Jak správně laminovat a vyvarovat se nejčastějších chyb?

Laminátory bez pozadí

Pokud si chcete uchovat dokumenty v perfektním stavu bez toho, aby se na nich po čase používání objevily nehezké ohyby, špinavé skvrny či ošoupané rohy, není nic praktičtějšího, než si tyto listiny zalaminovat a uchovat je jako nové po dlouhý čas. Jak vybrat vhodnou laminovačku a jak ji správně používat?

Jak vybrat laminátor a na co se při nákupu zaměřit?

Dokumenty zatavené do laminovací fólie se stávají běžnou součástí kanceláří, školních nástěnek i domácností. Laminace zajistí nejen spolehlivou ochranu, ale také doklady opticky zjemní. Na trhu existuje celá škála přístrojů, které svoji funkci odvedou přesně a precizně. Vyberte si laminovačku/laminátor, který vám bude nejvíce vyhovovat a svou spolehlivostí předčí i předražené modely. Před koupí přístroje se zamyslete nad účely, pro které svůj laminátor využijete a pak se rozhodněte, který z modelů na trhu vám bude nejvíce vyhovovat.

  • Zvažte, jak velké dokumenty budete standardně laminovat. Pokud to budou papíry o velikosti A4, což je standardní velikost klasického kancelářského papíru, není nutné si pořizovat laminovačku, která pojme i větší dokumenty.
  • Dalším důležitým kritériem při výběru laminovacího přístroje je tloušťka laminovaného materiálu. Některé laminátory si poradí pouze s nižšími dokumenty a ty vyšší už skrz něj nemusí projít tak hladce.
  • Zásadním bodem je tloušťka fólie, která vám poslouží k laminování. I tento parametr nepřehlížejte. Od tloušťky fólie se totiž odvíjí kvalita celého výsledku. Nejběžněji používaná tloušťka fólie je 125 mikronů. Silnější laminovací fólie obvykle vyžadují nižší rychlost průjezdu a vyšší teplotu válců.
  • Pokud víte, že budete laminátor využívat několikrát do týdne pro větší počet dokumentů, důležitým kritériem je pro vás rozhodně rychlost laminování. V takovém případě se vyplatí zainvestovat do rychlejšího přístroje s dlouhou životností. S tím souvisí i doba ohřevu či nahřívání. Některé druhy laminátorů nabízejí i laminaci za studena. Pro tento druh laminace je třeba využít speciálních fólií pro takzvanou studenou laminaci.
  • Mezi další parametry, které je možné zmínit, patří i integrovaná řezačka, hmotnost přístroje, spotřeba, design či zpětný chod, což je funkce, která umožňuje vysunutí papíru či fólie v případě problémů nebo zaseknutí v přístroji. S nákupem vhodného laminátoru vám může pomoci náš článek s testy jednotlivých laminovacích přístrojů.

Laminovačka použití 3
Laminovačka
Laminovačka použití
Laminovačka na stole

Jak správně laminovat?

Poté, co si sadu na laminování i samotnou laminovačku zakoupíte, dalším krokem je naučit se s materiálem správně pracovat. Zkusit si několik pokusů „na nečisto“ je rozhodně na místě.

  • Pro laminování jakýchkoliv dokumentů si připravte laminátor s laminovací fólii či filmem. Ujistěte se, že velikost a druh laminovací fólie odpovídají přesně vašemu laminátoru. Ne všechny laminovací filmy musí být plně kompatibilní s určitým druhem zařízení.
  • Při laminování za tepla přístroj nejprve zahřejte. Pro dosažení ideálních výsledků doporučujeme nezačínat s laminací, dokud není jednotka plně předehřátá.
  • V dalším kroku je důležité zvolit správnou teplotu. Příliš studená laminace způsobí, že se fólie řádně neslepí. Naopak během příliš horké laminace můžete vaše dokumenty nenávratně poškodit.
  • Před samotným laminováním ještě zkontrolujte, zda se vám do dokumentu nedostaly nečistoty či vlasy. Poté dokument důkladně zarovnejte a ujistěte se, že je papír umístěn na středu fólie s minimálně 4 mm místa po okrajích. Tato oblast je důležitá, aby měla fólie dostatek prostoru pro zatavení. Pokud je laminovací fólie o hodně větší než laminovaný dokument, není to na škodu. Přebytečný film můžete jednoduše odříznout či odstřihnout. Také je možné laminovat několik dokumentů vedle sebe do jedné fólie. Například fotky, pohlednice či vizitky. To ovšem doporučujeme až při větších zkušenostech s laminováním.
  • Jakmile přístroj dosáhne optimální teploty, umístěte laminovaný dokument uzavřeným fóliovým otvorem do zařízení a ještě zkontrolujte, že je fólie natažena přímo. Laminování už probíhá automaticky. Vyhřívané válce vedou fólii s dokumentem skrz laminovací přístroj.
  • Bezprostředně po laminování je film velmi horký a snadno se ohýbá, proto počkejte několik minut, než lamino vychladne a spoje dostatečně zatuhnou. Následně můžete laminované dokumenty rozřezat na požadovanou velikost.
  • Laminaci za studena můžete provádět opatrným zahlazováním bez použití stroje nebo pomocí laminátoru s vypnutým ohřevem. Pro lepší a kvalitnější výsledek bez nerovností a bublinek na filmu dokumentu doporučujeme používat teplou laminaci.

Uvíznutí fólie v laminovacím přístroji

Při uvíznutí fólie v přístroji bývá nejčastěji na vině přehřátý laminátor. Fólie se příliš vysokou teplotou zkroutí a neprojde ven. Také může jít o mechanickou překážku ve stroji jako zbytek papíru, zalepené válce atd. Pokud do přístroje pošlete samotnou fólii bez papíru, nebo laminovací fólii špatnou stranou napřed (tedy tou, která není slepená) je riziko přehřátí, uvíznutí a namotání na válec laminátoru skutečně vysoké. Při uvíznutí laminovací fólie můžete u některých laminovacích přístrojů využít funkce zpětný chod a zaseknutý papír tak vysunout.

Co je možné zalaminovat?

Zalaminovat můžete prakticky všechny důležité dokumenty, které běžně používáte nebo mají být při častém používání obzvláště odolné.

Zalaminovat tak můžete důležité dokumenty jako certifikáty, pamětní listy a diplomy, fotografie či třeba rostliny, jednotlivé stránky svázat a vytvořit herbář či jiné DIY (Do It Yourself) dílo. Určitě ale není vhodné laminovat například vstupenky, které laminací ztrácejí svoji platnost.

Výhody laminace:

  • Ochrana proti nečistotám, prasklinám a polití
  • Zvýšení pevnosti
  • Zvýšení životnosti

  • Zlepšení kvality barev a opticky vyšší kvalita
  • Ochrana proti padělání