Jak správně sladit sušičku a pračku?

Pračka-sušička bez pozadí

Praní a sušení prádla v domácnostech se liší. Někdo pere jednou za měsíc, někdo zase každý den. Mnoho lidí suší prádlo z pračky na šňůrách či sušáku, jiní ho zase nejdříve nechají usušit v sušičce. Rozhodli jste se i vy pro koupi pračky a sušičky? Máte tak před sebou menší dilema, při kterém vám pomůže se rozhodnout. Připravili jsme si pro vás malé porovnání kladů a záporů oddělené pračky a sušičky a kombinované pračky se sušičkou 2v1.

Pračka a sušička zvlášť

Při tomto řešení je největší pozitivum v možnosti souběžného používání obou spotřebičů naráz. Můžete tak spokojeně prát jedno prádlo a zároveň sušit druhé. Tahle možnost je ideální pro větší domácnosti, kde se častěji pere. Oddělené řešení je také výhodné z hlediska funkcí obou spotřebičů. K dispozici tak budete mít celou škálu užitečných funkcí pračky a sušičky bez jakýchkoliv omezení. Pozitivem je i to, že v případě poruchy sušičky je pračka stále funkční, tím pádem nebude omezení při praní prádla. To stejné platí v případě poruchy pračky, kdy můžete sušičku používat dále. Při výběru dvou samostatných spotřebičů si můžete vy sami zvolit dva modely té nejlepší kvality.

Mnohé uživatele od této možnosti odradí prostor, který dva samostatné spotřebiče zabírají. Ne každá domácnost má dostatek místa na sušičku i pračku zvlášť. Pro ušetření prostoru je možné použít mezikus a spotřebiče umístit nad sebe, no stále se díváme na dva samostatně stojící prvky. Cena je v tomto případě také negativem. V případě, že si pořídíte průměrnou pračku a sušičku, zaplatíte něco mezi 26 až 32 tisíci. Při koupi oddělených spotřebičů je pořizovací cena značně vyšší než při koupi jednoho.

Pračka a sušička ve dvou kusech
Kombinovaná pračka

Kombinovaná pračka se sušičkou

Kombinací dvou spotřebičů do jedné místnosti přináší především méně prostoru, který tento spotřebič zabere. Kombinovaná pračka se sušičkou je tak vhodná pro menší domácnosti. Za kombinovanou možnost zaplatíte značně nižší částku, která nepřesáhne ani 26 tisíc, což je pro mnoho zákazníků rozhodující. Velkým pozitivem je také automatická obsluha. V případě kombinované pračky se sušičkou přechází program praní automaticky na sušení a vy tak nemusíte pracně přendávat prádlo z jednoho bubnu do druhého.

O kombinovaných pračkách je však známo, že jsou náchylnější na poruchy. V případě poruchy tak přijdete zároveň i o možnost praní. Dalším negativem je čas. V kombinované pračce je možné prát a sušit jen jedno prádlo a vy tak musíte čekat, než bude celý proces ukončený, abyste do pračky mohli vložit další prádlo. Kapacitní rozdíly praní a sušení jsou u těchto modelů také velmi důležité. Pro konkrétní příklad si můžeme vzít model Candy CSWS40 364D/2-S. Kapacita praní je u tohoto modelu 6 kg, na sušení mohou být v pračce maximálně 4 kg prádla. Z toho vyplývá, že po jednom pracím cyklu budou následovat dva cykly sušení, což není úsporné z hlediska energie ani času.

Energetické štítky

Díky energetickým štítkům si můžete snadno dohledat všechny důležité informace pro vaše rozhodnutí. Faktem je, že se štítky obou přístrojů v popisovaných možnostech liší. Oddělené pračky a sušičky se v dnešní době vyrábějí tak, aby spadaly do kategorií A+++ nebo A++, což z nich činí energeticky velmi úsporné spotřebiče. V případě kombinovaného spotřebiče můžete očekávat maximálně kategorii A nebo B, takže jsou méně úspornou alternativou. Na štítcích můžete také dohledat přesné hodnoty spotřeby, které jsou u samostatných spotřebičů udávány v hodnotách za rok a u kombinovaných v hodnotách za jeden cyklus. V případě samostatných spotřebičů lze najít na štítku také účinnost odstřeďování a sušení, zatímco u kombinovaných praček najdete jedině účinnost praní.

Energetické štítky

Jaký si z toho vyvodit závěr?

Nakonec bychom měli ještě shrnout uvedené informace, rozhodnout se pro jednu z možností a té se držet.

Klíčovými aspekty při výběru z těchto možností je prostor, který máte na spotřebiče vyhrazený a připravený rozpočet. Obě možnosti s sebou však přinášejí také klady a zápory, takže je na vás, které jsou ty rozhodující. V případě, že se rozhodnete pro možnost s oddělenou pračkou a sušičkou, určitě se podívejte na náš velký test sušiček 2020 a velký test praček 2020. V těchto rozsáhlých testech najdete veškeré důležité informace, abyste dokonale sladili vaši pračku a sušičku. Při výběru kombinované pračky se sušičkou doporučujeme konkrétní modely od výrobců jako Miele či AEG. Porovnání sušiček AEG jsme se také věnovali v našem testu sušiček AEG 2020. Je to právě společnost AEG, která se na trhu s kvalitními pračkami a sušičkami drží na vrcholu a jejich modely jsou známé především výborným výkonem za velmi příznivou cenu.