Jak vybrat tichý spotřebič, který nenarušuje domácí pohodu?

Hlučnost spotřebičů bez pozadí

Hlučící klimatizace, hlasitá myčka, šílený vysavač, silně ždímající a poskakující pračka…. takto asi nezní symfonie ideální a klidné domácnosti, kde chceme po náročném dni především relaxovat a dokončit započaté úkoly. V dnešním článku se proto podíváme na to, jak si vybrat spotřebiče podle úrovně hluku i jak hlučnost jednotlivých zařízení snížit pomocí jednoduchých triků.

Proč se zabývat hlučností v domácnosti?

Abychom se doma cítili pohodlně a v bezpečí, podle severských hygge trendů jsme se v posledních několika letech začali obklopovat svíčkami, dekami a světýlky, které nám zajistí pohodovou atmosféru, i když přijdeme z práce či školy utahaní a nevrlí. Náš klid mohou narušit nejen hluční sousedé, ale také domácí spotřebiče. Může se to zdát jako dost absurdní, ale schválně si vzpomeňte, kdy vás při činnostech, na něž jste potřebovali plné soustředění, vyrušil hlučný tikot nástěnných hodin, vrčící lednice nebo dokonce hlasitě ždímající a vypouštějící pračka?

Hlučnost domácích spotřebičů bývá během jejich výběru velmi přehlíženým parametrem, jehož důležitost si uvědomujeme až v průběhu samotného používání. Pokud luxujete, nebo jednorázově využíváte kuchyňský robot, hluk je jen chvilkovou záležitostí. Pokud ovšem celý den strávíte praním, máte zapnutou klimatizaci, a ještě silně vrčící ledničku, kombinace silných a nelibých zvuků dokáže v mžiku narušit domácí pohodu vám i ostatním.

Whirlpool lednice
Energetické štítky hlučnost

Hlasitost a decibely spotřebičů

Hlasitost zvuků je udávána v decibelech (dB), což je jednotka, udávající hladinu intenzity zvuku na logaritmické škále. Pro naši potřebu bude úplně stačit informace, že nárůst hlasitosti o 3 dB znamená, že zvuk subjektivně slyšíme zhruba dvojnásobně. Je tedy jasné, že každý decibel se počítá a pokud můžete, při koupi produktu se o tento údaj vždy zajímejte.

Energetický štítek napoví

Pokud stojíte před výběrem nového standardního domácího spotřebiče, máte vyhráno. Každý nový produkt je opatřen energetickým štítkem, ze kterého můžete vyčíst ty nejzásadnější a důležité informace. Kromě energetické účinnosti na těchto štítcích výrobci uvádí i další údaje, jako třeba pro nás zásadní produkovaný hluk spotřebiče v dB. Výrobci se při měření hluku řídí příslušnými technickými normami. Přesto se tyto laboratorně naměřené hodnoty mohou při domácím používání subjektivně lišit vlivem vlastností lidského ucha i okolního prostředí. Lidské ucho je velmi zázračný orgán, který hlasitost nízkých, středních a vysokých tónů nevnímá stejně. Může se stát, že vám např. hluboký zvuk digestoře s hlasitostí 65 dB bude připadat tišší než mixér o hlasitosti 58 dB.

Sušička prádla v domácnosti

Ideální hlučnost domácích spotřebičů

Pokud máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem, pak byste se měli na hlučnost kuchyňských spotřebičů obzvláště zaměřit. Doporučujeme například výběr kombinované chladničky s hlučností do 38 dB, o jejímž chodu nebudete téměř vědět. U samostatných kuchyní si s klidným srdcem naopak můžete dovolit i ledničky, jejichž hladina hluku se pohybují okolo 40 až 44 dB. Podobné hodnoty doporučujeme i u myček i když neběží celý den. Více se o těchto spotřebičích dozvíte v našem testu kombinovaných chladniček a myček.

U menších domácích spotřebičů jako jsou mixéry, mlýnky, elektrické kráječe či vysavače zpravidla vysoký hluk tolerujeme, protože je používáme méně často a jen pár minut. Horší už je to například s hodinami, které tikají nepřetržitě. Velkým zdrojem hluku v kuchyni pak může být digestoř, na jejíž hlasitost je třeba také nezapomínat. Důležitá je, kromě samotného přístroje, i správně nastavená instalace odtahu vzduchu. Hlučnost praček se standardně pohybuje okolo 60 dB při praní (při odstřeďování se může vyšplhat běžně až na 75 dB). Můžeme ji snížit například vestavbou do nábytku. Zabudovaný spotřebič je oproti volně stojícímu výrazně tišší.

Zvýšený hluk není pro zdraví žádný med

Nadměrný hluk má na naše fyzické i psychické zdraví negativní účinky. Pokud jsme hluku o hlasitosti 130 dB vystaveni krátkodobě, hrozí nám vážné poškození sluchu. Dlouhodobé vystavení hluku s hlasitostí nad 70 dB může způsobovat únavu, ztrátu pozornosti i celkové snížení výkonnosti. Neblahý vliv má hluk i na vysoký krevní tlak, zvyšuje riziko infarktu, snižuje imunitu organismu a způsobit může i chronickou únavu a nespavost.

Zkuste hlučný spotřebič správně ukotvit

Pokud máte doma hlučnější spotřebič, doporučujeme zkusit malý trik. Správným umístěním spotřebiče v prostoru můžete hlučnost výrazně snížit. Zkontrolujte, zda například vaše lednice stojí skutečně na všech čtyřech nohách a „nekulhá“. Společně s ní pak může rezonovat celá skříň, což není žádoucí. Zdánlivou hlučnost ledničky ovlivňuje i prostředí, kde je umístěna. Pokud doma nemáte tlumící prvky (koberec, záclony, závěsy, atd.) lednička se bude jevit o poznání hlučněji.

Domácnost

Kde se ten hluk bere?

Příčinou hluku jednotlivých spotřebičů může být hned několik:

  • Mohou za něj rotační části jako elektromotory, ložiska, převodové mechanismy atd. V současné době se často používají tišší bezuhlíkové motory. Najít je nejčastěji můžete v pračkách nebo myčkách na nádobí.
  • Mezi další zdroj hluku řadíme proudění vzduchu, za jehož hlasitost může silný zvuk z rotujících částí. Najdeme je především u vysavačů, digestoří, ventilátorů či klimatizací. Výrobci se tyto rotační částice snaží v daných spotřebičích omezit vylepšením geometrie lopatek turbín a ventilátorů.
  • Posledním zdrojem hluku v domácích spotřebičích jsou pístové kompresory. Ty najdeme jako součást ledniček, mrazáků, klimatizací, tepelných čerpadel nebo v některých modelech sušiček prádla s integrovaným tepelným čerpadlem.

Doufáme, že vám náš článek při výběru vybavení do domu nebo do bytu pomůže zajistit komfort a pohodu. Budeme se těšit na všechny tipy a postřehy, které se v domácnosti osvědčily vám. Podělte se o ně s námi 😊