Porovnání a test praček

Jak vybrat tlakový hrnec 2018

Nejlepší tlakové hrnce roku 2018

Rady, tipy, recenze

Úvod

V dnešní době, kdy je každá minuta našeho času nenahraditelná, se ho každý z nás snaží šetřit, jak se to jen dá. Ani vaření nemusí být dlouhá, úmorná či komplikovaná činnost. Díky vaření v tlakovém hrnci zredukujete délku přípravy jídla až o dvě třetiny. To znamená, že z každé hodiny strávené v kuchyni při přípravě některého z chodů, ať už se jedná o maso, zeleninu anebo polévku, ušetříte zhruba 40 minut. Kratší čas vaření znamená i menší spotřebu energií a tím i snížené náklady, a to už stojí za to. Nemyslíte? Přitom se nemusíte bát, že by si jídlo nezachovalo svoji šťavnatost, chuť, barvu či vůni. Tlakový hrnec je navíc jednoduchý na ovládání a ulehčuje vaření i pro kuchaře začátečníky. Proto si určitě naleze své místo v každé domácnosti. Pojďme si o něm říct něco víc.

Tlakový hrnec lidově nazývaný i papiňák, patří k nejstarším kuchyňským pomocníkům. Světlo světa spatřil už v roce 1679, když francouzský fyzik Denis Papin přišel na to, že ve vyšších tlacích dosahuje voda vyšší bod varu a tak se potraviny připraví rychleji. Než se však reálně dostal do kuchyní běžných hospodyň, musel si přejít určitým vývojem a trvalo to zhruba 250 let. Tlakový hrnec zdokonalili na každodenní použití až Němec Georg Gutbrod v roce 1864 a Španěl Jose Alix Martínez po první světové válce. Hromadně se začal distribuovat v roce 1938 v New Yorku díky Alfredovi Vischerovi.

Historicky si tlakový hrnec z pohledu technologií a fungování přešel třemi vývojovými stádií:

  • První generace – takzvaný starý typ tlakového hrnce pracoval pomocí jednoho přerušeného ventilu ovládaného hmotností, jenž uvolňoval tlak postupně během vaření. Měněním hmotnostní zátěže ventilu tak bylo možné ovlivnit tlak uvnitř. Při jeho uvolňování hrnec vydával hlasitý pisklavý zvuk.
  • Druhá generace – tento typ se využívá dodnes. Pracuje s pružinovým ventilem, který je často pojištěný více bezpečnostními ventily při jeho případném selhání. Tato generace se vyznačuje dvěma anebo více nastaveními tlaku. Některé z těchto tlakových hrnců nevypouštějí během provozu žádnou páru a místo toho používají indikátor s označením na zobrazení stoupající úrovně tlaku. Pára se tu uvolňuje jenom při otevření hrnce anebo jako bezpečnostní opatření, pokud zdroj tepla není dostatečně snížený, když hrnec dosáhne požadovaný tlak vaření. Některé modely této generace je možné ovládat pomocí číselníku několika kliknutími (které mění napětí pružiny) a nastavit změnu nastavení tlaku anebo uvolňovat tlak během provozu plánovaným uvolněním páry (odvzdušněním).
  • Třetí generace – tu tvoří elektrické tlakové hrnce. Mají elektrický zdroj tepla, který je automaticky regulovaný tak, aby udržel provozní tlak. Obsahují též pružinový ventil (jako typ druhé generace popsaný výše). Tento typ tlakového hrnce se nedá otevřít metodou rychlého uvolnění studenou vodou a měl by být používaný s opatrností při uvolnění páry přes ventil, zejména při vaření potravin, jako jsou čočka, fazole, zrna, mléko, atd. Elektrické tlakové hrnce mají v sobě zabudovaný časovač, v závislosti na němž je v nich možné různě řídit proces vaření a podle toho se rozdělují ještě na tři podtypy a to:

1. Elektrický hrnec s mechanickým časovačem – tento typ elektrických tlakových hrnců má v nabídce jenom mechanické, tedy ruční nastavení času vaření a nenabízí ani možnost odložit čas vaření na později.
2. Elektrický hrnec s digitálním časovačem – u tohoto typu je na rozdíl od prvního možné odložit začátek vaření.
3. Elektrický hrnec se Smart programováním – u tohoto typu je možné nejenom odložit začátek vaření, ale i přednastavit intenzitu teploty, tlaku a délku přípravy daného pokrmu.

Jak jste si mohli všimnout, tím, že se tlakový hrnec mohl tak dlouho zdokonalovat, ocitlo se na trhu mnoho modelů různé kvality a ceny. Výběr je tedy občas až příliš široký a jelikož se jedná o poměrně velikou investici, kde je potřeba brát velký ohled i na bezpečnost, je potřeba věnovat výběru náležitou pozornost. Je potřeba zvážit mnoho faktorů, jako je materiál, z kterého je vyrobená, kvalita ventilů a těsnění, jeho objem a tak dále. Toto všechno a mnohem víc nalezete v našem následujícím průvodci nákupem tlakového hrnce. K tomu vám pro lepší přehled nabízíme i žebříček nejlepších modelů na trhu.

Tlakový hrnec na sporáku

zpět k menu ↑

Na jakém principu funguje tlakový hrnec?

Už jsme zmínili, že tlakový hrnec mohl vzniknou díky uvědomění si fyzikálního faktu, že voda dosahuje při vyšším tlaku vyšší bod varu.

- 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
Tlak (kPa) 101 105 125 138 153 169 180 192
Teplota varu (°C) 100 101 106 109 112 115 117 119

Vyšší teplota následně logicky znamená rychlejší přípravu jídla. Jak však v hrnci zvýšit tlak a tím teplotu?  Tlakový hrnec tvoří vlastně uzavřený systém. Tím, že tlakový hrnec sestává i z těsně přiléhající pokličky, tak se voda při dosažení 100 °C nemůže začít odpařovat a teplo, které se běžně ztratí při uniknutí páry, se může využít na vaření potravin, jež jsou v přímém kontaktu s horkou párou. Tlak páry pod pokličkou stále roste, a až se tlak zvětší na takovou úroveň, že protlačí ventil, může pára unikat ven a tlak se přestane zvyšovat, avšak jídlo se už může postupně dokončit. Moderní tlakové hrnce mají těchto ventilů na uvolnění přebytečné páry víc, v případě, že by některý z nich selhal. Navíc před začátkem vaření se zablokuje rukojeť a hrnec není možné otevřít během vaření. Tímto způsobem je bezpečnost práce s tlakovým hrncem na vysoké úrovni.

Schéma vaření

zpět k menu ↑

Proč vařit v tlakovém hrnci?

Ze všeho doteď napsaného je jasná největší výhoda tlakového hrnce oproti tomu klasickému. Je to rychlost přípravy jednotlivých pokrmů. Důvodů pro vaření v tlakovém hrnci je však mnohem víc. Pojďme si je podrobněji rozebrat.

Šetří čas

Už jsme si řekli, že některá jídla připravíte v tlakovém hrnci oproti tomu klasickému až o 75% rychleji. Ukážeme si to však přímo v číslech.

Příprava masa:

  • Kuřecí maso: 15 minut v tlakovém hrnci anebo 30–40 minut v klasickém hrnci.
  • Vepřové maso: 30 minut v tlakovém hrnci anebo 60–70 minut v klasickém hrnci.
  • Hovězí maso: 60 minut v tlakovém hrnci anebo 2–3 hodiny v klasickém hrnci.

Příprava rýže:

  • Bílá rýže: 5 minut v tlakovém hrnci anebo 20 minut v klasickém hrnci.
  • Natural rýže: 10 minut v tlakovém hrnci anebo 35 minut v klasickém hrnci.
  • Barevná rýže: 35 minut v tlakovém hrnci anebo 60–70 minut v klasickém hrnci.

Příprava zeleniny:

  • Brambory: 3–5 minut v tlakovém hrnci anebo 20–30 minu v klasickém hrnci.
  • Mrkev, brokolice, květák: 2–3 minuty v tlakovém hrnci anebo 20 minut v klasickém hrnci.
  • Kukuřice: 10 minut v tlakovém hrnci anebo 40 minut v klasickém hrnci.

Příprava luštěnin:

  • Fialová fazole: 35 minut v tlakovém hrnci anebo 90 minut v klasickém hrnci.
  • Čočka: 5–10 minut v tlakovém hrnci anebo 30 minut v klasickém hrnci.
  • Hrách: 20–30 minut v tlakovém hrnci anebo 60–70 minut v klasickém hrnci.
  • Cizrna: 35 minut v tlakovém hrnci anebo 90 minut v klasickém hrnci.

Tohle je jenom stručný výčet časové úspory vařením různých potravin v tlakovém hrnci oproti tomu klasickému. V mnohých tlakových hrncích nalezete možnost dvojitého vaření, takže připravíte například maso a přílohu současně. Pomocí nástavce je od sebe oddělíte a jako první vložíte do hrnce suroviny s nejdelší dobou přípravy.

Šetří energii

Drtivá většina moderních tlakových hrnců je vyráběna z materiálů s perfektní vodivostí tepla, disponují konstrukcí se silnými stěnami a trojvrstvým dnem. Díky tomu tlakový hrnec dobře vede a udržuje teplo, čímž spotřebuje méně energie. Menší nutnost vyhřívání znamená větší úspory pro vaši peněženku.

Jídlo si zachová svou přirozenou chuť a ztratí méně vitamínů

Všichni víme, že potraviny vařením neztrácí jenom nutriční hodnotu, ale dokonce i chuť a vůni, což většina z nás vyvažuje výrazným kořeněním. Je to tak právě kvůli vypařování vody, spolu s kterou se vypaří i část v ní rozpuštěných vitamínů, či vůní a chuti. Tím, že podstatou vaření v tlakovém hrnci je zabránění vypařování vody z hrnce, si potraviny zkrátka svou chuť a vitamíny lépe uchovávají. Navíc můžete při přípravě tučnějšího masa použít rošt, který může být součástí některých tlakových hrnců. Tuk zůstane na dně nádoby a maso bude tak díky jeho absenci méně kalorické.

Využijete ho nejenom při vaření

Tlakový hrnec může být vynikajícím pomocníkem nejenom při vaření ale i:

  • při zavařovaní – na to použijte minimálně 6 litrové a větší tlakové hrnce.
  • při přípravě ovocných šťáv či dětských výživ.
  • při sterilizaci předmětů – pokud máte malé děti, tak na rychlou a kvalitní sterilizaci flašek, dudlíků či jiných kojeneckých předmětů vám poslouží právě tlakový hrnec.

Investice do tohoto poměrně drahého kuchyňského pomocníka se tedy opravdu vyplatí. Zvlášť, když se v dnešní době tlakové hrnce staly mnohem bezpečnějšími a jednoduššími na obsluhu, než byli jejich předchůdci a většina z modelů se hodí na všechny typy varných desek, včetně indukční.

Tlakový hrnec na plotně

zpět k menu ↑

Test tlakových hrnců do 2 500 Kč

Tlakové hrnce do 2 500 Kč tvoří poměrně početnou skupinu. Jde o hrnce se základním vybavením, u kterých je hlavním kritériem jejich nízká cena.

Nejlepší tlakové hrnce do 2 500 Kč

Pořadí Název Náhled Hodnocení Objem Cena
1. Tefal Neo v2 P2530741 6 l Zjistit cenu
2. Tescoma Magnum 7 l Zjistit cenu
3. Tefal Secure 5 Neo 6 l Zjistit cenu
4. Banquet tlakový hrnec Allegro 3,5 l Zjistit cenu

Tlakové hrnce do 2 500 Kč a jejich charakteristika

Aby se v dnešní době dal tlakový hrnec považovat za kvalitní, musí být vyrobený z nerezavějící ocele, takzvaného nerezu. To platí o jeho vnitřku i vnějšku. Dále by měl disponovat větším objemem, jelikož je možné ho naplnit jenom do dvou třetin, alespoň dvěma tlakovými ventily a trojitým sendvičovým dnem. Tohle je úplné minimum potřebné na kvalitní výrobek. Tímto vším tlakové hrnce do 2 500 Kč disponují, ale často jim chybí nadstavba v podobě pokličky z odolného materiálu, kvalitního, dobře čistitelného těsnění, anebo většího množství přídavných funkcí. Toto všechno totiž navyšuje cenu tlakového hrnce, avšak zvyšuje i jeho možnosti využití. Tlakové hrnce této cenové kategorie však dobře plní úlohu, na kterou jsou určené – rychlé, úsporné a zdravější vaření. Šetří peněženku a jsou vhodné zejména pro ty, kteří s vařením jenom začínají. Vyznačují se však menší výdrží a zárukou funkčnosti a horší údržbou.

zpět k menu ↑

Test tlakových hrnců od 2 500 do 5 000 Kč

Tlakové hrnce v ceně od 2 500 do 5 000 Kč tvoří střední kategorii tohoto druhu zboží. Pro většinu uživatelů představují ideální poměr mezi cenou a kvalitou – nejsou tak drahé jako nejlepší hrnce tohoto druhu, ale zároveň od nich už můžete očekávat, že budou všestrannější a v nabídce naleznete i jejich sady s různým příslušenstvím.

Nejlepší tlakové hrnce od 2 500 do 5 000 Kč

Pořadí Název Náhled Hodnocení Objem Cena
1. Tescoma Bio Exclusive+ Duo 6 l Zjistit cenu
2. Tescoma tlakový hrnec Ultima Duo 4 l; 6 l Zjistit cenu
3. Fissler Vitaquick 6l 6 l Zjistit cenu
4. Tescoma tlakový hrnec Ultima 6 l Zjistit cenu
5. Tefal Clipso Minut Perfect P4620733 6 l Zjistit cenu

Tlakové hrnce od 2 500 do 5 000 Kč a jejich charakteristika

Splňují všechny základní parametry a i něco navíc, dokonce mají rozhodně variabilnější využití díky většímu příslušenství a počtu funkcí, jež nabízejí oproti svým levnějším konkurentům. Vyznačují se kvalitním provedením a přijatelným objemem vhodným na vaření pro celou rodinu. Jsou to modely s více bezpečnějšími prvky a více možnostmi nastavení tlaku, navíc se vyznačují lehkou údržbou těla, ale i rukojeti, či gumovým těsněním. Vydrží mnohem víc a náhradní díly u autorizovaných značek seženete jednoduše. Jejich koupi nebudete litovat, tato kategorie představuje ideální poměr mezi investici a konečným výsledkem vaření.

zpět k menu ↑

Test tlakových hrnců nad 5 000 Kč

V cenových relacích od 5 000 Kč výš už seženete absolutně špičkové a luxusní modely a dvoudílné soupravy různých objemů. Tlakové hrnce nejvyšší třídy nabízí množství funkcí a příslušenství navíc.

Nejlepší tlakové hrnce nad 5 000 Kč

Pořadí Název Náhled Hodnocení Objem Cena
1. Fissler Vitavit Comfort Set 6 l; 2,5 l Zjistit cenu
2. Fissler Vitaquick 8l 8 l Zjistit cenu
3. Perfect Pro WMF 6,5 l Zjistit cenu
4. WMF Perfect Plus 4,5 l Zjistit cenu

Tlakové hrnce do 5 000 Kč a jejich charakteristika

Tady jde o kombinaci skvělého základu a široké nabídky nadstandardních vlastností. Jsou obvykle většího objemu, popřípadě prodávané v sadách dvou kusů hrnců jeden s menším a druhý s větším objemem. Navíc dávají prostor pro dokoupení příslušenství, jako trojnožka na naparování a podobně, čím se okruh činností, jenž s nimi můžete vykonávat, se ještě zvětší. Materiály na jejich výrobu jsou tak kvalitní a dostupnost náhradních dílů a délka záruky bývá tak vysoká, že jejich jedinou nevýhodou je vyšší cena. Nicméně, platíte za kvalitu.

zpět k menu ↑

Největší výrobci tlakových hrnců

V našich testech často zdůrazňujeme, že při koupi většiny výrobků je potřeba myslet i na jejich značku. U tlakových hrnců to platí dvojnásobně. Musí být co nejkvalitnější a jeho vývoji je potřeba přikládat náležitou pozornost už jenom kvůli jeho bezpečnost. Renomované značky investují do poměrně drahého výzkumu a testování nových technologií. Tím pádem si budete moci být jistí kvalitou jejich výrobků a navíc v případě jakéhokoli problému získáte i jistotu dodatečného servisu. Většina výrobců tlakových hrnců totiž nabízí na své produkty více než dvouletou záruku. Abychom vám to ulehčili, připravili jsme pro vás stručný přehled firem s nejlepšími rady modelů tlakových hrnců a s vysokou oblíbeností u zákazníků.  Nemusíte se však vyhýbat ani značkám Fagor, CS Soligen, Fissler či Delimano.

 Tlakové hrnce Tefal

Společnost Tefal patří k francouzským výrobcům kuchyňských elektrospotřebičů a nádobí. Její název je zkratkovým slovem, které můžete rozepsat jako Teflon a Aluminium. Založená byla v roce 1956. Její tlakové hrnce sice nepatří mezi absolutní špičku, ale jejich výroky z řady CLIPSO i SECURE s lehkým uzavíráním a ovládáním a kvalitním nerezovým provedením s trojvrstvovým sendvičovým dnem se hodí pro začátečníky. Tlakové hrnce Tefal jsou skvělým kompromisem mezi cenou a kvalitou – alespoň je tak na základě našeho testu vnímáme.

Tefal

Tlakové hrnce Tescoma

Tescoma je ryze česká společnost se sídlem ve Zlíně, která poskytuje všechno potřebné do kuchyně od roku 1992. Tato firma se vyznačuje jednoduchým stylovým designem a vlastním vývojářským centrem, ve kterém v oblasti kuchyňských potřeb vyvinula mnoho patentů. U tlakových hrnců Tescoma vyvinula mnoho oblíbených řad. Mezi nejoblíbenější patří PRESIDENT, PRESTO a ULTIMA, kde firma vsadila na jednoduché používání, dostatečný objem a dobrou skladnost. Nezaostávají ani řady tlakových hrnců GREEN CONTROL a ECO PLUS, které umožňují přesnou kontrolu tlaku uvnitř hrnce a vaření při 2 nastaveních tlaku – nízký tlak například pro zeleninu a vysoký pro maso. A jako bonus výrazně šetří energii. Ve všeobecnosti, tlakové hrnce Tescoma patří mezi kvalitní cenově dostupné s vysokou úrovní bezpečnosti, dlouhodobou zárukou a skvělou dostupností náhradních dílů.

Tescoma

Tlakové hrnce Banquet

Česká značka BANQUET, která působí na trhu 15 let, se zaměřuje spíš na komplex výrobků do kuchyně a jídelních domácích potřeb, výrobků ze skla, keramiky i porcelánu. Pod touto značkou naleznete široký výběr přístrojů určených na zpracování surovin, na přípravu jídel a nápojů, na stolování, k podávání nápojů, uchovávání surovin i hotových jídel. Jelikož je její zaměření takto široké, její tlakové hrnce patří spíš k průměru. Mezi zákazníky jsou však oblíbené hlavně kvůli ceně. Vynikají i svým zajímavým designem, ale co se týká funkčnosti tak svou základní úlohu splňují, ale nečekejte nic navíc. Pokličky z bakelitu a poměrně malé objemy, menší počet ventilů a jenom dvouletá záruka je u konkurentů posouvají níž. Jsou však plně vhodné pro méně náročné zákazníky, kteří vyžadují jednoduchost a mají nižší rozpočet.

Banquet logo

Tlakové hrnce WMF

Německá společnost WMF byla založena v roce 1853. Díky dlouholetým zkušenostem se společnost dokázala vypracovat na jednu z nejprestižnějších firem v oblasti výroků do kuchyně a co se týče tlakových hrnců, pohybujeme se tu v oblasti absolutní špičky. Své tlakové hrnce vyrábějí z patentované speciální ocele Cromargan®. Jedná se o běžnou potravinářskou nerezavějící ocel, ale ke standardní příměsím chromu a niklu přidali trochu stříbra. Tím se jejich hrnce lépe čistí a leští. Jejich dalším specifikem je univerzální dno TransTherm® pro dokonalé vedení tepla. Všechny části hrnců (kromě odnímatelné rukojeti) jsou umývatelné v myčce a mají nadčasový design. Vhodné jsou na všechny typy varných desek. Společnost WMF nezapomněla ani na majitele plynových sporáků, kterým nabízí ochranu proti spálení na rukojeti a uchu (kromě řady WMF Perfekt). Jedinou jejich nevýhodou je vyšší cena.

WMF logo

Tlakové hrnce Silit

Tlakové hrnce další německé společnosti Silit jsou svým protějším z WMF vážnou konkurencí, protože jejich patentovaný materiál Silirgan® neobsahuje žádný nikl a je vhodný pro alergiky. Navíc je silně tepelně vodivý (až tak, že tlakové hrnce WMF nepotřebují sendvičové dno) a jsou málo náročné na spotřebu energie a výrazně odolné vůči poškození. Na některé části hrnce vyrobené z tohoto materiálu nabízí společnost až třicetiletou záruku a na zbytek tři roky. Tlakové hrnce značky Silit, s podnázvem Sinomatic, jsou dostupné ve dvou řadách T-PLUS a E-CONTROL. Obě se vyznačují vlastnostmi jako:

  • Třemi přednastavenými stupni vaření (bez tlaku, jemné vaření, rychlé vaření)
  • Pohodlnou, jednoduchou manipulací
  • Bezúdržbovým systémem ventilů
  • Integrovaným zobrazením zbytkového tlaku
  • Bezkonkurenční bezpečností, díky několik nezávislým bezpečnostním prvkům
  • Důmyslnými okraji pro pohodlné vylívání bez rozlití
  • Ucho i rukojeť mají ochranu proti spálení plamenem
  • Stupnicí maximálního naplnění
  • Vhodností na všechny zdroje tepla včetně indukce
  • Vhodností do myčky (kromě rukojeti)

Silit

zpět k menu ↑

Podle čeho si třeba tlakový hrnec vybírat?

Pokud chcete, aby se vám s tlakovým hrncem opravdu dobře pracovalo a splnil vaše požadavky, nepodceňujte jeho výběr. Při koupi je potřeba zohlednit mnoho věcí – kromě klasických měřitelných parametrů také vaše potřeby a zvyklosti. Pokud doma vaříte jenom občas a pro méně osob, postačí vám jednoduchý tlakový hrnec za málo peněz. Pokud ale žijete ve veliké domácnosti s partnerem, dětmi, případně s dalšími příbuznými, budete pravděpodobně vařit častěji. Měli byste se snažit přizpůsobit výběrem tlakového hrnce i všeho příslušenství a nebát se připlatit si za kvalitu. Až potom, když si tyto věci vyjasníte, můžete se pustit do podrobného zvětšovaní různých parametrů hrnce. Společně se můžeme podívat na to, které by vás mohly zaujmout.

Objem hrnce je třeba promyslet

První, co byste měli při koupi tlakového hrnce zohlednit, je jeho velikost, tedy objem. Při tom, když budete zvažovat tento faktor, se samozřejmě opřete o to, jak často v něm chcete vařit a pro kolik osob. Tlakový hrnec má však na rozdíl od toho klasického jedno specifikum. Kvůli páře a tlaku, které při vaření v něm vznikají, je možné jej naplnit jen do 2/3 celkově udávaného objemu. Na to nezapomeňte. Z toho důvodu hrnec s objemem pod 5 litrů postačí na přípravu jídla pro 1 až 2 osoby. Pro běžnou 3 až 5 člennou rodinu kupte do domácnosti 5 až 7 litrový tlakový hrnec. Od 7,5 do 10 litrů využijí zas hospodyňky – vícenásobné maminky. Tlakové hrnce s objemem nad 10 litrů se do běžných domácností hodí jedině v případě, pokud ho chcete využít na nárazové zavařovaní většího množství ovoce či zeleniny. Jinak se spíš využije v restauracích. Pokud chcete tlakový hrnec využívat na každodenní vaření, vyplatí se vám investovat do sady tlakových hrnců s různým objemem.

Tlakové hrnce objem

Kvalitní materiál, z kterého je tlakový hrnec vyrobený, je nezbytný

Na tlakové hrnce ze smaltu a hliníku byste v dnešní době už měli zapomenout. Nejčastějším materiálem, z kterého jsou dnešní modely tlakových hrnců vyráběny, je nerezavějící ocel (lidově nerez). Přesněji řečeno potravinářská nerezavějící ocel s označením 18/10, což znamená, že obsahuje 18 procent chromu, který zabraňuje rezavění (na povrchu oceli vzniká tenká vrstva oxidu chromitého, která brání další oxidaci a korozi železa), a 10 procent niklu, který zas dělá tlakový hrnec odolným vůči kyselinám. Co je podstatné při vaření, tahle ocel skvěle a rovnoměrně vede a udržuje teplo uvnitř nádoby. Problémem je však určitá křehkost nerezu – pokud povrchovou vrstvu oboucháte, poškrábete nožem nebo narušíte agresivní chemikálií (nerez by se měl čistit pouze vhodnými prostředky k tomu určenými), začne se postupně projevovat koroze a struktura materiálu je výrazně poškozena.

Nejlepší je, pokud je z této ocele vyrobený celý hrnec, tedy jeho vnitřek i vnějšek. Navíc tyhle hrnce jsou vhodné na všechny druhy ohřevu, včetně indukce. Naleznete však i keramické modely a převážně niklové modely, tomuto prvku se však jednoznačně snažte vyhnout. Může způsobit různé alergické reakce. Z nerezavějící ocele, případně skla, by měla být vyrobená i poklička. Setkat se však můžete i s bakelitem. Rukojeť, úchytky, popřípadě některé části pokličky, bývají vyrobené z plastu odolnému vůči vysokým teplotám.

Hrnec musí umět hospodařit s teplem a musíte ho mít za co chytit

Jak jsme se už zmínili, materiály, z kterých jsou tlakové hrnce vyrobeny, jsou vybírané tak, aby perfektně a hlavně rovnoměrně vodily teplo. Tlakový hrnec je navíc konstruovaný tak, aby měl široké stěny a speciální sendvičové dno, díky kterým teplo z něho neuniká ani po vypnutí sporáku. O sendvičovém dně si řekneme víc později. Právě z důvodu, že tlakový hrnec v sobě během vaření hromadí velké množství tepla a tlaku, musí se lehko přenášet, bez nutnosti dotknout se přímo jeho povrchu a zbytečných otřesů. Na to slouží jeho rukojeť, která vám musí poskytovat maximální komfort při manipulaci (ověřte si to už v obchodě), jak i přítomné uši – rukojeť po obou stranách těla hrnce – abychom mohli hrnec bezpečně přemístit oběma rukama.

Co musí splňovat poklička?

Poklička je v podstatě hlavní součástí tlakového hrnce, protože právě ona zabezpečuje jeho vzduchotěsnost a tak udržuje páru uvnitř. Nachází se na ní:

  • Rukojeť, jež obvykle pomocí tlačítka anebo posuvného uzamykacího zařízení pokličku zablokuje a zabrání tak otevření hrnce během vaření.
  • Těsnění (také známé jako „těsnící kroužek“).
  • Odvzdušňovací ventil na vypuštění páry a regulaci tlaku v horní části (buď hmotnostní, nebo pružinový typ), jehož úlohou je udržování optimálního tlaku v hrnci.
  • Indikátor tlaku, který ukazuje přítomnost (anebo naopak nepřítomnost) jakéhokoliv tlaku.
  • Bezpečnostní ventily (typicky záložní přepouštěcí ventily s přetlakem a/nebo podtlakem v případě, že odvzdušňovací ventil selže).
  • Měřič tlaku a časovač (obvykle chybějí, ale jsou zahrnuté v některých dražších modelech).

Tlakové hrnce mívají dva druhy uzavírání pokličky:

  • Bajonetový – na uzavření pokrývky postačí pootočení pokrývky.
  • Pákový – při něm upevníte vzduchotěsně pokrývku o hrnec pákou.

Oba způsoby jsou stejně pohodlné a bezpečné, výběr záleží jenom na vašich preferencích.

Manipulace s tlakovým hrncem

Kvalitní těsnění je také nezbytné

Těsnění dělá tlakový hrnec vzduchotěsným a plní tím základní úlohu pro vytvoření tlaku v jeho vnitřku – zabraňuje úniku páry zpod pokličky. Je vyrobené z gumy nebo silikonu a má tvar kroužku. Pro jeho plnou funkčnost a je nutná jeho pravidelná údržba a ruční umývání. Právě těsnění je nejvíc vystavené působení vysokého tlaku, a proto se na tlakovém hrnci nejrychleji opotřebuje a je potřeba ho pravidelně měnit.

Bezpečnostní prvky si starostlivě hlídejte

O bezpečnostních prvcích tlakových hrnců si řekneme podrobněji později. Ale alespoň základní charakteristiku zmíníme již zde. Jsou jimi tlakové ventily a bezpečnostní uzávěr pokličky. V zásadě platí, že minimálně dva tlakové ventily na uvolnění přebytečného tlaku a bezpečnostní uzávěr pokličky, který zabrání náhodnému otevření během vaření, jsou nezbytné. Běžné je, že tlakový hrnec disponuje třemi až pěti nezávislými plně funkčními ventily pro případ, že by ostatní selhaly, ať už kvůli zacpání potravinami anebo z jiných důvodu. Zabrání se tak možnému, v minulých stoletích poměrně častému, protržení hrnce či opaření. Tyto systémy toto riziko eliminují prakticky na nulu.

Exploze tlakového hrnce

Většina z hrnce by měla být umývatelná v myčce

Pokud by se tlakový hrnec musel pracně čistit ručně, určitě by to odrazovalo od jeho koupi. Málokomu zůstává po dobrém jídle ještě chuť na domácí práce. U dnešních modelů tlakových hrnců obecně platí, že tělo je umývatelné v myčce, v mnohých případech takto umyjete i pokličku. Většinou však platí, že těsnění a někdy i pokličku je potřebné umývat ručně, jelikož jde o důležité a citlivé části papiňáku. Už v obchodě před samotnou koupí je tedy potřeba podrobně zjistit, jestli je možné umývat daný tlakový hrnec v myčce, popřípadě které jeho části se do myčky nehodí.

Délka záruky a zákaznický servis

Důležitým faktorem, jenž by měl hrát výraznou úlohu ve výběru tlakového hrnce, je dodatečný zákaznický servis a s tím související dostupnost vyměnitelných částí. Časem se totiž používáním tlakového hrnce opotřebuje všechno. Nejčastěji podléhá poškození používáním těsnění a potom je ho potřeba vyměnit. Proto je vhodné vědět ještě před koupí, kde a jestli vůbec je možné těsnění, popřípadě jiné části, na konkrétní model dokoupit. Dlouholetá, často tří až pětiletá záruka, někdy dokonce desetiletá, je dobrým znakem, že prodejce si za svým výrobkem stojí a je zárukou dobrých vlastností tlakového hrnce a i přijatelného zákaznického servisu.

Příslušenství

U některých modelů nemáte v ceně hrnce jenom samotné tělo hrnce a pokličku, ale i dírkovanou vložku se stojánkem, jinak nazývaný párový košík, na přípravu jídla v páře. Stojánek slouží na to, aby se napařovaný pokrm držel v hrnci nad vodní hladinou. Častou součástí vybavení tlakových hrnců je i kovový rozdělovač, jenž umožňuje vařit dva druhy pokrmů s různou délkou přípravy naráz – jeden na dně v hrnci, například maso či zmražené potraviny, druhý nahoru v párovém koši, například zeleninu.

Design a provedení

V případě tlakových hrnců je design opravdu okrajová záležitost, jelikož většinou jsou i tak schované v kuchyňských linkách. Je však pravdou, že během vaření, popřípadě servírování, jsou na očích a tak propracovaný vzhled hlavně v podobě netradičního tvaru neuškodí. Avšak tvar a provedení hrnce není jenom designová záležitost. Na těchto atributech závisí i to, jak se vám bude s hrncem pracovat. Hrnec nesmí být robustní, aby se lehce přenášel a skladoval. Průměr a výšku těla hrnce, ale také pokrývky a jejího úchopu si proto ověřte už v obchodě. V zásadě lze dostat tlakové hrnce ve dvou rozmezích průměrů – 18 až 20 cm a 20 až 24 cm.

zpět k menu ↑

Vychytávky, které z tlakových hrnců dělají bezpečné a nenahraditelné pomocníky

 Stejně důležitý jako dobré parametry, je pro vás při nákupu i seznam přídavných funkcí a pomůcek, které tlakový hrnec nabízí. Zvyšují jeho funkčnost, zjednodušují vám práci s ním a šetří víc energie a tím vaše peníze. Vyplatí se tedy koupit modely, které jimi disponují, vyšší cena se vám totiž vrátí pohodlným vařením a šetřením času a energie.

Uvolňování tlaku tlakovým ventilem

Vysoký tlak se uvnitř tlakového hrnce vytváří udržováním vzniklé páry v jeho vnitřku. Na udržení optimální výšky tlaku, aby nenarostl na nebezpečnou úroveň, slouží tlakový ventil. Rozlišujeme dva druhy:

  • Pružinový – začne pracovat, když voda přesáhne bod varu a průběžně reguluje tlak během vaření a po skončení jím vypouštíte všechnu páru.
  • Hmotnostní se závažím s uzavírací jehlou – toto závaží se zdvihne a jehla se zdvihne při příliš zvýšeném tlaku páry, což umožní uvolnění přetlaku.

Bezpečnostní uzávěr pokličky

Toto je vylepšená bezpečnostní funkce dnešních tlakových hrnců. Bezpečnostní uzávěr na pokrývce pomáhá předcházet možným katastrofám. Díky tomuto uzávěru se poklička zablokuje a není ji možné přímo otevřít, pokud se neuvolní tlak z nádoby. Některé značky ve svých tlakových hrncích nainstalovaly dodatečné zámky, kde uživatelé musí stlačit tlačítko, aby umožnili vytváření tlaku uvnitř hrnce. Poklička se uvolní, jenom když tlak klesne, a potom se hrnec otevře. Blokace pokličky trvá tak dlouho, dokud se uzávěr únikem tlaku neuvolní.

Rukojeť tlakového hrnce

Systém bezpečnostních mechanizmů

V minulosti byly tlakové hrnce trošku nebezpečné a vyžadovaly si mnoho starostlivosti a dohled nad používáním. Výše zmíněné bezpečnostní prvky – bezpečnostní uzávěr pokličky a tlakový ventil – to úplně zvrátily. Jelikož v dnešní době je úplně běžný i záložní tlakový ventil v případě, že by první selhal, tak se z tlakových hrnců stal úplně bezpečný kuchyňský pomocník. Tento systém mnohé značky doplňují ne dvěma, ale dokonce třemi až pěti popřípadě i více navzájem nezávislými záložními ventily a indikátorem výšky tlaku, který vás automaticky na nebezpečnou úroveň tlaku upozorní červeným zbarvením a vám stačí stlačit tlačítko pro rychlé uvolnění tlaku. Popřípadě u starších typů hrnců existuje jiný záložní mechanizmus uvolňující tlak. Pokud selže primární mechanismus uvolnění tlaku, například když se potraviny zaseknou ve ventilu, tak jako záloha funguje otvor ve víku, který je zablokovaný zástrčkou ze slitiny s nízkou teplotou topení a druhá je gumový přechod s kovovou vložkou v středě. Při dostatečně vysokém tlaku se přechod začne deformovat a vložka se otevře, aby z montážního otvoru uvolnila tlak. Pokud se tlak zvyšuje dále, samotný přechod vyfoukne páru na uvolnění tlaku. Tyto bezpečnostní zařízení obvykle vyžadují výměnu, když jsou aktivovány nadměrným tlakem.

Systém využití tepla při uvolnění tlaku

V minulosti se na uvolnění tlaku v tlakovém hrnci využívala studená voda. Avšak ta nesnížila jenom tlak, ale samozřejmě i teplotu uvnitř hrnce. Tím se automaticky vaření ukončilo a do tohoto procesu se průběžně nedalo zasahovat. Moderní tlakové hrnce mají mechanismus rychlého uvolnění tlaku, při kterém nedochází k žádným ztrátám tepla. Pomáhá udržet teplotu uvnitř hrnce a i navzdory uvolnění tlaku se jídlo dále vaří. Pomocí metody rychlého uvolnění tlaku se vzájemným využíváním tepla mohou kuchaři zkontrolovat pokrm i během vaření a přidávat přísady i dodatečně.

Trojvrstvé, takzvané sendvičové dno

Takzvané sendvičové dno poskládané ze tří vrstev: ocel – hliník – ocel, je v podstatě nezbytnou součástí tlakového hrnce, pokud nemají termoregulaci zabezpečenou jinak. Tři vrstvy způsobí, že dno je zesilněné a teplo, jenž je hliníkovou vrstvou skvěle a rovnoměrně rozváděné po celém jeho objemu, z hrnce neuniká. Teplota tedy jinak výrazně nekolísá a tak není potřebný neustálý a dlouhý příjem tepla ze sporáku, což sníží náklady na energii a navíc zabrání vzniku horkých míst a připáleninám potravin na dně hrnce.

Sendvičové dno

 Nastavení tlaku a teploty vaření

Většina tlakových hrnců má automatické nastavení tlaku mezi 0,8 až 1 bar. Při tomto tlaku se voda vaří při teplotě 121°C, což se plně hodí pro přípravu masa. Některé recepty či pokrmy však mohou vyžadovat vaření při nižším tlaku jako 1 bar, jako například čerstvá zelenina, protože se může lehce převařit. Mnohé tlakové hrnce mají dvě nebo více volitelných nastavení tlaku nebo teploty právě podle druhu připravovaného jídla.

 Časovač, popřípadě indikátor naplnění a tlaku

Některé modely disponují speciálními funkcemi jako vnitřní stupnicí naplnění, či indikátorem zbytkového tlaku. Obě zabrání nebezpečí opaření. Se stupnicí naplnění nemusíte pamatovat na fakt, že hrnec je nutné naplnit jenom do dvou třetin a odhadovat kolik to asi je, stupnice vás na to upozorní. Stejně tak, indikátor tlaku vás upozorní na nutnost vypustit páru ve správném okamžiku. Časovač vás zase upozorní na konec vaření.

zpět k menu ↑

Tlakový hrnec – kolik je potřebné do něho investovat?

Tlakový hrnec rozhodně nepatří k nejlevnějším kuchyňským pomocníkům. Kvalitní kousky lze však už dostat v rozpětí 1 300 do 2 000 Kč. Jsou to produkty s dobrým provedením, dostatkem objemu i bezpečnostních prvků a dostatečnou zárukou a servisem. Špičkové modely se pohybují v rozmezí od 2 500 do 5 000 Kč, při kterých k tomuto zmíněnému základu získáte nadstandard v podobě prodeje v sadách s příslušenstvím a větší variabilitou používání.

Na trhu však naleznete i 800 korunové modely, což je však příliš levný extrém. Na druhé straně spektra stojí předražené přes 7 500 korunové kousky. Naše doporučení je nezajít ani do jednoho z těchto extrémů – drahé ani příliš levné tlakové hrnce nebudou pro vás z různých důvodů dostatečně komfortní. Předražené hrnce nezaručují nějakou výrazně vyšší kvalitu, bezpečnost a jsou vhodnější zejména pro podniky či restaurace. Co se týká jejich levnějších konkurentů, jejich jedinou výhodou je jejich cena. Nemáte u nich možnost dokoupení náhradních dílů, což se vám může vymstít. Pokud nastane závada, nepomůže vám ani záruční doba, která je proti kvalitním hrncům i tak nízká.

Tlakový hrnec

zpět k menu ↑

Konečný verdikt

Tak co, pomohl vám náš poradce? Věříme že ano, ale mnohem lépe bude, když si to ještě celé zopakujeme. Pojďme si celý proces koupi tlakového hrnce shrnout. Před koupi byste si měli rozmyslet co, jak často a pro kolik osob v něm chcete vařit. Pokud se ho chystáte využívat jenom občas a jen pro málo osob, potom rozhodně zvolte některý levnější model, s cenou tak do 2 500 Kč a klidně s menším objemem. Dražší a objemnější model by se vám nevyplatil. Na druhé straně, náročný uživatel by se neměl bát do tlakového hrnce investovat, jelikož tím získá celou řadu užitečných funkcí, dobrých parametrů a zřejmě i dobrou životnost. V takovém případě hledejte hrnec ve vyšší třídě, jehož cena se pohybuje v hladině od 2 500 do 5 000 Kč. Upřednostněte modely z nerezavějící potravinářské oceli s označením 18/10 a početným systémem bezpečnostních pojistek. Ujistěte se, že hrnec je renomované značkydobrou dostupností náhradních dílů a dlouholetou zárukou. Pokud má značka dobrou pozici, nemusíte se bát do vybraného modelu investovat. Zkuste zhodnotit i kvalitu materiálů rukojeti či těsnění. Měly by být z tepelně odolných plastů, v případě těsnění gumy či silikonu. Uzavírání a obsluha musí být jednoduché a údržba také. Měl by být z velké části umývatelný v myčce. V tom všem tkví kouzlo tlakového hrnce. Okrajově se ještě můžete podívat na jeho konstrukci a rozměry, aby byl dobře skladovatelný. Pěkný design potěší, ale není prvořadý. Plusem je pokud v ceně dostanete více kusů hrnců různých objemů, popřípadě napařovací košík. Pokud vám v koupi nebrání cena, potom vám radíme – kupte ho! Ale ještě předtím,než ho začnete používat, se můžete podívat níž, co všechno je při vaření v tlakovém hrnci potřebné dodržet.

zpět k menu ↑

Tyto zásady při vaření v tlakovém hrnci vždy dodržujte

Dnešní tlakové hrnce jsou úplně bezpečné a jejich používání je poměrně jednoduché až intuitivní, ale pokud s jeho používáním jenom začínáte, tak v takovém případě opatrnosti není nikdy dost. Proto vždy dodržujte následující zásady:

  1. Nejdůležitější je na začátek přečíst si návod k použití. Kromě samotného návodu, jak tlakový hrnec obsluhovat, v něm často nalezete i typy co a jak dlouho v něm vařit.
  2. Pojďme k samotnému vaření. Nejprve tlakový hrnec zahřejete na vysokou teplotu, tak dlouho, dokud se nezavře tlakový ventil.
  3. Délku vaření začnete počítat přesně od této chvíle. Z tlakového ventilu začne unikat pára. Od tohoto okamžiku snižte teplotu varu a dále vařte na menším plamenu či stupni. Vždy by měla pára z hrnce velmi mírně unikat. Popřípadě je nutné sledovat indikátor tlaku a pravidelně ho vypouštět. Délka varu je různá, záleží na typu hrnce, a hlavně druhu vařené potraviny. Většina výrobců dodává k výrobkům takzvané informační tabulky, v kterých nalezete všechny informace. Zde se vracíme k bodu jeden – čtete návod.
  4. Pokud jste ve vaření v tlakovém hrnci úplní začátečníci, doporučujeme ze začátku hrnec nechat ochladit a otevřít o něco dřív, jak uvádí tabulka návodu. Pokud potom zjistíte, že vařený pokrm ještě není dostatečně připravený, dovařte ho. Doba vaření je v tabulkách totiž jenom orientační a na její optimální délku přijdete jenom vlastními zkušenostmi.
  5. Jak jsme se už mnohokrát zmínili, tlakový hrnec je potřeba plnit maximálně do 2/3 objemu. Při vaření v něm neuniká tolik páry, jako při vaření v běžných hrncích a potřebuje také prostor, to však platí o potravinách, jež při vaření nenabudou objemu. Při přípravě luštěnin doporučujeme nechat prostoru víc a naplnit ho přibližně do 1/4.
  6. V hrnci vždy musí být určitý objem tekutiny. Pohybuje se to od 1 až 2 šálků, tedy přibližně 150 až 250 ml – přesnější množství nalezete opět v návodu.
  7. Na konci vaření počkejte, až se vypustí všechna pára, tak klesne tlak na nulu a následně se otevře víko.
  8. Během celého procesu vaření byste navzdory bezpečnostním pojistkám neměli ke sporáku a hrnci pouštět děti.
  9. Prázdný hrnec nikdy nesmíte dát na oheň a za žádných okolností ho nevkládejte do trouby na pečení. Poškodili by se držadla, ventily a bezpečnostní zařízení i rukojeť.
  10. Prázdný hrnec by se měl skladovat otevřený, aby se dostatečně větral.

Tlakový hrnec vaření

Na závěr podotkneme, že práce s tlakovým hrncem vůbec není tak náročná, jak se zdá. Je potřeba jenom překonat počáteční obavy a zkusit si to. Tlakový hrnec si rozhodně nalezne místo i ve vaši domácnosti a my doufáme, že jsme vám s výběrem pomohli. Přejeme vám mnoho zdravých, rychle a šetrně připravených jídel a dobrou chuť!

Tlakové hrnce
4.8 (95%) 8 votes
jQuery(document).ready(function() { jQuery('.heureka-hn-link').click(function() { ga('send', 'event', 'article', 'click', 'zjistit-cenu'); }) });