LG Wing: Recenze

LG Wing bez pozadí

V mnoha ohledech unikátní chytrý telefon se dvěma displeji, který zaujme netradičními nápady a invencemi. Z hlediska papírových parametrů může model nabídnout především velmi slušnou kapacitu úložiště a také velmi nadstandardní kapacitu paměti RAM. Neopomínejme ani displej s vysokým rozlišením 2460 x 1080 px. To je ovšem pouze pár vytržených parametrů, pro celkový obrázek si rozhodně přečtěte celou recenzi. Jak si vedl ve srovnání s dalšími prémiovými smartphony zjistíte v našem testu mobilů.

Balení telefonu

Podívejme se nejprve na samotné balení telefonu. Je poměrně jednoduché a moderní. Krabička je laděna do klasické bílé barvy, a kromě pár základních informací je na ní zajímavý především ozdobným písmem vyvedené logo modelu WING. Design balení je celkově velmi jednoduchý, ale v zásadě mu nemáme co vytknout. Přesuňme se ovšem k samotnému obsahu krabičky. V poslední době se na trhu množí modely, kterým v balení něco podstatného chybí. Typicky jde například o nabíjecí USB kabel či adaptér. U LG Wing se tohoto nešvaru bát nemusíte, obsah balení je v rámci možností kompletní. Konkrétně v balení najdete kromě samotného telefonu 25 W nabíjecí adaptér i s USB-C kabelem, informační brožurky, ochranné pouzdro a fólie na oba displeje. Model nedisponuje jackem 3,5 pro sluchátka, a tak se hodí přiložená redukce na tento port. U telefonu za cenu okolo 20 000 korun bychom však čekali i ta sluchátka.

Výhody

Balení telefonu, kterému nic výrazného nechybí


Nevýhody

Sluchátka nejsou součástí balení 

LG Wing balení

Zpracování a design

Velikostní parametry LG Wing jsou následující: 76,6 mm x 155,3 mm x 7,99 mm. Váží 180 gramů. Dnes již asi nikoho nepřekvapí, že telefon má formát menšího tabletu, konkrétně jde o 6,8 palce. Z hlediska parametrů jsme příjemně překvapení malou tloušťkou mobilu. LG Wing totiž pod svým primárním displejem skrývá další displej, ke kterému se dostanete jednoduchým otočením toho primárního. I s touto vychytávkou si však model zachoval tloušťku, kterou mají běžné chytré telefony. Z hlediska designu nevypadá model vůbec špatně. Primární displej je příjemně zakřiven, sekundární je klasický plochý. U obou najdete drobné rámečky, které vás při používání mobilu nebudou příliš rušit. Z hlediska zajímavých nápadů nelze neuvést selfie kameru, která se vysouvá z těla mobilního telefonu. Je to zajímavý koncept, který byl občas k vidění před érou průstřelových předních kamer. Zadní strana telefonu neoplývá nijak zajímavým designem, což je dle nás rozhodně škoda. Na druhou stranu záda telefonu odráží světlo formou opravdu efektních odlesků. Na trhu si můžete vybrat ze dvojice barevných variant, a to buď tmavě šedé (Aurora Gray) nebo světle modré (Illusion Sky).

U takto specifických mobilů bývá opravdový problém se zpracováním. Mechanismy bývají často nedořešené či realizované za pomocí chybně zvolených materiálů. LG se v tomto ohledu ovšem překonalo, a tak model ani v nejmenším nepůsobí jako nějaký experiment. Displej se otáčí o 90 stupňů po ose hodinových ručiček. Manipulace s ním je navíc poměrně bezproblémová. Nestane se vám tak například, že displej odklopíte omylem. Na druhou stranu, specifická ergonomie výrazně ztěžuje používání mobilu leváky a v rozloženém stavu je téměř nadlidský výkon manipulovat s tlačítky hlasitosti. Chápeme ovšem, že u takto unikátního modelu se problémů tohoto druhu úplně vyvarovat nelze. Samotný otočný mechanismus působí precizním zpracováním, ale jeho odolnost se předpovídá špatně. Hlavními výrobními materiály modelu jsou sklo a kov. Celkově hodnotíme design i zpracování jednoznačně kladně.

Výhody

Moderní design

Tenkost

Zajímavý nápad s dvěma displeji


Nevýhody

Problematické ovládání pro leváky

Špatná manipulace s tlačítky na ovládaní hlasitosti v “otevřeném” stavu

Trochu nudná zadní strana

LG Wing náhled
LG Wing 2 displeje

Displej se skvělými parametry

Jak jsme se již zmínili, velikost primárního displeje je 6,8 palce. Z hlediska technologie jde o P-OLED zobrazovací panel 2460×1080 pixelů. Je trochu škoda, že obnovovací frekvence vrchního displeje je pouze základních 60 Hz. Jemnost displeje 395 ppi patří spíše k standardním hodnotám, ale v zásadě jí není, co vytknout. Problém není ani s jasem, který má maximální hodnotu tak akorát. Celkové podání stínů a barev vypadá podobně, jako u řady dalších modelů v této cenové kategorii. Podívejme se však i na parametry sekundárního displeje. Ten využívá technologie G-OLED, má 3,9 palců a disponuje rozlišením 1240 x 1080 px. Nejde o nijak oslnivé parametry, nesmíme však zapomínat na to, že jde pouze o sekundární displej. Můžete si na něm samozřejmě otevřít separátně další aplikaci, nejlepší je však využít jej jako klávesnici či touchpad pro displej primární. S oběma displeji jsme více než spokojeni.

Výhody

Dvojice dobrých displejů

Široká paleta použití sekundárního displeje

Vysoké rozlišení primárního displeje

Dostatečná maximální hodnota jasu primárního displeje


Nevýhody

“Pouze” klasická hodnota obnovovací frekvence

Průměrné podání barev

Průměrná jemnost primárního displeje

Výkon

Výkonnostně na tom není telefon nijak špatně. Z hlediska čipsetu v něm naleznete Snapdragon 765G. Ten nabízí osmijádrové CPU s maximální frekvencí taktu 2,4 GHz a výkonné GPU v podobě Adreno 620. Nezapomínejme ani na kapacitu paměti RAM. Ta má 8 GB, což je rozhodně více než dostačující hodnota. S těmito komponenty byste opravdu neměli mít žádný problém s provozem náročných aplikací na obou displejích najednou.

AnTuTu

Výhody

Výkonný


Nevýhody

Žádné jsme nenašli

Výsledky ANTUTU Benchmark

Celkové skóre: 329 500 bodů
CPU: – bodů
GPU: – bodů
MEM: – bodů
UX: – bodů

Fotoaparát a video

LG Wing fotí i natáčí opravdu velmi solidně. Má pro to také všechny předpoklady. Na jeho zadní straně jsou tři čočky, které vám pomohou zachytit důležité okamžiky v co nejlepší kvalitě. Ta hlavní má rozlišení 64 Mpx a světelnost f/1,8. Dále zde máme ultraširokou kameru, nabízející 13 Mpx a světelnost f/1.9. Třetí čočka je ultraširoký gimbal senzor s 12 Mpx a světelností f/2.2. Díky této čočce můžete záběr videa v aplikaci různě natáčet. Nebo si vybrat jeden ze tří režimů, konkrétně z FPV, follow či pan follow.

Pro správné zhodnocení fotoaparátu se však musíme podívat i na selfie kameru. Ta disponuje u selfie kamer nevídaným rozlišením 32 Mpx a světelností f/ 1.9. Jde o jednu z nejlepších selfie kamer, jaké lze u mobilů najít. Musíme také zmínit funkci, díky které pořizujete video se zadním fotoaparátem i selfie kamerou zároveň. Natáčení vlogů či stories tak může být výrazně jednodušší a efektnější. Podívejme se i na to, jaké lze s LG Wing natáčet video. Můžete si vybrat ze dvou variant, a to: 4K nebo 1080p. V obou režimech máte navíc na výběr, zda si zvolíte snímkovací frekvenci 30 fps či 60 fps.  Selfie kamera pořizuje záznam ve Full HD, a to při 30 fps.    Fotoaparát se nám velmi líbí, a vytkli bychom v podstatě jenom maličkosti.

Výhody

Povedený fotoaparát

32 Mpx selfie kamera

Gimbal senzor


Nevýhody

Absence makro čočky

Menší snímkovací frekvence u selfie kamery

LG Wing foto 2
LG Wing foto 1

Baterie a výdrž

LG Wing disponuje 4000 mAh akumulátorem. Na trhu nalezneme i modely s výrazně větší kapacitou baterie, a dva displeje jsou logicky více energeticky náročné než jeden. Nemusíte se však bát, i při aktivním používaní vám model vydrží na jedno nabití klidně celý den. Je zde podpora 25 W nabíjení, díky kterému bude telefon nabit za relativně krátkou dobu. Konkrétně jeden nabíjecí cyklus z 0 % do plna by měl trvat asi 1 h a 30 minut. Na to nelze nic namítnout. Potěší i podpora bezdrátového nabíjení.

Výhody

Rychlé nabíjení

Bezdrátové nabíjení


Nevýhody

Spíše průměrná kapacita akumulátoru

Zvuk

LG Wing rozhodně není telefonem, který by sám o sobě v audiu nějak výrazně exceloval. V jeho výbavě nalezneme jediný reproduktor. Není vyloženě špatný, telefon by si ovšem s ohledem na jinak bezchybné zpracování, rozhodně zasloužil lepší či rovnou stereo reproduktor. Pro poslech hudby vám tak doporučujeme koupi vlastního reproduktoru či sluchátek.

Výhody

Průměrný reproduktor


Nevýhody

Chybí stereo reproduktor

LG Wing využití
LG Wing náhled na obě strany

Software, úložiště a konektivita

Jako OS je zde použit Android 10 s nadstavbou od LG. Aktualizaci na Android 11 má model dostat až někdy kolem letošních Vánoc.  Nadstavba nevypadá vůbec špatně. Najdete v ní sice nějaké aplikace, které každý nevyužije, můžete je však bez problému odinstalovat. Proti chodu telefonu nic výrazného nemáme. Většinou šlape úplně bez problémů. Trochu však zamrzí, že lze druhý displej opravdu intuitivně využít v rámci jedné aplikace jen ve velmi omezeném množství případů. Nezbývá než doufat, že se to do budoucna zlepší. Bez problému si však můžete otevřít separátně odlišnou aplikaci na druhém displeji.

S maximálním využitím slotu na SD kartu můžete mít k dispozici více volného úložiště než s lecjakým PC. Vnitřní úložiště má totiž samo o sobě 128 GB a jde zkombinovat s SD kartou až do kapacity 2 TB. Máte tak opravdu dostatek místa na vaše aplikace, dokumenty a klidně i 4 K filmy. LG Wing disponuje i širokými možnostmi konektivity. Samozřejmostí je LTE, Bluetooth i možnost placení pomocí NFC. Podporováno je i 5G připojení. Naleznete u něj i navigační systémy, jako například GPS či Galileo. Nicméně jack 3,5 mm je v této cenové kategorii velká vzácnost. A tak se není čemu divit, že jej tu nenajdeme.

Výhody

Bezproblémový chod OS

Možnost mít opravdu hodně velkou kapacitu úložiště

Široké možnosti konektivity


Nevýhody

“pouze” Android 10

Zatím omezené možnosti využití propojení s druhým displejem

Absence jacku 3,5

Srovnání s konkurencí

Model: LG Wing Samsung Galaxy Z Fold 2 Motorola RAZR 5G
Náhled:
Cena: Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu
Rozměry: 76,6 x 155,3 x 7,99 mm 164,8 x 77,2 x 8,1 mm 169,2 x 72,6 x 7,9 mm
Displej OLED 6,8"
1080 x 2460 px
AMOLED 6,2"
2208 x 1768 px
OLED 6,2"
876 x 2142 px
Konektivita: USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.1,
GPS/Glonass/Galileo/BeiDou, NFC, 5G
USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.0,
GPS/Glonass/Galileo/BeiDou, NFC, 5G
USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.0,
GPS/Glonass, NFC, 5G
Paměť a RAM: 128 GB, 8 GB 256 GB, 12 GB 256 GB, 8 GB
Baterie: 4 000 mAh 4 500 mAh 2 800 mAh
Procesor: Qualcomm Snapdragon 765G Qualcomm Snapdragon 865+ Qualcomm Snapdragon 765G
AnTuTu benchmark: 329 500 bodů 589 200 bodů 298 144 bodů
OS: Android 10 Android 10 Android 10
Fotoaparát: 64 Mpx 10 Mpx 48 Mpx
9.6
Celkové skóre
Finální verdikt

LG Wing je skvělý telefon, který nepůsobí ani v nejmenším dojmem nedotaženého konceptu. Jeho hlavní tahák ve formě dvou displejů funguje bezchybně a otáčecí mechanismus vypadá odolně a precizně zpracovaný. Primární (vrchní) displej má 6,8 palců s rozlišením 2460 x 1080 px. Jeho jediný menší zápor spočívá však v jeho obnovovací frekvencí, která je trochu s podivem pouze standardních 60 Hz. Druhý displej má 3,9 palců, je téměř čtvercový a disponuje rozlišením 1240 x 1080 px. Na to není, co namítnout. Výkon mobilu je také na velmi slušné úrovni. U telefonu není problém ani s úložištěm, a s pomocí SD karty můžete mít tolik místa, kolik pravděpodobně nemáte ani ve svém PC či notebooku. Neurazí ani fotoaparát, model disponuje dokonce jednou z nejlepších selfie kamer vůbec. Kapacita akumulátoru by mohla být klidně větší, 4000 mAh však rozhodně za nedostatečnou hodnotu neoznačíme. Design modelu je poměrně pěkný, ocenili bychom však nápaditější vzhled jeho zadní strany. LG Wing hodnotíme jako velice povedený model. Jestli si vybíráte neotřelý mobil z nejvyšší cenové kategorie, rozhodně jeho koupi zvažte.

Design
9.6
Displej
9.7
Výkon
9.5
Fotoaparát
9.6
Další parametry
9.4
Cena/výkon
9.6
Výhody
  • Zajímavý nápad se dvěma displeji
  • Precizní zpracování
  • Solidní výkon
  • Skvělá selfie kamera a dobré parametry fotoaparátu obecně
  • Možnost mít opravdu hodně velké úložiště
  • Podpora rychlého i bezdrátového nabíjení
Nevýhody
  • Horší reproduktor
  • Problematičtější ovládání pro leváky
  • Kapacita akumulátoru by mohla být malinko větší
  • Stále “pouze” Android 10
  • Poměrně nevýrazný design zadní strany
  • Obnovovací frekvence obou displejů “pouze” klasických 60 Hz