Jak používat autokameru podle platné legislativy v ČR, SR a zahraničí

Kamery do auta bez pozadí

Autokamera je jistě vítaným pomocníkem pro případ nehody či nějaké nečekané události. Záznam z ní vám může posloužit jako důkaz o vaší nevině nebo naopak pomoci při vyšetřování nehody. Na autokamery se ale také vztahují zákony, které je třeba dodržovat. Proto vám přinášíme tento článek, ve kterém si vše přehledně vysvětlíme.

Co čekat od autokamery?

Autokamery se stávají hitem posledních let a lidé si ji stále častěji instalují do svého vozu. Jak stoupá počet autokamer, mění se také postoj Úřadu na ochranu osobních údajů. V současné době se jedná o to, že záznam z vozidla může sloužit jako ochrana vašich práv (dokázat například vaši nevinnu apod). Jestliže ale takový záznam nahrajete například na internet, vystavujete se riziku možných sankcí. Ty přijdou zejména v okamžiku, kdy jdou na záznamu identifikovat osoby nebo registrační značky.

Jiný případ ale nastává v případě, že byste pomocí kamery natáčeli jednání příslušníka policie. To totiž můžete a nikdo vám v tom nezabrání. Příslušník policie totiž vystupuje jako veřejná osoba, proto se na policistu ve výkonu služby nevztahuje běžný zákon na ochranu osobních údajů. Někteří policisté se tomu brání, celkem logicky, ale nenechte se v případě takové situace vyvést z míry.

Zároveň je také potřeba myslet na to, že autokamera vám může také přitížit. Jestliže totiž policie na záznamu, který jste poskytli, najde porušení předpisů, pak se může stát, že vám dodatečně uloží pokutu atd. Proto vždy přemýšlejte, abyste se díky autokameře nedostali do maléru. Stejně tak je třeba myslet na její uchycení, aby nepřekážela řidiči ve výhledu. V takovém případě byste mohli dostat další pokutu.

Autokamera záznam
Autokamera na skle

Ukázka záznamu z autokamery:

Proč je důležitá kvalita autokamery?

Aby mohl záznam z autokamery dokázat vaši nevinu, musí být záznam kvalitní. Proto doporučujeme vybírat především kamery s Full HD rozlišením a také s nočním režimem pro případ, že by se nehoda stala v noci. Dále doporučujeme, abyste si vybírali takovou autokameru, která je schopná v případě potřeby natočit také zákrok policie České republiky. K tomu se hodí kamery, které mají záběr alespoň 140° a také citlivý mikrofon pro zaznamenání také hlasů. Abyste zvolili opravdu dobrou autokameru, můžete si přečíst článek „Nejlepší autokamery 2020“, kde se problematice věnujeme podrobněji.

Legislativa Slovenské republiky

Můžeme se shodnout na tom, že na Slovensku platí stejné zákony, stejná legislativa, jako tomu je u nás v České republice. Pokud tedy pojedete na dovolenou například do Tater, rozhodně se nemusíte bát přibalit si na cestu autokameru. Může vám i pomoci dokázat, že například za autonehodu nemůžete.

Jak hovoří zákon v zahraniční?

Pokud bychom to vzali velmi zjednodušeným pohledem, pak můžete autokameru pro soukromé účelu používat bez omezení, stejně jako je to v České republice, v drtivé většině států. Existují ale výjimky. Drobný problém může nastat v Německu, kde neexistuje jednotný postoj k autokamerám. Každá spolková země si tak řeší tuto legislativu samostatně, což může vyvolávat značný zmatek o tom, co v Německu vlastně platí a co ne.

V Rakousku je sice dovolená autokamera pro soukromé účely, avšak nesmí se s její pomocí natáčet provoz. V případě, že vás zastaví místní policie, bude čistě na nich, zda vám uvěří, že autokamerou natáčíte například vlastní cestu za nákupem nebo pomocí ní natáčíte provoz. Mohla by z toho také být mastná pokuta, proto raději nedoporučujeme na území Rakouska vozit autokameru. Pokud bychom se podívali na sousední Polsko, zde platí zákony stejné, jako v České republice. Z našich sousedů tak kromě Rakouska můžete vozit autokameru v automobilu všude, minimálně pro soukromé účely. V Rakousku by pak záleželo na tom, jak by se se situací vypořádala policie a jak benevolentní by byla

Kamery design

Kamery a zahraničí

Jsou v některých zámezích kamery ilegální?

Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá. Ano, existují skutečně země, kde jsou autokamery ilegální. Mezi takové země se řadí například Lucembursko. Zde nemůžete používat v automobilu kameru, můžete ji ale vlastnit, to samo o sobě trestné ani postižitelné není. Podobně je na tom například Švýcarsko, kde je použití autokamery v automobilu nedovolené, resp. je velice úzce specifikováno, kdy je možné autokameru na území Švýcarska používat. Proto nedoporučujeme mít kameru při jízdě na švýcarském území na předním ani zadním skle. Jinak je na tom Portugalsko, které zakazuje nejen autokameru používat, ale dokonce také vlastnit!

Závěrečná rada

Evropská unie nemá žádnou jednotnou legislativu pro používání autokamer, proto si každá země Evropy řeší legislativu vlastním řešením. Před cestou do jednotlivých zemí proto doporučujeme vždy zjistit, jak na tom jednotlivá území jsou. Vyhnete se tak nepříjemnostem, pokutám apod. Legislativa se navíc průběžně mění, takže to, co platí dnes nemusí platit za rok.

 

Tákže… pokud si kameru pořídíte a budete ji plně v souladu s platnou legislativou používat, zvyšujete tím své bezpečí a chráníte se před rizikem právních následků případné nehody. My vám každopádně závěrem přejeme, abyste jezdili pokud možno bez nehod a záznam z kamery měli čistě jako vzpomínku na občas krušné chvilky za volantem. Buďte opatrní, dodržujte předpisy a cesty pro vás budou zábava. 📷🚘