Otestovali jsme pro vás TOP grily 2023 + Rady jak vybrat

  • Check Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnějšího grilu.
  • Check Zvolte si na základě typu, komfortu při grilování, velikosti, materiálu a poměru cena/kvalita.
  • Check Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.
Aktualizováno: Leden 2023

Vítězové testu:

price
quality
performance
9.8/10
Celkové skóre
9.7/10
Celkové skóre
9.6/10
Celkové skóre
9.6/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
97%
Snadná obsluha
98%
Poměr cena/kvalita
98%
Kvalita provedení
98%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
97%
Kvalita provedení
97%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
96%
Kvalita provedení
97%
Snadná obsluha
95%
Poměr cena/kvalita
96%
  • Snadné a intuitivní použití
  • Možnost mytí v myčce
  • Pracovní plocha
  • Velká pracovní plocha
  • Jednoduché čištění
  • Úložný prostor s dvířky
  • Komfortní práce
  • Stylový design
  • Bez nutnosti složité údržby
  • Kvalitní materiálové provedení
  • Univerzální využití fondue nádoby
  • Solidní výkon
  • Vyšší hmotnost
  • Horší manipulace na nerovném povrchu
  • Vyšší cena
  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší hmotnost

Obsah článku

Grilování si mezi našimi českými letními kratochvílemi našlo velmi rychle svou pevnou pozici. Ostatně, kdo z nás také nemá rád propečený steak, grilovanou klobásu nebo hermelín, že? Ale věděli jste třeba, kolik druhů grilů na trhu najdete a jak výrazně se od sebe liší? Pokud ne, pak je náš test grilů 2023 právě pro vás. Rozhodli jsme se pro vás sepsat všechny informace o tom, jak vybrat gril. Vytvořili jsme pro vás přehledné žebříčky nejlepších grilů podle jednotlivých typů a konečně, máme pro vás také recenze TOP modelů. Jak elektrických, tak i plynových a na dřevěné uhlí.

Test elektrických grilů

Kategorie grilů, které se hodí k vnitřnímu grilování, obvykle v kuchyni. Výhodou je, že nemáte žádné výrazné náklady, příprava pokrmu je poměrně snadná a můžete grilovat celoročně, bez ohledu na počasí. 

NáhledNázevSkóre Grilovací plochaMateriál roštuCena
goldDeLonghi CGH 1020D
9.8/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
97%
Snadná obsluha
98%
Poměr cena/kvalita
98%
Grilovací plocha:
851 cm2
851 cm2
Materiál roštu:
Teflon
Teflon
Zjistit cenu Naše recenze
silverWeber Pulse 1000
9.6/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
97%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
96%
Grilovací plocha:
1271 cm2
1271 cm2
Materiál roštu:
Litina
Litina
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeTefal Compact 600 Classic GC305012
9.4/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
94%
Snadná obsluha
95%
Poměr cena/kvalita
94%
Grilovací plocha:
600 cm2
600 cm2
Materiál roštu:
Hliník
Hliník
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

DeLonghi CGH 1020D

Výhody

  • Snadné a intuitivní použití
  • Bohatá funkční a technologická výbava
  • Dobrý výkon
  • Možnosti nastavení
  • Možnost mytí v myčce
  • Pracovní plocha

Nevýhody

  • Vyšší hmotnost

Mezi elektrickými grily u nás zvítězil moderní gril DeLonghi CGH 1020D, který se hodí i pro každodenní použití. Kvalitní grilovací plocha se skládá ze dvou destiček opatřených nepřilnavým povrchem. K dispozici máte žebrovanou úpravu, kterou skvěle využijete na šťavnaté maso a lahodné ryby, hladký povrch naopak poslouží k přípravě vajíček či palačinek pro děti. Jedna plotýnka dosahuje rozměru 37 x 23 cm a nabízí extra velký prostor k opékání. K výhodám patří možnost úplného rozevření, čímž zdvojnásobíte celkovou plochu a zajistíte si oboustranné grilování na obou plotýnkách současně.

Při grilování s modelem DeLonghi CGH 1020D oceníte velký LCD displej, se kterým budete mít přehled o nastavené teplotě. K významným přednostem se řadí dvojí regulace výkonu, kterou lze ovládat každou grilovací desku samostatně, protože v každé z nich je samostatné topné těleso. K tomuto účelu slouží dva otočné termostaty a výsledné hodnoty jsou zobrazeny na přehledném elektronickém displeji. Samozřejmostí je také časovač, který po uplynutí nastavené doby gril vypne.

Rozměry:19 x 46 x 34 cm
Hmotnost:6,9 kg
Velikost grilovací plochy:851 cm2
Materiál roštu:Teflon
Výkon:2 000 W
Termostat:Ano

2. MÍSTO

Weber Pulse 1000

Výhody

  • Snadné a intuitivní použití
  • Digitální teploměr s displejem
  • Dobrý výkon
  • Zabudovaný iGrill
  • Snadno přenosný
  • Cena

Nevýhody

  • Vyšší hmotnost
  • Cena

Elektrický gril Weber Pulse 1000 zaujme nejen svými funkcemi, ale zajisté i jeho moderním industriálním designem. Na grilu je promyšlen každý detail a nejen dobře vypadá, ale i griluje. Weber Pulse se hodí především ke grilování na balkónech a terasách. Gril sice váží 13 kg, ale můžete si jej snadno vzít kdykoliv s sebou na cesty a perfektní je i ke grilování na zahradě. Výhodou grilu Weber Pulse 2000 je jeho vysoký výkon který zaručuje stejné výsledky při grilování jako při použití grilů na dřevěné uhlí či plynových grilů. Zvýšený poklop s hliníkovým štítem usnadní dosažení vyšších teplot ale i pohodlné grilování větších kusů.

S modelem Weber Pulse 1000 se nemusíte obávat nastavení přesné teploty, tu nastavujete plynule díky regulovatelné topné spirále, hodnota teploty se promítne na přehledném digitálním displeji. Grilovací rošt elektrického inteligentního grilu Pulse 2000 je vyroben z litiny a rozměry grilovací plochy jsou 41 x 41 cm. Obsluha grilu je jednoduchá a grilování s ním je bezpečné. Navíc je vyroben z velice kvalitních materiálů na které se váže pětiletá záruka. 

Rozměry:33 x 61 x 54 cm
Hmotnost:13 kg
Velikost grilovací plochy:1271 cm2
Materiál roštu:Litina
Výkon:1 800 W
Termostat:Ano

3. MÍSTO

Tefal Compact 600 Classic GC305012

Výhody

  • Snadné použití
  • Dvě polohy vaření
  • Cena
  • Možnost mytí v myčce

Nevýhody

  • Délka napájecího kabelu 1,1 m
  • Krátká odkapávací miska

Malý kompaktní gril Tefal Compact 600 Classic GC305012 je vhodný pro celoroční grilování, se kterým připravíte velké množství výtečných a zdravých pokrmů. S příkonem 2000 W je dostatečně výkonný na to, aby si poradil s pořádnými kusy masa. Nabízí dvě polohy vaření, otevřené grilování umožňuje barbecue, zavřená poloha pak zase kontaktní grilování. Díky nastavitelnému termostatu budete moci grilovat jak zeleninu nebo ryby, tak i kusy masa. Obrázky na grilu napoví, pro který druh potravin zvolit jaký stupeň teploty.

Model Tefal Compact 600 Classic GC305012 je vybaven plechem na šťávu a odnímatelnými nepřilnavými deskami, které lze pohodlně mýt v myčce. Samotné skladování elektrického grilu Tefal Compact 600 Classic GC305012 při rozměrech 18 x 38 x 36 cm není žádný problém a vejde se tak bez problémů do každé kuchyně. 

Rozměry:18 x 38 x 36 cm
Hmotnost:4,13 kg
Velikost grilovací plochy:600 cm2
Materiál roštu:Hliník + telfon
Výkon:2 000 W
Termostat:Ano

Test plynových grilů

Plynové grily jsou určené k venkovnímu grilování. Jsou velké, masivní a těžké – to jim sice dává některé nevýhody (horší mobilita, větší nároky na prostor), ale i výhody. Z těch je třeba zmínit vysokou stabilitu, ale také spoustu prostoru na nádobí a odkládání surovin. Úměrně větší velikosti a bytelnější konstrukci ale roste i cena.

NáhledNázevSkóre Grilovací plochaMateriál roštuCena
goldCampingaz 3 Series Classic LS Plus D
9.8/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
98%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
97%
Grilovací plocha:
2800 cm2
2800 cm2
Materiál roštu:
Litina
Litina
Zjistit cenu Naše recenze
silverWeber Spirit II E-210 GBS
9.7/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
96%
Snadná obsluha
97%
Poměr cena/kvalita
96%
Grilovací plocha:
2346 cm2
2346 cm2
Materiál roštu:
Litina
Litina
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeG21 California BBQ Premium line
9.5/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
95%
Snadná obsluha
93%
Poměr cena/kvalita
95%
Grilovací plocha:
2816 cm2
2816 cm2
Materiál roštu:
Litina
Litina
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Campingaz 3 Series Classic LS Plus D

Výhody

  • Velká pracovní plocha
  • Poměr cena/kvalita
  • Jednoduché čištění
  • Úložný prostor s dvířky
  • 3 nerezové hořáky

Nevýhody

  • Horší manipulace na nerovném povrchu

V kategorii plynových grilů u nás zvítězil Campingaz 3 Series Classic LS Plus D. Jedná se o velký gril s elegantním designovým zpracováním. Celková velikost grilovací plochy je skvělých 2 800 cm2 , což umožňuje obsluhovat až 12 osob najednou. Grilovací plocha je rozdělená na litinový tál a rošt Culinary Modular pro snadnou přípravu pizzy, marinované drůbeže, paelly či asijských pokrmů na pánvi wok nebo velké pečeně v litinovém hrnci s grilovací mřížkou. Každý ze tří hořáků grilu lze ovládat odděleně tak, aby bylo současně možné grilovat masa, ryby a zeleninu. 

Odkládací plochu lze sklopit. Ve spodní části pod ovladači se nachází nerezová dvířka, která zakrývají úložný prostor. Ten je vybaven i podporou pro lahve. Gril je vybaven čtyřmi kolečky, která usnadňují manipulaci. Kolečka opravdu přijdou vhod, protože celý přístroj váží 52,8 kilogramů. Gril je vybaven funkcí InstaClean, díky které je možné celou pracovní plochu jednoduše rozložit a umýt klidně i v myčce. Překvapivě není gril drahý, takže v kombinaci se všemi skvělými parametry se jedná o opravdu výhodnou koupi.

Rozměry:144 x 66 x 145 cm
Hmotnost:52,8 kg
Velikost grilovací plochy:2800 cm2
Materiál roštu:Litina + smalt
Počet hořáků:3
Pojízdný:Ano
Piezo zapalování:Ano

2. MÍSTO

Weber Spirit II E-210 GBS

Výhody

  • Kvalitní zpracování
  • Pracovní plocha
  • Poměr cena/kvalita
  • Možnost instalace iGrill

Nevýhody

  • Nevzhledné uschování plynové lahve

Malý a elegantní plynový gril Weber Spirit II E-210 GBS se vejde i na malou terasu. Vyznačuje se zejména velkorysým grilovacím prostorem na výšku, který umožní grilovat nejen kuřata, ale například i kachny ve vertikální poloze. Gril má dvoudílný porcelánem smaltovaný litinový grilovací rošt o rozměru 51 x 46 cm. Uprostřed grilovací plochy je výměnný střed roštu, který umožňuje použití některého z prvků Gourmet BBQ Systému. Nad hlavním grilovacím roštem je ještě tzv. regenerační/ohřívací rošt 46 x 11 cm na přihřívání potravin.

Grilovací vana modelu Weber Spirit II E-210 GBS je vyrobena z kvalitní hliníkové slitiny a lehký poklop s tepelně odizolovaným madlem je vyroben z porcelánem smaltované oceli. Všechny použité materiály tak grilu dodávají skutečně velmi dlouhou životnost. Celkové provedení grilu je velmi robustní, pevné a stabilní. Na pravé postranní poličce je připravena zdířka pro připojení termosondy iGrill 3, která umožňuje měřit teplotu grilovaných pokrmů skrze aplikaci Weber iGrill, kterou si můžete zdarma stáhnout v českém jazyce do svého chytrého mobilního telefonu nebo tabletu.

Rozměry:113 x 122 x 69 cm
Hmotnost:35,5 kg
Velikost grilovací plochy:2 346 cm2
Materiál roštu:Litina
Počet hořáků:2
Pojízdný:Ano
Infinity Ignition zapalování:Ano

3. MÍSTO

G21 California BBQ Premium line

Výhody

  • Velká pracovní plocha
  • Jednoduchá obsluha
  • 3 nerezové hořáky

Nevýhody

  • Nemožnost sklopit boky
  • Složitá montáž

Nerezový plynový gril G21 California BBQ Premium line je vybaven litinovým roštem, litinovým plátem, elektrickým zapalováním, plynovou regulací, bočním hořákem s výkonem 3,15 W a třemi hlavními nerezovými hořáky, každý o maximálním výkonu 3,5 kW. Pro snadné přesouvání je gril vybaven pojezdem s otáčivými kolečky a aretací. Velkou předností tohoto grilu je systém Flame Tamer, díky kterému se odkapávající tuk nedostane mezi plameny. Zároveň zabraňuje přímému ohřevu mřížky pouze v místě hořáku, nedochází tak k přehřívání pouze jedné její části.

Model G21 California BBQ Premium line skrývá v nerezovém odklápěcím krytu grilovací plochy vestavěný teploměr, nechybí mu ani nedostatek odkládacích ploch, na každé straně grilu najdete jednu odkládací poličku pod kterou je umístěna marinovací nádobka, na druhé straně boční hořák. Všechny tři hlavní hořáky s výkonem 3,5 kW i boční hořák s výkonem 3,15 kW mají piezoelektrické zapalování, kdy se mechanickým impulsem vytvoří jiskra, která dokáže zapálit plyn. Plynový gril G21 California BBQ Premium line doporučujeme pokud hledáte spolehlivý gril za příznivou cenu.

 
 

 

 

Rozměry:116 x 134 x 50 cm
Hmotnost:41 kg
Velikost grilovací plochy:2816 cm2
Materiál roštu:Litina
Počet hořáků:3
Pojízdný:Ano
Piezo zapalování:Ano

Test grilů na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí, to je ta pravá klasika, co se grilování týče. Kotlový gril, pod který si přiložíte, cítíte kouř, vidíte plamínky, to je to, co si na zahradě při posezení s přáteli užijete. Je to také jeden z důvodů, proč si skuteční fajnšmekři kupují právě takový typ grilu – celý proces přípravy jídla si daleko více užijí a mají z něj ten pravý požitek. Je ale pravda, že obsluha takového grilu vyžaduje trochu zkušeností.

NáhledNázevSkóre Grilovací plochaMateriál roštuCena
goldWeber Master-Touch GBS Premium SE E-5775
9.6/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
97%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
96%
Grilovací plocha:
2342 cm2
2342 cm2
Materiál roštu:
Nerez
Nerez
Zjistit cenu Naše recenze
silverActiva Angular Smart 11247A
9.5/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
93%
Snadná obsluha
94%
Poměr cena/kvalita
95%
Grilovací plocha:
1344 cm2
1344 cm2
Materiál roštu:
Chrom
Chrom
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeFieldmann FZG 1004
9.3/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
92%
Snadná obsluha
94%
Poměr cena/kvalita
93%
Grilovací plocha:
992 cm2
992 cm2
Materiál roštu:
Chrom
Chrom
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Weber Master-Touch GBS Premium SE E-5775

Výhody

  • Kapacita i pro větší počet strávníků
  • Komfortní práce
  • Stylový design
  • Propracovanost
  • Bez nutnosti složité údržby

Nevýhody

  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena

Mezi nejklasičtějšími grily kterými jsou právě ty na dřevěné uhlí u nás zvítězil model Weber Master Touch GBS Premium SE E-5775. Ten patří mezi to nejlepší, co trh s grily na uhlí nabízí, ovšem za vyšší cenu. Důležitá je především jeho vysoce stabilní konstrukce. Gril sice váží celkem 24 kg, ale díky kolečkům se s ním dobře manipuluje. Design je stylový a bude jistě ozdobou každé party. Co vás ale zajímá nejvíce, to jsou vlastnosti, které přímo souvisí s grilováním. Pak můžete počítat s nerezovým roštem o ploše 2 342 cm2.

Gril zvládá celkem tři druhy grilování a případně může být použit i k uzení. Víko disponuje masivním pantem a součástí je i difuzér s kruhovou přepážkou na palivo. Žár lze snadno regulovat a distribuce tepla je rovnoměrná. Ve víku pak najdete zabudovaný teploměr. Na závěr ještě zbývá dodat, že nevyžaduje složitou údržbu, snadno se čistí a zásobník na popel je hluboký natolik, aby ho stačilo vysypávat jednou za čas, a ne po každém grilování.

Rozměry:100 x 65 x 76 cm
Hmotnost:24 kg
Velikost grilovací plochy:2342 cm²
Materiál roštu:Nerez
Pojízdný:Ano

2. MÍSTO

Activa Angular Smart 11247A

Výhody

  • Kapacita i pro větší počet strávníků
  • Stylový design
  • Stabilita

Nevýhody

  • Kvalita provedení

Gril na dřevěné uhlí Activa Angular Smart 11247A umožňuje regulovat teplotu hned několika způsoby. Na výběr máte pomoc 2 ventilačních otvorů ve víku a 2 v těle anebo pomocí výškově regulovatelné vany na uhlí. Sledovat teplotu můžete díky teploměru umístěnému ve víku. Gril Activa Angular Smart 11247A se snadno obsluhuje, přikládání během grilování vyřešil výrobce umístěním dvířek rovnou na čelo těla grilu.

Gril je vybaven chromovaným děleným grilovacím roštem a obsahuje i další vyklápěcí rošt, který je vhodný na nepřímé grilování masa, zeleniny či ohřívání  již ugrilovaných pokrmů. Díky ploše o velikosti 1344 cm2 dokážete s modelem Activa Angular Smart 11247A obsloužit až osm lidí. Samozřejmostí jsou pevné nohy a dvě kolečka pro snadnější manipulaci. Za poměrně nízkou cenu tak získáte kvalitně provedený gril se skvělou výbavou i velkou řadu praktických doplňků.

Rozměry:96 x 95 x 95 cm
Hmotnost:18 kg
Velikost grilovací plochy:1344 cm2
Materiál roštu:Chrom
Pojízdný:Ano

3. MÍSTO

Fieldmann FZG 1004

Výhody

  • Jednoduchá obsluha
  • Bez nutnosti složité údržby
  • Cena

Nevýhody

  • Nepřehledný návod k montáži
  • Kvalita provedení

Na třetím místě v žebříčku klasických grilů na dřevěné uhlí se umístil model Fieldmann FZG 1004. Gril nabízí opravdu kompaktní velikost o rozměrech 68 x 57 x 57 cm, takže je nejen skladný, ale i snadno přenosný. Veškeré části grilu Fieldmann FZG 1004 jsou zhotovené z pevných materiálů, které zajišťují dobrou stabilitu, takže se nemusíte obávat o bezpečnost. Komfort při grilování zajišťuje snadno manipulovatelné víko pod kterým se nachází grilovací plocha s průměrem 54 centimetrů. Velikost plochy umožňuje přípravu masa i zeleniny, takže jej můžeme doporučit pro rodinné grilování o menším počtu lidí.

Pokud hledáte kvalitnější volbu za lidovou cenu, model Fieldmann FZG 1004 může být tou pravou volbou. Gril má jednoduše odnímatelný popelník, který usnadňuje manipulaci a celkový komfort při obsluze a následném čištění. Samozřejmostí je i odkládací prostor.

Rozměry:68 x 57 x 57 cm
Hmotnost:7,5 kg
Velikost grilovací plochy:992 cm2
Materiál roštu:Chrom
Pojízdný:Ano

Test raclette grilů

Poměrně speciální typ grilů. Takzvané raclette grily jsou elektrické, určené k vnitřnímu použití. Od klasického elektrického grilu (ať už kontaktního, nebo roštového) se ale odlišují konstrukcí. Umožňují vám vařit více věcí najednou a využít jak jednu až dvě různé grilovací plochy (z nichž jedna je obvykle kamenná), tak i pánvičky ve spodním patře grilu. Určitě se jedná o cenově dostupnou a zajímavou alternativu. 

NáhledNázevSkóre Grilovací plochaMateriál roštuCena
goldSolis 977.21 3v1
9.6/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
97%
Snadná obsluha
95%
Poměr cena/kvalita
96%
Grilovací plocha:
992 cm2
992 cm2
Materiál roštu:
Teflon
Teflon
Zjistit cenu Naše recenze
silverSteba RC 88
9.5/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
96%
Snadná obsluha
95%
Poměr cena/kvalita
95%
Grilovací plocha:
940 cm2
940 cm2
Materiál roštu:
Litina
Litina
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeSeverin RG 2371
9.4/10
Celkové skóre
Kvalita provedení
93%
Snadná obsluha
95%
Poměr cena/kvalita
94%
Grilovací plocha:
989 cm2
989 cm2
Materiál roštu:
Litina
Litina
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Solis 977.21 3v1

Výhody

  • Kvalitní materiálové provedení
  • Nadčasový design
  • Solidní výkon
  • Studená zóna
  • Univerzální využití fondue nádoby

Nevýhody

  • Vyšší hmotnost

V kategorii raclette grilů u nás zvítězil Solis 977.21 3v1 zejména pro svou všestrannost, která nabízí pro každého něco. Je dobrým společníkem pro večery doma a vhodný až pro 8 osob. Gril je vyroben z vysoce kvalitních materiálů, povrch grilovací desky a všech raclette pánviček je opravdu robustní a snadno se čistí. Navíc mají pánvičky i grilovací deska trojitou vrstvu, takže se na ně nic nepřilepí. Model Solis 977.21 3v1 je obohacen o praktický kovový podstavec, který je užitečný nejen z hlediska bezpečnosti při používání, ale i jako odkládací studená zóna pro horké pánvičky. Pánvičky stačí pouze odložit na desku z nerezové oceli, která je pod grilem a v jídle pokračovat kdykoliv poté. 

S grilem Solis 977.21 3v1 si můžete vychutnat nejen raclette a stolní gril, ale také masové, sýrové nebo čokoládové fondue. Kyblík na fondue, který má samostatnou regulaci teploty, je ideální například i pro udržování teplé omáčky na maso. Maso můžete grilovat na velké nepřilnavé grilovací ploše, která má spolu s plochou pro raclette samostatnou regulaci teploty.

Rozměry:36 x 21 x 36 cm
Hmotnost:6,5 kg
Velikost grilovací plochy:992 cm2
Materiál roštu:Teflon
Výkon:1 200 W
Termostat:Ano
Počet desek:1
Počet raclette pánviček:8

2. MÍSTO

Steba RC 88

Výhody

  • Kvalitní materiálové provedení
  • Bezpečnost díky protiskluzovým nožičkám a dobré konstrukci
  • Solidní výkon

Nevýhody

  • Horší manipulace

Druhé místo kategorie raclette grilů si vysloužil model Steba RC 88. Jedná se o velmi dobrý model za solidní cenu. Sestává ze dvou grilovacích desek a celková grilovací plocha je 940 cm2. První je z kamene, přesněji z granitu, který dlouho drží teplo a hřeje i dlouho po vypnutí grilu. Druhou je nepřilnavá deska z litého aluminia. Konstrukce je dvoupatrová, odolná vůči teplu a kvůli bezpečí je doplněna protiskluzovými nožičkami.

Pro větší bezpečí a komfortnější vaření jsou tepluvzdorné i rukojeti. Výkon, kterého lze s grilem Steba RC 88 Raclette dosáhnout, činí 1 200 W, přičemž teplota se dá plynule regulovat. Součástí sady je také 8 pánviček s nepřilnavou povrchovou úpravou. Přestože není úplně ideální pro větší akce a je lepší pro menší grilování v rodinném kruhu, myslíme si, že se vám taková investice plně vyplatí. 

Rozměry:24 x 14x 4,5 cm
Hmotnost:6,5 kg
Velikost grilovací plochy:940 cm2
Materiál roštu:Litina
Výkon:1 200 W
Termostat:Ano
Počet desek:2
Počet raclette pánviček:8

3. MÍSTO

Severin RG 2371

Výhody

  • Lávový kámen
  • Nepřilnavý povrch
  • Solidní výkon

Nevýhody

  • Horší manipulace
  • Umělohmotná konstrukce

Stolní elektrický gril SEVERIN RG 2371 je skvělý pomocník pro grilování a pečení. Snadno na něm připravíte nejenom maso, sýry a zeleninu, vyzkoušet můžete i oblíbené lívance. Gril s lávovou deskou, která je odolná proti poškrábání a pořezání a deskou z litého aluminia. Díky přírodnímu kamenu se teplo udržuje po dlouhou dobu. Grilovací deska má nepřilnavý povrch, díky čemuž můžete své oblíbené pokrmy připravovat bez nutnosti přidání tuku. 

Deska modelu Severin RG 2371 je z jedné strany hladká a z druhé strany vroubková. Dolní prostor pod grilovací plochou je uzpůsoben pro 8 malých pánviček, vybrat si tak můžete přesně podle svých potřeb. Teplotu pohodlně nastavuje pomocí otočného termostatu. Kompaktní rozměry vám umožní vzít si raclette gril kamkoliv s sebou. Příjemným benefitem je snadná a rychlá údržba, jedinou výraznější nevýhodou může být materiál celkové konstrukce, ovšem v případě potřeby lze dokoupit náhradní litinovou desku i lávový kámen.

Rozměry:29 x 20 x 27 cm
Hmotnost:5,8 kg
Velikost grilovací plochy:989 cm2
Materiál roštu:Litina
Výkon:1 500 W
Termostat:Ano
Počet desek:2
Počet raclette pánviček:8

Jak vybrat gril?

Výběru kvalitního grilu doporučujeme věnovat více času a projít postupně všechny jeho parametry. Gril by měl být stabilní a kvalitní zejména s ohledem na bezpečnost, je tedy nutné naučit se kvalitu poznat. Společně si projdeme nejen základní rozdělení grilů, jejich specifikace, ale vysvětlíme si i význam grilovací plochy a materiál ze kterého je rošt vyrobený. 

Základní rozdělení grilů

V tomto testu nebylo rozdělení nikterak složité. Vycházíme z vlastností a konstrukce jednotlivých druhů. V zásadě rozeznáváme čtyři kategorie grilů podle toho, odkud berou teplo. Zásadní rozdíly, které z toho plynou, pak spočívají ve velikosti, náročnosti grilování, chuti výsledného pokrmu, ale třeba i v tom, zda je gril určený na domácí nebo zahradní využití. Pojďme si tedy všechny typy charakterizovat.

  • Elektrické grily – jsou určeny na vnitřní použití, grilování v kuchyni nebo třeba na balkóně – nic se v nich nespaluje ani nevzniká kouř. Jste však omezení nutností mít v dosahu zásuvku. Jejich ovládání je velmi snadné, regulace teploty i celé nastavení probíhá prostřednictvím kolečka a tlačítek, podstatně snazší je i údržba. Neutrácíte s nimi za palivo, jen za spotřebu elektrické energie. Ovšem musíte počítat s tím, že jsou menší než zahradní grily. Obvykle vám postačí pro 3 až 6 osob. Navíc grilování s nimi nemá tu správnou atmosféru a odborníci si někdy stěžují, že chuti masa chybí správné kouřové aroma. Rozdělit je můžeme na kontaktní (maso či zelenina se griluje po přiklopení druhou deskou z obou stran) a roštové (mají jen jednu desku a grilování probíhá podobně, jako v klasickém grilu).
    • Raclette grily – zvláštní druh elektrických grilů, původem ze Švýcarska a Francie. Jsou vysoce specifické konstrukcí i způsobem přípravy pokrmů. Obvykle je tvoří horní deska (v ideálním případě z kamene, popř. terakoty; kovová už ztrácí efekt) a spodní přihrádky na pánvičky. Snadno tak připravíte třeba maso nebo klobásy a na pánvičkách omáčky. Samozřejmě, grilovat lze i klasicky pouze na horní desce, pánvičky se dají z konstrukce kdykoliv vyndat.
  • Plynové grily – základem jejich fungování jsou plynové hořáky (ideálně alespoň dva, klidně jich ale může být i pět). Jsou nahřáté prakticky okamžitě, regulace teploty je snadná (na základě změny průchodu plynu hořákem) a grilování je tak pohodlné a nenáročné. Z hlediska kapacity bývají obvykle největší, klidně i pro 10 a více osob. Co je drobnou nevýhodou, to je nutnost dokupovat pravidelně láhev s plynem, a hlavně ji měnit. Je poměrně těžká, takže to není vždycky snadné. Totéž platí pro manipulaci s plynovým grilem – aby správně fungoval a byl stabilní, konstrukce musí být bytelná a těžká. I přesto, že bývají plynové grily opatřeny kolečky, jejich mobilita je omezená a patří mezi hlavní nedostatky. Stejně tak je dobré u nich myslet na bezpečnost. Více jsme se jim věnovali v samostatném testu plynových grilů 2023.
  • Grily na dřevěné uhlí – na trhu s grily jde o naprostou a klasiku, byť značně různorodou. Jedná se o přístroje s různou konstrukcí, designem i velikostí. Palivem pro ně je dřevěné uhlí, které musíte pravidelně dokupovat. Před grilováním je budete muset roztopit a nechat nahřát, regulace teploty je také mírně složitější (otevírání a zavírání průduchů ve víku grilu). Za nás chce grilování na dřevěném uhlí trochu zkušeností. Na druhou stranu se jedná o tradiční formu a maso je pak zvláště chutné díky typickému kouřovému aroma. (Zdroj: ConsumerReports.org)
Druhy grilů

Specifikace grilů

Specifikace plynových grilů – typy, hořáky, regulace

Při výběru plynového grilu musíte řešit několik věcí, které se vás u jiných typů týkat nebudou. Především se jedná o to, který typ plynového grilu pořídíte. Mimo klasické rozlišujeme i některé další:

  • RBS grily – takzvané Radiant Burner System grily, od klasických se liší umístěním hořáků. Ty nenajdete na spodní straně, ale na bocích. Díky tomu je zajištěno lepší a rovnoměrnější rozložení teploty, tuk z masa navíc neodkapává na hořáky, ale na dno vany (u klasických plynových grilů to znamená totéž). Tím pádem jsou bezpečnější i zdravější.
  • Grily s lávovými kameny – lávové kameny drží teplo a napomáhají jeho rovnoměrnému šíření a delší výhřevností. Navíc mají schopnost zachytit odkapávající tuk, který se tak nedostane k hořákům. Problém je, že po nasátí většího množství tuku mohou vzplanout.
  • Grily s IR hořáky – využívají infračervené záření (IR = InfraRed light), spotřebují méně plynu a napomáhají opět lépe a rovnoměrněji rozložit teplo. Ale nesetkáte se s nimi příliš často.

Dále je důležitý počet hořáků. Plynový gril by měl mít alespoň dva, aby bylo zajištěno lepší rozložení tepla v grilovací vaně. Samozřejmě, čím více hořáků, tím lépe – může jich být klidně i pět. Pokud chcete mít i v takovém případě nad grilováním dozor, neměla by chybět možnost snadné regulace, ideálně pomocí koleček. Také by každý hořák měl mít své vlastní zapalování, abyste mohli v případě potřeby zapálit jen určité množství. Pokud jde o zapalování, nejlepší je piezo zapalování, díky kterému vám odpadá nutnost zažehávat plamen ručně.

Specifikace grilů na dřevěné uhlí – průduchy a dvířka

Grilování na dřevěném uhlí vyžaduje trochu zkušeností a cviku. Je to především proto, že regulace tepla a žáru není tak jednoduchá. Obvykle se využívá průduchů ve víku, které lze otvírat a zavírat a měnit tím přívod kyslíku. Tím se mění i intenzita plamene. Určitě stojí za to si při koupi konstrukci víka zkontrolovat. Výhodou je, pokud má takový gril dvířka, kterými lze přikládat i v průběhu grilování, a polohovatelný rošt.

Specifikace elektrických grilů – druhy, regulace, indikátory či programy

Elektrické grily, jak jsme již nastínili, se dělí na několik druhů. Takzvané raclette grily jsme popsali v rámci testu a nebudeme se k nim dále vracet. Mimo ně si ale musíte zvolit, jestli stojíte o kontaktní gril, nebo klasický, roštový (barbecue) gril.

  • Roštový gril – je v zásadě obdobou klasického grilu, ale zapojuje se do elektřiny a nepotřebuje plyn ani uhlí. Maso či jiné pokrmy se připravují klasicky na jednostranné mřížce.
  • Kontaktní gril – tento gril sestává ze dvou desek, které k sobě přiléhají a ohřívají pokrm najednou. Často podporují rozložení do více poloh, o to jsou potom variabilnější. S takovým grilem lze snadno připravovat nejen steaky, ale i bagety, panini nebo tousty.

Regulace teploty probíhá obvykle pomocí tlačítek nebo kolečka. Celé ovládání by nemělo být složité, měli byste ho zvládat intuitivně. Indikátory a kontrolky, které vás upozorňují například na nahřátí grilu, jsou velkou výhodou. Totéž platí o širší programové nabídce nebo o větším počtu teplot, které lze využít. To všechno zvyšuje využití i kvalitu elektrického grilu.

Jaký rošt vybrat?

Rošt je částí grilu, která přijde s masem (či zeleninou, hermelínem atd.) do přímého kontaktu. Proto je potřeba dobře vybírat, aby dobře držel teplo, ale aby zároveň nemohl do jídla pouštět žádné chuťově nepříjemné látky. Musí být nepřilnavý, aby se na něj potraviny nepřipékaly, a určitě nesmí korodovat, jinak budete muset kupovat nový. Materiály, se kterými se setkáte nejčastěji, jsou následující:

  • Litina – je bytelná, dost těžká a hodně pevná. Má dlouhou životnost, dobře vede teplo a na mřížku grilu se hodí asi nejlépe. Nevýhodou může ale být náročnější čištění a také vyšší pořizovací cena grilu.
  • Grilovací kámen – obvykle se jedná o granitovou desku, která sice vede teplo pomaleji, ale zato ho hodně dlouho udrží. Maso se na kameni prakticky nepřipaluje. Životnost je obvykle vysoká, navíc bývá takový rošt hodně pevný. Na druhou stranu, s čištěním bývá někdy trochu potíž. Velmi často bývá součástí raclette grilů, někdy ho u nich nahrazuje terakota.
  • Nerezavějící ocel – šikovný materiál z hlediska životnosti a údržby. Bývá lehčí, ale nemá tendenci korodovat, čistit jej lze poměrně snadno, ale má horší vlastnosti při práci s masem. Oproti litině hůře vede teplo a drží ho po kratší dobu.
  • Hliník – je velmi lehký, vodivost tepla není špatná, ale není zpravidla určený na více použití.
  • Teflon – teflon je jako materiál pro vaření oblíbený, především dobře vede teplo, snadno ho udržuje a je prakticky nepřilnavý. Často bývá povrchová úprava roštu právě teflonová (někdy se setkáte se zkratkou PTFE – PolyTetraFluorEthylen – je to totéž). Nevýhodou je náchylnost k poškození, kdy teflon ztrácí vlastnosti. Neměli byste v kombinaci s ním používat kovové náčiní, ideálně plastové nebo dřevěné. Vadit mu bude i čištění drátěnkou.
  • Smalt – obvykle se smalt vyskytuje jako povrchová úprava jiného materiálu. Dobře drží teplo, maso se nepřichytává, ale s čištěním je to složitější. Smalt je náchylný na poškrábání, takže není dobré používat kovové nástroje nebo drátěnku.

V případě elektrického grilu může rošt nahrazovat litinová nebo teflonová deska. Důležité je, aby byla nepřilnavá, jinak se na ni bude jídlo připékat a vás bude čekat náročné čištění. Pokud však bude mít nepřilnavou úpravu, stačí ji dát do myčky a omýt. Klasicky můžete vybírat mezi dvěma druhy desek:

  • Žebrované nebo mřížkované (na maso nebo sýr)
  • Hladké (na vajíčka, palačinky nebo toasty)

Povrchy

Grilovací plocha grilu

Asi nejdůležitějším parametrem, ať už se jedná o elektrický, plynový či uhlíkový gril, je velikost a počet osob, pro které budete moci grilovat. Rovnice je jasná – gril musí pokrýt plánované potřeby. Souvisí to především s velikostí grilovací plochy. Pokud se chystáte grilovat jen sami nebo v páru, vystačí vám bohatě malá plocha na dva, tři plátky masa (do 750 cm²). Běžná čtyř- nebo pětičlenná rodina by měla vystačit s grilem do 1 500 cm². Pro grilování na velkých oslavách a party už to chce něco většího, pro komfortní práci klidně i více než 2 500 cm². Toto rozdělení zcela neplatí u raclette grilů, kde musíte myslet na to, že máte k dispozici i další prostor. Dopředu si tedy promyslete, co je hlavním účelem koupě grilu.

U elektrických grilů pro vás může být vodítkem i výkon. Ten se udává ve W nebo kW a přeneseně vám říká, kolik lidí zvládne obsloužit. Klasický stolní elektrický gril, kterých máme v testu nejvíc, má výkon okolo 2 000 W. Stačí to pro občasné grilování v rámci rodinného oběda nebo večeře (naopak, pokud bude výkon nižší, než 1 200 W, bude grilování zdlouhavé a takový přístroj příliš nedoporučujeme). Pokud máte velký elektrický gril s roštem, pak to chce přibližně 5 000 W pro průměrnou rodinu na občasné použití, zhruba 8 až 10 000 W pro pravidelné grilování na menších party nebo oslavách a na velké akce ještě víc. V tu chvíli bychom ale spíše doporučili zvážit pořízení velkého plynového grilu.

Konstrukce zahradních grilů

Pokud se budeme bavit o konstrukci, můžeme vypustit grily elektrické. V souvislosti s nimi se nedá o nějaké konstrukci mluvit, obvykle jsou určené k postavení na stůl nebo kuchyňskou linku. Grily na plyn a na dřevěné uhlí, tam už je to jiné. Ty musí být stabilní a v žádném případě se nesmí houpat, aby se minimalizovalo riziko převrhnutí. Pak by snadno mohlo dojít k popálení, zejména zvířat nebo dětí. Bezpečný gril se nikdy nehoupe, to mějte při nákupu na paměti. Samotná konstrukce pod grilovou nádobou by měla být pevná, aby se neprohýbala nebo nelámala. Levné grily bývají z tenkého kovu, čímž se šetří náklady. Na druhou stranu, málokdy jsou nerezavějící, snadné se prorazí a navíc tenkým plechem uniká teplo.

Chcete-li pořídit dobrý gril, pak by měl být určitě z dostatečně tlusté vrstvy nekorodující oceli. Ta drží teplo a je velmi odolná vůči poškození. Snáze se rozpálí a lépe hřeje. V kombinaci s dobrým roštem, o kterém bude řeč později, můžete celé grilování výrazně urychlit, aniž by se to negativně projevilo na kvalitě masa. Co také určitě nezapomeňte řešit, to je víko grilu. Existují i menší modely, které obsahují jen spodní misku na uhlí a rošt, ale bez víka nikdy nedosáhnete dokonalých výsledků. Slouží jednak jako kryt, zpod kterého neutíká teplo a které drží kolem masa kouř, a jednak jako ochrana, abyste se nemohli ani otřít o rozžhavený rošt. Navíc, pokud vám nebude skrze prostor nad roštem unikat teplo, maso bude hotové dřív a bude chutnější.

Údržba grilu

Již při nákupu se zkuste zamyslet také nad tím, kolik času chcete věnovat údržbě. Samozřejmě, že každý gril je potřeba po akci vyčistit, jde jen o to, jak dlouho to bude trvat. Nejnáročnější jsou v tomto ohledu grily na dřevěné uhlí. Manipulace s nimi vyžaduje cvik, úklid ale také. Je potřeba zbavit se popela, vyčistit grilovací vanu od prachu nebo připečeného tuku, stejně jako vyčistit rošt. Na tom často ulpívá mastnota, připečené zbytky jídla nebo zachycené kousky uhlí.

Pokud chcete, aby byl použitelný i příští sezónu, čistěte ho ideálně hned, jakmile trochu vychladne. Nejlepší je na to speciální sprej na čištění grilů a kartáč, zvlášť připečenou špínu můžete odstranit i ocelovým kartáčem (jen pozor, abyste u toho nesedřeli i povrchovou, antikorozní vrstvu roštu). U plynového grilu je údržba jednodušší v tom, že stačí vyčistit pouze rošt (a samozřejmě po grilování raději několikrát zkontrolovat, že jste vypnuli přívod plynu). Elektrický gril pak stačí zbavit desek a opláchnout je, někdy to jde i v myčce. Z pohledu údržby si stojí nejlépe. (Zdroj: DoKuchyňky.cz)

Bezpečí a komfort při práci s grily

Ať už se jedná o jakýkoliv gril, měla by práce s ním být bezpečná a komfortní. Začněme bezpečím – samozřejmostí je stabilita, aby nedošlo k převržení. Plynové grily kromě toho často disponují pojistkami, aby hadice dokonale těsnily a plyn vám neunikal. U všech typů grilů je dobré, pokud je jejich konstrukce termoodolná. Nesmí docházet k jejímu poškození ani přehřívání (abyste se nepopálili). Při manipulaci by klíčové části grilu neměly být horké. Pro váš komfort je potom potřeba, zejména u zahradních grilů (plynové a uhlíkové), aby měly odkládací a pracovní plochu. U grilů na dřevěné uhlí to bývá menší polička, u masivních plynových grilů často dvě a více polic, s držáky na náčiní nebo dokonce s bočním hořákem. Zkrátka – při vaření by vám nemělo nic chybět a všechno potřebné byste měli mít po ruce.

Funkce a příslušenství grilů

Grily jako takové disponují řadou funkcí a příslušenství, které jejich využití rozšiřují a usnadňují. Nejsou pro grilování vyloženě nutné, ale pomáhají vám dosáhnou větší kvality pokrmu. Takže je dobré mít alespoň rámcový přehled, co všechno vám grily nabízí a případně si říct, o které technologie a funkce máte u budoucího grilu zájem.

Flavorizér

Jak jsme již zmínili, u plynových grilů může být docela podstatným problémem odkapávání tuku z masa dolů, k hořákům. U RBS grilů a grilů s lávovými kameny je tento nedostatek vyřešený, ale u klasických plynových grilů přetrvává. Proto bývá jejich součástí flavorizér, speciální kovový profil, který hořáky kryje. Tak je zajištěno, že tuk se ve flavorizéru zachytí a nedostane se k hořákům. Na podobném principu pak funguje i speciální rošt, který nemá v místě hořáků otvory a tuk tak stéká do sběrné mísy mimo ně.

Flavorizér

Indikátor nahřátí

Funkce typická pro elektrické grily. Jedná se nejčastěji o diodu, která se rozsvítí ve chvíli, kdy je gril nahřátý. Pro efektivní práci je nezbytná, protože teprve po nahřátí lze maso vložit na gril a očekávat dobrý výsledek.

Aroma dřeva

Tato funkce mírně nahrazuje chybějící kouřové aroma, které maso z elektrického grilu nedostane. Do některých elektrických grilů se dá vložit kapsle s kousky dřeva, které po zahřátí uvolňují druhově typické aroma. To se zachytí do masa a vy tak dosáhnete lepší atmosféry. Avšak troufáme si tvrdit, že pro většinu lidí tato funkce nebude důležitá.

Kouřové arom

Odkapávací miska

Odkapávací miska slouží k tomu, aby se tuk, který z masa odkapává, zachytil do misky a nezatékal do grilu, nekapal do ohně nebo dokonce do hořáků. Kromě toho, že se tím znečistí gril a vyžaduje pak mnohem složitější čištění, zabráníte také vzniku nepříjemných pachu z přepalování tuku.

Odkapávací miska

Časovač

Jednoduchá funkce, která umožňuje nastavit si čas a nechat gril, aby průběh procesu hlídal. Hodí se to třeba při grilování steaků.

Termostat

Termostat, ať už se jedná o jakýkoliv typ grilu, vám pomáhá hlídat a regulovat teplotu. Díky tomu je práce snazší. U grilů na dřevěné uhlí, které se ovládají a obsluhují ručně, plní tuto roli teploměr, který bývá obvykle součástí víka grilu. Díky tomu můžete neustále sledovat teplotu a mít představu o průběhu grilování.

Teploměr

Postranní hořák

Postranní hořák bývá oblíbenou součástí plynových grilů. Jedná se o to, že jeden z hořáků nesměřuje do grilovací nádoby, ale nachází se na boční polici. To vám umožňuje uvařit si ke grilovanému masu třeba brambory nebo usmažit hranolky.

Postranní hořák

Piezo zapalování

Systém zapalování, který jistě znáte z plynových sporáků. K zapálení hořáku dojde po stisknutí tlačítka či otočení knoflíku, aniž byste ho museli zapalovat ručně. Je to pohodlnější a zároveň i bezpečnější.

Piezo zapalování

Největší výrobci grilů

Abyste si grilování jak se patří užili, je potřeba sáhnout po skutečně kvalitním výrobku. Je proto dobré se při nákupu pohlédnout po některé z tradičních, léty prověřených značek, které vyrábí vysoce kvalitní grily. Jen dobrá a solidní firma totiž na gril použije kvalitní materiál a zajistí pevnou konstrukci, která bude mít životnost delší než dvě, tři grilovací sezóny. Zkusme se tedy podívat, do výrobků kterých společností se nemusíte bát zainvestovat.

Weber

Společnost Weber-Stephen Products Co., sídlící v americkém Chicagu, datuje svůj vznik do roku 1952. Tehdy její zakladatel George Stephen vynalezl první kotlíkový gril. Grily, které vycházejí z dílen této firmy, jsou pak víceméně rovnoměrně rozděleny na tradiční uhlíkové a plynové, elektrických je méně. Že jde o jednu z nejlepších značek, o tom svědčí i fakt, že na jednotlivé součástky grilů je dávána záruka až 25 let. Pravda, grily Weber patří mezi ty dražší, ale zato dostanete léty osvědčenou kvalitu. Navíc velký komfort při grilování vám může zajistit takzvaný Weber Gourmet BBQ Systém roštu s vyměnitelným středem, nebo speciální grilovací nádobí, které firma Weber sama navrhuje a vyrábí.

Weber

Campingz

Společnost Campingaz je, možná trochu s podivem, evropskou společností. Založili ji roku 1949 tři francouzští inženýři, pánové Colomb, Corlet a Sillon. Původně vyráběli plynové kartuše, později se zaměřili třeba na vařiče a dnes patří mezi velké výrobce grilů, hlavně těch plynových (grily na dřevěné uhlí nabízí teprve od roku 2013 v řadě Bonesco). Cenově nejsou tyto grily tak drahé, ale zato jsou vysoce kvalitní a hlavně bezpečné. Firma totiž používá své vlastní hořáky a ventily, na které má patent. Do její dílny pak patří například technologie InstaClean nebo EvenTemp, s nimiž se můžete setkat.

Campingaz

Klarstein

Na třetím místě chceme zmínit velkého výrobce elektrických grilů. Tím je firma Klarstein, tradiční výrobce domácích spotřebičů z Německa. Pravda je (a je to trochu na škodu), že dostupnost této značky v ČR není úplně dobrá. Prakticky ji prodávají jen dva obchody. Na druhou stranu, jde o vysokou kvalitu v oblasti kontaktních i raclette grilů. Nabízí ale i některé zajímavé plynové modely. Cenově patří mezi dražší, ale za vyšší cenu tady pořídíte velmi dobré přístroje.

Klarstein

Tefal

Společnost Tefal rozhodně nepatří mezi tradiční a běžné výrobce grilů. Tato firma byla založena roku 1956 a zařadila se mezi významné výrobce kuchyňských elektrospotřebičů (ostatně, název Tefal je zkratkovým slovem a dá se rozepsat jako TEFlon a ALuminium). K výrobě grilů se dostala teprve časem, když její návrháři pochopili, že gril nemusí být pouze zahradní a že někomu by se mohl hodit i v kuchyni. Až na výjimky tedy tvoří sortiment firmy Tefal elektrické grily, které můžete používat velmi snadno i v uzavřeném prostoru kuchyně. Do dnešní doby je výrobce ještě vylepšil prostřednictvím některých funkcí nebo technologií.

Tefal

Napoleon

U nás možná nejsou grily Napoleon tak známé, jako třeba Weber nebo Campingaz, vězte ale, že v zámoří patří ke špičce. Založena byla tato firma roku 1976. Zakladatelem byla rodina Schroeterových v Kanadě a původně vyráběli zábradlí. Teprve časem přešli na výrobu kamen a roku 1981 pak vytvořili první grily. Od té doby se pak grily Napoleon počítají mezi elitu. V sortimentu společnosti najdeme hlavně plynové grily, ale grily na dřevěné uhlí také.

Napoleon

Finální verdikt

Dokázali jste si na základě získaných poznatků vybrat gril? Věříme, že ano. Přesto možná neuškodí všechno si na tomto místě ještě jednou zrekapitulovat. Především byste se hned na začátku měli rozhodnout, o jaký gril máte zájem. Elektrický gril můžete klidně používat v kuchyni, nepotřebujete na to žádné větší umění a vaření s ním nedá moc práce (ať už jde o kontaktní, roštový nebo raclette gril). Jste ale závislí na elektřině a připravíte se o tu správnou grilovací atmosféru. Plynové grily jsou naopak určeny výhradně pro venkovní použití. Jsou často velké, těžké a špatně přenosné, ale zato se snadno ovládají a velmi jednoduše se s nimi reguluje teplota. Nejste závislí na elektřině, jen musíte čas od času pořídit novou láhev s plynem. Tradiční a klasické jsou grily na dřevěné uhlí. S těmi si užijete skutečnou grilovačku se vším všudy. Problémem ale je, že takové grilování vyžaduje zkušenosti. Navíc musíte pravidelně dokupovat uhlí. (Zdroj: Lidovky.cz)

Parametry, které byste měli u grilu sledovat, souvisí vždy s bezpečností, komfortem práce a chutí připravovaného pokrmu. Předně – gril musí být bezpečný. Tedy stabilní, z kvalitního materiálu a s dostatečně pevnou a odolnou konstrukcí. Pro komfort je důležitá vhodná velikost grilu (aby se na něj vešlo dost masa nebo sýru pro všechny strávníky), poličky, věšáky či držáky na nářadí a případně jakákoliv funkce, která usnadní použití (piezo zapalování, boční hořák, indikátory, snadná regulace atd.). Rošt musí být z kvalitního materiálu, aby se pokrmy nepřipékaly a zároveň aby se pekly rovnoměrně. Žár by se měl v grilu distribuovat rovnoměrně, neměl by unikat a nic by nemělo kouřové aroma znečišťovat (hlavně vám nesmí kapat tuk do hořáků). Na závěr je ještě dobré uvážit, jak náročná bude údržba grilu.

Nejčastěji kladené otázky

Jaký typ grilu zvolit?

„Na trhu je možné najít čtyři základní druhy grilů (tady se jim věnujeme jen stručně, podrobnější informace najdete v našem článku jak vybrat gril). Před koupí určitě zvažte, jak často plánujete pořádat grilovací party a pro kolik lidí. Mezi největší a nejnáročnější na údržbu patří grily na dřevěné uhlí. Jsou určené spíše pro zkušenější grilovací mastery, kteří mají praxi s přípravou pokrmů na otevřeném ohni. Vhodnou alternativou může být plynový gril, který je stabilní, dostatečně velký a určený k venkovnímu používání. Pro domácí použití či pro grilování na balkoně doporučujeme elektrický kontaktní gril, který rovnoměrně opeče maso i zeleninu z obou stran a dobře se čistí. Pro přípravu více různých druhů pokrmů v domácím prostředí pak doporučujeme takzvané raclette grily. Jde o speciální typ grilu, na kterém zvládnete připravit nejen maso, ale i omáčku, zeleninu, ovoce, brambory či sýry.“

Jaký je nejlepší zahradní gril?

„K venkovnímu grilování vám určitě doporučujeme plynový gril. I když jsou plynové grily hodně velké, těžké a masivní, což znesnadňuje jejich mobilitu, a současně je pro ně třeba mít dostatek místa, jako zahradní grily si je nemůžeme vynachválit. Díky své velikosti jsou velmi dobře stabilní a mimo to poskytují i dostatečný prostor na nádobí a odkládání surovin. Mezi nejprodávanější značky patří například grily Weber, Campingaz nebo Napoleon; recenzi toho nejlepšího si můžete přečíst zde. Další z možností jsou grily na dřevěné uhlí. Grilování na dřevěném uhlí vyžaduje více zkušeností, protože regulace tepla není tak jednoduchá. Gril, pod který postupně přikládáte, vidíte plameny a cítíte kouř, je tradiční záležitostí. Přípravu jídla a celý proces si náležitě užijete. Mezi osvědčené značky patří například Weber, Fieldmann nebo Landmann. Na nejlepší gril na dřevěné uhlí od Weberu se můžete podívat v naší recenzi. Kdyby vás zajímalo cokoliv dalšího ohledně výběru grilu, náš článek vám poradí.“

Co je to kontaktní gril?

„Kontaktní gril je složen ze dvou desek. Ty k sobě přiléhají a současně ohřívají pokrm z obou stran. Kontaktní gril často podporuje rozložení do vícero poloh a je velmi variabilní. Na kontaktním grilu můžete snadno připravovat steaky, tortily nebo panini. Pro vnitřní použití a grilování v kuchyni takový elektrický gril rozhodně doporučujeme. Aniž bychom vás chtěli ve výběru ovlivňovat, v našem testu elektrických grilů se na prvních příčkách umístily například grily Tefal, grily DeLonghi, Weber nebo Sage. Parametry a vlastnosti současného vítěze si můžete prohlédnout v naší recenzi. Nic se v něm nespaluje a nemusíte se bát kouře. Ovládání elektrického grilu je také velmi snadné. Regulaci teploty i nastavení zvládnete prostřednictvím kolečka a tlačítek. Velmi snadná je i údržba. Pokud si chcete ušetřit umývání grilu, můžete během přípravy pokrmu používat pečící papír. Kontaktní gril je o poznání menší než zahradní grily a je nutné počítat s tím, že vám příprava zabere trochu více času.“

Co je raclette gril?

„Takzvané raclette grily se řadí mezi elektrické grily a jsou určeny k vnitřnímu použití. Jde o poměrně speciální typ grilů, který se u nás těší stále větší oblibě. Od klasického elektrického grilu, tak jak ho známe, se raclette gril odlišuje svou konstrukcí. Raclette grilování je velmi zábavné a věříme, že mu propadnete. Raclette gril je přímo ideální pro grilování nebo zapékání více pokrmů najednou. Díky dvěma grilovacím deskám a pánvičkám vám umožní přípravu více různých pokrmů najednou ve spodním patře grilu. Protože tento gril neprodukuje kouř, je ideální na rodinné oslavy a sešlosti s přáteli na terase či balkonu. S výběrem ideálního raclette grilu vám pomůže náš článek. Aktuálně nejlepším raclette grilem je Klarstein Bistecca. Na jeho parametry a funkce se můžete podívat tady.“

Jaký gril zvolit do interiéru?

„V interiéru a kuchyni by pro nás měla být práce s grilem především bezpečná a komfortní. Důležitá je stabilita a skladnost grilu. Pro domácí grilování doporučujeme elektrický gril nebo raclette gril. Kontaktní gril je velmi variabilním pomocníkem, který v kuchyni dobře poslouží, nejde z něho kouř a úplně postačí mít v dosahu elektrickou zásuvku. Mnohé elektrické grily podporují vícero poloh a jsou velmi variabilní. Na kontaktním grilu připravíte steak, křupavý toust, tortily, bagety nebo také panini. Díky dobré skladnosti můžete tyto grily při častém používání mít na kuchyňské lince jako stálý spotřebič. Velkou výhodou některých modelů je, že můžete desky kontaktního grilu umývat v myčce nádobí. Na raclette grilu si v pohodlí vaší kuchyně snadno připravíte více pokrmů najednou díky grilovacím deskám a pánvičkám a práce s nimi je dokonalý zážitek.“

Jak vyčistit gril?

„Není to věda, údržba grilu by měla být především jednoduchá. Nad otázkou, kolik času chcete věnovat údržbě grilu, si odpovězte ještě před samým nákupem. Každý gril je trochu jinak náročný na údržbu a je dobré si tyto informace zjistit dopředu. Nejnáročnější jsou v tomto ohledu jednoznačně grily na dřevěné uhlí. Jak gril vyčistit? Je třeba vymést popel a důkladně vydrhnout grilovací vanu i rošt. Pro jeho dlouhou životnost je důležité, vyčistit gril hned poté, co trochu vychladne. K čištění grilu použijte speciální kartáč nebo sprej. Údržbu, i když o něco jednodušší, si žádá i plynový gril. Stačí vyčistit rošt a důkladně zkontrolovat, že je vypnutý přívod plynu. Elektrický gril si žádá pouze vyčištění obou desek. U některých modelů je možné desky vyjmou a umýt v myšce nádobí. Co do čištění a údržby si elektrický gril stojí určitě nejlépe.“

Jak grilovat zdravě?

„I grilování může být zdravé, pokud k němu přistupujete správně, grilujete na dobrém grilu (lepší je plynový, kde nevznikají žádné nežádoucí spaliny; s jeho výběrem vám pomůžeme v našem testu grilů) a využíváte kvalitní suroviny. Vždy vařte z kvalitního masa, to je základ. Před grilováním zbavte maso viditelného tuku a kůže. Pokud budete grilovat menší kousky masa, budou rychleji propečené a nemusíte se bát, že by přebytečný tuk z masa odkapával a došlo k tvorbě karcinogenních látek. Nezapomínejte na zdravé recepty a maso odlehčené zeleninou. Grilovat můžete i ryby a křehčí maso. Křehčí maso získáte i díky marinádě a díky obsaženým bylinkám bude sníženo množství nežádoucích vytvářených látek. Aby šťáva z masa neukapávala na uhlí, vyhněte se častému otáčení masa vidličkou a používejte raději kleště nebo lopatky. Další tipy, jak grilovat jako šéfkuchař, najdete v tomto článku. Při dodržování zásad zdravého grilování určitě ulehčíte práci svému tělu i zažívacímu systému.“

Andrea je absolventkou obchodní školy se zaměřením na ekonomiku a vnitřní obchod. Jejím hlavním zaměstnavatelem je její roční syn, ve volném čase se kromě psaní věnuje samostudiem psychologie, zejména pak psychoterapie. Jako freelancer se věnuje i tvorbě webových stránek včetně jejich designu.

Diskuse a poradna

Položte otázku