Porovnání a test pečicích trub

Jak vybrat pečicí troubu 2017

Pečicí trouba bez pozadí

Nejlepší pečicí trouby roku 2017

Rady, tipy, recenze

Úvod

Pečicí trouba je pro každého kuchaře neoddělitelnou součástí kuchyně. Jíst musí každý bez rozdílu a při přípravě jídla se bez ní jen těžko obejdeme. Ovšem samozřejmě není na škodu, pokud zvolíme troubu, která umí i něco navíc. Právě proto je potřeba věnovat nákupu trouby na pečení náležitou pozornost. V první řadě je nutné si ujasnit, co přesně od trouby na pečení očekáváte. Chcete, aby plnila svou funkci, nebo aby něčím vynikala? V prvním případě vám postačí jakákoliv trouba, ale v tom druhém už je potřeba něco o troubách vědět, než si nějakou vyberete.

Většina lidí dělá při nákupu elektrospotřebičů zásadní chybu. Hledí jen na jejich cenu a ani trouby nejsou v této věci výjimkou. Jistě, je to jeden z podstatných faktorů, nesmíte ale zapomínat, že nízká cena se vám může časem vymstít vysokou spotřebou energie (tedy že to, co ušetříte při počáteční investici, zaplatíte později na elektřině nebo plynu) nebo nedostatečným počtem přídavných funkcí, které byste s největší pravděpodobností na troubě ocenili. Proto při výběru trouby musíte kromě ceny zvážit i celou řadu dalších faktorů, jako například:

  • Velikost trouby a její vnitřní objem
  • Hlučnost
  • Funkce pečení (kterých je v nabídce celá řada a o nichž si řekneme více v rámci tohoto testu)
  • Zařazení trouby do energetické třídy, druh a množství energie, která se na pečení spotřebuje
  • Na závěr třeba ještě design a další zdánlivé detaily…

Chápeme, že věcí, které je potřeba při nákupu trouby zvážit, je hodně. Nabídka na trhu je velmi široká a výběr zboží je kvůli tomu složitý. Právě proto vám ale přinášíme všeobecný přehled toho, na co si při nákupu pečicí trouby dát pozor a zároveň i žebříček nejlepších trub 2017 na našem trhu s jejich stručnými recenzemi.

Na základě výše zmíněných kritérií jsme vybrali nejlepší pečicí trouby 2017 a rozdělili je do tří skupin podle jejich ceny. Z našeho stručného nákupního rádce zjistíte, že nižší cena neznamená automaticky menší objem nebo menší počet funkcí. Rozdíl je totiž především v úspornosti a kvalitě jednotlivých součástek. Z toho důvodu vám trouby střední a vyšší cenové kategorie poslouží výrazně déle (vynikají mnohem větší životností), ušetří vám druhotné náklady a dávají k dispozici také celou řadu speciálních funkcí, s nimiž se u levnějších typů trub setkáte spíše výjimečně. Pojďme se tedy společně podívat na TOP modely a na to, jak vybrat troubu.

Trouba v kuchyni

zpět k menu ↑

Test pečicích trub

Dělení, které se na našich stránkách uplatňuje nejčastěji, je podle ceny. Toho se přidržíme i v případě tohoto testu. Myslíme si totiž, že je to asi nejlepší a nejvíce vypovídající kritérium. Je to právě cena, která je do jisté míry (zdůrazňujeme, pouze do jisté míry) pro kvalitu určující. Většinou totiž platí, že čím vyšší cena, tím více funkcí pečení trouba nabízí a tím lepší a kvalitnější provedení má.

Nejlepší pečicí trouby do 10 000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Objem Rozměry Cena
1. Mora VT 548 MX 67 l 59.5 x 59.7 x 56.5 cm Zjistit cenu
2. Siemens HB 23AB520 67 l 59.5 x 59.5 x 54.8 cm Zjistit cenu
3. Electrolux EZB 3400 AOX 60 l 59 x 59,4 x 56 cm Zjistit cenu
4. Gorenje BO 637E21XG 67 l 59,5 x 59,7 x 54,7 cm Zjistit cenu
5. Beko BIM 22300 X 71 l 59,5 x 59,4 x 54,7 cm Zjistit cenu
6. Whirlpool AKP 244 IX 53 l 59.5 x 59.5 x 56.4 cm Zjistit cenu

Nejlepší pečicí trouby od 10 000 do 25 000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Objem Rozměry Cena
1. Bosch HBG 635NS1 71 l 59,5 x 59,5 x 54,8 cm Zjistit cenu
2. Bosch CBG 635BS1 47 l 45,5 x 59,5 x 54,8 cm Zjistit cenu
3. Siemens CB 635GBS1 47 l 45,5 x 59,5 x 54,8 Zjistit cenu
4. Gorenje BO 73CLI 65 l 59,5 x 59,7 x 56,5 cm Zjistit cenu
5. Miele H 2265 BP 76 l 57,9 x 55,4 x 54,7 cm Zjistit cenu
6. Whirlpool AKZM 8910 IXL 73 l 59,5 x 59,5 x 56,4 cm Zjistit cenu

Nejlepší pečicí trouby od 25 000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Objem Rozměry Cena
1. Bosch CSG 656RB1 47 l 45,5 x 59,5 x 54,8 cm Zjistit cenu
2. Miele H 6461 B 76 l 59,5 x 56,8 x 55 cm Zjistit cenu
3. Siemens HS 658GXS1 71 l 59,5 x 59,5 x 54,8 cm Zjistit cenu
4. Siemens HM 676G0S1 67 l 59,5 x 59,5 x 54,8 cm Zjistit cenu

Pečicí trouby a jejich charakteristika

Nejlevnější trouby (mezi pěti tisíci až deseti tisíci korunami) nabízí většinou výbavu a funkce, které jsou v dnešní době v podstatě jen základní. Pokud však netoužíte po vychytávkách, jako je teplotní sonda nebo různé samopečicí automatické programy a toužíte po jednoduchosti, slušné ceně a průměrném designu, jsou trouby v této cenové hladině jako stvořené pro vás. Nedá se říct, že by byly vysloveně nekvalitní, jen jsou prostě zjednodušené (což někdy nemusí být na škodu). Zato trouby na pečení v ceně mezi deseti tisíci a dvaceti pěti tisíci korun tvoří ideální, zlatou střední cestu mezi cenou a kvalitou. Tyto modely už v sobě často spojují obrovské množství funkcí a programů. Poslední cenová kategorie nad dvacet pět tisíc korun se může zdát příliš drahá, ale na druhou stranu získáte skutečně špičkové trouby, které v sobě skrývají desítky programů, které z pečení dělají hotový kuchařský zážitek bez velké námahy. Navíc u nich výrobci zainvestovali i do výrobních komponentů, což se odrazí na velmi dlouhé životnosti. Pokud si tedy nemusíte své výdaje pečlivě hlídat, můžeme tuto kategorii plně doporučit – vysoká počáteční investice se vám několikanásobně vrátí na nízké spotřebě a kvalitě.

Pečení v troubě

zpět k menu ↑

Největší výrobci pečicích trub

Je nutné podotknout, že výrobců pečicích trub je mnohem víc. Tady si ale představíme pouze ty, o kterých se nejčastěji mluví v žebříčcích kvality, popřípadě se ocitli v našich recenzích. Jsou to společnosti, které mají v prodeji větší množství modelů pečicích trub a mají s jejich výrobou větší zkušenosti. U značky totiž z velké míry o kvalitě rozhoduje i tradice. Navíc námi vybrané firmy se nebojí investovat do zlepšování a vývoje nových technologií. Proto se ani vy – zákaznicí nemusíte bát investovat do výrobků těchto společností. Které společnosti to jsou?

Pečicí trouby Bosch

Značka Bosch pochází původem z Německa. Práva na ni vlastní společnost Robert Bosch GmbH, kterou roku 1886 založil továrník Robert Bosch. Své výrobky vyrábí z kvalitních materiálů v pestrých variantách, kombinacích a ve všech cenových hladinách. Takže z nabídky jejích výrobků si může vybrat prakticky každý. Ve své bohaté škále produktů myslí úplně na všechno. Jako jedna z mála na trhu nešetří na nákladných zátěžových testech, abyste si zákazníci mohli být jistí, že při výrobě nic nezanedbali. Jako jedna z mála značek vyrábí i kompaktní trouby Bosch s výškou 45 cm. Trouby Bosch jsou také skvěle funkčně vybavené. Dávají na výběr model se samočisticí funkcí na bázi pyrolýzy, ale i s integrovanou mikrovlnnou troubou a spoustu dalších věcí. Bosch je vhodný jak pro zákazníky náročné na nabídku funkcí, tak i pro minimalisty, kterým postačí základ.

Bosch

Pečicí trouby Electrolux

Koncern Electrolux je po celém světě uznávaný švédský výrobce a prodejce bílé techniky s osmdesátiletou tradicí. Jde o firmu, která se proslavila především uvedením vysavače lux na evropský trh. Kromě vysavačů ale vyrábí i lednice, pračky a obecně výrobky pro domácnost, včetně pečicích trub. Při výrobě všech svých trub na pečení spojuje kvalitu s efektivitou. Uvědomuje si uspěchanost dnešní doby, a tak se snaží vyrábět trouby, které pečou rychle, úsporně a zároveň i chutně. Dbá i na jednoduché čištění svých modelů tak, aby s jejich údržbou bylo co nejméně starostí, přičemž nezapomíná ani na design a přehlednost ovládání. Na výběr tu máte z rozličných provedení se širokou škálou cen. Za nás jde o jedny z nejkvalitnějších trub na trhu.

electrolux

Pečicí trouby Gorenje

Osmý největší výrobce bílé techniky v Evropě, společnost Gorenje (mimochodem, členem skupiny Gorenje Group je i naše česká firma Mora), byla založena po druhé světové válce a je původem ze Slovinska. Je stabilním poskytovatelem kvalitních trub na pečení, dostupných pro širokou veřejnost díky relativně nízkým cenám. V designu pečicích trub se vyznačuje především návratem k tradici (jak je u výrobků Gorenje zvykem). Hlavním lákadlem jsou retro trouby Gorenje a moderní trouby s oválným designem, inspirované starými pecemi. Má to ale i své praktické důvody, jako je především lepší cirkulace teplého vzduchu okolo pečeného pokrmu. Díky tomu dosahují tyto trouby ve srovnáních kvality pečení lepších výsledků než konkurence. Velkým plusem produktů této společnosti jsou v podstatě lidové ceny a jednoduchost ovládání.

Logo Gorenje

Pečicí trouby Miele

Společnost Miele je dalším představitelem německé kvality. Je to rodinný podnik s téměř stodvacetiletými zkušenostmi v oboru bílé techniky, který se neustále posouvá a rozrůstá. Oproti svému německému konkurentovi, firmě Bosch, se specializuje především na trouby s extra velkým vnitřním objemem. Nazývá to technologií Vnitřní prostor XXL, což představuje objem 90 litrů. To nabízí prostor na pečení ve třech úrovních. Na jejich zabudování je potřebný samozřejmě i větší prostor, jejich rozměry jsou zhruba 90 x 50 centimetrů. Firma však nabízí i trouby v rozměrové řadě Klasik (60 x 60 centimetrů) a Kompakt (60 x 45 centimetrů). Takže se trouby značky Miele vejdou do každé kuchyně. Co se týče dostupnosti, je na tom firma v otázce cen o něco hůře. Cena je v průměru o polovinu vyšší, než jak je tomu u většiny ostatních značek. Vykompenzuje to ale kvalita a životnost těchto trub – nebojíme se tvrdit, že jde o skutečné luxusní modely. V této firmě totiž striktně dodržují zásadu výroby všech komponent přímo v Německu. Tím se sice zvyšuje cena, pravda, ale zároveň i kvalita.

Miele logo

Pečicí trouby Mora

Společnost původem z České republiky, respektive z Moravy, funguje už od roku 1825. Od té doby se vypracovala na přední značku a největšího výrobce v oblasti varné techniky, sporáků a vestavných spotřebičů v České republice. Prosadila se však i ve světě. Není bez zajímavosti, že je součástí velké evropské skupiny Gorenje Group. Vyznačuje se širokým výběrem produktů s funkčním a moderním designem. Největší devízou trub značky Mora je ale kvalita a odolnost za rozumnou cenu. Ta je nižší, než u konkurence. Přitom se snaží zachovávat i vysoký výkon. Trouby Mora se ovládají jednoduše a intuitivně. Za nás dobrá volba pro méně náročné zákazníky.

Pečicí trouby Whirlpool

Whirlpool je další výrobce bílé techniky s přívlastkem největší a navíc s více než stoletými zkušenostmi. Tentokrát jde o společnost, která pochází z Ameriky. Sdružuje v sobě značky, jako třeba KitchenAid, JennAir, Amana nebo Inglis. Svými výrobky všeobecně vychází v testech velmi dobře hlavně výborným poměrem kvality a ceny. V oblasti pečicích trub přišel na trh hlavně s funkcí 6. Smysl, díky které se automaticky přizpůsobí v multifunkčních troubách čas pečení a průběžně se stav připravovaného jídla kontroluje tak, aby se předešlo připálení nebo dokonce spálení. Jde o technologii, se kterou se v různých obměnách setkáváme téměř u všech spotřebičů značky Whirlpool. Obecně se pak trouby Whirlpool řadí mezi snadno ovladatelné, výkonné, s jedinečným designem a s rozumnými cenami.

Whirlpool logo

zpět k menu ↑

Jak vybrat pečicí troubu rychle a správně?

Když už jste si ujasnili, kolik zhruba chcete do trouby investovat a o jakou značku byste mohli mít zájem, tak byste při jejím výběru neměli zapomínat ani na zdánlivé detaily, které však hrají velkou roli. Proto přinášíme pár věcí, které byste měli před nákupem zvážit a které byste určitě neměli opomenout…

Základní členění pečicích trub

Trouby na pečení necharakterizuje pouze cena (kterou jsme zvolili v našem testu jako vodítko), ale i způsob umístění, druh energie, který trouba spotřebuje na pečení, nebo systém ohřevu. Podívejme se tedy, jak se trouby dají rozdělit:

Vestavná trouba

Podle umístění na:

  • Volně stojící trouby na pečení, kombinované s varnou deskou (sporáky)
  • Vestavné pečicí trouby, které se stávají součástí kuchyňské linky. Na ty je náš test zaměřen. Z hlediska fungování dělíme na dvě kategorie – klasické vestavné trouby a polyvalentní trouby (jejichž součástí bývá i varná deska)
  • Mini volně stojící trouby, jinak nazývané i kombinované nebo multifunkční trouby, vhodné především do malých kuchyní, či chat a chalup, protože je můžete položit na kuchyňskou linku (zkrátka, tak jako mikrovlnku), přičemž nejjednodušší modely vám připraví opékané sendviče, toasty a jiná menší jídla. Kromě toho mají tyto trouby k dispozici tři základní funkce, díky nimž v podstatě plnohodnotně nahradí předešlé dva typy – pečení v troubě, vaření na plotnách a grilování v troubě (na jehle)
  • Mikrovlnné trouby – zmiňujeme pouze okrajově – nemohou nahradit klasické trouby, ale s pomocí mikrovln jsou schopny ohřívat pokrmy.

Podle druhu energie, která se k pečení využívá, dělíme trouby na:

  • Plynové – k ohřevu se používá plyn.
  • Elektrické – využívají elektrickou energii. Speciálním typem elektrické trouby je i parní trouby (nazývaná také multifunkční). Často je však příprava jídel v páře součástí klasické elektrické trouby v podobě speciální funkce. Dnes patří parní trouby k oblíbenějším, neboť mohou víceméně plnohodnotně nahradit jiné typy trub. Parní trouby slouží na přípravu jídel v páře, tedy bez tuku pouze prostřednictvím vody, kdy si jídlo zachová mnohem více vitamínů. A nejen vitamínů, ale i chuti a vůně. Další výhodou je, že velmi rychle uvaří nebo udusí (při prémiové funkci i upeče) jakékoliv jídlo v jeho zdravé verzi bez tuku.

Podle systému ohřevu se trouby dělí na:

  • Horkovzdušné – kromě horního a dolního topného tělesa má horní a dolní topné těleso a ventilátor. Tento ventilátor zkrátka rovnoměrně rozproudí vzduch v troubě.
  • Multifunkční – multifunkční trouba má, co se ohřevu týče, všechno, co i horkovzdušná, ale kromě toho má ještě něco navíc. Je to kruhové topné těleso kolem ventilátoru. Rozvod tepla je tak mnohem rovnoměrnější.

Volně stojicí trouba

Plynová trouba, nebo elektrická trouba?

Existuje věčná debata, která z nich je lepší. Popravdě, plynové trouby se pomalu z trhu vytrácí, protože je čím dál více vytlačují právě trouby elektrické. A to z více důvodů.

Elektrické trouby na pečení

Výhody:

  • Větší výběr pro běžného zákazníka – dostanete se k téměř nekonečnému množství elektrických trub s mnoha možnostmi na ohřev, pečení a podobně. Jsou různých značek, cenových hladin a designu.
  • Přiměřené nákladypři nákupu a hlavně při instalaci elektrické trouby jsou v průměru často vyšší, než je tomu u plynové trouby. U plynové varianty je však potřeba brát do úvahy i nutnost zabezpečení přívodu plynu, jehož instalace může být časově i cenově náročná. Navíc, ačkoliv je plyn levnější, než elektřina, při dnešních moderních a vysoce úsporných modelech a možnostech různých nastavení elektrických trub se s nimi dá ušetřit ještě mnohem víc.
  • Jednodušší nastavení teploty – plynová trouba hřeje jen zespodu. Regulovat teplotu v ní lze jen v rozpětí 150 až 260 °C, přičemž v elektrické troubě je toto rozpětí mnohem větší. Celkově 35 až 350 °C.
  • Větší komfort – elektrická trouba poskytuje běžnému uživateli větší pohodlí, protože u ní snáze uhlídá celý proces pečení díky rovnoměrné distribuci tepla. Hlavně pečení koláčů nebo pečiva je v ní jednodušší díky faktu, který jsme zmínili v předchozím bodě.

Nevýhody

  • Vyšší cena – elektrické trouby se pohybují v různých cenových hladinách, které ovlivňuje množství faktorů, jako je například množství obsáhnutých funkcí pečení, energetická třída a podobně. Celkově se dá říct, že cena je vyšší, než u plynových trub.
  • Všeobecně suché prostředí trouby – právě toto je hlavní důvod, proč někteří profesionální kuchaři a gurmáni nadále raději používají plynovou variantu, protože se v ní maso méně vysuší. Elektrické trouby vysušují více, spalování elektřiny totiž neprodukuje vlhkost.

Elektrická trouba

Plynové trouby na pečení

Výhody:

  • Není nutné je předehřívatplyn je velmi účinný, takže plynové trouby mají tendenci se velmi rychle nahřát.
  • Méně vysušují – tento typ trub má též tendenci být vlhčí než elektrická trouba, protože spalování plynu uvolňuje do vzduchu v troubě určitou vlhkost. Proto se v ní masové pokrmy pečou daleko lépe. Zato však vlhké prostředí zabraňuje vytvoření křupavé kůrky v případě pečení chleba nebo jiného druhu pečiva.
  • Nižší kupní cena – výběr pro domácnosti je menší, zato však za velmi rozumné ceny v rozpětí od pěti do třinácti tisíc korun.

Nevýhody:

  • Složitější nastavování teploty – tato nevýhody vyplývá logicky z výhody elektrických trub, popsané výše. Teplota trouby může kolísat a celkový ohřev je méně vyrovnaný. Většina plynových pecí (především těch starších) mívá svá teplejší místa, což může vést k připáleninám.
  • Menší komfort – to, co elektrické trouby poskytují automaticky díky rovnoměrnému ohřevu horním a spodním topným tělesem a běžně i ventilátorem, je nutné v plynové troubě kompenzovat různými triky, jako je například pravidelné otáčení plechu, aby se všechny části pokrmu opekly rovnoměrně, nebo zvýšení teploty pro upečení křupavého pečiva a podobně. Ohřev je zkrátka nevyrovnaný.
  • Malý výběr pro domácnosti – v běžných obchodech je už výrazně vytlačily elektrické trouby. Plynové trouby už u nás nabízí převážně pouze firma MORA a i ta jen v kombinaci s varnou deskou, takže je vlastně najdete jen ve formě klasických sporáků. V jiné formě je seženete pouze při objednávce ze zahraničí.

Plynová trouba

Nepodložený mýtus

Častým argumentem v neprospěch plynových trub je přílišné eventuální zdravotní riziko spojené s jejich používáním. Jde o únik plynu. Avšak v dnešní době příliš neobstojí, protože na trhu jsou v nabídce modely s automatickým vypnutím přívodu plynu po vypnutí spotřebiče, tzv. Gas Stop. Preference jednoho či druhého typu trouby je tedy spíše otázka zvyku a celkového pocitu uživatele.

Dvířka trouby

Měly by být lehké a otvírat se bez nutnosti využití větší fyzické síly. Ideálně, pokud postačí použít pouze jednu ruku. Taktéž by po otevření měly zůstat v pozici bez toho, aby při tom padaly nebo se zasekly. Skleněný otvor na dvířkách by zase měl být dostatečně velký na to, abyste mohli kontrolovat pohledem celý obsah plechu bez toho, abyste museli dvířka otvírat a pouštět horký vzduch ven. Ideální je, pokud vám při nákupu v obchodě dovolí si otvírání trouby vyzkoušet.

Řídící prvky trouby

Nezáleží na tom, jestli preferujete manuální anebo digitální zapínání a nastavování trouby, ale je důležité, aby symboly pro každou funkci byly jasně čitelné a přehledně označené. Moderní trouby totiž mají množství funkcí, které mohou být pro běžného spotřebitele matoucí. Přehlednost je proto na místě. Elektronické řízení bývá řešeno centrálním knoflíkem pro kontrolu těch funkcí. Zároveň se na displejích zobrazují funkce a teploty pro pečení. Uprostřed displeje pak vidíte dobu pečení a hodnotu nastavené teploty. V prodeji však najdete i jednodušší modely se základním ovládáním prostřednictvím dvou knoflíků. Jeden na nastavení funkce, druhý na nastavení teploty. U jednodušších a levnějších modelů totiž displej nahrazuje samostatný knoflík, který svým otáčením slouží jako časovač. Základem pro koupi správné trouby bývá ujasnění si, co přesně od trouby na pečení očekáváme, případně následná konzultace s prodejce. Ujistěte se také, že k výrobku byl přibalen i přehledný a srozumitelný návod k použití, abyste mohli ze své trouby vytěžit skutečně maximum.

Displej trouby

Velikost pečicí trouby

Při výběru trouby je samozřejmě třeba brát do úvahy i její rozměry. Podle objemu (který o velikosti trouby vypovídá nejvíce), rozeznáváme tři kategorie:

  • Malé trouby – 12 až 35 litrů, vhodné pro domácnost o dvou členech
  • Střední trouby – 35 až 65 litrů, vhodné pro malé rodiny
  • Velké trouby – nad 65 litrů – měli by je zvážit především ti, kdo rádi pečou velké kusy masa, vhodné i pro vícečlenné rodiny.

Objem trouby se přímo úměrně promítá do rychlosti přípravy jídla. Stejně tak nesmíte zapomínat, že čím menší trouby bude, tím méně pro vás bude práce s ní komfortní. Nevyhnutelné je přeměřit si rozměry místa, na které chcete troubu postavit, případně zabudovat. K dispozici jsou i takové modely, které se vejdou do výklenku s výškou pouze 45 centimetrů.

Čištění trouby

Když se kterýkoliv spotřebič používá, je potřeba ho i čistit. To platí i pro troubu na pečení. Kdo by ale toužil po úmorném čištění tuku a připálenin? Nikdo… Moderní trouby vám to mohou ulehčit, a to zejména díky:

  • Pyrolýze, což je vlastně čištění horkým vzduchem, zahřátým na hranici 500 °C. Spáleniny se tím přemění na lehce stíratelný popel, který setřete mokrou hadřičkou. Drhnutí trouby se tak minulostí.
  • Katalytickému čištění, kde se výměnné katalytické složky se speciálním smaltovaným povrchem postarají o samočištění trouby podobně jako při pyrolýze. Smalt nedovolí nečistotám usadit se a při teplo 200 °C je vypálí. Ty pak spadnou na dno vy je opatrně a snadno smyjete.
  • Aquacleanu, čištění vodní parou – zahřátá voda, kterou vložíte do trouby a necháte sehřát na více než 100 °C se začne vypařovat a uvolňovat nečistoty, které výrazně snáze setřete.

Výrobci mysleli i na lehčí čištění venkovních stěn trouby. Ty jsou vyráběné převážně ze snadno čistitelného nerezu. Stlačování knoflíků ovládání ulehčuje čištění tím, že nemusíte manévrovat okolo nich v úzkých škvírách. Při čištění povrchu trouby vždy myslete na to, z jakého materiálu je trouba vyrobena. Čisticí prostředek vždy volte neagresivní, nemastný (takže různé kyseliny určitě nechtě stranou) a takový, aby byl na daný povrch výrobcem určen. Jinak můžete troubu poškodit a už nebude pro vaši kuchyni ozdobou. V případě materiálů, které jsou k chemickému čištění náchylné (třeba nerez) byste se pak mohli dočkat i koroze a dalších nepříjemných následků.

Čištění trouby

zpět k menu ↑

Design a materiál trouby

Dříve byly nejběžnějšími materiály pro výrobu trub a pecí litina, železo a sklo, což nebyla zrovna estetická kombinace. Dnes, v době, kdy se každý snaží vyladit svou kuchyni maximálně podle svých představ, už je nabídka širší. Nejčastěji užitými materiály jsou nerez, ocel, plech a v kombinaci s tím sklo na dvířkách. Co se týče celkového provedení, je dnes možné vybrat troubu do každé kuchyně. Nabízeny jsou v mnoha barevných odstínech (nicméně kovové odstíny, černá a bílá vedou), přičemž některé společnosti, jako třeba Gorenje, nabízejí i retro trouby. Naše rada zní, abyste si v nepřeberném množství produktů na trhu vybírali i s ohledem na styl vaší kuchyně, aby vám do ní trouba pěkně zapadla.

Moderní kuchyně

zpět k menu ↑

Přídavné funkce a další parametry, které troubu ještě zdokonalí

  • Gril je současně nejvyhledávanější a zároveň nejčastější funkcí většiny modelů v nabídce. Umožňuje vám pohodlné grilování jídla přímo v kuchyni.
  • Speciální funkce na pečení chleba, pizzy a podobně.
  • Mnoho elektrických trub má v sobě zabudovanou funkci přípravy jídla v páře, což v podstatě nahradí parní troubu.
  • Oblíbenou a užitečnou funkcí je rozmrazování. Teplota stoupá opatrně, pomalu a rozmrazuje zamrzlé pokrmy.
  • Velmi užitečná funkce pro domácnost s dětmi je takzvaná dětská pojistka, která zajistí, že po nastavení a spuštění pečení už není možné s troubou manipulovat.
  • Rodiny s dětmi uvítají i třívrstvé sklo dvířek, které zabraňuje jejich přehřívání, a tak se předchází velmi bolestivým popáleninám při případném dotyku dvířek.
  • Vítaným příslušenstvím, které taktéž zabraňuje popáleninám při vytahování plechu, jsou teleskopické výsuvy.
  • Osvětlení trouby – určitě je dobré, když můžete během pečení jídlo kdykoliv zkontrolovat.
  • Na dokonalou přípravu masa, ale i jiných druhů jídel vyhledávejte trouby s tepelnou sondou, která vám ukáže teplotu přímo uvnitř. Pro přípravu každého druhu masa je optimální jiná vnitřní teplota. Předejdete tak jeho nedopečení nebo spálení.
  • Pro méně zkušené kuchaře by mohla být užitečná i funkce AUTO. Jde o režim trouby, při kterém máte na výběr z už přednastavených programů, nebo na pokyn trouby naťukáte jednoduše přesné informace co, v čem a jaké množství byste chtěli péct. Po zadání těchto pokynů už zbývá jen vložit plech s připraveným těstem nebo pokrmem, neboť všechno ostatní si trouba nastaví sama. V tomto režimu ale není možné troubu využít na pečení více jídel naráz.
  • Funkce Multiflow 360° umožňuje díky zaoblení trouby ideální rozprostření horkého vzduchu.
  • Funkce 3D pečení vám umožní připravovat až tři pokrmy najednou, aniž by se mísily chutě a aniž by se jednotlivé pečicí procesy ovlivňovaly

V jedné troubě může být těchto funkcí, zmíněných v tomto přehledu, více dohromady a mohou přibývat i některé další, které jsme zde nezmínili. Je na vás, jakou kombinaci si vyberete a jaká vám bude nejvíce sedět. Množství funkcí a speciálních parametrů často sice zvyšuje cenu, ale rozšiřuje to funkčnost a možnosti využití trouby. Navíc nesmíte zapomínat, že je to investice na několik let, někdy i na více než deset, a ne tedy jen na pár měsíců. Je sice nárazová, ale dlouhodobá a vyplatí se. Vrátí se vám i tím, do jaké úsporné energetické třídy trouba patří a zda má přiměřený výkon. Proto by pro vás měl být hlavním pomocníkem při nákupu pečicí trouby energetický štítek. Měli byste si ho tedy skutečně pečlivě prostudovat.

Pečicí trouby

zpět k menu ↑

Co je energetický štítek a co všechno se z něj dá vyčíst?

Energetický štítek je dnes povinnou součástí každého elektrického spotřebiče. Pomáhá zákazníkům zorientovat se v téměř nekonečně široké nabídce výrobků a vybrat si takový, který bude šetřit vaši peněženku nejen svou kupní cenou, ale i spotřebou během doby, po kterou ho budete používat. Energetický štítek totiž popisuje spotřebič po stránce energetické úspornosti, výkonnosti a podobně. Takové označování spotřebičů energetickým štítkem je u nás povinné více než deset let, a od prvopočátku je nenahraditelným vodítkem při výběru elektroniky.

Jak to funguje?

Z energetického štítku lze zjistit množství informací, jako například spotřebu elektrické energie určitého spotřebiče, do které energetické třídy se zařazuje a podobně. To jsou parametry, které vám pomohou se rozhodnout pro ten nejúspornější a nejekonomičtější model. Správné rozhodnutí vám dokáže ušetřit spoustu peněz na nákladech vyplývajících nejen z nákupu, ale i z dlouhodobého používání daného spotřebiče.

Energetický štítek trouby

Energetická účinnost produktu je znázorněna barevnou škálou. Přitom každá z těchto barev představuje jinou energetickou třídu, popisující energetickou úspornost a efektivitu spotřebiče. Nejúspornější je zelená kategorie A, naopak energeticky nevýhodné a málo úsporné jsou spotřebiče červené kategorie G. Později se škála energetické úspornosti ještě rozrostla o tři nové kategorie, a sice A+, A++  A+++. Třída A+ v porovnání s dříve nejvýhodnější třídou A šetří energii ještě o 25 % víc, třída A++ o 25 % víc než A+ a stejné je to i v případě nejvyšší třídy A+++. Dříve se tyto nové kategorie směly používat pouze pro popis ledniček, ale už se to rozšířilo i na ostatní spotřebiče, včetně pečicích trub (ale i na okna a dveře, protože jejich kvalita taktéž souvisí s úsporou energie. Tento příkaz informovat zákazníky o energetické účinnosti samozřejmě nedělá výjimku ani u internetových a katalogových prodejců.

Co přesně obsahuje energetický štítek pečicích trub

  • Do jaké kategorie úspornosti vybraný model spadá – více jsme se o nich rozepsali v předchozím odstavci
  • Zdroj energie trouby – jestli jde o elektrickou energii nebo plyn
  • Objem vnitřního prostoru v litrech – o tom jsme se bavili v odstavci o rozměrech
  • Spotřebu elektrické energie během jednoho cyklu ohřevu, vyjádřena v megajoulech na cyklus nebo kilowatthodinách na cyklus. Vždy je udávána ve dvou hodnotách, pro běžné pečení a pro horkovzdušné pečení.


zpět k menu ↑

Pečicí trouby a jejich ceny

Většinu našich čtenářů zajímají při nákupu i ceny. Proto jim tradičně věnujeme jednu kapitolku. Cena je totiž věcí, která u řady zákazníků o koupi bezprostředně rozhoduje. Je to sice škoda, ale s ohledem na rozdílné finanční možnosti každého z nás to chápeme. V jakých cenových kategoriích se tedy trouby pohybují a co od nich očekávat?

  • Trouby s cenou kolem 10 000 korun – Tady pořídíte víceméně průměrné spotřebiče. Když nebudete investovat do až podezřele levných trub, seženete v této kategorii oblíbené výrobky osvědčených značek. Nejčastěji narazíte na áčkové energetické třídy, většinou A nebo A+, se základní výbavou a jednoduchým ovládání. Kapacitou jde o průměrné trouby.
  • Trouby s cenou kolem 25 000 korun – tady se dostáváme k vysoce kvalitním výrobkům pro náročné zákazníky. Spotřebou jde o vyladěné přístroje třídy A++ nebo A+++, tedy těch nevyšších. Mají výrazně větší kapacitu, lepší design a více funkcí, než předchozí kategorie.
  • Trouby s cenou přes 25 000 korun – extra třída pečicích trub, která nabízí skutečný luxus (nejčastěji jde o velmi osvědčené značky, jako třeba Miele). Takové trouby ocení skuteční gurmáni, protože mají velkou kapacitu, rovnoměrný a vysoký výkon, spoustu funkcí a to všechno při skvělých hodnotách spotřeby.


zpět k menu ↑

Finální verdikt

Výběr na trhu je tak široký, že i v případě nutných kompromisů najdete dostatečně akční a uspokojující produkt ve všech cenových hladinách a velikostech. Snad už teď budete vědět, jak se v té obrovské nabídce zorientovat. Základ je jasně si určit vlastnosti, které chcete, aby vaše trouba na pečení měla, a uvažovat samozřejmě s její velikostí, designem a škálou funkcí. I levnější model v sobě může skrývat množství užitečných funkcí. V prvé řadě sledujte energetický štítek, velikost dvířek (sklo na nich by mělo být trojvrstvé) a přehlednost funkcí na ovládání. A pokud máte děti, tak dbejte i na to, aby trouba měla v nabídce dětskou pojistku a funkci chladných dveří. Nezapomínejte ale ani na kapacitu trouby, která je do velké míry rozhodující o komfortu a účinnosti přístroje. A co byste taktéž neměli opomenout, to je její údržba. Určitě nechcete, abyste se při čištění trouby museli rozčilovat a zdržovat. Na závěr pak stojí za to ještě zhodnotit cenu přístroje, jestli není příliš vysoká.

Na závěr naše poslední rada, ať už jste při výběru trouby na pečení omezování financemi, prostorem či čímkoliv jiným. Nezáleží na velikosti, výkonu ani ceně trouby, kterou si pořídíte, ale na vašem kulinářském umění a především na tom, jak dobře se naučíte svou pečicí troubu ovládat a vytěžit z možností, které nabízí, maximum.

Pečicí trouba

Poradili jsme vám s výběrem trouby na pečení. Víte, které modely jsou nejlepší a na co všechno si při nákupu dát pozor. Teď už vám jen přejeme, aby vámi vybraná trouba na pečení dovedla vaše kuchařské umění k dokonalosti a vytěžili jste z ní maximum. Přejeme vám dobrou chuť!

Pečicí trouby
Ohodnotit článek