- Dýňový olej – účinky, složení, chuť – posuďte sami, zda funguje.
- Vyberte si na základě chuti, obsahu účinných látek a velikosti balení.
- Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.
Nejlepší dýňové oleje
Dýňový olej | ||
---|---|---|
Bohemia olej dýňový | Pure Way dýňový olej Štýrský | Rinatura dýňový olej |
| | |
250 ml | 250 ml | 250 ml |
100% panenský dýňový olej z České republiky | 100% panenský dýňový olej ze Slovinska | 100% panenský dýňový olej z Německa |
Zjistit cenu | Zjistit cenu | Zjistit cenu |
Úvod
Dýňový olej se získává obvykle z rostliny tykve obecné (nazývá se lidově také dýně obecná, což je asi častější označení), jejíž latinský název je Cucurbita. Jedná se o jednoletou, popínavou rostlinu z řádu tykvotvaré (Cucurbitales), pocházející ze Střední Ameriky, kde patřila odjakživa mezi základní kulturní plodiny. Do Evropy ji přivezli kolonisté na přelomu 15. a 16. století. Známý je Štýrský dýňový olej, který se vyrábí již velmi dlouho a původně právě z tykve obecné. Avšak dnes se olej získává z její varianty tykve obecné-olejné (oleifera). Charakteristický je pro ni vysoký obsah vody a minerálních látek (vody až 90 %, z minerálních látek je třeba zmínit hořčík, draslík, železo či sodík). Samotný olej se lisuje za studena ze semen této rostliny. Má specifickou chuť (někdo uvádí, že ořechovou) a specifické aroma, charakteristický je tmavě zelenou, až tmavě červenou barvou (to je dané obsahem barviv – chlorofylu a karotenoidů). [1]
Obecně se udává, že by měl pomáhat řešit problémy s vysokým cholesterolem, chránit cévy, řešit některé kožní problémy (mimo jiné by měl zrychlovat hojení ran). Z dalších účinků se udává pomoc při vypadávání vlasů a lámavosti nehtů, v některých článcích na internetu se mluví i o protizánětlivých účincích. Je toho opravdu hodně, co by vám měl dýňový olej pomoct řešit. Co od něj můžete opravdu očekávat, které účinky jsou prokázané a které naopak ne, na to se zaměříme v našem článku. Zároveň jsme pro vás připravili test dýňových olejů různých značek, abychom vám ukázali ty nejlepší, do kterých se nemusíte bát zainvestovat.
Výhody
Vysoký obsah látek užitečných pro lidské zdraví (zejména fytosterolů)
Zpracovává se za studena, takže spektrum látek zůstává zachováno
Chuťové vlastnosti
Nevýhody
Jak uvidíme později, některé predikované účinky se nepodařilo prokázat
Vhodný pro použití ve studené kuchyni, k tepelné úpravě se nehodí
Dýňový olej a jeho účinky
V rámci testu jsme pro vás připravili tabulku s TOP produkty na našem trhu. Posuzovali jsme jak hledisko účinku na zdraví a obsahu účinných látek, tak i poměr cena/kvalita a jistý vliv hrála i chuťová stránka, která je pro použití v kuchyni taktéž důležitá.
Pořadí | Náhled | Název | Hodnocení | Objem | Cena |
---|---|---|---|---|---|
1. | Pure Way dýňový olej Štýrský | 250 ml | Zjistit cenu | ||
2. | Bohemia olej dýňový | 250 ml | Zjistit cenu | ||
3. | Rinatura dýňový olej | 250 ml | Zjistit cenu | ||
4. | Stöger dýňový olej BIO | 250 ml | Zjistit cenu | ||
5. | Allnature dýňový olej | 250 ml | Zjistit cenu | ||
6. | Health Link BIO panenský dýňový olej | 250 ml | Zjistit cenu | ||
7. | COUNTRY LIFE olej z dýňových semen BIO | 200 ml | Zjistit cenu |
Jaké má dýňový olej účinky?
Spektrum účinků, které se u dýňového oleje uvádějí, je poměrně široké. Otázka je, které z nich opravdu má a které jsou pouze domnělé. Můžeme si projít celý seznam, se kterým jsme se při testování setkali a následně si jednotlivé body každý zvlášť rozebrat:
- Zlepšení vysokého krevního tlaku a udržení množství cholesterolu (a tím pádem i o pomoc při kardiovaskulárních problémech)
- Pozitivní vliv při léčbě rakoviny
- Pozitivně ovlivňuje tělo při psychické podrážděnosti, podporuje spánek
- Antioxidační účinky
- Napomáhá hubnutí, zrychluje metabolismus a reguluje chuť k jídlu
- Má pozitivní účinky při problémech s prostatou
- Pomáhá řešit některé problémy s pokožkou
- Protizánětlivé účinky
- Pomáhá zpevňovat nehty a vlasy
- Funguje jako afrodiziakum
A nyní již k jednotlivým účinkům.
Pomoc při kardiovaskulárních problémech
Dýňový olej má antihypertenzní a kardioprotektivní účinky. Dochází k tomu prostřednictvím obsažených fytosterolů. Ty pomáhají redukovat hladinu cholesterolu v séru, čímž se výrazně snižuje jak riziko kardiovaskulárních chorob, tak i následná mortalita. Obecný princip tohoto efektu stojí na omezení vstřebávání cholesterolů z potravy. Projevuje se zde více různých mechanismů:
- Rostlinné steroly (zmíněné fytosteroly), krystalizují ve střevech s cholesterolem a ve formě nerozpustných částic nejsou vstřebány, nýbrž vyloučeny se stolicí z těla ven.
- Fytosteroly soupeří s cholesterolem o vazebná místa v micelách (a díky větší vazebné afinitě jsou úspěšnější) a jsou tedy micelami vychytávány na úkor cholesterolu. Micely je ale nedokážou vstřebat, a tak jsou prostřednictvím fytosterolů pouze zablokovány. [2,3]
Pozitivní efekt při léčbě rakoviny
Dýňový olej není lékem na rakovinu (!), to říkáme hned na úvod. Ale na druhou stranu, existují studie, které prokazují pozitivní efekt fytosterolů při léčbě rakoviny – zejména prsu, prostaty nebo vaječníků, a to různými mechanismy (účinek na buněčných membránách, ovlivnění apoptózy nebo proliferace T-lymfocytů atd.). Preventivní účinky dýňového oleje nelze vyloučit, ale je zároveň těžké je potvrdit. [3,4,5]
Vliv na duševní zdraví
Dýňový olej má pozitivní účinky i na psychické zdraví. Důležitý je obsah aminokyseliny tryptofanu; ta je důležitá pro syntézu některých důležitých látek v těle – serotonin, melatonin, nikotinamid. Právě účinek těchto tří z tryptofanu vzniklých látek je důležitý pro zlepšení kvality spánku, úzkostí a různých psychických poruch. Ne, že by dýňový olej sám o sobě stačil, ale jeho vliv je významný. [6,7]
Antioxidační účinky
Dýňový olej obsahuje ve vysokých koncentracích vitamín E, tedy skupinu látek nazývaných chemicky tokoferoly. Ty je samy o sobě významnými antioxidanty (chrání buněčné membrány před poškozením volnými kyslíkovými radikály, které se v těle tvoří) a každá potravina, která ho obsahuje ve vyšším množství tedy tyto účinky má. Kromě toho mají antioxidační účinky i další látky v dýňovém oleji. [8]
Pozitivní ovlivnění metabolismu
Dýňový olej by měl podle některých napomáhat hubnutí. My jsme trochu opatrnější a raději řekneme, že pozitivně ovlivňuje a hlavně zrychluje metabolismus. Samotné hubnutí je pak otázkou dalších faktorů – pohybu, stravy, zdravotního stavu. Navíc pomáhá regulovat chuť k jídlu. Pokud jde o další vlastnosti dýňového oleje, můžeme konstatovat, že mimo jiné zbavuje tělo toxinů a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu (jak jsme řešili o pár odstavců výše. [9]
Pomoc s problémy s prostatou
Dýňový olej má prokázané účinky, pokud se jedná o pomoc s problémy prostaty. Nelze říct, že by posloužil jako jediný a univerzální lék, ale z dlouhodobého hlediska pomáhá při zvětšení prostaty a může podpořit účinek lékařem předepsaných léků. Studií, které účinnost prokazují, je celá řada, a to považujeme za spolehlivý důkaz. Obecně mechanismem účinku je inhibice enzymu 5-α-reduktázy, který přeměňuje testosteron na účinnější formu dihydrotestosteron. [10,11,12,13]
Účinek proti vypadávání vlasů
Existuje studie, která se zabývá vlivem užívání dýňového oleje na vypadávání vlasů u mužů. Obecně se toto onemocnění nazývá androgenní alopecie. Podle ní má dýňový olej na vypadávání vlasů pozitivní vliv. Brání přeměně mužského hormonu testosteronu na dihydrotestosteron. Kromě toho tělo přijímá formou dýňového oleje zinek, který je pro vlasy důležitým minerálem (ovšem v malém množství). [14]
Protizánětlivé účinky dýňového oleje
Ve studii, kterou provedl K. A. Hammer a jeho kolegové, se vědci zabývali inhibičními účinky různých přírodních antimikrobiálních látek. Mimo jiné také dýně. Sledovali, nakolik je olej z dané rostliny schopný inhibovat růst deseti různých mikroorganismů (mimo jiné Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium nebo Staphylococcus aureus). Závěr, ke kterému došli, je následující – dýňový olej neměl na růst mikroorganismů žádný vliv a nelze tedy jeho antibiotické účinky potvrdit. Proto třeba vyplachování ústní dutiny dýňovým olejem, které vám některé weby doporučují, postrádá většího smyslu a najdete účinnější prostředky. Dokonce se nejedná ani o antiparazitikum, bohužel. [15]
Afrodiziakální účinky
Dýňový olej opravdu žádné prokazatelné afrodiziakální účinky nemá, přinejmenším ne potvrzené.
Jaké jsou účinné látky dýňového oleje?
Tím, že se dýňový olej lisuje za studena, nedochází k tepelnému rozkladu labilnějších látek. Ty zůstávají zachovány ve své původní formě (zejména se jedná o vitamíny nebo některé mastné kyseliny). Je vhodné využívat ho ke konzumaci nebo třeba k nanášení na pokožku a masírování, opět za studena. Lze ho samozřejmě použít třeba do omáček, ovšem tepelnou úpravou ztrácí některé látky svou původní formu a spolu s tím i účinek. Abychom přešli k číslům – olej obsahuje asi 40 % proteinů, asi 30 % tuků a olejů, asi 17 % vlákniny a dalších látek a zbytek tvoří další, menšinové látky. Navíc, jedná se o víceméně bezcholesterolový olej. Co se týče konkrétního složení – jak uvidíte v následujících řádcích, obsah látek značně kolísá. Je to dané vlivem prostředí, způsobu pěstování i způsobu lisování. [16]
- Mastné kyseliny – nejvýznamnější pozici z nasycených mají kyseliny palmitová a stearová, z nenasycených potom olejová a linolová.
- Fytosteroly (1280 až 8440 mg/kg oleje) – v oleji mohou dosahovat poměrně velkého množství. Jedná se hlavně o látky, jako je beta-sitosterol, delta-sterin, stigmasterol, kampesterol nebo desmosterol. Pomáhají například redukovat hladinu cholesterolu v krvi, čímž se snižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění. Kromě toho mohou mít příznivý vliv při léčbě rakoviny (ale rozhodně ji neléčí!) a mohou mít mírný pozitivní efekt i při problémech s prostatou.
- Skvalen (5600 až 7630 mg/kg oleje) – významný antioxidant, podporuje lidskou imunitu.
- Aminokyseliny – nejpočetnější je arginin a kyselina glutamová a asparagová, naopak tryptofanu a metioninu je oproti ostatním aminokyselinám menšina. Pro tělo mají zejména stavební funkci při tvorbě různých proteinů a dalších látek.
- Vitamíny
- Vitamín E (380 až 4200 mg/kg oleje) – skupina vitamínů-tokoferolů, které mají společnou vlastnost spočívající v tom, že se jedná o silné antioxidanty. Jejich obsah v oleji je poměrně vysoký.
- Vitamíny A, B1, B2, B6, C – v zanedbatelném množství, ale podporují doporučený denní příjem. Každý z nich je důležitý pro lidské zdraví.
- Minerály
- Draslík – obsažen v solidním množství, je důležitý pro správné fungování nervového systému a regulaci množství vody ve tkáních.
- Hořčík – obsažen v solidním množství, velký význam má hořčík pro nervy a svaly, je obsažen v zubech a kostech, funguje i jako kofaktor enzymů.
- Fosfor – obsažen v solidním množství, je významným iontem, který pomáhá udržovat stálé vnitřní prostředí, dále je obsažen v zubech a kostech.
- Selen – ačkoliv v semenech dýně ho bývá hodně, do oleje se ho dostává jen malé množství a účinek je nepatrný.
- Zinek – platí víceméně totéž, co u selenu. Do dýňového oleje přechází jen zlomek obsahu zinku ze semen a na účincích se to příliš neprojevuje.
- Karotenoidy a chlorofyl (5 až 27 mg/kg oleje) – barviva, karotenoidy jsou dobré pro zrak (ale ve větší dávce, než jakou přijmete v dýňovém oleji), chlorofyl zase oleji dodává barvu a slouží jako antioxidant (opět, dávka přijatá v oleji je velmi malá a z hlediska metabolismu spíše zanedbatelná).
- Fenolické sloučeniny (51 až 3560 mg/kg oleje) – zejména kyselina gallová a její ekvivalenty, poměrně různorodá skupina látek. [3,16,17,18,19]
Dávkování a rizika
Co se týče dávkování a rizik, je dýňový olej vhodný pro každého (včetně těhotných žen a dětí). Nejde ani tak o množství, jako spíš o formu úpravy. Pokud se rozhodnete dávat dýňový olej do jídla, pak myslete na to, že je určený hlavně do studené kuchyně. Zahříváním se mění struktura a tedy i vlastnosti některých látek, které jsou v něm obsažené. Určitě se nehodí na smažení ani fritování. Maximum, co byste s ním měli dělat, je krátkodobá tepelná úprava, při které teplota nepřekročí 120 °C. Daleko lépe ho využijete do salátů, na maso, sýry, nebo do pomazánek, případně se pro svou specifickou chuť neztratí ani na sladkých pokrmech.
Kromě toho, že dáte dýňový olej do jídla, můžete ho pro zdraví užívat i samostatně (doporučená dávka je 2 lžíce denně, ale upřímně – jíst samotný olej je pro většinu lidí spíše nepříjemné) nebo s ním můžete masírovat pokožku, udělat si z něj vlasový zábal, dát ho do horké koupele nebo ho nanášet na nehty. Při skladování dýňového oleje pak myslete na to, že by měl být uložený zavřený, aby na vzduchu neoxidoval, a ideálně chráněný před přímým světlem.
Dýňový olej a jeho cena
V obchodech nejčastěji seženete dýňový olej v balení po 200 až 250 mililitrech. Počítejte s tím, že to není málo, uvážíte-li průměrnou spotřebu. Ta není velká a určitě se nejedná o potravinu, kterou byste dávali do jídla každý den. Proto se nemusíte bát, že by takové balení nebylo dostačující. Pokud jde o cenu, rozmezí je poměrně malé. Dýňový olej koupíte zhruba za 150 korun v případě levnějších, až 250 korun v případě dražších dýňových olejů. Úměrně pak roste s velikostí balení – asi 450 až 600 korun pro půllitrové lahve a asi 1 000 až 1 200 korun pro velké, litrové lahve dýňového oleje. Rozdíly v kvalitě, jak jsme v rámci testu zjistili, jsou v tomto cenovém rozmezí minimální.
Finální verdikt
Jaký tedy vyplývá ze všech informací, které jste od nás získali, závěr? Na internetu se setkáte se spoustou popsaných účinků, které by dýňový olej údajně měl mít – ne všechny opravdu má. Určitě ale pomůže snížit hladinu cholesterolu, pomůže při některých potížích, způsobených mužskými hormony (plešatění, problémy s prostatou) a podle některých studií má pozitivní vliv na organismus při léčbě rakoviny. Také je významný z hlediska podpory metabolismu. Že popsaných účinků dosáhne, to nám potvrzuje jak samotná analýza složení, tak i řada dostupných laboratorních studií. Nelze jej označit za lék, to určitě ne. Léčbu byste vždy měli řešit s lékařem a využívat předepsané léky. Ale na podporu účinku a částečně i jako prevence má dýňový olej své opodstatnění a efektivitu.
Navíc nelze opomenout gastronomické hledisko. Dýňový olej je chutný a v kuchyni nachází velké využití (ostatně k některým receptům, které ho využívají, se ještě dostaneme). Má oříškovou chuť, využití nalézá jak ve slaných, tak ve sladkých jídlech (většinou jako dochucovadlo, nikoliv jako základ pokrmu). Pokud chcete, aby si zachoval účinnost, měl by vám posloužit bez tepelné úpravy. Případně, pokud nechcete dávat olej do jídla (či ho polykat po lžičkách), můžete si s ním připravit horkou koupel nebo se s ním masírovat a využívat ho hlavně jako podporu pro vaši pokožku.
Recepty využívající dýňový olej
Protože dýňový olej je surovina, běžně využitelná v kuchyni, ovšem s využitím odlišným od klasického oleje, podíváme se i na pár příkladů konkrétního použití.
Dýňový salát
Na dýňový salát budete potřebovat dýni Hokkaido, listový salát (ideální je mix), granátové jablko, dýňová semínka a kozí sýr – nakrájet a smíchat v poměru, který vám bude vyhovovat (ale ruku na srdce, dýně by měla převažovat). Na dochucení poslouží dresink, který namícháte ze 4 lžic dýňového oleje, 3 lžic pomerančového džusu, 2 lžic vinného octa, lžíce medu, lžíce dijonské hořčice, soli a pepře. Všechny ingredience smícháte a se vzniklým dressingem polijete salát. Tím máte hotovo a získáte velmi zdravý oběd nebo večeři.
Pesto z dýňového oleje
Na pesto z dýňového oleje budete potřebovat 50 g dýňových semínek, 10 ml dýňového oleje, 4 stroužky česneku, parmezán a sůl. Semínka musíte opražit, pak je nechat zchladnout a rozmixovat společně s parmezánem a česnekem na drobno. K tomu přidáte olej a lžičku soli. Důkladně promícháte a tím máte pesto hotové.
Dýňová polévka
Dýňový olej se perfektně hodí k závěrečnému dochucení klasické dýňové polévky. Jelikož její receptura se značně liší a každý z nás zná asi trochu jiný recept, necháváme pouze na vás, v jaké formě si ji uvaříte. Dýňový olej, který jí dodá svou specifickou chuť, se do ní každopádně přidává až úplně nakonec, až je uvařená a jde se podávat. Jak jsme si již řekli, tepelnou úpravou by se znehodnotil. Přidává se ho jen pár kapek, aby dodal chuť, ale zároveň aby nepřebil chuť polévky a ostatních ingrediencí.
Palačinky s dýňovým olejem
Dýňový olej může docela dobře posloužit i jako ingredience k dochucení palačinek. Vzhledem ke své chuti, která má silný náběh k oříškům, můžete klasicky připravené palačinky dochutit stejně tak dýňovým olejem, jako i třeba javorovým sirupem.
Zdroje
- Wikipedie.org, Tykev Obecná. Online.
- El-Mosallamy A. E., Sleem A. A., Abdel-Salam O. M., Shaffie N., Kenawy S. A., Antihypertensive and Cardioprotective Effects of Pumpkin Seed Oil, Journal of Medicinal Food; 2012; 15: str. 180–189. Online.
- Irena Šplíchalová, Fytosteroly, Bakalářská práce, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita; 2007. Online.
- Zaineddin A. K., Buck K., Vrieling A., Heinz J., Flesch-Janys D., Linseisen J., Chang-Claude J., The Association between Dietary Lignans, Phytoestrogen-Rich Foods and Fiber Intake and Postmenopausal Breast Cancer Risk: a German Case-Control Study, Nutrition and Cancer; 2012; 64: str. 652–665. Online.
- Richter D., Abarzua S., Chrobak M., Vrekoussis T. a kol., Effects of Phytoestrogen Extracts Isolated from Pumpkin Seeds on Estradiol Production and ER/PR Expression in Breast Cancer and Trophoblast Tumor Cells, Nutrition and Cancer; 2013; 65: str. 739–745. Online.
- Jawaid T., Shakya A. K., Siddiqui H. H., Kamal M., Evaluation of Cucurbita maxima Extract Against Scopolamine-Induced Amnesia in Rats: Implication of Tumour Necrosis Factor Alpha, Zeitschrift für Naturforschung; 2014; 69: str. 9–10. Online.
- Hudson C., Hudson S., MacKenzie J., Protein-Source Tryptophan as an Efficacious Treatment for Social Anxiety Disorder: a Pilot Study, Canadian Journal of Physiology and Pharmacology; 2007; 85: str. 928–932. Online.
- Eraslan G., Kanbar M., Aslan Ö., Karabacak M., The Antioxidant Effects of Pumpkin Seed Oil on Subacute Aflatoxin Poisoning in Mice, Environmental Toxicology; 2013; 28: str. 681–688. Online.
- Zhao X. J., Chen Y. L., Fu B., Zhang W., Liu Z., Zhuo H., Intervention of Pumpkin Seed Oil on Metabolic Disease Revealed by Metabonomics and Transcript Profile, Journal of the Science of Food and Agriculture; 2017; 97: str. 1158–1163. Online.
- Ejike C. E., Ezeanyika L. U., Inhibition of the Experimental Induction of Benign Prostatic Hyperplasia: a Possible Role for Fluted Pumpkin Seeds, Urologia Internationalis; 2011; 87: str. 218–224. Online.
- Hong H., Kim C. S., Maeng S., Effects of Pumpkin Seed Oil and Saw Palmetto Oil in Korean Men with Symptomatic Benign Prostatic Hyperplasia, Nutrition Research and Practice; 2009; 3: str. 323–327. Online.
- Gossel-Williams M., Davis A., O’Connor N., Inhibition of Testosterone-Induced Hyperplasia of the Prostate of Sprague-Dawley Rats by Pumpkin Seed Oil, Journal of Medicinal Food; 2006; 9: str. 284–286. Online.
- Nishimura M., Ohkawara T., Sato H., Takeda H., Nishihira J., Pumpkin Seed Oil Extracted From Cucurbita maxima Improves Urinary Disorder in Human Overactive Bladder, Journal of Traditional and Complementary Medicine; 2014; 4: str. 72–74. Online.
- Young H. Ch., Sang Y. L., Dong W. J., Eun J. Ch., Yun J. K., Jeong G. L., Yu H. Y., Hyeong S. Ch., Effect of Pumpkin Seed Oil on Hair Growth in Men with Androgenetic Alopecia: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Online.
- Hammer K. A., Carson C. F., Riley T. V., Antimicrobial Activity of Essential Oils and Other Plant Extracts, Journal of Applied Microbiology; 1999; 86: str. 985–990. Online.
- M. Alfawaz, Chemical Composition and Oil Characteristics of Pumpkin (Cucurbita maxima) Seed Kernels. Online.
- Can-Cauich C. A., Sauri-Duch E., Moo-Huchin V. M., Betancur-Ancona D., Cuevas-Glory L. F., Effect of Extraction Method and Specie on the Content of Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Pumpkin Oil from Yucatan, Mexico, Food Chemistry; 2019; 285: str. 186–193. Online.
- Montesano D., Blasi F., Simonetti M. S., Santini A., Cossignani L., Chemical and Nutritional Characterization of Seed Oil from Cucurbita maxima L. Pumpkin, Foods; 2018; 7: str. 30. Online.
- Zeb A., Ahmad S., Changes in Acylglycerols Composition, Quality Characteristics and In vivo Effects of Dietary Pumpkin Seed Oil upon Thermal Oxidation, Frontiers in Chemistry; 2017; 5: str. 55. Online.