Porovnání nejlepších pečicích trub 2023

  • Check Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnější trouby.
  • Check Zvolte si na základě výkonu, velikosti, spotřeby a poměru cena/kvalita.
  • Check Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.
Aktualizováno: Leden 2023
Pečicí trouby bez pozadí

Vítězové testu:

price
performance
quality
9.3/10
Celkové skóre
9.6/10
Celkové skóre
9.7/10
Celkové skóre
9.1/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
91%
Objem trouby
93%
Poměr cena/kvalita
93%
Počet pečicích funkcí
94%
Objem trouby
96%
Poměr cena/kvalita
95%
Počet pečicích funkcí
97%
Objem trouby
97%
Poměr cena/kvalita
96%
Počet pečicích funkcí
90%
Objem trouby
91%
Poměr cena/kvalita
90%
  • Poměr cena/kvalita
  • Pěkný design
  • Pečení ve 3D
  • Velké množství chytrých funkcí
  • Cena odpovídá kvalitě
  • Funkce AutoPilot
  • Parní trouba
  • Teplotní sonda
  • Zdravé a kvalitní pokrmy
  • Velmi prostorná
  • Rychlé rozehřátí
  • Tepelně izolovaná
  • Nenašli jsme
  • Energetická třída A
  • Absence povrchu proti otiskům prstů
  • Nenašli jsme

Obsah článku

Pečicí trouba patří mezi jeden z nejdůležitějších spotřebičů ve vaší kuchyni. Nezáleží na tom, zda bydlíte sami nebo máte vícečlennou rodinu. Pokud se chcete stravovat pestře, bez trouby se nejspíš neobejdete. My jsme pro vás připravili velký test pečicích trub, který by vám měl pomoct najít tu pravou. V druhé části článku vám pak poradíme s nejrůznějšími parametry, se kterými se můžete při výběru trouby setkat. Pokud patříte mezi nenáročné uživatele nebo amatérské kuchaře, budete překvapeni, že i za poměrně nízkou cenu můžete získat troubu, která vás příjemně překvapí svými funkcemi. Přesvědčte se na vlastní oči.

Test pečicích trub do 10 000 Kč

Nejlevnější trouby (mezi pěti tisíci až deseti tisíci korunami) nabízí většinou výbavu a funkce, které jsou v dnešní době v podstatě jen základní. Většinou neočekáváte žádné speciální funkce a vychytávky. Jde o modely, které jsou snadno dostupné a celkem levné, do menších a jednodušších domácností se vyplatí. Avšak my vás teď přesvědčíme, že ne vždy tomu tak je, a po chvilce pátrání můžete narazit i na takový model, který se svými funkcemi může rovnat dražším modelům.

NáhledNázevSkóre ObjemEnergetická třídaCena
goldBeko BIM 22300 X
9.3/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
91%
Objem trouby
93%
Poměr cena/kvalita
93%
Objem:
71 l
71 l
Energetická třída:
En. třída A
En. třída A
Zjistit cenu Naše recenze
silverElectrolux EOF3H40X
9.2/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
90%
Objem trouby
92%
Poměr cena/kvalita
91%
Objem:
72 l
72 l
Energetická třída:
En. třída A
En. třída A
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeWhirlpool AKP 244 IX
9/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
89%
Objem trouby
88%
Poměr cena/kvalita
89%
Objem:
53 l
53 l
Energetická třída:
En. třída A
En. třída A
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Beko BIM 22300 X

Výhody

  • Poměr cena/kvalita
  • Pěkný design
  • Pečení ve 3D
  • Funkce Gril
  • Kapacita 71 l

Nevýhody

  • Nenašli jsme

Beko BIM 22300 X je velmi šikovná vestavná trouba. Její cena se pohybuje kolem 5 000 Kč, což není příliš na to, jaké funkce vám může nabídnout. Společně si je teď projdeme. V první řadě se zaměříme na displej. Ten je dostatečně velký a dobře čitelný. Jedná se o troubu, která patří do energetické třídy A, což znamená takový průměr. Kapacita trouby je 71 litrů, přestože se pohybujeme v té nejnižší cenové kategorii, musíme uznat, že se jedná o skvělé číslo. Teď už ale k funkcím, trouba Beko BIM 22300 X vám jich totiž nabídne rovnou 8! Skvělou zprávou je možnost pečení ve 3D. Co to znamená? V troubě se aktivují všechna topná tělesa a ventilátor pro vícerozměrnou distribuci tepla. Připravíte tak až tři pokrmy najednou a nemusíte se vůbec bát, že by se chutě mísily. V horní části trouby můžete naleznout spirálu, a to znamená jediné – trouba disponuje funkcí Gril, takže si oblíbené letní pokrmy připravíte v teple domova i v zimě a za špatného počasí. Občas se stane, že zapomenete z mrazáku vytáhnout zmrzlé maso, a nemůžete tak začat připravovat pokrm. Tato trouba za vás problém vyřeší, jelikož můžete využitím nucené cirkulace vzduchu potraviny rozmrazit za pár minut. Horký vzduch ve spojení s horním a dolním topným tělesem pak umožní rychlejší pečení.

Používání této trouby je velmi pohodlné, výhodou jsou dvířka, která jsou samozřejmě skleněná. Jejich sklo můžete bez problémů vyčistit, jelikož lze vyjmout bez jakéhokoliv šroubování. To, že se jedná o téměř bezchybnou troubu, která vás nebude stát velké peníze, dokazuje spousta spokojených recenzí od zákazníků. Pochvalují si vše od pěkného designu přes lehké ovládání, nízkou cenu, rychlé rozehřátí až po její tichý provoz. My vám model Beko BIM 22300 X také vřele doporučujeme.

Rozměry:59,5 cm; 59,4 cm; 56,7 cm
Hmotnost:33,2 kg
Objem:71 l
Energetická třída:A
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:8
Rozmrazování:Ano
Samočištění:Ne

2. místo

Electrolux EOF3H40X

Výhody

  • Poměr cena/kvalita
  • Kapacita 72 l
  • Funkce AquaClean
  • Dětská pojistka

Nevýhody

  • Je hlučnější

Trouba Electrolux EOF3H40X by také rozhodně neměla ujít vaší pozornosti při výběru nového pomocníka na pečení do vaší kuchyně. Opět se pohybujeme v energetické třídě A a kapacitě 72 l podobně jako u našeho vítěze testu. Stejný je vlastně také počet programů, trouba jich vám nabídne 8. Skvělou věcí (kterou disponuje většina trub na trhu) je tepelný ventilátor. Pečení obědu tak nemusí trvat věčnost, jednoduše si připravíte všechny chody naráz, aniž by se pokazily jejich chutě. Trouba bude navíc rozpálená velmi rychle díky funkci rychlého zahřátí. Ventilátor navíc rozežene teplo po troubě rovnoměrně. Nemusíte tak mít strach, že by vaše jídlo bylo vevnitř propečené méně a zvenku připálené. Jako skvělou vychytávku vnímáme funkci AquaClean, která vám pomůže s úklidem a údržbou vaší trouby. Čištění totiž může být velmi zdlouhavé a ruku na srdce, není to oblíbená činnost nikoho z nás. Proto jistě oceníte, že Electrolux EOF3H40X dokáže odpařit vodu na dně trouby, čímž pak vzniklá pára odstraní nečistoty z povrchu. Na vás pak je pouze setřít tyto zbytky.

Hlavně v rodině s malými dětmi může být trouba také nebezpečná. Proto ji výrobce vybavil dětskou pojistkou nebo otočnými voliči, které lze zasunout. Opět se tak jedná o velmi solidní produkt v poměru cena/kvalita, který zaostává za vítězem, jelikož není tak oblíbený jako jeho konkurent. Avšak už zde nalezneme také menší mouchy, podle zákazníků je trouba trochu hlučnější.

Rozměry:59,4 cm; 59,4 cm; 56,8 cm
Hmotnost:28,8 kg
Objem:72 l
Energetická třída:A
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:8
Rozmrazování:Ne
Samočištění:Ne

3. místo

Whirlpool AKP 244 IX

Výhody

  • Nízká cena
  • Povrch Smart-Clean
  • Splní svůj účel
  • Jednoduché ovládání

Nevýhody

  • Menší kapacita
  • Dodávána s příliš velkým plechem
  • Kabel je bez zakončení do klasické zásuvky

Trouba Whirlpool AKP 244 IX už patří mezi trouby s menší kapacitou, oproti konkurenci z našeho testu první kategorie je objem menší o asi 20 l, jedná se tedy o pouhých 53 l. Opět se dostáváme do energetické třídy A, což je pro tuto cenovou kategorii velmi běžné. Setkáte se s typickým mechanickým knoflíkovým ovládáním, knoflíky zde však nejdou zastrčit, budou tedy vyčnívat. Co se týče údržby tohoto modelu, opět by nemělo jít o nic složitého, a to díky povrchu Smart-Clean na vnitřní straně dvířek. Neměly by se na něm totiž usazovat připálené zbytky jídla. Zboží vám bude dodáno také s plechem, avšak pozor. Někteří zákazníci si stěžují na velikost plechu, který je prý příliš velký. Když jej tedy do trouby vložíte pod nesprávným úhlem, může se stát, že povrch trouby poškrábete. Proto někteří uživatelé raději začali používat menší plechy. Jinak si však pochvalují to, že trouba splní svůj účel (pokud patříte mezi nenáročné uživatele), dále její poměr cena/kvalita nebo také to, jak je tichá.

Trouba disponuje také mnoha funkcemi a programy pečení. Drobnou nevýhodou je pak ještě absence úpravy povrchu proti otiskům prstů. Vše tak bude vidět a abyste tomu předešli, bude potřeba povrch trouby neustále leštit. Whirlpool AKP 244 IX však jinak peče naprosto bezproblémově a její obsluha je velmi jednoduchá. Musíme vás také upozornit, že kabel je bez zakončení do klasické zásuvky, což některé uživatele, kteří si produkt pořídili, nepříjemně překvapilo. Avšak i přesto si myslíme, že tyto nevýhody jsme schopni přehlédnout, vzhledem k nízké ceně produktu.

Rozměry:59,5 cm; 59,5 cm; 56,4 cm
Hmotnost:34 kg
Objem:53 l
Energetická třída:A
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:9
Rozmrazování:Ano
Samočištění:Ne

Test pečicích trub od 10 000 do 25 000 Kč

Trouby na pečení v ceně mezi deseti tisíci a dvaceti pěti tisíci korun tvoří ideální zlatou střední cestu mezi cenou a kvalitou. U těchto trub již narazíte na nejrůznější funkce, které v kuchyni rozhodně oceníte. Zpravidla se setkáte s objemem vyšším než 70 litrů. Pro většinu domácností jsou trouby této cenové relace plně dostačující.

NáhledNázevSkóre ObjemEnergetická třídaCena
goldBosch HBG 5780S6
9.6/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
94%
Objem trouby
96%
Poměr cena/kvalita
95%
Objem:
71 l
71 l
Energetická třída:
En. třída A
En. třída A
Zjistit cenu Naše recenze
silverElectrolux EOD6C71X
9.4/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
93%
Objem trouby
94%
Poměr cena/kvalita
93%
Objem:
72 l
72 l
Energetická třída:
En. třída A+
En. třída A+
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeAEG BPE556320M
9.2/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
91%
Objem trouby
92%
Poměr cena/kvalita
92%
Objem:
71 l
71 l
Energetická třída:
En. třída A+
En. třída A+
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

BOSCH HBG 5780S6

Výhody

  • Velké množství chytrých programů
  • Cena odpovídá kvalitě
  • Funkce AutoPilot
  • 3D horký vzduch
  • Automatické čištění

Nevýhody

  • Energetická třída A

Cena Bosch HBG 5780S6 se pohybuje kolem 18 000 Kč, avšak podle kladného hodnocení zákazníků je o co stát. Tento model je totiž vlastně schopen vytvořit požadovaný pokrm za vás. Setkáváme se totiž poprvé s funkcí AutoPilot, která se postará o veškerou práci s pečením. Podle vámi vybraného programu si nastaví ideální teplotu a také dobu pečení. Na vás tak jen zbývá před pečením jídlo vložit do trouby a po ukončení procesu jej servírovat a užít si skvělou chuť. Trouba je průměrně energeticky úsporná, řadí se do třídy A. Objem trouby činí pěkných 71 l, takže můžete péct několik jídel a chodů najednou. Chutě těchto odlišných pokrmů se v žádném případě nesmíchají a neovlivní. Setkáte se totiž s 3D horkým vzduchem! To znamená rovnoměrný přísun tepla na všech 3 úrovních, do kterých můžete vložit plech s jídlem. A samozřejmě, jak už bylo řečeno, budete schopni připravit si klidně 3 chody najednou, čímž ušetříte fůru času. Nebudete ochuzeni ani o funkci Gril, o okamžité rozmrazení jídel nebo třeba udržování pokrmu v teple. To vše vám bude tato trouba schopna nabídnout a o všem budete mít přehled na LCD displeji. Například teplotní sondu byste zde však nenalezli. Výrobce myslel také na vaše pohodlí a vybavil model funkcí samočištění, která vám ulehčí život. Podle nás (a také mnoha zákazníků) rozhodně odpovídá cena kvalitě a pečení s tímto modelem se může stát opravdovým kulinářským zážitkem.

Rozměry:59 cm; 59,4 cm; 54,8 cm
Hmotnost:38,1 kg
Objem:71 l
Energetická třída:A
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:9
Rozmrazování:Ano
Samočištění:Ano

2. místo

Electrolux EOD6C71X

Výhody

  • Velké množství chytrých funkcí
  • Poměr cena/kvalita
  • Teplotní sonda
  • Samočisticí technologie
  • Kapacita 72 l

Nevýhody

  • Nelze vypnout displej

Electrolux EOD6C71X vás potěší vyšší energetickou třídou, už se dostáváme do kategorie A+. Kapacita trouby je také slušná, její objem činí 72 litrů. Jedná se o velmi moderní model, který vám zajisté přípravu pokrmů v mnoha ohledech ulehčí. Nabízí totiž velké množství funkcí, které si pochvalují také zákazníci v recenzích. V první řadě je rozhodně potřeba vypíchnout funkci SteamBake. Jedná se o funkci, která vám zajistí rovnoměrné propečení jakéhokoliv jídla. V troubě totiž působí vlhkost zároveň se suchým teplem, díky čemuž dosáhnete skvělých kulinářských výsledků. K tomu vám dopomůže také teplotní sonda, takže se vám těžko stane, že by maso bylo nedopečené. Vše totiž můžete mít plně pod kontrolou. Navíc pokud teplota ve středu pokrmu dosáhne vámi nastavené hodnoty, trouba se sama vypne. Špejlím, vidličkám a párátkům tak můžete dát sbohem. Tak jako u většiny trub můžete využít funkce rychlého zahřátí, která vám urychlí čekání. Stejně tak můžete velmi rychle a jednoduše rozmrazit zmražené potraviny. I v zimě si s touto troubou od značky Electrolux můžete dopřát grilovaná masa, sýry, zkrátka cokoliv, na co máte zrovna chuť. Trouba se může stát vaším spolehlivým rádcem, její LED displej je totiž schopný navrhnout vám ideální teplotu k pečení na základě vámi zvolené funkce. Chytrost trouby dokazuje také její samočisticí technologie, která se spustí automaticky, když teplota dosáhne 250 °C, to znamená konec připečených nečistot. Jak dokazuje hodnocení zákazníků, trouba peče skvěle, plusem je navíc teplotní sonda a práci s Electrolux EOD6C71X zvládne každý.

Rozměry:59,2 cm; 59,4 cm; 56,9 cm
Hmotnost:33,1 kg
Objem:72 l
Energetická třída:A+
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:9
Rozmrazování:Ano
Samočištění:Ano

3. místo

AEG BPE556320M

Výhody

  • Teplotní sonda
  • Parní pečení
  • Pěkný design
  • Pyrolytické čištění
  • Úprava povrchu proti otiskům prstů

Nevýhody

  • Hůře čitelné programy na ovladači

AEG BPE556320M vám nabídne 11 pečicích programů, ze kterých si určitě každý vybere to své. Opět se jedná o podobný model, jako jsou přechozí dvě trouby. Energetická třída A+, kapacita 71 litrů. Výhodou je zde teplotní sonda, která vám pohlídá přesnou teplotu uprostřed vašich pokrmů, takže se vám těžko stane, že by jídlo bylo uvnitř nedopečené. Můžete si tak s jistotou připravit například steak, tak jak jej máte rádi – rare, medium nebo well done. Co se týče pečiva, na jeho přípravu se rozhodně vyplatí pára. AEG BPE556320M má v sobě totiž zabudovanou funkci přípravy jídla v páře, což znamená, že kůrka pečiva bude křupavá a skvěle propečená, zatímco uvnitř bude těsto krásně vláčné. Samozřejmostí je přehledný LCD displej, který vás bude o všem informovat. Celkový vzhled trouby je velmi moderní, čemuž přispívají také velká prosklená dvířka, přes které můžete sledovat, jak se daří vašemu výtvoru. Dvířka navíc disponují tlumeným dovíráním a speciálním povrchem, který ochrání například i vaše děti před popálením. Dvířka jsou díky němu totiž vždy na dotek chladná, i když uvnitř trouby probíhá pečení na vysoké teploty.

Úklid bude opět hračkou, pyrolytické čištění znamená, že trouba přemění veškeré nečistoty na jemný popel, který vy jen setřete hadříkem. Ani zvenku nebude potřeba troubu leštit příliš často, její povrch je upraven, aby na něm nebyly vidět otisky prstů. O funkce jako rozmrazování nebo gril také nebudete ochuzeni. Zákazníci si pochvalují výhodu parního pečení, velké prosklení nebo programy na pečení.

Rozměry:59,4 cm; 59,5 cm; 56,7 cm
Hmotnost:36,5 kg
Objem:71 l
Energetická třída:A+
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:–⁠
Rozmrazování:Ano
Samočištění:Ano

Test pečicích trub od 25 000 Kč

Jestliže sáhnete pro troubě dražší než 25 000 korun, můžete očekávat opravdu skvělou kvalitu, špičkové vybavení a nepřeberné množství funkcí. Zpravidla se tyto trouby pyšní velmi dobrou energetickou třídou a také dlouho životností. Přece jen už výrobci použili nejlepší materiály, které jsou dostupné.

NáhledNázevSkóre ObjemEnergetická třídaCena
goldElectrolux EOB8S39WZ
9.7/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
97%
Objem trouby
97%
Poměr cena/kvalita
96%
Objem:
70 l
70 l
Energetická třída:
En. třída A++
En. třída A++
Zjistit cenu Naše recenze
silverSiemens HS658GXS7
9.6/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
95%
Objem trouby
96%
Poměr cena/kvalita
94%
Objem:
71 l
71 l
Energetická třída:
En. třída A+
En. třída A+
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeAEG BSE792320B
9.3/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
93%
Objem trouby
93%
Poměr cena/kvalita
92%
Objem:
70 l
70 l
Energetická třída:
En. třída A+
En. třída A+
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Electrolux EOB8S39WZ

Výhody

  • Parní trouba
  • Teplotní sonda
  • Zdravé a kvalitní pokrmy
  • Velké množství chytrých funkcí
  • Aplikace My Electrolux Kitchen

Nevýhody

  • Absence povrchu proti otiskům prstů

Jelikož už se pohybujeme v té nejvyšší cenové kategorii, je pochopitelné, že po troubě budete vyžadovat lepší funkce, které u levnějších modelů nenaleznete. U Electrolux E0B8S39WZ už máme co dočinění s parní troubou. Trouba totiž disponuje funkcí Steamify®, která vám zajistí zdravější a chutnější pokrmy. Vy jen zadáte požadovanou teplotu a trouba podle ní automaticky nastaví množství páry, která vykouzlí ty nejlepší pokrmy. Potěší vás také chytrost trouby, lze ji totiž propojit s aplikací My Electrolux Kitchen, kterou si, pokud vlastníte smartphone, můžete do svého zařízení nainstalovat. Odkudkoliv pak můžete průběh pečení ovládat, nastavíte si bez problémů dobu pečení, teplotu apod. Navíc vám bude s troubou dodána také teplotní sonda, se kterou budete mít vaše pokrmy stoprocentně pod kontrolou. Moderní je také způsob ovládání trouby, nenalezete zde výsuvné čudlíky, ale veškeré nastavení probíhá formou dotykového displeje. Funkce jako samočištění, gril, minutka, chlazení dveří nebo rozmrazování jsou samozřejmostí. Možná bychom mohli vytknout absenci povrchu, který by byl upraven proti otiskům prstů, když trouba disponuje dotykovým displejem.

Model se pohybuje v energetické třídě A++, což je z hlediska úspornosti skvělá zpráva. Zákazníci si troubu velmi pochvalují, podle jejich slov troubu využijí jak náročnější kuchaři, tak amatéři, kterým nevadí investovat do dražšího modelu. Pokrmy jsou o poznání zdravější a kvalitnější a k jejich vytvoření vám pomůže mnoho sofistikovaných programů, které Electrolux EOB8S39WZ nabízí. I čištění trouby je velmi snadné.

Rozměry:59,4 cm; 59,5 cm; 56,7 cm
Hmotnost:37 kg
Objem:70 l
Energetická třída:A++
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:22
Rozmrazování:Ano
Samočištění:Ano

2. místo

Siemens HS658GXS7

Výhody

  • Parní trouba
  • Aplikace Home Connect
  • 4D horký vzduch
  • Zdravé a kvalitní pokrmy
  • Teleskopický výsuv

Nevýhody

  • Vyšší cena
  • Energetická třída A+

Siemens HS658GXS7 už patří k těm opravdu dražším modelům, po kterých se nejspíš bude dívat spíše náročnější uživatel. I přes vysokou cenu nás hned na začátek zklamala energetická třída A+, kterou naleznete i u mnohem levnějších modelů. Objem trouby činí běžných 71 litrů. Tento model vám nabídne 15 pečicích programů, ze kterých si určitě vždy vyberete. Opět se jedná o chytrou troubu, kterou lze ovládat skrze aplikaci Home Connect, a to odkudkoliv. Pokud vám záleží na tom, co jíte, potěší vás, že se jedná o parní troubu. To znamená, že se můžete těšit na zdravé a kvalitní pokrmy. V troubě naleznete 5 úrovní pro zasunutí plechu, na kterých můžete péct několik jídel najednou – třeba oběd současně i s dezertem. Jejich chutě to nijak neovlivní, jelikož trouba disponuje 4D ohřevem. Výhodou je také teleskopický výsuv se stop funkcí. Na tomto modelu naleznete TFT displej, který je barevný a dotykový.

Nevadí, pokud se rozhodnete péct v brzkých ranních hodinách nebo naopak pozdě večer. S tlumeným otevíráním a dovíráním dvířek o vašem pečení nikdo z členů rodiny nebude vědět. Zákazníci jsou s troubou velmi spokojení, jak dokazují jejich recenze. Avšak za nás tento model není ničím výjimečnější než model Electrolux, který se stal vítězem našeho testu. Trouby vám totiž nabídnou podobné funkce, avšak tento model Siemens pořídíte za vyšší cenu.

Rozměry:59,4 cm; 59,5 cm; 54,8 cm
Hmotnost:44,9 kg
Objem:71 l
Energetická třída:A+
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:15
Rozmrazování:Ano
Samočištění:Ano

3. místo

AEG BSE792320B

Výhody

  • Parní trouba
  • Technologie SteamPro
  • Vakuové vaření
  • Úspora času při pečení

Nevýhody

  • Energetická třída A+

Tato parní trouba patří opět do energetické třídy A+. Její kapacita činí 70 litrů. Jedná se o velmi podobnou troubu, jako byly dva předchozí konkurenční modely. Opět je její součástí teplotní sonda, která nahradí špejle a všemožné nástroje, kterými byste neprakticky kontrolovali stav uvnitř vašich pokrmů. Jedná se o troubu SteamPro, to znamená tři režimy pečení. První využívá pouze horký vzduch, druhý pouze páru a ten třetí jejich kombinaci. Novinkou je zde technologie, kterou znají především profesionálové. Tou je SousVide, což znamená vakuové vaření. Tím lze podle profesionálů dosáhnout těch nejlepších a nejchutnějších výsledků, jejichž kvalita se bude podobat pokrmům z restaurace.

LCD displej vám přehledně nabídne veškeré informace. Dvířka jsou opět velmi tichá. Zákazníci si pochvalují úsporu času při pečení, a to až o 30 % oproti „obyčejné“ troubě. Dále se jim zamlouvá například český jazyk na displeji a samozřejmě to nejdůležitější – vynikající jídlo. Model však není tak oblíbený jako jeho konkurence, proto jej řadíme na 3. místo. Jeho funkce jsou však srovnatelné s předchozími modely a podle nás ničím nezaostává.

Rozměry:59,4 cm; 59,5 cm; 56,7 cm
Hmotnost:39,5 kg
Objem:70 l
Energetická třída:A+
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:23
Rozmrazování:Ano
Samočištění:Ne

Test stolních pečicích trub

Stolní trouby jsou malé, snadno přenosné a skladné. Někdy mají na horní straně plotýnky na vaření, ale není to tak vždy. Jejich kapacita je minimální, obvykle kolem 20 až 30 litrů, což je celkem málo. Takový typ trouby pro malé domácnosti nebo třeba na chatu. Koupi takového přístroje však určitě předem dobře zvažte, jeho využití je značně specifické.

NáhledNázevSkóre ObjemDisplejCena
goldDOMO DO518GO
9.1/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
90%
Objem trouby
91%
Poměr cena/kvalita
90%
Objem:
38 l
38 l
Displej:
Ne
Ne
Zjistit cenu Naše recenze
silverTefal OF444834
9/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
89%
Objem trouby
88%
Poměr cena/kvalita
90%
Objem:
19 l
19 l
Displej:
Ne
Ne
Zjistit cenu Naše recenze
bronzePHILCO PHAO 1000
8.9/10
Celkové skóre
Počet pečicích funkcí
88%
Objem trouby
86%
Poměr cena/kvalita
87%
Objem:
10 l
10 l
Displej:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

DOMO DO518GO

Výhody

  • Velmi prostorná
  • Rychlé rozehřátí
  • Tepelně izolovaná

Nevýhody

  • Nenašli jsme

DOMO DO518GO je sice pouze stolní trouba, přesto se však pyšní skvělou kapacitou 38 litrů, což je oproti konkurenčním modelům o dost více. Na troubě nenaleznete displej, při pečení si však můžete vybrat z několika funkcí. Samozřejmě nechybí funkce gril nebo horký vzduch. Větší topnou plochu vám zajistí nerezové topné těleso zahnuté do tvaru písmena M. S troubou vám bude dodán pečicí plech a rošt. Je opravdu prostorná, vejde se do ní klidně i klasický malý pekáček. Těžko se zvenku o troubu popálíte, sice se zvenku zahřívá, ale ne natolik, aby hrozilo poranění. Trouba se také velmi rychle rozehřeje a může dosáhnout teploty až 250 °C. Zákazníci tuto troubu vřele doporučují a my se k nim připojujeme.

Rozměry:34,4 cm; 53,3 cm; 45,3 cm
Hmotnost:10,6 kg
Objem:30 l
Varná deska:Ne
Displej:Ne
Funkce gril:Ano
Počet programů:–⁠
Rozmrazování:Ne
Samočištění:Ne

2. místo

Tefal OF444834

Výhody

  • Nezabere tolik místa
  • Rychlost pečení
  • 6 pečicích programů
  • Pěkný vzhled

Nevýhody

  • Chybí signalizace dosažené teploty

Model Tefal OF4444834 se může stát vaším skvělým parťákem třeba na chalupě nebo v práci. Jedná se o stolní troubu s kapacitou 19 l, která disponuje 6 programy pečení – konvekční, tradiční, gril, pečivo, vodní lázeň nebo rozmrazování. Například otočný rožeň, který byste mohli využít při grilování kuřete, zde bohužel nenajdete. Zákazníci také v recenzích zmiňují, že troubě chybí signalizace dosažené teploty, kontrolka totiž pouze ukazuje, zda je trouba vypnutá nebo zapnutá. Plusem je však její moderní vzhled, trouba skvěle zapadne do vaší kuchyně, rychlost pečení a velikost přístroje. Díky režimu horkého vzduchu můžete i v této stolní troubě péct dva pokrmy najednou bez toho, aniž by se jejich chutě mísily.

Rozměry:35 cm; 35,6 cm; 52,7 cm
Hmotnost:4,9 kg
Objem:19 l
Varná deska:Ne
Displej:Ne
Funkce gril:Ano
Počet programů:6
Rozmrazování:Ano
Samočištění:Ne

3. místo

PHILCO PHAO 1000

Výhody

  • Bohaté příslušenství
  • Nezabere tolik místa
  • Cyklonový ohřev
  • Rychle peče

Nevýhody

  • Menší kapacita

V tomto případě se nejedná pouze o klasickou troubu. Nabídne vám totiž také možnost například ugrilovat kuře na otočném rožni. Dále v ní můžete také sušit ovoce, zeleninu, bylinky, zkrátka cokoliv. Kapacita trouby je 10 litrů. Připravit si v ní můžete zdravé pokrmy, umožní vám to cyklonový ohřev, díky kterému většinu jídel připravíte s minimálním množstvím oleje, ne-li s žádným. Stolní trouba Philco má také LED dotykový displej s 9 programy, které vám vaření a pečení ještě více usnadní. Průběh přípravy jídla budete mít pod kontrolou díky žárovce uvnitř. Nemusíte tak neustále troubu otevírat, čímž byste pokrm mohli pokazit. Zákazníci si pochvalují to, jak produkt rychle peče, nebo že nezabere v kuchyni příliš místa. Součástí trouby je bohaté příslušenství – otočný rožeň, fritovací buben, 3 mřížkované pekáče, 1 plný pekáč, set jehlic nebo set jehlic na špízy. Model je vyroben z nerezu a plastu.

Rozměry:37 cm; 34 cm; 34 cm
Hmotnost:8 kg
Objem:10 l
Varná deska:Ne
Displej:Ano
Funkce gril:Ano
Počet programů:9
Rozmrazování:Ne
Samočištění:Ne

Jak vybrat pečicí troubu?

V momentě, kdy už jste si ujasnili, kolik zhruba chcete do trouby investovat a o jakou značku byste mohli mít zájem, tak byste při jejím výběru neměli zapomínat na parametry, které vám třeba v první chvíli nemusí přijít tolik důležité. My vám je proto v následující části představíme a snad vám také pomůžeme při výběru toho pravého.

Typy pečicích trub

Když se řekne trouba, každému se vybaví kvádr v kuchyni, který je buď vestavěný do kuchyňské linky nebo je spojený se sporákem. To je ovšem velmi zjednodušený pohled, protože trub existuje velké množství. V našem testu se věnujeme klasickým troubám (a v rámci nich i parním troubám) a okrajově také stolním troubám. I přesto můžeme trouby dělit dále a dále. Zkusíme vám teď dělení trub trošku přiblížit.

Trouby tedy můžeme dělit dle umístění:

  • Volně stojící pečicí trouby, kombinované často s varnou deskou.
  • Vestavné pečicí trouby, které se stávají součástí kuchyňské linky.
  • Stolní pečicí trouby, vhodné především do malých kuchyní, či chat a chalup, protože je můžete položit na kuchyňskou linku; někdy mohou disponovat varnou deskou a nahradí i sporák.
  • Mikrovlnné trouby – na ty je zaměřen náš test mikrovlnných trub 2023, na který vás odkazujeme, pokud by vás zajímaly více.
  • V zásadě by sem mohly patřit i trouby, které jsou součástí sporáků, těmi se ale zabývá náš test sporáků 2023.

Dále se mohou trouby dělit dle energie, která se k pečení využívá:

  • Plynové – k ohřevu se používá plyn.
  • Elektrické – využívají elektrickou energii.

Takové dělení je pro potřeby našeho testu a vůbec pro základní rozdělení pečicích trub plně dostačující. Speciálním typem elektrické trouby je i parní trouba. Často je však příprava jídel v páře součástí klasické elektrické trouby v podobě její speciální funkce. Parní trouby slouží na přípravu jídel v páře, tedy bez tuku pouze prostřednictvím vody, kdy si jídlo zachová mnohem více vitamínů, chuti a vůně. (Zdroj: Choice.com.au)

Jednotlivé typy trub

Plynová nebo elektrická trouba?

Existuje věčná debata, který z uvedených typů je lepší. Popravdě, plynové trouby se pomalu z trhu vytrácí, protože je čím dál více vytlačují právě trouby elektrické. A to z více důvodů. Podívejme se však na oba typy alespoň v bodech.

Elektrické trouby na pečení

Výhody:

  • Větší výběr pro běžného zákazníka – dostanete se k téměř nekonečnému množství elektrických trub s mnoha možnostmi na ohřev, pečení a podobně. Jedná se o trouby různých značek, cen nebo designu.
  • Přiměřené náklady – při nákupu a hlavně při instalaci elektrické trouby jsou náklady v průměru často vyšší, než je tomu u plynové trouby. U plynové varianty je však potřeba brát do úvahy i nutnost zabezpečení přívodu plynu, jehož instalace může být časově i cenově náročná. 
  • Jednodušší nastavení teploty – plynová trouba hřeje jen zespodu. Regulovat teplotu v ní lze jen v rozpětí 150 až 260 °C, přičemž v elektrické troubě je toto rozpětí mnohem větší. Nejčastěji od 35 až do 350 °C.
  • Větší komfort – elektrická trouba poskytuje běžnému uživateli větší pohodlí, protože u ní snáze uhlídá celý proces pečení díky rovnoměrné distribuci tepla. Hlavně pečení koláčů nebo pečiva je v ní jednodušší.

Nevýhody

  • Vyšší cena – elektrické trouby se pohybují v různých cenových hladinách, které ovlivňuje množství faktorů, jako je například množství obsažených funkcí pečení, energetická třída a podobně. Celkově se dá říct, že cena je vyšší než u plynových trub.
  • Všeobecně suché prostředí trouby – právě to je hlavní důvod, proč někteří profesionální kuchaři a gurmáni nadále raději používají plynovou variantu, protože se v ní maso méně vysuší. Elektrické trouby vysušují více, spalování elektřiny totiž neprodukuje vlhkost.

vestavná trouba

Plynové trouby na pečení

Výhody:

  • Není nutné je předehřívat – plyn je velmi účinný, takže plynové trouby mají tendenci se velmi rychle nahřát.
  • Méně vysušují – tento typ trouby má též tendenci být vlhčí než elektrická trouba, protože spalování plynu uvolňuje do vzduchu v troubě určitou vlhkost. Proto se v ní masové pokrmy pečou daleko lépe. Zato však vlhké prostředí zabraňuje vytvoření křupavé kůrky v případě pečení chleba nebo jiného druhu pečiva.
  • Nižší kupní cena – výběr pro domácnosti je menší, zato však za velmi rozumné ceny v rozpětí od pěti do třinácti tisíc korun.

Nevýhody:

  • Složitější nastavování teploty – tato nevýhoda vyplývá logicky z výhody elektrických trub popsané výše. Teplota trouby může kolísat a celkový ohřev je méně vyrovnaný. Většina plynových pecí (především těch starších) mívá svá teplejší místa, což může vést k připáleninám.
  • Menší komfort – to, co elektrické trouby poskytují automaticky díky rovnoměrnému ohřevu horním a spodním topným tělesem a běžně i ventilátorem, je nutné v plynové troubě kompenzovat různými triky, jako je například pravidelné otáčení plechu, aby se všechny části pokrmu opekly rovnoměrně, nebo zvýšení teploty pro upečení křupavého pečiva a podobně. Ohřev je zkrátka nevyrovnaný.
  • Malý výběr pro domácnosti – v běžných obchodech je už výrazně vytlačily elektrické trouby. Plynové trouby už u nás nabízí převážně pouze firma MORA, a i ta jen v kombinaci s varnou deskou, takže je vlastně najdete jen ve formě klasických sporáků. V jiné formě je seženete pouze při objednávce ze zahraničí. (Zdroj: Which.co.uk)

Umístění trouby

Pečicí trouby se podle umístění dělí na vestavné a stojící. Začneme tedy první možností umístění – vestavné pečicí trouby jsou obvyklejší a setkáte se s nimi častěji. Tyto trouby jsou, jak už název napovídá, zabudované přímo do kuchyňské linky. Samo o sobě je to velmi elegantní řešení, kdy trouba nádherně splyne s celkovým vzhledem kuchyňské linky. Pokud zařizujete novou kuchyň, pak rozhodně vestavnou troubu doporučujeme. Velkou výhodou je také to, že si můžete sami zvolit, v jaké výšce se bude trouba nacházet. Vestavné trouby se pak dále dělí na:

  • Klasické – samostatná pečicí trouba
  • Polyvalentní – na troubě ovládáte také varnou desku, zpravidla se proto trouba umisťuje pod varnou desku

Druhou možností je pak volně stojící trouba. Takový typ je zpravidla opatřený také varnou deskou, sporákem. Můžete ji umístit mezi kuchyňskou linku nebo kamkoli do prostoru. Záleží jen na možnostech místa ve vaší kuchyni. Speciálním typem volně stojících trub jsou také trouby stolní, kterým se v naší recenzi také věnujeme.

Řídicí prvky trouby

Nezáleží na tom, jestli preferujete manuální anebo digitální zapínání a nastavování trouby, je však důležité, aby symboly pro každou funkci byly jasně čitelné a přehledně označené. Moderní trouby totiž mají množství funkcí. Přehlednost je proto na místě. Elektronické řízení bývá řešeno centrálním knoflíkem pro kontrolu těchto funkcí. Zároveň se na displejích zobrazují funkce a teploty pro pečení. Uprostřed displeje pak vidíte dobu pečení a hodnotu nastavené teploty. V prodeji však najdete i jednodušší modely se základním ovládáním prostřednictvím dvou knoflíků. Jeden na nastavení funkce, druhý na nastavení teploty. U jednodušších a levnějších modelů totiž displej nahrazuje samostatný knoflík, který svým otáčením slouží jako časovač. Ujistěte se také, že k výrobku byl přibalen i přehledný a srozumitelný návod k použití, abyste mohli ze své trouby vytěžit skutečně maximum.

Velikost pečicí trouby

Při výběru trouby je samozřejmě třeba brát do úvahy i její rozměry. Podle objemu (který o velikosti trouby vypovídá nejvíce), rozeznáváme tři kategorie:

  • Malé trouby – 12 až 35 litrů, vhodné pro domácnost o dvou členech; obvykle jde o stolní modely.
  • Střední trouby – 35 až 65 litrů, vhodné pro malé rodiny.
  • Velké trouby – nad 65 litrů – měli by je zvážit především ti, kdo rádi pečou velké kusy masa, vhodné i pro vícečlenné rodiny.

Objem trouby se přímo úměrně promítá do rychlosti přípravy jídla. Stejně tak nesmíte zapomínat, že čím menší trouba bude, tím méně pro vás bude práce s ní komfortní. Nevyhnutelné je přeměřit si rozměry místa, do kterého chcete troubu postavit, případně zabudovat. K dispozici jsou i takové modely, které se vejdou do výklenku s výškou pouze 45 centimetrů. Za nás jsou rozměry klíčové, ať už budujete novou kuchyň, nebo kupujete troubu, kterou chcete nahradit tu starou. V obou případech rozměry musíte znát.

Trouby design

Co je energetický štítek a co všechno se z něj dá vyčíst?

Energetický štítek je dnes povinnou součástí každého elektrického spotřebiče. Pomáhá vám vybrat si přístroj, který bude šetřit vaši peněženku nejen kupní cenou, ale i spotřebou. Energetický štítek totiž popisuje spotřebič po stránce energetické úspornosti, výkonnosti a podobně. Označování spotřebičů energetickým štítkem je u nás povinné více než deset let a od prvopočátku je nenahraditelným vodítkem při výběru elektroniky. Více jsme se tomuto tématu věnovali v našem článku o energetických štítcích. Pokud jde o štítek pečicích trub, ve vedlejším sloupci vidíte v grafice, co všechno se na něm nachází. Důležité jsou pro vás tyto parametry:

  • Zdroj energie – zda se jedná o plynovou nebo elektrickou troubu; jejich výhody byly popsány výše.
  • Energetická třída – popisuje spotřebič z hlediska úspornosti. V zásadě vyjadřuje, jak šetrně a efektivně hospodaří s energií. Vyplatí se investovat do co nejlepší energetické třídy. Nejlepší je A+++; u pečicích trub se nejčastěji setkáte s třídami A+ a A, které jsou vzhledem k použití trub obě solidní.
  • Kapacita – kapacita trouby, někdy se též nazývá jako „objem“. Té se budeme věnovat v samostatném odstavci, protože jde o poměrně důležitý parametr.
  • Spotřeba – nahoře se udává spotřeba při běžném pečení, dole při horkovzdušném; rozdíly obvykle nejsou velké. Vždy se udává v kWh, u plynové trouby pak také v MJ. (Zdroj: European Commission)

Design a materiál trouby

Dříve byly nejběžnějšími materiály pro výrobu trub a pecí litina, železo a sklo, což nebyla zrovna estetická kombinace. Dnes, v době, kdy se každý snaží vyladit svou kuchyni maximálně podle svých představ, už je nabídka širší. Nejčastěji užívanými materiály jsou nerez, ocel, plech a v kombinaci s tím sklo na dvířkách. Co se týče celkového provedení, je dnes možné vybrat troubu do každé kuchyně. Nabízeny jsou v mnoha barevných odstínech (nicméně kovové odstíny, černá a bílá vedou), přičemž některé společnosti, jako třeba Gorenje, nabízejí i retro trouby. Naše rada zní, abyste si v nepřeberném množství produktů na trhu vybírali i s ohledem na styl vaší kuchyně, aby vám do ní trouba pěkně zapadla.

Dvířka trouby

Měly by být lehké a otvírat se snadno. Taktéž by po otevření měly zůstat v pozici bez toho, aby při tom padaly nebo se zasekly. Skleněný otvor na dvířkách by zase měl být dostatečně velký na to, abyste mohli kontrolovat pohledem celý obsah plechu bez otevírání dvířek a pouštění horkého vzduchu ven. Ideální je, pokud vám při nákupu v obchodě dovolí si otvírání trouby vyzkoušet.

 

Čištění trouby

Když se kterýkoliv spotřebič používá, je potřeba ho i čistit. To platí i pro troubu na pečení. Moderní trouby vám to mohou ulehčit, a to zejména díky:

  • Pyrolýze – čištění horkým vzduchem, zahřátým na hranici 500 °C. Spáleniny se tím přemění na lehce stíratelný popel, který setřete mokrým hadrem.
  • Katalytickému čištění – výměnné katalytické složky se speciálním smaltovaným povrchem se postarají o samočištění trouby podobně jako při pyrolýze. Smalt nedovolí nečistotám usadit se a při teplotě 200 °C je vypálí. Pak spadnou na dno a vy je opatrně a snadno smyjete.
  • Aquacleanu (čištění vodní parou) – zahřátá voda, kterou vložíte do trouby a necháte ohřát na více než 100 °C, se začne vypařovat a uvolňovat nečistoty, které výrazně snáze setřete.

Výrobci mysleli i na lehčí čištění venkovních stěn trouby. Ty jsou vyráběné převážně ze snadno čistitelného nerezu. Stlačování knoflíků ovládání ulehčuje čištění tím, že nemusíte manévrovat okolo nich v úzkých škvírách. Při čištění povrchu trouby vždy myslete na to, z jakého materiálu je trouba vyrobena. Čisticí prostředek vždy volte neagresivní, nemastný (takže různé kyseliny určitě nechtě stranou) a takový, aby byl na daný povrch výrobcem určen. Jinak můžete troubu poškodit a už nebude pro vaši kuchyni ozdobou. V případě materiálů, které jsou k chemickému čištění náchylné (třeba nerez), byste se pak mohli dočkat i koroze a dalších nepříjemných následků.

Přídavné funkce pečicích trub

Je na vás, jakou kombinaci si vyberete a jaká vám bude nejvíce sedět. Množství funkcí a speciálních parametrů často sice zvyšuje cenu, ale rozšiřuje funkčnost a možnosti využití trouby. Navíc nesmíte zapomínat, že je to investice na hodně let, někdy i na více než deset. Je sice nárazová, ale dlouhodobá a vyplatí se.

Gril

Gril je současně nejvyhledávanější a zároveň nejčastější funkcí většiny modelů v nabídce. Umožňuje vám pohodlné grilování jídla přímo v kuchyni.

Trouba gril

 

Příprava jídel v páře

Mnoho elektrických trub má v sobě zabudovanou funkci přípravy jídla v páře, což v podstatě nahradí parní troubu. (Zdroj: Novinky.cz)

Parní pečení

 

Rozmrazování

Oblíbenou a užitečnou funkcí je rozmrazování. Teplota stoupá opatrně, pomalu a rozmrazuje zamrzlé pokrmy.

Rozmrazování

 

Dětská pojistka

Velmi užitečná funkce pro domácnost s dětmi je takzvaná dětská pojistka, která zajistí, že po nastavení a spuštění pečení už není možné s troubou manipulovat.

Dětská pojistka

 

Třívrstvé sklo dvířek

Rodiny s dětmi uvítají i třívrstvé sklo dvířek, které zabraňuje jejich přehřívání, a tak se předchází velmi bolestivým popáleninám při případném dotyku dvířek.

 

Osvětlení a teleskopické výsuvy

Vítaným příslušenstvím, které taktéž zabraňuje popáleninám při vytahování plechu, jsou teleskopické výsuvyOsvětlení trouby má také své opodstatnění – určitě je dobré, když můžete během pečení jídlo kdykoliv zkontrolovat.

Teleskopické výsuvy

 

Tepelná sonda

Na dokonalou přípravu masa, ale i jiných druhů jídel, vyhledávejte trouby s tepelnou sondou, která vám ukáže teplotu přímo uvnitř pokrmu. Pro přípravu každého druhu masa je optimální jiná vnitřní teplota. Předejdete tak jeho nedopečení nebo spálení.

Sonda

 

Funkce auto

Pro méně zkušené kuchaře by mohla být užitečná i funkce AUTO. Jde o režim trouby, při kterém máte na výběr z už přednastavených programů, nebo na pokyn trouby naťukáte jednoduše přesné informace co, v čem a jaké množství byste chtěli péct. Po zadání těchto pokynů už zbývá jen vložit plech s připraveným těstem nebo pokrmem, neboť všechno ostatní si trouba nastaví sama. V tomto režimu ale není možné troubu využít na pečení více jídel naráz.

Auto pečení

 

Multiflow 360°

Funkce Multiflow 360° umožňuje díky zaoblení trouby ideální rozprostření horkého vzduchu.

 

3D pečení

Funkce 3D pečení vám umožní připravovat až tři pokrmy najednou, aniž by se mísily chutě a aniž by se jednotlivé pečicí procesy ovlivňovaly.

3D pečení

 

Keep Warm

Tato funkce zajišťuje, že vaše jídlo bude teplé i v případě, že se rozhodnete jej podávat později. Velmi hojně se Keep Warm využívá také pro předehřívání talířů.

Keep Warm

 

Jet

Funkce trouby, která zajistí doslova bleskurychlé vyhřátí. Pokud nemáte čas čekat, než se trouba rozehřeje na dostatečnou teplotu, funkce Jet je tou pravou.

 

Infrapečení

Infrapečení se využívá především při přípravě masa a ve své podstatě funguje jako speciální případ grilování.

Největší výrobci pečicích trub

Je nutné podotknout, že výrobců pečicích trub je mnohem víc. Tady si ale představíme pouze ty, o kterých se nejčastěji mluví v žebříčcích kvality, popřípadě ty, kteří se ocitli v našich recenzích. Jsou to společnosti, které mají v prodeji větší množství modelů pečicích trub a mají s jejich výrobou větší zkušenosti. U značky totiž z velké míry o kvalitě rozhoduje i tradice. Navíc námi vybrané firmy se nebojí investovat do zlepšování a vývoje nových technologií. Proto se ani vy – zákaznicí nemusíte bát investovat do výrobků těchto společností. Které společnosti to jsou?

Bosch

Značka Bosch pochází původem z Německa. Práva na ni vlastní společnost Robert Bosch GmbH. Své trouby vyrábí z kvalitních materiálů v pestrých variantách, kombinacích a ve všech cenových hladinách. Takže z nabídky firmy Bosch si může vybrat prakticky každý. Jako jedna z mála značek vyrábí i kompaktní trouby s výškou 45 cm. Trouby Bosch jsou také skvěle funkčně vybavené. Nabízí modely se samočisticí funkcí na bázi pyrolýzy, ale i s integrovanou mikrovlnnou troubou a spoustu dalších vychytávek. Bosch je vhodný jak pro zákazníky náročné, tak pro minimalisty, kterým postačí naprostý základ.

 

AEG

Společnost AEG pochází z Německa a založena byla v roce 1887. Firma začala především odkoupením několika patentů z USA. Později bylo oddělení domácích elektrospotřebičů prodáno firmě Electrolux, která pak v roce 2005 koupila obchodní název AEG. Spotřebiče AEG patří obecně mezi dražší a ani trouby nejsou výjimkou. Na druhou stranu, v mnoha případech jde o skutečně mistrovské kousky. Pečicí trouby AEG jsou bohatě funkčně i technologicky vybavené, disponují intuitivním ovládáním a vysokou kvalitou a efektivitou. Často spadají do energetické třídy A+, která zajišťuje mírně vyšší úspory energie oproti konkurenci. Jen musíte počítat s tím, že si za ně připlatíte.

Logo AEG

 

Electrolux

Koncern Electrolux je po celém světě uznávaný švédský výrobce a prodejce bílé techniky s osmdesátiletou tradicí. Jde o firmu, která se proslavila především uvedením vysavače lux na evropský trh. Kromě vysavačů ale vyrábí i lednice, pračky a obecně výrobky pro domácnost, včetně pečicích trub. Při výrobě všech svých trub na pečení spojuje kvalitu s efektivitou. Uvědomuje si uspěchanost dnešní doby, a tak se snaží vyrábět trouby, které pečou rychle, úsporně a zároveň i chutně. Dbá i na jednoduché čištění svých modelů tak, aby s jejich údržbou bylo co nejméně starostí, přičemž nezapomíná ani na design a přehlednost ovládání. Na výběr tu máte z rozličných provedení se širokou škálou cen. Za nás jde o jedny z nejkvalitnějších trub na trhu.

electrolux

 

Miele

Společnost Miele je dalším představitelem německé kvality. Oproti svému německému konkurentovi, firmě Bosch, se specializuje především na trouby s extra velkým vnitřním objemem. Nazývá to technologií Vnitřní prostor XXL, což představuje objem 90 litrů. Na jejich zabudování je potřebný samozřejmě větší prostor, jejich rozměry jsou zhruba 90×50 centimetrů. Firma však nabízí i trouby v rozměrové řadě Klasik (60×60 centimetrů) a Kompakt (60×45 centimetrů). Takže se trouby značky Miele vejdou do každé kuchyně. Co se týče dostupnosti, je na tom firma v otázce cen o něco hůře. Cena je v průměru o polovinu vyšší, než jak je tomu u většiny ostatních značek. Vykompenzuje to ale kvalita a životnost těchto trub – nebojíme se tvrdit, že jde o skutečné luxusní modely. V této firmě totiž striktně dodržují zásadu výroby všech komponent přímo v Německu. Tím se sice zvyšuje cena, ale zároveň i kvalita.

Miele logo

 

Whirlpool

Whirlpool je další výrobce bílé techniky s více než stoletými zkušenostmi. Tentokrát jde o společnost, která pochází z Ameriky. Sdružuje v sobě značky, jako třeba KitchenAid, JennAir, Amana nebo Inglis. Svými výrobky všeobecně vychází v testech velmi dobře hlavně výborným poměrem kvality a ceny. V oblasti pečicích trub přišla značka Whirlpool na trh hlavně s funkcí 6. smysl, díky které se automaticky přizpůsobí v multifunkčních troubách čas pečení a průběžně se stav připravovaného jídla kontroluje tak, aby se předešlo připálení nebo dokonce spálení. Jde o technologii, se kterou se v různých obměnách setkáváme téměř u všech spotřebičů značky Whirlpool. Obecně se pak trouby Whirlpool řadí mezi snadno ovladatelné, výkonné, s jedinečným designem a s rozumnými cenami.

Whirlpool logo

 

Mora

Společnost původem z České republiky, respektive z Moravy, funguje už od roku 1825. Vyznačuje se širokým výběrem produktů s funkčním a moderním designem. Největší výhodou trub značky Mora je ale kvalita a odolnost za rozumnou cenu. Ta je nižší než u konkurence. Přitom se snaží zachovávat i vysoký výkon. Trouby Mora se ovládají jednoduše a intuitivně. Za nás dobrá volba pro méně náročné zákazníky.

MORA logo

Finální verdikt

Výběr na trhu je tak široký, že i v případě nutných kompromisů najdete dostatečně funkčně vybavenou a uspokojující troubu ve všech cenových hladinách a velikostech. Snad už teď budete vědět, jak se v té obrovské nabídce zorientovat. Základem je jasně si určit vlastnosti, které chcete, aby vaše trouba na pečení měla, a uvažovat samozřejmě o její velikostí, spotřebě/šetrnosti, designu a škále funkcí. I levnější model v sobě může skrývat množství užitečných funkcí. Zajímavé pro vás mohou být vlastnosti dvířek (sklo na nich by mělo být trojvrstvé) a přehlednost ovládání. A pokud máte děti, tak dbejte i na to, aby trouba měla v nabídce dětskou pojistku a funkci chladných dveří. Nezapomínejte ale ani na kapacitu trouby, která je do velké míry rozhodující, co se týče komfortu a účinnosti přístroje. A co byste taktéž neměli opomenout, je její údržba. Samočištění (pyrolýza, katalytické, AquaClean) je obrovskou výhodou a šetří váš čas. Na závěr naše poslední rada. Ze všeho nejvíc stejně záleží na vašem kulinářském umění, a především na tom, jak dobře se naučíte svou pečicí troubu ovládat a vytěžit z možností, které nabízí, maximum.

Tipy na dobré pečení

Kvalitní trouba ale není vše. Abyste dokázali připravit opravdu lahodné delikatesy, je dobré řídit se několika tipy, jak správné péct. Ačkoli se to nezdá, tyto rady a tipy mohou posunout úroveň kulinářského prožitku na zcela novou úroveň. Základem je samozřejmě dobrá teplota. Vždy si dopředu zjistěte, na kolik je potřeba troubu rozehřát. Aby docházelo k co nejmenším odchylkám a změnám teploty, vložte pokrm do trouby až zhruba po 15 minutách od zhasnutí kontrolky. Jestliže budete péct jídlo, které by mohlo být velmi citlivé na změny teploty, doporučuje se použít také teploměr.

Velmi důležité je také umístění plechu v troubě. Pokud chcete pokrm upéct rychle, vyplatí se dávat plech do horní části trouby. Kumuluje se zde teplo, takže na rychlé pečení nebo grilování je to ideální místo. Na pomalé pečení se pak naopak doporučuje umístit plech do spodní části trouby. Některé trouby pečou v určitých místech více. Pokud budete plech během pečení otáčet, zamezíte tím spálením/nedopečením. (Zdroj: Vaření.cz)

Nejčastěji kladené otázky

Jaké jsou nejlepší trouby?

„Pečicí troubu (případně troubu kombinovanou se sporákem) používáme denně či několikrát do týdne. Příprava pokrmů v troubě je snadná, relativně rychlá a možná i bez použití tuku. Koupě pečicí trouby ještě nutně nemusí znamenat velký zásah do vašeho rodinného rozpočtu. Vše závisí na vašich preferencích, funkcích i rozměrech nového domácího elektrospotřebiče. Jak vybrat troubu vám poradí náš velký nezávislý test, ve kterém obstály například trouby Miele, trouby Bosch nebo trouby Siemens. Levnější modely je možné sehnat i do 10 000 korun, naším vítězem v této kategorii je trouba Beko. Střední třída se pak pohybuje od 10 000 do 25 000 korun. Nejlepší trouby najdete samozřejmě v cenové kategorii od 25 000, kde podle nás jasně vítězí trouba Miele.“

Co je to parní trouba?

„I když zatím stále nepatří mezi nejrozšířenější, parní trouba se těší stále větší oblibě. V našem velkém nezávislém testu se věnujeme klasickým troubám i troubám parním, které jsou speciálním typem elektrické trouby. Často bývá příprava jídel v páře součástí klasické elektrické trouby díky speciální funkci. Multifunkční parní trouba pak slouží k přípravě jídel v páře bez použití tuku. Příprava probíhá pouze prostřednictvím vody, kdy si jídlo zachová o mnoho více vitamínů, chuti i vůně. Pára pomáhá i při pečení moučníků, které jsou díky ní lépe nakynuté a vláčné. Právě na parní trouby jsme se zaměřili na této stránce. Aniž bychom vás chtěli jakkoliv ovlivňovat, v našem velkém nezávislém testu se osvědčily například parní trouby AEG, Beko či parní trouby Gorenje.“

Jak vybrat troubu?

„Výběr pečící trouby v první řadě závisí na vašich osobních preferencích a rozměrech kuchyně. Jak vybrat troubu?. Pro začátek si nejprve pečlivě změřte šířku i hloubku prostoru, kam chcete troubu postavit nebo zabudovat. To bude jednoznačně hlavní kritérium pro nákup nového elektrospotřebiče. Při výběru berte do úvahy i celkový objem trouby. Na trhu najdeme i modely, které se vejdou do výklenku s výškou pouze 45 centimetrů. Malá trouba disponuje objemem 12 až 35 litrů. Objem střední trouby se pohybuje okolo 35 až 65 litrů a velká trouba pro pořádné pečínky a velké kusy masa má objem nad 65 litrů. Trouby pak dělíme na elektrické, plynové, parní a mini trouby. Kromě samostatné trouby na trhu najdeme i sporáky, které kombinují plotýnky a pečící troubu. Moderní trouby mají velké množství funkcí. Mezi elektrospotřebiči ovšem najdete i takové modely, které jsou jednodušší na ovládání i a disponují pouze základními programy, které využije skutečně každý.“

Je lepší plynová nebo elektrická trouba?

„Při pořizování trouby je možné volit mezi plynovou a elektrickou troubou. Není potřeba se nijak obávat. I plynová trouba je velmi bezpečná. Pokud vaše domácnost disponuje přívodem plynu, není problém pořídit si tento druh trouby. Troubu není třeba předehřívat, je levná a pokrmy nebudou vysušené. Nevýhodou trouby na plyn může být ohřev zespoda. Trouba vlivem tohoto druhu ohřevu nemusí pokrmy vařit/péct rovnoměrně a jídlo může být na některých místech ideálně propečené a jinde syrovější. To může způsobovat i obtížnější regulace teploty. Plynové trouby v dnešní době vyrábí jen firma Mora. Sázkou na jistotu je trouba elektrická. Na výběr máte z elektrické trouby vestavné a volně stojící. Elektrická trouba bývá obvykle větší a dražší, za to je ideální pro začátečníky, kterým při pečení poskytuje dostatečný komfort.“

Co je pyrolýza a katalýza?

„Při používání domácího spotřebiče nebo přístroje je jasné, že je potřeba jej pravidelně čistit a udržovat. Čištění trouby patří rozhodně k jednomu z nejnáročnějších úkonů během úklidu v kuchyni a vůbec celé domácnosti. Nečistoty v troubě, na stěnách a předním sklu bývají často silně připálené a velmi odolné. Výrobci se snaží přijít s několika chytrými systémy, které s údržbou vnitřní části trouby značně pomáhají. První a preferovanější možností, jak si usnadnit čištění trouby, je pyrolýza. Trouba s pyrolýzou disponuje samočisticí funkci, při které se trouba zahřeje až na 500 °C. Díky vysoké teplotě dochází ke spálení všech nečistot a vy už jen následně hadříkem setřete popel a máte hotovo. Další z možností je katalýza. Výměnné katalytické složky mají speciální smaltovaný povrch a postarají se zcela samy o samočištění trouby podobně jako při pyrolýze. Smalt zabraňuje usazení nečistot a při teplotě 200 °C je vypálí. Speciální stěny jsou z pórovitého materiálu a absorbují usazeniny tuků i mastnotu. Smaltové desky je nutné jednou za čas vyměnit.“

Jak vyčistit troubu?

„Jednotliví výrobci při výběru materiálu pečící trouby kladou důraz na co nejsnadnější čištění jejích vnějších i vnitřních stěn. Ty jsou vyráběny převážně ze snadno čistitelného nerezu. Novější modely také disponují jiným typem knoflíků, které jsou mnohem snadnější na údržbu a mastnota a prach se neusazují v úzkých škvírách. Při čištění povrchu trouby myslete na to, z jakého materiálu je vaše trouba vyrobena. Čím vyčistit troubu je na vás. Doporučujeme volit neagresivní čisticí prostředek, který zároveň není mastný a je určen k čištění daného povrchu trouby či jejího skla. Pokud budete čistit troubu ne příliš šetrnými produkty, které nejsou vhodné pro daný povrch, můžete materiál snadno nevratně poškodit. V případě materiálů, které jsou k chemickému čištění obzvláště náchylné (například nerez), by mohlo dojít dokonce ke korozi.“

Co jsou stolní trouby a k čemu se hodí?

„Stolní trouby jsou samostatnou speciální kategorií. Vhodné jsou především do menších bytů, kde na velký spotřebič není v kuchyňském koutu místo. Mini trouba je malá, skladná a velmi snadno přenosná. Některé modely dokonce disponují i plotýnkami na vaření na horní straně. Trouba s plotýnkami i bez nich disponuje kapacitou okolo 20 až 30 litrů. To je celkem málo, ale pro menší porce je to dostačující. Postačí pro malé domácnosti, na chatu nebo do kuchyňky v kanceláři. Většinou jsou bez extra funkcí, ale mají dobrý rozsah teplot a některým modelům nechybí ani otočný gril. Pořízení stolní trouby určitě dobře zvažte. Stolním troubám se podrobněji věnujeme v našem velkém nezávislém testu. Aniž bychom vás chtěli ovlivňovat, mezi nejlepšími modely se umístily například stolní trouby ETA, ECG, Clatronic nebo DOMO.“

Nikola momentálně dokončuje studium na Filozofické fakultě v Olomouci, kde studuje češtinu se zaměřením na editorství. Tento obor si vybrala, jelikož má od malička kladný vztah ke knihám a českému jazyku, což je také jeden z důvodů, proč se nedávno začala věnovat psaní. Před prací copywritera pracovala jako korektorka. Svůj volný čas ráda tráví s přáteli nebo sportuje. Několik let hraje volejbal, který je jejím největším koníčkem.

Diskuse a poradna

Položte otázku