Google Pixel 5 : Recenze

Google Pixel 5 bez pozadí

GOOGLE Pixel 5 je prozatím nejnovější mobilní počin od firmy, kterou známe spíše jako výrobce softwaru. Z hlediska cenové kategorie míří poměrně dost vysoko. Výkon není špatný, ale ničím vás vyloženě nepřekvapí. Co se ovšem tomuto mobilu nedá upřít je precizní zpracování a prémiové materiály. To ovšem rozhodně není vše. Na co dalšího vás tedy tento model může nalákat?

Balení telefonu

Box, ve kterém je telefon s příslušenstvím uložen, sází na decentní kombinaci fotky telefonu a strohé bílé barvy. Spíše než balení vás ovšem určitě zajímá jeho obsah. Kromě mobilu a brožurek v něm naleznete USB-C kabel, 18 W adaptér, a dokonce i redukci z USB-A na USB-C. Na druhou stranu v něm nejsou žádná sluchátka ani jakékoliv pouzdro. V dnešním trendu, kdy výrobci omezují výbavu v balení, jde o celkem dobrý výsledek.

Výhody

Balení obsahuje telefon i se základním příslušenstvím


Nevýhody

Nenajdete zde sluchátka ani kryt 

Google Pixel 5 balení

Zpracování a design

Rozměrově se nám GOOGLE Pixel 5 velice zamlouvá. Není ani příliš malý, ale ani příliš velký. Jeho velikostní parametry jsou: 70,4 mm x 144,7 mm x 8 mm. Váží 151 gramů. Velikost displeje je za nás určitě dostačujících 6 palců. Podívejme se na model z hlediska designu. Ten nevypadá vůbec špatně. Mobil působí moderním jednoduchým dojmem. Není však příliš originální. Drží se možná až příliš dnes snad nejčastější šablony designu sestávající se z minimalistických rámečků a integrace čočky selfie kamery do prostoru displeje ve formě průstřelu. Ani zadní strana ničím výraznějším nezaujme. Z hlediska barevných variant máte na výběr z klasické černé či méně tradiční světle zelené.

Zaměřme se také na zpracování telefonu. Zde leží hlavní tahák modelu. Spočívá v použití prémiových materiálů, a to zejména hliníku. Díky jeho použití telefon v ruce neklouže a příjemně se drží. Co se týče zpracování, musíme zvlášť vypíchnout jednu zajímavou vychytávku. Zadní část telefonu je přibližně uprostřed pokryta polykarbonátem, a to kvůli bezdrátovému nabíjení. Ještě doplníme, že se nemusíte bát ani o odolnost telefonu, model disponuje stupněm certifikace odolnosti IP68. Se zpracováním telefonu jsme rozhodně spokojeni, design by však mohl být nápaditější.

Výhody

Prémiové zpracování

Jednoduchý moderní design

IP68


Nevýhody

Design by mohl být výraznější

GOOGLE Pixel 5 design
GOOGLE Pixel 5 černý

Displej s vydařeným obrazem

Jak už jsme zmínili, velikost displeje je 6″. Jako jeho technologie byla použita OLED a může se pochlubit opravdu ostrým rozlišením 2340 x 1080 pixelů a obnovovací frekvencí 90 Hz. Celkově jeho jemnost vychází na 432 PPI (počet pixelů na palec). Displej tak rozhodně není špatný, v dané cenové kategorii jde však spíše o standard. Obavy nemusíte mít ani z jasu displeje. Jeho minimální i maximální hodnoty jsou více než dostatečné. S čitelností displeje byste tak neměli mít problém za žádných okolností.

Výhody

Ostré rozlišení

90 Hz obnovovací frekvence

Jemný displej


Nevýhody

Žádné jsme nenašli

Výkon

Modely Pixel jsou známé tím, že vždy obsahují nejvýkonnější čipset na trhu. U Pixelu 5 se však Google rozhodl vydat trochu jinou cestou. V modelu tak naleznete Snapdragon 765G. Ten na tom není výkonnostně vůbec špatně, ale mezi špičku rozhodně nepatří. I tak však může nabídnout výkonný osmijádrový procesor či GPU Adreno 620. Nezapomínejme ani na 8 GB RAM. To jsou velmi dobré parametry, kterým nemáme moc co vytknout.

AnTuTu

Výhody

Solidní výkon


Nevýhody

Pixel 5 nemá nejvýkonnější čipset, jak jsme zvyklí

Výsledky ANTUTU Benchmark

Celkové skóre: 329 500 bodů
CPU: 104 518 bodů
GPU: 54 030 bodů
MEM: 63 480 bodů
UX: 70 550 bodů

Fotoaparát a video

Z hlediska fotoaparátu na tom není telefon nijak špatně. Nejde sice o žádný fotomobil, ale to není ani jeho úkol. Na zadní straně modelu se nacházejí dvě čočky. Hlavní fotoaparát má rozlišení 12,2 Mpx. Druhá čočka, ultraširoká kamera, má paradoxně vyšší rozlišení, konkrétně 16 Mpx. Světelnost má první čočka f/1,7, druhá f/2,2.  Neopomíjejme ani přední (selfie) kameru. Ta má rozlišení 8 Mpx a světelnost f/2.0. To jsou poměrně běžné parametry.

Mrkněme se také na to, jaké parametry může mít záznam pořizovaný za pomocí tohoto mobilu. Na výběr máte ze dvou režimů: 4K a běžné Full HD (1080p). Při volbě 4K si můžete zvolit, zda budete video natáčet se snímkovací frekvencí 30 fps či 60 fps. Co se týče snímkovací frekvence u Full HD, zde si můžete vybrat dokonce ze čtyř možností. Konkrétně jde o 30 fps, 60 fps, 120 fps nebo i 240 fps. Selfie kamera může natáčet pouze v jednom režimu, Full HD rozlišení při 30 fps. S fotoaparátem jsme u Pixelu 5 byli poměrně spokojeni, na běžné použití je bez problémů dostačující.

Výhody

Dobrý fotoaparát

Natáčení videa ve 4K při 60 fps


Nevýhody

Hlavní fotoaparát by mohl mít rozlišení rozhodně větší

GOOGLE Pixel 5 foto 2
GOOGLE Pixel 5 foto 1

Baterie a výdrž

Do Pixelu 5 se v Googlu rozhodli použít akumulátor s kapacitou 4080 mAh. Za což jsme velmi rádi, protože kapacita baterie předchozí verze (2 800 mAh) byla opravdu tristní. Zde si můžete být jisti, že při běžném používání se s výdrží telefonu dostanete na jeden, možná i dva dny. Vzhledem k 18 W adaptéru se však baterie nabíjí poměrně pomalu. Z hlediska vychytávek nelze opomenout bezdrátové nabíjení či reverzní nabíjení, při kterém si můžete za pomocí telefonu například nabít sluchátka.

Výhody

Dostatečná kapacita

Bezdrátové nabíjení

Reverzní nabíjení


Nevýhody

Poměrně pomalé nabíjení telefonu

Zvuk

Zvuk linoucí se z reproduktoru Pixelu 5 opravdu není pro žádné audiofily. Google v tomto případě upustil od použití stereo reproduktorů. Najdete v něm klasický reproduktor ve spojení se zajímavou technologií, při které hraje důležitou roli v tvorbě zvuku samotný displej. Dalo by se to nazvat “1,5 reproduktoru”. Výsledný projev není vyloženě špatný, ale chybí mu basy, výšky a maximální hlasitost by mohla být také vyšší. Stejnou technologii používají i některé další smartphony či televize. Lidem, kterým záleží na kvalitě zvuku doporučujeme spíše sluchátka či externí reproduktor.

Výhody

Zajímavá technologie reproduktoru


Nevýhody

“1,5 reproduktoru” nenahradí stereo

GOOGLE Pixel 5 bez pozadí 1 camera
GOOGLE Pixel 5 displej

Software, úložiště a konektivita

Jako operační systém zde nalezneme samozřejmě nejnovější Android 11 s nadstavbou Pixel UI. Jde o minimalistickou, nijak komplexně působící či překážející nadstavbu. Hlavní přednost Pixelu oproti jiným modelům je samozřejmě garance tříleté podpory od Googlu. To znamená, že by se telefon měl bez problému dočkat operačního systému Android 14. Pro vaše data je připraveno poměrně dost místa, konkrétně 128 GB vnitřního úložiště. Tuto hodnotu však nelze nadále rozšířit paměťovou kartou. I přes to si nemyslíme, že byste trpěli nedostatkem volného prostoru. Google Pixel 5 má pro vás připravené samozřejmě i rozšířené možnosti konektivity. Podporuje připojení LTE i 5G. Také zde naleznete standardní funkce jako například Bluetooth či WiFi. Pro bezkontaktní placení je v mobilu i NFC. Z hlediska jacku 3,5 mm se však model drží trendů. To znamená, že se budete muset smířit s jeho absencí a používat pro sluchátka připojení bluetooth či si zakoupit redukci.

Výhody

Android 11

Garance tříleté podpory

128 GB kapacita paměti

5G a NFC


Nevýhody

Chybí slot na paměťovou kartu a 3,5 mm jack

Srovnání s konkurencí

Model: GOOGLE Pixel 5 OnePlus 8T Samsung Galaxy S20+
Náhled:
Cena: Zjistit cenu Zjistit cenu Zjistit cenu
Rozměry: 144,7 x 70,4 x 8 mm 160,7 x 74,1 x 8,4 mm 161,9 x 73,7 x 7,8 mm
Displej OLED 6,0"
1080 x 2340 px
AMOLED 6,55"
1080 x 2400 px
AMOLED 6,7"
1440 x 3200 px
Konektivita: USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, 5G USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, 5G USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC
Paměť a RAM: 128 GB, 8 GB 128/256 GB, 8/12 GB 128 GB, 8 GB
Baterie: 4 080 mAh 4 500 mAh 4 500 mAh
Procesor: Qualcomm Snapdragon 765G Qualcomm Snapdragon 865 Qualcomm Snapdragon 865
AnTuTu benchmark: 329 500 600 100 518 100
OS: Android 11 Android 11 Android 10
Fotoaparát: 16 Mpx 48 Mpx 64 Mpx
9.3
Celkové skóre
Finální verdikt

GOOGLE Pixel 5 rozhodně není špatný telefon. Jako displej je u něj použit OLED panel s ostrým rozlišením Full HD + (1080 x 2340) a obnovovací frekvencí 90 Hz. Solidní jsou i parametry fotoaparátu či výkonu. Google napravil svou chybu, a na rozdíl od předchozích pixelů se zde nemusíte obávat ani nedostatečné výdrže mobilu. V Pixelu 5 totiž naleznete sympatický 4080 mAh akumulátor. Mobil nevypadá špatně ani z hlediska designu, ale žádný módní zázrak to není. Toto hodnocení víceméně sedí k modelu celkově. Jde o velmi zdařilý mobil, ale nemůžeme se ubránit dojmu, že to Google s cenou poměrně přestřelil.

Design
9.3
Displej
9.9
Výkon
9.4
Fotoaparát
8.4
Další parametry
9.9
Cena/výkon
8.9
Výhody
  • Dobrý displej
  • Solidní výkon
  • Bezdrátové nabíjení
  • Reverzní nabíjení
  • 128 GB úložiště
  • Garance tříleté podpory od Googlu
Nevýhody
  • Horší v poměru cena/výkon
  • Slabší reproduktory a horší zvuk
  • Méně výrazný design
  • Menší rozlišení hlavního fotoaparátu
  • Chybí slot na paměťové karty