Jaký vliv má na naše zdraví zvlhčovač vzduchu?

Zvlhčovače vzduchu bez pozadí

Suchý vzduch má nepříznivý vliv na naše zdraví a může zhoršovat projevy alergií, vyvolávat kašel či dýchací obtíže. Také může způsobovat rozpraskané rty, suchou kůži či podráždění nosní a ústní sliznice, což je nebezpečné zejména pro astmatiky. Ideální vlhkost vzduchu by se v místnosti měla pohybovat mezi 40 až 50 %. Samotná kvalita ovzduší má přímý vliv na naše zdraví a výkon a zvlhčovače jsou optimální pomocníci, kteří nám kvalitu ovzduší v místnosti zvládnou spolehlivě ohlídat.

Jak vybrat ideální zvlhčovač vzduchu?

Před nákupem zvlhčovače vzduchu je důležité rozhodnout, k čemu chcete daný spotřebič využít a v jakém prostředí. Astmatik uvítá jiný druh zařízení než alergik a úplně jiný model doma využijete pro pěstování tropických rostlin. Zajímat by vás měl výkon ve vztahu k velikosti místnosti či celková efektivita. Můžeme vás odkázat na náš článek Jak vybrat zvlhčovač vzduchu, který vám dá více informací. Porovnat se vyplatí i celkové náklady, které jsou součtem pořizovací ceny, elektřiny, filtrů/kazet, či přídavných vonných esencí a olejíčků atd. Na základě všech těchto kritérií byste měli dospět k výběru konkrétního přístroje. Dalším důležitým parametrem může být při koupi i hlučnost pořizovaného spotřebiče. Zvlhčovače vzduchu naštěstí patří spíše mezi tišší zařízení a jejich průměrná hlučnost se pohybuje mezi 20 až 40 dB. Hlučnost ultrazvukových zvlhčovačů vzduchu pak mezi 20 až 30 dB a u většiny parních zvlhčovačů můžeme v průměru mluvit o 30 dB, které odpovídají spíše slabému šumění.

Zvlhčovač vzduchu při práci
Zvlhčovač Medisana
Zvlhčování vzduchu

Tři základní druhy zvlhčovačů vzduchu

Na trhu najdeme tři nejzákladnější druhy zvlhčovačů vzduchu:

  • Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu – ultrazvukové zvlhčovače využívají při přeměně vody na páru ultrazvuk. Ten rozbíjí jednotlivé kapky vody na menší a vypouští je do místnosti v podobě studené páry a mlhy. Ultrazvukové zvlhčovače pracují rychle při malé spotřebě elektřiny a nízké hlučnosti. Aby se nezanášely, je důležité používat destilovanou vodu. Ultrazvukové zvlhčovače vyžadují důkladné čištění a pravidelnou výměnu filtrů.
  • Zvlhčovače vzduchu s přirozeným odparem – tyto typy zvlhčovačů využívají přirozeného studeného odparu vody, která se do vzduchu vstřebává ve formě malých kapiček. Obecně vzato jde o pomalejší, ale úspornou metodu zvlhčování. Elektrickou energii při procesu zvlhčování spotřebovává pouze větráček odvádějící vlhkost z přístroje. Zvlhčovače s přirozeným odparem můžeme rozdělit na diskové zvlhčovače (obsahují dva rotační disky, které pohání vodu a urychlují odpar) a zvlhčovače s filtračními kazetami (využívající filtrační kazety, jež nasají vodu a vlhkost je následně rozháněna dále). Obecně jde o mírně hlučnější přístroje a zvlhčovače disponující i malým filtrem.
  • Parní zvlhčovače vzduchu – využívají ohřevu vody a takzvaného horkého odparu. Voda se zahřeje, odpaří a vysokou teplotou se současně dezinfikuje. Jde o rychlý a nejhygieničtější způsob, jak zvlhčovat vzduch. K ohřevu topné spirály je ovšem potřeba hodně energie, čímž roste spotřeba a současně i hlučnost přístroje, což má své výhody i nevýhody. Odcházející pára má vysokou teplotu a zejména u dětí hrozí nebezpečí opaření. V létě může horká pára navíc velmi nepříjemně zvyšovat teplotu v místnosti.

Z perspektivy pohodlí a údržby přístroje je důležité při výběru zvlhčovače vzduchu dbát na velikost nádržky a možnosti jejího naplňování, stejně jako nutnost údržby. Funkce samočištění vám může velmi ulehčit starost o spotřebič. Dalším důležitým parametrem je spotřeba energie. Největší mají zvlhčovače parní, nejmenší naopak zvlhčovače s přirozeným odparem vody. Důležitou vlastností je i možnost filtrace. Pokud máte doma alergika, jde o ideální možnost, jak mu neuškodit a zároveň zajistit dostatečně zvlhčený vzduch v místnosti.

Neuškodí zvlhčovač astmatikům či alergikům?

Astmatikům může zvlhčený vzduch velmi usnadnit život. Alergikům vlhký vzduch zlepšuje dýchání a pomáhá redukovat kožní problémy. Je třeba podotknout, že zvlhčovače vzduchu víří v místnosti prach a ve vodě se mají tendenci usazovat mikroorganismy, roztoči nebo plísně, které se spolu s vlhkostí uvolňují do vzduchu a místo, aby vám zvlhčovač pomohl, může naopak uškodit. Pohybem ventilátoru se následně alergeny budou šířit po místnosti a mohou vyvolat nežádoucí alergické reakce. Proto je třeba dodržovat následující pravidla:

  • Udržujte hodnotu vlhkosti v místnosti maximálně na 45 %. V případě, že je možné tuto hodnotu nastavit na hygrostatu, nemusíte nastavení zvlhčovače tak často kontrolovat.
  • Další věcí, kterou se při nákupu spotřebiče vyplatí sledovat, je možnost filtrace. Parní zvlhčovače jsou dobré v tom, že se voda v odpařovači ohřeje až k varu a v ní obsažené mikroorganismy se zničí.
  • Zvlhčovače ultrazvukové a zvlhčovače s přirozeným odparem disponují filtrem, skrze který roztoči ani prach neprojdou. Na filtru se ovšem z velké části usazuje vlhkost a hrozí zvýšené riziko, že by filtr mohl začít sám o sobě plesnivět. Společně s párou proháněnou skrze něj by se do místnosti mohly dostat i kusy plísně s potenciálními alergeny. Toto je ovšem možné eliminovat častou a dobrou údržbou přístroje, pravidelnou výměnou filtrů a používáním destilované vody místo klasické vody z kohoutku.
  • Určitě je dobré poradit se před koupí zvlhčovače vzduchu se svým ošetřujícím lékařem či alergologem, který vám také poradí a dá patřičná doporučení.

Speciální funkce zvlhčovačů vzduchu

Některé modely zvlhčovačů mají i řadu speciálních a chytrých funkcí, které v domácnosti jistě oceníte.

Pro život sice nejsou vyloženě nutné, ale práci se spotřebičem vám ulehčí a zvýší i jeho účinnost. Mezi nejběžnější funkce patří například: ionizátor, automatické zastavení a časovač, hygrostat, dálkové ovládání, samočištění, předehřev a další funkce, které si podrobně můžete prostudovat v našem následujícím článku.

 

Podělte se s námi o vaše tipy a doporučení na koupi dobrého zvlhčovače, která mohou pomoci dalším k vhodnému výběru spotřebiče. Co se osvědčilo vám? Budeme se těšit na vaše postřehy a fotky třeba na naší facebookové stránce 😊