Jak správně umístit domácí kino

Domácí kina hlavička

Pro milovníky kvalitního zvuku je domácí kino takřka nevyhnutelnou záležitostí. Televizor samotný vám nikdy dobrý zvuk nezajistí, technicky to není možné. Někdo si pořídí levnější, někdo dražší model. Jedno ale mají společné. Vždy je potřeba umět domácí kino správně nainstalovat. V opačném případě totiž ani zdaleka nevyužijete jeho potenciálu a co víc, utratíte několik tisíc korun za něco, co vlastně nemůže dobře fungovat. A to jen díky špatnému nastavení a rozmístění. Jak tedy správně nainstalovat domácí kino?

Rozmístění a zase rozmístění

Je to asi vůbec nejčastější chyba při instalaci domácího kina. Špatně rozmístěné komponenty (reproduktory, subwoofer apod.) jsou velký problém. Za špatné rozmístění může mnoho faktorů. Krátké kabely (jsme líní koupit prodlužky či delší kabely), někomu se zase nelíbí rozmístění z estetického hlediska (správné rozmístění se ne vždy slučuje s estetickým cítěním) nebo je na vině zkrátka neznalost. Máme pro vás ale špatnou zprávu. To vše totiž velmi negativně ovlivní celý zážitek, který vám domácí kino nabídne. Naopak dobrou zprávou ale je, že se těchto problémů můžete snadno vyvarovat. Poradíme vám jak.

Přehrávač a centrální reproduktor

Nejdříve si řekneme, jak správně umístit samotný přehrávač, přesněji řečeno centrální jednotku. Ta by měla mít své místo co nejblíže televizi. Má to čistě praktické hledisko – bude se vám lépe ovládat. Přirozeně chcete ovladač namířit směrem na televizi a ovládat zvuk. Nechce se vám s ovladačem mířit někam do rohu. Je to nepraktické a nepohodlné.

Při jeho umisťování ale také myslete na jednu zásadní věc. Nad nebo pod televizor bude potřeba umístit také centrální reproduktor. Je proto bezpodmínečně nutné si rozmístění pořádně naplánovat. Když vše dobře promyslíte, necháte si zde dostatek prostoru pro centrální reproduktor. Opravdu, právě tento reproduktor musí být umístěný uprostřed. V opačném případě nebude splňovat efekt, jaký by měl mít, a zkazí vám to požitek ze sledování oblíbených filmů nebo sportu.

Domácí kino do záhlaví
Domácí kino zařízení
Rozložení prvků kina
Domácí kino klipsch

Reproduktory domácího kina

Rozmístění samotných reproduktorů pak záleží především na tom, o jaký zvukový kanál se jedná. Podle toho se pak volí přesné umístění, nastavení atd. Také nezapomínejte na fakt, že reproduktory kolem sebe potřebují dostatek místa, aby mohly chladit. Pokud by se začaly přehřívat, mohlo by dojít k zhoršení kvality přenášeného zvuku. Chcete-li dosáhnout obzvláště dobrého zvuku, umístěte reproduktory tak, aby jim hrozilo minimum vibrací.

  • Reproduktory 5.1 – jestliže reproduktory vašeho domácího kina mají kanál 5.1, měly by být umístěny vedle místa, kde běžně sedíte (pohovka, gauč…), případně lehce za ním. Ne ale moc, jakmile byste reproduktory umístili příliš dozadu, neměly by ten správný zvuk.
  • Reproduktory 7.1 – tyto reproduktory by naopak měly být umístěny za místem, kde obvykle sedíte. Celé domácí kino by vlastně mělo tvořit jakousi kružnici, kde by středem prakticky mělo být místo, odkud filmy sledujete. Samozřejmě, že se nebude jednat o dokonalý kruh, ale pokud je to jen trošku možné, snažte se tuto pomyslnou kružnici skutečně dodržet. Odměnou bude skvělý prostorový zvuk.

Subwoofer není odkládací prostor

Subwoofer potřebuje také svoje místo, zde je ale výhoda taková, že na jeho umístění tolik nezáleží. Umístit jej můžete podle situace a volného prostoru tam, kam zrovna potřebujete. Jak je to možné? Především proto, že subwoofer sám o sobě nepřenáší zvuk směrově, takže pro něj nejsou tak striktní pravidla. Oproti zmiňovaným reproduktorům je to jiné a volnější. Je ale potřeba si dát pozor , aby se subwoofer nedotýkal žádného nábytku. Stejně tak by měl stát pevně na zemi a nemělo by se na něj nic pokládat. Ať už jde o rodinné fotografie, krásnou kytičku nebo herní konzoli. Ne! Na subwoofer nepatří nic, opět tím trpí kvalita zvuku.

Slabinou jsou kabely

Při instalaci domácího kina bývají velkou slabinou právě kabely. A to hned ze dvou důvodů. Tím prvním je fakt, že mohou být kabely krátké. Druhým důvodem je, že se na kabelech šetří, což ve finále může mít velký vliv na samotnou produkci zvuku. V obou případech je to chyba. My spíše doporučujeme zakoupit delší a kvalitnější kabely. Pořizovací cena není příliš velká a rozhodně tuto investici později oceníte. Může také nastat situace, kdy jsou reproduktory kabelem již pevně spojeny. Ani v takovém případě není potřeba panikařit. Místo delšího kabelu můžete jednoduše zakoupit prodlužku. Ta také nestojí příliš mnoho a jednoduše s ní můžete stávající kabely prodloužit tak, abyste mohli reproduktory skutečně umístit přesně tam, kam patří.

Nastavit a máme hotovo

Než si budete moci vychutnat film s prostorovým zvukem, bude také potřeba vaše domácí kino nastavit.

K tomu slouží kalibrace zvuku, pomocí které se jednotlivé reproduktory nastaví tak, aby měly nejen optimální hlasitost, ale také ideální zvuk v rámci celé místnosti (především s ohledem na velikost). Zkrátka a dobře je potřeba domácí kino a jeho hlasitost uzpůsobit právě velikosti místnosti. Reproduktory by také měly hrát stejně, neměly by mít každý jinou hlasitost. Výsledný efekt by pak nebyl to pravé.