Jak se orientovat mezi pracími programy

  • Check Klasické prací programy
  • Check Speciální prací programy
  • Check Chytré prací programy
Aktualizováno: Březen 2023
Prací programy bez pozadí

Úvod

Moderní pračky nabízí mnoho profesionálních funkcí a pracích programů, mezi kterými je občas složité se umět orientovat. Přitom počet pracích programů většinou patří mezi hlavní kritéria, podle kterých si spotřebič vybíráme. Nové a modernější pračky mají ve své programové nabídce také celou řadu speciálních programů. Mají za úkol co nejvíce ulehčit praní prádla, avšak většina z nás má samozřejmě svůj vlastní oblíbený program, na který prádlo nejčastěji pere. Mnohdy se stává, že některé chytré funkce a vychytávky ani jednou nepoužijeme, jelikož je jich na výběr opravdu hodně. Dnes jsme si pro vás připravili článek, který vás provede těmi základními i speciálními pracími programy. Určitě neuškodí si v tomto ohledu udělat trošku lepší přehled.

Klasické prací programy

Mezi klasické prací programy, které v dnešní době nabízí každá pračka, patří: bavlna, vlna, syntetika, mix, jemné prádlo, máchání a odčerpání. První tři programy slouží k praní prádla z materiálů, pro které je prací program odlišný především teplotou a délkou pracího programu. Zatímco bavlněné prádlo se pere delší dobu pomocí prudkých pracích pohybů při teplotě 40 až 60 °C, vlněné prádlo pereme při 40 °C a je zapotřebí zvolit vhodný prací prostředek určený přímo na vlnu.

Syntetika je program, který slouží pro praní prádla ze syntetických vláken, jako je například polyester, polyakryl, viskóza, nebo také směs bavlny a syntetiky. Prací cyklus je kratší než u programu pro bavlnu a prádlo se pere jemnými pracími pohyby při teplotě 40  až 60 °C. Lehce až běžně zašpiněné prádlo z odolného materiálu pereme na program Mix při teplotě od 40  do 60 °C. Jemné prádlo je program pro praní zvláště jemných oděvů, před praním by se prádlo mělo obrátit na ruby a maximální prací teplota je 40 °C. Program máchání nalezneme u některých pracích programů určených pro odolnější materiály, jako je třeba bavlna, a samostatně je program určen na škrobení a máchání prádla. Odčerpání je závěrečný program, který má za úkol odčerpat přebytečnou vodu z bubnu pračky, a je součástí všech pracích programů.

Kombinovaná pračka

Speciální prací programy

Modernější a kvalitnější pračky se od těch běžných liší nejenom po technické stránce, ale také tím, co mohou uživateli nabídnout. Díky speciálním programům vyperete prádlo za pouhých 15 až 30 minut, čímž ušetříte hlavně čas, tuto možnost už nabízí většina nových praček. Další speciální funkcí je program pro alergiky, ten snižuje množství alergenů, a je vhodný taktéž pro osoby s citlivější pokožkou. V programové nabídce dnes nesmí chybět program pro sportovní oblečení. To bývá vyrobeno ze speciálních materiálů, kterým pračka přizpůsobí teplotu. Na sportovní a fitness oblečení se doporučuje používat pouze tekuté prací prostředky, a pro dosažení těch nejlepších výsledků by se neměl překračovat maximální limit naplnění bubnu. Prací programy jsou také uzpůsobeny pro praní hedvábí a peří. Nabídku speciálních programů má sice každý výrobce praček trochu odlišnou, avšak dokonale promyšlenou. Usnadní vám nejenom práci, ale zároveň máte jistotu, že je o vaše prádlo šetrně a profesionálně postaráno.

Pračka a sušička zvlášť

Chytré programy

V poslední době kralují primárně ve vyšších cenových kategorií inovativní, chytré programy. Ty pro svou funkci využívají umělou inteligenci a najdeme je snad u všech větších výrobců. Umělá inteligence má k ruce řadu senzorů, které jí pomáhají v optimalizaci pracího cyklu. Prvním krokem bývá analýza hmotnosti a druhu prací náplně, a druhým samotné přizpůsobení nastavení praní. V cyklu jsou tak například použity individuální pohyby bubnu, které budou šetrné a účinné pro právě prané oblečení. Některé modely dokonce umí přímo nastavit speciální prací program a nadávkovat si prášek i aviváž. Vy tak můžete výrazně ušetřit čas a optimalizovat energetickou náročnost pracího cyklu. Investice do modernějšího spotřebiče se tedy rozhodně vyplatí, a pro usnadnění výběru té nejvhodnější pračky můžete využít náš test nejlepších praček pro rok 2022. 

stojici_pracka_AEG

Praktické rady, díky kterým bude praní hračka

Na závěr našeho článku vám přinášíme pár praktických rad pro správný postup při praní prádla 

  • Pračku nenaplňujte k prasknutí: Pračka by měla mít v bubnu dostatek prostoru, prádlo se musí převalovat a propírat. S dostatkem místa nebude tolik zmačkané, a lépe se vypere. Před vložením prádla do pračky si zkontrolujte kapsy, aby se vám nestalo, že si vyperete například klíče, které by mohly buben poškodit.
  • Kontrolujte vnitřní etikety: Na vnitřní straně oděvů naleznete etiketu, kde výrobce uvádí, jak postupovat při praní, sušení a žehlení prádla. Pomocí dodržování doporučeného postupu si vaše oblečení zachová déle svůj původní stav.
  • Použijte aviváž: Aviváž prádlo dokonale zjemní a zároveň krásně provoní. Je důležité dodržovat dávkování. V žádném případě nepřidávejte aviváž k sportovnímu oblečení, mohlo by tak ztratit svoji funkčnost.
  • Prádlo před praním třiďte: Prádlo je vhodné roztřídit, aby nedošlo k zaprání nebo ztrátě původních barev oblečení. Oddělujeme světlé, tmavé a barevné prádlo.