Jak správně skladovat pneumatiky

Zimní pneumatiky bez pozadí

Poté, co pneumatiky zakoupíte nebo přezujete, je musíte nějakým způsobem skladovat. Způsob skladování má přímý vliv na životnost pneumatik. Jinak se pak skladují pneumatiky na ráfcích a jinak se skladují pneumatiky bez nich. V našem článku vám poradíme, jak pneumatiky skladovat správně, aby se nijak nepoškodily.

Co pneumatikám vadí?

Ačkoli pneumatiky snášejí během provozu vašeho vozu různá příkoří, jako jsou změny teplot, chemické posypy vozovky či úniky nejrůznějších provozních kapalin, jejich skladování je málem věda. Správným skladováním totiž můžete velice snadno prodloužit jejich životnost. Rozhodně byste je měli skladovat na suchých a chladných místech. Pneumatikám také nesvědčí UV záření, takže by se mělo zároveň jednat o tmavé místo. Ať vás ani nenapadne skladovat pneumatiky venku! Pokud máte celoroční pneumatiky, pak máte vyhráno a skladování vůbec nemusíte řešit. Vy ostatní se, prosím, řiďte následujícími radami.

Skladování pneu

Základní rady pro skladování pneumatik

  • Tmavé místo – na skladování pneumatik je ideální tmavé místo, kam nemůže sluneční záření a kde se nenachází žádné další zdroje světla. Pokud by na pneumatiky svítilo dlouhodobě a pravidelně slunce, mohly by začít předčasně tvrdnout a mohly by se také tvořit praskliny. To by pneumatiku znehodnotilo a nebylo by bezpečné na ní dále jezdit.
  • Chladné místo – doporučuje se pneumatiky skladovat při teplotě okolo 15 °C. To platí zejména pro zimní pneumatiky, které jsou měkčí a na vyšší teploty více náchylné. Ani letním pneumatikám ale nedělá přílišné vedro při skladování dobře. Více se o obou typech dozvíte v příslušných článcích.
  • Suché místo – ačkoli pneumatiky vydrží opravdu hodně a musí ustát během provozu leccos, není nejlepší nápad je skladovat někde ve vlhkých prostorách. Proto se doporučují opravdu suché a chladné prostory.
  • Pneumatiky očistěte – než pneumatiky uskladníte, doporučuje se je pořádně očistit od bláta a dalších nečistot. Stejně tak nezapomínejte odstranit kamínky z dezénu. Pneumatiky by měly být před skladováním opravdu důkladně vyčištěné.
  • Kontrolujte jejich tlak – pokud budete skladovat pneumatiky na ráfku, pak se důrazně doporučuje kontrolovat jejich tlak. Není dobré, pokud jsou pneumatiky během skladování na ráfku moc podhuštěné nebo naopak přehuštěné. Jednou za měsíc byste měli tlak zkontrolovat. Pneumatiky se vám odvděčí delší životností.

Jak pneumatiky umístit

Pneumatiky je potřeba také správně umístit a poskládat. Díky tomu se nebude pneumatika během skladování deformovat. Jednou z variant je nechat pneumatiky uskladněné v pneuservisu. Máte to bez starostí, skladování stojí mezi 100–200 korunami za měsíc. Máte však jistotu, že jsou pneumatiky dobře uskladněné za ideálních podmínek. Máte to navíc bez starostí a až pojedete pneumatiky zase přezouvat, nemusíte se s nimi tahat do kufru a z kufru.

  • Skladování na ráfcích – jestliže se rozhodnete skladovat své pneumatiky na ráfcích, pak je můžete s klidným svědomím naskládat na sebe. Pneumatikám to neublíží, a navíc zamezíte poškrábání disků. Pneumatiky na ráfcích můžete také snadno zavěsit například na háky.
  • Skladování bez ráfků – pakliže budete skladovat své pneumatiky bez ráfků, doporučuje se jejich skladování ve vertikální poloze. Jednou za měsíc je pak vhodné pneumatiky pootočit, aby nedocházelo ke zbytečným deformacím. Můžete tak s minimálním úsilím prodloužit životnost svých pneumatik. To, co je dovolené s pneumatikami na ráfcích, není pro pneumatiky bez ráfků to pravé. Na to myslete.

 

Skladování pneumatik

Na co nezapomínat...

Na co byste určitě neměli při skladování pneumatik zapomenout, jsou následující zdánlivé drobnosti:

Když přezouváte pneumatiky, doporučuje se ty, které budete skladovat, označit křídou. Je to z toho důvodu, že pneumatiky budou různě opotřebované, a to podle typu pohonu, kterým váš vůz disponuje. Můžete potom ty více ojeté dát na nápravu, která není poháněná. Opět můžete využívat pneumatiky déle. Vždy ale zkontrolujte hloubku dezénu, zda jsou pneumatiky ještě bezpečné! Před tím, než se vydáte do pneuservisu (nebo budete kola měnit sami), vždy zkontrolujte stav pneumatik. Zda je dostatečná hloubka dezénu, zda nejsou na pneumatice viditelné praskliny či puchýře atd. Nezapomínejte také na to, že od 1.11 do 31.3 je povinnost zimních pneumatik, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy anebo toto lze vzhledem k podmínkách předpokládat. Myslete na to, ať neohrozíte sebe, další účastníky silničního provozu nebo nedostanete pokutu.