vypustit grily elektrické. V souvislosti s nimi se nedá o nějaké konstrukci mluvit. Grily na plyn a na dřevěné uhlí, tam už je to jiné. Ty potřebují být stabilní, v žádném případě se nesmí houpat, aby se minimalizovalo riziko převrhnutí. Pak by totiž snadno mohlo dojít k popálení, zejména třeba psů nebo dětí, a to není dobré. Bezpečný gril se nikdy nehoupe, to mějte při nákupu na paměti. Samotná konstrukce pod grilovou nádobou by měla být pevná, aby se neprohýbala nebo nelámala. Levné grily bývají z tenkého kovu, čímž se šetří náklady. Na druhou stranu, málokdy jsou nerezavějící, snadné se prorazí a navíc tenkým plechem uniká teplo.

Chcete-li pořídit dobrý gril, pak by měl být určitě z dostatečně tlusté vrstvy antikorodující oceli. Ta drží teplo a je velmi odolná vůči poškození. Snáze se rozpálí a lépe hřeje. V kombinaci s dobrým roštem, o kterém bude řeč později, můžete celé grilování výrazně urychlit, aniž by to bylo na kvalitě masa poznat. Co určitě nezapomeňte, to je víko grilu. Existují i menší modely, které obsahují jen spodní misku na uhlí a rošt, ale víko se vyplatí mít také. Slouží jednak jako kryt, zpod kterého neutíká teplo a které drží kolem masa kouř, a jednak jako ochrana, abyste se nemohli ani otřít o rozžhavený rošt. Navíc, pokud vám nebude skrze prostor nad roštem unikat teplo, maso bude hotové dřív a bude chutnější.

Jídlo bude v kontaktu s roštem, ten si ohlídejte

Rošt je částí grilu, která přijde s masem (či zeleninou, hermelínem atd.) do přímého kontaktu. Proto je potřeba dobře vybírat, aby rošt dobře držel teplo, ale zároveň aby nemohl do jídla pouštět žádné jedovaté nebo jinak chuťově nepříjemné látky. A určitě nesmí korodovat, jinak budete muset kupovat rošty nové. Nejčastějším materiálem bývá ocel s povrchovou niklovou úpravou, popřípadě nerezavějící ocel (klasická ocel s příměsí niklu a chromu). Velmi dobrá je litina, která skvěle drží teplo a dává masu dobrou chuť. Má ale větší nároky na údržbu, vyžaduje pečlivější čištění (kvůli hrubšímu povrchu). Levnější grily pak mají rošt z oceli bez povrchové úpravy, popřípadě z pochromované oceli.

Grilovací rošt

V případě elektrického grilu může rošt nahrazovat litinová nebo teflonová deska. Důležité je, aby byla nepřilnavá, jinak se na ni bude jídlo připékat a vás bude čekat náročné čištění. Pokud však bude mít nepřilnavou úpravu, stačí desku dát do myčky a omýt. Klasicky můžete vybírat mezi dvěma druhy desek:

  • Žebrované nebo mřížkované (na maso nebo sýr)
  • Hladké (na vajíčka, palačinky nebo toasty)

Udržování žáru v grilu

Dobrý gril by měl být schopen žár, vyprodukovaný spalováním uhlí, plynu nebo elektřiny, udržet. K tomu je potřeba jednak dobré víko a dostatečně silná stěna grilovací vany (což jsme již zmínili v kapitolce, týkající se konstrukce), jednak by měl sám o sobě obsahovat mechanismy, které zabrání zbytečným ztrátám tepla. Hodně se ho třeba ztratí, když přikládáte. To se týká především grilu na dřevěné uhlí. I ty nejlepší brikety hoří maximálně hodinu, déle ne. Pokud tedy plánujete větší party a budete grilovat déle, je potřeba přidat další. Než, abyste gril museli za tepla rozložit, o všechno teplo uvnitř přijít a pak ho zase znovu roztápět, je lepší, když obsahuje spodní dvířka, kterými lze uhlí doplňovat. Ušetříte tím hodně práce, navíc masu nedělá dobře, když se ochladí a pak se znovu ohřívá.

Už při nákupu přemýšlejte, jak budete gril přenášet

Poměrně často se stává, že člověk potřebuje gril přenášet. Ne vždy máte na zahradě altán, ve kterém můžete grilovat a zároveň tam mít gril uskladněný (a na to pamatujte, že gril musí být vždy pod stříškou, nesmí být vystaven sněhu nebo dešti). Pak vám nezbude, než gril zpod střechy přenášet někam k posezení. Navíc mnozí z nás si ho berou třeba na cesty nebo na dovolenou. Tím spíše je potřeba přizpůsobit svůj výběr této okolnosti. Jestliže počítáte s tím, že gril napevno umístíte pod střechu a tam zůstane, můžete si pořídit nějaký těžší (plynové mohou s bombou propan-butanu vážit i 70 kilogramů). Pokud s ním chcete jen trochu hýbat, vynést ho ven z altánu a pak zase zpátky, nemusí být nejlehčí, bude stačit, když bude opatřen kolečky. Na těch v pohodě popojedete i s těžším grilem. Výrazně lehčí jsou grily na dřevěné uhlí, které lze přenášet snadno – jejich hmotnost se pohybuje většinou mezi 10 až 30 kilogramy (navíc některé mají opět kolečka). Ty už s sebou klidně můžete vzít i na výlety. A úplně nejlehčí a nejmobilnější jsou grily elektrické, které váží někdy jen pár kilo. U těch je ale problém, že k jejich provozu potřebujete elektrickou přípojku.

Údržba grilu by měla být, pokud možno, jednoduchá

Již při nákupu se zkuste zamyslet také nad tím, kolik času chcete věnovat údržbě. Samozřejmě, že každý gril je potřeba po akci vyčistit, jde jen o to, jak dlouho to bude trvat. Nejnáročnější jsou v tomto ohledu grily na dřevěné uhlí. Manipulace s nimi vyžaduje cvik, úklid ale taky. Je potřeba zbavit se popela, vyčistit grilovací vanu od prachu nebo připečeného tuku, stejně jako vyčistit rošt. Na tom často ulpívá mastnota, připečené zbytky jídla nebo zachycené kousky uhlí. Pokud chcete, aby byl použitelný i příští sezónu, čistěte ho ideálně hned potom, co trochu vychladne. Nejlepší je na to speciální sprej na čištění grilů a kartáč, zvlášť připečenou špínu můžete odstranit i ocelovým kartáčem (jen pozor, abyste u toho nesedřeli i povrchovou, antikorozní vrstvu roštu). U plynového grilu je údržba jednodušší v tom, že stačí vyčistit pouze rošt (a samozřejmě po grilování raději několikrát zkontrolovat, že jste vypnuli přívod plynu). Elektrický gril pak stačí zbavit desek a dát je opláchnout. Z pohledu údržby si stojí nejlépe.

Čištění grilu

zpět k menu ↑

Co budete ke grilu potřebovat dále?

Gril sám o sobě vám ale k přípravě steaků, hermelínu nebo camembertu nepostačí. Neobejdete se bez dalšího vybavení. A divili byste se, co všechno je ke grilování potřeba. Musíte do něčeho zachytávat tuk, aby neodkapával do ohně a nepřipaloval se. Určitě byste neměli maso otáčet za pomoci vidličky, ale používat kleštičky. Stejně tak se hodí všechno mít kam uložit, nejlépe přímo ke grilu, abyste nemuseli v případě potřeby chodit daleko. Pojďme se tedy podívat, bez čeho profesionál nikdy grilovat nebude.

Miska na odchytávání tuku

Tohle by nemělo u žádného grilu chybět. Sběrná miska na odkapávající tuk nebo olej je nutností. Pokud ho totiž nezachytíte, spadne až mezi uhlíky, nedejbože do hořáků, a připálí se. Nijak příjemně to nevoní, a navíc se pak jen velmi těžko odstraňuje. Budete-li tedy používat gril s miskou, ušetříte čas a vůni masa nic nepřehluší.

Postranní hořák

Pokud si rádi steak doplníte nějakou dobrou omáčkou, nebo si budete chtít osmažit brambůrky, pak se určitě vyplatí pořídit gril, který má po straně doplňkový plynový hořák. Týká se to plynových grilů – na takový hořák snadno umístíte hrnec, kastrůlek nebo pánvičku a můžete vařit, jak se vám zlíbí.

Ukládací prostory

Když už máte ke grilu příslušenství, není na škodu, když je v konstrukci připravena nějaká ta polička. Všechno náčiní nebo chňapky pak uložíte do grilu a nemusíte od něj pořád někam odcházet a od grilování se vyrušovat.

Speciální grilovací náčiní

Grilovat se samozřejmě dá i s běžným kuchyňským nářadím. Pokud ale chcete navodit tu správnou atmosféru, je dobré pořídit si skutečnou výbavu, správný barbecue kufřík. V něm najdete spoustu věcí, jež se vám budou hodit – velkou vidličku, nože, kleště na otáčení steaků, mazátko a tak dále. Své uplatnění ale určitě najde třeba i otáčecí špíz.

Grilovací nářadí

Teploměr na maso

Teploměr na maso zmiňujeme především pro zajímavost. Běžný člověk jej příliš nevyužívá, ale pokud jste skuteční fajnšmekři, určitě si ho kupte. Teplota masa vám prozradí hodně, mimo jiné i to, jak moc je maso hotové a jestli už náhodou nemůžete servírovat. Profesionálové ho používají taky.

zpět k menu ↑

Kolik za dobrý gril zaplatíte?

Kvalitní gril také něco stojí. Ty opravdu levné modely, které jsou k dostání za pár stovek, jednoznačně nedoporučujeme. Nejsou stabilní, špatně drží teplo a mají jen velmi krátkou životnost. Dobré grily začínají svou cenu zhruba na dvou tisících korun. Kolem této částky seženete malé grily se základní výbavou. Naopak, cena nejdražších kusů může vyšplhat až přes deset tisíc. Ceny se navíc liší i mezi jednotlivými kategoriemi – plynové grily jsou obecně nejdražší (mohou stát i zmíněných deset tisíc), elektrické bývají levnější a grily na dřevěné uhlí povětšinou seženete ve velmi širokém rozmezí cen (v závislosti na velikosti, materiálu a podobně). Důležité je ale připočítat si k pořizovací ceně také provozní náklady. Ty jsou u elektrických grilů nejmenší, u plynových je třeba čas od času koupit plynovou propan-butanovou láhev. Nejhorší je to s grily na uhlí, kterého spotřebujete hodně a které je potřeba kupovat často. Ovšem pokud je grilování skutečně váš koníček, nebojte se do něj investovat. Pracovat s dobrým grilem na uhlí je skutečná radost, i přesto, že to něco stojí.

Grily cena

zpět k menu ↑

Finální verdikt

Dokázali jste si na základě získaných poznatků vybrat gril? Věříme, že ano. Přesto možná neuškodí všechno si na tomto místě ještě jednou zrekapitulovat. Především byste se hned na začátku měli rozhodnout, o jaký gril máte zájem. Elektrický můžete klidně používat v kuchyni, nepotřebujete na to žádné větší umění a vaření s ním nedá moc práce a nezabere moc času. Jste ale závislí na elektřině a připravíte se o tu správnou grilovací atmosféru. Plynové grily jsou naopak určeny výhradně pro venkovní použití. Jsou často velké, těžké a špatně přenosné, ale zato se snadno ovládají a velmi jednoduše se s nimi reguluje teplota. Nejste závislí na elektřině, jen musíte čas od času pořídit novou láhev s plynem. Šlechtou mezi grily jsou ty na dřevěné uhlí. S těmi si užijete skutečnou grilovačku se vším všudy. Zatopíte, přiložíte, regulujete si oheň a necháte maso natáhnout jemné kouřové aroma. Problémem ale je, že takové grilování vyžaduje zkušenosti. Navíc musíte pravidelně dokupovat uhlí. U grilu byste pak měli sledovat některé parametry, především výkon. Nezapomeňte se ujistit, že je dostatečně stabilní (kvůli bezpečnosti) a nekýve se. Hlídejte si také, z jakého materiálu je gril i rošt a jak dobře bude držet teplo. Teprve pak se můžete podívat, jaké značky gril je a jestli obsahuje nějaké vybavení navíc. Pokud vám k tomu všemu vyhovuje i cena, pak máte asi dobře vybráno.

zpět k menu ↑

Pár tipů a triků, jak grilovat jako šéfkuchař

Maso profesionálně upravené bývá zpravidla lepší než to, co si ugrilujete doma na zahradě. Ale pokud byste se náhodou zkušeným šéfkuchařům chtěli přiblížit, přinášíme vám pár triků, které byste měli v každém případě dodržet. Vaše maso bude lepší a vy se vyvarujete chyb, které jinak často dělají začátečníci. Především byste naložené maso měli vytáhnout z lednice dříve, než půjdete grilovat. Alespoň takových pět, šest hodin. Jinak dojde v žáru k teplotnímu šoku a maso ztuhne. Stejně tak byste během přípravy neměli maso naklepávat. Narušíte tím totiž svalová vlákna, ve kterých je uložena všechna šťáva. Ta by vytekla a maso by snadno ztuhlo (což je obzvláště markantní v případě kuřecího nebo vepřového masa). Na paměti mějte také to, že se maso dopředu nesolí a často ani nekoření. To se dělá až těsně před grilováním, případě se dochutí až hotové. Jinak hrozí totéž, co v předchozím případě – nasolené maso vypustí šťávu a chuť se ztrácí.

A to jsme u samotného grilování. Maso je vytažené, připravené k tomu, dát ho na gril. Než se pustíte do grilování, nechte přístroj dobře nahrát. Dřevěné uhlíky by už neměly být rudé nebo oranžové, ale měly by být popelavě šedé, prohořelé. Před vložením masa na rošt nepotírejte jeho mřížku olejem, pak by vám gril kouřil. Natírá se maso, aby se nepřipeklo a dalo se snadno nadzvednout a otočit. Při samotném grilování pak maso vždy nechte dobře propéct, než ho překlopíte. K tomu používejte kleště, nikdy ne vidličku. Propíchnutím by se narušila povrchová krusta a vytekla by z něj šťáva, která mu dodává chuť. Ne nadarmo je jedním z kritérií, jimiž se hodnotí mistrovské steaky, také šťavnatost.

Jestli je maso upečené, poznáte buďto za pomoci teploměru na maso, popřípadě to zjistíte prstem. Rare steak (jen velmi lehce propečený) se pod tlakem prstu prohne a vrátí pomalu zpět. Středně propečený (tzv. medium) už se prohýbá špatně a nejde to moc hluboko. A zcela propečený steak, nazývaný well done, zkrátka nepromáčknete. To je maximální stupeň, přes který už nechoďte. Pak byste maso definitivně spálili. Pokud seznáte, že je maso hotové tak, jak ho chcete, pak ho přeneste kleštičkami na dřevěné prkénko a nechte tři až čtyři minuty stát. Šťáva, která se teplem zatáhla do středu steaku, se zatím vrátí i k okrajům a nebude zbytečně vytékat, ani nebudou suché okraje. A co víc… maso je hotové, stačí ho jen naservírovat s bagetkou, opečenými brambůrkami nebo grilovanou zeleninou a popřát si dobrou chuť.

Grilované maso

Jinak bychom vám ještě doporučili, abyste se nebáli experimentovat. Většina osvědčených receptů vznikla právě tím, že někdo zkoušel a zkoušel, až se mu podařilo připravit kulinářský klenot (vzpomeňme zde třeba proslulé kuře Marengo). Určitě se tedy fantazii meze nekladou, můžete zkusit grilovat maso s různými omáčkami (a nemáme na mysli jen ty klasické BBQ omáčky, ale třeba i omáčku z rumu, bourbonu nebo kávy), popřípadě můžete na gril hodit i ovoce. Nejčastěji se takto připravují banány, ananasy nebo i mango. Pro děti pak můžete za pomoci grilu připravit takové improvizované zahradní fondue, když jim ke grilovanému ovoci rozpustíte trochu čokolády. Jen se nebát a zkoušet.

Poradili jsme vám, jak si vybrat gril, víte, které jsou nejlepší, dozvěděli jste se i jak maso grilovat po vzoru kulinářských mistrů. Co víc bychom pro vás mohli udělat? Teď už snad zbývá jen popřát vám hodně zdaru a dobrou chuť. Grilovací garden party je totiž potřeba si především užít, a k tomu je potřeba kromě muziky přátel a dobrého pití i chutné jídlo.

Grily
5 (100%) 1 vote