Testy a recenze nejlepších pomalých hrnců 2023 a jak si vybrat

  • Check Ušetřete si peníze i nervy při výběru nejvhodnějšího pomalého hrnce.
  • Check Zvolte si na základě velikosti, výkonu, materiálu a poměru cena/kvalita.
  • Check Zjistěte, kde se dá koupit nejlevněji.
Aktualizováno: Leden 2023
Pomalé hrnce bez pozadí

Vítězové testu:

price
performance
quality
9.5/10
Celkové skóre
9.3/10
Celkové skóre
9.5/10
Celkové skóre
Objem
95%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
95%
Objem
95%
Funkce
92%
Poměr cena/kvalita
93%
Objem
85%
Funkce
85%
Poměr cena/kvalita
85%
  • Odnímatelná kameninová nádoba
  • Vysoký příkon
  • Regulovatelný výkon
  • Velký objem
  • Vysoký příkon
  • 10 programů
  • Velký objem
  • 8 programů
  • Ovládání i s mokrýma rukama
  • Žádnou jsme nenašli
  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena

Obsah článku

Pomalé hrnce slaví tento rok již půl století svojí existence a za ten čas si získaly oblibu v mnoha kuchyních. Každý, kdo se v kuchyni občas pohybuje ví, že způsob přípravy jídla je stejně důležitý jako samotné ingredience, které na něj použijete. Jestli jídlo vaříte, pečete, grilujete nebo smažíte, jeho vlastnosti se zásadně mění. Víte, jak připravit jídlo bez toho, abyste použili zbytečný tuk, zachovali jeho obsah vitamínu a šťavnatou konzistenci? Odpovědí je pomalý hrnec, který při přípravě jídla ušetří mnoho dřiny, postará se o vaše zdraví a ušetří ještě čas, který strávíte v kuchyni. Pomalé hrnce jsou dobře známé také díky jejich nízké spotřebě, která je zabezpečená vařením při nízké teplotě (45 až 95 °C). Proces vaření nemusíte sledovat, protože nehrozí žádné připálení či přetečení. Pomalé vaření obvykle trvá několik hodin a díky nižší teplotě se nemusíte bát nechat hrnec pracovat přes noc. Takovým způsobem si připravíte širokou škálu chutných polívek, dušeného masa, nápojů, dezertů, dipů či chutné rýže. Výjimkou není ani příprava domácího chleba. (Zdroj: Vaření.cz)

Test pomalých hrnců do 1 250 korun

V této cenové kategorii najdete modely, které mají vyšší spotřebu. Svoji hlavní úlohu, kterou je příprava kvalitního a zdravého jídla, však zvládají dobře. Objem hrnců v této kategorii je variabilní a pohybuje se od 2 do 6,5 litrů.

NáhledNázevSkóre ObjemPříkonHmotnostCena
goldDe Gusto WSH-SC350
9.5/10
Celkové skóre
Objem
95%
Funkce
95%
Poměr cena/kvalita
95%
Objem:
3.5 l
3.5 l
Příkon:
200 W
200 W
Hmotnost:
– kg
– kg
Zjistit cenu Naše recenze
silverRussell Hobbs 24180-56
9.3/10
Celkové skóre
Objem
95%
Funkce
92%
Poměr cena/kvalita
93%
Objem:
3.5 l
3.5 l
Příkon:
145 W
145 W
Hmotnost:
3.18 kg
3.18 kg
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeRussell Hobbs 25570-56
8.5/10
Celkové skóre
Objem
85%
Funkce
85%
Poměr cena/kvalita
85%
Objem:
2 l
2 l
Příkon:
145 W
145 W
Hmotnost:
– kg
– kg
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

De Gusto WSH-SC350

Výhody

  • Odnímatelná kameninová nádoba
  • Vysoký příkon
  • Regulovatelný výkon

Nevýhody

  • Žádnou jsme nenašli

Vyzkoušejte pomalé vaření s hrncem De Gusto WSH-SC350, který se stal vítězem testu kategorie do 1 250 korun. Jeho objem činí 3,5 litru a příkon dosahuje 200 W. Při vaření vám ušetří čas, uchová vitaminy a zachová kvalitu pokrmů. Navíc spotřebovává méně energie, tudíž díky němu i ušetříte. Jeho výkon lze regulovat a kameninová nádoba se dá vyjmout v případě, že byste chtěli jídlo dopéct v troubě.

 

Objem:3,5 l
Příkon:200 W
Hmotnost:– kg
Počet programů:3
Materiál:Nerezová ocel

2. Místo

Russell Hobbs 24180-56

Výhody

  • Odnímatelný kastrol i víko
  • 3 teplotní nastavení
  • Nízká hmotnost

Nevýhody

  • Menší příkon

Russell Hobbs 24180-56 má jednu zajímavou funkci, kterou u žádného jiného hrnce nenajdete. Má matný povrch, na který můžete křídou napsat jakýkoliv vzkaz či třeba čas, kdy bude pokrm hotov. Nechybí ani 3 teplotní nastavení, odnímatelný kastrol i víko, které se dají mýt v myčce na nádobí. Hrnec je také opatřen protiskluzovými nožičkami, které zajišťují lepší stabilitu a vyšší bezpečnost. Objem činí 3,5 litru a příkon 145 W.

 

Objem:3,5 l
Příkon:145 W
Hmotnost:3,18 kg
Počet programů:3
Materiál:Matný černý

3. Místo

Russell Hobbs 25570-56

Výhody

  • Odnímatelný vnitřní hrnec z keramiky
  • 3 teplotní nastavení
  • Jednoduché čištění

Nevýhody

  • Menší objem

Pomalý hrnec Russell Hobbs 25570-56 má poklici z temperovaného skla, která zajistí udržení tepla po čas vaření. Tři programy vaření se postarají o přípravu kvalitního jídla, ať už se jedná o cokoliv. Na výběr máte z vysokého, nízkého nastavení a udržování teploty. Má sice nižší objem, ten se ale akorát hodí na přípravu 2 porcí. Keramický hrnec se dá vyjmout a jednoduše očistit. Maximální příkon činí 145 W.

 

Objem:2 l
Příkon:145 W
Hmotnost:– kg
Počet programů:3
Materiál:Nerezová ocel

Test pomalých hrnců od 1 250 do 2 500 korun

Pro modely střední kategorie je charakteristická právě nižší spotřeba. Většinou se jedná o modely s větším objemem, díky kterému můžete připravit jídlo pro větší množství lidí. Varné nádoby jsou vyrobené především z keramiky, takže můžete očekávat vyšší hmotnost. V této kategorii najdete také speciální funkce, které jsou pro jednotlivé modely specifické.

NáhledNázevSkóre ObjemPříkonHmotnostCena
goldSencor SPR 5500SS
9.8/10
Celkové skóre
Objem
98%
Funkce
98%
Poměr cena/kvalita
98%
Objem:
6 l
6 l
Příkon:
1 350 W
1 350 W
Hmotnost:
5,6 kg
5,6 kg
Zjistit cenu Naše recenze
silverBionaire CrockPot SCCPBPP 605
9.3/10
Celkové skóre
Objem
96%
Funkce
90%
Poměr cena/kvalita
93%
Objem:
5,7 l
5,7 l
Příkon:
250 W
250 W
Hmotnost:
6,1 kg
6,1 kg
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeRussell Hobbs 22750-56
9.2/10
Celkové skóre
Objem
98%
Funkce
87%
Poměr cena/kvalita
92%
Objem:
6 l
6 l
Příkon:
200 W
200 W
Hmotnost:
3.66 kg
3.66 kg
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Sencor SPR 5500SS

Výhody

  • Velký objem
  • Vysoký příkon
  • 10 programů

Nevýhody

  • Vyšší hmotnost

Chcete od svého hrnce něco víc? Pak je pomalý hrnec Sencor SPR 5500SS to pravé pro vás. Nabídne vám 6 litrový objem, díky kterému připravíte oběd pro celou rodinu. S příkonem 1 350 W nenajdete v této kategorii lepší model. Hliníkové stěny zabezpečí udržitelnost tepla a nepřilnavý povrch zase to, že se jídlo nepřipálí. Co se týče programů, máte na výběr 5 předvoleb pro smažení nebo dobarvování a 4 nastavitelné funkce pro vaření či dokonce funkci pro výrobu domácího jogurtu. Spotřebovává méně energie, takže díky němu ušetříte nejen čas, ale také peníze.

 

Objem:6 l
Příkon:1 350 W
Hmotnost:5,6 kg
Počet programů:10
Materiál:Nerezová ocel

2. Místo

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605

Výhody

  • Odnímatelný vnitřní hrnec a poklice
  • Velký objem
  • Lze omýt v myčce i uložit do lednice

Nevýhody

  • Vyšší hmotnost

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605  získává 2. místo za svůj objem 5,7 l, ve kterém zvládnete připravit až 7 porcí najednou. K dispozici máte i digitální časovač, který vám pomůže kontrolovat rychlost přípravy. Vyjímatelnou keramickou nádobu i poklici můžete beze strachu omýt v myčce nebo uložit do lednice. Příkon se rovná 250 W, což není nic závratného, přesto ale hrnec pracuje výborně. Jako jedinou nevýhodu bychom mohli považovat vyšší hmotnost.

 

Objem:5,7 l
Příkon:250 W
Hmotnost:6,1 kg
Počet programů:3
Materiál:Nerezová ocel

3. Místo

Russell Hobbs 22750-56

Výhody

  • Velký objem
  • Funkce odloženého startu
  • Nízká hmotnost

Nevýhody

  • Nádobu nelze umývat v myčce

Jednodušší vaření vás čeká také s Russell Hobbs 22750-56, který se pyšní objemem 6 litrů. Uvaříte v něm zeleninu, přílohy i maso, a to vše za vás ohlídá digitální časovač, díky kterému budete mít čas na to, co opravdu chcete. Až bude pokrm připraven, jednoduše se časovač přepne do funkce udržování teploty. Čas vaření je možné měnit kdykoliv v průběhu, stejně tak lze nastavit odložený start. Po dovaření stačí povrch otřít vlhkým hadříkem a vyjímatelnou nádobu s poklicí omýt v horké mýdlové vodě.

Objem:6 l
Příkon:200 W
Hmotnost:3,66 kg
Počet programů:3
Materiál:Nerezová ocel

Test pomalých hrnců od 2 500 korun

V nejvyšší kategorii se střetnete s objemnými pomalými hrnci, které spolehlivě připraví jakýkoliv jídlo aspoň pro 6 osob. Různé speciální programy a funkce nejsou výjimkou u žádného z modelů. Spotřeba je variabilní a záleží na rozsahu přídavných funkcí. Nejvíce užívaným materiálem varné nádoby je v této kategorii keramika, ale můžeme se potkat i s kameninou.

NáhledNázevSkóre ObjemPříkonHmotnostCena
goldSencor SPR 7200SS
9.8/10
Celkové skóre
Objem
98%
Funkce
99%
Poměr cena/kvalita
98%
Objem:
6 l
6 l
Příkon:
1 250 W
1 250 W
Hmotnost:
– kg
– kg
Zjistit cenu Naše recenze
silverBionaire CrockPot CSC063X
9.5/10
Celkové skóre
Objem
100%
Funkce
93%
Poměr cena/kvalita
95%
Objem:
7.5 l
7.5 l
Příkon:
320 W
320 W
Hmotnost:
6,8 kg
6,8 kg
Zjistit cenu Naše recenze
bronzeBionaire CrockPot CSC027X
9.3/10
Celkové skóre
Objem
98%
Funkce
90%
Poměr cena/kvalita
93%
Objem:
6 l
6 l
Příkon:
250 W
250 W
Hmotnost:
3,9 kg
3,9 kg
Zjistit cenu Naše recenze

Vítěz testu:

Sencor SPR 7200SS

Výhody

  • Velký objem
  • 8 programů
  • Ovládání i s mokrýma rukama

Nevýhody

  • Vyšší cena

Vítězem nejdražší kategorie se stává Sencor SPR 7200SS, se kterým jídlo uvaříte, opečete, udusíte i orestujete. Pro ještě zdravější variantu vaří dokonce ve vakuu, které dostane z připravované suroviny opravdové maximum. Zvládne také vyrobit jogurt, a to jak z kravského, tak kozího mléka. S objemem 6 litrů a příkonem 1 250 W uvaří jídlo pro celou rodinu. K dispozici má 8 programů a samozřejmostí je funkce udržování tepla. Hrnec může být uložen do lednice i omýván v myčce na nádobí. Digitální LCD ovládací displej zaručuje možnost ovládání i s mokrýma rukama.

Objem:6 l
Příkon:1 250 W
Hmotnost:– kg
Počet programů:8
Materiál:Nerezová ocel

2. Místo

Bionaire CrockPot CSC063X

Výhody

  • Velký objem
  • Digitální displej s odpočtem času
  • Vhodný do myčky

Nevýhody

  • Vyšší hmotnost
  • Pouze 2 programy

Bionaire CrockPot CSC063X se pyšní vůbec největším objemem ze všech pomalých hrnců našeho testu. Za to má k dispozici ale pouze 2 programy, a to vysoký a nízký stupeň vaření. Na digitálním displeji vidíte odpočet času a po dovaření se hrnec automaticky přepne do režimu udržování tepla. Délku vaření lze nastavit individuálně od 30 minut do 20 hodin. Vyjímatelná keramická nádoba je vhodná do trouby, mikrovlnné trouby, chladničky, a lze ji umýt i v myčce na nádobí.

 

Objem:7,5 l
Příkon:320 W
Hmotnost:6,8 kg
Počet programů:2
Materiál:Nerezová ocel

3. Místo

Bionaire CrockPot CSC027X

Výhody

  • Velký objem
  • Lze omýt v myčce na nádobí
  • Digitální časovač

Nevýhody

  • Nižší příkon

Bionaire CrockPot CSC027X je vyroben z litého hliníku s dvouvrstvým povrchem DuraCeramic o velké flexibilitě, odolnosti a trvanlivosti. Nižší příkon 250 W udržuje teplotu stabilní a vyjímatelnou nádobu lze dát do trouby, mikrovlnné trouby, chladničky i mrazničky. Není ani problém s jejím mytím v myčce na nádobí. Můžete vařit na všech sporácích, včetně indukčních. Vybrat si lze ze 3 stupňů – 2 na vaření a 1 na ohřívání. Digitální časovač vám pomůže sledovat dobu vaření, zatímco se budete věnovat jiným aktivitám.

Objem:6 l
Příkon:250 W
Hmotnost:3,9 kg
Počet programů:3
Materiál:Keramika

Jak vybrat pomalý hrnec?

Při výběru pomalých hrnců narazíte na široké cenové spektrum, které začíná na 500 korunách, a velmi lehce se dostanete i na 4 000 korun. Přesto, že u modelů s vyšší cenou najdete zajímavé speciální funkce a programy, všechny pomalé hrnce slouží na tu stejnou věc. Pomalé hrnce mají především ohřívat jídlo při nízké a stálé teplotě v prostředí, která uchovává šťavnatost a vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Bez toho, abyste si předem rozmysleli, na co budete pomalý hrnec používat, ideální hrnec nenajdete. Proto vám přinášíme stručný přehled základních parametrů, které byste měli předem zvážit.

pomalé hrnce

Typy pomalých hrnců

Vaření v pomalých hrncích je velmi jednoduché, na trhu najdete několik typů těchto hrnců. Proto je důležité si prvně uvědomit, kterého parametru se budete při výběru držet. Pomoci vám může naše rozdělení pomalých hrnců.

  • Pomalé hrnce dle tvaru – při výběru správného tvaru pomalého hrnce berte do úvahy, jaké jídlo v něm budete připravovat. Pomalé hrnce můžou mít oválný nebo kruhový tvar, ale na trhu najdete i hrnce ve tvaru obdélníka.
    • Ty s kruhovým tvarem jsou na přípravu polívek, dušeného masa, příloh a zapékaných jídel. Můžete je využít i na přípravu chutných pečených dezertů.
    • Oválné pomalé hrnce jsou ideální pro větší kousky masa jako jsou žebra či krkovička. Lehce v nich připravíte i celé menší ryby.
    • Podlouhlé pomalé hrnce mají obvykle vyšší okraje a jsou perfektní na přípravu velkých kusů masa, ale také na přípravu polívek, dušeného masa či zapékaných jídel.
  • Pomalé hrnce podle velikosti – velikosti pomalých hrnců se pohybují obvykle v objemech od 2 do 7 litrů
    • Malé pomalé hrnce jsou určené pro jednu či dvě osoby a nezabírají moc místa, čímž šetří místo v kuchyni
    • Pokud vaříte pro více lidí či větší rodinu, zaměřujte se na hrnce s objemem minimálně 5 litrů. Výhodou pomalých hrnců s velkým objemem je schopnost vařit tzv. kompletní jídla připravené z různých druhů mas a jiných přísad
    • Pomalé hrnce o objemu 7 a víc litrů jsou určené pro velmi velké domácnosti nebo pro případ, že vaříte často i pro hosty. V těchto hrncích připravíte dokonce i celé kuře nebo velké kusy masa
  • Pomalé hrnce podle materiálu nádoby – nádoby pomalých hrnců jsou nejčastěji vyrobené z materiálů jako je keramika, teflon či dokonce z kamene.
    • Keramické nádoby se mohou používat v mikrovlnce či v troubě, ale ne na grilu. Hmotnost nádob z keramiky je značně vyšší než u ostatních materiálů.
    • U kovových pomalých hrnců je známo, že zdrojem ohřevu je jen spodní část nádoby, takže ohřev není rovnoměrný jako u ostatních materiálů. Do mikrovlnné trouby se však kovové nádoby dávat nemohou, jsou totiž určené hlavně do trouby a na sporák.
  • Pomalé hrnce podle ovládacích prvků – ovládací prvky pomalých hrnců bývají obvykle rozdělené podle toho, jestli jsou programovatelné nebo ne. Mezi ovládací prvky běžných typů pomalých hrnců patří především knoflík na výběr teploty přípravy. U vyšších modelů se setkáme i s programovatelnými funkcemi jako je například časovač ukončení varu či možnost ponechání konstantního ohřátí jídla. Tato funkce se automaticky zapne po ukončení varu.

Typy pomalých hrnců

Rozměry hrnce

Velikost pomalého hrnce je klíčová a určuje, kolik porcí jídla můžete na jedno vaření připravit. Nejčastější prodávanou velikostí je 5,7 l. V pomalých hrncích s menšími rozměry, jejichž objem se pohybuje do 3 litrů připravíte jídla maximálně pro 3 soby. Snadno v nich připravíte i předkrmy, teplé nápoje či korpusy na dorty. Hrnce větších rozměrů o objemu 4 až 6 litrů jsou schopny připravit i krůtí stehna či kuře vcelku. Hrnce o maximálním objemu 7 litrů jsou určené na přípravu jídel až pro 8 osob. Bez problémů do nich vložíte i menší formy na pečení jako je například srnčí hřbet. Všeobecně však platí, že je jednodušší připravit menší množství jídel ve velkém hrnci než to dělat naopak. (Zdroj: Novinky.cz)

Tvar hrnce

Jak jsme se již na začátku zmínili, při výběru pomalého hrnce narazíte i na různé tvary těchto pomocníků. Nejčastěji se potkáte s oválnými a kruhovými varnými nádobami. Kruhové jsou ideální například na polévky či vývary. Oválné hrnce poskytují více prostoru, takže jsou vhodné i na hlavní chody. Větší povrch varné nádoby u oválných hrnců zabezpečí i o něco rychlejší vaření, než dosáhnete u kruhových hrnců. Je tak na místě si položit otázku, co nejčastěji vaříte.

Materiál

Varná nádoba se skládá z více částí, jejichž materiál určuje jejich vlastnosti. Prvním je varná nádoba, která může být vyrobená z keramiky, kovu či v některých případech i z kameniny. Nejčastěji se potkáme s keramikou, která zajišťuje dobrou odolnost, lehkou údržbu, ale její hmotnost je vyšší. Kovové varné nádoby jsou zase proslavené svým nerovnoměrných ohřevem. Víko varné nádoby bývá většinou vyrobené z průhledného skla, díky čemuž můžete kdykoliv zkontrolovat celý proces vaření. Můžete narazit i na nepřehledné plastové či kovové víko. Poslední částí, jejichž materiál může být podstatný, je tělo hrnce. V nabídce jsou hlavně hrnce s lesklou nebo broušenou antikorovou povrchovou úpravou. Tato vrstva bývá většinou nabarvená do moderních odstínů, aby hrnce zapadli i do barevně sladěných kuchyň. Plastový a čistě bílý vnějšek však není žádnou výjimkou.

Příkon

Parametr, který je klíčový při určování kategorie úspornosti je příkon. Příkon je v podstatě množství elektrické energie, kterou si spotřebič „vytáhne“ ze sítě. Čím je příkon vyšší, tím více energie na svůj provoz spotřebuje. Příkon běžných elektrických sporáků se může snadno vyšplhat i na 4 000 W, což je neporovnatelné číslo s příkonem, respektive spotřebou pomalého hrnce. Nejúspornější modely v našich testech potřebují 150 W, což je i při maximální době ohřevu o mnoho nižší množství spálené energie jako při běžném provozu elektrického sporáku.

Čištění a údržba

Mnohé modely přicházejí s možností výběru celé varné nádoby z varného tělesa. To vám umožňuje servírovat chody přímo bez nutnosti přeskládání jídla do jiných nádob. Zároveň vám to však umožňuje mnohem jednodušší a komfortnější umývání nádoby. Mnohé nádoby je možné vkládat do myčky a vy tím pádem můžete celé čištění vypustit z hlavy.

Speciální funkce

Většina modelů v našich testech jsou obohacené i o specifické přídavné funkce. Některé modely disponují funkcí odloženého startu, která vám umožňuje nastavit přesný čas spuštění vaření. Tato funkce je ideální pro případ, že budete mimo domov po delší dobu, než je maximální hodnota časovače daného modelu. Pomalé hrnce s touto funkcí mají často přívlastek „automatické“. Mají však jednu nevýhodu. Jakmile vypadne elektřina, i jen na chvíli, celý program se přeruší a vy se tak vrátíte k nedokončenému jídlu. V případě manuálních pomalých hrnců je program po výpadku obnoven. Automatické pomalé hrnce mají také schopnost přejít do režimu přihřívání automaticky po uplynutí nastavené doby vaření. Některé modely umožňují uzamknout víko hrnce a odpojit napájecí kabel. Tyto funkce jsou perfektní kombinací pro přípravu pokrmů, které plánujete vzít na návštěvu, piknik či kempování.

pomalé hrnce

Největší výrobci pomalých hrnců

Trh s kuchyňskými spotřebiči je velmi rozmanitý a většina společností se nezaměřuje jen na jeden specifický produkt. Je tomu tak i u většiny výrobců pomalých hrnců. U námi představovaných největších výrobců těchto pomocníků tak narazíte i na dobře známé společnosti.

Bionaire

Společnost Bionare působí v Česku už od roku 1993. Tehdy však byla společnost zaměřená především na dovoz čistící techniky. Časem však své portfólio rozšířili a začali vyrábět i kvalitní pomalé hrnce, které se umístily v každé naší cenové kategorii. V nabídce pomalých hrnců Bionaire Crock Pot najdeme modely s různým designem a různou výbavou. Je tak velmi pravděpodobné, že si v jejich nabídce najdete ten správný model pro vaši domácnost.

Bionaire logo

 

Russell Hobbs

Britsko-americká společnost Russell Hobbs funguje už od roku 1952 a od svého začátku přišla s mnoha důležitými vymoženostmi, jejichž různé podoby používáme dodnes. Společnost přišla například jako první na světe s automatickou rychlovarnou konvicí. V dnešní době najdete v jejich nabídce kromě pomalých hrnců i kávovary, konvice, rýžovary, toustovače, žehličky a jiné.

Russel Hobbs logo

 

Klarstein

Německá společnost Klarstein klade důraz na to, aby přinášela do každé domácnosti spotřebiče se stylovým designem a zároveň vynikajícími funkcemi. Společnost je hrdá, kromě jiného, i na široké spektrum kuchyňských spotřebičů, které najdete v jejich nabídce. Vinné chladničky, grily, klimatizace či dokonce ultrazvukové zvlhčovače vzduchu, to všechno nabízí Klarstein. Problémem však může být horší dostupnost oproti ostatním výrobcům.

Klarstein

 

Rohnson

Další velmi známou společností, která zásobuje domácnosti kvalitními domácími pomocníky je společnost Rohnson. Její sídlo leží v řeckých Athénách a její důraz je kladený na nové technologie, požadavky zákazníků, vysokou kvalitu a spolehlivý servis. Kromě kuchyňských spotřebičů a pomocníků najdete v nabídce společnosti Rohnson i výrobky na péči o tělo či dokonce domácnost.

Rohnson logo

 

Severin

Na trhu najdete také německou rodinnou firmu Severin s dlouholetou tradicí. Inovace do domácností přináší již 65 roků a charakteristickými znaky společnosti jsou německé normy kvality ve spojení s jednoduchým provozem.

Severin logo

Finální verdikt

Zájem o zdraví životní styl netkví jen v pravidelném navštěvování fitness centra, dietách či studování různé literatury od nutričního terapeuta. Zdraví je postavené především na tom, co dostáváte do svého těla. I samé zdravé a čerstvé suroviny můžou při nesprávné přípravě přejít do stavu, které vašemu tělu jen ublíží. U pomalého hrnce máte tu jistotu, že se v něm nic nepřipálí a jídlo si zanechá mnoho zdraví prospěšných látek, jak je to jen možné. Koupě pomalého hrnce je vhodná pro kohokoliv. Obsluha je jednoduchá, příprava perfektních jídel trvá krátce a spotřeba těchto špičkových pomocníků je v porovnání s velkými spotřebiči malá. Tak už víte, který je váš favorit?

Proč dát pomalému hrnci své ano?

Hlavním důvodem pro zakoupení pomalého hrnce je již dříve řečené zachování vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek. K pokrmům taktéž není nutné přidávat zbytečný tuk, aby se nelepily na nádoby. Velmi jemné a šťavnaté maso je pro hrnec samozřejmostí. Mnohé vitamíny se při konvenční přípravě jídla vytrácejí. Ovoce a zelenina tak přicházejí o ty složky, které jsou pro nás těmi nejužitečnějšími. Díky nízké teplotě přípravy však tyto látky zůstávají v připravovaném jídle, které je kromě toho i mnohem chutnější. Obsluha pomalého hrnce je velmi jednoduchá. Stačí ho zapojit do zásuvky, přidat všechny suroviny a nastavit intenzitu. Potom už jen nastavíte čas a po příchodu z práce nebo celodenního výletu s rodinou na vás bude doma čekat dokonale šťavnaté, a hlavně teplé jídlo, které stačí jen naložit na talíř a sníst. (Zdroj: Crockpot.cz)

TIP: Bramborová polévka s houbami

Potřebujeme: 1 kg čerstvé zeleniny (3 mrkve, 2 petržele, ½ celeru, 1 menší pór, 10 ks růžičkové kapusty, 1 brokolice), 750 g brambor, 7 g sušených hříbků, 50 g másla, 4 polévkové lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, kmín, sůl, koření

Postup: Ve varné nádobě pomalého hrnce si na sporáku připravíme z másla a mouky zápražku. Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky, pór na kolečka, růžičkovou kapustu na půlky a brokolici na menší kousky. Houby namočíme zvlášť na půl hodiny do vody. Vychlazenou zápražku rozmícháme s vodou a přidáme zeleninu, houby, rozmačkaný česnek, kmín. Směs osolíme a okořeníme. Vodu dolejeme tak, by zakrývala veškerou zeleninu v hrnci a důkladně směs promícháme. Nádobu přikryjeme víkem a vložíme do pomalého hrnce. Směs vaříme na 1. stupni 4 až 5 hodin a na 2 stupni 3 až 4 hodiny. Po uvaření můžeme zeleninu v polévce rozmixovat přímo v hrnci.

Nejčastěji kladené otázky

K čemu slouží pomalé hrnce?

,,Pomalé hrnce připraví různé suroviny v jednom hrnci, díky čemuž ušetříte místo, ale také zbytečné umývání nádobí. Navíc není potřeba žádný tuk, proto jsou pokrmy z pomalého hrnce mnohem zdravější.“

V čem jsou pomalé hrnce lepší?

,,Jak jsme si již řekli, není zapotřebí žádný tuk, proto je výsledné jídlo o dost zdravější. Kromě toho ale stačí nastavit teplotu a čas trvání, a poté jen čekat, aniž byste museli stát u plotny, což se určitě hodí. Využijte tento čas na své oblíbené aktivity!“

Jaká jídla se dají v pomalém hrnci připravit?

,,Pomalý hrnec pracuje při teplotě 95 °C, a tak se vám nestane, že by se cokoliv připálilo. Ideální je proto na přípravu masa, zejména hovězího, dále na zeleninu, omáčky i vývary. Můžete v něm připravit vlastně cokoliv, nicméně počítejte s vařením minimálně na 3 a půl hodiny. Výhodou ale je, že hrnec nemusíte hlídat, stačí nastavit teplotu a časovač, a následně si můžete dělat, co potřebujete.“

Podle čeho vybrat pomalý hrnec?

,,Při výběru pro vás bude zásadní hlavně objem. Podle toho, pro kolik lidí obvykle vaříte, vybírejte takový objem, do kterého se vejde dostatek surovin, který nasytí všechny. Dále se také podívejte na příkon – čím vyšší, tím lepší. V poslední řadě se zaměřte na počet programů a vyberte dle vaší náročnosti takový počet, který vám nejlépe vyhovuje.“

Jak na údržbu pomalých hrnců?

,,Většina pomalých hrnců je vhodná na umývání v myčce, některé ale budete muset umýt v ruce. Před koupí samotného produktu si tento fakt zjistěte, abyste hrnec nepoškodili.“

Eliška je absolventkou pedagogické školy, oboru předškolní a mimoškolní pedagogika. Už na škole si přivydělávala psaním článků, které ji začaly bavit natolik, že se jim věnovala naplno a v tomto směru se nadále rozvíjela. Po vykonání stáže copywritingu psala pro několik webů, a se vypsala až k nám do redakce. Mezi její zájmy patří hudba, cvičení, zdravý životní styl a tvorba na sociálních sítích.

Diskuse a poradna

Položte otázku