Porovnání a test toustovačů

Jak vybrat toustovač 2018

Toustovač bez pozadí

Nejlepší toustovače roku 2018

Rady, tipy, recenze

Úvod

Dnešní doba je poměrně rychlá a bohužel se to týká i vaření. Kdo by chtěl, když se večer vrátí z práce, ještě jít vařit? Na druhou stranu, teplá večeře je rozhodně příjemnější a chleba s máslem časem omrzí. Řešením, které můžete využít, jsou třeba čím dál oblíbenější toasty. Dva kousky toastového chleba, mezi které si dáte náplň dle chuti a zapečete je. Je to jídlo, které nabízí spoustu variant, lze jím pohostit i větší návštěvu a hlavně – je rychlé a nenáročné. Což v moderní uspěchané době oceníte. Navíc toustovače, nebo chcete-li sendvičovače, neboť přístroji se říká oběma způsoby, jsou poměrně mobilní, takže není problém si je s sebou vzít i na víkend na chalupu nebo na dovolenou na chatu.

Na druhou stranu, pokud chcete, aby vám toasty opravdu chutnaly a aby vás jejich příprava, pokud možno, bavila, měli byste si dobře promyslet volbu přístroje. Ne každý sendvičovač je nutně dobrý a ne každý se vám vyplatí. Určitě byste se měli zajímat, pro kolik osob budete toasty připravovat a tedy jak velký přístroj vybrat. Měl by vás zajímat tvar toastů, materiál plotýnek, multifunkčnost i mobilita přístroje, v neposlední řadě i předpokládaná spotřeba. A vynechat nesmíte ani pro většinu z vás nejspíše vůbec nejdůležitější parametr, cena. Zkrátka, kritérií výběru a parametrů, které při nákupu musíte zohlednit, je celá řada. Pro člověka, který se v problematice neorientuje, může být těžké najít systém a smysl v nejrůznějších hodnotách a názvech funkcí a technologií. S tím by vám ale mohl náš test toustovačů 2018 pomoci.

Toustovač použití

Právě ze zkušenosti s tím, že celá řada uživatelů si koupí toustovač a teprve časem zjišťují, že jim nevyhovuje, jsme se rozhodli sestavit náš test, který by vám měl poradit, jak vybrat toustovač. Kromě toho v něm najdete žebříčky, v nichž se objevují nejlepší toustovače a jejich pečlivé srovnání. V samostatných kategoriích jsme srovnali levné sendvičovače, průměrné a ty nejlepší. Pevně věříme, že by vám mohl být právě náš test při nákupu nápomocen. Pokud máte čas, můžeme se pustit do výběru toustovače společně a projít ho od A do Z. Můžeme?

zpět k menu ↑

Dva základní typy toustovačů – znáte je?

Tak jako většina dalšího zboží, i toustovače mají své podkategorie. V tomto případě jde o klasické a multifunkční toustovače. Ty se od sebe liší vzhledově, často i velikostí a co je nejpodstatnější, také využitím. Rozdíl je hlavně v tom, co si v daném přístroji připravíte:

  • Klasické toustovače – jde o nejjednodušší přístroje, které vám nenabídnou nic víc, než plotýnku na přípravu toustů. Svou vlastní funkci plní sice dobře, ale chybí nějaká přidaná hodnota. Cena tomu odpovídá, patří mezi levnější toustovače.
  • Multifunkční toustovače – jedná se o zařízení, která vám nabídnou další možnosti využití. Kromě klasických toustů máte možnost vyměnit plotýnku a opékat třeba vafle nebo vejce. Jsou tedy variabilnější, mají širší využití, na druhou stranu jsou také dražší.

Je jen a pouze na vás, který z těchto typů si vyberete. My osobně preferujeme v našem testu multifunkční toustovače, ale má to dvě úskalí. Předně je jejich výběr pouze omezený, jednak jsou na vyšší cenové vlně a ne každému se chce investovat. Zkuste si tedy projít své preference a podle nich se pak rozhodnout, o jaký typ máte zájem, tomu pak přizpůsobte další výběr.

Multifunkční toustovač

zpět k menu ↑

Test toustovačů

Nyní přikročme k srdci našeho článku, tím je test toustovačů. Podle ceny jsme se rozhodli sendvičovače rozdělit do jednotlivých kategorií, přičemž nám přišlo vhodné pro vás zmínit dva základní parametry – hodnotu příkonu a typ toustů.

Nejlepší toustovače do 500 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Příkon Tvar toustů Cena
1. Sencor SSM 4300 700 W Trojúhelníkové Zjistit cenu
2. Tefal SM 1591 700 W Lastury Zjistit cenu
3. Sencor SSM 3120 700 W Čtvercové Zjistit cenu
4. TEFAL SM 157236 700 W Čtvercové Zjistit cenu
5. Concept SV 3031 700 W Čtvercové Zjistit cenu

Nejlepší toustovače od 500 do 1 000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Příkon Tvar toustů Cena
1. Tefal SM 155233 700 W Trojúhelníkové Zjistit cenu
2. ETA Sorento 3151 90010 900 W Trojúhelníkové Zjistit cenu
3. Sencor SSM 9300 700 W Trojúhelníkové Zjistit cenu
4. ETA Tampo 4156 700 W Trojúhelníkové Zjistit cenu
5. Philips HD 2392 820 W Trojúhelníkové Zjistit cenu

Nejlepší toustovače od 1 000 korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Příkon Tvar toustů Cena
1. Tefal SW 854 D 16 700 W Lastury Zjistit cenu
2. Tefal SW 342 D 38 700 W Trojúhelníkové Zjistit cenu
3. Tefal SW 341 D 12 850 W Trojúhelníkové Zjistit cenu
4. Domo DO9166C 1200 W Čtvercové Zjistit cenu
5. Gorenje SM703 700 W Trojúhelníkové Zjistit cenu
6. Domo DO9064C 1800 W Lastury Zjistit cenu

Toustovače a jejich charakteristika

Toustovače jako takové jsou poměrně jednoduchá zařízení. Většinou sestávají z horního a dolního křídla, k nimž přiléhají odnímatelné plotýnky. Na těch se právě toasty připravují. Pod plotýnkami naleznete topná tělíska, která se za pomoc elektrické energie ohřívají a ohřívají nadále i plotýnky. Ovládání těchto přístrojů je snadné a intuitivní. Většinou stačí toustovač zapojit do elektřiny a pak jen vložit toasty a zavřít obě křídla k sobě, čímž se obě poloviny chleba spojí a náplň toustu se uzavře dovnitř. Víc není potřeba řešit. Můžeme vám říct, že jsou tato zařízení také velmi mobilní a lehká, takže není problém je z domu vzít třeba na chatu. Co byste měli u toustovačů sledovat, to je především jejich velikost, příkon a pokud dbáte na detaily, i tvar a forma toustů.

Na druhou stranu, toustovače vyžadují pečlivou údržbu. Často se stává, že se vám kousek chleba k plotýnce připeče nebo že vám vyteče rozpečený sýr a zůstává na plotýnce, navíc se plotýnky mažou olejem a mastnoty je potřeba se zbavit. Proto je třeba se o přístroj starat. Pečlivá údržba plotýnek je základem, a pokud vám sýr proteče až k topnému tělesu, je třeba vyčistit i samotné tělo toustovače. Navíc musíte zejména o plotýnky dobře dbát. Neměli byste s nimi nikde bouchnout, nebo z nich tousty sundávat kovovými nástroj, jako jsou nože nebo vidličky. Pak se naruší povrchová vrstva plotýnky, může se stát, že se vám toasty bude připékat, že budou kousky povrchu zůstávat na jejich kůrce nebo dokonce že začne plotýnka korodovat. Ani jedno nejspíše u toustovače nechcete.

Výhody toustovačů:

  • Rychlá a snadná příprava jídla
  • Poměrně mobilní zařízení
  • Jednoduché ovládání

Nevýhody toustovačů:

  • Údržba přístroje
  • Plotýnky bývají náchylné k poškození

Sencor SSM 3120Tefal SM 1591

zpět k menu ↑

Z jakých značek toustovačů vybírat? Volte prověřené výrobce

Na úvod se vás zeptáme, co si myslíte. Je značka toustovače pro jeho kvalitu důležitá, nebo ne? Spousta zákazníků si myslí, že ne, my máme ale opačný názor a pokusíme se vám stručně vysvětlit proč. Především – pouze ověřená značka má na trhu určité jméno, o které musí pečovat. Pokud už někdo dosáhne na trhu určitého postavení a renomé, nebude chtít riskovat, že si ho pokazí, a bude o to více dbát na kvalitu svých výrobků. Za další – větší firmy a lepší značky mají často mnohem více prostředků, které mohou investovat do výzkumu a inovací, do kvalitních materiálů i do odborníků, kteří mají s navrhováním a výrobou přístrojů zkušenosti. A poslední argument, který mluví pro větší výrobce daných spotřebičů je, že mají větší počet toustovačů v nabídce. Znamená to, že se jim vyplatí do nich investovat čas i prostředky a že mají cenné zkušenosti. U firmy, která prodává třeba jediný typ toustovače, to zcela neplatí. Které prověřené značky jsou tedy podle nás doporučeníhodné? Na to se vám pokusíme odpovědět v následujících řádcích. Nechceme tvrdit, že nikdo jiný dobrý toustovač vyrobit neumí, u těchto firem máte ale větší šanci, že se vám koupě vyplatí.

Toustovače Tefal

Společnost Tefal pochází z Francie. Založena byla v roce 1956 Marcem Grégoirem a od začátku se zaměřila na výrobu kuchyňského vybavení, jak elektrospotřebičů, tak i nádobí. Samotný název Tefal je zkratkou dvou materiálů – TEF jako teflon a AL jako aluminium (hliník).  Z těchto materiálů jsou vyráběny i toustovače Tefal, až na jedinou výjimku (model White, který je z bílého plastu). Kromě materiálu a designu, kdy je kov kombinován s černým plastem, je společným rysem toustovačů této značky i bezpečnostní zámek, kontrola rozehřívání nebo nepřilnavost povrchu plotýnek. Některé z modelů jsou multifunkční, za ty si ovšem připlatíte. Z našeho pohledu jde u značky Tefal o absolutní špičku mezi výrobci kuchyňského vybavení, s dlouholetými zkušenostmi a kvalitními užitými materiály.

Tefal

Toustovače Sencor

Jméno tohoto výrobce elektroniky může být českým čtenářům naší stránky poměrně známé. Jde o původem japonskou firmu, která vznikla roku 1969. V 90. letech ale značka přešla pod správu české společnosti Fast ČR, která značku vlastní dodnes. Není bez zajímavosti, že se jedná o významného sponzora českého hokeje. V současné době firma vyrábí celou řadu typů zboží, od kuchyňských robotů, mixérů, ale i třeba televizí až právě po toustovače, které nás zajímají. Na trhu je jich poměrně široký sortiment, přičemž typově jsou všechny podobné. Designově jsou tvořeny různými variantami spojení bílého, černého a červeného plastu a nerezu. Klasicky mají trojúhelníkové plotýnky, nízkou cenu, ale zároveň i nižší příkon. Pokud ale stojíte o levný přístroj, aniž byste kupovali málo kvalitní produkt, můžeme vám značku Sencor doporučit.

Sencor

Toustovače ETA

Společnost ETA vznikla původně v Praze na začátku 20. let 20. století. Její název byl původně zkratkovým slovem a znamenal „ElektroTechnické Aparáty“. Nicméně po druhé světové válce byla společnost zestátněna a výroba byla rozdělena do několika podniků. Pod značkou ETA byla výroba obnovena teprve později a funguje do dnešních dnů. Vyrábí především přístroje pro domácnost, jako jsou vysavače, žehličky, fény nebo třeba kuchyňské roboty. Mimo jiné i sendvičovače. Ty jsou k dostání v několika modelových typech:

  • Sorento 4 v 1
  • Valori
  • Tampo
  • Acado
  • Kvadro
  • Campo
  • Pievo

Plotýnky jsou trojúhelníkové, hodnoty příkonu spíše nižší, mezi sedmi a osmi sty watty. Pokud jde o užité technologie, setkáváme se u toustovačů ETA se světelnou signalizací, nepřilnavou povrchovou úpravou desek, nebo spínačem ON/OFF. První zmíněný model je pak multifunkční. Zapomínat nesmíme ani na pěkný a nápaditý design.

Eta

Toustovače ECG

Společnost ECG vznikla v České republice roku 1996. Původně vyráběla mikrovlnné trouby, později přišla i s dalšími přístroji. V roce 2005 se rozšířila na slovenský trh, o tři roky později pak do Maďarska a posléze do dalších zemí jižní, východní a severní Evropy. V posledních letech pak začíná působit v Německu nebo Francii. Vyrábí velmi široké spektrum výrobků, jmenujme například televizory, rádia, domácí pekárny, vysavače, zastřihovače nebo trouby. Pokud se podíváme pouze na sendvičovače, jde o poměrně kvalitní a zároveň celkem levná zařízení. Za zmínku stojí, že nejde pouze o přístroje pro dva toasty, vyrábí i XXL toustovač pro přípravu 8 trojúhelníků toustů najednou. V nabídce má také sendvičovače 3in1, které umožňují přípravu nejen toustů, ale i panini nebo vaflí.

ECG logo

zpět k menu ↑

Jak vybrat toustovač: nenechte své potřeby ničím omezovat

Toustovače nejsou nijak složitá ani propracovaná zařízení, fungují na relativně jednoduchém principu. Nese to s sebou dvě specifika, která si při nákupu uvědomíte – jednak není až tolik parametrů, které budete muset řešit, a jednak máte příležitost si vybrat přístroj přesně takový, aby vám dokonale vyhovoval. Možností není zase tolik, takže pravděpodobnost, že trh pokryje právě vaše potřeby, je relativně velká. Ovšem jsou to právě vaše potřeby, které si musíte dopředu ujasnit. Pro kolik lidí budete toasty připravovat? Jak často? Kolik do toustovače chcete investovat? To je jen pár otázek, na které byste měli ještě před nákupem znát odpověď. Jakmile budete tyto věc vědět, můžeme směle přikročit přímo k výběru.

Velikost toustovače je možná rozhodující parametr

Toustovače, nebo chcete-li jim takto říkat, pak sendvičovače, jsou zařízení, která sice fungují na podobném principu, ale mohou se navzájem lišit právě třeba velkostí. Ta je důležitá právě z hlediska počtu osob, pro které chcete toasty připravit. Obecně, pokud nebudeme počítat profesionální přístroje do restaurací, máte na výběr ze dvou standardních velikostí:

  • Toustovače pro přípravu 2 toustů (4 trojúhelníkových)
  • Toustovače pro přípravu 4 toustů (8 trojúhelníkových)

Rozdíl je zásadní – v prvním případě připravíte maximálně dva tousty najednou. Je to na večeři pro jednoho až tři lidi, pokud chcete, aby první připravené tousty byly ve chvíli, kdy je budete podávat, teplé. Větší toustovače se v malé domácnosti nevyplatí. Není dobré, pokud plotýnka hřeje naprázdno, navíc spotřeba je zbytečně vyšší. Přístroje s plotýnkou pro přípravu 4 toustů najednou tedy využijí spíše větší, čtyř až pětičlenné domácnosti. Samozřejmě, stačil by i menší toustovač, ale příprava večeře by trvala déle a první várka toustů by vychladla.

Velký toastovač

Ze zkušenosti si však dovolujeme doporučit hlídat si celkové řešení plotýnek. U některých méně známých a levnějších značek se stává, že udávaný počet připravovaných toustů neodpovídá velikosti plotýnek a že místo čtyř se vejdou třeba jen dva… to je nepříjemné a je lepší se toho vyvarovat a takový model nekoupit.

Co znamená u toustovače charakteristika příkonu?

Jedním z parametrů toustovače, který výrobci velmi rádi udávají, je jeho příkon. Ten vám v zásadě říká, kolik energie přijme toustovač za jednotku času. Udáván je ve wattech, značených velkým W, podobně jako výkon. Obecně platí, že čím vyšší bude příkon, tím rychleji budete mít toasty připravené (ačkoliv do hry vstupují další veličiny, jako je třeba účinnost nebo tepelné ztráty, dá se to takto zjednodušit). Tento parametr se pohybuje zhruba od 700 do 1500 W.

Doporučujeme, abyste hledali pokud možno spíše vyšší hodnoty příkonu, znamená to totiž, že budete mít tousty upečené rychleji. Na druhou stranu, ne každému to bude vyhovovat. Kdo chce mít nad přípravou dohled a má raděj třeba méně propečené toasty, měl by volit optimální hodnotu příkonu. Je ale potřeba vědět, že vyšší příkon znamená zároveň vyšší spotřebu elektrické energie. To je jistá nevýhoda, nicméně vás můžeme uklidnit. Sendvičovač je v provozu povětšinou krátkodobě, takže ani vysoká spotřeba neznamená velký zásah do vaší peněženky.

Toustovač vaření

Nezapomínejte pro technické charakteristiky na bezpečnost

Velmi důležitým faktorem bývá u kuchyňských elektrospotřebičů bezpečnost. Na tu je potřeba dbát vždy. A možná se budete divit, jak moc se mohou jednotlivé přístroje lišit, byť jen drobnostmi. Za příklad uvádíme protiskluzové nožičky. Při manipulaci s toustovačem byste mohli snadno o přístroj zavadit. Pokud by spadl na zem rozpálený, mohlo by dojít k nepříjemnému popálení a k rozbití přístroje. Stejně tak je důležitý zámek přístroje na rukojeti. Víko by se nemělo samovolně otevřít. Výhodou je dobré odizolování pláště, aby se nerozpálil společně s deskami, čímž se snižuje riziko popálení při vaření. A ještě důležitější je izolace na rukojeti, abyste mohli s toustovačem manipulovat, aniž byste si popálili ruce.

Základní způsoby ovládání toustovače

Každý přístroj je potřeba nějak ovládat. Čím jednodušší a uživatelsky přitažlivější ovládání je, tím lépe. U toustovačů máte hned dva způsoby, jak je ovládat. První je jednodušší, ale neumožňuje regulaci výkonu ani žádná další nastavení. Přístroj zkrátka reaguje na zapojení do elektřiny. Jakmile ho zapojíte, začíná hřát, přičemž indikátor nebo kontrolka vás upozorní ve chvíli, kdy jsou desky připraveny k pečení toustů. Pak stačí přístroj otevřít (což doporučujeme v obchodě vyzkoušet, víko musí jít otevírat lehce a z hlediska bezpečnosti musí být stabilní a vyvážené) a zase zavřít, nemusíte se o nic starat. Druhá možnost, manuální ovládání, je trochu pokročilejší, ale zase vám dává možnost určité kontroly nad přípravou toustů. Nečekejte displej nebo složitý panel, většinou sestává ovládání pouze z přepínače zapnuto/vypnuto, případně z kolečka regulujícího výkon. Větší počet kontrolek nebo indikátorů je pak spíše pro zmatení, většinou nejsou potřeba. Doporučujeme hledat spíše jednoduchost.

Jaký zvolit tvar toustů? Volba je jen na vás

Další z věcí, podle které můžete tousty vybírat, je výsledný tvar toustů. Na jednu stranu vám dáme za pravdu, že tento parametr v podstatě o ničem nerozhoduje. Na stranu druhou, je poměrně podstatný pro váš výsledný pocit z připraveného pokrmu. Podle tvaru plotýnky dostanou výsledný tvar i tousty, přičemž možností je hned několik:

  • Čtverce a obdélníky – čtvercové tousty jsou asi nejklasičtější, s jakými se setkáte. Plotýnka má tvar několika soustředných čtverců, přičemž směrem ke středu se stává stále hlubší. Je to pro toasty ideální – u středu, kde bývá náplň největší, je nejvíce místa, naopak kraje se pevně zmáčknou a spečou k sobě.
  • Trojúhelníky – trojúhelníkové toasty jsou časté a oblíbené, mají však své nevýhody. Musíte při jejich tvorbě myslet na to, že čtverec toustového chleba vytvoří dva trojúhelníky, přičemž ke spoji obou dochází v úhlopříčce. Střed, kam se dává nejvíce náplně, je tak zmáčknutý a spečený k sobě, stejně jako kraje. Surovin se do toastu vejde méně, navíc trojúhelníkové tousty mají větší tendenci vytékat a připékat se.
  • Lastury – tento tvar toastů přirozeněji reaguje na vlastní tvar toastového chleba (málokdy je přesně čtvercový, často ho koupíte promáčknutý) a výsledný toast má skutečně tvar lastury. Nevýhodou bývají často výrazně široké okraje, ve kterých zůstává jen minimum náplně.
  • Další – kromě těchto hlavních typů existují i plotýnky s do jisté míry specifickými tvary toastů. Zařadili bychom sem například plotýnky ve tvaru pohádkových postaviček, které ocení zejména vaše děti, nebo některé atypické a zároveň elegantní styly, s nimiž zajisté ohromíte všechny hosty.
  • Vafle, panini – k dostání jsou i tyto dva typy plotýnek. První z nich jsou určeny na přípravu klasických vaflí, kdy mají hlubokou mřížkovanou strukturu. Toasty s ní nevyrobíte, ale belgické vafle rozhodně ano. Plotýnky na panini se pak v krajním případě na tousty použít dají (ale není to rozhodně nejlepší nápad, náplň vám vyteče a toasty opečete jen velmi jemně), ale mnohem lepší je s nimi dělat klasické panini.

Toustovač lasturové plotýky

Z jakých materiálů se vyrábí pečicí desky?

Možná ještě důležitější, než tvar pečicí plotýnky (ačkoliv na ten se dívá většina zákazníků) je samotný materiál, ze kterého je vyrobena. Proč je to tak důležité? Je to prosté – materiál pečicí desky rozhoduje o kvalitě připraveného toastu. Ten se nesmí připékat, deska musí vést dobře a rovnoměrně teplo na každém místě, povrch se nesmí drolit a zůstávat na toastech a čím odolnější bude, tím lépe. Jde o místo bezprostředního styku jídla s přístrojem, proto je potřeba hledět i na hygienickou stránku věci.

Nejčastěji se setkáte u pečicích desek s teflonem. Ten je vysoce tepelně odolný, dostatečně vodivý a s minimální přilnavostí, navíc se povrchová vrstva neloupe. Co je nevýhodou teflonu, to je jeho křehkost. Pokud takové desky budete mít, neměli byste používat k vyndávání toastů z přístroje vidličky, nože ani další kovové nástroje, které teflonovou strukturu narušují. Vhodné jsou k tomu dřevěné nástroje. Z dalších materiálů, s nimiž se vzácně můžete setkat, jmenujeme třeba nerez. Výhodou každé desky je pak antiadhezní povrchová úprava, díky níž se toust nepřichytává a nepřipaluje. V opačném případě riskujete zčernání nebo potrhání toastu při vyndávání.

Toustovač plotýnky

Dopředu popřemýšlejte nad údržbou toustovače

Technické a výkonnostní parametry přístroje nejsou to jediné, co by vás mělo zajímat. Na toustovač byste se měli dívat také z čistě praktického hlediska. Především by vás mělo zajímat, jak náročná bude jeho údržba. Jakkoliv jsou toustovače jednoduché na ovládání, pečlivá údržba je nutná a nevyhnete se jí. Ovšem pokud vám to vadí, můžete už přednostně vybírat modely, s nimiž budete mít o něco méně práce. Doporučujeme si především prohlédnout, jestli lze vyměnit pečicí desky. Pokud by byly zabudované napevno, museli byste je čistit manuálně podle návodu, který přikládáme na konci článku. Ale pokud jsou vyjímatelné, můžete je dát třeba do myčky a o čištění se pak nemusíte vůbec starat. U kombinovaných modelů je to běžné, u ostatních si to musíte zkontrolovat.

Vyjímatelné desky pak usnadňují i čištění vnitřních prostor přístroje. Ano, je pravda, že třeba již zmíněný sýr by se vám neměl dostat pod desky, k topnému tělesu, je to rizikové. Ale přesto, pokud máte s tousty zkušenost, víte, že občas se to stane. Pokud lze desky vyjmout, není problém po vychladnutí přístroje mastnotu nebo zbytky potravin z vnitřních prostor vyčistit a odstranit. Ale skrze napevno umístěnou desku to může být obtížné a někdy to možné není vůbec. Co se týče povrchu přístroje, měl by být snadno omyvatelný. Z tohoto hlediska je vhodný plast, který stačí opláchnout a otřít hadříkem. Nerez nebo hliník je potřeba leštit, navíc na něm často zůstává uchycená mastnota nebo otisky prstů, což esteticky nevypadá úplně dobře. Designově jsou tedy tyto materiály pohlednější, ale zároveň náročnější na údržbu.

Čištění toustovače

Jak dopředu uvažovat o skladování toustovače?

Toustovače vám jako zákazníkům nedávají mnoho parametrů, podle kterých vybírat. Po těch, které jsme již zmínili, bychom mohli hledět ještě na parametry skladování. Tedy třeba na rozměry. Samozřejmě, záleží na vás a vašich potřebách. Je sice lepší, když je přístroj rozměrově menší, na druhou stranu, jsou určité minimální rozměry, pod které nelze jít. Jsou dané velikosti toustů. Doporučení vhodných rozměrů ponecháváme zcela na vás, záleží totiž například na tvaru toustů nebo na počtu připravovaných toustů v rámci jedné várky. Přístroje se pak neliší tak výrazně, aby to stálo za hlubší analýzu. Co nás v souvislosti se skladováním zajímalo dále, je například možnost uložení toustovače ve svislé poloze. Přístroj, který není moc vysoký, ale zabírá velkou plochu, lze takto uložit výrazně efektivněji a snáze. Dobré pak je, pokud má toustovač prostor pro smotání přívodního kabelu (jeho délku byste si měli při nákupu taktéž zkontrolovat).

Záleží na designu toustovače? Do jisté míry ano

Určitě můžeme říct, aniž by se na nás někdo zlobil, že design nebývá u většiny elektrospotřebičů rozhodující, mnohem důležitější jsou jejich praktické vlastnost. Na druhou stranu, zcela ignorovat ho také nelze. Vezměte v úvahu, že toustovač bude poměrně často součástí kuchyňské linky (pokud ho nechcete neustále vytahovat a zase schovávat). V tom případě se automaticky stává součástí designu celé místnosti a najednou na jeho vzhledu záleží. Plastové bývají poměrně často levnější modely, ty dražší pak bývají kovové. Nejčastěji jsou z potravinářského nerezu, který je pro větší bezpečnost odizolován od vnitřního prostoru přístroje (plášť by jinak velmi dobře vedl teplo a znemožňoval by manipulaci s přístrojem, nehledě na větší rizikovost práce.

Za nás můžeme říct, že i když bývají kovové toustovače dražší, vypadají obvykle lépe, elegantněji a luxusněji. Obyčejně pak bývají stejně doplněný kusy barevného plastu, čímž je lze snadno propojit s jakkoliv vyřešenou kuchyní. Plastové modely jsou často levnější, ale univerzálnější a nabízí více možných barevných kombinací. Některé praktické prvky pak mohou i zvýraznit design toustovače – kontrolky, ovládání nebo pojistky. Poslední věcí, která rozhoduje o designu, je pak celková konstrukce. Přestože toustovače jsou téměř vždy stejné, tvořené dvěma zavíracím křídly, můžete narazit na některé speciální modely, které jsou nápaditější. Pak už záleží čistě na vašem vkusu.

Toustovač design

zpět k menu ↑

Vyskytují se u toustovačů pokročilejší technologie?

V této kapitolce bychom si hned na úvod měli vysvětlit, co považujeme za pokročilejší technologie. Nečekejte nic moc chytrého nebo převratného. Určitě nemá smysl do toustovače zabudovávat displej nebo časovač, to by se nevyplatilo. Tím by se přístroj zdražil a bez většího efektu, při jednoduchosti ovládání sendvičovačů ho není možné ani moc docílit. Ale existuje celá řada funkcí a příslušenství, na které jsme u starších modelů toustovačů nebyli zvyklí. Celá řada z nich je pak výhodou a zároveň i prvkem, který dodává přípravě toustů na komfortu a bezpečnosti. Pojďme se tedy podívat alespoň na některé z nich.

Pojistka proti přehřátí

Ochrana proti přehřátí je u toustovačů velmi důležitá a pro bezpečnost zcela zásadní. Jde o to, že ve chvíli, kdy je dosaženo velmi vysoké teploty, je přístroj vypnut. Je to pojistka proti spálení toustu nebo třeba proti požáru. Navíc funguje automaticky, takže toustovač nemusíte hlídat.

Světelná signalizace

Funkce, klasická pro většinu dnešních toustovačů. Světelné diody, vám ukazují, že se toustovač nahřívá a že je připraven k použití. Červená kontrolka většinou svítí stabilně a indikuje ohřívání, zelená pak ve chvíli, kdy je toustovač připraven k použití, ale doporučujeme podívat se do návodu, nemusí to tak platit vždy.

Spouštěcí tlačítko

Již jsme se o něm zmínili v kapitolce o ovládání toustovače. Tlačítko zapnout/vypnout vám umožňuje určit, kdy bude přístroj ohřívat a kdy ne. Levnější a méně pokročilé toustovače pak hřejí vždy ve chvíli, kdy je zapojíte do elektrické sítě.

Tepelná regulace

Tepelná regulace toustovače vám dává možnost dohlédnout si na průběh pečení toustů a ručně ho regulovat. Nejste závislí pouze na nastavené úrovni ohřevu, můžete ji upravovat sami. Díky tomu tedy lze určit třeba to, jak moc bude toust propečený.

Bezpečnostní zavírání

Bezpečnostní zavírání zajišťuje, že nedojde k otevření víka během pečení toustů. Stačí zaklapnout zámek a víc nemusíte řešit. Navíc – pokud je toust vyšší, právě zaklapnutí zámku zajišťuje, že se spodní a horní část toustu speče k sobě. Pokud by víko bylo pootevřené, budou se obě poloviny toustového chleba péct zvlášť a náplň se mezi ně neuzavře.

Protiskluzové nožičky

Další z bezpečnostních vychytávek – bezpečnostní nožičky – vám umožňuje zvýšit stabilitu přístroje a pracovat s ním výrazně bezpečněji. Nestane se vám tedy, že by přístroj po kuchyňské lince nebo po stole klouzal a hrozil tím, že třeba spadne a rozbije se.

zpět k menu ↑

V jakých cenových kategoriích jsou nabízeny toustovače?

Závěrem našich testů vždy sledujeme cenu daného zboží. Nejinak tomu bude i u toustovačů. Je ale potřeba brát v úvahu, že ceny toustovačů nejsou nijak vysoké a proto ani rozpětí není tak moc výrazné. Nejlevnější modely jsou k sehnání zhruba od 300 korun, ale příliš je nedoporučujeme. Ne vždy se jim dá věřit, často jsou buďto staré, nebo nekvalitní. Mnohem lepších výsledků dosáhnete v cenové kategorii kolem 500 korun, kde se začínají prodávat značky, jako je Sencor, Tefal nebo třeba ETA.

  • Toustovače do 500 korun – nejlevnější přístroje, sice s menším výkonem, bez vyměnitelných plotýnek a povětšinou z plastu, ale cena je nízká. Většina z nich je z plastu a tvar toustů bývá pouze trojúhelníkový.
  • Toustovače od 500 do 1000 korun – v této kategorii najdete vychytanější a výkonnější toustovače. Příkon šplhá přes 800 wattů, často můžete měnit pečicí desky a někdy můžete i nastavovat teplotu. Co se týče velikosti, často narazíte i na přístroje pro více než dva tousty.
  • Toustovače od 1000 korun – v této kategorii seženete ty nejlepší přístroje. Mají příkon přes 1000 wattů, pěkný design, velkou kapacitu a často jsou multifunkční. Bezpečnost je díky pojistce a dobré izolaci pláště na vysoké úrovni a ovládání je přizpůsobené tak, aby bylo dosaženo dokonalého průběhu pečení toastů.


zpět k menu ↑

Finální verdikt

Nyní přišel čas si ještě jednou celý výběr toustovače zrekapitulovat a projít od začátku až do konce. Především – určete si, kolik chcete do toustovače investovat, pro kolik lidí byste rádi tousty dělali a jaké funkce od něj zhruba očekáváte. Pak si vyberte určitou cenovou kategorii, kterou si projdete. Dobré je, pokud víte něco o dané značce. Doporučujeme podívat se na některé velké hráče na trhu s toustovači, jako je Sencor, ETA, Tefal nebo ECG. Malé a málo známé značky spíše nedoporučujeme, jejich kvalita je vždy svým způsobem nejistá. Následně můžete přejít k jednotlivým parametrům toustovačů. Jelikož nejde o složitá zařízení, bude stačit podívat se na několik hlavních faktorů.

Tím předním je velikost toustovače. V zásadě máte na výběr z přístrojů pro pečení dvou toustů najednou (4 trojúhelníkové) a čtyř toustů najednou (8 trojúhelníkových), pokud vám na tom záleží, můžete sledovat i tvar pečicích plotýnek. Výběr necháváme na vás. Důležitá je také bezpečnost, komfort a ovládání (manuální nebo elektronické), aby pro vás pečení toustů bylo maximálně příjemné. Hlídejte si materiál plotýnek, ideální je teflon s antiadhezním povrchem. Příkon vám pak říká, jak dlouho bude příprava toastů trvat. Z dalších věcí si ještě můžete všímat designu, možností údržby nebo toho, jak je toustovač skladný, to jsou ale spíše detaily. Nyní už zbývá jen zhodnotit cenu, a pokud pro vás není příliš vysoká, pak máte vybráno a můžete být spokojení.

Sendvičovač finále

zpět k menu ↑

Několik receptů na dobré toasty

S výběrem jsme vám pomohli, ale teď vám ještě dlužíme pár rad a tipů ohledně použití toustovače. Začneme tím, co vás bude nejspíše zajímat, a to je pár receptů na dobré toasty.

Moravské toasty

Namažte jednu polovinu toastového chleba máslem a druhou hořčicí (plnotučnou, popřípadě kremžskou). Poklaďte spodní půlku chleba slaninou, přidejte pár koleček cibule, okurky, trochu česneku, případně pár koleček klobásy. Zakryjte plátkem slaniny, druhou polovinou chleba a dejte péct.

Sýrové toasty se smetanou

Namažte spodní polovinu toustového chleba taveným sýrem. V misce si připravte nastrouhaný sýr, zamíchaný do smetany. Přidejte trochu grilovacího koření a worcesterové omáčky, dobré jsou bylinky (bazalka, oregano,…), a nechte sýr nasát chuť. Později ho přidejte na spodní polovinu chleba a zakryjte druhou polovinou, natřenou taveným sýrem nebo máslem. Pečte jen chvíli, aby se sýr se smetanou neroztekl na plotýnky.

Upečené toasty

Sýrovo-šunkové toasty

Smíchejte do misky osmažené, na kostičky nakrájené plátky šunky, strouhaný sýr a trochu smetany. Přidejte bylinky a trochu grilovacího koření. Směs promíchejte, na spodní polovinu toustového chleba, namazanou taveným sýrem, dejte trochu směsi, přikryjte druhou polovinou toustového chleba namazanou taveným sýrem a dejte na chvíli péct.

Toasty Hawai

Spodní polovinu toustového chleba namažte kečupem, přidejte plátek šunky a na ten dejte několik kostiček ananasu. Posypte strouhaným sýrem nebo přikryjte plátkovým sýrem, a přidejte nahoru další plátek šunky. Zakryjte druhou polovinou toustového chleba, namazanou taveným sýrem, a dejte péct.

Beef toasty

Na spodní polovinu toustového chleba, která je namazaná tatarskou omáčkou, dejte plátek roastbeefu. Na něj přidejte kousek rajčete, plátek salátu nebo okurku na kolečka a přidejte druhý plátek roastbeefu. Přikryjte druhou polovinou toustového chleba, namazanou kečupem, a dejte péct.

Salámové toasty

Namažte spodní polovinou toastového chleba kečupem, přidejte několik plátků salámu (lovecký salám, vysočina, gothaj nebo uherský salám jsou nejvhodnější), přidejte plátek sýra (vhodný je pálivý nebo hodně kořeněný sýr), pár koleček okurky, cibule nebo kousek papriky, a přikryjte dalšími plátky salámu. Nakonec přikryjte další polovinou toastového chleba, ideálně namazanou taveným sýrem, a dejte péct.

Italské toasty

Italské toasty se pečou jen velmi jemně. Na spodní polovinu, namazanou taveným sýrem, položte plátek prosciutta, pár koleček přírodní neuzené mozarelly, kolečka rajčete a můžete přikrýt buďto salátovým lístkem, nebo dalším plátkem prosciutta. Nakonec přikryjte dalším plátkem toastového chleba, namazaného máslem a dejte péct.

Ďábelské toasty

Ďábelské toasty jsou vhodné především pro muže. Spodní polovinu toastu namažte kečupem, přidejte pár koleček ostré klobásy, plátek sýra a na jemno nakrájenou cibuli a papriku. Sýr znovu poklaďte ostrou klobásou a přikryjte horní polovinou toustového chleba, tentokrát potřenou česnekem. Všechno dohromady pak dejte péct.

Sladké dětské toasty

Pro děti jsou velmi vhodné sladké toasty, které jim určitě zachutnají. Namažte spodní část toustu nutellou, případně třeba marmeládou nebo povidly, přidejte drcené oříšky, drobné ovoce (plátky banánu, rozinky, brusinky nebo třeba kousky jahod), a přiklopte horní polovinou toustového chleba, namazanou jako spodní. Pak dejte na chvíli péct, ale ne na dlouho.

zpět k menu ↑

Jak se o toustovač starat?

Co se týče údržby sendvičovačů, ke které dojde většinou hned po večeři, kdy přístroj vychladne, již jsme ji v testu jednou zmínili. Pokud jde o údržbu pláště, není zde žádný problém, stačí ho očistit hadříkem nebo houbičkou a v případě nerezu vyleštit. Horší je to s plotýnkami. Nejslabším místem bývají totiž právě pečicí desky. Ty se jednak mažou olejem, aby se toasty nepřipékaly, jednak na ně vytéká třeba sýr nebo se může připéct kousek chleba. Pokud nejsou omyvatelné v myčce, je potřeba se o ně postarat manuálně.

Pravidlo číslo jedna, naprosto nejdůležitější, zní: nečistoty nikdy neseškrabujte nožem nebo vidličkou, vždy používejte dřevěné nástroje. Kov totiž narušuje tenkou a křehkou povrchovou vrstvičku teflonu a plotýnka by se časem zničila. Teflon by zůstával přilepený na toastech, odkrytá místa by korodovala a tousty by se na ně připékaly. Dobré je nepoužívat jiné chemické látky, než teplou vodu a saponát. Agresivní chemie je na teflon naprosto nevhodná. Stačí oškrábat připečené zbytky jídla dřevěným nástrojem, třeba vařečkou, saponátem omýt plotýnky a vodou je pak opláchnout.

Tím jsme problematiku toustů probrali ze všech stran. Nenapadá nás, co bychom vám řekli dalšího, takže už vám popřejeme jen hodně štěstí s přípravou toustů, spoustu spokojených hostů a dobré chutnání.

Toustovače
Ohodnotit článek