Co je syndrom náhlého úmrtí kojence a jak mu předejít?

Monitory dechu bez pozadí

Syndrom náhlého úmrtí kojence je v literatuře označovaný jako SIDS. Zkratka pochází z anglického „sudden infant death syndrome“. Jedná se o náhle neočekávanou smrt dítěte mladšího jako 1 rok. SIDS nedá rodičům spát z toho důvodu, že lékaři neví ani po důkladné pitvě přijít na jednoznačnou příčinu smrti. Tentokrát vás seznámíme s nejčastějšími doprovázenými projevy SIDS a také způsobem, jak náhlé smrti kojence předejít.

Co může způsobit SIDS a kdy nastává?

SIDS nastává v noci během spánku bez předešlých příznaků, že se miminko trápí. Jasnou příčinu SIDS neznáme. Dalo by se říct, že jde o nešťastnou shodu náhod, která sestává ze specifické citlivosti dítěte, vývojového stádia a faktorů z okolí dítěte. Mezi nejčastější doprovázené faktory patří:

  • Známky nezralosti a poruchy centrálního nervového systému: U některých obětí SIDS byly zjištěné změny v neuronech, které kontrolují dýchání a respirační činnost. Lékaři poukazují na přítomnost tzv. back-to-back neuronů, které jsou známkou nezralosti některých částí mozku.
  • Hypoxie: Hypoxantin ve sklivci oka vzniká jako produkt při metabolismu energeticky bohatých sloučenin při nedostatečném přísunu kyslíku, tedy při hypoxii. Přítomnost hypoxantinu byla prokázaná i u obětí SIDS.
  • Poruchy regulace dýchaní: SIDS je často doprovázen i poruchami dýchaní. Nejčastější jsou apnoické pauzy delší jak 20 sekund a krátké 3-sekundové zástavy Tyto poruchy jsou způsobeny abnormalitami v řízení dýchacích svalů či plicní ventilace. Jedná se o tzv. neuromuskulární defekty, které jsou pravděpodobně způsobené ischemickou poruchou mozku (nedokrvenost).
  • Infekce: Tato teorie vychází z faktu, že bakterie přicházejí jako sekundární infekce po virové infekci v dýchacích cestách. Tyto bakterie následně tvoří velké množství toxinů, které může způsobit SIDS. Příkladem je bakterie Staphyloccocus epidermidis, která má nízkou toxicitu. Avšak pří jejím kontaktu s enterobakteriemi má až letální účinky. Bakterie o nízké toxicitě se mohou stát letálními i vlivem velmi nízkých koncentrací nikotinu, ale o tom se dočtete níže.

Novorozenec v postýlce
Dítě spánek
Počty úmrtí
Úmrtí vzhledem k věku

(Zdroj: Matějů E., Kováč P., Retrospektivní studie výskytu SIDS v ČR během období 1999 až 2004, dostupné online: PediatrieProPraxi.cz)

Jaké jsou rizikové faktory?

Rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost SIDS, jsou velmi sledované a dobře známé. Jsou zmapované lépe než samotné příčiny tohoto jevu. Mezi rizikové faktory patří:

  • Poloha ve spánku – Z mnohých studií vyplývá, že pronační poloha spánku dítěte (břichem naspod) patří mezi nejrizikovější faktory Při této poloze byla zjištěná zvýšená srdeční aktivita a zvýšená teplota u kojenců, z čehož vyplývá, že má dítě zhoršené podmínky pro dýchaní a metabolismus. Vysvětlením je tzv. rebreathing, neboli špatné vydechování již vydýchaného vzduchu, který je o dost chudší na kyslík a obsahuje několikanásobně více oxidu uhličitého.
  • Co-sleeping – Jedním z rizikových faktorů je spaní kojence s rodiči v posteli. Mechanismus zvýšení rizika SIDS není známý, ale předpokládá se, že jde o přílišné zvýšení teploty v okolí dítěte. To má za následek přehřívání miminka, což zvyšuje pravděpodobnost rebreathingu. Teorie má však i druhou stranu mince. Spaní kojence s rodiči v jedné místnosti je u nás praktikované už několik desetiletí a riziko SIDS jednoznačně snižuje.
  • Pasivní kouření – Dalším velmi častým udávaným rizikovým faktorem SIDS je i pasivní kouření kojenců. Z rozsahu dokumentace tohoto faktoru lze usoudit, že jeho riziko je absolutně jednoznačné. Nejedná se však jen o vdechování cigaretového dýmu, ale i o vystavování rizika při kojení. Jedním z metabolitů nikotinu je látka jménem cotinin. Tato látka je vylučovaná močí a její koncentrace v moči kojence, které jsou kojené matkami, jež kouří, je stejně vysoká jako u jejich matek. Hladina se samozřejmě zvyšuje s množstvím vykouřených cigaret.
  • Sezónnost – Incidence SIDS je značně vyšší během zimních měsíců. Tento fakt je způsobený především větším počtem virusových infekcí během tohoto období. S výskytem SIDS není asociovaný žádný specifický virus, ale prakticky každá epidemiologická studie toto tvrzení podkládá. Incidence SIDS je v létě mnohem nižší.

Jak minimalizovat riziko?

Určitě tušíte, že ve snaze minimalizovat riziko SIDS je klíčové se především vyhnout rizikovým faktorům.

  • Uložte tedy dítě spát v poloze na zádech. Jedná se o tzv. supinační polohu, při které budete okolo děťátka cirkulovat vzduch a nebude docházet k rebreathingu.
  • Nenechávejte v postýlce s děťátkem žádné předměty, které by mu mohly ztížit dýchání (plyšové hračky, šňůrky, deky, polštářky,…).
  • Za žádných okolností nevystavujte dítě cigaretovému kouři během těhotenství ani po jeho narození
  • Nechejte miminko spát v jedné místnosti s vámi, ne však v jedné posteli.
  • Nepřehřívejte dítě během spánku, optimální teplota je přibližně 20°C.
  • Začněte používat domácí monitoring.

SIDS poloha

Domácí monitoring – dýchání dítěte pod kontrolou

Ze všech doprovodných jevů SIDS se dá vyvodit jedna věc. SIDS nastává při zástavě dýchání kojence. Čím delší přerušení dýchání je, tím horší následky to na dítě má. Proto je na místě používat tzv. apnoe monitor (monitor dechu), který slouží právě k snížení incidence SIDS. Tento přístroj má za úlohu hlídat frekvenci dýchání novorozence a upozornit rodiče na její náhlý útlum. Apnoe monitory přišly na trh z ambulancí předčasně narozených dětí, u kterých je zástava dýchání velmi závažným problémem. Monitory si svoji cestu našly i do našich domácností a incidenci SIDS spolehlivě snižují. SIDS je vážným rizikem pro novorozence, avšak pokud se budou rodiče držet jednoduchých zásad, riziko SIDS dokážou velmi účinně snížit. Díky moderním technologiím ve formě apnoe monitoru je možné mít dýchání děťátka stále pod kontrolou, díky čemuž dokážete v případě zástavy dýchání velmi rychle zasáhnout.