Není to věda: Jak číst energetické štítky u spotřebičů?

Štítky bez pozadí

Energetický štítek je velmi důležitým zdrojem informací při výběru nejen domácího spotřebiče. Podle typu spotřebiče je nutné do celkové ceny započítat také provozní náklady, které jsou nejčastěji vyjádřeny spotřebu energie (elektřiny, vody či plynu). V následujícím článku vám poradíme, jak se v elektronických štítcích vyznat a jak správně je číst.

Co nám štítek říká?

Energetické štítky byly zavedeny v roce 2001 a staly se povinnou součástí všech domácích elektrospotřebičů. V průběhu let prošly postupnými obsahovými i grafickými změnami až do podoby, jak je známe dnes. Energetické štítky mají svou standardizovanou podobu a přesto, že se jejich vzhled může napříč státy Evropské unie lišit, údaje uvedené na štítcích musí být totožné. V České republice má štítek podobu přehledné barevné samolepky, která graficky označuje nejdůležitější parametry výrobku. V pravé horní části najdeme údaje o výrobci a přesné označení modelu spotřebiče.  Nezapomínejte na to, že z energetického štítku nezjistíte další vlastnosti a funkce konkrétního výrobku. Ty si budete muset vždy dohledat zvlášť.  Co už z energetického štítku vyčtete je informace o objemu u velkých spotřebičů s vnitřním prostorem jako například lednice, myčka, pračka, mikrovlnná trouba, trouba atd., dále pak:

Trouba v kuchyni
Sušička prádla v domácnosti

Jaké zboží je energetickým štítkem povinné označovat

1.    Energetická třída

Z barevné a výrazné grafiky můžeme už na první pohled poznat, v jaké energetické třídě se námi pořizovaný spotřebič pohybuje. Barevné pruhy se šipkou v levé polovině štítku vizuálně odlišují náročnost energetického provozu daného spotřebiče. Je zde uplatňována podobná symbolika jako na semaforech – zelená znázorňuje nejúspornější provoz, zatímco červená značí extrémní energetickou náročnost. Konkrétně jde o označení kategorií od A až po G. A je variantou nejekonomičtější na provoz, spotřebiče s hodnotou G splňují minimální požadavky a normy a jsou nejvíce náročnou kategorií na provoz i úsporu. Zmatek v označení mohou tvořit spotřebiče, které jako pomyslnou nadstavbu energetické třídy používají označení (A+++, A++, A+). Čím více +, tím více je spořič úspornější.

2.  Hlučnost spotřebiče

Míra hluku patří v případě ledniček a mrazniček k velmi důležitým parametrům. Asi jen málokdo by chtěl mít v kuchyni nepříjemně hlučný spotřebič. Vždy proto věnujte zvýšenou pozornost také hlučnosti daného modelu, která se klasicky uvádí v dB. Velmi tiché spotřebiče přitom mohou dosahovat příjemných hladin okolo 40 dB. Více si o hlučnosti jednotlivých domácích spotřebičů můžete dočíst v našem článku. Součástí řady nových štítků je dnes i třída emisí hluku, vyjádřená písmeny A až D.

3. Příkon a spotřeba elektrospotřebiče

Každý spotřebič má na štítku uveden příkon, který se počítá ve Wattech (W) a odpovídá spotřebě zapnutého spotřebiče. Toto číslo udává, kolik Wattů spotřebuje daný přístroj za 1 hodinu provozu. Cena dodavatele elektřiny i na energetickém štítku bývá nejčastěji uváděna v kilowatthodinách kWh (1000 watthodin).

Různé energetické štítky

Energetický štítek

Spotřeba energie a jak ji vypočítat

Není neobvyklé, že vás levnější spotřebič ve výsledku po roce provozu může přijít dráž než spotřebič s dvojnásobnou pořizovací cenou. Mezi nejčastěji používaný spotřebič, který vypínáme pouze ve výjimečných případech, patří lednička (mrazák). Ze statistik vyplývá, že roku 1975 klesla obecná spotřeba elektrické energie chladniček až o 75 %. Z tohoto důvodu je vhodné zaměřit se především na spotřebu energie. Tento údaj najdeme v pravé polovině štítku. Obvykle jde o trojcifernou hodnotu uvedenou v kWh. Při výpočtu roční spotřeby konkrétního domácího spotřebiče se doporučujeme zaměřit na všechny informace týkající se spotřeby, a to elektřiny (plynu) i vody (pokud je spotřebovávána) a sečíst pořizovací i provozní cenu. Jak tedy spočítat celkové náklady? Použijte následující vzoreček:

pořizovací cena + životnost (počet let) x (roční spotřeba elektřiny x cena za 1 kWh + roční spotřeba vody x cena vody za 1 l) = celkové pořizovací náklady spotřebič

Také můžete využít šikovných aplikací nebo počítadel, kterých na internetu najdete hned několik. Další šikovnou pomůckou pro výpočet energie daného zařízení je takzvaný wattmetr. Jde o zařízení, které po připojení mezi zásuvku a spotřebič měří celkovou spotřebu energie. V některých případech přístroj dokonce přepočítává spotřebu na finální částku. Wattmetr pořídíte v obchodech s elektronikou od pár stovek až po dražší zařízení s cenou několik tisíc korun.

  • Přibližná průměrná roční spotřeba jedné domácnosti činí 2 500 kWh. To odpovídá množství elektřiny pro byt, kde žijí 2–3 osoby používající běžné elektrické spotřebiče, ale nevyužívající elektrického ohřevu vody.
  • Informace o spotřebě vody získáte stejným způsobem, tedy přepočtem energií na energetickém štítku daného spotřebiče. Průměrná spotřeba například myčky nádobí je mezi 12–18 litry. Na faktuře dodavatel uvádí cenu za kubík (tj. 1000 litrů vody).

Připravované novinky

Vzhledem k aktualizování energetických štítků vázaném na technologický vývoj, schválila Evropská komise konečný formát a vizuální identitu nových energetických štítků, které se v obchodech objeví od 1. března 2021.

Změna se týká těchto šesti skupin výrobků:

  • Myčky nádobí
  • Pračky a pračky se sušičkou
  • Chladničky a vinotéky
  • Svítidla
  • Elektronické displeje (četně displejů televizorů a monitorů a digitálních informačních displejů)
  • Chladicí spotřebiče s přímou prodejní funkcí

Z některých energetických štítků od března 2021 zmizí již výše zmiňované matoucí plusové třídy (A+++, A++, A+; konkrétně jde o myčky, pračky, ledničky, mrazáky, vinotéky, svítidla a obrazovky). Jednotlivé stupnice se sjednotí pro všechny typy výrobků od třídy A (nejúspornější) až po G (nejméně úsporná). Co na štítku naopak přibude je QR kód, který by měl spotřebitelům usnadnit výběr spotřebiče. Po načtení QR kódu chytrým telefonem se na vám displeji zobrazí všechny informace o daném výrobku. Tento krok velmi usnadní orientaci na trhu a dá vzniknout novým aplikacím. V současné době můžete využít např. aplikaci ecoGator, díky které si snadno spočítáte roční spotřebu energie (vody, plynu) v korunách.