Testy a recenze zmrzlinovačů 2023 a jak vybrat ten nejlepší

  • Check Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnějšího zmrzlinovače.
  • Check Zvolte si na základě chlazení, výkonu, velikosti a poměru cena/kvalita.
  • Check Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.
Aktualizováno: Leden 2023
Zmrzlinovače bez pozadí

Vítězové testu:

price
performance
quality
9.2/10
Celkové skóre
9.4/10
Celkové skóre
9.5/10
Celkové skóre
Příkon
92%
Objem mísy
93%
Poměr cena/kvalita
92%
Příkon
93%
Objem mísy
95%
Poměr cena/kvalita
93%
Příkon
94%
Objem mísy
95%
Poměr cena/kvalita
95%
  • Kapacita 1,5 litru
  • Rychlá výroba zmrzliny
  • Snadné umývání
  • Vhodný i k přípravě sorbetů a mražených jogurtů
  • Nízká spotřeba energie
  • Součástí časovač
  • Velká kapacita
  • 3 automatické programy
  • Dodáváno s příslušenstvím
  • Výroba pouze jedné várky denně
  • Bez displeje
  • Vyšší cena

Obsah článku

Kdo by si doma rád nevyrobil vlastní zmrzlinu. Nemusí být ani horký letní den, stačí k tomu jakákoliv společenská příležitost nebo vás třeba jen může honit mlsná. Zmrzlina vždy nejlépe chutná, když si ji vyrobíte sami doma a můžete ovlivnit její složení i to, z jakých surovin či ovoce ji připravujete. Vykouzlíte tak nekonečné chuťové variace z ingrediencí, které máte rádi, a budete přitom vědět, z jakých jsou zdrojů, a vzít v potaz navíc můžete případné intolerance vás, rodiny nebo přátel. V ideálním případě ji můžete vyrobit z ovoce, které si sami vypěstujete. Konečně si připravíte zmrzlinu, jakou jste doposud nikde nedokázali sehnat, ačkoliv jste po dané kombinaci chutí toužili. Receptů existuje nespočet, stejně tak můžete během přípravy popustit uzdu fantazii a improvizovat. Bez čeho se ovšem neobejdete, je kvalitní domácí zmrzlinovač. Nejde jen o výsadu cukráren a zmrzlináren, jeden takový můžete mít i vy doma. Pevně věříme, že ještě větší úspěch zmrzlinovač sklidí v případě rodin s malými dětmi. Rozhodli jsme se ulehčit vám práci a porovnali jsme ty nejlepší modely v našem velkém testu zmrzlinovačů. Snáze tak získáte přehled o tom, jaké zmrzlinovače můžete na tuzemském trhu objevit. (Zdroj: iDnes.cz)

Test zmrzlinovačů bez chladicí jednotky do 1000 korun

Nejlevnější elektrospotřebiče jistě zastanou svoji práci spolehlivě a nezaberou tolik místa ve vaší kuchyni. Mají o něco málo horší vlastnosti a často ne tolik variabilních možností použití. Na druhou stranu se i v této kategorii dají najít modely, které vám budou vyhovovat ve všech směrech. Pokud chcete zmrzlinovač výhradně pro domácí a občasné použití, budete nadmíru spokojeni.

NáhledNázevSkóre PříkonObjem mísyCena
goldGuzzanti GZ 158
9.2/10
Celkové skóre
Příkon
92%
Objem mísy
93%
Poměr cena/kvalita
92%
Příkon:
15 W
15 W
Objem mísy:
1,5 l
1,5 l
Zjistit cenu Naše recenze
silverClatronic ICM 3764
9.1/10
Celkové skóre
Příkon
93%
Objem mísy
92%
Poměr cena/kvalita
90%
Příkon:
12 W
12 W
Objem mísy:
1,5 l
1,5 l
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeDomo DO2309I
9/10
Celkové skóre
Příkon
93%
Objem mísy
89%
Poměr cena/kvalita
89%
Příkon:
12 W
12 W
Objem mísy:
1 l
1 l
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Guzzanti GZ 158

Výhody

  • Kapacita 1,5 litru
  • Rychlá výroba zmrzliny
  • Snadné umývání

Nevýhody

  • Výroba pouze jedné várky denně

Každého jednou za čas přepadne chuť po něčem sladkém a nedokážeme si představit, co by nás mohlo zároveň za parného dne osvěžit více než zmrzlina. Pokud si tedy čas od času rádi dopřejete tuto ledovou dobrotu a přemýšlíte nad koupí zmrzlinovače, který by vás nestal jmění, jeví se nám jako nejlepší volba model Guzzanti GZ 158. Na první pohled zaujme už svým dvoubarevným provedením, přičemž dolní část je z odolného nerezu a horní z plastu. Zařízení váží necelé 3 kg, takže by kvůli jeho přenosu a umístění neměly vznikat žádné větší problémy.

Spotřebič má vestavěný LCD displej s digitálním časovačem, s nímž se stane výroba zmrzliny hračkou. Časovač lze nastavit na různé časové úseky a po zhotovení zmrzliny vás model upozorní, že je připravená ke konzumování. Když už je řeč o času, na zmrzlinu nebudete muset čekat dlouho, tento model vám ji přichystá už za 15 až 20 minut. Jelikož se však jedná o zmrzlinovač bez chladicí jednotky, je nezbytné předtím z jeho vnitřku vyjmout nádobu a v mrazáku ji namrazit alespoň 8 hodin před samotnou přípravou zmrzliny. Chápeme, že se to může zdát jako dlouhá doba, ale běžně se setkáte s nutností jejího chlazení po 12 a více hodin. Uvedená nádoba o průměru 11,5 cm a výšce 13 cm disponuje objemem 1,5 litru, což by potřebám běžné domácnosti mělo postačovat. Zmrzlinovač také podává o něco vyšší příkon, a sice 15 W, čímž vám zajišťuje co nejrychlejší přípravu zmrzliny. Zmrzlinou se ale jeho funkce nevyčerpávají, je schopen vyrobit i ovocné sorbety, a dokonce i mražené jogurty. Jak už jsme dříve zmínili, obsahuje vyjímatelnou mísu, která výrazně zjednodušuje následné mytí.

Příkon:15 W
Hmotnost:2,9 kg
Objem:1,5 l
Rozměry mísy:11,5 x 13 cm
Displej:Ano
Výroba sorbetu:Ano
Výroba jogurtu:Ano
Vyjímatelná nádoba:Ano

2. místo

Clatronic ICM 3764

Výhody

  • Uspokojivá kapacita
  • Možnost přípravy sorbetu či mraženého jogurtu
  • Víko s dostatečně velkým otvorem

Nevýhody

  • Absence časovače
  • Delší doba výroby zmrzliny

Těsně za vítězným produktem se umístil model Clatronic ICM 3764. První místo mu uniklo kvůli několika maličkostem. Zaprvé mu příprava zmrzliny trvá oproti předešlému produktu o něco déle, konkrétně se udává 20 až 40 minut. Zadruhé vyžaduje i delší dobu, po niž se musí vyjímatelná nádoba chladit, a to nejméně 12 hodin před nalitím směsi do zmrzlinovače. U nádoby ještě chvíli zůstaneme a řekneme si její rozměry, abyste sami posoudili, jestli se bez problémů vejde i do vašeho mrazáku. Na výšku má tedy 13, 8 cm a průměr činí 20 cm. Současně nabízí uspokojivý objem o 1,5 litru. Zmrzlinovač je zhotoven z plastu, což se odráží na délce jeho životnosti. V horní části se nachází transparentní víko s dostatečně velkým otvorem pro to, abyste mohli v průběhu výroby zmrzliny do směsi dodat ingredience, na které jste třeba zapomněli. Zároveň máte přes průhledné víko možnost vše neustále kontrolovat. Ovládání přístroje je přitom velmi jednoduché, poněvadž se na výrobníku vyskytuje jen jedno tlačítko, sloužící k jeho zapnutí i vypnutí. Vůči předešlému produktu spotřebovává o zlomek méně elektrické energie, pracuje totiž s příkonem 12 W

Zmrzlinovač vám umožňuje nejen si připravit lahodnou zmrzlinu, ale také dovede vyrobit sorbet nebo mražený jogurt. Zásluhu na snadném čištění si pak připisují odnímatelné části zařízení, na mysli máme mixér a skříň motoru. Díky tomu, že je možné je odejmout, se dostanete i na jinak obtížně přístupná místa. Kvůli vyšší bezpečnosti je spotřebič opatřen nožičkami vyrobenými z gumy. V rámci balení získáte i návod, v němž mimo užitečných informací najdete i pár receptů, jimiž se můžete inspirovat. U zařízení však postrádáme funkci časovače. 

Příkon:12 W
Hmotnost:3,2 kg
Objem:1,5 l
Rozměry mísy:13,8 x 20 cm
Displej:Ne
Výroba sorbetu:Ano
Výroba jogurtu:Ano
Vyjímatelná nádoba:Ano

3. místo

Domo DO2309I

Výhody

  • Ochrana proti přehřátí
  • Vcelku rychlá příprava zmrzliny
  • Velmi nízká pořizovací cena

Nevýhody

  • Menší kapacita
  • Nelze připravit sorbet či mražený jogurt

Na třetím místě se umístil model Domo DO2309I. Tento výrobník zmrzliny je k dostání v bílém provedení z plastu, má kompaktní rozměry a jako s poměrně lehkým zařízením se s ním celkově snadno manipuluje. Vnitřní prostor vyplňuje vyjímatelná nádoba. Ta v rámci testovaných produktů poskytuje co do objemu nejmenší prostor, jelikož má objem pouze 1 l. Zmrzlinovač s takovým objemem se hodí spíše menší rodině nebo páru. Příkon potom udává 12 W.

Spotřebič se ovládá velmi jednoduše, sice nemá zabudovaný displej, ale celý proces zvládnete řídit pomocí jediného tlačítka, jímž zařízení jak zapnete, tak vypnete. Pamatujte na to, že mísa by se měla chladit v mrazáku minimálně 24 hodin před použitím. Její rozměry jsou 16 cm na výšku a téměř 18 cm v průměru. Poté, co vložíte nachystanou směs do mísy, už je výroba vcelku rychlá, přibližně za 20 až 30 minut je zmrzlina na světě. V případě, že byste nějakou surovinu chtěli v průběhu výroby ještě přidat, vám k tomu dobře poslouží průhledné víko s otvorem. Pokud byste však zatoužili po sorbetu či mraženém jogurtu, musíte si nechat zajít chuť, spotřebič se zaměřuje čistě na výrobu zmrzliny. Šikovnou funkcí je ochrana proti přehřátí, která zaručuje bezpečný provoz zmrzlinovače. Model lze dále snadno rozestavit, což podstatně zjednodušuje jeho čištění. Produkt se samozřejmě dodává s návodem, v němž naleznete jak praktické rady týkající se správného použití přístroje, tak na závěr několik chutných receptů různých příchutí zmrzliny s přesným postupem přípravy. Přimhouření oka nad některými nedostatky si zaslouží také především díky své velmi nízké pořizovací ceně

Příkon:12 W
Hmotnost:2,93 kg
Objem:1 l
Rozměry mísy:16 x 18 cm
Displej:Ne
Výroba sorbetu:Ne
Výroba jogurtu:Ne
Vyjímatelná nádoba:Ano

Test zmrzlinovačů bez chladicí jednotky od 1000 korun

S cenou zmrzlinovače stoupá výkon, zároveň disponují větším objemem výrobníku i univerzálnějším použitím. Tato cenová třída zmrzlinovačů bez chladicí jednotky obvykle nabízí nejlepší poměr ceny a výkonu a bude zcela dostačující pro potřeby většiny spotřebitelů.

NáhledNázevSkóre PříkonObjem mísyCena
goldGuzzanti GZ 159
9.4/10
Celkové skóre
Příkon
93%
Objem mísy
95%
Poměr cena/kvalita
93%
Příkon:
12 W
12 W
Objem mísy:
2 l
2 l
Zjistit cenu Naše recenze
silverProfiCook ICM 1140
9.3/10
Celkové skóre
Příkon
93%
Objem mísy
94%
Poměr cena/kvalita
93%
Příkon:
12 W
12 W
Objem mísy:
1,8 l
1,8 l
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeWMF KITCHENminis 04.1645.0011
8.8/10
Celkové skóre
Příkon
93%
Objem mísy
85%
Poměr cena/kvalita
87%
Příkon:
12 W
12 W
Objem mísy:
0,3 l
0,3 l
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Guzzanti GZ 159

Výhody

  • Vhodný i k přípravě sorbetů a mražených jogurtů
  • Nízká spotřeba energie
  • Součástí časovač

Nevýhody

  • Bez displeje

Prázdniny jsou za dveřmi, s nimi se blíží i období tropických veder a komu by v takové době nepřišla vhod právě zmrzlina. Kouzlo doma dělané zmrzliny tkví v tom, že máte zcela pod kontrolou, jaké složky obsahuje. Za nás je tím nejlepším zmrzlinovačem bez chladicí jednotky model Guzzanti GZ 159. Elegantní design kombinuje černou a stříbrnou barvu. Stříbrná je přitom dána kvalitním nerezovým provedením. Z vrchu ho zdobí průhledný kryt s otvorem pro případné přisypání např. oříšků či kousků čokolády do směsi. Upoutal nás především kapacitou mrazicí nádoby, která pojme až 2 l, což už je na pořádnou porci zmrzliny.

Dvojitě izolované míse byste měli dopřát určitou dobu předběžného chlazení, aby zmrzlina dostála svému názvu a byla opravdu ledová. Výrobci uvádí, že se má mrazit 8 až 12 hodin, pro jistotu bychom však doporučovali se držet toho vyššího časového údaje. Potom pouze přilijete směs a po 20 až 40 minutách si můžete přijít pro hotový produkt. Zmrzlinovač vám dokáže připravit jakoukoli ledovou pochoutku, která vás napadne. Kromě zmrzliny tak dovede připravit i ovocný sorbet nebo mražený jogurt. Pro někoho zklamáním by však mohlo být, že nedisponuje displejem, na druhou stranu je i přesto jeho ovládání velmi jednoduché. K uvedení do chodu stačí stisknout náležité tlačítko. Dobrou zprávou také je, že mu ve výbavě nechybí časovač na 45 minut, kterým nastavíte požadovanou dobu přípravy v závislosti na množství použitých surovin a aktivujete ho pootočením. S příkonem 12 W za hodinu můžeme říci, že jde o výkonný spotřebič s nízkou spotřebou elektrické energie. Vzhledem ke kapacitě a obsaženým funkcím se navíc prodává za velmi výhodnou cenu.

Příkon:12 W
Hmotnost:3,2 kg
Objem:2 l
Rozměry mísy:–⁠ cm
Displej:Ne
Výroba sorbetu:Ano
Výroba jogurtu:Ano
Vyjímatelná nádoba:Ano

2. místo

ProfiCook ICM 1140

Výhody

  • Automatické vypnutí spotřebiče
  • Tichý a silný motor
  • Rychlá příprava zmrzliny

Nevýhody

  • Menší kapacita

V poměru ceny a výkonu si vede dobře i model ProfiCook ICM 1140. Jedná se s necelými 3 kg o lehký produkt, který je vyroben z odolného nerezu a doplňují ho černé prvky. Vrchní část tvoří neprůhledné víko s plnicím otvorem. Jeho obsluhu zvládne každý, dokonce i děti by si měly poradit s digitálním displejem umístěným na víku a prostřednictvím ovládacích tlačítek by měly být schopné zařízení bez problému spustit. Vestavěný displej je vybaven i časovačem, pomocí nějž je možné nastavit čas výroby na 5 až 45 minut a následně se jen nechat informovat o zbývající době přípravy zmrzliny. Nevýhodou zůstává, že oproti vítěznému modelu v něm vyrobíte o trochu méně zmrzliny, poněvadž zmrzlinovač nabízí objem „pouze“ 1,8 litru. I přesto máme za to, že daný objem vyhovuje potřebám 3 až 4členné domácnosti

Předtím, než s výrobou začnete, je třeba mísu vychladit v mrazáku, a to alespoň po dobu 8 až 12 hodin. Zároveň si pro ni předem nezapomeňte vyčlenit dostatečný prostor. Chladicí nádoba má na výšku lehce přes 14 cm a její průměr přesahuje 19 cm. Pro snadnější umytí se dá navíc jednoduše vyjmout z přístroje. Za zmínku dále stojí doba přípravy, protože nadýchanou zmrzlinu se zmrzlinovači podaří připravit už za 20 či 25 minut. Oceňujeme také, že po zhotovení zmrzliny se zařízení samo od sebe vypne. Spotřebič má příkon 12 W a zákazníci si často pochvalují jeho tichý, ale přesto silný motor. Jednoduše ovládaný přístroj je vhodný pro všechny, kteří si chtějí zkusit i výrobu ovocného sorbetu nebo mraženého jogurtu. Začátečníkům s přípravou pomohou přiložené recepty. Stabilitu zmrzlinovače pak zajišťují gumou potažené nožičky. 

Příkon:12 W
Hmotnost:2,95 kg
Objem:1,8 l
Rozměry mísy:14 x 19 cm
Displej:Ano
Výroba sorbetu:Ano
Výroba jogurtu:Ano
Vyjímatelná nádoba:Ano

3. místo

WMF KITCHENminis 04.1645.0011

Výhody

  • Kvalitní provedení
  • Přehledné ovládání
  • Včetně porcovače zmrzliny

Nevýhody

  • Malý objem
  • Vyšší cena

Test zmrzlinovačů bez chladicí jednotky uzavíráme modelem WMF KITCHENminis. Už při letmém pohledu poznáte, že je jeho tělo zhotoveno z broušeného nerezu. Na něm je položeno plastové víko usnadňující skladování v mrazáku. To zároveň jde spolu s podložkou pod nádobu mýt i v myčce. Ve vnitřním prostoru máte k dispozici plastovou nádobu s vnitřkem z nerezové oceli Cromargan. Její předností je, že se lehce umývá a neabsorbuje chutě ani pachy potravin. U nádoby však především záleží na velikosti jejího objemu. V tomto ohledu nedosahuje ani průměrného výsledku, jelikož objem mísy má 0,3 litru. Předpokládali bychom proto, že se sníží doba jejího chlazení, ale není tomu tak, jako u ostatních produktů je ideální ji nechat před výrobou zmrzliny v mrazáku po 12 hodin. Nicméně se zkrátila potřebná doba k přípravě tohoto ledového potěšení, celý proces totiž trvá přibližně jen 20 minut, příkon přitom činí 12 W.

Stejně jako u předešlých produktů s jeho pomocí hravě připravíte také sorbety všech chutí či mražené jogurty. Pochvalu si zaslouží i přehledné ovládání na digitálním displeji. Ten je opatřen mimo jiné funkcí odpočítávající zbývající čas. Spotřebič tak pracuje v podstatě sám, vaším úkolem je pouze naplnit ho směsí a zapnout časovač, o vše ostatní už se postará rotující míchadlo. Co chceme zvlášť zdůraznit, je jeho příslušenství. S balením totiž získáte i praktický porcovač zmrzliny, prostřednictvím něhož připravíte dokonalé kopečky a jenž současně přináší tu výhodu, že zmrzlina půjde nabírat snadno a rychle. Unešení však příliš nejsme cenou produktu, která se nám zdá poněkud nadsazená. 

Příkon:12 W
Hmotnost:3,2 kg
Objem:0,3 l
Rozměry mísy:–⁠ cm
Displej:Ano
Výroba sorbetu:Ano
Výroba jogurtu:Ano
Vyjímatelná nádoba:Ano

Test zmrzlinovačů s chladicí jednotkou

Zmrzlinovače s vlastní chladicí jednotkou jsou dražší záležitostí, kterou oceníte v případě, že se zmrzlinu rozhodnete vyrábět častěji a ve větším množství. Jde o velmi univerzální zařízení s vysokým objemem výrobníku i výkonem. Jde o těžší a velká zařízení, která vám v kuchyni zaberou hodně místa a nejsou moc skladná. I na to je třeba před jejich koupí pamatovat.

NáhledNázevSkóre PříkonObjem mísyCena
goldBoretti B101
9.5/10
Celkové skóre
Příkon
94%
Objem mísy
95%
Poměr cena/kvalita
95%
Příkon:
180 W
180 W
Objem mísy:
2 l
2 l
Zjistit cenu Naše recenze
silverDomo DO9207I
9.4/10
Celkové skóre
Příkon
94%
Objem mísy
95%
Poměr cena/kvalita
94%
Příkon:
180 W
180 W
Objem mísy:
2 l
2 l
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeGuzzanti GZ 152
9.2/10
Celkové skóre
Příkon
92%
Objem mísy
93%
Poměr cena/kvalita
92%
Příkon:
150 W
150 W
Objem mísy:
1,5 l
1,5 l
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Boretti B101

Výhody

  • Velká kapacita
  • 3 automatické programy
  • Udržování zmrzliny chladné i po jejím zhotovení

Nevýhody

  • Vyšší cena

Chcete-li zmrzlinu jako z cukrárny, na které byste si mohli pochutnávat v pohodlí domova, a zároveň si být jistí, že ve složení nenarazíte na žádné přidané konzervanty či barviva, není jistě lepšího rozhodnutí než si zakoupit zmrzlinovač. Navíc v případě, že si nechcete lámat hlavu tím, jak dlouho už je chladicí nádoba v mrazáku, pro vás máme model Boretti B101. U něj tento problém řešit nemusíte, zmrzlinovač se totiž chladí automaticky. Zařízení se sestává z červeně lakovaného těla z nerezu a na vrchu pak objevíte podsvícený LCD displej s ovládacími tlačítky. Na displeji se zobrazuje právě probíhající program a časovač na něm umístěný přesně ukazuje, za jak dlouho bude zmrzlina hotová. Lze pomocí něj také nastavit cyklus výroby od 5 do 60 minut.

Na výběr máte ze 3 programů, a to ze samotného míchání bez chlazení, samotného mražení bez míchání, ale také mražení i míchání současně. Pochlubit se může velkou kapacitou, poskytuje totiž objem o 2 litrech. Rozmezí 30 až 60 minut určuje, za jakou dobu se budete moci zmrzlinou občerstvit. Nemusí však jít jen o zmrzlinu, spotřebič vám umíchá i dezert z jogurtu, osvěžující sorbet či šerbet nebo italské gelato. Zvlášť si na produktu ceníme toho, že zmrzlinu dokáže udržet chladnou až hodinu po jejím zhotovení, přičemž je schopen ji zmrazit až na -35 °C. Máte však i možnost nádobu vyjmout a přesunout s jejím obsahem do mrazáku. Nelekněte se hodnoty příkonu, ta se u tohoto typu zmrzlinovače běžně pohybuje ve vyšších číslech, u našeho modelu konkrétně potřebuje k pracovnímu výkonu 180 W. Produkt se dodává i s naběračkou na zmrzlinu a odměrkou o 10–250 ml.

Příkon:180 W
Hmotnost:13 kg
Objem:2 l
Displej:Ano
Výroba sorbetu:Ano
Výroba jogurtu:Ano
Vyjímatelná nádoba:Ano

2. místo

Domo DO9207I

Výhody

  • Přehledný displej
  • Široké možnosti využití
  • Dlouhá životnost přístroje

Nevýhody

  • Náročnější na skladování

Druhou příčku obsadil model Domo DO9207I. Zařízení je celé z broušené nerezové oceli, což zajišťuje dlouhou životnost přístroje. Uvnitř se nachází hliníková nádoba o objemu 2 litrů, kterou není třeba před použitím mrazit, ale přesto ji lze vyjmout, a s již připravenou zmrzlinou odložit do mrazáku. Vestavěný kompresor pak k provozu potřebuje příkon 180 W. Nahoře najdete víko, které umožňuje během provozu přidávat další přísady, jako je čokoláda, ořechy či ovoce. Také má přístroj zabudovaný displej s časovačem, pomocí nějž jednoduše stanovíte dobu výroby zmrzliny. Nastavit ho je možné na 5 až 60 minut. Díky displeji máte neustále přehled o zbývajícím čase výroby, k jeho obsluze přitom slouží pouze tři tlačítka.

V nabídce jsou k dispozici tři programy. První z nich obstará samostatné chlazení směsi, další samostatné míchání a třetí je kombinací obou. K přípravě totiž poslední program využívá jak míchání, tak chlazení, aby vznikla krásně nadýchaná zmrzlina. Výroba se však neomezuje jen na ni, umí připravit i sorbet, šerbet, gelato či mražený jogurt. Jak se sami můžete přesvědčit, možnosti zmrzlinovače jsou široké a vždy tak můžete mít po ruce lahodnou a relativně zdravou svačinu. Počítejte však s tím, že u valné většiny receptů budete muset počkat až 60 minut, než se proces výroby dokončí. V případě, že zmrzlinu nehodláte hned konzumovat, ji spotřebič udrží ve stejné konzistenci ještě po následující hodinu. Drobným nedostatkem tohoto modelu je, že se jedná o těžší zařízení, skladovat ho je tedy náročnější. Naopak bonusem je, že produkt je k dostání za přijatelnou cenu. Navíc spolu se zmrzlinovačem dostanete i kleště na zmrzlinu a odměrku.

Příkon:180 W
Hmotnost:13,7 kg
Objem:2 l
Displej:Ano
Výroba sorbetu:Ano
Výroba jogurtu:Ano
Vyjímatelná nádoba:Ano

3. místo

Guzzanti GZ 152

Výhody

  • Snadné čištění
  • Rychlá příprava zmrzliny
  • Cenově dostupné zboží

Nevýhody

  • Pojme menší množství zmrzliny

Jako poslední vám v testu zmrzlinovačů představíme model Guzzanti GZ 152. Ze všeho nejdříve uvedeme jeho silné stránky. V rámci dané kategorie jde s 10 kg o nejlehčí produkt a zároveň také nejlevnější. Na druhou stranu za horší vlastnost zařízení považujeme jeho kapacitu. Vůči předešlým produktům totiž pojme méně zmrzliny. Jeho objem činí 1,5 litru, což pro lepší představu znamená, že se do něj vejde 800 g směsi. S tím souvisí i nižší příkon, udává se 150 W. Menší velikost nádoby ovlivňuje i dobu výroby, v závislosti na množství směsi spotřebiči trvá 30 až 60 minut, než je zmrzlina k mání. Směs se přitom umisťuje do nádoby potažené teflonem, jehož výsadou je, že se lehce čistí. O stálou teplotu uvnitř nádoby se postará průhledné víko, kterým se nádoba vzduchotěsně uzavře, a o správné našlehání směsi pak lopatky. Před víkem se nalézá digitální displej, který je vybaven i funkcí časovače. Ten lze nastavit na 10 až 60 minut.

Vestavěný kompresor poté dovede zmrzlinu vychladit na -18 °C, což není špatné, ale vítěznému modelu v tomto ohledu nesahá ani po kotníky. Zmrzlinovač obstojí i v přípravě jiných pochoutek, poněvadž zajišťuje také neustálý přísun ovocných sorbetů a mražených jogurtů. Ty uchová v chladu i po 60 minut od jejich zhotovení. Údržbu spotřebiče usnadňuje, že lopatky spolu s nádobou i víkem jsou omyvatelné v myčce. Dodejme, že součástí balení je i praktická lžička na zmrzlinu, odměrka a příbalová brožura, která vám krom jiného předloží nepřeberné množství nápadů na různé varianty zmrzliny. 

Příkon:150 W
Hmotnost:10,3 kg
Objem:1,5 l
Displej:Ano
Výroba sorbetu:Ano
Výroba jogurtu:Ano
Vyjímatelná nádoba:Ano

Jak vybrat zmrzlinovač?

Výběr zmrzlinovače není jednoduchou záležitostí. Na trhu najdeme spousty zajímavých strojů, které se od sebe značně liší, a to zejména způsobem přípravy a množstvím vyrobené zmrzliny. Jak si tedy vybrat přístroj na výrobu zmrzliny, který bude přesně podle vašich představ? Jako první si zodpovězte několik otázek:

  • Jak často chci zmrzlinu připravovat a v jakém množství? Pokud si zmrzlinu plánujete připravovat pouze 1x týdně, sezonně nebo jen jednou za čas, rozhodně se vám nevyplatí pořizovat si drahé a rozměrné zařízení s kompresorem. Pro tyto případy a pouze osobní využití si bohatě vystačíte se základním modelem s vyjímatelnou chladicí nádobou, který vás vyjde o poznání levněji a pro vaše občasné použití bude plně dostačující.
  • Kolik místa máte v mrazáku nebo na kuchyňské lince? Velmi záleží na četnosti použití. Pokud máte rodinnou cukrárnu či jiný podnik, kde zmrzlinu připravujete ve velkém množství, určitě se vám vyplatí pořídit si produkt s vestavným kompresorem, který umožňuje nepřetržitou výrobu zmrzliny.  Jsme přesvědčeni, že pro elektrospotřebič najdete i vhodné místo v kuchyni. Nicméně v případě, že chcete vyrábět zmrzlinu pouze sporadicky a nemáte doma tolik prostoru, vám doporučujeme pořídit si zmrzlinovač bez kompresoru, tedy model s vyjímatelnou nádobou, kterou je nutné před výrobou několik hodin nachladit v mrazáku. Pokud máte lednici s menším mrazicím prostorem, určitě si ověřte, zda se do něj nádoba vejde. Případně můžete učinit určitý kompromis mezi požadovaným objemem a prostorem.
  • Chcete vyrábět i sorbet nebo mražený jogurt? Výrobu sorbetu i jogurtu zajišťují modely zmrzlinovačů s chladicí jednotkou i bez ní. Pokud tedy chcete od zmrzlinovače univerzálnější využití, hledejte ty elektrospotřebiče, které tyto funkce mají. Poté už stačí jen najít vhodný recept a naplno si vychutnat lahodnou domácí krémovou zmrzlinu, sorbet nebo mražený jogurt.
zmrzlinovač

Typy zmrzlinovačů

Pokud chcete připravit lahodnou zmrzlinu v pohodlí domova, určitě se nebojte svěřit práci tomu nejpovolanějšímu spotřebiči, který vám značně usnadní práci. Na trhu jsou dva základní druhy zmrzlinovačů, které se od sebe diametrálně liší způsobem přípravy, velikostí, výkonem i cenou. Pojďme se společně zaměřit na jejich hlavní charakteristiky i to, k jakým účelům se jednotlivé typy nejvíce hodí.

Zmrzlinovače bez chladicí jednotky

Zmrzlinovač bez chladicí jednotky je robotický přístroj s vyjímatelnou nádobou. Ta má ve svých stěnách zabudovanou speciální mrazicí směs. Nádobu je třeba před začátkem používání nachladit. Pokud nádobu nemáte přímo uskladněnou v mrazáku, vždy počítejte s přibližně 1224 hodinami na nachlazení. Samotná výroba zmrzliny už vám zabere pouhých 20–40 minut. Nevýhodou tohoto typu je, že se zmrzlinovačem bez chladicí jednotky vyrobíte za den pouze jednu várku zmrzliny. Pokud potřebujete vyrobit větší množství, nebo více druhů zmrzliny, je třeba si výrobu naplánovat několik hodin dopředu, případně si můžete dokoupit ještě jednu chladicí nádobu, díky které množství zmrzliny vyrobené během jednoho dne zdvojnásobíte. Pro běžnou domácí spotřebu je zmrzlinovač bez chladicí jednotky zcela dostačující a určitě si s ním užijete spoustu legrace.

  • Nízká cena
  • Skladnost
  • Nízká hmotnost
  • Jednoduchá obsluha
  • Vyrobíte pouze jednu várku zmrzliny denně (případně více, pokud si dokoupíte další chladicí nádoby)
  • Dlouhá doba přípravy
  • Nižší výkon a tím pádem horší kvalita zmrzliny
  • U některých druhů zmrzliny nedocílíte vhodné konzistence – např. u sorbetu.

Zmrzlinovače s chladicí jednotkou

Všechny zmrzlinovače s vlastní chladicí jednotkou zvládnou fungovat zcela automaticky. Pro výrobu zmrzliny nepotřebujete žádný další přístroj, mrazák nebo elektrospotřebič, postačí vám pouze zmrzlinovač. Další nespornou výhodou je možnost vyrábět zmrzlinu nepřetržitě a ve velmi vysoké kvalitě. I když mají výrobníky zmrzliny s chladicí jednotkou vyšší pořizovací cenu a současně i vyšší spotřebu elektřiny, pokud chcete zmrzlinu vyrábět ve velkém, jsou ideální volbou.

  • Velmi rychlá příprava
  • Nepotřebujete místo v mrazáku, zmrzlinu můžete vyrábět kdekoliv, kde je přípojka na elektřinu
  • Vysoká kvalita zmrzliny
  • Vyšší pořizovací cena
  • Vyšší hmotnost
  • Velký přístroj, který v domácnosti zabírá hodně místa
  • Vyšší spotřeba elektřiny

Objem nádoby

Jedním z nejdůležitějších parametrů při pořizování zmrzlinovače je jednoznačně jeho objem. Objem vnitřní mísy u domácích výrobníků zmrzliny s chladicím zařízením i bez něho se pohybuje okolo 1–2 litrů. Setkat se ovšem můžete i s modely s menším, nebo naopak větším objemem. Vždy počítejte s tím, že maximální vyrobená dávka zmrzliny, kterou v jedné várce připravíte, bude cca o 1/3 až 1/2 nižší, než je udávaný objem nádoby.

Optimální objem nádoby a množství připravené zmrzliny záleží na tom, kolik členů má vaše rodina, případně kolik dalších osob budete chtít zmrzlinou pohostit. Do dvoučlenné domácnosti či menší kuchyně rozhodně postačí kompaktnější a skladnější výrobník s objemem okolo 1 litru. Bude to mnohem výhodnější než zařízení s velkým objemem, které vám mimo jiné doma zabere zbytečně mnoho místa. Nakonec byste mohli koupě velkého přístroje trochu litovat litovat. U zmrzlinovačů bez vlastního chlazení bude současně záležet na velikosti vašeho mrazáku, kterou jste při výběru limitováni. Mísa se do mrazáku musí pohodlně vejít, jinak si zmrzlinu nebudete moci připravit. Před objednáním konkrétního modelu rozhodně doporučujeme zjistit přesné rozměry chladicí nádoby a porovnat je s dostupným místem ve vaší mrazničce.

zmrzlinovač

Ovládání a funkce

Levnější i dražší modely domácích zmrzlinovačů jsou většinou vybaveny LCD displejem a digitálním ovládáním. Součástí displeje bývá obvykle časovač zvyšující komfort používání, tudíž přístroj nemusíte hlídat a z displeje vždy poznáte, jak dlouho se ještě bude zmrzlina připravovat. Obzvláště dražší a kompresorové stroje pak mohou mít i jiné chytré funkce, které jistě oceníte. U některých produktů se můžete setkat s jednoduchým mechanickým ovládáním. Pokud si koupíte levnější zmrzlinovač, očekávejte pouze přístroj s vyjímatelnou nádobou, možností zapojení do zásuvky a tlačítkem on/off.

Pokud investujete do kvalitnějšího přístroje, radost vám udělá mnoho dalších funkcí. Obvykle jde o přepínač funkcí, pomocí nějž můžete ovlivnit dobu výroby zmrzliny. Především levnější elektrospotřebiče jsou méně automatizované a vyžadují větší dohled. Samotné ovládání je ale na druhou stranu velmi snadné. Propracovanější a dražší modely vám mohou nabídnout i možnost plynulého nastavení teploty, která se u modelů s kompresorem pohybuje až k -35 °C. Velmi oblíbená je i funkce automatického chlazení, udržující zmrzlinu po určitou dobu po umíchání na optimální teplotě. Časté jsou i speciální automaticky přednastavené funkce jako program pro výrobu sorbetu, mraženého jogurtu nebo ledu.

Příslušenství a materiál

Obzvláště u zmrzlinovačů střední a vyšší třídy bývá součástí balení i zajímavé příslušenství. Hodit se vám bude odměrka na maximální množství náplně, speciální víčko pro uchování hotové zmrzliny, naběračka na zmrzlinu nebo nejrůznější přídavné metly na výrobu dalších skvělých pochoutek.

Co se týče materiálu, z velké části ovlivňuje životnost samotného přístroje. Valná většina levnějších zmrzlinovačů bez chladicí jednotky je vyrobena z plastu. Najdou se ovšem i takové modely, které jsou z nerezu. U kompresorových výrobníků je pak většinou nerezové provedení standardem a s plastovým provedením se můžete setkat jen zřídka. Chladicí mísy jsou velmi často opatřeny nepřilnavým povrchem, což oceníte zejména při jejich umývání. Současně s materiálem samotného elektrospotřebiče se zajímejte i o materiál veškerého příslušenství, jako jsou metly na šlehání atd. Ne každý materiál jde totiž dobře udržovat, či dokonce umývat v myčce. (Zdroj: NYTimes.com)

zmrzlinovač

Příkon, údržba a manipulace

Ačkoliv příkon uvádíme na jednom z posledních míst, rozhodně ho není radno při výběru podceňovat. Příkon je důležitým faktorem ovlivňujícím rychlost přípravy a z velké části i výslednou kvalitu domácí zmrzliny, sorbetu či mraženého jogurtu. Většinou se příkon u výrobníků bez chladicí jednotky pohybuje okolo 12 W. Díky tomu mají tyto elektrospotřebiče velmi nízkou spotřebu. Domácí zmrzlinovače s kompresorem disponují mnohem vyšším příkonem, který se pohybuje v rozmezí cca 130–180 W. Navíc jsou tato zařízení v provozu mnohem častěji a déle. Tudíž stoupá i spotřeba elektrické energie. Proto ani tento parametr při výběru nepřehlížejte.

Abyste se zmrzlinou neměli v konečném důsledku více práce než při manuální výrobě, je určitě dobré před koupí myslet i na jednoduchost údržby. Některé zmrzlinovače jdou velmi snadno rozebrat a z toho důvodu i lépe umýt. Některé jejich části je také možné umývat v myčce na nádobí. Skvělé je, když je zmrzlinovač současně vybaven držadlem, díky kterému jde přístroj lépe přenášet, což oceníte obzvláště u těžších modelů.

Hlavní výrobci zmrzlinovačů

Zmrzlinovače jsou velmi specifickým spotřebičem, který za vás v kuchyni může odvést velký kus práce a ušlehat a nachladit tu nejlahodnější zmrzlinu, sorbet nebo mražený jogurt. Je důležité vybrat si takovou značku, která se na dané elektrospotřebiče specializuje a jejich výrobu má po technologické i praktické stránce v malíku. Před výběrem zmrzlinovače se určitě zaměřte nejen na parametry, ale také na výrobce. Pokud si vyberete kvalitní model a důvěryhodného výrobce, zmrzlinovač vám bude bez problémů sloužit mnoho let. Mimoto poskytují velcí výrobci v případě problémů veškerý servis zařízení.

De’Longhi

De’Longhi patří mezi italské výrobce domácích spotřebičů a zařízení. Své sídlo má v italském městě Trevis a z historického hlediska jde o velkého a významného producenta přenosných topných a klimatizačních jednotek. To ovšem není jediným portfoliem této značky. Nejvíce se zaměřuje na výrobu kávovarů, fritéz, elektrických grilů či právě přístrojů na výrobu zmrzliny. Kromě toho má ve svém portfoliu kompletní elektrotechnické vybavení domácností včetně kuchyňských spotřebičů, vysavačů, mopů, žehliček či nožů a kráječů.

DeLonghi logo

Domo

Firma Domo byla založena v roce 2009 a je dceřinou společností belgické firmy Linea 2000, která je výrobcem a distributorem značek Domo, Primo, Bellux nebo Boretti a Quigg. Značka je sama o sobě symbolem neustálé inovace a vývoje nejmodernějších a nových produktů pro současnou domácnost. Svůj sortiment proto neustále kontroluje a vylepšuje, aby uspokojila potřeby i těch nejnáročnějších spotřebitelů. Mimoto si značka stále drží vysoký standard záručního i pozáručního servisu.

Domo

Klarstein

Značka Klarstein, původem z Německa, je synonymem nadčasovosti, inovace a vysoce kvalitních výrobků, vyvinutých přímo v Berlíně. Ve svém portfoliu má mnoho modelů a produktů pro moderní domácnost. Mezi nimi najdete ledničky, kuchyňské roboty, výrobníky ledu, ale i klimatizace a ohřívače. Společným jmenovatelem všech produktů značky Klarstein jsou pestré a hravé barvy, které rozzáří vaši domácnost. Spotřebiče se navíc pyšní stylovým designem, díky němuž se stanou nejen vaším pomocníkem, ale i doplňkem moderního bydlení. Nevýhodou této značky je jen její horší dostupnost, v Česku ji prodává jen několik obchodů.

Klarstein

Guzzanti

Italské zastoupení mezi značkami vyrábějícími zmrzlinovače nese značka Guzzanti. Na trh přivádí ty nejžádanější výrobky s unikátním designem, vyznačují se výbornou kvalitou a krásnými obaly. Svůj sortiment firma neustále rozšiřuje. Najdeme mezi ním především domácí spotřebiče, kterými jsou například kávovary, chladničky, elektrické trouby, vakuovačky a jejich příslušenství. Guzzanti se vyznačuje unikátním designem a nadstandardní kvalitou.

Guzzanti

Finální verdikt

Před koupí samotného zmrzlinovače si dobře promyslete, jaké funkce a vlastnosti od daného spotřebiče očekáváte. V momentě, kdy výrobník zmrzliny budete využívat pouze jednou týdně, sezonně nebo příležitostně, si vyberte takový elektrospotřebič, který bude v poměru ceny a výkonu ideální pro občasnou přípravu té nejlahodnější domácí zmrzliny podle vašeho oblíbeného receptu a s použitím ověřených ingrediencí. Ideální spotřebiče přesně k tomuto využití, které nijak závratně nenabourají váš rozpočet, seženete i pod 1000 korun. Dražší zmrzlinovač by se vám v takovém případě tolik nevyplatil. Před nákupem zmrzlinovače bez chladicí jednotky věnujte pozornost velikosti chladicí nádoby a tomu, zda se vejde do vašeho mrazáku, v opačném případě by vám tento typ zmrzlinovače moc neposloužil.

Pokud zmrzlinu plánujete vyrábět několikrát do týdne a ve větším množství, zároveň nechcete minimálně den předem myslet na to, abyste dali včas nachladit mrazicí nádobu, pak je rozhodně namístě zainvestovat do výrobníku zmrzliny s vestavným kompresorem. V takovém případě určitě hledejte přístroj ve vyšší třídě, jehož cena přesahuje 6 000 korun. Svůj výběr postupně upřesňujte na základě preferovaných parametrů a jednotlivých funkcí zmrzlinovačů. Od snadného ovládání přes jednoduchou údržbu až po výkon a hospodárný příkon, které oceníte hlavně při pravidelné platbě spotřeby elektrické energie. Zkuste porovnat jednotlivé modely, podívat se na recenze a zjistit si o konkrétních přístrojích více, velmi pomoci vám v tom může náš velký test. (Zdroj: Independent.co.uk)

Příprava domácí zmrzliny

Výroba domácí zmrzliny rozhodně není žádná věda. Poté, co ji jednou vyzkoušíte, budete vědět, co do příště zlepšit, a věříme, že výrobě zmrzliny totálně propadnete a už nebude cesty zpět. Podle typu vámi zvoleného elektrospotřebiče budete moci připravit zmrzlinu smetanovou a v některých případech i čistý ovocný sorbet, nebo dokonce mražený jogurt. Na základní směs si připravte ingredience podle svých preferencí: smetanu, bílý jogurt s vyhovujícím procentem tuku či mascarpone. Čím větší bude procento tuku, tím lahodnější a krémovější zmrzlina bude. Dále si připravte cukr nebo jiné sladidlo, ovoce dle vlastního výběru (případně vanilku, kakao, čokoládu,…) a podle preference příchuti, kterou budete chtít připravit.

V nádobě smíchejte bílý jogurt se sladidlem. K jogurtovému základu přidejte kousky nakrájeného ovoce (v případě vanilkové příchuti přidejte vanilkový lusk, v případě čokoládové zmrzliny kakao a čokoládu, kterou je nutné předtím rozpustit). Pokud chcete zmrzlinu ještě vylepšit, přidejte ke směsi i vysokoprocentní smetanu. Směs dejte odpočinout do lednice, následně nalijte do zmrzlinovače a v průběhu výroby pravidelně kontrolujte. V závislosti na modelu je zmrzlina hotová během několika desítek minut.

zmrzlina

Nejčastěji kladené otázky

Jak vybrat správný objem zmrzlinovače?

„Výběr zmrzlinovače není jednoduchou záležitostí, jednotlivé modely se od sebe podstatně odlišují. Největší rozdíly jsou ve způsobu výroby zmrzliny a jejím množství. Výběr zmrzlinovače proto dobře zvažte a vezměte v potaz, pro kolik lidí a jak často budete zmrzlinu připravovat. Pokud si ji budete dělat jen několikrát do roka pro rodinu či návštěvu, stačí si pořídit menší zmrzlinovač bez chladicí jednotky. Jeho standardní objem činí 1 až 2 litry. Přitom je zapotřebí pamatovat na to, že maximální dávka zmrzliny připravená v jedné várce bude vždy zhruba o 1/3 až 1/2 nižší než objem samotné nádoby. Zároveň pokud máte lednici s menším mrazicím prostorem, nejprve si ověřte, jestli se do něj chladicí nádoba vejde. Jestliže plánujete zmrzlinu vyrábět ve větším objemu, zainvestujte a raději si kupte zmrzlinovač s vestavěným kompresorem. Sice zabere více místa, ale denně s ním vyrobíte velké množství zmrzliny.“

Pro jaký typ zmrzlinovače se rozhodnout?

„To záleží čistě na vás a vašich požadavcích. Pokud chcete nebo potřebujete, aby zmrzlinovač chladil sám, poohlédněte se v dražší kategorii. Připravte si trochu více peněz a vybírejte z nabídky značek Domo nebo Boretti. Najdete tam ostatně i vítězný model uvedené kategorie. Nejspíše si říkáte, co když chcete připravovat zmrzlinu jen jednou za čas a v malém množství. Pak se vám velká investice nevyplatí a bude lepší pořídit si levnější zmrzlinovač bez chladicí jednotky. V případě vítěze této cenové třídy jde i tak o vysoce kvalitní přístroj.“

Jaké jsou největší výhody a nevýhody zmrzlinovače bez chlazení?

„Domácí zmrzlinovače bez kompresoru bývají menší, skladnější a nezaberou v domácnosti příliš mnoho místa. Většina modelů je zákazníkům přístupnější také svou nižší cenou. Hlavní nevýhodou je jednoznačně fakt, že na výrobu zmrzliny je třeba myslet s předstihem. Vyjímatelnou nádobu, která je součástí zmrzlinovače bez samostatné chladicí jednotky, je potřeba před samotným výrobním procesem nechat několik hodin vychladit v mrazáku. To může trvat 10–24 hodin v závislosti na modelu a doporučení výrobce. Až poté můžete začít s výrobou zmrzliny. Také je potřeba mít na nádobu v mrazáku místo. Před koupí si tedy raději ověřte velikost nádobky. Pokud máte v chladničce menší mrazák, nemusela by se do něj totiž nádoba vejít.“

Jaké přináší plusy a minusy zmrzlinovač s vlastním chlazením?

Zmrzlinovač se zabudovaným kompresorem chladí zmrzlinu samostatně a není tedy potřeba myslet na výrobu zmrzliny s dostatečným předstihem. Vy si pouze připravíte všechny suroviny, ze kterých hodláte zmrzlinu připravovat, a spotřebič už vše zvládne za vás. Zmrzlinovače s kompresorem jsou většinou výkonnější a zvládnou zmrzlinu jemněji rozmíchat, až do krémové konzistence. Velkou nevýhodou je vysoká pořizovací cena a velikost přístroje, který vám v kuchyni kvůli vlastnímu kompresoru zabere hodně místa. Výkonný, kvalitní zmrzlinovač s kompresorem pak většinou disponuje i dalšími přídavnými funkcemi a mimo přípravu domácí zmrzliny zvládne vyrobit i osvěžující sorbety a domácí mražené jogurty nejrůznějších chutí.“

Na jakém principu funguje zmrzlinovač?

„Zmrzlinovač tvoří dobře izolovaná nádoba, která disponuje speciální metlou určenou k promíchání vámi připravené směsi a pohonem na elektřinu. Pokud si vyberete přístroj bez elektrické přípojky, výrobník zmrzliny bude fungovat buď na baterie, nebo ruční pohon. Chlazení je u zmrzlinovače možné zajistit dvojím způsobem. Levnější a jednodušeji řešené zmrzlinovače obsahují vyjímatelnou nádobu, kterou před přípravou zmrzliny umístíte na několik hodin do mrazáku, aby se nachladila. Dražší a propracovanější modely mají ve spotřebiči zabudovaný vlastní chladicí kompresor.“

Z jakých surovin vyrábět domácí zmrzlinu?

„Suroviny vybírejte podle vlastní chuti a oblíbených receptů. Nejčastěji se používá mléko (můžete použít i mléko bez laktózy, mandlové, kokosové, ovesné atd.), ale také jogurt, tvaroh, smetanu na šlehání, mascarpone, nebo dokonce kefír. Místo cukru můžete směs osladit medem, stévií, javorovým sirupem nebo jakýmkoliv jiným sirupem. Do zmrzliny můžete také přidat jakékoliv ovoce dle vaší momentální chuti a preference, ale také třeba podle toho, jaké ovoce v dané sezóně nabídne vaše zahrádka. Fantazii se meze nekladou a existuje mnoho základních receptů, které si můžete nejrůznějšími ingrediencemi vylepšit.“

Dominika je studentkou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, v současnosti dokončuje magisterské studium českého jazyka a literatury. Již několik let se zabývá korekturami a za tu dobu měla příležitost pracovat pro několik deníků. Láska k jazyku ji nakonec přivedla i k samotnému psaní. Ve volném čase se toulá s batohem po Česku, věnuje se různým sportům a ráda taky čte a fotí.

Diskuse a poradna

Položte otázku