Porovnání a test vaflovačů

Jak vybrat vaflovač 2019

Vaflovač bez pozadí

Nejlepší vaflovače roku 2019

Rady, tipy, recenze

Úvod

Pravé sladké vafle jsou tradiční belgickou pochoutkou. Jde o dezert ze sladkého těsta, podobný palačinkám. Jen s tím rozdílem, že do těsta na vafle se přidává máslo a cukr, je o něco tužší a tvar je typicky mřížkovaný. Pokud se vám někdy poštěstilo přes Belgii projíždět, mohli jste se přesvědčit, že jsou k dostání na každém rohu – v restauracích, obchodech nebo u pouličních stánků, s marmeládou, čokoládou, šlehačkou nebo javorovým sirupem. Vafle jsou ale velmi oblíbené také u nás, jen to má jednu drobnou vadu – málokdo je tady umí udělat dobře. Proč to nezkusit podomácku?

V zásadě vám na to stačí základní suroviny, mouka, mléko, vejce nebo cukr. A samozřejmě, kvalitní vaflovač. Bez toho se příprava neobejde. V zásadě máte na výběr ze dvou různých typů přístrojů. Buďto si můžete pořídit toustovač, který desku na přípravu vaflí má a který to jako přídavnou funkci umožňuje, nebo si můžete koupit plnohodnotný vaflovač (přičemž oba přístroje jsou si poměrně hodně podobné). Samotný výběr obou přístrojů byste si ale měli předem promyslet. Aby se vám vyplatil, je potřeba najít opravdu kvalitní přístroj. Proto se na celou problematiku výběru podíváme společně.

Vaflovač použití

Sledovat byste měli jeho velikost, užitý materiál (ani ne tak z hlediska designu jako spíše praktičnosti a bezpečnosti), příkon či počet vaflí, které lze připravovat souběžně.  Poměrně důležitou informací pro vás je také třeba materiál plotýnek. Zkrátka faktorů, které ve výsledku ovlivní váš výběr, je celá řada. Neměli byste je podcenit. Abychom vám pomohli, sepsali jsme pro vás velký test vaflovačů 2019, ve kterém se budeme otázkou, jak vybrat vaflovač, zabývat. Stejně tak pro vás máme výsledky našeho testu, ve kterém jsme zhodnotili nejlepší vaflovače a v přehledných žebříčcích vám je představíme.

zpět k menu ↑

Pořídit vaflovač, nebo toustovač 3v1?

V úvodu jsme tuto otázku nakousli. V praxi se bez vaflovače můžete obejít, pokud máte dostatečně velký a pokročilý toustovač. Na trhu existuje několik modelů, které vám kromě přípravy toustů poslouží třeba na panini nebo právě na vafle. Pravda je, že přístroje 3v1 jsou mírně dražší a mohou vám vafle pomoct připravit v menší kvalitě, protože na ně nejsou přímo určeny (ale to neplatí vždy, jen u některých přístrojů). Vaflovače jsou v tomto ohledu větší jistota, ale zase mají jen omezené využití. Náš názor je následující:

  • Vaflovač se vám vyplatí, pokud opravdu plánujete dělat vafle pravidelně, nebo naopak pokud neplánujete s přístrojem připravovat nic jiného. Pak by pro vás další funkce toustovače ztrácely smysl. Nemusíte se bát, že byste vaflovač neuživili – vafle můžete připravit na Vánoce či jiné svátky a zejména děti je nadšeně uvítají. Ni víc od něj ale čekat nemůžete.
  • Toustovač 3v1 má samozřejmě širší a univerzálnější využití. Kromě vaflí s ním můžete snadným přehazováním plotýnek připravit i tousty, sendviče či panini, v extrémním případě je můžete využít jako malý gril. Široké využití je jejich velkou předností.


zpět k menu ↑

Test vaflovačů

Jako první jsme pro vás připravili test vaflovačů. Tím, že jsou určeny jen pro pečení vaflí, je sice jejich využití omezené, nicméně o to více jsou tomuto účelu uzpůsobeny. Ve třech cenových kategoriích jsme otestovali jednotlivé přístroje a v následujících tabulkách pro vás máme výsledky.

Nejlepší vaflovače do 700 korun

V cenové kategorii do 700 korun můžete očekávat velkou část vaflovačů, které jsou na našem trhu k dostání. Přestože jde o levné přístroje, jsou z větší části velmi kvalitní a pocházejí od renomovaných značek.

Pořadí Název Náhled Hodnocení Příkon Počet vaflí Cena
1. Ariete 187 700 W 2 vafle Zjistit cenu
2. Clatronic WA 3492 1000 W 5 vaflí Zjistit cenu
3. Severin WA 2103 1200 W 4 vafle Zjistit cenu
4. Tristar WF-2195 1000 W 2 vafle Zjistit cenu
5. Concept VF 3040 1000 W 2 vafle Zjistit cenu
6. Concept VF 3030 700 W 2 vafle Zjistit cenu

Nejlepší toustovače od 700 do 1 200 korun

Střední třída, ve které najdete velmi dobré modely s vysokými hodnotami příkonu a s kvalitním provedením. Bývají akčně velmi dobře vybavené, a přestože je počáteční investice vyšší, časem ji oceníte díky snazšímu použití.

Pořadí Název Náhled Hodnocení Příkon Počet vaflí Cena
1. Tristar WF 2120 1200 W 10 vaflí Zjistit cenu
2. Domo DO 9047 1400 W 2 vafle Zjistit cenu
3. Severin WA 2107 1200 W 4 vafle Zjistit cenu
4. Domo DO 9133 900 W 2 vafle Zjistit cenu

Nejlepší toustovače od 1 200 korun

Kategorie modelů pro náročné. S cenovkou nad 1200 korun najdete většinou poloprofesionální stroje, případně vaflovače pro náročné zákazníky. Profi vaflovače byste pak museli hledat v kategorii nad pět tisíc, ale ty v rámci našeho testu neuvádíme.

Pořadí Název Náhled Hodnocení Příkon Počet vaflí Cena
1. Domo DO 9149 1520 W 5 vaflí Zjistit cenu
2. Graef WA 80 1200 W 5 vaflí Zjistit cenu
3. Domo DO 9043 1400 W 4 vafle Zjistit cenu

Vaflovače a jejich charakteristika

Charakteristika vaflovačů se v zásadě nikterak výrazně neliší od charakteristiky toustovačů. Taktéž sestávají ze dvou křídel, horního a dolního, z nichž každé už má v dnešní době vyjímatelné plotýnky. Na ty se nalévá těsto, které se díky výstupkům v plotýnce vytvaruje do požadované tradiční formy. Každá plotýnka má pod sebou topná tělesa, díky kterým se ohřívá, a vafle se pak mezi nimi pomalu pečou. Ovládání je snadné, rychlost pečení vaflí je poměrně vysoká. Pečení samo o sobě nezabere více než několik minut na jeden cyklus. Budete-li vaflovač pravidelně čistit a udržovat, pak získáte velmi dobrého pomocníka do kuchyně. Na druhou stranu, od klasických toustovačů se liší jednou zásadní věcí a to je šíře použití. Pravděpodobně je nevytáhnete tak často a neposlouží víceméně k ničemu jinému, než k pečení vaflí.

Výhody:

  • Příprava vaflí je rychlá a snadná
  • Jednoduché ovládání
  • Velký výběr

Nevýhody:

  • Malé využití (kromě pečení vaflí vlastně žádné)
  • Plotýnky jsou často náchylné k poškození

Obyčejný vaflovač

zpět k menu ↑

Test toustovačů 3v1

K přípravě vaflí nemusíte nutně užívat pouze vaflovače. Velmi dobře k tomu poslouží i multifunkční toustovače. Ty bývají typicky vybaveny a uzpůsobeny k více možným využitím, běžně jde o pečení vaflí nebo grilování panini. Okrajově je zde zmiňujeme, podrobněji jsme se jim věnovali v našem testu toustovačů 2018.

Nejlepší toustovače 3v1

Toustovače 3v1 jsme do cenových kategorií nerozdělovali, protože se jedná o poměrně úzkou skupinu kuchyňských spotřebičů. Pro výrobu domácích vaflí vám poslouží velmi dobře, navíc poslouží i na další pokrmy.

Pořadí Název Náhled Hodnocení Příkon Počet vaflí Cena
1. Domo DO 9046 1200 W 2 vafle Zjistit cenu
2. Russell Hobbs 24540 750 W 2 vafle Zjistit cenu
3. ETA Tampo 4156 700 W 4 vafle Zjistit cenu
4. DeLonghi SW 12 800 W 2 vafle Zjistit cenu
5. Domo DO 9136 1000 W 2 vafle Zjistit cenu

Toustovače 3v1 a jejich charakteristika

Toustovače 3v1 v sobě zahrnují funkce celkem tří různých plotýnek. Kromě vaflovače je to ještě klasická plotýnka na tousty a pak mírně zvlněná grilová plotýnka. Zařízení může plnit více funkcí a povětšinou na vysoké úrovni. Pouze u některých, většinou starších modelů je možné pozorovat zhoršené funkce pečení vaflí oproti toustům. Toustovač 3v1 je většinou mírně dražší, větší a má větší nároky na skladnost. Samotný princip fungování je stejný, jako u vaflovačů – mezi dvě křídla s plotýnkami se dá těsto, přístroj se zavře a nechá se péct, dokud nejsou vafle hotové. Obdobné jsou i technické parametry, přístroje se liší většinou pouze příkonem. Ten je u toustovačů větší, aby bylo možné upéct dobré tousty, které potřebují vyšší stupeň propečenosti, za přiměřený čas. Mírnou nevýhodou oproti klasickým vaflovačům je fakt, že většinou umožňují přípravu jen dvou vaflí najednou.

Výhody:

  • Větší využití v kuchyni
  • Multifunkční
  • Rychlá příprava jídel

Nevýhody:

  • Mírně větší nároky na skladování
  • Většinou s nimi lze připravit jen dvě vafle najednou
  • Plotýnky jsou často náchylné k poškození

Multifunkční toustovač

zpět k menu ↑

Kteří výrobci vaflovačů jsou kvalitní?

Tak jako u všech ostatních kategorií zboží, i u vaflovačů se na chvíli zastavíme u jejich výrobců. Značka, byť jí velká část zákazníků nepřikládá větší význam, o výrobku hodně vypovídá. Nechceme tvrdit, že malí výrobci nedovedou vyrobit kvalitní vaflovač, ale přeci jen je lepší přidržet se těch větších a osvědčených. Vliv značky a výrobce na kvalitu bychom si mohli shrnout v několika bodech:

  • Velký výrobce může více investovat do výzkumu a vývoje nových technologií.
  • Vyrábí souběžně více modelových řad a dává vám větší výběr.
  • Věnuje mnohem více prostředků a času výstupní kontrole, protože si nemůže dovolit riskovat dlouhodobě budovanou dobrou pověst.
  • Může zaplatit zkušené a vzdělané odborníky, o jejichž další rozvoj se náležitě stará.
  • Často poskytuje kvalitnější služby, včetně servisu a dostupnosti náhradních dílů.
  • Používá často kvalitnější a odolnější materiály.

Vzhledem k tomu bychom vám doporučili hledat spíše tradiční, známou a dlouhodobě dobře hodnocenou značku. Mohou vám pomoci i recenze uživatelů, které by měly být pozitivní. V následujících řádcích vám pak také představíme několik značek vaflovačů, kterým můžete věřit.

Vaflovače DOMO

Značka Domo působí na evropském trhu od roku 1986. Vznikla v Belgii a pro český trh ji zprostředkovává firma DOMO-elektro s.r.o., která funguje od roku 2009. Jedná se především o výrobce kuchyňských přístrojů, jako jsou sušičky ovoce, fritézy, grily, mixéry nebo právě toustovače a vaflovače. Kromě těch klasických má firma ve svém sortimentu i vaflovače spojené s toustovačem, takzvané výrobky 3v1. K dražším přístrojům pak dodává výrobce i příslušenství, jako jsou třeba naběračky. Modely, jako je třeba DOMO DO9149W, pak disponují pokročilými funkcemi, jako je termostat, otáčení pro lepší rozlití těsta nebo časovač. Velkou předností vaflovačů DOMO je pak také nepřilnavý povrch plotýnek, alespoň do té doby, než se poškodí. Navíc má na trhu s vaflovači největší sortiment. Za nás jednoznačně dobrá volba.

Vaflovače Clatronic

Společnost Clatronic International GmbH byla založena v Německu roku 1982. Opět se jedná, podobně jako v případě značky DOMO, především o výrobce kuchyňské techniky. Kromě vaflovačů, které nás v tuto chvíli zajímají primárně, uvádí na trh třeba kvalitní grily, fritézy, kuchyňské roboty nebo trouby. Kromě značky Clatronic pod ni od roku 1997 spadá také značka Bomann. Na rozdíl od značky DOMO jde spíše o levnější vaflovače a vaflovače střední třídy. Po funkční stránce od nich nemůžete očekávat tolik, na druhou stranu některé přístroje v sortimentu společnosti, například Clatronic WA 3491 nebo Bomann WA 1365 jsou určeny pro tvorbu většího počtu srdíčkových vaflí najednou. Mají kulatý tvar, díky kterému lze s prostorem hospodařit lépe a vyrábět více vaflí najednou. Tím se dá při práci ušetřit velká spousta času.

Clatronic logo

Vaflovače Severin

Společnost SEVERIN Elektrogeräte GmbH je opět původem německou firmou. Založena však byla výrazně dříve, než firma Clatronic – již roku 1892. Od počátku se zaměřuje na výrobu elektrospotřebičů pro domácnost, zejména pro kuchyni. V jejím sortimentu tedy najdete kávovary, grily, mikrovlnné trouby, mixéry nebo rychlovarné konvice. Nechybí ani vaflovače. Ty se cenově vejdou do střední třídy, vynikají vysokými hodnotami příkonu a nepřilnavým povrchem plotýnek. Plášť je pak odolný proti působení vysokých teplot a nepřehřívá se, díky čemuž je práce s vaflovačem bezpečnější.

Severin logo

Vaflovače Concept

Značka vaflovačů Concept je ryze českou značkou, založenou po sametové revoluci roku 1991. Kromě našeho trhu působí i na Slovensku a v Polsku, přičemž do jejího portfolia patří celá řada spotřebičů, jako jsou mixéry, digestoře, vysavače, rychlovarné konvice, nebo třeba právě vaflovače, byť spíše okrajově. Nabídka firmy není v této oblasti příliš široká, zahrnuje pouze dva přístroje, na druhou stranu mnoho výrobců na tom není lépe a vaflovače Concept jsou hojně prodávané. Jde o modely střední třídy se slušným příkonem, pěkným designovým provedením, nepřilnavým povrchem plotýnek a jednoduchým ovládáním.

Concept logo

zpět k menu ↑

Několik tipů, jak vybrat vaflovač podle vašich představ

Vaflovače sice nejsou nikterak složitá a komplikovaná zařízení, a jednotlivé modely na trhu se mezi sebou liší především v detailech (nebudeme-li brát v úvahu drahé profesionální přístroje), nicméně i tyto detaily o použití rozhodují. Mohou ve výsledku ovlivnit jak použití vaflovače, tak i výslednou chuť připravených vaflí. Ještě než se pustíme do samotných charakteristik výběru, měli byste si rozmyslet několik věcí:

  • Jak často plánujete vafle dělat? Vyplatí se vám investovat do dražšího přístroje, nebo si vystačíte s jednoduchým a levným vaflovačem?
  • V jakých množstvích je budete připravovat? Pokud budete chystat několik párů vaflí, pak je vám v zásadě jedno, jestli se budou péct o minutu déle, nebo ne. Ale kdybyste chystali větší množství, třeba na večírek nebo na oslavy, pak už se může pečení protáhnout a každou ušetřenou minutu oceníte.
  • Chcete, aby byl vaflovač použitelný i na jiné věci, nebo od něj čekáte jen tuto jedinou funkci?
  • Chcete věnovat hodně času údržbě, nebo raději koupíte obyčejnější, ale téměř bezúdržbový model?
  • Kolik chcete do přístroje investovat?

Jakmile si ujasníte tyto základní věci, můžeme se posunout dále.

Tvar, velikost a počet připravovaných vaflí

Začneme tím, co vás asi zajímá nejvíce. To je počet vaflí, který lze připravovat najednou. Závisí to především na velikosti přístroje, velikosti vaflí a jejich tvaru. Začneme tvarem – na výběr máte za běžných okolností ze tří druhů:

  • Nejčastěji se setkáte s klasickými vaflemi belgického typu. Ty jsou hranaté a nejlépe odpovídají tradiční formě. Výhodou je, že nejlépe využijí prostor formy. Běžně se tento typ peče po dvou až čtyřech kusech, případně po šesti.
  • Srdíčkové vafle jsou méně obvyklé. Nabízí tvar, který více zaujme, a kromě toho umožňují pečení po více kusech i na malých formách. Lépe využívají prostor, takže jich můžete najednou připravovat až pět nebo i deset. Ovšem na druhou stranu, po upečení mají jednotlivé kusy menší rozměry, než obdélníkové vafle.
  • Květinové vafle jsou poměrně speciální a nabízí je pouze některé přístroje. Esteticky vypadají velmi dobře, ale nejsou vůbec efektivní, co se týče využití prostoru plotýnky. Běžně se pečou po dvou nebo po čtyřech, ovšem při menších rozměrech, než mají obdélníkové kusy.

Rozměry s předchozím bodem do jisté míry souvisí. Největší bývají obdélníkové, nejmenší květinové vafle. Jinak se samozřejmě může mírně lišit velikost u jednotlivých přístrojů, ale to si musíte zkontrolovat sami, ideálně podle počtu výstupků na formě. Jmenovité rozměry vaflí žádný výrobce neuvádí. Co se týče tloušťky vaflí, ta by měla být kolem jednoho centimetru. Pokud to bude méně, vafle nebudou přirozené a tolik si je nevychutnáte.

Vaflovač tvar vaflí

Velikost přístroje (nemáme teď na mysli konkrétně rozměry, ale kapacitu pečení) se pak odvíjí od obou parametrů vaflí. Nejčastěji je vyjádřena počtem vaflí, které lze připravovat najednou. Nejčastější jsou dvě vafle vedle sebe, případně čtyři. To je bohatě dostačující pro běžné uživatele, kteří pečou vafle k snídani pro děti nebo sobě ke kávě. Větší přístroje, které nabízí šest, osm nebo i deset vaflí najednou (v případě srdcových vaflí to možné je) už zase za běžných okolností nevyužijete, ty se hodí pro někoho, kdo chystá vafle na večírek nebo na party. Zkuste tedy všechny tři zmíněné parametry maximálně přizpůsobit svému využití vaflovače.

Hodnota příkonu vypovídá o rychlosti přípravy vaflí

Poměrně důležitá je pro použití vaflovače hodnota příkonu. Ta se udává ve wattech (značka W) a říká vám, kolik energie přístroj spotřebuje za určitý časový úsek. Více vypovídající by pro vás byl výkon přístroje, ale ten většina výrobců neudává (důvodem je, že je vždy nižší, než hodnota příkonu). Vzhledem k tomu, že účinnost všech vaflovačů je velmi podobná, lze je mezi sebou porovnávat i s ohledem na příkon. Čím větší je příkon vaflovače, tím lépe pro vás. Plotýnky se rychleji nahřejí a vafle se rychleji upečou, byť samozřejmě za cenu vyšší spotřeby. Ovšem vzhledem k tomu, jak často bude vaflovač v provozu (a pouze krátkodobě), není spotřeba nikterak výrazný problém. Hodnoty příkonů se pak pohybují mezi 700 až 1 000 W u levnějších přístrojů. Střední třída vaflovačů a multifunkční toustovače se vejdou do 1 000 až 1 400 W. Větší příkon už nehledejte. Můžete se setkat s hodnotami i nad 2000 W, ale tam budou především drahé profi přístroje, které nejsou určené do domácností. Zároveň s rostoucím příkonem klesá i doba nahřívání, další důležitý parametr, který rozhoduje o délce přípravy vaflí.

Charakteristické parametry bezpečnosti

Práce s vaflovačem musí být nejen jednoduchá a komfortní, ale i bezpečná. Jednou ze základních podmínek takové práce je, aby materiál pláště byl izolován od tepla uvnitř přístroje. Obzvláště důležité je, aby proti teplu byla izolovaná rukojeť. Pak se totiž nestane, že byste se neopatrnou manipulací popálili. Dále by správný vaflovač měl mít pojistku proti přehřívání, aby se v případě příliš vysoké teploty sám vypnul. Předejdete tím riziku poškození stroje a v horším případě i požáru. S ohledem na mechanickou bezpečnost by neměly chybět protiskluzové nožičky. Určitě neuškodí ani kontrolka provozu či teploty, která se rozsvítí v době, kdy je přístroj používán a upozorní vás, že s ním nesmíte manipulovat.

Materiál vaflovače je důležitý pro design i bezpečnost

Materiálu se v této kapitolce nechceme věnovat pouze s ohledem na design, byť i ten může být pro někoho důležitý. Spíše se chceme zaměřit na technickou stránku věci. Především – měl by mít dobré izolační schopnosti. Kov, který vede dobře teplo, není vhodný. Vysokou teplotu je potřeba udržet uvnitř, bude-li vám utíkat ven, vaflovač se bude neustále nahřívat a promítne se to v jeho spotřebě. Další důvod je bezpečnostní. Materiál, který dobře vede teplo, by vás mohl při neopatrné manipulaci popálit. Běžně se proto dnes používají dva materiály:

  • Plast – designově není příliš pěkný a je křehčí, ale je lehký, údržba je snazší a má celkem dobré izolační vlastnosti.
  • Nerezavějící ocel – takzvaný nerez, lépe vypadá, ale hůře se udržuje, jsou na ní vidět otisky prstů i mastnota a teplo vede o něco lépe, než plast.

Vaflovač

Nastavení teploty

Pokud si nepořídíte ten nejjednodušší vaflovač, do kterého se jen dá těsto, zavře se a sám peče, ale chcete mít nad přípravou vaflí také trochu svůj dohled, oceníte možnost regulace teploty. Nejčastěji tlačítkem nastavujete, jaké teploty má přístroj dosáhnout a udržovat ji. Ten si pak sám nastaví režim takový, aby pekl při pevně dané teplotě. Zajímat by vás v takovém případě měl teplotní rozsah, od kolika do kolika stupňů Celsia je možné pracovat. Nejčastější je rozsah od 180 do 250 °C. Co se týče ovládání, výhodnější je plynulá regulace otočným kolečkem, protože vám dává více možností. Pokud ale chcete, můžete používat i knoflíkové tlačítko, u nějž najdete jednotlivé režimy a jehož zmáčknutím mezi nimi přepínáte.

Materiál pečicích desek nepodceňujte

Kromě materiálu samotného přístroje je potřeba sledovat také materiál pečicích desek, takzvaných plotýnek. U něj je dobré vedení tepla naopak žádoucí. Zejména proto, aby byly vafle rovnoměrně upečené a aby se vám nikde nepřipalovaly. Povrch by také měl být nepřilnavý, aby se na něj vafle nepřichytily. Odolnost proti poškrábání by měla být samozřejmostí (byť byste, s ohledem na dlouhou životnost plotýnek měli používat při manipulaci pouze dřevěné nástroje). A v neposlední řadě určitě oceníte co nejsnazší údržbu desek. V tomto ohledu jsou téměř ideální materiály teflon a keramika, byť oba mají své nedostatky zejména v odolnosti. Keramika je křehká na rozbití a teflon zase náchylný k poškrábání.

Vaflovač by měl být skladný

Dá se předpokládat, že vaflovač, který se nepoužívá tak často jako jiné kuchyňské přístroje, nebude stát permanentně na kuchyňské lince. Většina lidí ho uklízí do skříně nebo do spíže. Pak se určitě vyplatí, aby nezabíral moc místa, snadno se přenášel a snadno ukládal. Hledět byste tedy měli na jeho rozměry a změřit si, jestli pro vás vaflovač není moc velký a jestli ho máte kam uložit. Příliš těžký přístroj byste neměli kupovat, bude se vám hůře přenášet a nebude vám to pohodlné. V neposlední řadě je potřeba, abyste měli pro skladování zvoleného stroje vhodný prostor. Hodně vám může pomoci funkce vertikálního skladování, kdy přístroj není potřeba do police pokládat, ale postavíte ho tam bokem, takže zabere více místa směrem do výšky, ale výrazně méně na šířku. Souvisí to sice se skladováním jen okrajově, ale přístroj by měl mít také dostatečně dlouhý kabel, aby bylo možné ho pohodlně zapnout do zásuvky. Příliš dlouhý přívod elektrické energie je ale, právě vzhledem ke skladování, také na škodu. Nemůžeme vám v této kapitole uvést konkrétní hodnoty, ale měli byste vybírat tak, aby vám práce s přístrojem byla maximálně pohodlná.

zpět k menu ↑

S jakými funkcemi a technologiemi se u vaflovačů setkáte?

Vaflovače, podobně jako toustovače, jsou poměrně jednoduchá zařízení. Těžko se dá u přístrojů, které jen otevřete, nalijete do nich těsto a necháte péct, hledat nějaká složitost. Na druhou stranu, přesto se některé velmi užitečné funkce u vaflovačů vyskytují a jsou velmi výhodné jak z hlediska použití, tak i bezpečnosti.

Miska na odkapávání těsta

Pokud do vaflovače nalijete těsto, dá se snadno předpokládat, že neodhadnete zcela přesně potřebné množství. Vždy se ho dává raději více, protože přidat ho k upečeným vaflím není zrovna dobré. Přebytek by ale neměl stékat k topným tělesům a do přístroje. Proto se používají misky na odkapávání přebytečného těsta, kam těsto steče a po skončení práce ho odstraníte. Je to šetrnější pro vás i pro přístroj a zbaví vás to starostí, co dělat v případě, že vám nějaké těsto steklo pod plotýnky.

Zamykání víka

Pokud chcete, aby vafle byly kvalitnější, využijte zamykání víka. To nedovolí, aby k těstu pronikal chlad zvenčí, a díky tomu jsou vafle chutnější.  Navíc, máte-li doma děti, je takové opatření lepší i z hlediska jejich bezpečnosti. Nepodaří se jim víko otevřít a popálit se o plotýnky.

Nastavení teploty

Možnost nastavit si teplotu, za jaké se budou vafle péct, patří mezi ty základní. Způsoby regulace prostřednictvím kolečka nebo tlačítka jsme již probrali, stejně jako teplotní rozmezí. Opět platí, že při nastavení vhodné teploty budou vafle chutnější, než když se nedopečou nebo připečou.

Možnost rotace

Dražší vaflovače pro domácí použití nebo některé profesionální modely mají i možnost rotace ve dvou kloubech, díky čemuž se těsto v deskách lépe rozlije, vafle mají lepší tvar a i propečenou je rovnoměrnější.

Otočný vaflovač

zpět k menu ↑

Na jakých hodnotách se pohybují ceny vaflovačů?

Vaflovače obecně patří k levnějším přístrojům. Podobně jako toustovače, také vaflovače seženete pohodlně a v obstojné kvalitě za několik set korun. Nejde o tak lukrativní zboží, aby se na něm vyskytoval větší počet nekvalitních modelů. Takže i přístroje značek Clatronic, Domo, Severin nebo Tristar seženete za příjemné ceny.

  • Do 500 korun seženete levné vaflovače menší velikosti, které nebudou disponovat žádnými pokročilejšími funkcemi. Po všech stránkách budou průměrné, ale zároveň pro nenáročně uživatele bohatě vystačí.
  • Do 1000 korun se vejdou dobré modely střední třídy, které nabízí základní funkce, jako jsou indikátory provozu, nepřilnavý povrch nebo izolovaný plášť. V této cenové kategorii se pohybují i multifunkční toustovače 3v1.
  • Do 2000 korun se vám podaří koupit vaflovače vyšší třídy, které se hodí do domácností velmi náročných zákazníků. Dosáhnete s nimi vysokého příkonu, funkčního vybavení (včetně třeba zámku víka nebo otáčení), některé přístroje budou mít zvláštní typy plotýnek a zpravidla se tyto dražší vaflovače hodí pro pečení většího počtu vaflí.
  • Vaflovače nad 2000 korun už tvoří nejvyšší kategorii, která může dosáhnout až několika desítek tisíc. Jde o profesionální modely, které využijí třeba majitelé kaváren nebo restaurací. Pro domácí použití už nemají větší význam.


zpět k menu ↑

Finální verdikt

Abychom vám pomohli si všechny poznatky z našeho testu utřídit, projdeme celý výběr ještě jednou. Především byste si měli rozmyslet, jestli chcete pouze vaflovač s omezenějším využitím, nebo multifunkční toustovač, který vafle také zvládne a který má kromě nich další využití. Abyste si výběr trochu ulehčili, doporučujeme se zorientovat v sortimentech jednotlivých značek. Z důležitých parametrů vaflovačů by vás měl zajímat především příkon (čím větší, tím lépe pro vás, rychleji se nahřeje a vafle se upečou rychleji). Velmi podstatná je pro vás také informace o tom, kolik vaflí zvládne přístroj péct najednou, jaký bude jejich tvar a jak budou velké. Musí to odpovídat plánovanému využití.

Aby byla práce s vaflovačem co nejjednodušší a nejbezpečnější, měli byste si hlídat některé charakteristiky. Především materiál pláště, který musí dobře izolovat teplotu a zároveň by měl dobře vypadat. Materiál plotýnek zase musí být jednoznačně nepřilnavý, musí teplo vést dobře a rovnoměrně a měl by být maximálně odolný. Výhodou je u vaflovače možnost nastavení teploty, přítomnost kontrolek indikujících teplotu a provoz, protiskluzových nožiček nebo pojistky proti přehřátí. Z dalších funkcí se vám určitě vyplatí zámek víka či miska na odkapávání těsta. Rotací pak disponují pouze vybrané nejpokročilejší modely. Na závěr byste měli zhodnotit, jestli se vám bude s přístrojem dobře manipulovat a jestli bude dostatečně skladný, aby vám doma v době, kdy nebude v provozu, nezabíral moc místa. Pokud všechno odpovídá vašim představám a pokud vám vyhovuje i cena, gratulujeme a máte vybráno.

Vaflovač design

zpět k menu ↑

Recept na belgické vafle

Na závěr pro vás máme připravený recept na vafle, které si se svým novým vaflovačem můžete upéct. Budete na to potřebovat následující suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 2 až 3 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky cukru-krupice
  • Čtvrt až půl lžičky soli
  • Sáček prášku do pečiva
  • Máslo na potření plotýnek a moučkový cukr na posypání

Příprava je velmi jednoduchá. Smíchejte v misce mouku, prášek do pečiva, krupicový cukr a sůl. Rozšlehejte vejce s mlékem a máslem, vlijte ke směsi a velmi pečlivě zpracujte v hladké těsto. To pak nechte dvacet až třicet minut stát, aby si odpočinulo. Pak potřete plotýnky vaflovače máslem, aby se vafle nepřipekly, a na předehřáté desky vlijte těsto. Uzavřete a pečte, dokud nebudou dozlatova. Vafle po upečení pocukrujte, a s ohledem na velikost vaflí je můžete případně překrojit. Servírovat je pak můžete zcela dle chuti – s tvarohem, ovocem, zmrzlinou, čokoládou nebo třeba skořicí a javorovým sirupem.

Vafle s oříšky

Recept na vafle je tím posledním, co jsme si pro vás v rámci dnešního testu připravili. Doufáme, že jsme vám s výběrem pomohli a věříme, že se s vámi setkáme i v budoucnu u dalších našich testů.

Vaflovače
5 (100%) 1 vote