Pravidelná údržba a servisování klimatizace

Ruzne typy klimatizaci

Klimatizace je zkrátka další technika do vaší domácnosti. Podle toho by se k ní také mělo přistupovat. To znamená, že by se měla provádět její pravidelná kontrola, údržba a v případě potřeby také servis. Jen tak budete mít jistotu, že klimatizace běží tak jak má.

Pozor na filtry

Drtivá většina klimatizačních jednotek neslouží pouze k ochlazování (nebo ohřátí) vzduchu, zpravidla totiž plní funkci také čističky vzduchu. To znamená, že klimatizace tak v sobě obsahuje vícestupňový filtr, který se při pravidelném používání klimatizace zanáší. Jak rychle se zanese, to záleží na několika faktorech. Prvním faktorem je četnost používání, druhým faktorem je pak místo, kde bydlíte. Na venkově se bude filtrace pravděpodobně zanášet méně než uprostřed velkoměsta.

Filtr se pak doporučuje kontrolovat alespoň dvakrát ročně. Zpravidla se tak děje na jaře a na podzim. Proč? Protože zanesený filtr klimatizace dokáže několikanásobně zvýšit spotřebu elektrické energie a také významně snižuje její účinnost. V praxi to znamená, že vám klimatizace vlastně pořádně nefunguje a zároveň spotřebovává neuvěřitelné množství elektrické energie. A takový spotřebič je vám doma zkrátka k ničemu.

Servisování klimatizace

Jak na čištění filtru

Klimatizace jsou zpravidla vybaveny tzv. předfiltrací. Ta má za úkol zachytit ty největší prachové částice, které by se do klimatizace mohli dostat. Stejně tak ale tato předfiltrace slouží jako jednoduchý indikátor celkové prašnosti ve vašem domě. Podle toho si pak můžete snadno udělat obrázek o tom, jak zanešený může být vnitřní filtr klimatizace. Předfiltrace se zpravidla vyrábí z plastu, není problém jej proto opláchnout vodou, případně použít nějaký čistič. Nedoporučuje se předfiltraci vkládat do myčky na nádobí. Plast by se mohl vlivem vysoké teploty zkroutit a už byste jej zpátky neumístili.

Návod, jak předfiltraci vyjmout, naleznete v návodu k použití. Vždy ale mějte klimatizaci vypnutou, abyste zabránili nechtěné nehodě. Po vyčištění ji pak zase podle návodu umístíte zpět. Údržbu si ale zaslouží celá klimatizační jednotka včetně té venkovní. Tu vnitřní stačí pouze otřít mokrým hadříkem, abyste se zbavili prachu. Venkovní jednotka se radí opatrně vysát vysavačem, aby se na ní dlouhodobě neusazovali nečistoty a prach.

Výměna filtru

Uvnitř klimatizačních jednotek se pak zpravidla umisťuje uhlíkový filtr, který ze vzduchu vychytává většinu prachových částic. Takový filtr se bohužel nedá čistit, a tak se musí celý vyměnit. K takovém výměně pak zpravidla dochází jednou za půl roku, není to ale přesně dané pravidlo. O tom, kdy reálně se bude muset filtr měnit rozhodnou především výše popsaná kritéria používání. Vedle běžných filtrů se pak můžeme setkávat také s filtry, které jsou určeny alergikům. Ty vychytávají vedle prachu také alergeny ze vzduchu atd. U těchto typů filtru se doporučuje je měnit opravdu důsledně, aby měly pro zdraví nějaký přínos.

Servis vždy nechte na profesionálovi

Jestliže se vám klimatizační jednotka pokazí, nebo si zkrátka nevíte rady s výměnou filtru, nechte to raději na odborníkovi.

Ten provede profesionální servis i údržbu. Vy navíc budete mít jistotu, že je vše tak, jak má být. Do servisu se raději nikdy nepouštějte sami, protože byste mohli klimatizaci ještě více poškodit a následná oprava by vás mohla vyjít mnohonásobně dráž, než když profesionála zavoláte ihned. Pokud se rozhodnete pro profesionální servis vaší klimatizační jednotky, měl by se zpravidla skládat z:

  • Čištění filtrů
  • Čištění výměníků
  • Čištění kondenzační a venkovní jednotky
  • Kontrola elektroinstalace, kompresoru a chladícího okruhu
  • Případně výměna olejové náplně
  • Kontrola motoru

Toto jsou samozřejmě základní úkony, některé společnosti pak nabízejí mnohem více služeb v oblasti údržby klimatizační jednotky.