Závěrem vám chceme předat pár osvědčených rad, tipů a triků ohledně jejího použití. Dobrý chleba se neupeče sám a ani ta nejlepší domácí pekárna vám nebude k ničemu, když to sami nebudete umět. Příprava chleba má totiž svá pravidla, která vám teď chceme předat. (Zdroj: Recepty.cz)
Suroviny vybírejte pečlivě
Především je potřeba vybírat pečlivě suroviny. Můžete pořídit dopředu namíchanou, kupovanou směs, kterou ale nedoporučujeme. Je nákladná, nikdy nevíte, co do ní kdo použil a hlavně – nedochutíte si ji podle svých potřeb. Ideální je, pokud pracujete s vlastní směsí, kterou časem doladíte k dokonalosti. V tom případě je ale potřeba sáhnout po kvalitních surovinách. Ač může být trochu dražší, pořiďte si dobrou mouku, ideálně s vyšším podílem lepku. Těsto bude pružnější a nadýchanější. Někdy se setkáte s tím, že v obchodě budou mít přímo mouku, označenou jako chlebovou. Ta je ideální.
Podle druhu mouky se pak rozlišují druhy chleba – žitný, pšeničný, bezlepkový, kukuřičný a tak dále. Další věcí, kterou je potřeba dobře vybrat, je droždí. To by mělo být čerstvé, jinak nebude účinkovat. Datum, uvedené na etiketě, si proto předem zkontrolujte. Velmi choulostivá bývají také vajíčka. Ideální jsou ta z českých chovů, případně zahraniční, ale ověřená a zkontrolovaná. Cokoliv dalšího, s čím se rozhodnete experimentovat (sýr, olivy, houby,…) postačí zkontrolovat, jestli to není zkažené.
Pár receptů, které se vám budou hodit…
Abychom vám do začátku trochu pomohli, připravili jsme pro vás pár nejběžnějších receptů, které lidi zajímají. Máme ale na úvod jednu poznámku, týkající se dávkování – poměr surovin závisí hodně na jejich kvalitě, je možné, že se ve vašem případě bude trochu lišit. Pokud budete chtít připravit větší chleba, můžete si množství vydělit nebo vynásobit dle potřeby. Poslední věc se týká programů – my se držíme nejběžnějšího označení, ale to se může model od modelu lišit. Berte na to, prosím, ohled.
Nejčastější chyby spojené s pečením chleba
Aby byl výsledek vašeho snažení byl dobrý, je potřeba se vyvarovat některých běžných chyb. Často se například, že je chleba nedopečený. Nebo naopak, že je kůrka tvrdá, připálená, ale střed ještě syrový. Může za to špatně nastavený program nebo teplota. Proto si vždy nastavení raději ještě jednou zkontrolujte, než pekárnu zapnete. Druhá věc, která pomáhá, je dodržovat maximální objem nádoby a nepřeplňovat ji (jde to, ale na úkor kvality chleba). Druhou věcí, která by se neměla stávat, je propadávání chleba. To už není chyba pekárny, ale přípravy těsta – je příliš vlhké, je v něm hodně droždí nebo je špatně umíchané. Tady doporučujeme příště věnovat přípravě více pozornosti.
Na co byste měli dát pozor, to je vzhled chleba. Lidé často namítají, že chléb z obchodu vypadá výrazně lépe než chleba z domácí pekárny. Mají pravdu – v domácích chlebu bývají díry po hnětacích hácích, bochník je vysoký, nezabírá takovou plochu a většinou má dole jinou kůrku než nahoře. To však není chyba, je to dáno odlišným způsobem přípravy. A pak záleží pouze na vás, jestli dáte víc ne vizuální dojem, nebo se přidržíte domácího chleba, který sice vypadá hůř, ale chutná o to lépe.
Diskuse a poradna