Nejlepší domácí pekárny 2023

  • Check Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnější domácí pekárny.
  • Check Zvolte si na základě kapacity, počtu programů, spotřeby a poměru cena/kvalita.
  • Check Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.
Aktualizováno: Leden 2023
Domácí pekárny bez pozadí

Vítězové testu:

price
performance
quality
9.4/10
Celkové skóre
9.5/10
Celkové skóre
9.7/10
Celkové skóre
Příkon
93%
Funkce
94%
Poměr cena/kvalita
95%
Příkon
95%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
94%
Příkon
97%
Funkce
96%
Poměr cena/kvalita
96%
  • Bohatá funkční výbava
  • Možnost připravit chléb, džem i jogurt
  • Jednoduché ovládání
  • Velmi multifunkční zařízení
  • Vysoký příkon zaručující rychlou přípravu
  • 2 hnětací háky v pečící nádobě
  • Velmi široká nabídka programů
  • Dva hnětací háky
  • Nastavení propečení kůrky
  • Méně kvalitní dílenské zpracování
  • Hůře přehledný návod
  • Žádné jsme nenašli
  • Větší rozměry

Obsah článku

Domácí pečení zažívá v posledních letech obrovský rozvoj – domácí chléb má svoje kouzlo, krásně voní a je výrazně chutnější. V neposlední řadě vám pak nabízí příležitost dochucení přesně podle vašeho gusta. Dá to trochu víc práce než jít do obchodu, ale za tu chuť a vůni to stojí. Snadno můžete připravit i speciální druhy chleba, kupříkladu bezlepkový. Péct můžete buď v troubě (v takovém případě vás odkazujeme na náš test trub 2023), nebo v domácí pekárně. Ta celý proces podstatně zjednoduší. Pravda, bochník chleba z domácí pekárny se od kupovaného bude mírně lišit, ale to nemusí být na škodu. Jeho kvalita bude záviset nejen na kvalitě užitých surovin a vaší šikovnosti, ale i na kvalitě přístroje. Pečlivý výběr je nutností. Proto jsme pro vás sepsali náš velký test domácích pekáren 2023. Kromě nejlepších domácích pekáren a jejich recenzí jsme se v něm zaměřili i na výrobce a na otázku „Jak vybrat domácí pekárnu“. (Zdroj: Vaření.cz)

Test domácích pekáren do 2000 korun

V této třídě seženete převážně jednodušší modely. Rozdíl oproti dražším domácím pekárnám spočívá hlavně v o něco nižší kapacitě (obvykle do 1 000 g), často menší funkční a programové výbavě a trochu pomalejším pečení. Navíc musíte v této kategorii vybírat pečlivě, abyste nekoupili přestárlý přístroj, který jen léty ztratil na ceně.

NáhledNázevSkóre PříkonKapacita pečeníPočet programůCena
goldETA 8149 90000 Delicca Mini
9.4/10
Celkové skóre
Příkon
93%
Funkce
94%
Poměr cena/kvalita
95%
Příkon:
600 W
600 W
Kapacita pečení:
1 000 g
1 000 g
Počet programů:
12
12
Zjistit cenu Naše recenze
silverGorenje BM 910 WII
9.2/10
Celkové skóre
Příkon
92%
Funkce
91%
Poměr cena/kvalita
92%
Příkon:
550 W
550 W
Kapacita pečení:
900 g
900 g
Počet programů:
15
15
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeConcept PC 5510
9.1/10
Celkové skóre
Příkon
91%
Funkce
91%
Poměr cena/kvalita
90%
Příkon:
550 W
550 W
Kapacita pečení:
1 000 g
1 000 g
Počet programů:
12
12
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

ETA 8149 90000

Výhody

  • Bohatá funkční výbava
  • Možnost připravit chléb, džem i jogurt
  • Jednoduché ovládání
  • Pěkná programová nabídka

Nevýhody

  • Méně kvalitní dílenské zpracování
  • Hůře přehledný návod

Vítěznou pozici v kategorii levných domácích pekáren si odnáší model ETA 8149 90000. Můžete si v něm upéct křupavý chléb různých druhů a velikostí nebo také připravit jogurt či džem. Není problém ani s tvořením těst na koláče a dorty. Pečící forma je navíc opatřena antiadhezní povrchovou úpravou a pokrmy se tak nebudou připalovat. Co se přímo funkcí týče, poslouží pekárna k hnětení, kynutí, přihřívání a pečení. Nechybí ani schopnost udržovat teplotu připravovaného pokrmu až 1 h po skončení cyklu.  

Potěší také ovládání modelu, které zjednoduší i integrovaný displej. Ten je také doplněný sadou přehledných ovládacích tlačítek. Nechybí ani akustický signál, který vás upozorní na to, že můžete do nádoby přidat další ingredience. Pro své pečení si můžete vybrat z bohaté nabídky 12 programů. Pečení také můžete odložit až o 15 h. Za zmínku stojí i to, že si u chleba můžete zvolit intenzitu opečení kůrky. Celkově jde rozhodně o skvělý produkt, který náš test ovládl naprosto právem. Zákazníci ovšem ve svých recenzích zmiňují nižší kvalitu zpracování a horší přehlednost návodu k zařízení.

Rozměry:29,5 x 33,5 x 27,2 cm
Hmotnost:4,5 kg
Počet nádob:1
Kapacita nádoby:1 000 g
Počet hnětacích háků:1
Příkon:600 W
Počet programů:12
Odložený start:Ano
Udržení teploty:až 1 h

2. Místo

Gorenje BM 910 WII

Výhody

  • Funkce odloženého startu a udržení teploty
  • Snadno přemístitelná
  • Bohatá programová nabídka
  • Možnost volby ze 2 hmotností chleba
  • Možnost volby úrovně propečení kůrky

Nevýhody

  • Pro velké rodiny malá kapacita nádoby
  • Při delším výpadku neobnoví program
  • Nižší výkon

Domácí pekárna Gorenje BM 910 WII si v našem testu získala pěkné druhé místo. Jedná se o velmi povedený model, který má hezky provedený design a kvalitní zpracování. Snadno v něm připravíte vynikající chléb a jiné pečivo podle vašich představ, a také další pochutiny jako je džem nebo jogurt. Pekárna s 550 W výkonem má bohatou programovou nabídku (až 15 programů), kterou lze najít a nastavit na LCD displeji, jenž ukazuje i délku trvání jednotlivých programů. Nad displejem se nachází okénko, díky kterému můžete kontrolovat průběh pečení. Pekárna má hmotnost 3,5 kg, takže její přemístění není nic náročného. Její součástí je jedna vyjímatelná nádoba o kapacitě 900 g, která je vyrobena z nepřilnavého povrchu. V nastavení si můžete zvolit ze dvou velikostí bochníku (750 g a 900 g) a také úroveň zhnědnutí kůrky. Pečení chleba si můžete odložit až o 13 hodin, a pokud dojde ke krátkému výpadku (do 10 minut) elektrické energie, pekárna bude po obnovení pokračovat v nastaveném pečení. Dalšími vlastnostmi stojícími za zmínku jsou: udržení teploty až po dobu 1 hodinybezlepkový program a rychlý program. Z našeho pohledu se jedná o kvalitní pekárnu za velmi slušnou cenu, kterou určitě doporučujeme.

Rozměry:21,8 x 29,7 x 29,2 cm
Hmotnost:3,5 kg
Počet nádob:1
Kapacita nádoby:900 g
Počet hnětacích háků:1
Příkon:550 W
Počet programů:15
Odložený start:Ano
Udržení teploty:až 1 h

3. Místo

Concept PC 5510

Výhody

  • 2 pečící nádoby
  • Jednoduché ovládání
  • Vhodný pro přípravu různých chlebů

Nevýhody

  • Nelze v něm připravit džem či jogurt

Na třetím a posledním recenzovaném místě najdete Concept PC 5510. Jako jediný z této kategorie disponuje dvojicí pečících nádob, což je rozhodně plus. Ovládání pekárny také určitě nebude překážkou. Rozložení ovládacích prvků je velmi podobné jako u předchozího modelu. Je tu tak pro vás připravený přehledný displej, který v širokém půlkruhu obklopují ovládací tlačítka. Hlavní zápor pekárny spočívá především v tom, že není příliš multifunkční. Soustředí se především na pečení chleba a jogurt či džem si v ní neuděláte. Nechybí tu ovšem alespoň možnost nastavení intenzity opečení kůrky či mít na výběr ze dvou velikostí bochníku chleba. Kromě chleba vám přístroj může posloužit také k přípravě sladkého kynutého pečiva, rohlíků či nějakých dortů.  

Z hlediska funkční výbavy určitě musíme zmínit možnost odloženého startu, který můžete oddálit až o 13 hodin. Nechybí ani praktická funkce KEEP WARM, díky které pekárna udrží teplotu upečeného chleba ještě hodinu po jeho upečení. Zmínit také musíme snadnou údržbu pekárny, které napomáhá i vyjímatelná pečící nádoba opatřená nepřilnavou vrstvou. Nemusíte se tak bát, že by se vám chleba připékal nebo by nešel správně vyklopit z pekárny. Celkově se nám i tento model velmi líbí, zamrzí u něj tak pouze to, že není příliš multifunkční.  

Rozměry:29 x 37 x 26 cm
Hmotnost:4,3 kg
Počet nádob:2
Kapacita nádoby:1 000 g
Počet hnětacích háků:1
Příkon:550 W
Počet programů:12
Odložený start:Ano
Udržení teploty:až 1 h

Test domácích pekáren od 2000 do 3000 korun

Tato střední třída domácích pekáren je zlatou optimální cestou mezi kvalitou a cenou. V této kategorii se vám nabízí velmi široký výběr za příznivého poměru cena/výkon. Obvykle dosahují kapacity i 1 500 g, mají bohatší programovou a funkční výbavu a pečení s nimi je daleko šikovnější.

NáhledNázevSkóre PříkonKapacita pečeníPočet programůCena
goldETA 7149 90030
9.5/10
Celkové skóre
Příkon
95%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
94%
Příkon:
850 W
850 W
Kapacita pečení:
1 500 g
1 500 g
Počet programů:
12
12
Zjistit cenu Naše recenze
silverTefal PF 220838
9.4/10
Celkové skóre
Příkon
93%
Funkce
94%
Poměr cena/kvalita
94%
Příkon:
650 W
650 W
Kapacita pečení:
1 000 g
1 000 g
Počet programů:
17
17
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeGorenje BM 1210 BK
9.3/10
Celkové skóre
Příkon
94%
Funkce
93%
Poměr cena/kvalita
93%
Příkon:
800 W
800 W
Kapacita pečení:
1 200 g
1 200 g
Počet programů:
12
12
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

ETA 7149 90030

Výhody

  • Velmi multifunkční zařízení
  • Vysoký příkon zaručující rychlou přípravu
  • 2 hnětací háky v pečicí nádobě

Nevýhody

  • Žádné jsme nenašli

Také v této kategorii zvítězila česká firma ETA, tentokrát s modelem ETA 7149 90030. Oproti předchozím modelům posouvá tato pekárna pojem “multifunkční” ještě na úplně jinou úroveň. Vedle pečiva či marmelády si v ní můžete dokonce připravit i sekanou k obědu. Navíc se může pyšnit plně automatickou přípravou. Od vás je pouze vyžadované vybrat si z 12 programů a vložit ingredience. O hnětení, optimální teplotu předehřevu či pečení se již postará samotný přístroj. U chleba si pak můžete nastavit stupeň propečení kůrky a požadovanou velikost bochníku. 

Pro snadnou údržbu nechybí u pečící nádoby ani antiadhezní úprava, kterou oceníte zejména po dopečení, jelikož se chleba nebude připékat a půjde pěkně vyklopit z nádoby. Pro jednoduché ovládání zde najdete dotykový displej. Nechybí ani funkce, která bude udržovat upečený chléb ještě hodinu teplý, jako by se právě dopekl. O prémiovosti modelu svědčí také dvojice hnětacích háků v pečící nádobě a vysoký 850 W příkon, díky kterému budete mít chléb připraven velmi brzy. Dle nás jde o zdařilého zástupce střední kategorie, který se může pyšnit velmi pěkným poměrem ceny a vlastností.  

Rozměry:26,5 x 43,5 x 29,5 cm
Hmotnost:6,8 kg
Počet nádob:1
Kapacita nádoby:1 500 g
Počet hnětacích háků:2
Příkon:850 W
Počet programů:12
Odložený start:Ano
Udržení teploty:až 1 h

2. Místo

Tefal PF 220838

Výhody

  • Velký počet programů
  • Slušný příkon
  • Dodávaná kuchařka s velkou nabídkou receptů pro pekárnu

Nevýhody

  • Spoustu parametrů má společných s předchozí kategorií

Druhé místo obsadila pekárna Tefal PF 220838. Ta vás na první pohled neuchvátí tolik jako vítěz, i ona má však rozhodně, co nabídnout. Například tak u ní najdete široké programové portfolio čítající 17 programů. Podobně jako další pokrmy si v ní můžete vedle chleba či dalšího pečiva připravit také marmeládu nebo džem. Problém není ani s tvorbou těstovin nebo bezlepkového pečiva. Pro snadnější ovládání zde najdete samozřejmě displej. Ten ale není dotykový, a k samotnému ovládání slouží tedy přídavná tlačítka. Těch ovšem není moc a jistě se brzy v ovládání zorientujete. Nesmí chybět ani základní funkce, mezi které patří Keep Warm či odložený start. Konkrétně pekárna udrží teplotu po upečení až 1 hodinu a odložit start je možné až o 15 hodin. 

Potěší také fakt, že je příprava potravin naprosto automatická. Stačí do pekárny vložit suroviny a zvolit si program. O každou z fází přípravy se postará sám model a důležité informace vám bude sdělovat prostřednictvím již zmíněného displeje. V případě chleba si můžete zvolit ze třech hmotností stejně jako třech úrovní propečení. Za zmínku stojí také odnímatelná pečící nádoba, kterou je možné mýt i v myčce nebo dodávanou kuchařku v které najdete 27 receptů na chutná jídla, která si můžete v modelu připravit. Tento model nás nenadchnul tak výrazně jako vítěz, za svou cenu je však jeho výbava poměrně přiměřená.  

Rozměry:30,8 x 34,6 x 32,9 cm
Hmotnost:3,9 kg
Počet nádob:1
Kapacita nádoby:1 000 g
Počet hnětacích háků:1
Příkon:650 W
Počet programů:17
Odložený start:Ano
Udržení teploty:až 1 h

3. Místo

Gorenje BM 1210 BK

Výhody

  • Vysoký příkon
  • 2 hnětací háky v pečicí nádobě
  • Pěkný moderní design

Nevýhody

  • Menší počet programů

Třetí pozice patří modelu Gorenje BM 1210 BK. Ta v některých parametrech poráží i předchozí recenzovanou pekárnu. Například disponuje příkonem 800 W a dvojicí hnětacích háků v pečící nádobě. Kde ovšem na druhou stranu citelně ztrácí, je programová výbava. U tohoto modelu totiž najdete téměř o třetinu méně programů než u druhé pozice, konkrétně tedy 12. Můžete si i zde ovšem vybrat velikost bochníku chleba (od 900 do 1200 g) nebo stupeň propečení jeho kůrky. Ohledně stavu přípravy budete opět informování pomocí displeje a na skutečný aktuální stav pečení se můžete pohodlně podívat přes průhledný průzor. V případě potřeby vás také model upozorní akustickým signálem 

O programové nabídce jsme se již zmínili, a ze samotného počtu programů radost rozhodně nemáme. Na druhou stranu, i v této užší paletě naleznete programy pro těsto na koláče či džemy. Samozřejmostí je pak možnost připravit různé druhy chleba. Celkově jde dle nás o důstojného držitele třetího místa v této kategorii. Doporučili bychom vám jej zejména jestli si potrpíte na 2 hnětací háky v nádobě a nebude vám vadit chudší nabídka programů.  

Rozměry:27,8 x 26,8 x 42,5 cm
Hmotnost:6,1 kg
Počet nádob:1
Kapacita nádoby:1 200 g
Počet hnětacích háků:2
Příkon:800 W
Počet programů:12
Odložený start:Ano
Udržení teploty:až 1 h

Test domácích pekáren od 3000 korun

Nejvyšší třída domácích pekáren. Budete se sice muset smířit s vyšší vstupní investicí (která ale zřídka přesáhne 5 000 korun), zato však dostanete přístroj, který je bohatě funkčně vybavený, často velkokapacitní (1 500 g je běžných, výjimečně může mít pekárna i dvě pečicí nádoby) a podstatně pokročilejší. Musíte si spočítat, jestli u vás doma najde taková pekárna využití a pokud ano, tak její koupi zvážit.

NáhledNázevSkóre PříkonKapacita pečeníPočet programůCena
goldTefal PF 611838
9.7/10
Celkové skóre
Příkon
97%
Funkce
96%
Poměr cena/kvalita
96%
Příkon:
1 600 W
1 600 W
Kapacita pečení:
1 500 g
1 500 g
Počet programů:
19
19
Zjistit cenu Naše recenze
silverETA 7149 90040
9.4/10
Celkové skóre
Příkon
93%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
93%
Příkon:
850 W
850 W
Kapacita pečení:
1 500 g
1 500 g
Počet programů:
16
16
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeETA Duplica Vital Plus 2147 90020
9.2/10
Celkové skóre
Příkon
91%
Funkce
92%
Poměr cena/kvalita
92%
Příkon:
815 W
815 W
Kapacita pečení:
1 400 g
1 400 g
Počet programů:
14
14
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Tefal PF 611838

Výhody

  • Velmi široká nabídka programů
  • Dva hnětací háky pro homogenní hnětení těsta
  • Dva ploché a 2 pečící nepřilnavé plechy na bagety
  • Nastavení hmotnosti
  • Nastavení propečení kůrky

Nevýhody

  • Větší rozměry
  • Větší hmotnost

V nejvyšší kategorii od 3 000 korun v našem testu zvítězila domácí multifunkční pekárna Tefal PF 611838. Tento produkt je opravdu špičkou mezi pekárnami, a to zejména díky velmi vyspělé technologii, počtu programů a jeho příslušenství. Jeho design je velmi moderní a dodává se v černé, bílé nebo šedé barvě. K ovládání pekárny slouží LCD displej, který se nachází na jejím vrchním víku. Pekárna obsahuje i v horní části víka skleněné okénko, díky kterému můžete sledovat, co se ve vaší pekárně právě děje. Co se týče programové nabídky, tak ta je opravdu velice uspokojující. Tento model nabízí až 19 automatických programů, a to jak na pečení chleba, baget nebo pizzy, tak také na dorty, džem nebo těstoviny.

V obsahu balení se nachází štěteček a nařezávač, dále speciální bagetové a ploché tácy pro různé druhy tvarů chleba a nechybí ani speciální kuchařka se světovými recepty na chléb. Další výhodou je možnost nastavení propečení kůrky ve třech různých stupních – světlá, střední, tmavá. Dále je výhodou také možnost nastavení 3 různých hmotností chleba – 750 g, 1 000 g a 1 500 g. Pekárně Tefal PF 611838 nechybí ani funkce odloženého startu a funkce udržení teploty až po dobu 1 h. Z našeho pohledu se jedná o vynikající domácí pekárnu, se kterou připravíte velmi chutné chleby a bagety různých typů a další domácí výrobky. Produkt nelze nic jiného než doporučit.

Rozměry:29 x 47 x 37 cm
Hmotnost:7,9 kg
Počet nádob:4
Kapacita nádoby:1 500 g
Počet hnětacích háků:2
Počet programů:19
Odložený start:Ano
Udržení teploty:1 h

2. Místo

ETA 7149 90040

Výhody

  • 4 pečící nádoby
  • Dva hnětací háky
  • Velká funkční výbava
  • Dotykový displej
  • Široké možnosti využití

Nevýhody

  • Vyšší cena

Stříbrná medaile v této kategorii patří pekárně ETA 7149 90040. Již na první pohled zaujme počtem svých pečících nádob. Model disponuje hned 4, díky čemuž můžete připravit opravdu široké spektrum pečiva. K přípravě pokrmů je patřičně vybavený vysokým příkonem 850 W. V pekárně lze vedle chleba tvořit jogurt či džem, a problém není dokonce ani s pečením sekané. Model je také vybavený formami na pečení rohlíků, bulek i muffinů. V programové nabídce naleznete 16 programů, což je rozhodně pěkný počet. Nechybí samozřejmě ani možnost vybrat si ze 3 velikostí bochníku chleba či rovněž ze 3 stupňů propečení kůrky 

Potěší i dotykový displej, skleněný průzor či možnost odloženého startu. Nesmí chybět ani funkce pro udržení teploty i hodinu po upečení pokrmu. Zmiňme také jednoduchou obsluhu pekárny. K té přispívají také sklopná držadla vyjímatelných forem. Není problém ani s vyklopením pokrmu, formy jsou opatřené antiadhezním nepřilnavým povrchem. V případě, že můžete do nádoby přidat další ingredience, od pekárny zazní praktický akustický signál. Potěší také paměť při výpadku elektrické energie, nemusíte si tak po ztrátě elektrické energie lámat hlavu se opakovaným nastavováním pekárny. Celkově jde o prémiový model, který toho za svou vyšší cenu nabízí opravdu dost.

Rozměry:33,5 x 66 x 30 cm
Hmotnost:8 kg
Počet nádob:4
Kapacita nádoby:1 500 g
Počet hnětacích háků:2
Počet programů:16
Odložený start:Ano
Udržení teploty:Ano

3. Místo

ETA Duplica Vital Plus 2147 90020

Výhody

  • Velmi multifunkční zařízení
  • Lze ji použít i pro tvorbu sýrů
  • Vital program

Nevýhody

  • Vzhledem ke kategorii spíše průměrná výbava

Na posledním recenzovaném místě tedy najdete model ETA Duplica Vital Plus 2147 90020. Dokáže zaujmout svojí multifunkčností více, než by se na první pohled mohlo zdát. Ve svém portfoliu nabízí 14 programů, což je poměrně průměrná hodnota. Vedle možnosti přípravy chleba si s pekárnou můžete udělat jogurt, džem nebo dokonce i obilné slady a sýry. Z programové nabídky musíme vypíchnout také Vital program. Jde o program, do kterého si můžete nahrát postup přípravy vlastního pokrmu. Stačí si uložit vaše preference či oblíbený recept a pekárna se o to již postará. Tento program se hodí například i při různých dietách. Celkově jde o jednu z nejoblíbenějších pekáren na trhu vůbec, vzhledem ke kategorii by ovšem mohla být její výbava o něco lepší. 

Rozměry:30,5 x 26 x 40 cm
Hmotnost:9 kg
Počet nádob:2
Kapacita nádoby:1 400 g
Počet hnětacích háků:2
Počet programů:14
Odložený start:Ano
Udržení teploty:Ano

Jak vybrat domácí pekárnu?

Nyní se dostáváme k otázce výběru domácí pekárny. Především si uvědomte, proč domácí pekárnu kupujete. Co od ní očekáváte? Pečení chleba je základ, ale nabídnout vám může mnohem víc – pečení bílého nebo sladkého pečiva, přípravu džemu nebo marmelád či jogurtu. První věcí, kterou byste měli udělat, je krátké zamyšlení, co by pekárna měla umět a pro kolik lidí budete péct. Obecně se přístroje ve většině parametrů příliš neliší, hlavní rozdíly jsou v kapacitě a programové výbavě. Na ty se zaměřte především.

Cenové třídy domácích pekáren

Domácí pekárny jsme pro potřeby testu rozdělili do několika kategorií podle rostoucí ceny. Ta se běžně pohybuje v řádu pár tisíc korun. Je to vypovídající kritérium – s cenou přibývá programů, roste kapacita, mírně se zlepšují hodnoty spotřeby, výkonu i celková kvalita. Cenová pásma jsou tři:

  • Do 2 000 korun – nejlevnější přístroje, které mají o něco horší vlastnosti, ale doporučujeme je, pokud chcete ušetřit. Když se vyrovnáte s některými kompromisy, uspokojí vás. Pro náročnější uživatele ale nebudou stačit.
  • Od 2 000 do 3 000 korun – střední třída domácích pekáren, která obvykle nabízí nejlepší poměr cena/výkon a která bude dostatečná pro potřeby největšího množství uživatelů.
  • Od 3 000 korun – v této třídě seženete nejpokročilejší přístroje, často s větší kapacitou, a hlavně s větším počtem funkcí a programů. Pokud vám nevadí vyšší investice, dává to pekárně větší využití.
Domácí pekárna záhlaví stránky

Kapacita pečicí nádoby určuje velikost chleba

Jedním z hlavních parametrů výběru je kapacita pečicí nádoby. Od jejího tvaru se odvíjí tvar chleba a od její kapacity zase velikost. Volba závisí na mnoha aspektech. Jedním z nich je, pro kolik lidí chcete chleba péct. Objem se běžně pohybuje v rozmezí 500 až 1 500 g a měl by odpovídat vašim potřebám.

  • Jednotlivec/pár – bohatě vám postačí pekárna s malou kapacitou, klidně kolem 500 až 600 g.
  • Tříčlenná rodina – ani tady nejsou nároky na kapacitu příliš velké, mělo by vám vystačit zhruba 800 až 900 g.
  • Čtyřčlenná rodina – tady už je minimem kapacita 1 000 g, aby byli všichni spokojení.
  • Velké rodiny – čím více členů je v domácnosti, tím větší jsou nároky, doporučujeme klidně 1 500 g.
  • Restaurace, bufety – do provozu se hodí velkokapacitní (často profi) domácí pekárny, které mají kapacitu i 2 000 g.

Objem nádoby má ale vliv i na další věci – předně byste se měli rozmyslet, jestli chcete v pekárně pouze péct chleba, nebo případně využívat i další její funkce. Pokud byste s ní chtěli například zavařovat, je taktéž potřeba to zohlednit při volbě vhodného objemu nádoby. Ve velké nádobě jsou také výhodou dva hnětače místo jednoho. Na závěr bychom ještě měli říct, že řada pekáren vám dnes umožňuje výběr z více velikostí bochníku (obvykle tří), například 500 g/750 g/1 000 g, čímž se daleko snáze přizpůsobíte potřebám domácnosti.

 

Domácí pekárna
Domácí pekárna záhlaví stránky

Jaký materiál pečicí nádoby je nejvhodnější?

Dalším důležitým kritériem výběru je materiál pečicí nádoby. V zásadě máte na výběr ze tří druhů – teflon, nerez a keramika, přičemž každý z nich je vysoce specifický a má své výhody, ale i nevýhody.

  • Teflon – chemicky polytetrafluorethylen, materiál, který je nejméně náročný na údržbu. Najdete ho na povrchu nádoby, kde tvoří tenkou vrstvu, v hloubce je pak jiný, tepelně vysoce odolný kov. Výhodou tohoto materiálu je nepřilnavost, díky níž se těsto nepřipéká, chleba snadno vyklopíte a nádoba se snadno čistí. Naopak problémem bývá často křehkost struktury – teflon se snadno poškrábe a ztrácí tak své původní přirozené vlastnosti.
  • Nerez – neboli nerezavějící ocel (ocel s příměsí chromu nebo niklu) bývá typem potravinářské oceli. Je vysoce odolná proti poškození, má velkou životnost a vrstvička oxidu chromu na povrchu brání jakékoliv korozi. Navíc je nerez levný a z hlediska ekologie také recyklovatelný. Nevýhodou je, že není tak nepřilnavý jako teflon, těsto se připéká snáze a chleba se hůře vyklápí ven. Navíc může při narušení povrchové vrstvy na poškozených místech začít korodovat.
  • Keramika – z uvedených materiálů je nejdražší, ale zároveň nejkvalitnější. Tvoří, podobně jako teflon, jen povrch nádoby – hlouběji narazíte na kov nebo slitinu. Nabízí vysokou odolnost vůči vysokým teplotám i vůči poškrábání, navíc je nepřilnavá podobně jako teflon. Při vyklápění chleba ale musíte dávat pozor, aby vám třeba nárazem nepraskla. Keramika je sice na povrchu odolná, ale svou strukturou je křehká.

Kvalitní hnětače pro dobré promíchání těsta

Uvnitř domácí pekárny naleznete hnětače, které se starají o správné prohnětení a promíchání těsta, aby byl chleba skutečně chutný. Na trhu se běžně setkáte se dvěma druhy pekáren – s jedním nebo dvěma hnětači. Běžně se dočtete, že mezi těmito typy není příliš velký rozdíl. To je chyba, je to rozdíl! Jeden hnětač zajistí dokonalé prohnětení jen v malých nádobách, kam by se dva háky nevešly. Ale v případě větších nádob se samozřejmě vyplatí hnětače dva. Těsto se tak promíchává ze dvou směrů, je načechranější, lépe kyne a zpracuje se rychleji. S ohledem na vizuální stránku upečeného chleba je výhodou, pokud se dají hnětače sklopit – není potřeba je vyjmout, jen se nasměrují tak, aby bochníku nepřekážely. Šikovné je také, pokud se dají odmontovat, neboť z hlediska údržby je to jednodušší způsob, jak je následně vyčistit. V opačném případě byste je museli čistit na přístroji a dávat pozor, aby vám do domácí pekárny nezateklo.

Programové vybavení domácích pekáren

Pro využití domácí pekárny je kromě kapacity a s ní spojených parametrů důležitá také programová výbava. Ta musí pokrýt vaše potřeby, jinak byste pekárnu kupovali zbytečně. Dávno už neplatí, že domácí pekárna je vhodná pouze pro pečení chleba, dnešní programová výbava bývá mnohem širší (a příklady jednotlivých programů uvádíme níže).

Obvykle sestává z více než 10 programů (u levnějších modelů je často 12, u dražších klidně i 19 programů). Čím variabilnější nabídka, tím univerzálnější využití. Kromě chlebových programů se často setkáte i s programy pro různé druhy bílého pečiva, těst (na pizzu, těstoviny a další), přípravu marmelád a džemů, jogurtů nebo funkcí zavařování. Co všechno je pro vás důležité, do toho nemůžeme mluvit a ponecháme to na vašem zvážení. Avšak doporučujeme se na programovou výbavu zaměřit, prohlédnout si ji a pečlivě zhodnotit, nakolik odpovídá vašim očekáváním a potřebám. Případně, pokud by vám nevyhovovala, zkusit hledat dál. (Zdroj: Choice.com.au)

Domácí pekárna sypání
Forma do domácí pekárny
Domácí pekárna ovládání

Pečení různých druhů chleba

Tohle je naprostá klasika – programy pro pečení různých druhů chleba, kromě běžného pšeničného i žitného, celozrnného, toustového nebo bezlepkového. Tady asi není co řešit, tento program je naprosto základní a stěžejní pro celé fungování domácí pekárny.

Pečení bílého a sladkého pečiva

Ne každý z nás dává přednost chlebu. Někdo si třeba rád pochutná na rohlících, bagetách nebo na sladkém pečivu, jako je mazanec. Díky těmto programům si tedy můžete dopřát mnohem víc, než jen chleba a ocení je zejména vaše děti.

Příprava těsta

Pokud disponuje pekárna tímto programem, pak vám v kuchyni ušetří spoustu práce s přípravou těsta, jeho mícháním a hnětením. Těsto na vánočku, těstoviny nebo na pizzu připraví za vás a vy si ho jen vytvarujete a upečete.

Rychlé pečení

Program, který vám umožní péct za zvýšené teploty a spotřeby elektrické energie extra rychle. Samozřejmě, trpí tím kvalita chleba, ale pokud vás tlačí čas, tento program vám pomůže.

Samostatné pečení

Jde o program, kterým disponuje téměř každá domácí pekárna. Využijete ho, pokud jste si těsto připravili sami a stačí vám ho tepelně upravit, nebo pokud chcete dát do pekárny upéct maso či sekanou. To je samozřejmě méně obvyklé, ale ve své podstatě další možné využití pekárny.

Jogurty, džemy, marmelády, zavařeniny

Tady se dostáváme k programům, které nemají s pečením chleba téměř nic společného. Na druhou stranu to značně rozšiřuje využití pekárny, která pak nahradí třeba jogurtovač. Poměrně běžně si můžete v domácí pekárně připravit marmeládu, džem nebo jogurt, případně ji využít při zavařování.

Individuální

Existují i domácí pekárny, které vám nabízejí i „individuální“ či „vlastní“ program. Ten vám umožňuje nastavit všechny parametry ručně a nespoléhat se tak pouze na programy, nastavené výrobcem. Tím máte mnohem víc možností, k čemu pekárnu využít – za nás to ale chce najít dobrý recept a mít trochu zkušeností, aby se vám taková funkce vyplatila.

Ovládání musí být jednoduché

Domácí pekárny mívají více pečicích programů a nastavení. To znamená, že potřebují i určité ovládání, za pomoci kterého s nimi budete pracovat. Většina dnešních přístrojů má displej (z nějž snadno vyčtete, ve které fázi cyklu pekárna je nebo kolik času zbývá) a na přilehlém panelu tlačítka (nejčastěji 6 až 8), pomocí kterých přepínáte.

Kromě toho, že byste si ideálně v obchodě měli displej prohlédnout a podívat se, jak moc svítí, stojí za zamyšlení i samotná jednoduchost ovládání. Čím méně tlačítek a čím podrobnější popis, tím lépe. Je důležité, abyste se v pekárně především vyznali. Výhodou je, pokud vás pekárna upozorní na některé problémy – přehřátí nebo aktuální závadu, které je nutné vyřešit.

Rozměry domácí pekárny musí odpovídat kuchyni

Neméně důležité než ostatní parametry domácích pekáren jsou jejich rozměry. Nejde o zrovna malé spotřebiče, takže je dobré vzít v úvahu i možnosti vaší kuchyňské linky. Vzhledem k vašemu pohodlí je dobré, pokud nemusíte pekárnu přenášet nebo ukládat do skříňky. Její hmotnost může být 5 až 8 kilogramů, u velkých pekáren s kapacitou blížící se 1 800 g i 10 kilogramů.

Řešením, které je podle nás ideální, je vyhradit domácí pekárně stabilní místo na kuchyňské lince. Již při výběru tedy uvažujte o velikosti pekárny a o tom, jestli se vám na linku vůbec vejde. Obecně platí, že menší rozměry mají spíše levnější modely, často jen s jedním hnětačem a menší kapacitou. Mezi velikostí a cenou neexistuje přímá úměra, ale může to pro vás být určité vodítko. K rozměrům pak nezapomeňte připočíst prostor, který je nutný k otevření horního víka. (Zdroj: Which.co.uk)

Spotřeba, výkon a příkon – jaký je v těchto parametrech rozdíl?

Co se týče těchto tří parametrů, bude dobré si je hned na úvod roztřídit.

  • Příkon – vyjadřuje energii, kterou přístroj potřebuje k uvedení do provozu a ke svému fungování.
  • Spotřeba – odpovídá elektrické energii, kterou domácí pekárna spotřebuje. Dá se říct, že se odpovídá příkonu.
  • Výkon – odpovídá energii, která je využita na pečení chleba. Nikdy neodpovídá příkonu stoprocentně.

Dopředu vás můžeme uklidnit, že nelze očekávat velkou spotřebu. Tím, že není v provozu dlouhodobě, lze spotřebu přístroje trochu opomínat. Navíc přestože pečení chleba trvá od zapnutí pekárny až po vyklopení chleba několik hodin, na plný výkon běží pekárna jen při pečení. Spotřeba na jeden cyklus se pohybuje zhruba mezi 0,2 až 0,5 kWh, v závislosti na přístroji, teplotě, použitém programu atd. V podstatě si můžeme říct, že je to výrazně méně, než by spotřebovala velká trouba, takže i pečení v méně šetrné domácí pekárně znamená úsporu. Navíc také platí, že čím větší je výkon pekárny, tím rychleji se chléb upeče.

Bezpečnost především

Na co se často zapomíná, to je hledisko bezpečnosti. Jde jednak o to, že by vám pekárna měla signalizovat závadu. Přístroj by vám neměl dovolit zapnutí pečicího cyklu, pokud něco není v pořádku. Tím, že pracuje s vysokou teplotou, mohlo by při použití rozbitého přístroje dojít až ke vznícení. Stejně tak by vám pekárna měla signalizovat přehřátí. Obdobně byste měli přistupovat k bezpečnosti s ohledem na provedení pekárny. Tím, že pracuje s vysokou teplotou, je potřeba dávat pozor na spálení. Nemělo by tedy docházet k přehnanému zahřívání pláště – to bývá problém především u nerezových pekáren. U plastových pekáren se zase nesmí stát, že by došlo k tavení pláště. Zejména pokud máte doma malé děti, které rády podobné přístroje zkoumají, byste měli dávat pozor, aby měl plášť dobrou izolaci a nepřehříval se. Uzamknutí ovládacího panelu je taktéž výhodou, eliminuje se tak riziko nechtěného zásahu do pečení.

Hlučnost nesmí být příliš vysoká

Hlučnost přístroje, to je další z parametrů, které velice výrazně ovlivňují váš komfort a pohodlí při práci. Určitě nechcete, aby vás pekárna svou činností rušila, protože chleba většinou dáte péct v době, kdy se jdete dívat na televizi nebo třeba spát. Proto je dobré, pokud si úroveň hlučnosti ohlídáte. Čím nižší, tím samozřejmě lepší. Tím spíše, že domácí pekárny nejsou zrovna nejtišší spotřebiče. Jejich průměrná hlučnost se pohybuje mezi 50 a 60 dB. (Zdroj: BreadMachinePros.com)

Design domácích pekáren se vyplatí řešit

Závěrem bychom vám ještě doporučili podívat se na design domácí pekárny. Jak jsme si řekli v kapitolce o rozměrech spotřebiče, tyto přístroje budou mít pravděpodobně pevné místo na kuchyňské lince. Proto by neměly design kuchyně kazit, ale měly by se zbytkem vybavení ladit. Na výběr máte běžně mezi nerezem a černým nebo bílým plastem. Obojí je poměrně univerzální a volba je pouze na vás. Navíc hraje roli i celkové provedení pekárny – její velikost, členitost nebo ovládání. To všechno její design ovlivňuje.

Velkou výhodou bývá průhledné okénko ve víku pekárny. Máte pak přehled o tom, jak celý cyklus probíhá. Zvláště se vyplatí i protiskluzové nožičky, abyste si nemohli těžkou a horkou pekárnu shodit na nohu. Na závěr ještě poslední zdánlivý detail, a tím je délka přívodního kabelu. Bude-li příliš dlouhý, bude se vám motat pod ruce a tak bude hrozit jeho přepálení nebo přeříznutí. Naopak, příliš krátký kabel omezuje výběr umístění domácí pekárny. Zkuste si tedy dopředu promyslet, kam chcete pekárnu umístit, změřte si její vzdálenost od zásuvky a podle toho zhodnoťte, jak vhodná pro vás délka kabelu je.

Funkční výbava pekáren

Pokud jste četli pozorně naše recenze, jistě jste si všimli, že vyjma programů jsme se v nich věnovali i funkční výbavě jednotlivých domácích pekáren. Ta je totiž důležitá pro snadné a komfortní využití pekáren. Pokud by pekárně chyběly některé základní funkce, které v této kapitole zmíníme a vysvětlíme, byla by to pro její provoz značná komplikace. (Zdroj: GoodHousekeeping.com)

  • Časovač/Odložený start: Dnes se jedná o klasickou a prakticky samozřejmou funkci. Jak napovídá název, umožňuje vám pekárnu nastavit, připravit všechny ingredience, ale nespouštět pečení. To se spustí samo s nastavenou časovou prodlevou (minimum je podle nás 12 hodin, běžných je 15 hodin). To vám umožňuje zadělat na chleba před spaním a mít ho ráno čerstvý.
  • Udržení teploty: Jakmile se chleba upeče, zajistí tato funkce, že zůstane chleba uložený v teple. Nepeče se, ale udržuje se teplý – tím se zajistí, že i když nemůžete chleba z pekárny vytáhnout hned, nebude tím trpět jeho kvalita.
  • Stupeň propečení kůrky: Obvykle si můžete při pečení chleba nastavit, jak moc propečený by měl být. Tedy jestli má být kůrka světlá/střední/tmavá.
  • Paměť: Pokud na pekárnu při provozu nedohlížíte, může při výpadku proudu nastat problém. Pak jistě oceníte funkci paměti, která je dnes častá a která umožní pekárně, jakmile se přívod elektrické energie obnoví, pokračovat v pečení přesně tam, kde předtím skončila.
  • Akustická signalizace: Pokud pekárna disponuje touto funkcí, upozorní vás zvukový signál pokaždé, když je chleba hotový. Nestane se tak, že byste na něj zapomněli.
  • Přisypávač ingrediencí: Funkce, která proces pečení automatizuje. Umožňuje přidání sypkých ingrediencí (sezam, kmín, rozinky apod.) svěřit přístroji, nemusíte si s nimi tedy lámat hlavu a navíc pekárny v těchto ohledech pracují velmi přesně.

Největší výrobci domácích pekáren

Každé kuchyňské vybavení má své osvědčené výrobce a tradiční značky. V čem spočívá hlavní rozdíl oproti jiným značkám? Hlavně ve zkušenostech a tradici. Tito výrobci působí na trhu dlouhodobě, takže výrobní postupy perfektně znají a dokážou je podle potřeby modifikovat. Mohou do výrobních procesů daleko více investovat a věnovat se kromě samotné montáže i výzkumu nových technologií. O to kvalitnější pak výrobky jsou. Podívejme se tedy na přední výrobce domácích pekáren. Zástupcem českého průmyslu v našem výběru je tradiční výrobce elektroniky ETA. Zástupcem Francie a tradičním výrobcem kuchyňských spotřebičů je společnost Tefal. Místo mladého výrobce elektroniky včetně domácích pekáren zastupuje italská firma Guzzanti. Rozhodně nesmíme opomenout firmu Kenwood a Slovinsko reprezentuje další velmi zvučná a oblíbená značka Gorenje.

Finální verdikt

Myslíme si, že na tomto místě bude vhodné celý výběr ještě jednou zrekapitulovat. Předně bude dobré, když si sednete a zamyslíte se, pro kolik lidí chcete chleba péct a co od pekárny čekáte (pouze pečení chleba, nebo i něco jiného, například přípravu džemů nebo jogurtů?). Pak se můžete pustit do výběru. Zcela zásadní je pro vás, co pekárna nabízí a jaká je její kapacita. To rozhoduje o konečném využití. Zkontrolujte si, jestli vám vybraná domácí pekárna postačí a jestli pokryje vaše potřeby. Následně se můžete zaměřit na další parametry, z těch důležitějších zmiňujeme materiál pečicí nádoby (my bychom je dle kvality seřadili v pořadí keramika – teflon – nerez) a bezpečnost. Pekárna pracuje s velkým teplem, a to je třeba hlídat. Obdobně jsou z hlediska bezpečnosti výhodou protiskluzové nožičky.

Co dál? Zajímavý je pro vás údaj o počtu hnětačů. Jeden stačí, ale dva jsou výhodou, těsto se lépe a rychleji připraví. Z hlediska provozu je důležitý dobrý výkon, přijatelná spotřeba, snadné ovládání a co nejmenší hlučnost, aby vás přístroj za chodu nerušil. Po stránce funkcí musíme zmínit časovač/odložený start (ideálně alespoň o 12 hodin), paměťovou funkci či nastavení propečenosti a velikosti chleba. Závěrem už zbývá zhodnotit pouze velikost a hmotnost pekárny (aby se vám s ní dobře manipulovalo a abyste měli prostor pro její skladování) a pokud vám na něm záleží, tak i design. To je zhruba všechno, co k výběru potřebujete. Hlavní jsou zkrátka funkce a kapacita.

Jak upéct skvělý domácí chleba?

Závěrem vám chceme předat pár osvědčených rad, tipů a triků ohledně jejího použití. Dobrý chleba se neupeče sám a ani ta nejlepší domácí pekárna vám nebude k ničemu, když to sami nebudete umět. Příprava chleba má totiž svá pravidla, která vám teď chceme předat. (Zdroj: Recepty.cz)

Suroviny vybírejte pečlivě

Především je potřeba vybírat pečlivě suroviny. Můžete pořídit dopředu namíchanou, kupovanou směs, kterou ale nedoporučujeme. Je nákladná, nikdy nevíte, co do ní kdo použil a hlavně – nedochutíte si ji podle svých potřeb. Ideální je, pokud pracujete s vlastní směsí, kterou časem doladíte k dokonalosti. V tom případě je ale potřeba sáhnout po kvalitních surovinách. Ač může být trochu dražší, pořiďte si dobrou mouku, ideálně s vyšším podílem lepku. Těsto bude pružnější a nadýchanější. Někdy se setkáte s tím, že v obchodě budou mít přímo mouku, označenou jako chlebovou. Ta je ideální.

Podle druhu mouky se pak rozlišují druhy chleba – žitný, pšeničný, bezlepkový, kukuřičný a tak dále. Další věcí, kterou je potřeba dobře vybrat, je droždí. To by mělo být čerstvé, jinak nebude účinkovat. Datum, uvedené na etiketě, si proto předem zkontrolujte. Velmi choulostivá bývají také vajíčka. Ideální jsou ta z českých chovů, případně zahraniční, ale ověřená a zkontrolovaná. Cokoliv dalšího, s čím se rozhodnete experimentovat (sýr, olivy, houby,…) postačí zkontrolovat, jestli to není zkažené.

Pár receptů, které se vám budou hodit…

Abychom vám do začátku trochu pomohli, připravili jsme pro vás pár nejběžnějších receptů, které lidi zajímají. Máme ale na úvod jednu poznámku, týkající se dávkování – poměr surovin závisí hodně na jejich kvalitě, je možné, že se ve vašem případě bude trochu lišit. Pokud budete chtít připravit větší chleba, můžete si množství vydělit nebo vynásobit dle potřeby. Poslední věc se týká programů – my se držíme nejběžnějšího označení, ale to se může model od modelu lišit. Berte na to, prosím, ohled.

Nejčastější chyby spojené s pečením chleba

Aby byl výsledek vašeho snažení byl dobrý, je potřeba se vyvarovat některých běžných chyb. Často se například, že je chleba nedopečený. Nebo naopak, že je kůrka tvrdá, připálená, ale střed ještě syrový. Může za to špatně nastavený program nebo teplota. Proto si vždy nastavení raději ještě jednou zkontrolujte, než pekárnu zapnete. Druhá věc, která pomáhá, je dodržovat maximální objem nádoby a nepřeplňovat ji (jde to, ale na úkor kvality chleba). Druhou věcí, která by se neměla stávat, je propadávání chleba. To už není chyba pekárny, ale přípravy těsta – je příliš vlhké, je v něm hodně droždí nebo je špatně umíchané. Tady doporučujeme příště věnovat přípravě více pozornosti.

Na co byste měli dát pozor, to je vzhled chleba. Lidé často namítají, že chléb z obchodu vypadá výrazně lépe než chleba z domácí pekárny. Mají pravdu – v domácích chlebu bývají díry po hnětacích hácích, bochník je vysoký, nezabírá takovou plochu a většinou má dole jinou kůrku než nahoře. To však není chyba, je to dáno odlišným způsobem přípravy. A pak záleží pouze na vás, jestli dáte víc ne vizuální dojem, nebo se přidržíte domácího chleba, který sice vypadá hůř, ale chutná o to lépe.

Domácí pekárna velikost

Nejčastěji kladené otázky

Které domácí pekárny jsou nejlepší?

„Před výběrem domácí pekárny si určitě zmapujte trh a dobře si promyslete, jak velkou domácí pekárnu na chleba si chcete pořídit, jak často ji budete používat i kolik do ní plánujete investovat. Velmi kvalitní domácí pekárna se dá sehnat zhruba od 2 000 do 3 000 korun. Modely v cenové kategorii do 2 000 korun doporučujeme pro méně náročné, kteří nechtějí pořizovat velkou a drahou domácí pekárničku, která by doma zabírala hodně prostoru. Nejvyšší třída domácích pekáren nad 3 000 korun je spojena s vyšší vstupní investicí. Ideální bude domácí pekárna Eta či domácí pekárna Tefal. Zcela zásadní jsou pro domácí pekárnu funkce, kapacita a počet háků, které se starají o dostatečné uhnětení a promíchání těsta, aby byl chléb chutný. Více tipů, jak vybrat nejlepší domácí pekárnu pro vaše potřeby, najdete zde.“

Jakou zvolit kapacitu domácí pekárny?

„Před výběrem domácí pekárny si především uvědomte, co od ní očekáváte a jak často ji plánujete používat. Kapacita pečicí nádoby následně určuje velikost chleba a tvar nádoby zase tvar chleba; obojí jsou jedny z hlavních parametrů při jejím výběru a rozebírali jsme je podrobně v rámci našeho testu. Volba závisí na mnoha aspektech. Jedním z nich je, pro kolik lidí plánujete chleba péctObjem domácí pekárny se pohybuje mezi 500 až 1 500 g. Pro domácnosti s menším počtem osob plně postačí domácí pekárna s malou kapacitou okolo 500 až 600 g, pro čtyřčlennou rodinu doporučujeme kapacitu okolo 1 000 g (to splňuje například pekárna Klarstein Brotilde). Objem nádoby má vliv i na to, zda v ní plánujete připravovat pouze domácí chleba, nebo případně využívat i další její funkce. Pokud byste v domácí pekárně chtěli například zavařovat a připravovat domácí marmeládu, je potřeba volit vhodný objem nádoby. “

Domácí pekárna s jedním hákem nebo domácí pekárna se dvěma háky?

„Uvnitř domácí pekárny se nachází hnětače, díky kterým je těsto dobře promíchané a vláčné a samotný chleba po upečení dobře chutná. Jak vypadají a jaké máte při nákupu možnosti jsme blíže rozebírali v našem článku, tady pouze stručně. Na trhu se běžně setkáte se dvěma druhy pekáren, domácí pekárna s jedním nebo dvěma háky/hnětači. Mezi nimi jsou zásadní rozdíly. Jeden hák zajistí dokonalé prohnětení v menší nádobě domácí pekárny, kam by se z technologického hlediska dva háky nevešly. V případě větších nádob domácích pekáren se určitě vyplatí hnětače dva. Těsto promíchají ze dvou směrů, je načechranější a lépe kyne. Co se týče vizuální stránky upečeného chleba, je výhodou, pokud se dají hnětače sklopit. Řešením je domácí pekárna se sklopnými háky. Zajímavým řešením je, pokud se háky dají odmontovat a z hlediska údržby je snáze vyčistíte.“

Z jakého materiálu by měla být nádoba na pečení?

„Na trhu najdete celkem tři druhy domácích pekáren podle materiálu nádoby. S tím vám více poradí náš článek, kde se problematice jednotlivých materiálů více věnujeme. Domácí pekárna s teflonovou nádobou je nejméně náročná na údržbu. Výhodou je nepřilnavost, díky které upečený chleba snadno vyklopíte. Teflon se bohužel snadno poškrábe a může ztratit své původní vlastnosti. Domácí pekárna s keramickou nádobou je nejdražší a současně nejkvalitnější. Keramická nádoba nabízí odolnost vůči vysokým teplotám i poškrábání a je nepřilnavá. Při vyklápění chleba ovšem musíte dávat pozor, aby vám po nárazu nepraskla. Povrch keramiky je odolný, ale křehký. Naopak domácí pekárna s nerezovou nádobou je odolná proti poškození, má velkou životnost a vrstva oxidu chromu na povrchu brání jakékoliv korozi. Jde o levnou a recyklovatelnou variantu. Nerez není tak nepřilnavý jako teflon, těsto se snáze připeče a chleba se hůře vyklápí ven.“

 

Co všechno umí upéct domácí pekárna?

„Domácí pekárny dnes umí víc, než jen domácí chléb, typicky i další domácí pečivodomácí jogurt nebo domácí marmeládu. Chleba z domácí pekárny chutná nejlépe čerstvý a díky funkci odloženého startu (standardem bývá minimálně 13 až 15 hodin) si můžete nastavit časovou prodlevu tak, abyste ráno po probuzení měli hotový čerstvý a ještě teplý domácí chleba. Recept na domácí chleba najdete kdekoliv na internetu a ty nejosvědčenější zmiňujeme i v našem článku. Doporučujeme nespoléhat se na hotové směsi, ale z mouky určené přímo na pečení domácího chleba si připravit vlastní chutný domácí žitný, celozrnný, toustový, pšeničný, nebo bezlepkový chléb. Ideálně s použitím čerstvého droždí. V domácí pekárně si můžete kromě chleba připravit i pizzu nebo bílé pečivo. Mimo to domácí pekárna přináší možnost zavařování a přípravy domácích marmelád, džemů nebo jogurtů.“

Jak upéct domácí chleba?

„Na internetu i sociálních sítích najdete mnoho receptů na lahodný domácí žitný, pšeničný, celozrnný, toustový nebo bezlepkový chléb. Těsto už za vás dokonale uhněte a připraví domácí pekárna. Kváskový chléb? Pokud seženete nebo umíte připravit domácí kvásek, žádný problém. Vše závisí jen na vašich preferencích a chutích. Recept na domácí chleba včetně přesného poměru surovin a postupu nejdete například v našem článku. V první řadě určitě vybírejte pouze kvalitní suroviny. Ideální je pracovat s vlastní směsí, kterou si postupně vyladíte k dokonalosti. Kupte si kvalitní mouku, díky které bude těsto pružnější a nadýchanější. Ideální je přímo chlebová mouka, určená pro domácí recepty na chleba. Další věcí, kterou je nutné dobře vybrat, je čerstvé droždí. Pečlivě proto zkontrolujte datum uvedený na etiketě. Nadýchaný domácí chleba s čerstvým droždí bude určitě jasným favoritem. Mimo tyto základní suroviny můžete přidat například olivy, sýr, houby,… Ze začátku určitě doporučujeme se držet receptu na domácí chléb a moc neexperimentovat. Časem si pak najdete svoji vlastní cestu.“

Tomáš studoval obor mechanik elektrotechnik IT v Sokolnicích. Psaním článků pro naší redakci či autorskou prací obecně se zabývá 2 roky. Ve volném čase tvoří, čte nebo sleduje filmy. S jeho zájmy pochopitelně souvisí také oblíbené rubriky. Nijak překvapivě jde primárně o elektroniku a spotřebiče, obojímu perfektně rozumí.

Diskuse a poradna

Položte otázku