Nejlepší kávovary 2019

  • Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnějšího kávovaru.
  • Zvolte si na základě kvality kávy, tlaku, náročnosti údržby a poměru cena/kvalita.
  • Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.

Kávovary bez pozadí

TOP kávovary roku 2019

Úvod

Káva je na celém světě jedním z nejvíce konzumovaných nápojů. Je natolik oblíbená, že řada z nás si nedovede představit začátek úspěšného dne bez svého ranního šálku kávy. Pro jiné je zase spojena s odpočinkem, příjemnými rozhovory a setkáními s přáteli. A teď si představte, že kávová zrnka dělají naše rána krásnějšími a chutnějšími už od 15. století. Masově se ale začala pít až po neúspěšném tureckém obléhání Vídně roku 1682, kdy byla zrnka kávovníku nalezena v táboře muslimů. Tehdy se káva pila pouze černá, hořká, takzvaná turecká. Za těch neuvěřitelných několik set let však lidé vymysleli obrovskou škálu nejrůznějších kávových nápojů. Takže ať už patříte mezi fanoušky silného espressa, lahodného cappuccina nebo klasické černé kávy, můžete si být jistí, že se na trhu dá najít kávovar přímo pro vás.

Kávovary dnes už nejsou pouze výsadou restaurací a kaváren. Jejich popularita v domácnostech poslední dobou rapidně stoupá a díky jejich variabilitě si na své přijde prakticky každý. V obchodech najdete celou řadu modelů, které se navzájem neliší jen cenou a designem, ale především způsobem přípravy kávy jako takové. Někomu stačí nalít do sebe ranní dávku kofeinu, jiný si zase potrpí na kvalitu své odpolední kávy a její chuti. A v neposlední řadě si mnozí z nás chtějí užít i samotnou přípravu. To znamená, že váš výběr spočívá v konečném důsledku především na druhu kávy, kterou preferujete, na počtu lidí, kteří budou kávovar využívat a samozřejmě také na velikosti vašeho rozpočtu. Ještě než se podíváme na jednotlivé typy kávovarů, mějte na paměti, že ten ideální by měl splňovat tři základní požadavky – dobrou cenu, pěkný design a především by měl zvládnout uvařit váš oblíbený druh kávy.

Avšak výběr jakéhokoliv spotřebiče, ať už se jedná o kávovar, nebo ledničku, není v dnešní době vůbec jednoduchý. Nabídka na trhu je tak široká, že zorientovat se v ní může být pro řadu z nás oříšek. Navíc výrobci se navzájem předbíhají nejen v technologiích, které do svých výrobků vkládají a na něž mají jedinečné patenty, ale i v designu jednotlivých přístrojů. Proto jsme pro všechny z vás, kteří v široké nabídce kávovarů tápou, připravili tyto stránky. Jejich prostřednictvím vám chceme pomoci se zorientovat na dnešním trhu a vybrat kávovar, který se k vašemu životnímu stylu hodí nejlépe. Prostřednictvím nákupního rádce vám přinášíme informace o různých typech kávovarů, způsobech přípravy kávy a také o jednotlivých parametrech, na něž je při výběru třeba pamatovat. Našim cílem je pomoci vám k tomu, abyste investovali pouze do přístroje, ze kterého budete mít maximální užitek. Specifika vybraných modelů jsme pak více rozepsali v našich testech a recenzích.

zpět k menu ↑

Typ kávovaru volte podle svých preferencí

První a asi také nejzákladnější otázkou, kterou byste si při výběru kávovaru měli položit, je kolik lidí bude kávu pít a jaký typ preferujete. Abychom vám to vysvětlili, můžeme se na to podívat následovně. Možná jste v domácnosti jediní, kdo pije kávu. Ráno si připravíte jeden šálek, výjimečně odpoledne po návratu z práce a víc nepotřebujete. V takovém případě jsou pro vás vhodné jednodušší přístroje – pákové kávovary, popřípadě kapslové. Jejich cena není vysoká, pohodlně se vejdou do každé kuchyně a příprava kávy vám s jejich pomocí nezabere příliš mnoho času.

Ovšem pokud zvažujete koupi kávovaru do větší domácnosti, kde si někteří členové rodiny rádi vychutnají kávu i víckrát za den, nebo třeba do kanceláře, pak je potřeba se podívat jinam. Tím spíše, že každý z lidí ve vašem okolí může mít rád jiný druh kávy. V tom případě doporučujeme podívat se po plnoautomatických kávovarech. Jsou velmi jednoduché na používání, ale v porovnání s kapslovými o něco náročnější na údržbu. Pokud se pro ně rozhodnete, počítejte s vyšší pořizovací cenou, ale cena za jednu porci kávy se naopak sníží. Po čase na nich tedy ušetříte. Jelikož jsou ale všechny tři typy natolik odlišné, dovolte nám na tomto místě místo klasického srovnání uvést drobné představení všech tří. Pro příznivce jednoduchého ovládání a překapávané, filtrované kávy jsou tu potom překapávací kávovary – jednodušší a levnější.

zpět k menu ↑

Test plnoautomatických kávovarů

Plnoautomatické kávovary tvoří velmi variabilní a automatické přístroje, které minimalizují vaši práci a dávají vám kávu v maximální kvalitě. Nejdůležitějším aspektem je samozřejmě čerstvost kávy. Namletá si totiž drží jedinečné aroma jen několik hodin po otevření, na vzduchu dochází k oxidaci látek v zrnech obsažených a ztrátě zásadních éterických olejů, které obsahuje. Mizí tím celá chuť vaší kávy. Automatické kávovary tyto nedostatky odstraňují, protože kávu namelou vždy při jejím použití.

Plnoautomatický kávovar
Plnoautomatický kávovar 2

Plnoautomatický kávovary a jejich charakteristika

Výhodou plnoautomatických kávovarů je šetrnost oproti jiným typům. Pořizovací cena je sice vyšší, ale provozní náklady jsou minimální – v přepočtu na jeden šálek i desetkrát nižší než u kapslových kávovarů. Jejich ovládání je navíc (protože jsou většinou vybaveny displejem nebo kontrolkami) velmi intuitivní a mimořádně jednoduché. Pro milovníky různých druhů kávy pak máme dobrou zprávu – tyto kávovary umí víc, než jen připravit obyčejné espresso. Vyšší modely jsou vybaveny systémem pro šlehání mléka, takže dovedou vytvořit i dokonalé cappuccino, latté, flatwhite nebo jakýkoliv jiný mléčný nápoj (nezřídka i dětský, čokoládový).

Podobně snadné, jako je práce s nimi, je i údržba automatických kávovarů. Výrobci jsou v tomto případě důmyslní a drtivá většina plnoautomatických kávovarů disponuje programem automatického proplachování, který kávovar vyčistí za vás. Samozřejmě, čas od času je potřeba zkontrolovat i vnitřek přístroje. To už musíte udělat ručně – vyjmout centrální jednotku, opláchnout ji pod tekoucí vodou a vrátit ji zpět. Zabráníte tak usazování zbytků kávy a vzniku plísní. Stejně tak byste neměli zapomínat na odvápňování. Bez toho je zde totiž riziko, že po čase by došlo k poškození stroje. I tato činnost je naštěstí dost často automatická a kávovar ji zvládne po vašem příkazu vykonat sám.

Jak jsme již nakousli v úvodu, výhodou těchto modelů je mlýnek na kávu, díky němuž bude vždy čerstvá. Dejte si ale pozor, z jakého je vyroben materiálu. V zásadě se používají dva – keramický (odolá teplu, nepřehřívá se X snadno se rozbije a oprava je náročná) a ocelový (odolnější X může kávu spálit). Rozhodující je v tomto případě i hrubost namleté kávy – od ní se odvíjí její chuť. Tento parametr by měl být nastavitelný. Pokud není, zvolte jiný kávovar.

Od ostatních typů kávovarů se ty plnoautomatické odlišují také designem. Existuje celá řada možností, takže není těžké zapracovat tento nový prvek do interiéru kuchyně. Modely existují ve více barevných provedeních (od černé a bílé barvy až po odvážné modré, červené nebo oranžové), můžete si zvolit dokonce i nerezový typ. Pro design je důležitý také způsob ovládání – knoflíky a displej. Zajímavým řešením jsou po designové stránce vestavné kávovary – ty jsou zabudované do kuchyňské linky a zvenčí se dostanete pouze k ovládání a nádobce na vodu. Výhodou je, že nebudou nikterak narušovat vzhled vaší kuchyně.

Výhody

Čerstvost kávy

Nízká cena za šálek kávy

Snadné ovládání


Nevýhody

Vyšší cena

Ne vždy umí dělat mléčné nápoje nebo čaj

zpět k menu ↑

Test pákových kávovarů

Pákové kávovary se hodí pro lidi, kteří kávu opravdu milují a chtějí se zapojit do její přípravy. Během ní si budete opravdu připadat jako majitel kavárny. Musíte ji napřed namlít (pokud se nerozhodnete pořídit si již namletou kávu v sáčku), správně ji nadávkovat, zamáčknout pákou a pustit vodu. Na druhou stranu, ačkoliv je to pracnější, dává vám to spoustu prostoru, jak chuť kávy ovlivnit – výběrem druhu, hrubostí namletí, i teplotou vody. Ta se může, v závislosti na kvalitě přístroje, nastavovat až v rozpětí několika stupňů Celsia.

Pákové kávovary a jejich charakteristika

Všechny pákové kávovary klasicky fungují na stejném principu. Voda pod správným tlakem protéká přes namletou kávu, která musí být správně stlačená. Tímto způsobem z ní dostanete bohatou, plnou a silnou chuť. Existuji i modely, které v sobě mají vlastní mlýnek, ty vám ale nedoporučujeme, oproti běžným pákovým kávovarům jsou hrozně drahé a vy přijdete o spoustu potěšení z mletí kávy. Spíše vám doporučujeme pořídit si obyčejný samostatný mlýnek na kávu, díky kterému si můžete připravit jen tolik kávy, kolik na porci potřebujete. Takový mlýnek je pak zárukou čerstvosti a nádherného aroma v každém šálku. Jak jsme tedy již řekli, pákové kávovary jsou právě z tohoto důvodu určený náročným zákazníkům, kteří si chtějí vychutnat kávu ve špičkové kvalitě. Ovšem nevýhodou může být nepořádek, který při mletí kávy vzniká. Z toho důvodu je zde možnost pořídit si takzvané PODy. Jde o naporcovanou a zabalenou kávu, kterou vložíte do páky místo namleté kávy. Je uložena v podobném sáčku jako čaj, skrze který voda proteče a vy ho po použití pouze vyhodíte do koše, to je celé.

Výhody

Možnost připravit si kávu na míru

Nízká cena za šálek kávy


Nevýhody

Příprava kávy dá více práce

Nutnost dokoupení mlýnku na kávu

Pákový kávovar

zpět k menu ↑

Test kapslových kávovarů

Ne všichni z nás jsou odborníci na kávu. Ne každému chutná silné espresso nebo malé ristretto a ne každý z nás chce věnovat čas pečlivé přípravě. Spíše si chtějí dopřát svůj oblíbený šálek kávy rychle a snadno. To jsou hlavní důvody, proč se kapslové kávovary staly velkým hitem posledních let. Jejich používání je nenáročné a pořizovací cena je nízká, proto si získaly velké množství příznivců. Bohužel, i odpůrců, zejména mezi odborníky. Je to přeci jen vaření kávy z polotovaru, což narušuje všechny tradice.

Kapslový kávovar

Kapslové kávovary a jejich charakteristika

Jejich výhodou je velké množství druhů kávy, které si s jejich pomocí můžete připravit. Navíc práci s přístrojem zvládne v podstatě každý, je velmi jednoduchá. Stačí vložit kapsli a spustit vodu, o všechno ostatní už se postará kávovar. Tento typ kávovarů oceníte zejména v případě, kdy máte doma děti a nechcete jim odpírat stejné potěšení, jaké si dopřáváte sami. Ať už půjde o sladkou čokoládu nebo osvěžující studené nápoje, děti je ocení. Stejně tak snadná je příprava mléčných nápojů – k tomu se hodí kapsle, obsahující sušené mléko (které umí kapslové kávovary krásně našlehat).

Výjimkou jsou pouze kávovary Nespresso a Tchibo. Ty disponují nádobkou, která mléka napění přímo do šálku, podobně, jako to dělají některé plnoautomatické kávovary. Popřípadě mohou mít v sobě zabudovaný speciální šlehač mléka. To je velmi inovativní systém, který působí precizně a taková pěna vám dlouho vydrží. Zajímavostí je, že dokážou tuto pěnu připravit i studenou. Nevýhodu, jak už jsme se jednou zmínili, je u tohoto druhu kávovarů pouze cena za jednu dávku. Kapsle nejsou levné – závisí na výrobci, ale může být i desetkrát vyšší, než by byla porce kávy do automatického kávovaru. Pokud je tedy spotřeba kávy ve vaší domácnosti vysoká, velmi rychle se dostanete na cenovou hranici, ve které se pohybují dražší kávovary. Navíc nemáte možnost volby výrobce kapslí – jste vázání na výrobce kávovaru a neovlivníte ani jejich složení a sílu.

Výhody

Široká nabídka nápojů

Možnosti přípravy nápojů pro děti

Prázdné kapsle je možné vracet


Nevýhody

Kapsle je dražší

Můžete používat pouze kapsle výrobce svého kávovaru

zpět k menu ↑

Test překapávacích kávovarů

Pokud nestojíte o speciality ze světa kávy a stačí vám obyčejná, překapávaná a filtrovaná káva, pak je pro vás ideální překapávací kávovar. Jde o jednoduchá a často i levná zařízení, která protláčí vodu přes vrstvu kávy na filtru. Káva pak překapává směrem dolů do konvice.

Překapávací kávovary a jejich charakteristika

Překapávací kávovary jsou svým způsobem velmi jednoduchá zařízení. Tyto přístroje fungují na principu filtrace – disponují nádržkou s vodou, která je ohřívána a vháněna na filtr, na němž je vrstva namleté kávy. Voda chytá od kávy chuť, ale zároveň dochází k odfiltrování zbytků kávy. Vy tedy dostáváte nápoj bez takzvaného „lógru“, který překape dolů do připravené konvice. Hlavní předností těchto kávovarů je jednoduchost ovládání a nízká cena, sehnat se dají zhruba do dvou tisíc korun ve velmi kvalitním provedení, přičemž se můžete spolehnout na značky, jako je Bosch, Kitchenaid nebo De’Longhi.

Samozřejmě, s pomocí překapávacího kávovaru nikdy nepřipravíte žádnou specialitu. Určeny jsou k přípravě jediného druhu kávy, navíc musíte pravidelně kupovat nové a nové filtry, což jsou kromě vody a elektřiny další dodatečné náklady. Navíc jen málokterý z nich disponuje systémem odvápňování a samočištění, takže je musíte čas od času promývat sami, nejlépe octem proti vodnímu kameni.

Výhody

Jednoduché ovládání

Nízká cena


Nevýhody

Je potřeba pravidelně dokupovat filtry

Labužníky zcela jistě neuspokojí

zpět k menu ↑

Největší výrobci kávovarů

Dlouholeté zkušenosti a dobré jméno výrobce jsou při výběru kávovaru polovinou úspěchu. Na dnešním trhu najdete poctivé a mezi zákazníky oblíbené značky, jako je třeba švýcarská Jura nebo italská Delonghi. Ty patří mezi nejlepší. Ale protože je v posledních letech po kávovarech velká poptávka, zahrnula kávovary do svého sortimentu hodně dalších firem. V regálech obchodů tedy najdete modely značek Krups, Bosch, nebo třeba Philips (pod který patří italská značka kávovarů Saeco). Co se týče pákových kávovarů, těm kraluje značka Catler, která vyniká dobrým zpracováním a zajímavým designem svých přístrojů. Mezi nejoblíbenější kapslové kávovary pak patří ty od společností Dolce Gusto, Tchibo nebo Nespresso.

zpět k menu ↑

Jak kávovary vybírat, aby opravdu posloužily?

Nemáte jasnou představu, jaký kávovar byste vlastně chtěli? Inu, pak bychom se měli podívat na jednotlivé základní body, které vám ulehčí rozhodování. Vyhodit peníze za kávovar, který nemá dobré parametry a na kterém si kvalitní kávu prostě neuvaříte, ani kdybyste se rozkrájeli, to zkrátka nemá smysl. Na co se tedy musíte zaměřit?

Tlak je pro kávovar rozhodující

Co se týče tlaku, mnoho zákazníků vybírá kávovar na základě domněnky, že vysoký tlak je zárukou dobré kávy. A že čím vyšší tlak, tím je káva lepší. Výrobci kávovarů na vás zkoušejí různé marketingové finty. Pokud má někdo kávovar s tlakem 15 barů, vždy se objeví jiná značka, jejíž kávovary mají tlak 16, 17 či 19 barů. Vyšší tlak je však úplně zbytečný a na kvalitě kávy se vůbec neodrazí. Přesto si to spousta lidí stále myslí. Podívejme se tedy na vysvětlení, jak to vlastně v kávovarech funguje.

Můžeme se podívat na profesionální kávovary, s nimiž se setkáváme třeba v kavárnách. Tlak v nich dosahuje 9 barů. To proto, že profesionální kávovary jsou vybaveny rotační pumpou, respektive čerpadlem, které zajišťuje konstantní tlak v celém vodovodním systému kávovaru. Během přípravy kávy se pak tento tlak nemění. Ale taková čerpadla jsou finančně velmi náročné, takže se v kávovarech určených do domácností používají vibrační pumpy. Ty jsou konstruované způsobem, na základě kterého vytváří tlak 15 barů a v některých případech i víc. Voda se pumpuje díky rychlému pohybu kovového pístu. Když je píst v pohybu jedním směrem, voda se tlačí do systému jedním směrem a nasává se ze zásobníku, jakmile se jeho pohyb otočí. Tím pádem už ale tlak v kávovaru není pevně daný a výrazně osciluje.

Tlak 15 barů (a vyšší hodnoty) tedy znamená, že jde o tlak na čerpadlo. Je daný konstrukcí vibrační pumpy a na chuť výsledné kávy nemá vliv. Naopak u kvalitních kávovarů je součástí konstrukce ventil, který dokáže tlak rozložit tak, aby hodnota dosáhla právě příjemných 9 barů. To je minimum, pod které byste neměli jít (kávovary s nižším tlakem způsobí, že voda kávou pouze proteče a nedostane žádnou chuť), výrazně vyšší tlak je ale zbytečný, protože vás má pouze nalákat ke koupi.

Kávovar kuchyně
Kávovar proplachování

Kvalita kávy není u všech přístrojů stejná

Kvalita kávy z různých kávovarů se může lišit více, než si myslíte. Rozdíl není jen mezi automatickými, pákovými a kapslovými kávovary, ale i mezi jednotlivými modely. Nejlepší kávu získáte jednoznačně z automatických a pákových kávovarů, ty kapslové poněkud zaostávají. Ale jinak závisí kvalita kávy také na značce (například nejlepší espresso bývá z kapslových kávovarů Nespresso) a ceně přístroje. Tedy v přeneseném slova smyslu i na jeho kvalitě. Značky, jako třeba Dolce Gusto nebo Tassimo, pak cílí na mnohem větší skupinu zákazníků a nabízí širokou paletu kávových nápojů. Děti, které nemohou pít kofein, pak jistě ocení nabídku čokoládových nápojů.

Náročnost na přípravu kávy a údržbu přístroje

Samozřejmě, že pro mnohé z vás bude rozhodujícím kritériem i jednoduchá a snadná manipulace s přístrojem. Pojďme se tedy podívat na specifika v ovládání a údržbě jednotlivých typů.

  • Kapslové kávovary – jednoznačně nejjednodušší na obsluhu i na čištění. Vyberete si kapsli s kávou podle vaší chuti, zmáčknete knoflík a během pár sekund je vaše káva připravená. Mytí kávovaru je pak obdobně snadné.
  • Automatické kávovary – jsou na používání podobně jednoduché, vyžadují ale větší péči. Kávu na úrovni špičkové kavárny si doma díky nim připravíte stlačením jednoho jediného knoflíku. Zbytek práce od namletí zrna až po napěnění mléka do lahodného kapucína zvládne kávovar hravě sám. Ruku musíte k dílu přiložit pouze v podobě pravidelného vyprazdňování zásobníku s použitou kávou a odvápňování. Důležité je i čištění vnitřních prostor kávovaru, můžeme vás ale uklidnit, většina přístrojů to umí sama.
  • Pákové kávovary – na přípravu kávy jsou asi nejsložitější. Jsou nejvíce podobné profesionálním kavárenským strojům. Pákový kávovar je pro vás správnou volbou v případě, že patříte mezi milovníky skutečně dobré a silné kávy a v neposledním řádě i samotného procesu její přípravy. Ta sice, za pomoci pákového kávovaru není náročná, ale vyžadují velkou dávku trpělivosti a určitě i zručnosti, kterou však získáte po pár použitích. Pokud se rozhodnete pro kávu pákového kávovary, zvažte i koupi samostatného mlýnku. Díky tomu si budete moci nalít přesné množství kávy, které na přípravu potřebujete a tak zaručíte jejich čerstvost.

Jednou měsíčně byste pak měli přístroj odvápňovat. Vápník se zcela přirozeně vyskytuje ve vodě, dostává se do ní již v půdě a přes veškeré průmyslové čištění se jej nikdy definitivně nezbavíte. V kombinaci s oxidem uhličitým tvoří ve vodě velmi dobře rozpustný hydrogenuhličitan vápenatý (klasický vápenec), ovšem za horka, které v kávovaru panuje, jej rozložíte a vysrážíte. Vápník se pak usadí na trubkách a v nádržkách uvnitř kávovaru a kromě toho, že má vliv na chuť kávy, snižuje také životnost přístroje. Proto se ho snažte prostředkem na odvápnění čistit pravidelně. Babské čištění octem nedoporučujeme, pak se ho těžko zbavujete a má to opět vliv na chuť kávy, a to často i týden po vyčištění.

Spotřeba nehraje až takovou roli, ale je dobré ji znát

Spotřeba kávovaru rozhodně nehraje pro vaši domácnost takovou roli, jako je tomu třeba v případě lednice, pračky nebo myčky nádobí. Tyto přístroje totiž jen málokdy budou v provozu déle než několik minut v kuse. Proto se ani vysoká spotřeba tolik neprojeví. Pokud ale chcete ušetřit alespoň něco málo, doporučujeme spotřebu sledovat. Ne každý obchodník tento parametr uvádí, pak se ale ničeho nebojte a zeptejte se. Prodejci mají povinnost vám tyto informace poskytnout. Pomoci vám může navíc parametr příkonu – z toho se dá spotřeba energie spočítat. Výhodou je v tomto ohledu funkce automatického vypnutí. Pokud náhodou zapomenete kávovar vypnout, udělá to za vás, aby zbytečně nečerpal elektřinu.

Design kávovaru – musí ladit se zbytkem kuchyně

Výrobci kávovarů se v dnešní době snaží maximálně vyhovět rozličným požadavkům svých zákazníků a na trh tedy dodávají přístroje v různých barevných i materiálových provedeních. Na pultech obchodů navíc často najdete limitované edice, které vaši kuchyni doslova rozjasní a dodají jí další špetku atraktivity. S designem velice často souvisí i velikost kávovaru – plnoautomatické přístroje na espresso bývají samozřejmě ze všech největší. Pokud se pro ně rozhodnete, ujistěte se dopředu, že máte v kuchyni na jejich uložení dostatek místa. Naopak pákové a kapslové kávovary se bez problémů vejdou i do menších kuchyní. Co se týče samotného vyladění kávovaru do stylu kuchyně, pak se fantazii meze nekladou. Chcete-li nenápadný přístroj, není to problém. Nerezový, plastový? Obyčejný černý, nebo do vaší kuchyně více zapadne ten barevný, hravější? Možností je zkrátka hodně a máte si věru z čeho vybírat. Pro ty z vás, kdo si na domácnosti zvláště zakládají, pak existuje velmi atraktivní nabídka retro kávovarů (ačkoliv my je nedoporučujeme, jejich vlastnosti zdaleka neodpovídají ceně).

Druhy kávy, které si lze připravit

Každý typ a každá značka kávovarů je samozřejmě speciální tím, jaké druhy kávy vám nabízí. Jinou kávu si připravíte v klasickém překapávacím kávovaru, jinou v automatickém a jinou v pákovém kávovaru. Značně specifické jsou potom kapslové kávovary, které vám kromě kávy umožňují přípravu celé řady dalších nápojů, z nichž spoustu ocení i vaše děti. Podívejme se na to tedy z hlediska jednotlivých druhů kávovarů.

Kapslové kávovary

Kapslové kávovary nabízí asi největší variabilitu a nejširší výběr. Klasicky si do nich pořídíte kapsle, ve kterých je káva namíchaná a kávovar tvoří pouze mezičlánek, který ji pro vás připraví. Jiným způsobem ji z něj ale nedostanete, proto by jedním z kritérií výběru kapslového kávovaru měla být nabídka kapslí. Ta se značku od značky liší, my vám přinášíme přehled sortimentu tří největších:

  • Nespresso – nabízí kolekci 24 druhů kapslí. K tomu ještě občas přidává limitované speciální edice pro skutečné milovníky kávy. Nenabízí žádné mléčné ani čajové nápoje, ale skutečně velmi dobrou a kvalitní kávu různé intenzity (celkem ve třinácti stupních) a chuti. Kapsle jsou také přizpůsobeny šálku – nejmenší ristretto, střední espresso a největší lungo.
  • Nescafé Dolce Gusto – nabídka kapslí je specifická tím, že firma spolupracuje i s jinými značkami. Proto je v jejím sortimentu asi třicet druhů nápojů, a to nejen kávových. Při volbě různé velikosti šálku a intenzity si můžete vybírat z nabídky klasických káv, ale i z nápojů latté, cappuccino, čokoládových (dokonce i ve variantě Nesquik) čajových nebo dokonce studených (ledové cappuccino nebo ledový čaj).
  • Tassimo – tato firma má asi největší nabídku kapslí na trhu. Někdy se uživatelé shodují, že jejich chuť není nejlepší, ale některé nápoje si prostě jinak nepřipravíte. Kromě káv prověřených značek (Carte Noire, Jacobs) totiž připravuje kapslové latté, cappuccino, čaje, čokoládu Milka nebo třeba čokoládový nápoj Oreo.

Pákové kávovary

Pákový kávovar využijete zejména k přípravě nejklasičtějších druhů kávy. Nabídka zde není tolik široká, vzhledem ke způsobu fungování tohoto kávovaru. Tím nejběžnějším, co si od něj budete přát, bude asi klasické espresso (případně espresso s určitým vylepšením, třeba s mlékem). Některé přístroje ale umí udělat třeba i latté nebo cappuccino. Ve výjimečných případech (pokud jde o ty nejlepší kávovary) dovedou ohřát i mléko a vytvořit na nápoji mléčnou pěnu.

Plnoautomatické kávovary

Plnoautomatické kávovary jsou oproti pákovým variabilnější a nabízí vám toho mnohem víc. Nabídka není tak široká, jako u kapslových, ale přesto je zajímavá. Kromě klasické kávy nebo espressa vám totiž nabízí i přípravu klasického cappuccina nebo latté (za pomocí parní trysky). Je také dobré vědět, zejména pokud máte děti, že kávovary některých značek umožňují i přípravu čokoládových mléčných nápojů pro naše nejmenší.

zpět k menu ↑

Další funkce moderních kávovarů

Moderní kávovary už by neměly být pouze prostředníkem, s jehož pomocí prolijete zrnky kávy vodu. Měly by umět něco navíc, ulehčit vám co nejvíce život a připravit vám z pití kávy skutečný požitek. A to nejen její chutí, ale i pohodlným, snadným a příjemným způsobem její přípravy. S čím se tedy můžete u kávovarů setkat, co by se vám mohlo v domácnosti hodit?








zpět k menu ↑

Finální verdikt

Čím byste se měli při výběru v prvé řadě řídit? Především vašimi chuťovými pohárky, rozpočtem, místem ve vaší kuchyni a denní spotřebou. Před koupí byste si měli určitě zodpovědět otázku, kolik členů domácnosti (kanceláře, pracoviště) bude kávovar využívat. Pokud předpokládáte, že denně budete vařit i více než 5 šálků kávy (a máte zájem o větší rozmanitost), vyplatí se vám investovat do plnoautomatického kávovaru. V případě menší spotřeby si klidně můžete pořídit páčkový nebo kapslový. Výhodou může být, pokud zvolíte model, který má integrovanou funkci napěňování kávy mlékem. Popřípadě, pokud kávovar umí dělat mléčné nápoje (což ocení zejména děti). Důležitá je i značka – kvalitní kávovary umí vyrobit jen málokdo. Musíme na tomto místě jmenovat zejména firmy, jako je Krups, Dolce Gusto, Delonghi nebo Nespresso.

Pro samotný výběr je důležitý tlak. Nenechte se od výrobců napálit, není důležité vyšroubovat hodnoty tlaku nijak vysoko, 9 barů je asi tak ideální hodnota (tam se reálně pohybuje skutečný tlak u přístrojů, jejichž oficiální hodnota tohoto parametru je 15 barů). Stejně tak se snažte již v obchodě zjistit, jak náročný je kávovar na ovládání a na údržbu. Bylo by zbytečné pořídit si přístroj, kterému budete muset věnovat tolik času, že už vám prostor na poklidné vypití kávy nezbude vůbec žádný. Spotřeba sice není u kávovaru tak důležitá, protože přístroj je v provozu jen krátkodobě, ale není na škodu, pokud si vyberete nějaký šetrnější model. V poslední fázi byste měli řešit design a přidané funkce kávovaru (mlýnek, nastavitelnou teplotu a tvrdost vody,…). Na závěr si jen zkontrolujte cenu, jestli náhodou neplatíte za kávovar víc, než se hodí, a pokud ne… pak je všechno v pořádku a my vám gratulujeme, vybrali jste dobrý kávovar.

zpět k menu ↑

Cena kávovarů – jak může ovlivnit výběr?

Pro někoho je cena při nákupu jakéhokoliv spotřebiče, nejen kávovaru, nejdůležitějším faktorem. Pro jiné je to naopak ta poslední věc, na kterou se dívají. Avšak ať již patříte do první nebo druhé skupiny, měli byste mít ponětí, v jakých rozmezích se pohybují ceny kávovarů. Nejlevnější modely seženete i za pár set korun, ale jestli jsou také kvalitní, to necháme na vašem uvážení. Ovšem testy i zákazníci se veskrze shodují, že ne. Na druhé straně jsou high-end kávovary, jejichž cena může překročit i deset tisíc korun! Ty budou sice po všech stránkách skvělé, ale kávovar za dvacet tisíc korun vám jen těžko přinese něco navíc oproti přístroji za osm tisíc. Snažte se tedy, pokud vybíráte kávovar, mít na paměti, že průměrná cena se pohybuje tak od dvou do deseti tisíc korun. V závislosti na typu. Cokoliv levnějšího už nemusí být nutně kvalitní, dražší modely se pak ne vždy vyplatí.

Vezmeme-li to z pohledu jednotlivých typů, pak vězte, že u kapslových kávovarů je cena většinou nižší, ale zato cena jedné porce kávy se oproti automatickým kávovarům několikanásobně prodraží. Kapsle totiž nebývají zrovna levné a v jednom balení je jich jen pár. Pokud tedy počítáte s tím, že spotřeba kávy je ve vaší domácnosti větší, měli byste zvážit plnoautomatický kávovar. Ten sice vyžaduje větší vstupní investici, ale náklady se vám velmi brzy vrátí v podobě nižší ceny za jeden šálek kávy.

zpět k menu ↑

Zajímavosti týkající se kávy

Požitek z dobré kávy se ještě znásobí, když budete vědět, jakou kávu vlastně právě pijete a jaký je její příběh. Její původ je totiž důležitější, než byste si mohli myslet. To, kde káva roste a jak se pěstuje, sbírá a praží, se totiž odrazí v každém tónu její chuti.

Cesta kávového zrna až k vám

Cesta kávového zrna až do vašeho hrníčku je velmi dlouhá. Začíná na kávovníkové plantáži. Tam se buď ručně, nebo mechanicky, sbírají kávová zrna. Následně se pod dohledem odborníků třídí, balí a exportují do celého světa. Po dlouhé přepravě přichází na řadu ta nejvýznamnější část celého procesu, a tou je pražení. To totiž ovlivní chuť a kvalitu kávy více, než cokoliv jiného. Má svoje pravidla, která se musí dodržovat, aby byly zaručeny perfektní výsledky. Různorodost káv na trhu pak zaručuje rozličná délka procesu pražení a různá teplota. Vypražená káva se pak zabalí, může se případně dále zpracovat (třeba mletím) a dodává se do obchodů, kde si ji vy jako zákazníci koupíte.

Káva historie

Dvě základní kávové odrůdy

Každý odborník vám potvrdí, že nejznámější a nejčastěji prodávané odrůdy kávy jsou dvě – arabica a robusta.

  • Robusta – zrna roboty jsou větší, tmavší, obsahují více kofeinu a méně cukru. Chuť roboty je tedy drsnější, zemitější a s nádechem jemné arašídové příchutě a obilnin. Je více hořká a určená opravdovým znalcům kávy.
  • Arabica – zrna kávy arabica jsou oproti robustě menší, mají nižší obsah kofeinu. Chuť je kyselejší, ovocnější. To způsobují zejména cukry (pozor, ne všechny sacharidy v přírodě jsou sladké, některé jsou velmi kyselé). Káva je tedy o něco málo sladší.

Kávovar jsme s vámi vybrali, teď už vám jen zbývá naučit se s ním zacházet a dopřát si v klidu dobrý a voňavý šálek kávy. Užijte si ho, přejeme dobrou chuť.

Kávovary
5 (100%) 1 vote