Nejlepší pečicí trouby 2019

  • Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnější trouby.
  • Zvolte si na základě výkonu, velikosti, spotřeby a poměru cena/kvalita.
  • Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.

Pečicí trouby bez pozadí

TOP pečicí trouby roku 2019

Úvod

Pečicí trouba je pro každého kuchaře neoddělitelnou součástí kuchyně. Jíst musí každý bez rozdílu a při přípravě jídla se bez ní jen těžko obejdeme. Ovšem samozřejmě není na škodu, pokud zvolíme troubu, která umí i něco navíc. Právě proto je potřeba věnovat nákupu trouby na pečení náležitou pozornost. V první řadě je nutné si ujasnit, co přesně od trouby na pečení očekáváte. Chcete, aby plnila svou funkci, nebo aby něčím vynikala? V prvním případě vám postačí jakákoliv trouba, ale v tom druhém už je potřeba něco o troubách vědět, než si nějakou vyberete.

Většina lidí dělá při nákupu elektrospotřebičů zásadní chybu. Hledí jen na jejich cenu a ani trouby nejsou v této věci výjimkou. Jistě, je to jeden z podstatných faktorů, nesmíte ale zapomínat, že nízká cena se vám může časem vymstít vysokou spotřebou energie (tedy že to, co ušetříte při počáteční investici, zaplatíte později na elektřině nebo plynu) nebo nedostatečným počtem přídavných funkcí, které byste s největší pravděpodobností na troubě ocenili. Proto při výběru trouby musíte kromě ceny zvážit i celou řadu dalších faktorů, jako například:

  • Velikost trouby a její vnitřní objem
  • Hlučnost
  • Funkce pečení (kterých je v nabídce celá řada a o nichž si řekneme více v rámci tohoto testu)
  • Zařazení trouby do energetické třídy, druh a množství energie, která se na pečení spotřebuje
  • Na závěr třeba ještě design a další zdánlivé detaily…

Chápeme, že věcí, které je potřeba při nákupu trouby zvážit, je hodně. Nabídka na trhu je velmi široká a výběr zboží je kvůli tomu složitý. Právě proto vám ale přinášíme všeobecný přehled toho, na co si při nákupu pečicí trouby dát pozor a zároveň i žebříček nejlepších trub 2019 na našem trhu s jejich stručnými recenzemi.

Na základě výše zmíněných kritérií jsme vybrali nejlepší pečicí trouby 2019 a rozdělili je do tří skupin podle jejich ceny. Z našeho stručného nákupního rádce zjistíte, že nižší cena neznamená automaticky menší objem nebo menší počet funkcí. Rozdíl je totiž především v úspornosti a kvalitě jednotlivých součástek. Z toho důvodu vám trouby střední a vyšší cenové kategorie poslouží výrazně déle (vynikají mnohem větší životností), ušetří vám druhotné náklady a dávají k dispozici také celou řadu speciálních funkcí, s nimiž se u levnějších typů trub setkáte spíše výjimečně. Pojďme se tedy společně podívat na TOP modely a na to, jak vybrat troubu.

zpět k menu ↑

Základní dělení pečicích trub v našem testu

Dělení, které se na našich stránkách uplatňuje nejčastěji, je podle ceny. Toho se přidržíme i v případě tohoto testu. Myslíme si totiž, že je to asi nejlepší a nejvíce vypovídající kritérium. Je to právě cena, která je do jisté míry (zdůrazňujeme, pouze do jisté míry) pro kvalitu určující. Většinou totiž platí, že čím vyšší cena, tím více funkcí pečení trouba nabízí a tím lepší a kvalitnější provedení má.

Nejlevnější pečicí trouby seženete zhruba do deseti tisíc korun. Jde o modely, jejichž hlavní předností je cena a dostupnost, ale můžete od nich čekat pouze průměrné parametry. Samozřejmě, běžnou domácnost uspokojí, ale pro náročné zákazníky je přeci jenom potřeba koupit něco lepšího. Trouby střední třídy, zhruba od deseti tisíc do pětadvaceti tisíc korun už mají zcela jiné parametry. Jsou technicky pokročilejší a funkčně lépe vybavené, takže při relativně solidní ceně uspokojí i potřeby náročnějších hospodyněk. Pečicí trouby ale mohou přesáhnout i cenovou hranici dvaceti pěti tisíc korun a nebude to nic výjimečného. Půjde pak o pečicí trouby pro zkušenější zákazníky, kteří touží po něčem speciálním. Půjde pak o to nejlepší, co v této kategorii trh nabízí.

Trouby na pečení necharakterizuje pouze cena (kterou jsme zvolili v našem testu jako vodítko), ale i způsob umístění, druh energie, který trouba spotřebuje na pečení, nebo systém ohřevu. Podívejme se tedy, jak se trouby dají rozdělit:

Podle umístění na:

  • Volně stojící trouby na pečení, kombinované s varnou deskou (sporáky)
  • Vestavné pečicí trouby, které se stávají součástí kuchyňské linky. Na ty je náš test zaměřen. Z hlediska fungování dělíme na dvě kategorie – klasické vestavné trouby a polyvalentní trouby (jejichž součástí bývá i varná deska)
  • Mini volně stojící trouby, jinak nazývané i kombinované nebo multifunkční trouby, vhodné především do malých kuchyní, či chat a chalup, protože je můžete položit na kuchyňskou linku (zkrátka, tak jako mikrovlnku), přičemž nejjednodušší modely vám připraví opékané sendviče, toasty a jiná menší jídla. Kromě toho mají tyto trouby k dispozici tři základní funkce, díky nimž v podstatě plnohodnotně nahradí předešlé dva typy – pečení v troubě, vaření na plotnách a grilování v troubě (na jehle)
  • Mikrovlnné trouby – zmiňujeme pouze okrajově – nemohou nahradit klasické trouby, ale s pomocí mikrovln jsou schopny ohřívat pokrmy.

Podle druhu energie, která se k pečení využívá, dělíme trouby na:

  • Plynové – k ohřevu se používá plyn.
  • Elektrické – využívají elektrickou energii. Speciálním typem elektrické trouby je i parní trouby (nazývaná také multifunkční). Často je však příprava jídel v páře součástí klasické elektrické trouby v podobě speciální funkce. Dnes patří parní trouby k oblíbenějším, neboť mohou víceméně plnohodnotně nahradit jiné typy trub. Parní trouby slouží na přípravu jídel v páře, tedy bez tuku pouze prostřednictvím vody, kdy si jídlo zachová mnohem více vitamínů. A nejen vitamínů, ale i chuti a vůně. Další výhodou je, že velmi rychle uvaří nebo udusí (při prémiové funkci i upeče) jakékoliv jídlo v jeho zdravé verzi bez tuku.

Podle systému ohřevu se trouby dělí na:

  • Horkovzdušné – kromě horního a dolního topného tělesa má horní a dolní topné těleso a ventilátor. Tento ventilátor zkrátka rovnoměrně rozproudí vzduch v troubě.
  • Multifunkční – multifunkční trouba má, co se ohřevu týče, všechno, co i horkovzdušná, ale kromě toho má ještě něco navíc. Je to kruhové topné těleso kolem ventilátoru. Rozvod tepla je tak mnohem rovnoměrnější.

zpět k menu ↑

Test pečicích trub do 10 000 korun

Začneme poněkud zvolna a podíváme se nejdříve na nejlevnější kategorii pečicích trub. Jde o modely, které jsou snadno dostupné a celkem levné, do menších a jednodušších domácností se vyplatí. Ovšem po stránce funkčního vybavení, výkonu a koneckonců i designu mají své mouchy a oproti konkurenci mají co dohánět.

Pořadí Náhled Název Hodnocení Objem Rozměry Cena
1. Electrolux EOA 5750 AOX
72 l 59.4 x 59.4 x 54.8 cm Zjistit cenu
2. Beko BIM 25402 XMS
71 l 59,4 x 59,5 x 56,7 cm Zjistit cenu
3. Electrolux EOC3430EOX
72 l 59,4 x 59,4 x 56,9 cm Zjistit cenu
4. Whirlpool OAKZ9 6200 CS IX
73 l 59,5 x 59,5 x 56,4 cm Zjistit cenu
5. Beko BIM 22300 X
71 l 59,5 x 59,4 x 54,7 cm Zjistit cenu
6. Mora VT 548 BX
65 l 60 x 60 x 56 cm Zjistit cenu
Trouba do 10000

Pečicí trouby do 10 000 korun a jejich charakteristika

Nejlevnější trouby (mezi pěti tisíci až deseti tisíci korunami) nabízí většinou výbavu a funkce, které jsou v dnešní době v podstatě jen základní. Pokud však netoužíte po vychytávkách, jako je teplotní sonda nebo různé samopečicí automatické programy a toužíte po jednoduchosti, slušné ceně a průměrném designu, jsou trouby v této cenové hladině jako stvořené pro vás. Nedá se říct, že by byly vysloveně nekvalitní, jen jsou prostě zjednodušené (což někdy nemusí být na škodu). Jejich energetická třída je nejčastěji A, příkon se pohybuje kolem 3000 W. Kapacita je pak nejčastěji kolem 60 litrů.

Výhody

Nízká cena

Velká dostupnost a široký výběr

Pro nenáročné zákazníky ideální


Nevýhody

Menší funkční vybavení

Menší výkon a mírně vyšší spotřeba

zpět k menu ↑

Test pečicích trub od 10 000 do 25 000 korun

V této kapitolce našeho testu najdete průměrné pečicí trouby střední třídy. Nemůžete od nich čekat opravdové zázraky, na druhou stranu jsou kvalitní, spolehlivé a praktické. Mají parametry vyladěné tak, aby byly užitečné většině spotřebitelů a po funkční stránce jsou určitě dál, než levnější konkurence.

Pořadí Náhled Název Hodnocení Objem Rozměry Cena
1. Bosch HBG 635NS1
71 l 59,5 x 59,5 x 54,8 cm Zjistit cenu
2. Siemens HB 635GNS1
71 l 60 x 55 x 56 cm Zjistit cenu
3. AEG Mastery SteamBake BPS351120M
71 l 59,4 x 59,5 x 56,7 cm Zjistit cenu
4. Electrolux 700 PRO SteamCrisp EOC6H71X
72 l 59,4 x 59,5 x 56,7 cm Zjistit cenu
5. Electrolux EOC 5654AOX
74 l 59,4 x 59,4 x 56,8 cm Zjistit cenu

Pečicí trouby od 10 000 do 25 000 korun a jejich charakteristika

Zato trouby na pečení v ceně mezi deseti tisíci a dvaceti pěti tisíci korun tvoří ideální, zlatou střední cestu mezi cenou a kvalitou. Tyto modely už v sobě často spojují obrovské množství funkcí a programů. Spotřebou se nezřídka vejdou do energetické třídy A+, což je u trouby dobrý výsledek. Jsou šetrnější, než trouby předchozí kategorie. Příkon se pohybuje zhruba kolem 3500 W, kapacita pak většinou kolem 65 až 70 litrů, tedy o chlup více, než je tomu u nejlevnějších modelů. Po funkční stránce si vedou velmi dobře. Navíc v sobě nesou ideální poměr cena/kvalita.

Výhody

Ideální poměr ceny a kvality

Po funkční stránce dobře vybavené

Dobré hodnoty spotřeby


Nevýhody

Na nejlepší modely jim ještě něco málo chybí

zpět k menu ↑

Test pečicích trub od 25 000 korun

Tady se dostáváme k nejdražší kategorii pečicích trub. Tyto trouby nejsou pro každého, jsou drahé a ne každá domácnost má dost peněz, aby si je mohla dovolit. Pokud si ale takovou pořídíte, dostanete jednoznačně kvalitu.

Pořadí Náhled Název Hodnocení Objem Rozměry Cena
1. AEG Mastery SteamBoost BSE882320M
70 l 59,4 x 59,5 x 54,6 cm Zjistit cenu
2. AEG Mastery SteamPro BSK892330M
70 l 59,4 x 59,5 x 56,7 cm Zjistit cenu
3. Siemens HS 658GXS1
71 l 59,5 x 59,5 x 54,8 cm Zjistit cenu
4. Electrolux 800 PRO SteamBoost EOB9S31WX
70 l 59,4 x 59,5 x 56,7 cm Zjistit cenu
5. FRANKE CR 982 M XS M DCT TFT
74 l 65 x 65 x 69 cm Zjistit cenu

Pečicí trouby od 25 000 korun a jejich charakteristika

Poslední cenová kategorie nad dvacet pět tisíc korun se může zdát příliš drahá, ale na druhou stranu získáte skutečně špičkové trouby, které v sobě skrývají desítky programů, které z pečení dělají hotový kuchařský zážitek bez velké námahy. Navíc u nich výrobci zainvestovali i do výrobních komponentů, což se odrazí na velmi dlouhé životnosti. Pokud si tedy nemusíte své výdaje pečlivě hlídat, můžeme tuto kategorii plně doporučit – vysoká počáteční investice se vám několikanásobně vrátí na nízké spotřebě a kvalitě. Jde o výrobky značek Miele, Bosch, Siemens nebo AEG, většinou energetických tříd A+, A++ a A+++. Příkon může přesáhnout i 3600 W, objem zase i 70 litrů. Častými funkcemi je pára, horký vzduch, teplotní sonda, gril nebo samočištění. Byť jsou drahé, jde o velmi kvalitní trouby.

Výhody

Nízká spotřeba

Vysoký výkon

Funkční vybavení

Technologická vyspělost


Nevýhody

Vysoká cena

Menší dostupnost

zpět k menu ↑

Největší výrobci pečicích trub

Je nutné podotknout, že výrobců pečicích trub je mnohem víc. Tady si ale představíme pouze ty, o kterých se nejčastěji mluví v žebříčcích kvality, popřípadě se ocitli v našich recenzích. Jsou to společnosti, které mají v prodeji větší množství modelů pečicích trub a mají s jejich výrobou větší zkušenosti. U značky totiž z velké míry o kvalitě rozhoduje i tradice. Navíc námi vybrané firmy se nebojí investovat do zlepšování a vývoje nových technologií. Proto se ani vy – zákaznicí nemusíte bát investovat do výrobků těchto společností. Které společnosti to jsou?

zpět k menu ↑

Jak vybrat pečicí troubu rychle a správně?

Když už jste si ujasnili, kolik zhruba chcete do trouby investovat a o jakou značku byste mohli mít zájem, tak byste při jejím výběru neměli zapomínat ani na zdánlivé detaily, které však hrají velkou roli. Proto přinášíme pár věcí, které byste měli před nákupem zvážit a které byste určitě neměli opomenout…

Plynová trouba, nebo elektrická trouba?

Existuje věčná debata, která z nich je lepší. Popravdě, plynové trouby se pomalu z trhu vytrácí, protože je čím dál více vytlačují právě trouby elektrické. A to z více důvodů.

Elektrické trouby na pečení

Výhody:

  • Větší výběr pro běžného zákazníka – dostanete se k téměř nekonečnému množství elektrických trub s mnoha možnostmi na ohřev, pečení a podobně. Jsou různých značek, cenových hladin a designu.
  • Přiměřené nákladypři nákupu a hlavně při instalaci elektrické trouby jsou v průměru často vyšší, než je tomu u plynové trouby. U plynové varianty je však potřeba brát do úvahy i nutnost zabezpečení přívodu plynu, jehož instalace může být časově i cenově náročná. Navíc, ačkoliv je plyn levnější, než elektřina, při dnešních moderních a vysoce úsporných modelech a možnostech různých nastavení elektrických trub se s nimi dá ušetřit ještě mnohem víc.
  • Jednodušší nastavení teploty – plynová trouba hřeje jen zespodu. Regulovat teplotu v ní lze jen v rozpětí 150 až 260 °C, přičemž v elektrické troubě je toto rozpětí mnohem větší. Celkově 35 až 350 °C.
  • Větší komfort – elektrická trouba poskytuje běžnému uživateli větší pohodlí, protože u ní snáze uhlídá celý proces pečení díky rovnoměrné distribuci tepla. Hlavně pečení koláčů nebo pečiva je v ní jednodušší díky faktu, který jsme zmínili v předchozím bodě.

Nevýhody

  • Vyšší cena – elektrické trouby se pohybují v různých cenových hladinách, které ovlivňuje množství faktorů, jako je například množství obsáhnutých funkcí pečení, energetická třída a podobně. Celkově se dá říct, že cena je vyšší, než u plynových trub.
  • Všeobecně suché prostředí trouby – právě toto je hlavní důvod, proč někteří profesionální kuchaři a gurmáni nadále raději používají plynovou variantu, protože se v ní maso méně vysuší. Elektrické trouby vysušují více, spalování elektřiny totiž neprodukuje vlhkost.

Pečení v troubě
Moderní kuchyně
Pečicí trouba do záhlaví
Pečicí trouby v kuchyni

Plynové trouby na pečení

Výhody:

  • Není nutné je předehřívatplyn je velmi účinný, takže plynové trouby mají tendenci se velmi rychle nahřát.
  • Méně vysušují – tento typ trub má též tendenci být vlhčí než elektrická trouba, protože spalování plynu uvolňuje do vzduchu v troubě určitou vlhkost. Proto se v ní masové pokrmy pečou daleko lépe. Zato však vlhké prostředí zabraňuje vytvoření křupavé kůrky v případě pečení chleba nebo jiného druhu pečiva.
  • Nižší kupní cena – výběr pro domácnosti je menší, zato však za velmi rozumné ceny v rozpětí od pěti do třinácti tisíc korun.

Nevýhody:

  • Složitější nastavování teploty – tato nevýhody vyplývá logicky z výhody elektrických trub, popsané výše. Teplota trouby může kolísat a celkový ohřev je méně vyrovnaný. Většina plynových pecí (především těch starších) mívá svá teplejší místa, což může vést k připáleninám.
  • Menší komfort – to, co elektrické trouby poskytují automaticky díky rovnoměrnému ohřevu horním a spodním topným tělesem a běžně i ventilátorem, je nutné v plynové troubě kompenzovat různými triky, jako je například pravidelné otáčení plechu, aby se všechny části pokrmu opekly rovnoměrně, nebo zvýšení teploty pro upečení křupavého pečiva a podobně. Ohřev je zkrátka nevyrovnaný.
  • Malý výběr pro domácnosti – v běžných obchodech je už výrazně vytlačily elektrické trouby. Plynové trouby už u nás nabízí převážně pouze firma MORA a i ta jen v kombinaci s varnou deskou, takže je vlastně najdete jen ve formě klasických sporáků. V jiné formě je seženete pouze při objednávce ze zahraničí.

Dvířka trouby

Měly by být lehké a otvírat se bez nutnosti využití větší fyzické síly. Ideálně, pokud postačí použít pouze jednu ruku. Taktéž by po otevření měly zůstat v pozici bez toho, aby při tom padaly nebo se zasekly. Skleněný otvor na dvířkách by zase měl být dostatečně velký na to, abyste mohli kontrolovat pohledem celý obsah plechu bez toho, abyste museli dvířka otvírat a pouštět horký vzduch ven. Ideální je, pokud vám při nákupu v obchodě dovolí si otvírání trouby vyzkoušet.

Řídící prvky trouby

Nezáleží na tom, jestli preferujete manuální anebo digitální zapínání a nastavování trouby, ale je důležité, aby symboly pro každou funkci byly jasně čitelné a přehledně označené. Moderní trouby totiž mají množství funkcí, které mohou být pro běžného spotřebitele matoucí. Přehlednost je proto na místě. Elektronické řízení bývá řešeno centrálním knoflíkem pro kontrolu těch funkcí. Zároveň se na displejích zobrazují funkce a teploty pro pečení. Uprostřed displeje pak vidíte dobu pečení a hodnotu nastavené teploty. V prodeji však najdete i jednodušší modely se základním ovládáním prostřednictvím dvou knoflíků. Jeden na nastavení funkce, druhý na nastavení teploty. U jednodušších a levnějších modelů totiž displej nahrazuje samostatný knoflík, který svým otáčením slouží jako časovač. Základem pro koupi správné trouby bývá ujasnění si, co přesně od trouby na pečení očekáváme, případně následná konzultace s prodejce. Ujistěte se také, že k výrobku byl přibalen i přehledný a srozumitelný návod k použití, abyste mohli ze své trouby vytěžit skutečně maximum.

Nepodložený mýtus

Častým argumentem v neprospěch plynových trub je přílišné eventuální zdravotní riziko spojené s jejich používáním. Jde o únik plynu. Avšak v dnešní době příliš neobstojí, protože na trhu jsou v nabídce modely s automatickým vypnutím přívodu plynu po vypnutí spotřebiče, tzv. Gas Stop. Preference jednoho či druhého typu trouby je tedy spíše otázka zvyku a celkového pocitu uživatele.

Velikost pečicí trouby

Při výběru trouby je samozřejmě třeba brát do úvahy i její rozměry. Podle objemu (který o velikosti trouby vypovídá nejvíce), rozeznáváme tři kategorie:

  • Malé trouby – 12 až 35 litrů, vhodné pro domácnost o dvou členech
  • Střední trouby – 35 až 65 litrů, vhodné pro malé rodiny
  • Velké trouby – nad 65 litrů – měli by je zvážit především ti, kdo rádi pečou velké kusy masa, vhodné i pro vícečlenné rodiny.

Objem trouby se přímo úměrně promítá do rychlosti přípravy jídla. Stejně tak nesmíte zapomínat, že čím menší trouby bude, tím méně pro vás bude práce s ní komfortní. Nevyhnutelné je přeměřit si rozměry místa, na které chcete troubu postavit, případně zabudovat. K dispozici jsou i takové modely, které se vejdou do výklenku s výškou pouze 45 centimetrů.

Čištění trouby

Když se kterýkoliv spotřebič používá, je potřeba ho i čistit. To platí i pro troubu na pečení. Kdo by ale toužil po úmorném čištění tuku a připálenin? Nikdo… Moderní trouby vám to mohou ulehčit, a to zejména díky:

  • Pyrolýze, což je vlastně čištění horkým vzduchem, zahřátým na hranici 500 °C. Spáleniny se tím přemění na lehce stíratelný popel, který setřete mokrou hadřičkou. Drhnutí trouby se tak minulostí.
  • Katalytickému čištění, kde se výměnné katalytické složky se speciálním smaltovaným povrchem postarají o samočištění trouby podobně jako při pyrolýze. Smalt nedovolí nečistotám usadit se a při teplo 200 °C je vypálí. Ty pak spadnou na dno vy je opatrně a snadno smyjete.
  • Aquacleanu, čištění vodní parou – zahřátá voda, kterou vložíte do trouby a necháte sehřát na více než 100 °C se začne vypařovat a uvolňovat nečistoty, které výrazně snáze setřete.

Výrobci mysleli i na lehčí čištění venkovních stěn trouby. Ty jsou vyráběné převážně ze snadno čistitelného nerezu. Stlačování knoflíků ovládání ulehčuje čištění tím, že nemusíte manévrovat okolo nich v úzkých škvírách. Při čištění povrchu trouby vždy myslete na to, z jakého materiálu je trouba vyrobena. Čisticí prostředek vždy volte neagresivní, nemastný (takže různé kyseliny určitě nechtě stranou) a takový, aby byl na daný povrch výrobcem určen. Jinak můžete troubu poškodit a už nebude pro vaši kuchyni ozdobou. V případě materiálů, které jsou k chemickému čištění náchylné (třeba nerez) byste se pak mohli dočkat i koroze a dalších nepříjemných následků.

Energetický štítek trouby

Design a materiál trouby

Dříve byly nejběžnějšími materiály pro výrobu trub a pecí litina, železo a sklo, což nebyla zrovna estetická kombinace. Dnes, v době, kdy se každý snaží vyladit svou kuchyni maximálně podle svých představ, už je nabídka širší. Nejčastěji užitými materiály jsou nerez, ocel, plech a v kombinaci s tím sklo na dvířkách. Co se týče celkového provedení, je dnes možné vybrat troubu do každé kuchyně. Nabízeny jsou v mnoha barevných odstínech (nicméně kovové odstíny, černá a bílá vedou), přičemž některé společnosti, jako třeba Gorenje, nabízejí i retro trouby. Naše rada zní, abyste si v nepřeberném množství produktů na trhu vybírali i s ohledem na styl vaší kuchyně, aby vám do ní trouba pěkně zapadla.

Co je energetický štítek a co všechno se z něj dá vyčíst?

Energetický štítek je dnes povinnou součástí každého elektrického spotřebiče. Pomáhá zákazníkům zorientovat se v téměř nekonečně široké nabídce výrobků a vybrat si takový, který bude šetřit vaši peněženku nejen svou kupní cenou, ale i spotřebou během doby, po kterou ho budete používat. Energetický štítek totiž popisuje spotřebič po stránce energetické úspornosti, výkonnosti a podobně. Takové označování spotřebičů energetickým štítkem je u nás povinné více než deset let, a od prvopočátku je nenahraditelným vodítkem při výběru elektroniky.

Jak to funguje?

Z energetického štítku lze zjistit množství informací, jako například spotřebu elektrické energie určitého spotřebiče, do které energetické třídy se zařazuje a podobně. To jsou parametry, které vám pomohou se rozhodnout pro ten nejúspornější a nejekonomičtější model. Správné rozhodnutí vám dokáže ušetřit spoustu peněz na nákladech vyplývajících nejen z nákupu, ale i z dlouhodobého používání daného spotřebiče.

Energetická účinnost produktu je znázorněna barevnou škálou. Přitom každá z těchto barev představuje jinou energetickou třídu, popisující energetickou úspornost a efektivitu spotřebiče. Nejúspornější je zelená kategorie A, naopak energeticky nevýhodné a málo úsporné jsou spotřebiče červené kategorie G. Později se škála energetické úspornosti ještě rozrostla o tři nové kategorie, a sice A+, A++  A+++. Třída A+ v porovnání s dříve nejvýhodnější třídou A šetří energii ještě o 25 % víc, třída A++ o 25 % víc než A+ a stejné je to i v případě nejvyšší třídy A+++. Dříve se tyto nové kategorie směly používat pouze pro popis ledniček, ale už se to rozšířilo i na ostatní spotřebiče, včetně pečicích trub (ale i na okna a dveře, protože jejich kvalita taktéž souvisí s úsporou energie. Tento příkaz informovat zákazníky o energetické účinnosti samozřejmě nedělá výjimku ani u internetových a katalogových prodejců.

Co přesně obsahuje energetický štítek pečicích trub

  • Do jaké kategorie úspornosti vybraný model spadá – více jsme se o nich rozepsali v předchozím odstavci
  • Zdroj energie trouby – jestli jde o elektrickou energii nebo plyn
  • Objem vnitřního prostoru v litrech – o tom jsme se bavili v odstavci o rozměrech
  • Spotřebu elektrické energie během jednoho cyklu ohřevu, vyjádřena v megajoulech na cyklus nebo kilowatthodinách na cyklus. Vždy je udávána ve dvou hodnotách, pro běžné pečení a pro horkovzdušné pečení.

zpět k menu ↑

Přídavné funkce a další parametry, které troubu ještě zdokonalí

Je na vás, jakou kombinaci si vyberete a jaká vám bude nejvíce sedět. Množství funkcí a speciálních parametrů často sice zvyšuje cenu, ale rozšiřuje to funkčnost a možnosti využití trouby. Navíc nesmíte zapomínat, že je to investice na několik let, někdy i na více než deset, a ne tedy jen na pár měsíců. Je sice nárazová, ale dlouhodobá a vyplatí se. Vrátí se vám i tím, do jaké úsporné energetické třídy trouba patří a zda má přiměřený výkon. Proto by pro vás měl být hlavním pomocníkem při nákupu pečicí trouby energetický štítek. Měli byste si ho tedy skutečně pečlivě prostudovat.








zpět k menu ↑

Finální verdikt

Výběr na trhu je tak široký, že i v případě nutných kompromisů najdete dostatečně akční a uspokojující produkt ve všech cenových hladinách a velikostech. Snad už teď budete vědět, jak se v té obrovské nabídce zorientovat. Základ je jasně si určit vlastnosti, které chcete, aby vaše trouba na pečení měla, a uvažovat samozřejmě s její velikostí, designem a škálou funkcí. I levnější model v sobě může skrývat množství užitečných funkcí. V prvé řadě sledujte energetický štítek, velikost dvířek (sklo na nich by mělo být trojvrstvé) a přehlednost funkcí na ovládání. A pokud máte děti, tak dbejte i na to, aby trouba měla v nabídce dětskou pojistku a funkci chladných dveří. Nezapomínejte ale ani na kapacitu trouby, která je do velké míry rozhodující o komfortu a účinnosti přístroje. A co byste taktéž neměli opomenout, to je její údržba. Určitě nechcete, abyste se při čištění trouby museli rozčilovat a zdržovat. Na závěr pak stojí za to ještě zhodnotit cenu přístroje, jestli není příliš vysoká.

Na závěr naše poslední rada, ať už jste při výběru trouby na pečení omezování financemi, prostorem či čímkoliv jiným. Nezáleží na velikosti, výkonu ani ceně trouby, kterou si pořídíte, ale na vašem kulinářském umění a především na tom, jak dobře se naučíte svou pečicí troubu ovládat a vytěžit z možností, které nabízí, maximum.

zpět k menu ↑

Pečicí trouby a jejich ceny

Většinu našich čtenářů zajímají při nákupu i ceny. Proto jim tradičně věnujeme jednu kapitolku. Cena je totiž věcí, která u řady zákazníků o koupi bezprostředně rozhoduje. Je to sice škoda, ale s ohledem na rozdílné finanční možnosti každého z nás to chápeme. V jakých cenových kategoriích se tedy trouby pohybují a co od nich očekávat?

  • Trouby s cenou kolem 10 000 korun – Tady pořídíte víceméně průměrné spotřebiče. Když nebudete investovat do až podezřele levných trub, seženete v této kategorii oblíbené výrobky osvědčených značek. Nejčastěji narazíte na áčkové energetické třídy, většinou A nebo A+, se základní výbavou a jednoduchým ovládání. Kapacitou jde o průměrné trouby.
  • Trouby s cenou kolem 25 000 korun – tady se dostáváme k vysoce kvalitním výrobkům pro náročné zákazníky. Spotřebou jde o vyladěné přístroje třídy A++ nebo A+++, tedy těch nevyšších. Mají výrazně větší kapacitu, lepší design a více funkcí, než předchozí kategorie.
  • Trouby s cenou přes 25 000 korun – extra třída pečicích trub, která nabízí skutečný luxus (nejčastěji jde o velmi osvědčené značky, jako třeba Miele). Takové trouby ocení skuteční gurmáni, protože mají velkou kapacitu, rovnoměrný a vysoký výkon, spoustu funkcí a to všechno při skvělých hodnotách spotřeby.

zpět k menu ↑

Několik tipů na čištění trouby

Pokud chcete, aby jídlo z trouby bylo chutné, nepáchlo a aby trouba třeba před návštěvou dobře vypadala, je bezpodmínečně nutné ji pravidelně udržovat. To znamená především ruční čištění (pokud náhodou trouba nedisponuje funkcí samočištění, což ale zejména u levnějších modelů nebývá příliš časté). Pamatujte na to, že staré nečistoty se odstraňují hůře, takže čím častěji budete troubu umývat, tím snáze vám to půjde. Doporučuje se to po každém pečení, ideálně ještě za tepla (ne ovšem za horka, pozor na opaření). Chladnutím trouby špína zaschne a už se odstraňuje hůře. Za tepla vám postačí obyčejná voda se saponátem, houbička a voda s citronem. Na špínu, která je starší a zaschlá, už bude potřeba pokročilejší chemie. Kromě speciálních přípravků na čištění trub to může být například jedlá soda nebo ocet.

Pečicí trouba

Většinou se postupuje tak, že daný přípravek (sodu, ocet, čpavek nebo třeba citron) rozmícháte v teplé vodě, troubu směsí buď vymažete, což se dá udělat například se sodou, nebo tam přípravek umístíte v míse a necháte odpařovat. Bude to chtít nejméně celou noc, aby recept zafungoval. Ráno pak troubu stačí otevřít, a jelikož špína se vlivem chemie uvolní, stačí ji setřít. V případě, že vám ani tento recept nepomůže, musíte chtě nechtě sáhnout po syntetických chemických přípravcích. Opět se doporučuje je aplikovat do teplé trouby a nechat je působit přes noc, tady je ale potřeba myslet na vlastní ochranu. Často jde o silné chemikálie a měli byste si ruce chránit minimálně rukavicemi. Troubu je po jejich použití vhodné vyvětrat a vytřít vodou.

Poradili jsme vám s výběrem trouby na pečení. Víte, které modely jsou nejlepší a na co všechno si při nákupu dát pozor. Teď už vám jen přejeme, aby vámi vybraná trouba na pečení dovedla vaše kuchařské umění k dokonalosti a vytěžili jste z ní maximum. Přejeme vám dobrou chuť!

Pečicí trouby
5 (100%) 1 vote
Váš pomocník