Jak probíhá instalace nástěnné klimatizace

Ruzne typy klimatizaci

Možná už jste přemýšleli o tom, že byste si domů pořídili klimatizaci. Možná vás ale provází obavy o tom, jak vlastně probíhá samotná instalace klimatizace. Na to vám naštěstí odpovíme v našem článku, kde se instalacím nástěnné klimatizace budeme zabývat.

Technik poradí

Abyste si mohli být jistí, že vám klimatizace bude fungovat skutečně tak, jak má, je potřeba vybrat seriózního dodavatele klimatizací. Může vám to ušetřit mnoho starostí, nervů i peněz. Takový dodavatel by měl na místo vyslat spolehlivého technika, se kterým si ujasníte, kam je ideální klimatizaci umístit, kde by měly vést kabely a v neposlední řadě byste se měli pobavit také o tom, kam umístíte venkovní jednotku.

Umístění venkovní jednotky je různé. Někdy je možné tuto jednotku umístit na zem, před dům apod. Jinde se vyžaduje odborná montáž na fasádu a v některých případech se také doporučuje venkovní jednotku raději umístit na střechu. Toto všechno by s vámi měl technik projít a navrhnout ideální řešení. Vybrat klimatizaci si ale můžete také podle článku Nejlepší klimatizace 2020, kde se výběru správné klimatizace věnujeme.

Ovládání klimatizace

Instalace klimatizace v praxi

Klimatizace v sobě obsahuje chladivo, kterým se musí klimatizační jednotka napustit. S tímto chladivem ale může zacházet pouze osoba k tomu určená, tedy certifikovaná. To je jeden z důvodů, proč by měl nástěnnou klimatizace instalovat odborný technik. Jak jsme psali výše, klimatizace se skládá z vnitřní a venkovní jednotky. Tyto jednotky jsou mezi sebou propojeny komunikačním kabelem a také trubkami, které vedou chladivo. Je také potřeba zajistit dobrý odvod kondenzátu, například do okapu. Samotná instalace klimatizace pak trvá zpravidla mezi třemi až šesti hodinami. Myslet ale musíte také na to, že je potřeba pravidelně klimatizační jednotku nechat servisovat odborným technikem. Tomu jsme se věnovali v článku „Pravidelná údržba a servisování klimatizace“, kde je vše podrobně popsáno.

Výběr vhodné firmy

Pokud se rozhodnete pro nákup nástěnné klimatizace, je důležité si vybrat vhodnou a ověřenou firmu.

Napovědět mohou například recenze na internetu, které zpravidla poslouží jako dobrý odrazový můstek. S dobrou a ověřenou firmou navíc odpadne mnoho starostí. Můžete se také s technikem domluvit na pravidelném servisování, což vám může v dlouhodobém horizontu přinést také nějaké slevy, záleží ale na podmínkách jednotlivých společností, které se instalací nástěnných jednotek zabývají.