Jak zkrotit alergie a astma?

Alergie bez pozadí

Alergie jsou velkým strašákem mnohých z nás nejenom během období jara, ale i po celý rok. Alergické reakce mohou být různé v závislosti na alergenu, ke kterému se vztahují. Tyto zdravotní problémy se většinou týkají znečištěného vzduchu, a ne vždy postačí čerstvý vzduch na jejich vymizení. Podívejte se s námi na to, co všechno může způsobit alergickou reakci a jak se s ní vypořádat. Popíšeme vám i astma, které do velké míry souvisí se znečištěným ovzduším.

Co je alergie?

Alergií nazýváme takovou reakci našeho organismu, která je nepřiměřená, ba až přehnaná. Částice, na které reaguje lidský organismus přehnaně se do těla můžou dostat prostřednictvím dýchacích cest, požívaným jídlem či dotykem. Jedná se o látky, které by pro nás neměli představovat žádné výraznější riziko. Velmi často se potkáme právě se sezónními alergiemi, které se týkají především jarního období a alergenů v ovzduší. Mezi ty nejrozšířenější alergeny patří:

  • Prach
  • Pyl ze stromů či květů
  • Tráva
  • Plísně
  • Smog

Právě tyto alergeny se do našeho těla přenášejí pomocí dýchacích cest a drasticky zhoršují náš zdravotní stav. Mezi nejčastější příznaky této alergické reakce potom patří:

  • Vodnatý výtok z nosu
  • Kýchání a svrbění sliznice nosohltanu
  • Ucpaný nos
  • Bolest hlavy
  • Pocit ztíženého dechu
  • Pocit tlaku na hrudníku
  • Kašel

Jak s tím souvisí astma?

Astma je chronické zánětlivé onemocnění průdušek, jehož hlavními příznaky jsou dušnost či kašel. Jednou z příčin vzniku astma je i neléčená či opakující se alergie. Průdušky jsou kvůli přehnané citlivosti neustále zúžené a na jejich povrchu se nachází mnoho hlenu. Proto dochází k přehnané imunitní reakci i při kontaktu s běžnými látkami. Astma patří v dnešní době mezi nejčastější chronické onemocnění a trápí se s ním přes 5% evropského obyvatelstva.

Alergie
Alergie 2
Astma
Zvlhčovač vzduchu při práci

Co tedy dělat?

Pojďme se podívat na to, jak se vypořádat s alergeny a nečistotami u vás doma. V první řadě je důležité zabezpečit čistější vzduch ve vaší domácnosti. Není to samozřejmě to, co alergii vyléčí, ale zaručeně zmírní jejich průběh a vám zpříjemní pobývání u vás doma.

Jednoduchým způsobem, jak vyčistit vzduch doma, je použití čističky vzduchu. Tyto přístroje obsahují velmi jemný filtr, přes který cirkuluje vzduch z vaši domácnosti. Filtr zachytává nečistoty a alergeny a do prostoru se tak dostává čistější vzduch. Určitě jste už slyšeli o HEPA filtrech, které jsou v dnešní době velmi rozšířené právě pro svoji vysokou efektivitu filtrace vzduchu (99,97%). S výběrem správné čističky vzduchu vám určitě pomůže náš velký test čističek vzduchu 2020.

Další možností je využít zvlhčovač vzduchu. Tyto přístroje dokážou vícero způsoby uvolnit do vzduchu vodní páru, která obaluje a rozpouští různé nečistoty. Nečistoty jsou následně těžší jako vzduch, který dýcháme, takže sednou na povrch a při nejbližším utírání prachu či vysávání se jich jednoduše zbavíme. Před výběrem zvlhčovače vzduchu si nezapomeňte projít i náš velký test zvlhčovačů vzduchu 2020, který zodpoví vaše případné otázky.

Jak to stručně shrnout?

Alergie ani astma nejsou zdravotní problémy, které se dají jen tak lehce „rozchodit“.

Vždy je důležité nejdříve zjistit, na co je vlastně člověk alergický a pokud je to možné, zbavit se tohoto alergenu. Zmiňované čističky či zvlhčovače vzduchu můžou být pro vás velmi významnými pomocníky. Nezapomeňte ovšem i na svůj životní styl, stravu, užívané léky či stav vaší domácnosti, protože i tyto aspekty můžou mít negativní vliv na reakce vaše imunitního systému. Při výběru čističek a zvlhčovačů vzduchu a při léčbě alergií se vždy nejdříve informujte u vašeho lékaře, jestli je vámi zvolené řešení vhodné. Předejdete tak zbytečným zdravotním komplikacím.