Top 4
Domácí odšťavňovače
Recenze odšťavňovačů 2017

TOP odšťavňovače roku 2017

Odstředivé do 5000 korun Odstředivé od 5000 korun Šnekové do 5000 korun Šnekové od 5000 korun
Catler JE4010 KitchenAid KVJ-0333 Philco PHJE 5020 Concept LO-7065
Objem zásobníku
94 %
Hlučnost
88 %
Otáčky
97 %
Cena/kvalita
95 %
Objem zásobníku
91 %
Hlučnost
92 %
Otáčky
93 %
Cena/kvalita
92 %
Objem zásobníku
85 %
Hlučnost
93 %
Otáčky
94 %
Cena/kvalita
91 %
Objem zásobníku
86 %
Hlučnost
94 %
Otáčky
94 %
Cena/kvalita
92 %
Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu

Nejlepší odšťavňovače roku 2017

Rady, tipy, recenze

Které odšťavňovače jsou nejlepší a podle čeho vybírat?

Recenze odšťavňovačů 2017

Když jste byli naposledy v obchodě, jistě jste si všimli, že různé ovocné šťávy nebo džusy se dělí do dvou kategorií. Ty první jsou levné, cenově se vejdou třeba do čtyřiceti, padesáti korun, ale chuťově se spíše blíží syntetickým limonádám, mají v sobě hodně chemických látek a o poznání méně vitamínů. Třeba vitamínu C mají ty nejlevnější džusy, v porovnání s průměrem, někdy pouze desetinu (což můžeme potvrdit z laboratorní praxe). Na druhé straně stojí džusy, které jsou bohaté na ovoce, mají silnou a výraznou chuť a velmi výrazně přispějí vašemu zdraví, ale vzhledem ke kvalitě použitých surovin jsou také velmi drahé, ty nejlepší mohou vyšplhat až k osmdesáti korunám. To už se většině lidí do džusu investovat nechce, takže se drží levných variant.

V tomto případě by bylo ideální dosáhnout mezistupně, kompromisu mezi cenou a kvalitou. Na takový džus ale v obchodě nenarazíte, musíte volit z těchto dvou velkých skupin. Ovšem existuje ještě jedno řešení, pořídit si domů dobrý odšťavňovač, s jehož pomocí si z ovoce sami vymačkáte šťávu podle vaší libosti a chuti. Můžete ovocné druhy volně a libovolně kombinovat, budete přesně vědět, co váš džus obsahuje a hlavně máte jistotu, že chutnější a zdravější už bude jen těžko. Tím spíše, pokud si ovoce nebo třeba mrkev pěstujete doma a nepoužíváte syntetická hnojiva ani herbicidy. Po stránce kvality nenajdete na trhu nic lepšího, navíc dnešní odšťavňovače, alespoň některé, toho umí daleko víc, třeba i jogurty nebo krémy.

Odšťavňovač v kuchyni

Ovšem jedna věc je kvalita džusu a druhá věc je finanční stránka věci. Určitě chcete, aby se vám domácí džus vyplácel, aby nakonec nebyl dražší než ten z obchodu. Něco vás stojí energie, něco ovoce, pokud nemáte domácí, navíc přípravě musíte věnovat čas a práci. Taková ovocná šťáva není zadarmo a z toho důvodu je potřeba si odšťavňovač pečlivě vybrat na základě otáček, účinnosti, rychlosti nebo spotřeby, abyste skutečně našli zlatou střední cestu mezi cenou a kvalitou, jaká v regálech obchodů chybí. Abychom vám výběr trochu ulehčili, připravili jsme pro vás recenze, popisující nejlepší odšťavňovače roku 2017 a v návaznosti na ně i pečlivě zpracovaného průvodce nákupem. Ten vás krok za krokem seznámí s tím, co je důležité a na co musíte dát pozor. Pojďme se na to tedy podívat spolu.

zpět k menu ↑

Základní typy odšťavňovačů

To, co si musíte rozhodnout v první řadě, je typ odšťavňovače, o který máte zájem. Existují dva, respektive tři, ze kterých budete vybírat – odstředivé, šnekové a také mechanické, které se nacházejí na pomezí odšťavňovačů a lisů. Liší se od sebe navzájem způsobem, jakým zpracovávají ovoce. Odstředivý ho protlačí přes sítko na základě odstředivé síly, šnekový ho rozdrtí mezi hřídelemi a mechanický bude dělat prostředníka, skrze nějž si ovoce namačkáte za použití vlastní síly. Každý z těchto typů má své určité výhody a nevýhody a navzájem se doplňují. Podívejme se ale podrobněji, jak to vlastně je.

Odstředivé odšťavňovače

Začněme odstředivými odšťavňovači, těch je asi nejvíce. Ty jsou do určité míry podobné mixérům, mají v sobě zabudované nože, které ovoce či zeleninu při vysokých otáčkách rozsekají a nakrouhají na kousky. Odstředivá síla, vzniklá intenzivním otáčivým pohybem, pak zbytky dužiny a šťávu přitlačí na síto a vymačkanou šťávu pak protlačí do odvodníku, směrem k připravené nádobě na džus. Tento systém je výrazně rychlejší než u šnekových odšťavňovačů, otáčky se také pohybují ve zcela jiných číslech (v řádech tisíců, nezřídka přesáhnou i deset tisíc za minutu), ale takový odstředivý odšťavňovač (někdy nazývaný také centrifugový) je díky svým otáčkám zároveň mnohem hlučnější. Jeho velkou výhodou je, že se doma snadno sestaví a bude se lehce čistit, stačí ho rozložit a dát do myčky nebo opláchnout. Na druhou stranu má ale také o něco menší výtěžnost. Vymačká menší procento šťávy a ta potom vydrží kratší dobu, než ta vyrobená šnekovým odšťavňovačem. Obsahuje více kyslíku (má tedy větší sklon oxidovat) a méně látek z ovoce, to je příčina.

Odstředivý odšťavňovač

Nikdo ale nemůže říct, že by byl odstředivý odšťavňovač horší než šnekový, spíše se hodí pro jiný způsob použití. Dobrý bude zejména tehdy, pokud chcete šťávu připravovat pouze při vhodných příležitostech, třeba na oslavách. Že je hlučnější, to se v hudbě a veselí ztratí, šťávu vymačká rychle, snadno se umyje a řídký džus se určitě do konce oslavy také vypije. A zcela jistě snáze a rychleji než energeticky bohatší hustá ovocná šťáva, které se nedá najednou vypít moc. Nevýhody tohoto typu odšťavňovačů se tímto způsobem užití eliminují. Ovšem pokud chcete používat odšťavňovač denně, pak byste se měli podívat do jiné kategorie, tam by vám již některé věci mohly začít být nepohodlné. Mějte také na paměti, že odstředivé odšťavňovače nejsou nejvhodnější pro získávání šťávy z tvrdého ovoce a zeleniny. Nože se tím časem otupí, sítka protrhají a výtěžnost je velmi malá, protože třeba taková mrkev se rozseká na kostky, ale bude se pouhým tlakem odstředivé síly špatně drtit.

Výhody:

  • Snadné sestavení a montáž
  • Snazší čištění (díky jednoduchému smontování)
  • Rychlý provoz, ovoce se namačká poměrně rychle

Nevýhody:

  • Větší hlučnost
  • Nepříliš velká výtěžnost a malá efektivita
  • Šťáva vydrží čerstvá kratší dobu, rychleji se zkazí

Nejlepší odstředivé odšťavňovače do pěti tisíc korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Výkon Objem nádoby Cena
1. Catler JE4010 1200 W 1,2 litru Zjistit cenu
2. Philips Viva Collection HR1855/90 700 W 0,8 litru Zjistit cenu
3. Bosch MES3500 700 W 1,25 litru Zjistit cenu
4. Sencor SJE 741SS 400 W 1,2 litru Zjistit cenu

Nejlepší odstředivé odšťavňovače od pěti tisíc korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Výkon Objem nádoby Cena
1. KitchenAid KVJ-0333 700 W 1 litr Zjistit cenu
2. Catler JE8011 1380 W 1,2 litru Zjistit cenu
3. Magimix LE DUO PLUS XL 400 W 1 litr Zjistit cenu
4. Catler JE 4011 1200 W 1,2 litru Zjistit cenu

Šnekové odšťavňovače

Šnekové odšťavňovače, na rozdíl od předchozích, nefungují na bázi sekání a kouskování ovoce. Nože v nich nenajdete, jejich mechanismus je zcela jiný. Otvorem vložíte ovoce do vnitřních prostor odšťavňovače, kde najdete rotující kola (podle systému uvnitř je můžeme dělit na jednohřídelové a dvouhřídelové, občas se vymezují ještě tlakové). Ta nedosahují tak vysokých otáček, maximum se pohybuje kolem sta za minutu (což má za následek nižší úroveň hlučnosti), zato však spolehlivě drtí ovoce a vymačkávají z něj šťávu do posledních zbytků. Takový systém je, pravda, pomalejší, zato však efektivnější a s větším výtěžkem. Navíc se skvěle hodí jak pro měkké a dužnaté plody, tak i pro tvrdší zeleninu, jako je třeba mrkev. Džus je pak hustší, jeho chuť je dokonalejší a i přes přítomnost sítek bude bohatý na zbytky dužiny a kusy vlákniny.

Šnekový odšťavňovač

Oproti předchozímu typu má však tato kategorie odšťavňovačů také své mouchy. Tou nejzásadnější je složitá montáž. Rozložit takový spotřebič vyžaduje trochu zkušeností a šikovnosti, navíc čištění také není nejjednodušší a může vám zabrat dost času. Proto doporučujeme pečlivě prostudovat přiložený návod a podle něj potom pracovat. Na druhou stranu, i přes určitou složitost je tento typ vhodný pro pravidelnou přípravu ovocných džusů. Nepracuje sice tak rychle, ale zároveň není hlučný, má velkou efektivitu (což se vám z dlouhodobého hlediska ekonomicky vyplatí) a takto získaná šťáva je energeticky mnohem výživnější, s výrazně větším obsahem zdraví prospěšných látek (vitamíny, vláknina).

Výhody:

  • Získaná šťáva má větší energetickou hodnotu
  • Menší hlučnost (díky menšímu počtu otáček za minutu)
  • Větší výtěžnost

Nevýhody:

  • Pomalejší fungování
  • Náročnější montáž a pracné čištění
  • Každému nemusí vyhovovat zbytky dužiny ve šťávě

Nejlepší šnekové odšťavňovače do pěti tisíc korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Výkon Objem nádoby Cena
1. Philco PHJE 5020 200 W 1 litr Zjistit cenu
2. G21 Gourmet 150 W 0,5 litru Zjistit cenu
3. Tefal ZC500 300 W 1 litr Zjistit cenu
4. Sencor SSJ 4042RD 400 W 0,8 litru Zjistit cenu

Nejlepší šnekové odšťavňovače od pěti tisíc korun

Pořadí Název Náhled Hodnocení Výkon Objem nádoby Cena
1. Concept LO-7065 240 W 1 litr Zjistit cenu
2. ETA Vital Press 1032 200 W 1 litru Zjistit cenu
3. Nature7 SJ250W 250 W 1 litr Zjistit cenu
4. Omega 8006 200 W 1 litr Zjistit cenu

Mechanické (lisové) odšťavňovače

Pokud se již bavíme o odšťavňovačích, nemůžeme, alespoň okrajem, nezmínit mechanické odšťavňovače. Moderní provedení toho, co pravděpodobně znáte od svých babiček a dědečků, tedy tlakové lisy, na kterých se dělal třeba jablečný mošt. Podobné lisy, ale o něco menší, se vyrábí dodnes. Především proto, že produkují velmi kvalitní ovocnou šťávu. Problémem je však nutnost vaší vlastní ruční práce, alespoň u většiny modelů. Podobné je to i u modelů, které se velmi podobají mlýnkům na maso a které ovládáte pákou v zadní části. Tady je potřeba vědět, že výtěžnost je malá, protože hodně šťávy se při lisování ztratí. Mechanické odšťavňovače se tedy uplatní především, pokud chystáte větší výrobu. Pak se vám ale asi nebude příliš líbit, že s lisem budete pracovat vy a že provoz bude pomalý, takže výroba ovocné šťávy potrvá nějakou dobu. Navíc nezřídka bývají určeny pro velkovýrobce, sadaře nebo vinaře, takže jsou prostorově náročnější.

Odšťavňovač mechanický

zpět k menu ↑

Největší výrobci odšťavňovačů

Tak jako u všech ostatních spotřebičů, i v tomto případě na vás musíme apelovat, nekupujte odšťavňovače od neznámých značek. U piva je možná nová a neokoukaná značka výhodou, alespoň se to říká, ale v elektronice je to přesně naopak. Většina těch méně známých výrobců nedodává na trh kvalitní výrobky, často mají problém s poruchovostí a s malou efektivitou. Pokud je tedy odšťavňovač podezřele levný a jeho cena nepřesahuje jeden tisíc nebo patnáct set, pak byste mu neměli důvěřovat a raději se poohlédnout po jiném. Přinejmenším bude starý, ale také se může stát, že se za dva roky po vypršení záruky rozbije, a co potom? Leda koupit nový. Abychom vám v této věci trochu pomohli, přinášíme vám zde seznam těch největších a kvalitních výrobců, kterých se bát nemusíte.

Odšťavňovače Bosch

Firma Bosch patří mezi nejstarší výrobce elektroniky na kontinentu. Založil ji roku 1886 Robert Bosch. Původně vyráběla magneta a motory, později přešla přes nářadí až k pračkám nebo právě odšťavňovačům. Právě na trhu s tímto druhem spotřebičů patří mezi nejlépe hodnocené. Její výrobky mají sice poměrně malý výkon, zato však používají bezpečné technologie, které vám nedovolí prostrčit do přístroje s ovocem i ruku a k výrobkům přikládají objemné nádoby na šťávu. Cenově se pak pohybují v průměrných relacích kolem tří až čtyř tisíc.

Odšťavňovače Catler

Firma Catler byla založena roku 1932. Postupem času se rozšířila z Austrálie do více než 30 zemí světa, v Česku prodává od roku 2008. Do jejího sortimentu patří kávovary, grily, ale i odšťavňovače. Její výrobky jsou povětšinou z nerezu a v pěkném designově vyladěném provedení, navíc společnost pečlivě dbá o pohodlí zákazníků, takže můžete očekávat velké plnící otvory a velkou výtěžnost. Ceny jsou však o stupínek vyšší.

Catler

Odšťavňovače Klarstein

Společnost Klarstein uvádí na trh prakticky všechny spotřebiče, které můžete v kuchyni využít. Od chladniček a friťáků až po roboty, mixéry nebo právě odšťavňovače, které nás zajímají. Jejich nabídka je poměrně různorodá, od odstředivých až po šnekové odstřeďovače a ruční lisy. Běžná je pro ně poměrně nízká cena, která dosahuje tří a půl až pěti tisíc a pěkný a zajímavý design.

Klarstein

Odšťavňovače Sencor

Společnost Sencor vznikla roku 1969 v Japonsku. V 90. letech ji pak zakoupila česká společnost Fast ČR a od té doby je českou značkou, která však vyrábí stále v závodech v Asii. Její výrobky jsou velmi levné, až to může působit poněkud pofidérně, věřte ale, že pravda je jinde. Levné sice jsou, ale při své ceně poměrně kvalitní a s dobrými parametry. Jediné, co je sráží trochu dolů, je horší úroveň výkonu, která snižuje rychlost práce a trochu i efektivitu.

Sencor

Odšťavňovače Philips

Firma Philips vznikla roku 1891 v Nizozemsku, ve městě Eindhoven. Již od prvopočátku se zaměřovala na výrobu elektroniky, která se postupem času stále vylepšuje. V tuto chvíli pokrývá obrovskou část evropského trhu, protože se nezaměřuje na jedno odvětví, ale prakticky na všechny typy spotřební elektroniky. Do sortimentu firmy patří také odšťavňovače. Nevynikají sice nijak zajímavým designem, ani velkým výkonem, zato jsou však kvalitní, s dlouhou životností a velmi efektivní.

Philips

zpět k menu ↑

Podle jakých parametrů poznat kvalitní odšťavňovač?

Vzhled odšťavňovače? V nejhorším případě není problém ho schovat

Odšťavňovače jsou ve vaší kuchyni spotřebiči, které nemusí mít nutně špičkový design. Samozřejmě, není na škodu, pokud takový odšťavňovač barevně i materiálově ladí s kuchyní, pak se změní v elegantní doplněk kuchyňské linky a místnost zcela jistě oživí. Nicméně vyloženě nutné to není, jde o malé spotřebiče, které se vám v pohodě vejdou do skříňky. Takže kdyby náhodou nevypadal vámi zvolený odšťavňovač dobře, stačí ho uložit dovnitř a máte po starostech. Ale pokud stojíte nejen o jeho praktické vlastnosti, ale i o určitou dekorativnost, pak vám zcela jistě doporučujeme věnovat designu trochu pozornost, i když to samozřejmě není hlavní parametr, podle kterého byste se měli rozhodovat.

Odšťavňovače design

Dnešní odšťavňovače se, alespoň většinou, samozřejmě snaží na trendy v kuchyních reagovat, takže je můžete sehnat v různých materiálových provedeních (nerez, plast, barevný plech,…), tvarech i barvách (od bílé a krémové až po červenou, modrou nebo zelenou). Některé vypadají supermoderně, jiné se spíše tváří, jako by pocházely z retro kolekce, výběr je zkrátka vskutku široký a záleží jen na vás a vaší kuchyni, co si pro sebe žádá. Přitom není potřeba tak moc, jen vybrat odšťavňovač ve stejné barvě a materiálu, jako kuchyni. Ale naše rada je, snažte se nehodnotit odšťavňovač jen podle designu. Přihlédnout k němu můžete, ale důležité jsou parametry, ke kterým teprve dojdeme.

Rozměry a hmotnost přístroje

S používáním odšťavňovače souvisí také jeho rozměry a hmotnost. Tento přístroj, a v tom se asi shodneme, není přímo určen k tomu, aby stál na jednom místě, tak jako třeba sporák nebo mikrovlnka. Pokud ho nehodláte ukládat do kuchyňské linky, přinejmenším ho budete z pracovní plochy přesouvat na nějaké místo, kde nebude zavazet ve chvíli, kdy nebude v provozu. Takže již pouze z tohoto hlediska by stálo za to zamyslet se i nad hmotností a rozměry spotřebiče. Čím bude těžší, tím hůře se bude přirozeně stěhovat. Ideální tedy je, pokud se hmotnost odšťavňovače vejde do pěti kilogramů. Pravda, na trhu se setkáte i s modely, které mohou překročit sedm nebo osm kilogramů, ale ty jsou opravdu málo a špatně mobilní.

Obdobně je tomu s rozměry odšťavňovače. Čím menší, tím lepší, protože velký přístroj se jednak špatně ukládá a jednak je na lince nepraktický. Zabírá spoustu místa, které by vám jinak bylo k dispozici jako pracovní plocha. A co je hlavní, opět stoprocentně platí, že čím větší rozměry, tím hůře se spotřebič stěhuje. Zapomenout však nesmíme ani na rozměry napájecího kabelu. Ten nesmí být příliš krátký, aby od pracovní plochy dosáhl až k zásuvce, ale zase by neměl být příliš dlouhý, aby se při práci nepletl pod ruce. Nejlepší tedy bude, když si vyberete model, jehož kabel dosahuje 1 až 1,2 metru. To je asi nejlepší řešení.

Odšťavňovač do kuchyně

Rozměry plnícího otvoru

Pro pohodlné používání odšťavňovače je velmi důležitý průměr plnícího otvoru. Proč? Sami si řekněte, co je pro vás pohodlnější – krájet ovoce ještě předtím, než ho vložíte do odšťavňovače, čistit ho a chystat tak, aby se dovnitř vešlo, nebo ho vložit do přístroje jako jeden kus? Přirozeně, že to druhé. Ušetříte čas, práci, i námahu, se kterou byste museli ovoce krájet. Navíc pak bude plnění spotřebiče rychlejší, a co zajímá ty spořivější z vás, neztratíte šťávu a dužinu, která by padla za oběť krájení. Proto doporučujeme hledat takový spotřebič, který bude mít průměr plnícího otvoru alespoň 7 centimetrů. To by mělo postačit, aby se do něj ovoce vešlo celé, popřípadě rozkrojené na dvě poloviny.

Menší by otvor určitě být neměl, pak by se hůře plnil a odšťavňování by trvalo déle. Na druhou stranu, větší by asi také nebyl nejlepším řešením. A to především z důvodů bezpečnosti. Velkým otvorem totiž snadno prostrčíte ruku, a pokud by ji zachytila kole hřídele, nebo dokonce nože, pak by hrozilo velmi bolestivé a závažné zranění. Proto byste si měli při plnění stroje hlídat ruce a ovoce vkládat postupně, aby dosahovalo horní úrovně plnění, ale netlačit ho dovnitř na sílu.  Bohužel, právě k tomu velký plnící otvor svádí, takže se snažte najít optimum kolem již zmíněných 7 centimetrů průměru.

Materiál síta

Velmi důležitou součástí odšťavňovače, hned za drtícím mechanismem a motorem, je síto u odtoku. To je totiž místem, kterým se protlačí veškerá vylisovaná ovocná šťáva ven. Musí být pevné, aby odolalo velkému tlaku, ale také jemné, aby zachytilo pevnější kousky ovoce, nepropouštělo větší kusy dužiny a aby, pokud možno, ještě zjemnilo výsledný džus filtrací. Velmi významnou roli zde hraje materiál. Myslete na to, že sítko je nejrizikovějším místem celého přístroje a jako takové se snadno poškodí a až do opravy vyřadí odšťavňovač z provozu. Hrozí to především u sítek těch nejlevnějších modelů, která jsou často plastová nebo dokonce pouze drátěná. To jsou materiály, které nic nevydrží a které budete měnit v jednom kuse. Proto tedy doporučujeme se vždy před nákupem informovat, z čeho je vnitřek odšťavňovače vyroben. Nejlepší je, pokud je sítko kovové nebo dokonce nerezové. To jsou totiž nejodolnější typy, které vám vydrží velmi dlouho.

Odšťavňovač 2017

Výkon, rychlost a počet otáček

Místo srdce buší každému odšťavňovači v těle motor. Podle něj poznáme kvalitu, tedy přesněji podle jeho výkonu, odolnosti a počtu otáček, kterého je schopen. Nejlepší modely by měly dosahovat při plném chodu výkonu alespoň 1000 až 1200 wattů u odstředivých, o něco méně u šnekových, ačkoliv jen málo odšťavňovačů na tuto hranici dosáhne. Drtivá většina, zejména těch levnějších modelů, končí na 600 až 800 wattech, což je pro pohodlné užívání málo. Důležitou roli hraje i počet otáček, který s výkonem motoru úzce souvisí. Ten může jít u nejlepších odstředivých odšťavňovačů až přes hranici 10 000, neboť je potřeba vygenerovat velkou odstředivou sílu, u šnekových zhruba do sta za minutu.

Tento rozdíl udává jejich základní vlastnosti. Odstřeďování vyžaduje velkou rychlost otáčení a tedy i značnou odstředivou sílu, ale takový motor se rychle zahřeje a je tedy nutné, aby pracoval krátce, zato však intenzivně (s vysokou hlasitostí). Je to příčina rychlého procesu ale menší efektivity centrifugových odšťavňovačů. Naopak šnek drtí ovoce kvalitně pomalejším pohybem soukolí, takže může fungovat déle, i když jim práce zabere více času. To se již od výkonu motoru pomalu dostáváme k době aktivního používání. Ta udává čas, po který můžete přístroj používat, aniž byste se museli bát, že se motor spálí a zničí. Samozřejmě, čím delší, tím lepší. U nejlevnějších a nejméně kvalitních modelů dosahuje sotva minuty nebo dvou, ty špičkové však mohou fungovat i deset nebo dvacet minut a nijak jim to neublíží.

Různé druhy šťáv

Pro praktické použití výrobku je velmi důležité, skoro až klíčové nastavení rychlosti. Pokud máte vybraný nějaký model, pak se podívejte, jestli má možnost regulace a nastavení více stupňů rychlostí. Pokud ne, nechte ho být a hledejte jiný, nevyplatí se vám. Je totiž pravda, že měkké a vodnaté ovoce, jako je meloun nebo broskev vyžaduje jiné otáčky než třeba mrkev nebo jablko. Dobrý odšťavňovač by tedy měl mít nejméně tyto dvě rychlosti (větší pro tvrdé plody, menší pro měkké ovoce) a samozřejmě také možnost regulace rychlosti. Někdy se ale setkáte i s pěti úrovněmi rychlostí, což je naprosto skvělá vlastnost daného odšťavňovače. Při nákupu totiž myslete i na to, že každý druh ovoce i zeleniny vyžaduje jinou rychlost, aby celé odšťavnění proběhlo optimálně. Proto byste měli mít možnost si rychlost a počet otáček přizpůsobit.

O kvalitě motoru také velmi dobře vypovídá uplatnitelná záruka. Čím delší záruční lhůta, tím lépe. Zákonem jsou sice stanoveny pouze dva roky, ale pokud výrobce svému motoru věří, pak klidně nastaví lhůtu i na pět nebo dokonce deset let. To již značí velmi dobrý a kvalitní motor, do kterého se nemusíte bát zainvestovat. Naopak, je-li záruka pouze dva roky a ještě se o ní výrobce ani prodejce příliš nezmiňuje, pak by to mohlo vypovídat o tom, že motor zkrátka nemá předpokládanou životnost nikterak vysokou.

Hlučnost odšťavňovače

Podobně, jako řešíme hlučnost u dalších spotřebičů, zajímá nás také u odšťavňovačů. Určitě si totiž nepřejete, abyste vzbudili celý dům, když si půjdete k snídani udělat sklenici džusu nebo když budete chtít překvapit vaši drahou polovičku dobrou ovocnou šťávou. Rovnice, která zde bez výjimky platí, je jednoduchá, čím nižší je úroveň hlučnosti tím lépe. Navíc to není ani zdravé, sklánět se nad řvoucím odšťavňovačem a namáhat tímto způsobem své ušní bubínky. Většina výrobců sice tento údaj neuvádí číselně, protože celá řada zákazníků jej stejně neřeší, ale dohledat se dá. Většinou se pohybuje od nějakých 60 až 70 decibelů u nejmenších otáček až po 80 decibelů u nejvyšších, hodně ale záleží i na typu odšťavňovače. Šnekové jsou o něco tišší než odstředivé, při jejich používání docela dobře uslyšíte třeba i televizi. Naopak centrifugou odšťavňovače, které díky vysokým otáčkám generují intenzivní hluk, vám nedovolí slyšet ani slovo.

Nejlepší, co vám můžeme poradit, je si v obchodě nechat odšťavňovač předvést a třeba si porovnat i více modelů. Ostatně, číslo samo o sobě vám neřekne víc, než počet decibelů. Tedy intenzitu zvuku, ale ne jeho sílu. Navíc, rozdíl mezi deseti a dvaceti decibely je mnohem menší než mezi šedesáti a sedmdesáti, protože intenzita zvuku roste exponenciálně. Zkouška vám řekne mnohem více než takové číslo. Naše rada tedy na tomto místě zní, ptejte se v obchodě a nebojte se ozvat, máte-li zájem se něco dozvědět.

Objem nádob

U odšťavňovačů se běžně vyskytují dvě nádobyzásobník na odpad (zbytky dužiny, slupky, pecičky a tak dále) a zásobník na vymačkanou šťávu. Na jednu stranu je jejich velikost pro samotné fungování nepodstatná, ať bude nádoba mít půl litru nebo tři litry, pořád bude odšťavňovač fungovat stejně. Na druhou stranu však s velkými nádobami můžete snadno zvýšit své pohodlí. Čím větší zásobníky jsou, tím je manipulace s nimi snazší. Zmenšují se i nároky na údržbu – velký odpadový zásobník budete vyprazdňovat méně často než maličký. A konečně, během jednoho procesu vyrobíte za kratší čas mnohem více džusu, než kdybyste měli nádobu po minutě přelít, vysypat odpad, a takto postupovat pořád dokola.

Snažte se tedy velikost obou nádob nepodcenit. Důležitější je pro vás pravděpodobně nádoba na šťávu, do které džus z přístroje poteče. Přeci jen je mnohem jednodušší a pohodlnější nechat ho téct a nezastavovat přístroj jen proto, abyste z nádoby šťávu vylili jinam. Běžně se tento parametr pohybuje kolem jednoho litru, což je podle nás akorát. Běžně se ale setkáte i s nádobami, jejichž objem dosahuje až jednoho a půl litru, tím lépe. Naopak pokud je menší než 0,9 nebo 0,8 litru, pak bychom vám takovou nádobu nedoporučovali, bude to zdržující a nepohodlné. Podobně to vidíme s objemem zásobníku na zbytky. Ty nejlepší odšťavňovače zde dosahují objemu 3 až 4 litry, což je solidní číslo a dá se s ním velmi dobře fungovat. Průměr je pak kolem dvou litrů, to je dostačující. U odšťavňovačů ale najdete i zásobníky na odpad, které jsou menší než litr, třeba jen 0,5 nebo 0,8 litru, to je pak hrozně málo a pokud si ho pořídíte, počítejte s tím, že budete každou chvíli přístroj vypínat a vysypávat odpad.

Odšťavňovač a co do něj

Čištění

Pro správný provoz odšťavňovače je důležité, aby se dobře čistil. Jakékoliv zbytky dužiny nebo kusy ovoce jsou v přístroji i v nádobách nežádoucí. Po čase by začaly zahnívat, znečistily by spotřebič a navíc by se velmi nepříjemně projevily v kvalitě připraveného nápoje. Již při výběru odšťavňovače proto dbejte na to, aby se pokud možno snadno a dobře čistil. Vůbec nejlepší je, pokud se dokáže odšťavňovač vyčistit sám, nebo pokud obsahuje alespoň takové technologie, které vám čištění usnadní (například níže rozepsaná technologie QuickClean). Ten však zatím není tolik obvyklý, takže s největší pravděpodobností budete nucení čistit přístroj ručně. Nejlépe jsou na tom v této věci odstředivé modely, které se rozloží podobně snadno jako třeba mixér a dají se opláchnout nebo vložit do myčky. O něco složitější už je to se šnekovými modely, ty se rozkládají o něco hůře a jejich opětovná montáž je časově náročnější a vyžaduje určitou zručnost.

zpět k menu ↑

Funkce a technologie dnešních odšťavňovačů

Moderní odšťavňovače mají před staršími modely jednu velkou výhodu, jsou technologicky daleko vybavenější. Teprve dlouhodobým používáním se totiž odhalují nedostatky, které vám mohou přidávat práci navíc nebo které vám ubírají na pohodlí. Co tedy může být u odšťavňovače „navíc“?

Displej

Drtivá většina modelů na trhu s odšťavňovači se ovládá pomocí otáčení kolečkem, čímž si nastavíte rychlost a počet otáček. Některé špičkové (ovšem často také dražší) modely však používají k ovládání displej. Jeho výhodou je, že je přehlednější, a ačkoliv je takové ovládání o stupínek složitější, nehrozí třeba, že by se časem jeho popisky oškrábaly, jako tomu bývá u kolečkového ovládání.

Nožičky pro větší stabilitu

Odšťavňovač, zvláště odstředivý, samozřejmě při otáčkách lehce vibruje. Je to běžné, není to žádná závada. Ale! Může se stát, pokud ho necháte na lince, že bude postupně skákat směrem k okraji, až z něj třeba spadne. Je to sice krajní varianta, ale stát se to může. Proto je dobré si při výběru zkontrolovat, zda náhodou nemá gumové nožičky pro větší stabilitu. Někdy je totiž odšťavňovače mívají. Ovšem jelikož sami jistě ze zkušenosti dobře víte, jak je těžké posouvat gumové předměty, určitě si domyslíte, jakým způsobem je stabilita přístroje zajištěna.

Odšťavňovač

Bezpečnostní pojistka

Bezpečnostní pojistka je pro dobrý odšťavňovač základem. Jednak by měla zabránit jeho zapnutí, pokud není sestaven správně (protože, zvláště při vysokých otáčkách, by se mohl rozletět a někoho zranit), a stejně tak zastaví celý proces ve chvíli, kdy odšťavňovač přeplníte ovocem nebo zeleninou. Pokud do něj nacpete více plodů, než motor zvládne, zastaví se kola (či nože) a nebudou moci pokračovat. Jelikož ale motor stále pracuje, bude energii měnit v teplo, přehřívat se a může až shořet. S bezpečnostní pojistkou se to nestane, protože ta motor v takovém případě sama vypne.

QuickClean technologie

Technologie QuickClean znamená přizpůsobení celého spotřebiče tomu, aby se dobře umýval. Typická je pro odšťavňovače Philips. Souvisí především s povrchem, který je dokonale hladký (mimo jiné také u sítka, které bývá největším problémem), takže se všechno dá snadno setřít. Podobné je to u nádoby na dužinu. Ta je zbavená všech škvír a rohů, takže se odpad snadno vysype ven a není problém pak nádobu umýt.

Anti-Drip systém

Technologie, díky které jde celý vnitřní systém uzavřít tak, aby se zabránilo toku nebo stříkání ovocné šťávy ven ze zařízení, je tak zajištěna maximální efektivita procesu.

Technologie APEX

Technologie společnosti Kenwood, díky které je umožněna vyšší efektivita a účinnost odšťavování. Znamená to doslova „pokročilá extrakce dužiny“, a pracuje na základě účinného vnitřního designu, materiálu a maximálnímu utěsnění proti odkapu. Všechno dohromady to umožňuje z dužiny vytáhnout mnohem více šťávy, než byste mohli očekávat.

zpět k menu ↑

Jak souvisí cena s kvalitou?

Souvislost ceny a kvality bývá většinou poměrně jasná, u odšťavňovačů je tomu ale jinak. Tady začíná kvalita od tisíce, možná patnácti set korun, kdy se eliminují z výběru ty nejlevnější přístroje a zbudou pouze ty „kvalitní“. Dále pak cena závisí na tom, jak často chcete odšťavňovač používat. Vysvětlíme:

  • Pro občasné použití, jednou za čas, když je oslava, party nebo když se sejdou známí, vám bohatě postačí odšťavňovač s cenou kolem 2000 korun, bez pokročilejších funkcí.
  • Pro běžné použití, třeba jednou týdně v neděli večer k odpočinku, je lepší pořídit si trochu dražší odšťavňovač, jehož cena může být třeba 5000 korun.
  • Existují však i lidé, kteří hodlají používat odšťavňovač denně a dopřávat si ovocný džus třeba každé ráno k snídani. Tam se již vyplatí větší investice do kvalitního, výkonného a efektivního modelu, který může stát klidně i deset tisíc. Zato však bude mít dlouhou životnost a bude pracovat skutečně efektivně.

Jak tedy vidíte, výši ceny, od které začíná kvalita, nelze stanovit jednoznačně přesně, záleží především na vás, co si od odšťavňovače slibujete, nečekejte ale, že se vám levný model vyplatí při dlouhodobém používání (časté ztráty šťávy v průběhu práce, malý výkon, nešikovná spotřeba). Naopak to funguje stejně, můžete si koupit třeba i nejdražší odšťavňovač, ale veškerá investice vyjde vniveč, pokud ho chcete používat jednou za měsíc, když k vám přijede návštěva.

Šťáva

zpět k menu ↑

Finální verdikt

Pevně doufáme, že vám náš rádce v něčem pomůže. Nebude ale určitě na škodu si ještě celý proces výběru pečlivě zopakovat. Předně se, podle svých očekávání a předpokládaného použití, rozhodněte mezi dvěma základními typyodstředivým a šnekovým odšťavňovačem. První je vhodný pro občasné použití – je rychlý, snadno se čistí, ale má menší efektivitu a je hlučnější. Šnekový odšťavňovač je pak jeho přesným opakem. Pak byste si měli projít reference na jednotlivé výrobce, abyste se náhodou nákupem nenapálili a neskočili někomu na špek. Tím získáte základní přehled na trhu a výrazně si zúžíte výběr. Následně byste měli projít praktické vlastnosti jednotlivých přístrojů – tedy materiál, výkon motoru, počet otáček nebo stupně regulace rychlosti. Čím kvalitnější a výkonnější odšťavňovač bude, tím lépe. Pak můžete začít přemýšlet nad detailyrozměry, hmotnost, vzhled. S tím můžete doma něco udělat své fungování těmto vlastnostem přizpůsobit, ale u předchozího bodu to nejde. Jen si dejte pozor na délku elektrického kabelu, s tím totiž taktéž nic nemůžete. Měla by být tak akorát pohodlná, aby všude dosáhl, ale zároveň abyste si jí nekomplikovali život. Nakonec se zkuste podívat ještě na detaily, týkající se provozu, tedy na objem nádob a na způsoby čištění, aby se vám s přístrojem dobře pracovalo. Po kontrole ceny, která by neměla být příliš vysoká ani nízká, by vám pak měly vyjít dva nebo tři odšťavňovače, které vaše parametry splňují a ze kterých si určitě zvolíte. Pak jen stačí dodržet určitá pravidla práce s těmito spotřebiči, a můžete se těšit na chutný domácí džus.

zpět k menu ↑

Jak si doma vyrobit kvalitní džus?

Na závěr vám ještě dáme jedno doporučení. Kvalita výsledné ovocné šťávy, nebo chcete-li džusu, nezávisí pouze na kvalitě přístroje. Aby byl váš výrobek opravdu dobrý a chutný, je potřeba dodržet základní pravidla. Tedy především nakoupit skutečně dobré, zralé a zdravé ovoce, popřípadě vybrat nejlepší kusy z toho, co máte uskladněno od vlastní sklizně ve sklepě. Čím čerstvější, tím lepší. Při výběru druhu se nikterak neomezujte a spoléhejte pouze na svou chuť, šťáva se dá získat prakticky z každého ovoce a zeleniny – citrusy (citrony, pomeranče, mandarinky, grepy,…), jablka, hrušky, meruňky (ovšem peckovice se odšťavňují již o něco hůře), ze zeleniny třeba mrkev, rajčata nebo řepa. To si musíte rozmyslet nejdříve. Pak se již držte jednoduchého postupu:

  1. Ovoce pečlivě omyjte, očistěte a zbavte všeho, co na něj nepatří, tedy stopky nebo zbytků lístků.
  2. Ovoce se běžně neloupe, tuto úpravu si můžete odpustit, slupka jablka, švestky nebo meruňky odšťavňovači nijak nevadí a navíc jsou v ní obsaženy další chuťové látky, které k ovoci neodmyslitelně patří. Zbavit se však musíte tvrdých slupek, jako je třeba u mandarinky nebo grepu.
  3. Zkontrolujte si čistotu přístroje. Zkažené zbytky ovoce mohou chuť džusu i v malém množství přerazit a učinit jej nechutným. Pokud by se skutečně v přístroji nějaké našly, pak je co možná nejpečlivěji odstraňte nebo celé zařízení vyčistěte.
  4. Mějte na paměti, že jakmile ovoce zpracujete, prudce tím klesá trvanlivost. Jednak začnou ve šťávě ubývat vitamíny, jednak budou snáze kvasit. Takže se snažte džus spotřebovat co nejdříve, dokud je čerstvý a nemačkejte ho víc, než je nutné. Ovoce v pevném stavu vám vydrží déle než šťáva z něj.
  5. Pokud už vyrobíte džus ve větším množství, než sami spotřebujete, nebo pokud ho chystáte na nějakou příležitost, třeba na oslavu, pak ho vždy uložte do chladu a nejlépe zavřený. Všechny biochemické procesy uvnitř se tím zpomalí.
  6. Džus nenechávejte stát déle než pár dní (v závislosti na druhu ovoce, například jablečný džus zkvasí mnohem snáze než mrkvový), pak již může být, ačkoliv se to třeba neprojeví na chuti, zkažený.

Tři různé šťávy

To je od nás k odšťavňovačům všechno, můžeme vám již pouze popřát příjemný nákup a hodně štěstí při výběru. Snad si na džusech pochutnáte. Pokud vyberete dobrý spotřebič a dodržíte vše podstatné, pak by neměl být důvod, aby nebyla ovocná šťáva dobrá.

Odšťavňovače
5 (100%) 1 vote