Porovnání nejlepších výčepních zařízení 2023 a jak vybrat

  • Check Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnějšího výčepního zařízení.
  • Check Zvolte si na základě výkonu chlazení, komfortu při točení, efektivity a poměru cena/kvalita.
  • Check Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.
Aktualizováno: Leden 2023

Vítězové testu:

price
performance
quality
9.7/10
Celkové skóre
9.7/10
Celkové skóre
9.8/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
96%
Snadná obsluha
97%
Poměr cena/kvalita
97%
Výkon chlazení
96%
Snadná obsluha
97%
Poměr cena/kvalita
97%
Výkon chlazení
99%
Snadná obsluha
97%
Poměr cena/kvalita
98%
  • Dobrá výkonnost
  • Kompaktní rozměry
  • Tichý provoz
  • Kompresor + možnost napojit CO2
  • Jednoduchá obsluha
  • Kvalita provedení
  • Výborný poměr cena/kvalita
  • Tichý provoz
  • Velká chladící kapacita
  • Ve své kategorii žádné
  • Žádné jsme nenašli
  • Vyšší pořizovací cena

Obsah článku

Výčepní zařízení, skvělá věc pro každého milovníka piva. Samozřejmě, na točené pivo si můžete zajít do restaurace, ovšem pokud chcete k tomu i grilovat či udělat rodinnou oslavu, je vždy lepší mít po ruce výčepní zařízení. Sehnat jej můžete od několika tisíc po několik desítek tisíc korun, vždy záleží na tom, co všechno takové výčepní zařízení bude umět. Nejdůležitější, na což se zaměřujeme také v naší recenzi, je, zda má výčepní zařízení dostatečně velký chladící výkon, aby se ze zábavné party s dobrý pivem nestalo nudné čekání, až „ten zatracený krám začne chladit“. Stejně tak se věnujeme tomu, zda má výčepní zařízení zabudovaný kompresor, nebo bude potřeba použít externí. Pokud uvažujete nad koupí výčepního zařízení, rozhodně byste si měli přečíst náš test. Poradí vám ve všech ohledech a vy si tak budete moci sehnat takové výčepní zařízení, které bude odpovídat vašim potřebám. Nebude chladit ani málo ani moc, bude pro vaše potřeby zcela dostačující a zároveň nebudete přeplácet za něco, co vlastně ani nevyužijete.

Test výčepních zařízení do 13 000 korun

Pokud se podíváme na výčepní zařízení do 13 000 korun, můžeme si všimnout, že jejich chladící výkon se pohybuje okolo 20 litrů vychlazeného zlatavého moku za hodinu. Zároveň tato výčepní zařízení povětšinu nejsou vybavena kompresorem.

NáhledNázevSkóre Chladicí výkonKompresorCena
goldLindr Pygmy 20/K Green line
9.7/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
96%
Snadná obsluha
97%
Poměr cena/kvalita
97%
Chladicí výkon:
+/- 20 litrů/h
+/- 20 litrů/h
Kompresor:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze
silverBomann BZ 6029 CB
9.5/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
96%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
95%
Chladicí výkon:
+/- 20 litrů/h
+/- 20 litrů/h
Kompresor:
Ne
Ne
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeKlarstein Skal
9.4/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
95%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
94%
Chladicí výkon:
+/- 20 litrů/h
+/- 20 litrů/h
Kompresor:
Ne
Ne
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Lindr Pygmy 20/K Green line

Výhody

  • Dobrá výkonnost
  • Kompaktní rozměry
  • Tichý provoz

Nevýhody

  • Ve své kategorii žádné

Vítězem testu výčepních zařízení do 13 000 korun, tedy nejlevnější kategorie zastává nejdražší model z první recenzované trojice – Lindr Pygmy 20/K Green line. Ten již ve svém názvu naznačuje přítomnost užitečného kompresoru. Řada Green line navíc využívá ekologické chladivo R-290, které je úspornější a šetrnější k životnímu prostředí. Celé zařízení je vyrobeno z nerezové oceli, přenášení usnadňuje integrované madlo a není tak žádný problém přístroj přepravovat i při váze 15,5 kilogramu.

Chladící výkon činí až 20 litrů za hodinu. To v praxi znamená až 40 načepovaných piv nebo klidně vychlazených limonád během jedné hodiny. Model Lindr Pygmy 20/K Green line pracuje tiše díky integrovanému vzduchovému kompresoru a první nápoj vám připraví průměrně za 2 až 4 minuty od zapojení. K výčepnímu zařízení navíc obdržíte i základní sadu včetně termostatu pro regulaci teploty, výčepní kohout včetně klíčů, rychlospojek a odkapní misky. 

Rozměry:42,8 x 32,6 x 16,7 cm
Hmotnost:15,5 kg
Počet kohoutů:1
Výkon chlazení:20 l/hod
Kompresor:Ano

2. MÍSTO

Bomann BZ 6029 CB

Výhody

  • Jednoduché ovládání
  • Univerzální adaptér pro všechny 5 l sudy
  • LED displej

Nevýhody

  • Hlučnější provoz

Výčepní zařízení Bomann BZ 6029 CB je vyrobeno z kvalitní nerezové oceli a jeho hlavní výhodou je rozhodně LED displej, který udává přesný přehled o teplotě jež lze jednoduše nastavit od 2 do 12°C. Soudek o objemu 5 litrů spolehlivě ukryjete přímo do výčepu, takže tenhle designový kousek bude vypadat opravdu dobře kdekoliv, kam ho zrovna umístíte. S hmotností 6 kilogramů není navíc ani přenášení žádný problém. 

Bomann BZ 6029 CB umožňuje nastavit tlak, takže můžete zvolit tu nejvíce optimální pěnu pro čepovaný nápoj. Vestavěné chlazení je samozřejmostí, zařízení ovšem nemá vlastní kompresor, funguje za použití potravinářského oxidu uhličitého – CO2. Tři plynové bombičky výrobce dodává jako součást balení. Celkový obsah také potěší, za poměrně nízkou cenu obdržíte kvalitní výčep s čistící sadou, závitníkem, univerzálním adaptérem a hlavně s adaptérem pro sudy značky Heineken, které nepotřebují tlak CO2. Přístroj celkově působí velice elegantním dojmem, jeho jedinou nevýhodu shledáváme v hlučnějším chodu. 

Rozměry:27,5 x 47,5 x 49,5 cm
Hmotnost6 kg
Počet kohoutů1
Příkon:65 W
Výkon chlazení:20 l/hod
Kompresor:Ne

3. MÍSTO

Klarstein Skal

Výhody

  • Vzhledem k ceně dobrá výkonnost
  • Kompaktní rozměry
  • Hezký design

Nevýhody

  • Plastové komponenty

Třetí místo žebříčku v kategorii cenově nejdostupnějších výčepních zařízení obsadil model Klarstein Skal. Svými parametry by mohl lehce konkurovat na druhé místo, ovšem oproti konkurenčnímu modelu poněkud zaostává kvalitou provedení. I přesto se jedná o dobrý, levný a spolehlivý model, který navíc opravdu dobře vypadá a snadno se přenáší. Díky integrovanému termoelektrickému chladícímu systému můžete volit teplotu od 2 do 12 °C a stupně kontrolovat na přehledném LCD displeji. Pro změnu stupňů stačí jednoduše zvolit tlačítko plus, nebo mínus.

Model je dodáván s univerzálním připojovacím adaptérem pro všechny druhy pětilitrových soudků, čistící sadou a již výše zmíněnými adaptéry. Klarstein Skal nemá kompresor, tlak je řízen plynovými kartušemi CO2, které ale jsou součástí balení. Jedinou nevýhodu shledáváme v plastovém provedení narážecí hlavy i závitů, proto je nutné s přístrojem zacházet pečlivě aby vám mohl sloužit klidně několik let.

Rozměry:16 x 27 x 34 cm
Hmotnost13,5 kg
Počet kohoutů1
Příkon:253 W
Výkon chlazení:15 až 20 l/hod
Kompresor:Ne
Chlazení prvního piva:2 až 4 min

Test výčepních zařízení od 13 000 do 20 000 korun

Výčepní zařízení do 20 000 korun nabízejí slušný chladící výkon, objevují se zde také výčepní zařízení se dvěma kohouty. Na některé výjimky jsou zpravidla vybavena kompresorem, takže se nemusíte vůbec o nic starat.

NáhledNázevSkóre Chladicí výkonKompresorCena
goldLindr Pygmy 30/K Profi
9.7/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
96%
Snadná obsluha
97%
Poměr cena/kvalita
97%
Chladicí výkon:
+/- 30 litrů/h
+/- 30 litrů/h
Kompresor:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze
silverLindr KONTAKT 40 Green Line
9.5/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
98%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
95%
Chladicí výkon:
+/- 40 litrů/h
+/- 40 litrů/h
Kompresor:
Ne
Ne
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeLindr Soudek 20 Green Line
9.4/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
95%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
94%
Chladicí výkon:
+/- 20 litrů/h
+/- 20 litrů/h
Kompresor:
Ne
Ne
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Lindr Pygmy 30/K Profi

Výhody

  • Kompresor + možnost napojit CO2
  • Kompaktní rozměry
  • Jednoduchá obsluha
  • Kvalita provedení

Nevýhody

  • Žádné jsme nenašli

Lindr Pygmy 30/K Profi zvládne díky své chladící kapacitě až 70 vychlazených piv během jedné hodiny, hodí se tedy nejen do domácnosti, hravě zvládne i komerční využití. Výčepní zařízení je vyrobené z kvalitní nerezové oceli, která prodlužuje životnost zařízení. Model je vybaven systémem tichého vestavěného kvalitního vzduchového kompresoru, který obsahuje tlumič, molekulový filtr nasávaného vzduchu a především regulátor pracovního tlaku včetně manometru. Pomocí regulátoru lze pohodlně nastavit a přesně seřídit tlak vzduchu v rozmezí 1 – 3,6 bary. Vzduchový kompresor můžete také jednoduše vypnout vypínačem na zadní straně a alternativně použít k tlakování například CO2.

Výčepní zařízení Lindr Pygmy 30/K Profi má všechno potřebné pro obsluhu až 30 osob, doporučujeme ho tedy bez obav všem, kteří chtějí investovat do spolehlivého zařízení s jednoduchou obsluhou.

Rozměry:16 x 33 x 25cm
Hmotnost19 kg
Počet kohoutů1
Výkon chlazení:30 l/hod
Kompresor:Ano

2. MÍSTO

Lindr KONTAKT 40 Green line

Výhody

  • Dva kohouty
  • Výborný chladící výkon
  • Poměr cena/kvalita

Nevýhody

  • Větší hmotnost a složitější manipulace
  • Bez integrovaného kompresoru

Druhé místo kategorie výčepních zařízení do 20 000 korun obsadil model Lindr KONTAKT 40 Green line disponující dvěma dochlazovanými výčepními kohouty. S výkonem 40-50l zařízení zvládne načepovat až 100 vychlazených piv za jednu hodinu. Zařízení je proto vhodné i pro náročnější komerční využití. K chlazení je užíváno ekologické chladivo R-290, moderní chladící jednotka využívá vstupní energii k přímému převodu na chlad, takže spotřebuje o 20% méně energie.

Model je kompletně zpracovaný z hygienické nerezové oceli. Na vrchní části chladiče jsou umístěna praktická madla, což rozhodně oceňujeme, neboť s hmotností 25 kg usnadňují manipulaci opravdu nedocenitelně. Chladiče řady KONTAKT jsou obecně velmi chváleny svými uživateli a my jsme na výčepním zařízení Lindr KONTAKT 40 Green line kromě absence kompresoru žádnou výraznou nevýhodu nenašli.

Rozměry:21 x 41 x 32,5 cm
Hmotnost25 kg
Počet kohoutů2
Výkon chlazení:40 až 50 l/hod
Kompresor:Ne

3. MÍSTO

Lindr Soudek 20 Green Line

Výhody

  • Jedinečný design
  • Kvalitní zpracování
  • Jednoduchá obsluha

Nevýhody

  • Bez integrovaného kompresoru
  • Vhodný spíše pro menší počet hostů

Výčepní zařízení Lindr Soudek 20 disponuje technologií Green Line, která využívá ekologického chladiva R-290, je tedy šetrná k životnímu prostředí a systémově spoří energie. Díky chladícímu výkonu 15 až 20 litrů dokáže během hodiny připravit 30 až 40 vychlazených piv, po zapnutí je první pivo připraveno již za 4 minuty. Skvěle se proto hodí do domácnosti, a díky svému jedinečnému designu z dubového dřeva a nerezové oceli rozhodně neudělá ostudu ani například na firemním večírku či zahradní party.

Model Lindr Soudek 20 Green Line neobsahuje vestavěný vzduchový kompresor, což považujeme v jeho cenové kategorii rozhodně za nevýhodu. Na třetí místo se umístil zejména také pro svůj menší chladící výkon.

Rozměry:32,6 x 16,7 x 28,1 cm
Hmotnost13,5 kg
Počet kohoutů1
Výkon chlazení:15 až 20 l/hod
Kompresor:Ne

Test výčepních zařízení od 20 000 korun

Výčepní zařízení od 20 000 korun jsou už skvělé stroje s velkým chladícím výkonem a samozřejmě s kompresorem. Tato výčepná zařízení se již hodí na velké akce, kde se předpokládá velká výtoč piva.

NáhledNázevSkóre Chladicí výkonKompresorCena
goldLindr KONTAKT 40/K Green Line
9.8/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
99%
Snadná obsluha
97%
Poměr cena/kvalita
98%
Chladicí výkon:
+/- 40 litrů/h
+/- 40 litrů/h
Kompresor:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze
silverLindr Soudek 30/K
9.6/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
97%
Snadná obsluha
97%
Poměr cena/kvalita
96%
Chladicí výkon:
+/- 30 litrů/h
+/- 30 litrů/h
Kompresor:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeLindr Pygmy 25/K New Nostalgie Green Line
9.5/10
Celkové skóre
Výkon chlazení
96%
Snadná obsluha
96%
Poměr cena/kvalita
95%
Chladicí výkon:
+/- 25 litrů/h
+/- 25 litrů/h
Kompresor:
Ano
Ano
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Lindr KONTAKT 40/K Green Line

Výhody

  • Výborný poměr cena/kvalita
  • Tichý provoz
  • Velká chladící kapacita

Nevýhody

  • Vyšší pořizovací cena

Výčepní zařízení Lindr KONTAKT 40/K Green Line je primárně určeno k profesionálnímu stáčení. Skvěle se ovšem hodí i do domácího prostředí, na zahradní party a obecně všude tam, kde rádi využijete možnost čepovat dva druhy vychlazených nápojů. Za relativně slušnou cenu získáte snadno přenosný a výkonný přístroj, který během jedné hodiny zvládne připravit až 100 nápojů.

Jak již název samotného produktu vypovídá, tlakování sudu je zde řešeno pohodlným a tichým vestavěným vzduchovým kompresorem, který obsahuje tlumič sání s molekulovým filtrem nasávaného vzduchu, tlak je zde nastaven automaticky. Technologie Green Line zase využívá ekologické chladivo, což oceníte i při ročním vyúčtování, neboť odebírá o 20% méně elektrické energie. Teplotu nápojů lze regulovat plynule otočným termostatem. Za nás model Lindr KONTAKT 40/K Green Line rozhodně disponuje jedním z nejlepších poměrů kvality, výkonu a ceny.

Rozměry:21 x 41 x 32,5 cm
Hmotnost31 kg
Počet kohoutů2
Výkon chlazení:40 až 50 l/hod
Kompresor:Ano

2. MÍSTO

Lindr Soudek 30/K

Výhody

  • Jedinečný design
  • Dobrý výkon
  • Snadná manipulace

Nevýhody

  • Vysoká cena
  • Jeden kohout

Lindr Soudek 30/K zastává druhé místo nejvyšší kategorie. Produkt opravdu dobře vypadá, ale jeho hlavní předností je solidní výkon 30 až 35 litrů za jednu hodinu. Běžně tak zvládne během hodiny připravit až 70 vychlazených piv. S takovým výkonem se nemusíte obávat obsloužit až 30 osob. Zařízení se díky svým kompaktním rozměrům a hmotnosti 22 kilogramů navíc vcelku lehko přenáší. Madlo je umístěno ve vrchní části chladiče a neničí svým zpracováním celkový dojem z opravdu vytříbeného designu.

Výčep je vyrobený z kvalitního dubového dřeva a nerezové oceli. Lindr Soudek 30/K disponuje vestavěným tichým vzduchovým kompresorem s tlumičem. Součástí výčepního zařízení je i klíč na kohouty a samozřejmě odkapní miska. My jsme na něm neshledali žádné velké nedostatky a doporučujeme ho i náročnějším uživatelům, kteří si potrpí nejen na kvalitu, ale i design.

Rozměry:29 x 45 x 35 cm
Hmotnost22 kg
Počet kohoutů1
Výkon chlazení:30 l/hod
Kompresor:Ano

3. MÍSTO

Lindr Pygmy 25/K New Nostalgie Green Line

Výhody

  • Konstantní teplota výčepu
  • Jednoduchá obsluha
  • Atraktivní design

Nevýhody

  • Vhodný spíše pro menší počet hostů
  • Jeden kohout
  • Vyšší cena

Model Lindr Pygmy 25/K New Nostalgie Green Line díky vestavěnému kompresoru s dobrým výkonem 20 až 35l/hod. umožňuje podávat průměrně 60 vychlazených nápojů během jedné hodiny, což není vůbec špatná hodnota a zvládne tak obsloužit kolem 20 osob. Jako u všech výčepních zařízení od výrobce Lindr s označením Green Line, je i zde využito ekologické chladivo R290, které snižuje i spotřebu energie.

Model navíc disponuje unikátní konstrukcí chladícího boku s okruhem, takže první vychlazené pivo můžete podávat již pár minut po zapnutí. Výčep ovšem také udrží konstantní teplotu v případě čepování více nápojů v krátkém čase za sebou. Jako další plus se sluší zmínit i dochlazený kohout a termostat pro plynulou a přesnou regulaci teploty nápoje. Zařízení je vybavené klíčem na kohouty, rychlospojkou pro snadné připojení a samozřejmě výčepním kohoutem s atraktivním designem. I přesto, že z testovaných zařízení své kategorie nabízí nejnižší chladící výkon, pořád se jedná o spolehlivé zařízení, které s klidným svědomím můžeme doporučit všem milovníkům piva.

Rozměry:21 x 41 x 32,5 cm
Hmotnost18 kg
Počet kohoutů1
Výkon chlazení:20 až 35 l/hod
Kompresor:Ano

Jak vybrat výčepní zařízení?

Když už budete výčepní zařízení pořizovat, měli byste dbát na základní parametry, které jsou důležité. Parametry pak přímo souvisejí s tím, jak často a při jaké příležitosti budete výčepní zařízení využívat. Proto si rady, jak vybrat výčepní zařízení přečtěte skutečně důkladně. Zjistíte, že mezi některými parametry mohou být propastné rozdíly, které ale mohou snižovat kvalitu piva i vaší party. (Zdroj: Kutil.cz)

Základní rozdělení výčepních zařízení

Každý si dokáže představit, jak výčepní zařízení vypadá. Přesto dle nás není na škodu si jednotlivé části výčepního zařízení vyjmenovat:

  • Průtokové zařízení
  • Kohout
  • Hadice propojující pivo a stlačený plyn
  • Narážecí hlavice
  • Tlakový kompresor

Na trhu narazíte prakticky na dva typy výčepního zařízení. S kompresorem a bez něj. Existují také modely, které mají zabudovaný automatický kompresor. Hlavním účelem kompresoru je hlídat tlak v sudu a podle potřeby se zapínat či vypínat. Tím vám odpadají starosti s hlídáním tlaku. Kompresoru nastavíte požadované hodnoty a on už se postará o zbytek za vás. Opět najdete informaci o kompresoru zpravidla přímo v názvu. Pokud se někde v názvu objeví „/K“, pak tento model výčepního zařízení disponuje zabudovaným kompresorem.

Jestliže se nakonec rozhodnete pro variantu bez kompresoru, buďte připraveni na to, že bude potřeba zajistit nějaké jiné tlačné médium, Zpravidla se jedná o nějakou bombu se stlačeným plynem, externí kompresor apod. Myslete na to, že pokud budete pivo tlačit vzduchem, musíte sud spotřebovat do 24 hodin, pak by se totiž zlatavý mok zkazil, a to by byla věčná škoda. Jestliže sáhnete po variantě tlačení piva pomocí CO2, budete muset sehnat také redukční ventil. U některých výčepních zařízení se tyto redukční ventily nacházejí již v balení, u jiných budete muset sehnat ventil jinde. Pokud ale sáhnete po variantě s kompresorem ušetříte si mnoho starostí a vyhnete se:

  • Sháněním tlačného média
  • Shánění externího kompresoru
  • Shánění redukčního ventilu
  • Zbytečným nákladům navíc

Vždycky proto doporučujeme, aby si zákazníci pořídili spíše taková výčepní zařízení, která nabízí již zabudovaný kompresor. Ušetří mnoho práce a nákladů. Cenové rozdíly nejsou nijak obrovské, a proto je i mezi uživateli více oblíbená varianta právě se zabudovaným kompresorem. 

Rozdíly v chlazení výčepních zařízení

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musí výčepní zařízení bezpodmínečně umět, je právě chlazení piva. Ačkoli si řeknete, že je to samozřejmost, existuje několik druhů chlazení piva, které si nyní představíme, abyste se v široké nabídce dokázali rychle orientovat.

  • Kontaktní – kontaktní chlazení piva je vůbec nejprodávanějším druhem v segmentu výčepních zařízení. Vhodné je jak pro domácí, tak pro profesionální využití. Mezi přednosti kontaktního chlazení se jednoznačně řadí mobilita.
  • Vodní – chlazení vodní je vhodné spíše pro restaurace a gastronomické podniky. Hlavním důvodem je především imobilita tohoto typu chlazení. Ideálně se tak vodní chlazení hodí pro napojení na výčepní stojan, který doma asi každý mít nebude.

Výkon chlazení výčepních zařízení

Výkon chlazení je potřeba řešit při výběru výčepního zařízení snad jako první věc. Požadavky na výkon chlazení bude mít každý jiné. Především podle toho, kolik litrů nachlazeného piva bude třeba během jedné hodiny vytočit. Abyste na první pohled tento výkon zjistili, v názvu se uvádí název “číslo“. Právě „číslo“ udává, kolik litrů chlazeného piva za hodinu jste schopní vytočit. Pokud tedy uvidíte název 20, získáte za jednu hodinu 20 litrů vychlazeného piva, tedy 40 půllitrů zlatavého moku, to už je slušný chladící výkon i pro menší oslavy.

Domácí oslavy

Jestliže vybíráte výčepní zařízení čistě pro domácí použití, drobnější rodinné oslavy nebo jen na posezení s kamarády v létě u grilu, pak vám bohatě postačí výčepní zařízení s výkonem 10–20 litrů vychlazeného piva za hodinu.

Větší akce

Pokud plánujete větší akce nebo hledáte vhodné výčepní zařízení na vesnické zábavy, budete potřebovat větší chladící výkon. Ten by rozhodně neměl být menší, než 35 litrů piva za hodinu, což odpovídá 70 půllitrům.

Pivní slavnosti

Pakliže se chystáte pořádat pivní slavnosti, kde čekáte velký nával lidí a tím pádem i mnoho litrů točeného piva, můžete si vybrat modely, které disponují dostatečně výkonným chlazením, které zvládne i více než 60 litrů piva.

Jaký vybrat plyn do výčepního zařízení?

Když budete tlačit pivo do výčepní zařízení, budete k tomu potřebovat samozřejmě nějaký plyn. V dnešní době jsou rozšířené prakticky čtyři druhy. Vzduch, oxid uhličitý, dusík a směs oxidu a dusíku. V této podkapitolce si ukážeme a vysvětlíme rozdíly mezi nimi a řekneme si také výhody a nevýhody, které jednotlivé plyny nabízejí. (Zdroj: PivníChlazení.cz)

Oxid uhličitý – CO2

Oxid uhličitý je sám o sobě inertním plynem. To znamená, že nijak nereaguje s čepovaným pivem. Díky tomu také zamezuje oxidaci piva a tím pádem i jeho kažení. Jestliže je ale nízká teplota a pivo má ještě malou výtoč, může se začít oxid uhličitý v pivu rozpouštět, což samo o sobě může způsobit přesycení piva – pivo by tak obsahovalo více bublinek, což by mohlo mít významný vliv na chuť i říz piva.

Dusík – N2

Podobně jako oxid uhličitý, také dusík je inertní plyn. S pivem nijak nereaguje, a dokonce zajišťuje to, že pivo nezačne oxidovat. Problém u dusíku je ten, že při vyšších teplotách pivo opouští přirozený oxid uhličitý, což může vést k tomu, že pivo ztratí říz. Bude obsahovat méně bublinek a chuti piva to jednoznačně ubere.

Vzduch

Velkou výhodou je, že pokud byste řešili výčepní zařízení především do restaurací, mnoho výčepních zařízení v nich je na hnaní piva vzduchem uzpůsobeno. Problém ovšem je, že vzduch může způsobovat oxidaci piva, což může vést ke ztrátě řízu. V některých zemích je dokonce vzduch jako tlačný plny zakázaný.

BIO-GON

Zde se dostáváme ke směsi oxidu uhličitého a dusíku. Oba plyny jsou inertní, tudíž i tato směs je inertní a nezpůsobuje oxidaci piva a ani s ním nějak neinteraguje. Z 80 % se jedná o dusík a z 20 % se jedná o oxid uhličitý. Piva tak můžete točit lahodné, bez ztráty chuti. Drobnou nevýhodou této směsi je především její cena, kdy se jedno točené pivo prodraží asi o 20 haléřů na půllitru.

Narážecí hlavy výčepních zařízení

Narážecí hlavy slouží k tomu, abyste dokázali propojit výčepní zařízení se sudem. Když pořizujete nové výčepní zařízení, měli byste se dopředu informovat, které hlavy mají vaše oblíbená piva, resp. pivovary. V České republice se totiž používají celkem tři typy hlav:

  • Plochá
  • Bajonet
  • Kombi

Nejčastějším typem hlav jsou hlavy plochá a bajonet. Kombinovaná narážecí hlava se používá méně, má ovšem výhodu, že s ní můžete narazit také sudy s Kofolou nebo jinou limonádou. Je nesmírně důležité si uvědomit, že narážecí hlavy nejsou mezi sebou zaměnitelné. Plochou na bajonet nenasadíte a obráceně. Pro konkrétní typ hlavy sudu budete muset mít konkrétní kompatibilní narážecí hlavu. Trošku matoucí je výraz kombi nebo kombinovaná narážecí hlava. Jedná se pouze o název (poukazuje na kombinaci piva nebo nealka), neznamená ovšem, že by kombinovala plochou hlavu či hlavu typu bajonet.

Narážeče, jak se někdy narážecím hlavám říká, ale mají výhodu v tom, že je můžete nasadit na kterýkoli typ výčepního zařízení. Postačí pouze sehnat vhodné rychlospojky. Pokud tedy koupíte výčepní zařízení s jedním typem hlavy, můžete dokoupit rychlospojku a druhý typ hlavy. Pak už vás nebude trápit, jakou hlavu mají které sudy.

Narážecí hlavy

Rozměry výčepních zařízení

Každé výčepní zařízení samozřejmě něco váží. Proto je otázkou, jak často budeme výčepní zařízení přenášet, kde jej budeme mít, když zrovna nebudeme točit pivo. Hmotnost a rozměr spolu úzce souvisí. Je proto důležité na tyto parametry myslet i s ohledem na nosnost stolu, na kterém bude výčepní zařízení umístěno. Úplně běžná výčepní zařízení mají následující rozměry:

  • Délka 30–50 cm
  • Šířka 15–30 cm
  • Výška 20–30 cm
  • Hmotnost 10–30 kg

Pokud byste pořizovali profesionální výčepní zařízení, musíte počítat s většími rozměry a tím pádem i větší náročností na prostor. Ať už vaše volba padne na kterékoli výčepní zařízení, myslete na to, že kolem výčepního zařízení by mělo být z každé strany alespoň 10 centimetrů volného místa. U větráku by mělo být místa mnohem více.

Jaký materiál je pro výčepní zařízení vhodný?

Podobně jako mnoho jiných výrobků, i výčepní zařízení nabízí rozdílné materiály i různou kvalitu celkového zpracování. Některé modely výčepního zařízení pak nabízejí také vestavěné kompresory a chladící zařízení. Jestliže se nakonec rozhodnete pro levnější variantu, počítejte možná s kombinací kovu a plastu. Při výběru myslete na to, že materiál, ze kterého je celé zařízení vyrobeno, musí odolávat vlhkosti a také častým přesunům. Nebudete přece mít přenosné výčepní zařízení na jednom místě. Zkontrolujte si také jeho robustnost. Proto jsou přenosné modely vyrobeny z lehkého hliníku případně z nerezových materiálů. U nepřenosných píp, kde se počítá s využitím v restauracích a gastro zařízeních, zde bývá velmi častá kombinace nerezu s povrchovou úpravu z mědi nebo mosazi. Vrátíme se ale k přenosným modelům, které budete častěji přenášet. Měli byste si tak zkontrolovat celkové provedení modelu, zda jednotlivé díly sedí a dobře do sebe pasují. Zkontrolovat byste měli také výčepní kohout. Všechny části výčepního zařízení by měly být pevné a neměly by mít žádnou vůli.

Jakou zvolit hodnotu tlaku ve výčepním zařízení?

Správná hodnota tlaku je nesmírně důležitá proto, abyste mohli kvalitně natočit pivo. Pokud by totiž byl tlak příliš vysoký, pivo by příliš pěnilo a moc byste toho nenatočili. Pokud bude tlak nastavený dobře, nemělo by vám činit problém natočit pivo s adekvátní pěnou a jedním tahem. Nemůžeme říct, jaký tlak je jednoznačně správný a dobrý. Většinou se jeho hodnota pohybuje v rozmezí od 1,8–2,8 baru. Střední hodnota je ta někde kolem 2,3 baru. Záleží ale samozřejmě na konkrétním pivu.

Jak správně zapojit výčepní zařízení?

Ačkoli jsou výčepní zařízení opravdu jednoduchým zařízením, je potřeba je dobře zapojit, aby vše fungovalo tak, jak to má. 

Vzhledem k tomu, že domácí výčepní zařízení bývá nejčastěji vybaveno suchým chlazením, budeme se věnovat jemu. Zapojení je snadné, stačí výčepní zařízení postavit na stůl. Dbejte na to, aby byl povrch suchý a rovný. Zároveň se přesvědčte o tom, že má stůl dostatečnou nosnost, výčepní zařízení by pád asi úplně nepřežilo. Dále si pohlídejte, aby bylo chlazení výčepního zařízení dostatečně daleko od stěny, v opačném případě by mohlo dojít k přehřívání. Připojení hadic bývá v drtivé většině na zadní straně zařízení. Navíc bývá velmi často nastavitelné, resp. otočné. Můžete si tak přesně zvolit, jakým směrem budete hadice potřebovat připojit.

Přečtěte si také návod na použití, abyste přesně věděli, jak má být sud natlakovaný. Zkontrolujte naposledy všechny hadice, zda jsou správně zapojeny. Poté můžete výčepní zařízení zapojit do elektrické sítě. Zhruba po deseti minutách se automaticky vypne chladící zařízení což indikuje, že pivo je připraveno a můžete si tak vychutnat zlatavý mok.

Péče o výčepní zařízení

Stejně tak je potřeba se o výčepní zařízení dobře starat. V opačném případě by totiž pivo nebylo vůbec chutné a mohlo by se také snadno kazit. A není nic horšího než začínat oslavu půllitrem s mdlým pivem.

Tak jako vše, i výčepní zařízení potřebuje čas od času dobrou údržbu. Navíc se jedná o zařízení, které přímo přichází do styku s potravinami (v tomto případě s pivem), takže by péče měla být opravdu důsledná. Je však samozřejmé, že míra čistění a také pravidelnost bude záležet na tom, jak často se výčepní zařízení používá. Jestliže budete používat výčepní zařízení dva či více dnů za sebou, nezapomeňte každý den propláchnout odkap piva. Vždy jej proplachujte horkou vodou, v případě potřeby můžete použít také dezinfekční prostředek. Odkap piva sice nemá přímý vliv na fungování výčepního zařízení či chuť piva, mohl by ale zapáchat.

Jakmile dotočíte poslední pivo dne, vždy propláchněte zařízení vodou. Díky tomu vypláchnete z hadic také pivo, které se tak nebude kazit a vše bude připraveno na natočení prvního chutného piva následujícího dne. Pakliže používáte výčepní zařízení opravdu často, jednou za tři týdny byste měli sáhnout po chemickém vyčištění okruhu pomocí různých sanitačních prostředků. Díky tomuto důkladnějšímu čistění máte 100% jistotu v tom, že bude zařízení zdravotně nezávadné a pivo bude opravdu chutné.

Největší výrobní výčepních zařízení

Dnes bude mít tradiční část našich recenzí, největší výrobci, trošku jiný formát. V rámci výčepních zařízení se mnoho výrobců na trhu neuchytilo, a proto si dnes představíme pouze dva z nich. Obě společnosti ale mají své zástupce v našem testu.

Lindr

Lindr je ryze českou společností, která své kořeny datuje k roku 1992. Právě v tomto roce byla firma zabývající se výrobou a servisem výčepních zařízení založena. Firma v současné době eviduje přes 100 zaměstnanců. Díky ucelenému výrobnímu programu dokáže vyrábět opravdu ta nejkvalitnější zařízení nejen na českém trhu. Lindr vyrábí pouze vlastní originální výrobky, které jsou navíc vyráběny s důrazem na design. Aby se ho mohlo dosáhnout, používá Lindr pouze leštěnou nerez v kombinaci s tvrdým dřevem. I díky tomu mohly vzniknout různé luxusní řady jejich výrobků. Lindr se netají tím, že naslouchá svým zákazníkům, inovace výrobků jsou tak dělané právě s ohledem na to, co vše v terénu zaměstnanci firmy slyšeli. Aby byly výrobky opravdu kvalitní a hodny čepovat české pivo, pro výrobu se používají materiály a suroviny s certifikátem.

Lindr logo

Sinop

Sinop je taktéž českou společností, která byla založena v roce 1995. Od začátku své existence se zabývá výrobou a dodávkou chladících zařízení. Díky neustálému navyšování obratu a počtu zaměstnanců může firma růst a prosperovat. Tomu napomáhá také export do zahraničních zemí. Sinop se ale nezabývá pouze chladícími zařízeními, ale věnuje se také jiným oborům.

Sinop logo

Finální verdikt

Jak vidíte, výběr výčepního zařízení je opravdu komplexní záležitostí a nelze žádnou část vynechat. První, na co byste tedy měli myslet, je především akce či důvod, proč si výčepní zařízení budete pořizovat. Podle toho totiž můžete vybírat chladící výkon ale také i počet kohoutů atd. Toto jsou velmi důležité parametry každého zařízení. Podle toho, zda budete zařízení přenášet častěji či skoro vůbec můžete volit zabudovaný či nezabudovaný kompresor. Modely se od sebe liší především váhou, která již může hrát svoji roli právě při přenášení. Myslete také na dostatečnou nosnost stolu či jiného kusu nábytku, na které budete chtít výčepní zařízená umístit.

Rozhodně doporučujeme řídit se radami o točení piva. I sebelepší výčepní zařízení nenačepuje lahodné pivo, pokud to výčepní nebude umět. Tedy pivo bude jen tak dobré, jak dobrý je výčepní. K tomu je samozřejmě potřeba také udržovat výčepní zařízení čisté a připravené na párty. V opačném případě by se mohlo pivo i kazit, a to by rozhodně byla velká škoda.

Nejčastěji kladené otázky

Jak vybrat výčepní zařízení?

„Když už budete výčepní zařízení pořizovat, měli byste dbát na základní parametry, které jsou důležité. Parametry pak přímo souvisejí s tím, jak často a při jaké příležitosti budete výčepní zařízení využívat. Proto si rady, jak vybrat výčepní zařízení přečtěte skutečně důkladně. Zjistíte, že mezi některými parametry mohou být propastné rozdíly, které ale mohou snižovat kvalitu piva i vaší party.“

Potřebuji k výčepnímu zařízení kompresor?

„Jestliže se rozhodnete pro variantu bez kompresoru, buďte připraveni na to, že bude potřeba zajistit nějaké jiné tlačné médium, zpravidla se jedná o nějakou bombu se stlačeným plynem, externí kompresor apod. Myslete na to, že pokud budete pivo tlačit vzduchem, musíte sud spotřebovat do 24 hodin, pak by se totiž zlatavý mok zkazil. Jestliže sáhnete po variantě tlačení piva pomocí CO2, budete muset sehnat také redukční ventil. U některých výčepních zařízení se tyto redukční ventily nacházejí již v balení, u jiných budete muset sehnat ventil jinde. Vždycky proto doporučujeme, aby si zákazníci pořídili spíše taková výčepní zařízení, která nabízí již zabudovaný kompresor. Ušetří mnoho práce a nákladů. Cenové rozdíly nejsou nijak obrovské, a proto je i mezi uživateli více oblíbená varianta právě se zabudovaným kompresorem.“

Jak se o výčepní zařízenáí starat?

„Tak jako vše, i výčepní zařízení potřebuje čas od času dobrou údržbu. Navíc se jedná o zařízení, které přímo přichází do styku s potravinami, takže by péče měla být opravdu důsledná. Je však samozřejmé, že míra čistění a také pravidelnost bude záležet na tom, jak často se výčepní zařízení používá. Jestliže budete používat výčepní zařízení dva či více dnů za sebou, nezapomeňte každý den propláchnout odkap piva. Vždy jej proplachujte horkou vodou, v případě potřeby můžete použít také dezinfekční prostředek. Odkap piva sice nemá přímý vliv na fungování výčepního zařízení či chuť piva, mohl by ale zapáchat. Jakmile dotočíte poslední pivo dne, vždy propláchněte zařízení vodou. Díky tomu vypláchnete z hadic také pivo, které se tak nebude kazit a vše bude připraveno na natočení prvního chutného piva následujícího dne. Pakliže používáte výčepní zařízení opravdu často, jednou za tři týdny byste měli sáhnout po chemickém vyčištění okruhu pomocí různých sanitačních prostředků. Díky tomuto důkladnějšímu čistění máte 100% jistotu v tom, že bude zařízení zdravotně nezávadné a pivo bude opravdu chutné.“

Jak správně točit pivo?

„V první řadě je potřeba čepovat do zcela čisté sklenice. Samozřejmostí pak jsou dostatečně čisté „trubky“, aby se pivo nekazilo a udrželo si svoji chuť. Abyste natočili pivo opravdu dobře, je vhodné mít sklenici ochlazenou na teplotu piva, ideálně před točením pak sklenici opláchněte studenou vodou. Je důležité točit pivo buď najednou, nebo na dvakrát. Zamezíte tím oxidaci a pivo si zachová svou chuť. Samozřejmostí je čepování po skle v úhlu 45° a co nejblíže dnu sklenice i jejímu okraji. Pěna by pak měla být hustá a stabilní.“

Čemu se při točení piva vyvarovat?

„Pokud si přejete, aby pivo které točíte chutnalo jako od mistra oboru, je nutné dodržet pár základních pravidel. Vyvarujte se tedy těchto pár bodů. Točení piva z výšky a na několikrát rozhodně není ten správný postup, stejně jako ničemu nepomůže míchání sklenice při točení. Žádného výsledku nedosáhnete ani s namrazenou sklenicí, pivo není whisky a nepotřebuje zmrzlou sklenici ani led.“

Andrea je absolventkou obchodní školy se zaměřením na ekonomiku a vnitřní obchod. Jejím hlavním zaměstnavatelem je její roční syn, ve volném čase se kromě psaní věnuje samostudiem psychologie, zejména pak psychoterapie. Jako freelancer se věnuje i tvorbě webových stránek včetně jejich designu.

Diskuse a poradna

Položte otázku