Test kávovarů

Jak vybrat kávovar 2017

Kávovar bez pozadí

Nejlepší kávovary roku 2017

Rady, tipy, recenze

Úvod

Káva je na celém světě jedním z nejvíce konzumovaných nápojů. Je natolik oblíbená, že řada z nás si nedovede představit začátek úspěšného dne bez svého ranního šálku kávy. Pro jiné je zase spojena s odpočinkem, příjemnými rozhovory a setkáními s přáteli. A teď si představte, že kávová zrnka dělají naše rána krásnějšími a chutnějšími už od 15. století. Masově se ale začala pít až po neúspěšném tureckém obléhání Vídně roku 1682, kdy byla zrnka kávovníku nalezena v táboře muslimů. Tehdy se káva pila pouze černá, hořká, takzvaná turecká. Za těch neuvěřitelných několik set let však lidé vymysleli obrovskou škálu nejrůznějších kávových nápojů. Takže ať už patříte mezi fanoušky silného espressa, lahodného cappuccina nebo klasické černé kávy, můžete si být jistí, že se na trhu dá najít kávovar přímo pro vás.

Kávovary dnes už nejsou pouze výsadou restaurací a kaváren. Jejich popularita v domácnostech poslední dobou rapidně stoupá a díky jejich variabilitě si na své přijde prakticky každý. V obchodech najdete celou řadu modelů, které se navzájem neliší jen cenou a designem, ale především způsobem přípravy kávy jako takové. Někomu stačí nalít do sebe ranní dávku kofeinu, jiný si zase potrpí na kvalitu své odpolední kávy a její chuti. A v neposlední řadě si mnozí z nás chtějí užít i samotnou přípravu. To znamená, že váš výběr spočívá v konečném důsledku především na druhu kávy, kterou preferujete, na počtu lidí, kteří budou kávovar využívat a samozřejmě také na velikosti vašeho rozpočtu. Ještě než se podíváme na jednotlivé typy kávovarů, mějte na paměti, že ten ideální by měl splňovat tři základní požadavky – dobrou cenu, pěkný design a především by měl zvládnout uvařit váš oblíbený druh kávy.

Káva

Avšak výběr jakéhokoliv spotřebiče, ať už se jedná o kávovar, nebo ledničku, není v dnešní době vůbec jednoduchý. Nabídka na trhu je tak široká, že zorientovat se v ní může být pro řadu z nás oříšek. Navíc výrobci se navzájem předbíhají nejen v technologiích, které do svých výrobků vkládají a na něž mají jedinečné patenty, ale i v designu jednotlivých přístrojů. Proto jsme pro všechny z vás, kteří v široké nabídce kávovarů tápou, připravili tyto stránky. Jejich prostřednictvím vám chceme pomoci se zorientovat na dnešním trhu a vybrat kávovar, který se k vašemu životnímu stylu hodí nejlépe. Prostřednictvím nákupního rádce vám přinášíme informace o různých typech kávovarů, způsobech přípravy kávy a také o jednotlivých parametrech, na něž je při výběru třeba pamatovat. Našim cílem je pomoci vám k tomu, abyste investovali pouze do přístroje, ze kterého budete mít maximální užitek. Specifika vybraných modelů jsme pak více rozepsali v našich testech a recenzích.

zpět k menu ↑

Typ kávovaru volte podle svých preferencí

První a asi také nejzákladnější otázkou, kterou byste si při výběru kávovaru měli položit, je kolik lidí bude kávu pít a jaký typ preferujete. Abychom vám to vysvětlili, můžeme se na to podívat následovně. Možná jste v domácnosti jediní, kdo pije kávu. Ráno si připravíte jeden šálek, výjimečně odpoledne po návratu z práce a víc nepotřebujete. V takovém případě jsou pro vás vhodné jednodušší přístroje – pákové kávovary, popřípadě kapslové. Jejich cena není vysoká, pohodlně se vejdou do každé kuchyně a příprava kávy vám s jejich pomocí nezabere příliš mnoho času.

Ovšem pokud zvažujete koupi kávovaru do větší domácnosti, kde si někteří členové rodiny rádi vychutnají kávu i víckrát za den, nebo třeba do kanceláře, pak je potřeba se podívat jinam. Tím spíše, že každý z lidí ve vašem okolí může mít rád jiný druh kávy. V tom případě doporučujeme podívat se po plnoautomatických kávovarech. Jsou velmi jednoduché na používání, ale v porovnání s kapslovými o něco náročnější na údržbu. Pokud se pro ně rozhodnete, počítejte s vyšší pořizovací cenou, ale cena za jednu porci kávy se naopak sníží. Po čase na nich tedy ušetříte. Jelikož jsou ale všechny tři typy natolik odlišné, dovolte nám na tomto místě místo klasického srovnání uvést drobné představení všech tří.

Káva šálek

zpět k menu ↑

Test plnoautomatických kávovarů

Plnoautomatické kávovary tvoří velmi variabilní a automatické přístroje, které minimalizují vaši práci a dávají vám kávu v maximální kvalitě. Nejdůležitějším aspektem je samozřejmě čerstvost kávy. Namletá si totiž drží jedinečné aroma jen několik hodin po otevření, na vzduchu dochází k oxidaci látek v zrnech obsažených a ztrátě zásadních éterických olejů, které obsahuje. Mizí tím celá chuť vaší kávy. Automatické kávovary tyto nedostatky odstraňují, protože kávu namelou vždy při jejím použití.

Nejlepší plnoautomatické kávovary

Pořadí Název Náhled Hodnocení Tlak Cena
1. Delonghi ESAM 4500 15 bar Zjistit cenu
2. Delonghi ECAM 45.760 W 15 bar Zjistit cenu
3. Philips Saeco HD 8914/09 15 bar Zjistit cenu
4. Bosch TES 80329 RW 19 bar Zjistit cenu
5. Krups EA829D10 15 bar Zjistit cenu
6. Delonghi ECAM 23.420 SB 15 bar Zjistit cenu

Plnoautomatické kávovary a jejich charakteristika

Výhodou plnoautomatických kávovarů je šetrnost oproti jiným typům. Pořizovací cena je sice vyšší, ale provozní náklady jsou minimální – v přepočtu na jeden šálek i desetkrát nižší než u kapslových kávovarů. Jejich ovládání je navíc (protože jsou většinou vybaveny displejem nebo kontrolkami) velmi intuitivní a mimořádně jednoduché. Pro milovníky různých druhů kávy pak máme dobrou zprávu – tyto kávovary umí víc, než jen připravit obyčejné espresso. Vyšší modely jsou vybaveny systémem pro šlehání mléka, takže dovedou vytvořit i dokonalé cappuccino, latté, flatwhite nebo jakýkoliv jiný mléčný nápoj (nezřídka i dětský, čokoládový).

Automatické kávovary

Podobně snadné, jako je práce s nimi, je i údržba automatických kávovarů. Výrobci jsou v tomto případě důmyslní a drtivá většina plnoautomatických kávovarů disponuje programem automatického proplachování, který kávovar vyčistí za vás. Samozřejmě, čas od času je potřeba zkontrolovat i vnitřek přístroje. To už musíte udělat ručně – vyjmout centrální jednotku, opláchnout ji pod tekoucí vodou a vrátit ji zpět. Zabráníte tak usazování zbytků kávy a vzniku plísní. Stejně tak byste neměli zapomínat na odvápňování. Bez toho je zde totiž riziko, že po čase by došlo k poškození stroje. I tato činnost je naštěstí dost často automatická a kávovar ji zvládne po vašem příkazu vykonat sám.

Jak jsme již nakousli v úvodu, výhodou těchto modelů je mlýnek na kávu, díky němuž bude vždy čerstvá. Dejte si ale pozor, z jakého je vyroben materiálu. V zásadě se používají dva – keramický (odolá teplu, nepřehřívá se X snadno se rozbije a oprava je náročná) a ocelový (odolnější X může kávu spálit). Rozhodující je v tomto případě i hrubost namleté kávy – od ní se odvíjí její chuť. Tento parametr by měl být nastavitelný. Pokud není, zvolte jiný kávovar.

Od ostatních typů kávovarů se ty plnoautomatické odlišují také designem. Existuje celá řada možností, takže není těžké zapracovat tento nový prvek do interiéru kuchyně. Modely existují ve více barevných provedeních (od černé a bílé barvy až po odvážné modré, červené nebo oranžové), můžete si zvolit dokonce i nerezový typ. Pro design je důležitý také způsob ovládání – knoflíky a displej. Zajímavým řešením jsou po designové stránce vestavné kávovary – ty jsou zabudované do kuchyňské linky a zvenčí se dostanete pouze k ovládání a nádobce na vodu. Výhodou je, že nebudou nikterak narušovat vzhled vaší kuchyně.

Výhody:

  • Čerstvost kávy
  • Nízká cena za šálek kávy
  • Snadné ovládání

Nevýhody:

  • Vyšší cena
  • Ne vždy umí dělat mléčné nápoje nebo čaj


zpět k menu ↑

Test pákových kávovarů

Pákové kávovary se hodí pro lidi, kteří kávu opravdu milují a chtějí se zapojit do její přípravy. Během ní si budete opravdu připadat jako majitel kavárny. Musíte ji napřed namlít (pokud se nerozhodnete pořídit si již namletou kávu v sáčku), správně ji nadávkovat, zamáčknout pákou a pustit vodu. Na druhou stranu, ačkoliv je to pracnější, dává vám to spoustu prostoru, jak chuť kávy ovlivnit – výběrem druhu, hrubostí namletí, i teplotou vody. Ta se může, v závislosti na kvalitě přístroje, nastavovat až v rozpětí několika stupňů Celsia.

Nejlepší pákové kávovary

Pořadí Název Náhled Hodnocení Tlak Cena
1. Delonghi EC 850 15 bar Zjistit cenu
2. Catler ES 8013 15 bar Zjistit cenu
3. Philips Saeco HD 8423/19 15 bar Zjistit cenu
4. Delonghi EC 680 15 bar Zjistit cenu
5. DeLonghi ECO 311.BK 15 bar Zjistit cenu

Pákové kávovary a jejich charakteristika

Všechny pákové kávovary klasicky fungují na stejném principu. Voda pod správným tlakem protéká přes namletou kávu, která musí být správně stlačená. Tímto způsobem z ní dostanete bohatou, plnou a silnou chuť. Existuji i modely, které v sobě mají vlastní mlýnek, ty vám ale nedoporučujeme, oproti běžným pákovým kávovarům jsou hrozně drahé a vy přijdete o spoustu potěšení z mletí kávy.

Pákový kávovar

Spíše vám doporučujeme pořídit si obyčejný samostatný mlýnek na kávu, díky kterému si můžete připravit jen tolik kávy, kolik na porci potřebujete. Takový mlýnek je pak zárukou čerstvosti a nádherného aroma v každém šálku. Jak jsme tedy již řekli, pákové kávovary jsou právě z tohoto důvodu určený náročným zákazníkům, kteří si chtějí vychutnat kávu ve špičkové kvalitě. Ovšem nevýhodou může být nepořádek, který při mletí kávy vzniká. Z toho důvodu je zde možnost pořídit si takzvané PODy. Jde o naporcovanou a zabalenou kávu, kterou vložíte do páky místo namleté kávy. Je uložena v podobném sáčku jako čaj, skrze který voda proteče a vy ho po použití pouze vyhodíte do koše, to je celé.

Výhody:

  • Možnost připravit si kávu na míru
  • Nízká cena za šálek kávy

Nevýhody:

  • Příprava kávy dá více práce
  • Nutnost dokoupení mlýnku na kávu


zpět k menu ↑

Test kapslových kávovarů

Ne všichni z nás jsou odborníci na kávu. Ne každému chutná silné espresso nebo malé ristretto a ne každý z nás chce věnovat čas pečlivé přípravě. Spíše si chtějí dopřát svůj oblíbený šálek kávy rychle a snadno. To jsou hlavní důvody, proč se kapslové kávovary staly velkým hitem posledních let. Jejich používání je nenáročné a pořizovací cena je nízká, proto si získaly velké množství příznivců. Bohužel, i odpůrců, zejména mezi odborníky. Je to přeci jen vaření kávy z polotovaru, což narušuje všechny tradice.

Nejlepší kapslové kávovary

Pořadí Název Náhled Hodnocení Tlak Cena
1. Delonghi Nespresso EN 750 MB 19 bar Zjistit cenu
2. Nespresso Citiz XN 7305 19 bar Zjistit cenu
3. Krups KP100BCE 15 bar Zjistit cenu
4. Tassimo Suny TAS 3202 3,3 bar Zjistit cenu
5. DeLonghi EN 550.B 19 bar Zjistit cenu

Kapslové kávovary a jejich charakteristika

Jejich výhodou je velké množství druhů kávy, které si s jejich pomocí můžete připravit. Navíc práci s přístrojem zvládne v podstatě každý, je velmi jednoduchá. Stačí vložit kapsli a spustit vodu, o všechno ostatní už se postará kávovar. Tento typ kávovarů oceníte zejména v případě, kdy máte doma děti a nechcete jim odpírat stejné potěšení, jaké si dopřáváte sami. Ať už půjde o sladkou čokoládu nebo osvěžující studené nápoje, děti je ocení. Stejně tak snadná je příprava mléčných nápojů – k tomu se hodí kapsle, obsahující sušené mléko (které umí kapslové kávovary krásně našlehat).

Kapslový kávovar

Výjimkou jsou pouze kávovary Nespresso a Tchibo. Ty disponují nádobkou, která mléka napění přímo do šálku, podobně, jako to dělají některé plnoautomatické kávovary. Popřípadě mohou mít v sobě zabudovaný speciální šlehač mléka. To je velmi inovativní systém, který působí precizně a taková pěna vám dlouho vydrží. Zajímavostí je, že dokážou tuto pěnu připravit i studenou. Nevýhodu, jak už jsme se jednou zmínili, je u tohoto druhu kávovarů pouze cena za jednu dávku. Kapsle nejsou levné – závisí na výrobci, ale může být i desetkrát vyšší, než by byla porce kávy do automatického kávovaru. Pokud je tedy spotřeba kávy ve vaší domácnosti vysoká, velmi rychle se dostanete na cenovou hranici, ve které se pohybují dražší kávovary. Navíc nemáte možnost volby výrobce kapslí – jste vázání na výrobce kávovaru a neovlivníte ani jejich složení a sílu.

Výhody:

  • Široká nabídka nápojů
  • Možnosti přípravy nápojů pro děti
  • Prázdné kapsle je možné vracet

Nevýhody:

  • Kapsle je dražší
  • Můžete používat pouze kapsle výrobce svého kávovaru


zpět k menu ↑

Největší výrobci kávovarů

Dlouholeté zkušenosti a dobré jméno výrobce jsou při výběru kávovaru polovinou úspěchu. Na dnešním trhu najdete poctivé a mezi zákazníky oblíbené značky, jako je třeba švýcarská Jura nebo italská Delonghi. Ty patří mezi nejlepší. Ale protože je v posledních letech po kávovarech velká poptávka, zahrnula kávovary do svého sortimentu hodně dalších firem. V regálech obchodů tedy najdete modely značek Krups, Bosch, nebo třeba Philips (pod který patří italská značka kávovarů Saeco). Co se týče pákových kávovarů, těm kraluje značka Catler, která vyniká dobrým zpracováním a zajímavým designem svých přístrojů. Mezi nejoblíbenější kapslové kávovary pak patří ty od společností Dolce Gusto, Tchibo nebo Nespresso.

Kávovary Delonghi

Delonghi je značka s největším podílem na trhu s kávovary u nás. Svou cestu začala roku 1902 v italském městě Treviso, nedaleko Benátek. Kromě kávovarů se zabývá i dalšími spotřebiči (fritézy, grily, žehličky,…), ale tím, s čím si ji spojí asi každý, jsou právě kávovary. Kromě jednoduchých pákových kávovarů vyrábí i speciální a funkčně vybavené plnoautomatické kávovary s jedinečným stylem a elegancí. Klasicky za jejich pomoci připravíte cappuccino, latté nebo další speciální druhy kávy (o těch klasických se ani nezmiňujeme, to je samozřejmost). Většina z nich umí připravovat i čaj. Hrubost kávy lze u kávovarů Delonghi nastavit až na třinácti stupních, navíc disponují intuitivním ovládáním a malými nároky na údržbu. Jsou sice dražší, ale zároveň jsou podle nás jedničkou na trhu.

Delonghi

Kávovary Philips

Firma Philips, pocházející z Nizozemí, je ve světě domácích spotřebičů notoricky známá. Ať už jde o žehličky, holicí strojky, nebo právě kávovary. Ty společnost vyrábí již od roku 1965, v poslední době se k tomu přidaly i kapslové kávovary. Není bez zajímavosti, že pod společnost Philips spadají i dva tradiční výrobci kávovarů z Itálie – Saeco a Gaggia. Kávovary této značky bývají vybaveny možnosti napěnění mléka, mletí kávy a také funkcemi snadného čištění a odvápňování (systém AquaClean).

Kávovary Jura

Jura je švýcarskou značkou, která se spoléhá především na kvalitu a preciznost. Na trh vstoupila v roce 1931, ale až v polovině 80. let se začala věnovat výrobě kávovaru. I přesto se ale na trhu s tímto zbožím velmi dobře zabydlela. Její drobnou nevýhodou ve srovnání s konkurencí je, že vyrábí pouze automatické kávovary, ale tím lépe pro zákazníky – o to kvalitnější její výrobky jsou. Klasicky jsou tyto kávovary vybaveny systémem pro impulzní extrakci, který zajišťuje maximální uvolnění kávového aroma. Navíc umožňují i přípravu mléčných nápojů a jak je u špičkových značek zvykem, jsou jednoduché na údržbu.

Jura

Kávovary Krups

Neměcká společnost Krups se vydala na cestu za skvělou kávou již v roce 1846. Tehdy samozřejmě ještě bez využití elektřiny. Zaměřila se především na preciznost a technologickou dokonalost, jak tomu bývá u německých firem zvykem. Mletí kávy i ovládání a čištění jejích kávovarů je tak snadné a stačí nám na to v podstatě jedno zmáčknutí knoflíku. Kávovary značky Krups jsou tradičně vybaveny technologií Termoblock, která zajišťuje správnou teplotu kávy. Kromě toho lze nastavit i její sílu a velikost šálku, problémem není ani příprava mléčných kávových nápojů (ne čokoládových).

Krups

Kávovary Bosch

Německá společnost Bosch patří mezi osvědčené firmy s dlouholetou tradicí ve výrobě domácích spotřebičů. Přestože kávovary nepatří mezi její typický produkt, stojí určitě za zmínku. Jsou vybavené extrémně tichými mlýnky s možností nastavení hrubosti kávových zrn. Umožňují kromě přípravy klasické kávy také přípravu mléčných nápojů (za pomoci systému CreamPro), technologie OneTouch vám zase usnadňuje ovládání. Systém SensoFlow pak udržuje teplotu v kávovaru na ideálních 90 až 95 °C. Jen čištění je ve srovnání s konkurencí o něco složitější.

Bosch

Kávovary Dolce Gusto

Italská firma Dolce Gusto je na trhu s kapslovými kávovary naprostou klasikou. Nabízí vám širokou škálu nápojů od espressa a latte až po sladkou čokoládu nebo čaj. Výhodou jejích přístrojů je malá velikost a kompaktní rozměry, vysoký tlak čerpadel a termoblok. Navíc můžete sami regulovat množství vody, které se pak ohlídá automaticky. Problémem bývá pouze složení – některé, zejména nekávové kapsle, totiž obsahují hodně emulgátorů, cukru nebo palmového oleje, což nemá s kávou ani čokoládou a čajem nic moc společného.

Dolce Gusto

Kávovary Nespresso

Pokud máte rádi výbornou kávu, ale nemáte v kuchyni prostor na velký plnoautomatický kávovar, je pro vás velmi dobrá volba kávovar Nespresso. Jde o klasické kapslové přístroje, ovšem s pěkným designem, moderními technologiemi a intuitivním ovládáním. Tlak bývá vysoký, takže je zajištěn optimální a rovnoměrný průtok vody přes kávu. To pak na závěr vytvoří velmi pěknou a chutnou pěnu. Pokud jde o kapsle, na výběr je celkem 24 druhů káv, které se dělí do skupin podle druhu a intenzity. Mimo klasiku, typu Espresso, PureOrigin, Lungo a Intenso najdete v nabídce i 5 bezkofeinových káv, karamelové, čokoládové či vanilkové kávy.

Nespresso

Kávovary Tchibo

Kávovary Tchibo – Cafissimo si oblíbíte zejména díky modernímu designu a rozmanitým barevným provedením. Kávovary Tchibo jsou nabízeny celkem v pěti různých řadách – Cafissimo Mini, Cafissimo Classic, Cafissimo Pure, Cafissimo Tuttocaffe a Cafissimo Latte, přičemž každá má svá specifika. Kapsle, které jsou do nich dodávané, pak obsahují devět různých druhů aromatických klasických druhů, čtyři prémiové kávy a tři druhy čajů. Občas se pak na trh dostanou limitované edice.

Tchibo

zpět k menu ↑

Jak kávovary vybírat, aby opravdu posloužily?

Nemáte jasnou představu, jaký kávovar byste vlastně chtěli? Inu, pak bychom se měli podívat na jednotlivé základní body, které vám ulehčí rozhodování. Vyhodit peníze za kávovar, který nemá dobré parametry a na kterém si kvalitní kávu prostě neuvaříte, ani kdybyste se rozkrájeli, to zkrátka nemá smysl. Na co se tedy musíte zaměřit?

Kávovar kuchyně

Tlak je pro kávovar rozhodující

Co se týče tlaku, mnoho zákazníků vybírá kávovar na základě domněnky, že vysoký tlak je zárukou dobré kávy. A že čím vyšší tlak, tím je káva lepší. Výrobci kávovarů na vás zkoušejí různé marketingové finty. Pokud má někdo kávovar s tlakem 15 barů, vždy se objeví jiná značka, jejíž kávovary mají tlak 16, 17 či 19 barů. Vyšší tlak je však úplně zbytečný a na kvalitě kávy se vůbec neodrazí. Přesto si to spousta lidí stále myslí. Podívejme se tedy na vysvětlení, jak to vlastně v kávovarech funguje.

Můžeme se podívat na profesionální kávovary, s nimiž se setkáváme třeba v kavárnách. Tlak v nich dosahuje 9 barů. To proto, že profesionální kávovary jsou vybaveny rotační pumpou, respektive čerpadlem, které zajišťuje konstantní tlak v celém vodovodním systému kávovaru. Během přípravy kávy se pak tento tlak nemění. Ale taková čerpadla jsou finančně velmi náročné, takže se v kávovarech určených do domácností používají vibrační pumpy. Ty jsou konstruované způsobem, na základě kterého vytváří tlak 15 barů a v některých případech i víc. Voda se pumpuje díky rychlému pohybu kovového pístu. Když je píst v pohybu jedním směrem, voda se tlačí do systému jedním směrem a nasává se ze zásobníku, jakmile se jeho pohyb otočí. Tím pádem už ale tlak v kávovaru není pevně daný a výrazně osciluje.

Kávovar proplachování

Tlak 15 barů (a vyšší hodnoty) tedy znamená, že jde o tlak na čerpadlo. Je daný konstrukcí vibrační pumpy a na chuť výsledné kávy nemá vliv. Naopak u kvalitních kávovarů je součástí konstrukce ventil, který dokáže tlak rozložit tak, aby hodnota dosáhla právě příjemných 9 barů. To je minimum, pod které byste neměli jít (kávovary s nižším tlakem způsobí, že voda kávou pouze proteče a nedostane žádnou chuť), výrazně vyšší tlak je ale zbytečný, protože vás má pouze nalákat ke koupi.

Kvalita kávy není u všech přístrojů stejná

Kvalita kávy z různých kávovarů se může lišit více, než si myslíte. Rozdíl není jen mezi automatickými, pákovými a kapslovými kávovary, ale i mezi jednotlivými modely. Nejlepší kávu získáte jednoznačně z automatických a pákových kávovarů, ty kapslové poněkud zaostávají. Ale jinak závisí kvalita kávy také na značce (například nejlepší espresso bývá z kapslových kávovarů Nespresso) a ceně přístroje. Tedy v přeneseném slova smyslu i na jeho kvalitě. Značky, jako třeba Dolce Gusto nebo Tassimo, pak cílí na mnohem větší skupinu zákazníků a nabízí širokou paletu kávových nápojů. Děti, které nemohou pít kofein, pak jistě ocení nabídku čokoládových nápojů.

Náročnost na přípravu kávy a údržbu přístroje

Samozřejmě, že pro mnohé z vás bude rozhodujícím kritériem i jednoduchá a snadná manipulace s přístrojem. Pojďme se tedy podívat na specifika v ovládání a údržbě jednotlivých typů.

Kávovar proplachování

  • Kapslové kávovary – jednoznačně nejjednodušší na obsluhu i na čištění. Vyberete si kapsli s kávou podle vaší chuti, zmáčknete knoflík a během pár sekund je vaše káva připravená. Mytí kávovaru je pak obdobně snadné.
  • Automatické kávovary – jsou na používání podobně jednoduché, vyžadují ale větší péči. Kávu na úrovni špičkové kavárny si doma díky nim připravíte stlačením jednoho jediného knoflíku. Zbytek práce od namletí zrna až po napěnění mléka do lahodného kapucína zvládne kávovar hravě sám. Ruku musíte k dílu přiložit pouze v podobě pravidelného vyprazdňování zásobníku s použitou kávou a odvápňování. Důležité je i čištění vnitřních prostor kávovaru, můžeme vás ale uklidnit, většina přístrojů to umí sama.
  • Pákové kávovary – na přípravu kávy jsou asi nejsložitější. Jsou nejvíce podobné profesionálním kavárenským strojům. Pákový kávovar je pro vás správnou volbou v případě, že patříte mezi milovníky skutečně dobré a silné kávy a v neposledním řádě i samotného procesu její přípravy. Ta sice, za pomoci pákového kávovaru není náročná, ale vyžadují velkou dávku trpělivosti a určitě i zručnosti, kterou však získáte po pár použitích. Pokud se rozhodnete pro kávu pákového kávovary, zvažte i koupi samostatného mlýnku. Díky tomu si budete moci nalít přesné množství kávy, které na přípravu potřebujete a tak zaručíte jejich čerstvost.

Jednou měsíčně byste pak měli přístroj odvápňovat. Vápník se zcela přirozeně vyskytuje ve vodě, dostává se do ní již v půdě a přes veškeré průmyslové čištění se jej nikdy definitivně nezbavíte. V kombinaci s oxidem uhličitým tvoří ve vodě velmi dobře rozpustný hydrogenuhličitan vápenatý (klasický vápenec), ovšem za horka, které v kávovaru panuje, jej rozložíte a vysrážíte. Vápník se pak usadí na trubkách a v nádržkách uvnitř kávovaru a kromě toho, že má vliv na chuť kávy, snižuje také životnost přístroje. Proto se ho snažte prostředkem na odvápnění čistit pravidelně. Babské čištění octem nedoporučujeme, pak se ho těžko zbavujete a má to opět vliv na chuť kávy, a to často i týden po vyčištění.

Luxusní kávovar

Spotřeba nehraje až takovou roli, ale je dobré ji znát

Spotřeba kávovaru rozhodně nehraje pro vaši domácnost takovou roli, jako je tomu třeba v případě lednice, pračky nebo myčky nádobí. Tyto přístroje totiž jen málokdy budou v provozu déle než několik minut v kuse. Proto se ani vysoká spotřeba tolik neprojeví. Pokud ale chcete ušetřit alespoň něco málo, doporučujeme spotřebu sledovat. Ne každý obchodník tento parametr uvádí, pak se ale ničeho nebojte a zeptejte se. Prodejci mají povinnost vám tyto informace poskytnout. Pomoci vám může navíc parametr příkonu – z toho se dá spotřeba energie spočítat. Výhodou je v tomto ohledu funkce automatického vypnutí. Pokud náhodou zapomenete kávovar vypnout, udělá to za vás, aby zbytečně nečerpal elektřinu.

Design kávovaru – musí ladit se zbytkem kuchyně

Výrobci kávovarů se v dnešní době snaží maximálně vyhovět rozličným požadavkům svých zákazníků a na trh tedy dodávají přístroje v různých barevných i materiálových provedeních. Na pultech obchodů navíc často najdete limitované edice, které vaši kuchyni doslova rozjasní a dodají jí další špetku atraktivity. S designem velice často souvisí i velikost kávovaru – plnoautomatické přístroje na espresso bývají samozřejmě ze všech největší. Pokud se pro ně rozhodnete, ujistěte se dopředu, že máte v kuchyni na jejich uložení dostatek místa. Naopak pákové a kapslové kávovary se bez problémů vejdou i do menších kuchyní. Co se týče samotného vyladění kávovaru do stylu kuchyně, pak se fantazii meze nekladou. Chcete-li nenápadný přístroj, není to problém. Nerezový, plastový? Obyčejný černý, nebo do vaší kuchyně více zapadne ten barevný, hravější? Možností je zkrátka hodně a máte si věru z čeho vybírat. Pro ty z vás, kdo si na domácnosti zvláště zakládají, pak existuje velmi atraktivní nabídka retro kávovarů (ačkoliv my je nedoporučujeme, jejich vlastnosti zdaleka neodpovídají ceně).

zpět k menu ↑

Další funkce moderních kávovarů

Moderní kávovary už by neměly být pouze prostředníkem, s jehož pomocí prolijete zrnky kávy vodu. Měly by umět něco navíc, ulehčit vám co nejvíce život a připravit vám z pití kávy skutečný požitek. A to nejen její chutí, ale i pohodlným, snadným a příjemným způsobem její přípravy. S čím se tedy můžete u kávovarů setkat, co by se vám mohlo v domácnosti hodit?

Nastavitelná síla kávy

Některé kávovary umí nastavit i sílu kávy. Zejména jde o ty modely, které mají vlastní mlýnek. Ten sám určí, jak hrubá by tedy káva měla být a kolik je jí potřeba připravit. Ovšem počítejte s tím, že taková vychytávka je dražší.

Kávovary design

Nastavení parametrů vody (množství, teplota, tvrdost)

Pro kvalitu připravené kávy není rozhodující pouze samotné kávové zrno, ale také voda, z níž ji připravíte. Parametrů, na kterých záleží, je hned několik. Jedním z těch nejhlavnějších je teplota vody. Ta by během přípravy neměla překročit 90 °C (tj. neměla by se přímo vařit). Kávovar by měl být schopen si takovou teplotu vody nastavit. Stejně tak by měl být schopen nastavit si množství vody, abyste u něj nemuseli při každém vaření kafe stát. Co jistě oceníte zejména při častém používání kávovaru, to je možnost nastavitelné tvrdosti vody. Ale o tom více v dalším odstavečku, to již úzce souvisí s údržbou.

Automatické odvápňování přístroje

Kávovary, jako každý jiný spotřebič, kterým prochází voda, trpí tvrdostí vody. Voda, oxid uhličitý a látky ve vodě rozpuštěné, totiž dohromady vytváří buďto hydrogenuhličitan vápenatý (který způsobuje přechodnou tvrdost vody) a síran vápenatý (trvalá tvrdost vody). V obou případech vápník přístroji škodí, protože má za horka, jaké v kávovaru prostě je, tendenci se z vody na vnitřní konstrukci usazovat (voda a CO2 se vypaří, vápník zůstává). Proto je třeba kávovar pravidelně čistit. Pokud je ale kávovar vybaven funkcí automatického odvápňování, je jeho údržba mnohem snazší. Navíc to, jak jsme již zmínili v předchozím odstavečku, zvýší kvalitu kávy.

Nahřívač šálků

Nahřívač šálků je poměrně efektivní a praktickou vychytávkou dnešních kávovarů. Pokud bude šálek studený, pak se od něj ochladí i káva a zejména kávový gurmán ji pak jen těžko docení, když ji bude mít pouze vlažnou. Některé kávovary tedy mají nahřívač šálků. Toto malé zařízení hrníček zahřeje, zatímco se bude ohřívat voda na kávu.

Mlýnek

V případě, že si nechcete kupovat již namletou a zpracovanou kávu, ale chcete si pořizovat pouze samotná pražená zrna, budete mít zážitek z přípravy kávy ještě větší. Ovšem budete si muset pořídit vlastní mlýnek, nebo kávovar se zabudovaným mlýnkem.

Ruční mlýnek na kávu

Tryska na páru

Tryska na páru je zařízením, kterým je vybaveno jen málo kávovarů. Používá se pro ohřátí a našlehání mléka. To potom vytváří krásnou a dobrou pěnu do café latté nebo do cappuccina.

Mléko kávovar

Příprava čaje

Pokud vám váš kávovar dává možnost připravit si horký čaj, pak ušetříte za rychlovarnou konvici. Stačí, když má vlastní vývod na horkou vodu (nebo umí používat čajové kapsle). Většinou za takový vývod slouží tryska na páru.

Zásobník na použité kapsle

Jak vás může již po přečtení nadpisu napadnout, je zásobník na kapsle výsadou kapslových kávovarů, u jiných typů se s ním nesetkáte. Jde o malý prostor, do kterého si kapsle uložíte. Nemá žádný praktičtější význam, ale občas se hodí – snáze si v něm všimnete, že vám kapsle dochází, máte je hned po ruce a nebudete je nikdy složitě hledat.

Nastavitelná výška výpusti

U novějších kávovarů je výška výpusti zcela běžně nastavitelná. Některé starší modely to ale neumí a mají ji zabudovanou napevno. To s sebou nese řadu nevýhody – u malých hrníčků na espresso bude káva stříkat všude kolem, šálek zašpiní a nebude to působit esteticky. Naopak, větší hrnky byste pod výpusť neumístili. U většiny kávovarů se s pevným usazením již nesetkáte, ale pokud ano, spíše se poohlédněte po jiném modelu.

Displej

Velmi užitečný pomocník a komunikační kanál, jehož pomocí vám kávovar řekne, co potřebuje. Místo, abyste ho museli neustále sledovat a kontrolovat, jestli je všechno v pořádku, sám vám jeho pomocí upozorní na nutnost čištění nebo výměny vody. To se hodí, ušetří vám to spoustu času a starostí.

Kávovar displej

zpět k menu ↑

Cena kávovarů – jak může ovlivnit výběr?

Pro někoho je cena při nákupu jakéhokoliv spotřebiče, nejen kávovaru, nejdůležitějším faktorem. Pro jiné je to naopak ta poslední věc, na kterou se dívají. Avšak ať již patříte do první nebo druhé skupiny, měli byste mít ponětí, v jakých rozmezích se pohybují ceny kávovarů. Nejlevnější modely seženete i za pár set korun, ale jestli jsou také kvalitní, to necháme na vašem uvážení. Ovšem testy i zákazníci se veskrze shodují, že ne. Na druhé straně jsou high-end kávovary, jejichž cena může překročit i deset tisíc korun! Ty budou sice po všech stránkách skvělé, ale kávovar za dvacet tisíc korun vám jen těžko přinese něco navíc oproti přístroji za osm tisíc. Snažte se tedy, pokud vybíráte kávovar, mít na paměti, že průměrná cena se pohybuje tak od dvou do deseti tisíc korun. V závislosti na typu. Cokoliv levnějšího už nemusí být nutně kvalitní, dražší modely se pak ne vždy vyplatí.

Vezmeme-li to z pohledu jednotlivých typů, pak vězte, že u kapslových kávovarů je cena většinou nižší, ale zato cena jedné porce kávy se oproti automatickým kávovarům několikanásobně prodraží. Kapsle totiž nebývají zrovna levné a v jednom balení je jich jen pár. Pokud tedy počítáte s tím, že spotřeba kávy je ve vaší domácnosti větší, měli byste zvážit plnoautomatický kávovar. Ten sice vyžaduje větší vstupní investici, ale náklady se vám velmi brzy vrátí v podobě nižší ceny za jeden šálek kávy.

Kávovar krups

zpět k menu ↑

Finální verdikt

Čím byste se měli při výběru v prvé řadě řídit? Především vašimi chuťovými pohárky, rozpočtem, místem ve vaší kuchyni a denní spotřebou. Před koupí byste si měli určitě zodpovědět otázku, kolik členů domácnosti (kanceláře, pracoviště) bude kávovar využívat. Pokud předpokládáte, že denně budete vařit i více než 5 šálků kávy (a máte zájem o větší rozmanitost), vyplatí se vám investovat do plnoautomatického kávovaru. V případě menší spotřeby si klidně můžete pořídit páčkový nebo kapslový. Výhodou může být, pokud zvolíte model, který má integrovanou funkci napěňování kávy mlékem. Popřípadě, pokud kávovar umí dělat mléčné nápoje (což ocení zejména děti). Důležitá je i značka – kvalitní kávovary umí vyrobit jen málokdo. Musíme na tomto místě jmenovat zejména firmy, jako je Krups, Dolce Gusto, Delonghi nebo Nespresso.

Pro samotný výběr je důležitý tlak. Nenechte se od výrobců napálit, není důležité vyšroubovat hodnoty tlaku nijak vysoko, 9 barů je asi tak ideální hodnota (tam se reálně pohybuje skutečný tlak u přístrojů, jejichž oficiální hodnota tohoto parametru je 15 barů). Stejně tak se snažte již v obchodě zjistit, jak náročný je kávovar na ovládání a na údržbu. Bylo by zbytečné pořídit si přístroj, kterému budete muset věnovat tolik času, že už vám prostor na poklidné vypití kávy nezbude vůbec žádný. Spotřeba sice není u kávovaru tak důležitá, protože přístroj je v provozu jen krátkodobě, ale není na škodu, pokud si vyberete nějaký šetrnější model. V poslední fázi byste měli řešit design a přidané funkce kávovaru (mlýnek, nastavitelnou teplotu a tvrdost vody,…). Na závěr si jen zkontrolujte cenu, jestli náhodou neplatíte za kávovar víc, než se hodí, a pokud ne… pak je všechno v pořádku a my vám gratulujeme, vybrali jste dobrý kávovar.

Káva retro

zpět k menu ↑

Druhy kávy, které si lze připravit

Každý typ a každá značka kávovarů je samozřejmě speciální tím, jaké druhy kávy vám nabízí. Podívejme se na to z hlediska jednotlivých druhů kávovarů.

Kapslové kávovary

Kapslové kávovary nabízí asi největší variabilitu a nejširší výběr. Klasicky si do nich pořídíte kapsle, ve kterých je káva namíchaná a kávovar tvoří pouze mezičlánek, který ji pro vás připraví. Jiným způsobem ji z něj ale nedostanete, proto by jedním z kritérií výběru kapslového kávovaru měla být nabídka kapslí. Ta se značku od značky liší, my vám přinášíme přehled sortimentu tří největších:

  • Nespresso – nabízí kolekci 24 druhů kapslí. K tomu ještě občas přidává limitované speciální edice pro skutečné milovníky kávy. Nenabízí žádné mléčné ani čajové nápoje, ale skutečně velmi dobrou a kvalitní kávu různé intenzity (celkem ve třinácti stupních) a chuti. Kapsle jsou také přizpůsobeny šálku – nejmenší ristretto, střední espresso a největší lungo.
  • Nescafé Dolce Gusto – nabídka kapslí je specifická tím, že firma spolupracuje i s jinými značkami. Proto je v jejím sortimentu asi třicet druhů nápojů, a to nejen kávových. Při volbě různé velikosti šálku a intenzity si můžete vybírat z nabídky klasických káv, ale i z nápojů latté, cappuccino, čokoládových (dokonce i ve variantě Nesquik) čajových nebo dokonce studených (ledové cappuccino nebo ledový čaj).
  • Tassimo – tato firma má asi největší nabídku kapslí na trhu. Někdy se uživatelé shodují, že jejich chuť není nejlepší, ale některé nápoje si prostě jinak nepřipravíte. Kromě káv prověřených značek (Carte Noire, Jacobs) totiž připravuje kapslové latté, cappuccino, čaje, čokoládu Milka nebo třeba čokoládový nápoj Oreo.

Kapsle

Pákové kávovary

Pákový kávovar využijete zejména k přípravě nejklasičtějších druhů kávy. Nabídka zde není tolik široká, vzhledem ke způsobu fungování tohoto kávovaru. Tím nejběžnějším, co si od něj budete přát, bude asi klasické espresso (případně espresso s určitým vylepšením, třeba s mlékem). Některé přístroje ale umí udělat třeba i latté nebo cappuccino. Ve výjimečných případech (pokud jde o ty nejlepší kávovary) dovedou ohřát i mléko a vytvořit na nápoji mléčnou pěnu.

Plnoautomatické kávovary

Plnoautomatické kávovary jsou oproti pákovým variabilnější a nabízí vám toho mnohem víc. Nabídka není tak široká, jako u kapslových, ale přesto je zajímavá. Kromě klasické kávy nebo espressa vám totiž nabízí i přípravu klasického cappuccina nebo latté (za pomocí parní trysky). Je také dobré vědět, zejména pokud máte děti, že kávovary některých značek umožňují i přípravu čokoládových mléčných nápojů pro naše nejmenší.

zpět k menu ↑

Zajímavosti týkající se kávy

Požitek z dobré kávy se ještě znásobí, když budete vědět, jakou kávu vlastně právě pijete a jaký je její příběh. Její původ je totiž důležitější, než byste si mohli myslet. To, kde káva roste a jak se pěstuje, sbírá a praží, se totiž odrazí v každém tónu její chuti.

Odkud k nám přišla káva?

Káva pochází z africké Etiopie, kde ji místní nazývali Kaffa. Zpočátku ji místní obyvatelé jen žvýkali, další způsoby její konzumace se začaly objevovat až později. Stejně tak již před mnoha sty lety objevili lidé povzbudivé účinky kávy. Ovšem až na přelomu 15. a 16. století získala svou proslulost arabská káva, která se šířila z dnešního Jemenu. V Evropě se káva šířila díky dobrým obchodním vztahům s arabským světem. První kavárna tak na sebe nenechala dlouho čekat, vznikla v polovině 17. století v Benátkách. Masově se však do Evropy rozšířila až po neúspěšném tureckém obléhání Vídně. Netrvalo dlouho a kavárny se staly místem setkání bohémských umělců, ale i podnikatelů, kteří zde uzavírali svoje obchody.

Etiopie

Cesta kávového zrna až k vám

Cesta kávového zrna až do vašeho hrníčku je velmi dlouhá. Začíná na kávovníkové plantáži. Tam se buď ručně, nebo mechanicky, sbírají kávová zrna. Následně se pod dohledem odborníků třídí, balí a exportují do celého světa. Po dlouhé přepravě přichází na řadu ta nejvýznamnější část celého procesu, a tou je pražení. To totiž ovlivní chuť a kvalitu kávy více, než cokoliv jiného. Má svoje pravidla, která se musí dodržovat, aby byly zaručeny perfektní výsledky. Různorodost káv na trhu pak zaručuje rozličná délka procesu pražení a různá teplota. Vypražená káva se pak zabalí, může se případně dále zpracovat (třeba mletím) a dodává se do obchodů, kde si ji vy jako zákazníci koupíte.

Pražení kávy

Dvě základní kávové odrůdy

Každý odborník vám potvrdí, že nejznámější a nejčastěji prodávané odrůdy kávy jsou dvě – arabica a robusta.

  • Robusta – zrna roboty jsou větší, tmavší, obsahují více kofeinu a méně cukru. Chuť roboty je tedy drsnější, zemitější a s nádechem jemné arašídové příchutě a obilnin. Je více hořká a určená opravdovým znalcům kávy.
  • Arabica – zrna kávy arabica jsou oproti robustě menší, mají nižší obsah kofeinu. Chuť je kyselejší, ovocnější. To způsobují zejména cukry (pozor, ne všechny sacharidy v přírodě jsou sladké, některé jsou velmi kyselé). Káva je tedy o něco málo sladší.

Káva historie

Kávovary
5 (100%) 1 vote