Kvalita pod psa? Proč nesáhnout po granulích ze supermarketu?

Granule pro psy bez pozadí

Jak jsou na tom laciné granule pro psy ze supermarketů? Jsou opravdu tak špatné, že bychom se jim měli raději vyhýbat obloukem a sáhnout po cenově dražších a kvalitních? Nejde jen o předražený marketingový tah? Připravili jsme pro vás přehledné rady, díky kterým budete vašim pejskům kupovat jen to nejlepší!

Jaký pán, takový pes

Kdyby existovaly Michelinské restaurace pro psy, naši čtyřnozí mazlíčci by si hodovali jako králové. Kdo by měl ale na takové debužírování finance. Proto není nic snazšího než při nákupu do vozíku přihodit pro psa nějaký ten pytel granulí. Průmyslově zpracovávaná psí krmiva jsou pro každého pejskaře velkou výhodou. Pohodlně je nasypete do misky, po jejímž obsahu se okamžitě zapráší. Přesto je nutné říct, že i stravování našich domácích mazlíčků je tématem, o kterém by měl každý majitel při nákupu dostatečně přemýšlet a podrobně se zaměřit na složení výrobku. Není žádným tajemstvím, že se v levných granulích ze supermarketu mohou vyskytovat těžké kovy, pozůstatky plastů a další naprosto nežádoucí látky.

Je to jako u člověka. Pokud se budeme určitý čas stravovat nezdravě po fastfoodech a prázdný žaludek zasytíme burgerem, párkem v rohlíku, či čokoládou, pár dní to vydržíme a rozhodně nám to vysloveně neublíží (výjimkou mohou být menší obtíže u velmi citlivých jedinců). Z obecného hlediska se ale určitě nejedná o vyvážený jídelníček, který by pro tělo představoval správný denní příjem živin, natož vitamínů. Ty čokoláda a burgery neviděly ani z rychlíku a tělu jejich konzumace z dlouhodobého hlediska nepřináší žádný prospěch, naopak. Pro psy to platí také – pokud mají být zdraví, potřebují kvalitní, vyváženou a pestrou stravu.

Pes při jídle
Pes a minerály
Pes a granule Brit

Kvalitní strava od štěněte po zasloužilého psa

Každý pes je jiný a má i své specifické potřeby závislé na rase, velikosti, věku, případně pohlaví. Obecným stravovacím návykům bychom se měli podřídit. Pokud máte doma malé štěně, nejdůležitější je pro něj správný růst a vývoj. Přesně z tohoto důvodu obsahují granule více živin, proteinů a vitamínů. Dospělí psi bez velké zátěže nemají žádné výraznější nároky na stravu. Méně aktivní psi by měli ve stravě přijímat méně tuků. Aktivní psi jich zase mohou dostávat více, aby získali potřebnou energii, kterou v terénu spálí. Velkým psům by v granulích neměly chybět látky důležité pro klouby. Pro starší psy je zase ideální strava s menším množstvím tuku a přidanými vitamíny. Na trhu najdeme i specializované granule pro nejrůznější fyziologické i nefyziologické stavy jako je například březost, alergie nebo obezita, jež si žádají speciální kombinaci živin.

Jak při nákupu granulí nenaletět

Jedním z důležitých parametrů je při výběru krmiva informace na obalu o složení výrobku i jeho původu. Často se vyplatí být spíše obezřetní a nenechat se zlákat známou značku, reklamou a vzhledem obalu. Krmiva známějších a velkých značek obsahují umělá dochucovadla, konzervanty, chemické stabilizátory a zejména levnou masovou moučku. Cenově jsou na tom obdobně jako krmiva menších značek, která jsou přitom mnohem kvalitnější.

Ideální je při výběru sáhnout po krmení, které neobsahuje žádné obiloviny a je pouze z jednoho druhu masa. Složení dobrého krmiva musí mít na prvním místě/místech uvedeno maso. Optimální je, když jde o maso čerstvé či sušené. Výrobce, který se nesnaží obcházet zákony, nic nezatajuje a na etiketě uvádí všechny specifikace. Dobrým ukazatelem kvality značek granulí je nezávislá certifikace kvality krmiva podléhající legislativě. To je jasný indikátor, že dané granule neobsahují plísně a při výrobě byly použity pouze kvalitní suroviny. Pokud budou na obalu uvedeny zkratky GMP+ (správná výrobní praxe v procesu výroby), HACCP (kontrola přítomnosti škodlivin, odbornosti a výrobních procesů) nebo EFISC (kontrola použitých surovin, způsobu dopravy a skladování), je evidentní, že byl výrobek testován.

Při nákupu v supermarketech si dávejte velký pozor a pokud je to možné, krmivo pro své čtyřnohé miláčky raději nakupujte ve specializovaných prodejnách nebo rovnou od výrobce. Mezi osvědčené značky patří Orijen, Acana, Brit nebo Taste of Wild. Jejich složení je transparentní a obsahují vyvážený obsah živin.

 

Psí krmiva design

Kvalitní a vyvážené krmivo poznáte podle toho, co za psem zůstane…

Se psem se můžete podělit o vlastní jídlo, přímo pro něj každý den připravovat speciální krmení nebo se spolehnout na hotová a především kvalitní krmiva ze specializovaných obchodů. Pokud svému mazlíčkovi připravíte jen maso a nezajistíte dostatečný přísun dalších živin, optimální krmné dávky nedosáhnete a dávat psovi zbytky z kuchyně je to nejhorší, co pro jeho zdraví můžete vůbec udělat. Lidská strava je kořeněná a plná soli, což dráždí trávicí trakt a škodí ledvinám. Nedostatečné složení se nemusí projevit hned. Pes může ovšem velice záhy skončit s vážnými zdravotními problémy. Jak tedy správně krmit vašeho psa? Na výběr máte ze tří možností:

  • Můžete použít kvalitní granule či konzervy, které jsou nutričně vyvážené a na trhu snadno najdete takové, které jsou ideální pro konkrétní plemeno, věk i aktivitu psa.
  • Další z možností je takzvaná BARF strava, kdy psa krmíte pouze syrovým masem a zeleninou. Pro psa chutné, ale pro vaši peněženku poněkud dražší řešení.
  • Třetí možností je pak příprava vlastní vyvážené stravy.

Během dne dbejte také na to, aby měl pes pravidelný režim a potravu dostával ve stejných intervalech. Zbytky z misky odeberte a dejte vašemu čtyřnohému mazlíčkovi až s další dávkou. Tak psovi pomůžete vypěstovat správné návyky a lépe si zvykne na již zmíněné pravidelné krmení. Také nezapomínejte na pravidelný pitný režim a vodu, kterou by měl mít pes vždy k dispozici. Závěrem mějte na paměti, že psi jsou na tom stejně, jako lidé – budou zdraví a budou mít radost, když budou dostávat pravidelně kvalitní a výživnou stravu. O fotky se spokojenými čtyřnohými miláčky se s námi můžete podělit na sociálních sítích. Ať vám vaši psi dělají jenom radost.